توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 150672
جامعه‏شناسي سازمان‎ها
ماهيت و عملكرد سازمان جوانان جمعيت هلال احمر
یادداشت مهمان:اسماعیل فراهانی، 28 فروردین 91
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ فروردين ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۵۰

تاريخچه شكل‌گيري جمعيت هلال احمر در ايران

فعالیت صلیب سرخ بین‌المللی[۱] از پایان جنگ جهانی دوم توسعه فراوانی یافت. در كشورهای اسلامی نيز به جای صلیب سرخ، هلال احمر به عنوان نماد سازمان به كار گرفته شد. همچنين دولت ایران در سال ۱۳۰۱ جمعیت ملی خود را تأسیس کرد، ولی به جای استفاده از نشان صلیب‌ سرخ و یا هلال ‌احمر، علامت ‹‹شیر و خورشید سرخ›› را به عنوان نشان جمعیت خود انتخاب کرد[۲].

علامت شیر و خورشید در کنفرانس ژنو در سال ۱۹۲۹ به عنوان نشان سوم مورد حمایت بین‌المللی، به تصویب رسید. از آن پس ۳ نشان صلیب‌سرخ، هلال‌احمر و شیر و خورشید سرخ به عنوان نشانه‌ای رسمی و بین‌المللی شناخته شد و نهایتاً در متن کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو مصوب ۱۹۴۹ به عنوان نشانه ۳ گانه بین‌المللی که تحت حمایت حقوق بین‌الملل بشردوستانه قرار دارد به تصویب رسید.

پس از پیروزی انقلاب‌‌اسلامی و در سال ۱۳۵۹ دولت ایران با ارسال نامه‌ای به دولت سوئیس به عنوان امین و نگاهدارنده قراردادهای چهارگانه ژنو، اعلام کرد که استفاده از شیر و خورشید سرخ را به حالت تعلیق درآورده و به جای آن از نشان هلال‌احمر استفاده خواهد کرد. از آن پس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران تغییر نام یافت.[۳]

تاريخچه شكل‌گيري سازمان جوانان جمعيت هلال احمر در جمهوري اسلامي ايران

در ایران، در اولین اساسنامه جمعیت شیر و خورشید سرخ در سال ۱۳۱۳ه.ش به مسئله جوانان اشاره و برای تشکیلات آن نظامنامه مخصوص در نظر گرفته شد. (فصل۳، ماده ۶۳ و ۶۴) سازمان جوانان جمعیت شیر و خورشید سرخ عملاً در آبان‌ماه سال ۱۳۲۶ه.ش بنا به درخواست جمعیت وقت و تصویب اساسنامه آن با همکاری وزارت فرهنگ و هنر (آموزش و پرورش) تأسیس گرديد.

با توجه به گسترش فعالیت‌های مربوط به جوانان در سطح دانشگاه‌ها و تشکیل گروه‌های امدادی از جوانان داوطلب در سراسر کشور و عدم پیش‌بینی لازم در اساسنامه (مصوب سال ۱۳۲۶ه.ش) در خصوص نحوه جذب و به کارگیری این بخش فعال از جوانان این مهم موجب اصلاح و تغییر اساسنامه در سال‌های ۱۳۴۵ و ۱۳۴۶ گردید.

به دنبال تجدید نظر در اساسنامه و به منظور گسترش فعالیت‌های جوانان عضو جمعیت، مرکزی با عنوان ‹‹خانه جوانان›› در سال ۱۳۴۸ه.ش به عنوان مکمل فعالیت جمعیت در ارتباط با جوانان و زیر نظر سازمان جوانان شیروخورشید سابق تأسیس شد.

اولین خانه جوانان در خرمشهر شروع به فعالیت نمود و تعداد این خانه ها در سال ۱۳۵۱ به ۱۰ واحد، در سال ۱۳۵۳ به ۱۳ واحد و در سال ۱۳۵۷ به ۲۰ واحد افزایش یافت که شامل شهرهای خرمشهر، آبادان، کرمانشاه، قم، همدان، مهاباد، شمیران،میانه، مراغه، رشت، تبریز، ارومیه، مرند، شبستر، بابل، ساری، بجنورد، سمنان، شاهرود و بوشهر بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، خانه‌های جوانان هلال احمر با وظایف مشخص و تهیه دستورالعمل اجرایی که در تاریخ ۲ مردادماه ۱۳۶۰ به امضاء سرپرست جمعیت وقت هلال احمر و قائم مقام وزیر آموزش و پرورش در جمعیت رسیده بود به کار خود ادامه دادند. در فروردین سال ۱۳۶۱ بنا به تصویب هیأت اجرایی جمعیت، خانه‌های جوانان به ‹‹مراکز پرورش اسلامی›› تغییر نام یافت و از خردادماه سال ۱۳۶۱ بنا بر مصوبه دیگری از هیأت اجرایی جمعیت، مراکز پرورش اسلامی به صورت مستقل تحت عنوان سرپرستی مراکز پرورش اسلامی جوانان هلال احمر به عنوان زیرمجموعه‌ای از معاونت خدمات اجتماعی به کار خود ادامه دادند.

