نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 305472
یارانه نقدی، مشکلات و راه حل آن
بخش تعاملی الف - ابوالقاسم احتشامی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۷ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۳۶


پرداخت یارانه نقدی را، گرچه در ابتدای کار چنان جلوه دادند که بنظر می آمد یک تصمیم درست و انقلابی باشد و چنین اعلام شد که با اجرای این طرح مراجع بین المللی اعلام کرده اند که ظریب جینی در جامعه ایران کاهش یافته است و ... ولی در عمل و اجرا به مشکلاتی برخورد که تداعی کننده این موضوع شده است که این کار از ابتدا غلط بوده و به عناوین مختلف مدیران اجرایی فعلی کشور نسبت به آن اظهار نارضایتی می کنند.

مشکل چیست؟
اصل کار یک موضوع است و نحوه اجرای آن موضوع دیگر. این کار نیز شاید شبیه طرح مسکن مهر باشد که ایده اصلی طرح مسکن مهر طرح خوبی است و ایده آن این بود که با توجه به اینکه حدود ۵۰ درصد قیمت منزل قیمت زمین آن است و هر خانواده ایرانی به اندازه یک منزل متعارف از سرزمین ایران سهم می برد، با اختصاص زمین و اجرای این طرح باعث کاهش قیمت منزل شده و خانه دار شدن خانواده هایی که خانه ندارند امکان پذیر می شود. ولی در عمل متاسفانه طرح های ناقص و در محل های بدون مطالعات جامع و پیش بینی همه امکانات مورد نیاز یک زندگی اجرایی شد و مشکلات و تبعات آن برای مدت های طولانی و یا همیشه گریبانگیر دولت و صاحبان این منازل است.

در خصوص طرح پرداخت یارانه هم اصل طرح شاید خوب بود ولی در عمل و اجرا بدون مطالعات جامع و با نواقصی اجرا شده که الان مشکلات و سئوالاتی مطرح است برای مثال:

۱-بتدریج جمعیت کشور درحال افزایش است و روزانه تعدادی به جمعیت کشور اضافه می شود و بافرض پرداخت یارانه به همه پس هر ماه این مبلغ افزایش می یابد، پس از کجا باید تامین شود؟

۲- آیا با این تفاوت سطح در آمدی که در بین مردم بوضوح مشهود است آیا پرداخت یارانه به همه مردم و بطور یکسان کار درستی است؟

۳- این پرداخت نباید به گونه ای باشد که انگیزه تلاش و کار کردن را در خانواده های ایرانی نابود کند ولی متاسفانه هم اکنون این اتفاق در بخشی از خانواده ها افتاده است پس چه باید کرد؟

۴- آیا اگر این پول را مستقیم به مردم نمی دادیم ولی در عوض می گفتیم همه مردم ایران بلااستثنا و به صورت صد درصد از ابتدای تولد تا مرگ بیمه کامل درمانی هستند، بهتر نبود؟

مشکلات و سئوالات دیگری هم قابل‌ذکر است که از ذکر آن صرف‌نظر می‌کنیم ولی یکی از مشکلاتی که هم‌اکنون دولت محترم با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند موضوع کمبود بودجه برای پرداخت یارانه است که به نظر می‌آید از ابتدا در محاسبه میزان درآمد حاصل از افزایش قیمت‌های حامل‌های انرژی و محاسبه سرانه افراد اتفاقاتی افتاده است و دولت هم طرح مجلس برای حذف کامل یارانه بخشی از جامعه را جدی نمی‌گیرد.

پیشنهاد می‌شود دولت برای بلندمدت با یک مطالعه عمیق روی مشکلات و در نظر گرفتن همه جوانب نواقص آن را برطرف کند و در کوتاه‌مدت در هر ماه با کاهش درصدی از یارانه متناسب با بودجه‌ای که موجود است موضوع کمبود بودجه یارانه را حل کند و به عبارت دیگر میزان پرداختی شناور باشد. وقتی از همه به‌طور یکسان کم شود کسی اعتراض نمی‌کند و در ذهن مردم القای تبعیض هم نمی‌شود چرا که از ابتدا این موضوع القا شده که این پول سهم همه مردم است.

البته اجرای این کار هم باید با اطلاع رسانی از قبل باشد (مثلا حداقل ۲ ماه قبل ) باشد که باعث ایجاد شوک در جامعه نشود.
 