در سال ۱۳۷۳ با تصویب هیأت اجرایی سرپرستی اداره کل مراکز پرورش اسلامی جوانان از معاونت خدمات اجتماعی جدا شد و مستقلاً به سطح معاونت با عنوان معاونت فرهنگی ارتقاء یافت.

در سال ۱۳۷۸ با تغییر تشکیلات جمعیت، معاونت فرهنگی و سازمان جوانان در هم ادغام شد و تحت عنوان سازمان جوانان جمعیت هلال احمر به فعالیت پرداخت. لازم به تذکر است که هر چند عنوان سازمان جوانان جمعیت هلال احمر حفظ شده است، ولی در تشکیلات جدید اعضا صرفاً منحصر به دانش‌آموزان نیستند و نوع تشکیلات و فعالیت‌ها نیز تغییر کرده است.[۴]

عملكرد سازمان جوانان جمعيت هلال احمر

براي بررسي عملكرد سازمان جوانان هلال احمر، بررسي سه بعد عملياتي، فرهنگي و سياسي ضرورت دارد كه در ادامه به آن‌ها پرداخته خواهد شد.

الف) بعد عملياتي

بر طبق اساسنامه سازمان[۵]، بند ۷ مربوط به جوانان جمعيت مي‌باشد كه شامل ‹‹مشاركت، تربيت و آموزش به منظور آمادگي انجام خدمات امدادي و عام‌المنفعه›› مي‌شود. با عنايت به اين مسئله، افزايش امكان بروز حوادث و بلاياي طبيعي در داخل مرزها مي‌تواند عاملي در جهت گسترش فعاليت‌هاي سازمان و در نتيجه تقاضا براي افزايش بودجه باشد. يكي از مهمترين حوادث و بلاياي طبيعي كه در سال‌هاي اخير نظرات بسياري را به خود جلب كرده است، امكان وقوع زلزله در كلان‌شهر تهران است.

به عنوان مثال، با بررسي اخبار منتشر شده در سايت خبرگزاري مهر[۶]، در رابطه با احتمال وقوع زلزله در تهران، طي شش ماه گذشته با عناوين متعدد و گوناگوني مواجه مي‌شويم. اين اخبار در ارتباط با احتمالات وقوع زلزله، ميزان آسيب‌هاي احتمالي، توانايي سازمان‌هاي امدادي دخيل در امر كمك‌رساني به زلزله‌زدگان و برگزاري مانورهاي زلزله در سطح شهر تهران مي‌باشند. بالا بودن حجم پوشش خبري اين موضوع و نيز بالا بودن احتمال وقوع زلزله در پايتخت، مي‌تواند بر تقاضاي افزايش بودجه توسط سازمان جوانان جمعيت هلال احمر، اثر گذارد[۷].

لازم به ذكر است كه نهادهاي بسياري در امر پيشگيري، آموزش و كمك‌رساني هنگام وقوع حوادث و بلايا، دخيل هستند كه عمده آن‌ها عبارتند از: شهرداري تهران (سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران، اداره آموزش‌های شهروندی شهرداری تهران، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران)، وزارت كشور (سازمان مديريت بحران كشور، اداره کل مدیریت بحران استانداری تهران)، وزارت آموزش و پرورش، وزارت راه و شهرسازي (مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن؛ دبیرخانه مجمع ملی کاهش خطرپذیری بلایا)، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (پژوهشگاه بین‏المللی زلزله‏شناسی و مهندسی زلزله)، نيروي انتظامي (معاونت اجتماعی نیروی انتظامی، پليس راهور)، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران (شركت مخابرات)، وزارت نيرو (شركت گاز، شركت آبفا، شركت برق)، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (مركز اورژانس تهران)، نیروی مقاومت بسیج و ... .