کلمات کلیدی : ابوالقاسم احتشامی
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۷:۳۹:۰۰
یک دلیل بیاور که این پول سهم هر ایرانی نباشد؟ (3286032) (alef-13)
 
پروفسور
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۲۰:۱۱:۰۳
سهم هر ایرانی قطعا بسیار هم بیشتر از این مبلغ است اما پرداخت ان به این صورت غلط است. کما اینکه هر سال در اثر تورم بخش عمده ای از قدرت خرید ان
کاسته میشود. .. (3287289) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۰۳:۰۴
بهتر است شرط سنی برای یارانه در نظر گرفته شود و مثلا فقط افراد بالای 65 سال این یارانه را دریافت کنند.
همچنین اختصاص بخش عمده این یارانه به درمان و سلامت هم می تواند مفید باشد.
ضمنا اینکه در کشور ما، درآمدهای مالیاتی به مصارف خدمات عمومی اختصاص می یابد و فروش نفت به مصارف مردم به صورت یارانه اختصاص پیدا می کنند، کلا نادرست است.
درآمد مالیاتی از تولید گرفته شده و باید صرف تولید شود. مصارف خدمات عمومی و یارانه مردم هم باید از درآمد نفتی تامین شود. در این صورت هم تولید کننده تشویق به تولید می شود و هم مردم می دانند که اگر از یارانه صرف نظر کنند، از طریق بودجه جاری دولت و خدمات عمومی می توانند به نحو بهتری از این یارانه استفاده کنند. (3286131) (alef-13)
 
امیراسد
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۰۳:۵۲
جناب آقای احتشامی عزیز!

این بنده حقیر در زمانی که بحث هدفمندی یارانه ها در دولت نهم شروع شد، راهکارهایی را ارائه دادم تا اثرات سوء احتمالی این کار به حداقل برسد. اما کو گوش شنوا!؟ دولت نهم و دهم و اگر بخواهیم صادق باشیم ، باید بگوییم ، همه دولتها متاسفانه فقط یک تیم اقتصادی خودی از لحاظ "سیاسی" دارند که فقط به حرفهای این تیم گوش می دهند، و شما به عنوان یک شهروند ایرانی که در هیچکدام از این تیمهای سیاسی نیستی، حرفت ولو حق، طرفدار ندارد.

راستش را بخواهید، بنده از اول با پرداخت یارانه نقدی به این شکل شدیدا مخالف بودم و این وضعیت افزایش تصاعدی هزینه های این کار را به راحتی پیش بینی می کردم و گوش زد کردم.

اصولا در کشورهای پیشرفته که چنین مقوله ای وجود دارد، یارانه معمولا به تولید در یک یا چند کالای خاص داده می شود تا قیمت های آن کالا ها در بازار برای عامه مردم و مخصوصا قشر ضعیف تغییر محسوسی نکند.

اما در مورد حاملهای انرژی و یارانه آن، راهی که بنده پیشنهاد کرده بودم این بود که به جای پرداخت نقدی، بصورت هدفمند و با داشتن اطلاعات افراد و خانوار، و ایجاد دهک بندی مناسب، و واقعا هدف مند، یارانه در قبوض و بر اساس دهک افراد و خانوار ها و بر اساس درامد آنها تعلق بگیرد. مثلا:

در قبوض برق، آب, گاز و کارت سوخت، دهک افراد مشخص گردد و بعنوان مثال دهک های پایین 1-3 20 درصد هزینه واقعی را پرداخت نمایند تا دهک دهم و یا دهک آخر، صد درصد هزینه را پرداخت نمایند.
در خصوص مورادی مانند نان هم تا آنجا که ممکن است اگر قرار است پولی نقدی پرداخت شود، بر اساس همان دهکها و به حساب حقوقی افراد واریز شود و فقط در موراد خاصی به افراد بصورت مستقیم و نقدی پرداخت گردد.

بعلاوه موراد بالا و نکات بسیار دیگر که در طرح پیشنهادی بنده بود، این مسئله مهم را گوشزد کرده بودم که حتما باید کنترل و نظارت حکومتی بر بازار باید کامل و مستمر باشد تا افراد سودجو از این مسئله ابزاری برای فشار به مردم نسازند. و همچنین به دلیل اینکه هزینه های تمام شده برق ، آب و گاز و ... بخشی اش در کشور و به ریال پرداخت می گردد و افزایش در قیمت تمام شده حاملهای انرژی به آن بخشهایی که درگیر این مسئله هستند نیز وارد می گردد و بصورت تسلسلی باعث افزایش مجدد هزینه های تمام شده می گردد. که این موضوع باید بشدت تحت نظارت و کنترل قرار گیرد تا در یک بازه زمانی معقول به صفر برسد. (3286132) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۱۴:۱۰:۱۹
یارانه وقتی همراه با تورم افزایش نمی یابد خودبخود حذف می شود .پس این همه چاره جویی ندارد . از شروع پرداخت تاکنون ارزش آن یک چهارم شده ست .نیازی به کم کردن نیست. (3286744) (alef-13)
 
مرتضي
۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۲۲:۰۲:۵۸
با يه محاسبه ساده از زمان اغاز هدفمندي دولت هرماه بابت گران كردن كليه كالإها بيش از ٧٠ هزارتومان ماهيانه از مردم أضافه ميگيرد