ب- بعد فرهنگي

درباره ابعاد فرهنگي سازمان هلال احمر دو رويكرد متضاد وجود دارد: ۱- رويكرد خوش‌بينانه كه معتقد است ارزش‌هاي صليب سرخ، جهان‌شمول و عام و بنابراين لازم‌الاتباع هستند. ۲- رويكرد مصلحانه كه معتقد است ارزش‌‌هاي صليب سرخ، مبتني بر گزاره‌هاي مدرن و سكولار هستند. پيشنهاد رويكرد دوم، دقت نظر در ارزش‌هاي صليب سرخ و تلاش در راستاي اصلاح آن، متناسب با گزاره‌هاي الهي است.

به نظر رويكرد دوم، وجود شاخه جوانان شير و خورشيد سرخ، كاركردي در راستاي گسترش ايده‌هاي ملي دولت پهلوي مشابه سپاه دانش، سپاه بهداشت و...، داشته است كه از طريق به كارگيري و آموزش جوانان، سعي در گسترش فرهنگ توسعه و مدرنيزاسيون نموده است. تأسيس سازمان جوانان جمعيت هلال احمر در سال ۱۳۷۸ نيز تا حدودي در راستاي احياء كاركرد فوق قابل تفسير مي‌باشد. اين امر را مي‌توان از طريق عناوين به كار رفته در آن، تبيين نمود.

به عنوان مثال، كانون دانشجويي اين سازمان به چهار گروه‌ ۱- تسكين آلام بشري ۲- تأمين احترام انسان‌ها ۳- حمايت از زندگي و سلامت انسان‌ها ۴- صلح و دوستي و تفاهم تقسيم شده است كه به خوبي نشان‌دهنده ريشه‌هاي سكولاريستي و اومانيستي صليب سرخ مي‌باشد. [۸]

همچنين ارزش‌هاي سكولاريستي و اومانيستي صليب سرخ، مانند يك نظام آموزشي تمام‌وقت، مقاطع گوناگون زندگي نظير كانون‌هاي غنچه‌های هلال (پيش‌دبستاني)، دانش‌آموزی، دانشجويی، جوانان، آزاد (جواناني كه دانشجو و دانش‌آموز نيستند) و طلاب را در بر مي‌گيرد.

اصول هفت‌گانه پيش‌نياز براي كمك‌رساني و عضويت در نهضت صلیب سرخ و هلال احمر[۹] كه تا حدودي مؤيد رويكرد دوم نيز مي‌باشد، به شرح زير هستند:

· بی‌طرفی[۱۰]: نهضت هیچگونه جهت‌گیری نسبت به ملیت، نژاد، عقیده مذهبی، طبقه یا عقاید سیاسی ندارد. نهضت تلاش می‌کند تا با توجه به نیاز افراد، رنج ایشان را التیام بخشد و موارد حیاتی‌تر را ترجیح دهد.

· بی‌غرضی[۱۱]: به منظور بهره‌بردن از اطمینان همگانی، نهضت در درگیری‌ها از هیچ طرفی جانبداری نمی‌کند و در هیچ زمانی در مناقشه‌های سیاسی، نژادی، مذهبی و یا ایدئولوژی شرکت نخواهد کرد.

· استقلال[۱۲]: نهضت مستقل است. نمایندگان محلی ضمن آنکه در خدمت انسان‌دوستانه دولت‌های خود نقش کمکی را ایفا خواهند کرد و منطبق با قوانین کشور متبوع خود خواهد بود، باید همواره استقلال خود را حفظ کنند تا بتوانند منطبق با اصول نهضت عمل کنند.

· خدمت داوطلبانه[۱۳]: خدمت در نهضت داوطلبانه است و در هیچ شرایطی سودآوری، مشوق آن نخواهد بود.

· بشردوستی[۱۴]: نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر که با ایده کمک بی‌طرفانه به مجروحان جنگی شکل گرفت، با پشتوانه ملی و بین‌المللی خود تلاش می‌کند تا رنج را در هر کجای جهان التیام بخشد و از آن جلوگیری کند. هدف نهضت، محافظت از جان و سلامتی نوع بشر و تضمین کرامت آن است. نهضت درک متقابل، دوستی، همکاری و صلح پایدار را در میان ملت‌ها ترویج می‌کند.

· یگانگی[۱۵]: در یک کشور، تنها یک جمعیت صلیب سرخ و یا هلال احمر می‌تواند وجود داشته باشد. این جامعه باید برای استفاده عموم باشد. این جامعه باید فعالیت‌های انسان دوستانه را در سرزمین خود انجام دهد.

· جهان‏شمولی[۱۶]: همه جمعیت‌ها در نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر از موقعیت یکسان برخوردارند و مسئولیت‌ها و وظایف یکسانی را در کمک به یکدیگر دارند.[۱۷]

نكته مهم ديگر درباره عملكرد سازمان جوانان جمعيت هلال احمر، تلاش براي اشغال فضاي عمومي از طريق فعاليت در همه مناسبت‌هاي ملي و بين‌المللي تقويم است. گزارش عملكرد سازمان در سال ۱۳۸۹، نشان‌دهنده برگزاري فعاليت‌هاي مختلف در مناسبت‌هاي ذيل است:

· روز دانش‌آموز (۱۳ آبان)

· روز هواي پاك

· هفته كاهش آثار بلاياي طبيعي

· بازگشايي مدارس

· مراسم ۱۴ آبان (سالروز تأسيس سازمان جوانان هلال احمر)

· گراميداشت دهه مبارك فجر

· تهيه پيك نوروزي ويژه كانون غنچه‌هاي پيشاهنگ هلال

· حضور در طرح راهنمايي مسافران نوروزي

· جشنواره بازي، ورزش و شادي غنچه‌هاي پيشاهنگ هلال به مناسبت روز جهاني كودك

· روز ملي طبيعت

· روز مبارزه با دخانيات

· هفته منابع طبيعي و روز درختكاري

· روز جهاني زمين پاك

· روز اخلاق و كرامت (روز ميلاد پيامبر اكرم(ص))

· روز جهاني محيط زيست (۱۶ خرداد)

· مراسم ارتحال امام(ره)

· هفته بهزيستي

· جشن نيكوكاري

· روز پرستار

· روز دانشجو

· هفته ازدواج

· سالروز زلزله بم

· سالگرد تأسيس سازمان جوانان

· دهه محرم

· هفته هلال احمر و روز جهاني صليب سرخ

· روز معلم و...

يكي از نكات جالب توجه كه ايده هلال احمر به عنوان نوعي نظام آموزشي را تقويت مي‌كند، وجود احترامات و نحوه پوشش شبه‏نظامي است. لباس اعضاي نهضت پيشاهنگي هلال احمر، ويژه سه مقطع و در سه رنگ مختلف (كرم، سورمه‌اي و آبي) شامل مانتو، شلوار، مقنعه، دستمال گردن (قرمز) و چادر براي دختران و پيراهن، شلوار، كلاه و دستمال گردن براي پسران و به همين ترتيب براي مربيان طراحي گرديده است.[۱۸]

در يك جمع‌بندي كلي مي‌توان گفت آموزش ارزش‌ها و هنجارها، نحوه پوشش و رفتار فردي و جمعي، گرفتن نوعي پيمان اجتماعي ذيل عنوان سوگند، برگزاري برنامه‌هاي فراغتي، ايجاد يك شبكه اجتماعي[۱۹] و ...، نشان‌دهنده وجود يك ساز و كار رسمي اجتماعي شدن در سازمان جوانان جمعيت هلال احمر مي‌باشد.

ج- بعد سياسي

به لحاظ سياسي، جمعيت هلال احمر داراي سويه‌هاي قابل توجهي است. اولين نكته، فعاليت اين سازمان به صورت NGO يا فعاليت تحت نظر فدراسيون جهاني مربوطه است كه احتمال وقوع تجربياتي نظير جدال در فدراسيون فوتبال و مداخله خارجي كه موجب تعليق آن گرديد، را به دنبال دارد.

نكته دوم، تلاش جريان‌هاي سياسي براي بهره‌برداري از سازمان‌هاي اين‏چنيني در آستانه انتخابات‌هاي مختلف است. به عبارت ديگر، همواره انتقاداتي نسبت به فعاليت سياستمداران در چنين سطوحي وجود داشته است و مثلاً عده‌اي گسترش NGOها در دوران اصلاحات را گامي در راستاي بست ايده‌هاي فرهنگي- اجتماعي سكولار و حامي دولت وقت مي‌دانستند. چنين گمانه‌زني‌هايي درباره كمك‌هاي شهرداري تهران به هيئت‌هاي مذهبي و يا آنچه خانه شهرياران جوان ناميده مي‌شود نيز وجود دارد.