تفاوت قيمت بنزين در هرماه فقط ٢٥٥٠٠٠ ريال به ازاي هر نفر است


مشكل يارانه نيست



مشكل خود دولت است كه دنبال مفت خوردن است و حاضر نيست خود را چابك كند

دولت بايد خود را كوچك كند (3287452) (alef-13)
 
نسیم بیک
۱۳۹۴-۰۸-۰۸ ۲۲:۳۷:۱۳
اولا این طرح هدفمندی یارانه ها را خود دولت و مجلس محترم بر مردم به نوعی تحمیل کردند ثانیا - هزینه های جاری و ثابت مردم در ازای اجرای یارانه ها آنچنان بالا رفت که این پول ناچیز هم درمانی برآن زخم نمی کندثالثا - حق مردم بسی بیشتر از اینهاست رابعا - اصلاح یا بهتر بگیم افزایش قیمت گاز و آب و برق و بنزین و خدمات خیلی بیشتر جبران این پولی را که می دهند کرده چرا که فقط ماهانه 15هزار تومان پول آبنمان و توسعه مناطق محروم از قبض گاز مردم گرفته می شود بقیه قبض ها رو که دیگه خودتون حسابش و بکنید خامسا - دولت حقوق مکفی به کارمنداش نمی ده و طرح یکسان سازی به ملکوت پیوست گویا ثادث اینکه جوونای مردم بیکار موندن و هزینه های خانوار همیشه افزایش یافته طی این یک دهه و آخر اینکه مسئولین محترم هیچوقت حال ما رو درنخواهند یافت کسی که خودش و خانوادش تو رفاه دایمی باشند کی درک می کنن ما چی میکشیم هی گرون کنید و بگید ارزون شده..... (3288851) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۸:۲۱:۰۶
کاملا درسته. اینا طرح هدفمندی روشروع کردن در حالی که قیمت ها خیلی کمتر از این بود حالا میخوان این طرح رو پایان بدن بدون اینکه قیمت ها رو به حالت سابق برگردونن. همش شبیه یه بازیه که خواستن مردم رو بپیچونن، با یه شل کن سفت کن چند ساله قیمت ها رو چندین برابر بالا بردن. (3289167) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۸:۱۶:۱۳
دولت وقتی به خودروسازها پول میده مشکلی برای تامین اعتبار نداره؟؟؟/
ضمنا بهتر بود وقتی یارانه چند میلیون نفر رو قطع میکنه بجاش بیاد به اونایی که دوقلو به بالا دارن (که تعدادشون زیاد هم نیست) یارانه بیشتری بده که این امر با سیاست های زادآوری هم مطابقت داره. ضمنا دولت تو بسته اقتصادیش زادآوری و لحاظ نکرده، وقتی که تولد فرزند و نگهداریش برا ملت کم هزینه باشه چرا ملت اینکار و نکننو بچه بدنیا نیارن؟ حالا دولت بیاد به خودروساز و بانک تو بسته اقصادیش حال بده.
وقتی که یارانه چندمیلون نفر حذف شد آیا چیزی از اون طرف کشاورزی رفت، کشاورزی ای که ثابت شده اگه یه مقدار روش سرمایه گذاری دقیق بشه خیلی خیلی بیشتر از خودروسازی ورشکسته چرخ اقتصاد مملکت رو میچرخونه. (3289156) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۹:۳۵:۲۳
بنده کارمندم و خانمم هم خانه دار. ماه قبل یارانه من قطع شده . در صورتیکه یک حقوق دارم و سه تا فرزند . خانه ام نیمه سازه و کلی مشکل و اعتراض هم کردم ولی هنوز جواب ندادند . لطفا دوستان راهنمایی کنند. (3289304) (alef-11)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۰:۵۳:۵۳
جالب نوع شعار های دولت در حذف یارانه میباشد .شعارپرتمتراق یارانه مرفهین قطع میشود. حال کارمند بازنشسته 62 ساله با حقوق یکمیلیون وپانصد .مستاجر. فرزند بیکار را مرفه اعلام ویارانه اورا قطع کرده اند .واقعا اگر عدالتی و قانونی در این مورد است که فکر نمیکنم این همه بودجه کارمند برای این امر خرج بیهوده نیست (3289437) (alef-11)
 
فلاح
۱۳۹۴-۰۸-۱۰ ۱۵:۳۶:۱۳
يعني دولت فقط براي اشتغال و باز سازي صنايع و ساير كار هاي عمراني و جاري و .....نياز به يارانه مردم دارد و....اگر مردم ابن يارانه را نگيرند تمام مشكلات كشور حل مي شه...و دولتها ديگري بهانه نميگيرند (3292403) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.