نكته سوم كه در كشاكش حاشيه‌سازي‌ها درباره جمعيت هلال احمر[۲۰] رقم خورد، متهم شدن هلال احمر به ايجاد ساز و كاري رقيب با بسيج بود[۲۱] كه البته به سرعت اين ادعا توسط رئيس جمعيت تكذيب گرديد[۲۲].

سرانجام با نزديك شدن به ايام انتخابات و قرار گرفتن خبر ذيل در خروجي سايت‌ها، موقتاً حواشي پايان مي‌يابد: ‹‹به گزارش پايگاه خبري انصارحزب‌الله به نقل از سياست‌نامه، رئيس جمعيت هلال احمر و سرمايه‌گذار اصلي يکي از روزنامه‌هاي حامي جريان انحرافي (هفت صبح)، در جمعي از استعفاي خود از رياست ستاد انتخاباتي مشايي خبر داده و اعلام کرده که ديگر هيچ نقشي به عنوان مشاور براي مشايي ندارد. در همين زمينه وي همچنين با دستور‌العملي به مديران و تحريريه روزنامه متبوع خود، از آنها خواسته تا گزارش‌ها و مصاحبه‌هايي را عليه اسفنديار رحيم مشايي و اطرافيانش آماده کنند تا به زودي منتشر شود.››[۲۳]

جمع‌بندي و نتيجه‌گيري

قضاوت پيرامون ابعاد سياسي موضوع از توان اين گزارش خارج بوده و نيازمند بررسي حقوقي مي‌باشد. در زمينه ابعاد فرهنگي، مي‌توان گفت ريشه‌هاي شكل‌گيري صليب سرخ در هلال احمر جمهوري اسلامي نيز وجود دارد. بنابراين تلاش در جهت تغيير در مباني و اهداف اومانيستي و سكولاريستي صليب سرخ و هلال احمر به مباني و اهداف الهي و اسلامي، مي‌تواند از چشم‌اندازهاي سازمان هلال احمر جمهوري اسلامي ايران باشد. تهيه جزوه يا جزواتي در اين رابطه در سطح ملي و در آموزش‌هاي مقدماتي داخلي، اولين گام در اين راه است.

همچنين علي‌رغم سياسي به نظر رسيدن مواضع اتخاذشده كه جمعيت هلال احمر را رقيب نيروي مقاومت بسيج مي‌داند، ريشه‌هايي از واقعيت در اين موضع‌گيري به چشم مي‌خورد. بنابراين انتظار مي‌رود اولاً نيروي مقاومت بسيج، درباره علل ناتواني در جذب بخشي از جوانان و نوجوانان ايران اسلامي، مطالعاتي انجام دهد. ثانياً جذب بخشي از جوانان و نوجوانان ايراني توسط هلال احمر در صورت اصلاح مباني و اهداف آن، امري مفيد و قابل تجويز است. ثالثاً با توجه به حضور داوطلبانه نيروي مقاومت بسيج در عرصه‏هاي امداد و نجات، گسترش سازمان جوانان هلال احمر، از يك نهاد عملياتي به يك سازمان تربيتي- فرهنگي صحيح به نظر نمي‏رسد. رابعاً استفاده از صورت‏هايي نظير اردوهاي جهادي و كاروان‏هاي راهيان نور توسط سازمان جوانان هلال احمر، در صورت اصلاح مباني و اهداف، نه تنها مضر نيست، بلكه امري در جهت گسترش فرهنگ ايثار- به عنوان روح امداد و نجات در اسلام- است.

در بعد عملياتي، مي‌بايست دو گونه برنامه‌ريزي مد نظر قرار گيرد: ۱- تربيت نيروهاي عملياتي: با فرض كفايت يك ميليون نفر امدادرسان آماده و در دسترس براي امدادرساني در جامعه ۷۰ ميليوني ايران، تأمين هزينه‌هاي آموزش، مانور، افزايش مهارت و ساماندهي ايشان ضرورت دارد. ۲- ارتقاء آمادگي‌هاي عمومي: با فرض ضرورت آشنايي همه اقشار و گروه‌ها با تأكيد بر آموزش جوانان و نوجوانان، تأمين هزينه‌هاي آموزش عمومي، ضرورت دارد. لكن اختصاص بودجه به اين فعاليت، نيازمند نوعي توزيع مسئوليت ميان همه نهادهاي مسئول فوق‌الذكر مي‌باشد.

منابع

۱- سايت معاونت دانشجويي و فرهنگي دانشگاه علوم پزشكي مشهد به آدرس:

/http://www.mums.ac.ir

۲- سايت همشهري آنلاين به آدرس: http://www.hamshahrionline.ir/

۳- سايت جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي به آدرس: http://www.rcs.ir/

۴- سايت سازمان جوانان جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي به آدرس:

http://www.javananhelal.com/

۵- اساسنامه جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران

۶- كتاب اول كانون دانشجويي

۷- گزارش ‹‹فعاليت‌ها و دستاوردهاي سازمان جوانان جمعيت هلال احمر در سال ۱۳۸۹››

۸- شبکه اجتماعی جوانان هلال‌احمر با نام ‹‹ماه نو››

۹- سايت جهان نيوز، مورخه به آدرس: http://www.jahannews.com/

۱۰- سايت فردا نيوز به آدرس: http://www.fardanews.com/

۱۱- سايت تابناك به آدرس: http://www.tabnak.ir/

۱۲- سايت صراط نيوز به آدرس: http://www.seratnews.ir/

۱۳- سايت يالثارات به آدرس: http://www.yalasarat.com/

۱۴- سايت خبرگزاري مهر به آدرس: http://www.mehrnews.com/

[۱] براي آشنايي بيشتر نگاه كنيد به:

- تاريخچه صليب سرخ، سايت معاونت دانشجويي و فرهنگي دانشگاه علوم پزشكي مشهد به آدرس:

http://www.mums.ac.ir/student/fa/helalahmar_۸۷

- جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران، سايت همشهري آنلاين مورخه ۱۳/۸/۱۳۸۲ به آدرس:

http://www.hamshahrionline.ir/hamnews/۱۳۸۲/۸۲۰۸۱۳/infor/igoona.htm

[۲] همانطور كه ديده مي‏شود، آثار نگرش‏هاي ملي‏گرايانه در شكل‏گيري صليب سرخ و هلال احمر و نگرش پان‏ايرانيسم در برابر اتحاد مسلمين، در عناوين و نمادها آشكار است.

[۳] آشنایی با تاریخچه هلال‌ احمر، سايت جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي به آدرس: http://www.rcs.ir/?page_id=۱۳۵

[۴] تاریخچه سازمان جوانان جمعیت هلال احمر، سايت سازمان جوانان جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي به آدرس:

http://www.javananhelal.com/?p=۴۱۸۳

[۵] بر طبق ماده ۳ اساسنامه جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي، وظيفه ذاتي هلال احمر (وظايف جمعيت در سطح كشور و خارج از كشور) بدين قرار است:

۱- ارائه خدمات امدادی در هنگام بروز حوادث و سوانح طبیعی مثل زلزله، سیل و غیره در داخل و خارج از کشور.

۲- ارائه کمک‌های اولیه در حوادث غیرمترقبه به وسیله امدادگران.

۳- برنامه‌ریزی و اقدام در جهت آمادگی برای مقابله با حوادث و سوانح و آموزش عمومی در این زمینه و تربیت کادر امدادی و نیروی انسانی مورد نیاز.

۴- ارسال کمک و اعزام عوامل امدادی و درمانی به سایر کشورها در صورت لزوم.

۵- کمک به امر توانبخشی و ارائه خدمات اجتماعی در جهت تسکین آلام آوارگان، پناهندگان، معلولین و ایجاد حس تعاون و تفاهم و نیکوکاری بین مردم.

۶- تلاش در جهت تسکین آلام بشری و کمک به امر سلامت جامعه و دفاع از ارز‌ش‌های انسانی و کوشش در جهت برقراری دوستی و تفاهم متقابل و صلح پایدار میان ملت‌ها.

۷- اداره امور جوانان جمعیت و توسعه مشارکت جوانان در تصمیم‌گیری‌ها و فعالیت‌های مربوط به آن‌ها و تربیت و آموزش جوانان مذکور به منظور آماده ساختن آنان در انجام خدمات امدادی و عام‌المنفعه.

۸- کمک و تهیه دارو و وسایل و تجهیزات پزشکی مورد نیاز مراکز بهداشتی، درمانی و آموزشی کشور با موافقت وزارت بهداشت و با همکاری هلال احمر و صلیب سرخ جهانی که عضو اتحادیه بین‌المللی صلیب سرخ جهانی و هلال احمر هستند.

[۶] سايت خبرگزاري مهر به آدرس: http://www.mehrnews.com/fa/

[۷] بخشي از عناوين و اخبار مندرج در اين سايت در ارتباط با زلزله در شهر تهران، عبارتند از:

· رئیس ستاد پیشگیری و مدیریت بحران تهران: ثبت روزانه دو زلزله خفیف در پایتخت/ تنها توان پوشش ۲ میلیون نفر را داریم (۱۷/۷/۱۳۹۰)

· قاليباف: خطرات زلزله در تهران وظیفه مدیران شهری را سنگین می‎کند (۱۹/۷/۱۳۹۰)

· ادعای تخمین زمان وقوع زلزله احتمالی در تهران مردود است (۲۰/۹/۱۳۹۰)

· هشدار شبکه سه برای زمین لرزه (۲۶/۹/۱۳۹۰)

· انتقاد از متوقف ماندن طرح کاهش خطرپذیری زلزله در پایتخت (۶/۱۰/۱۳۹۰)

· باید برای ساختمان‎های غیرمقاوم تهران فکری کرد (۶/۱۰/۱۳۹۰)

· ۳ هزار هکتار بافت فرسوده در تهران/ در مواجهه با زلزله غافلگیر نمی‌شویم (۱۱/۱۰/۱۳۹۰)

· آخرین احتمالات درباره فعال شدن آتشفشان دماوند (۱۷/۱۰/۱۳۹۰)

· ثبت ۴ زمین‌لرزه در مازندران در کمتر از ۹ دقیقه/ تهران نیز لرزید (۲۲/۱۰/۱۳۹۰)

· تهران در سال نود ۷۰۰ بار لرزید/ پایتخت کی خلوت می‌شود (۱۶/۱/۱۳۹۱)

· ۷۵۰ هزار دانش آموز شهرستان‌های تهران مانور زلزله برگزار کردند (۸/۹/۱۳۹۰)

· زنگ زلزله در مدارس شرق تهران نواخته شد (۸/۹/۱۳۹۰)

· ارگان‌های امدادی منطقه ۱۹ تهران مانور مقابله با بلایای طبیعی را برگزار کردند (۱۲/۹/۱۳۹۰)

· برگزاری مانور فرضی مدیریت زلزله در منطقه یک تهران (۵/۱۰/۱۳۹۰)

· اجرای مانور زلزله در مدارس جنوب تهران (۷/۱۰/۱۳۹۰)

· دانش آموزان منطقه ۱۶ تهران نحوه مقابله با زلزله را فراگرفتند (۷/۱۰/۱۳۹۰)

· نمایشگاه دستاوردهای سیزدهمین مانور زلزله و ایمنی مدارس تهران برپا می‎شود (۱۴/۱۰/۱۳۹۰)

[۸] كتاب اول كانون دانشجويي، معاونت دانشجوئي و جوانان ، سازمان جوانان جمعيت هلال احمر، ص۱۳.

[۹] Fundamental Principles of International Red Cross & Red Crescent Movement

[۱۰] Neutrality

[۱۱] Impartiality

[۱۲] Independence

[۱۳] Voluntary Services

[۱۴] Humanity

[۱۵] Unity

[۱۶] Universality

[۱۷] به نقل از سايت سازمان جوانان جمعيت هلال احمر به آدرس: http://www.javananhelal.com/?p=۲۱۰۶

[۱۸] به نقل از گزارش ‹‹فعاليت‌ها و دستاوردهاي سازمان جوانان جمعيت هلال احمر در سال ۱۳۸۹›› با عنوان ‹‹هر جوان ايراني، يك امدادگر››.

[۱۹] شبکه اجتماعی جوانان هلال‌احمر با نام ‹‹ماه نو››، با اهداف اساسی زیر راه اندازی شده است:

- ثبت‌نام و عضوگیری از جوانان علاقه‌مند، تشکیل پرونده آنلاین و مدیریت اعضای سازمان و همچنین انجام مراحل مختلف صدور کارت عضویت و ارتباط میان اعضای سازمان.

- در این شبکه اعضای سازمان جوانان هلال احمر، می‌توانند پس از طی مراحل ثبت نام با بیش از یک میلیون عضو دیگر سازمان ارتباط داشته باشند.

- راهی سریع برای ثبت‌نام در آموزش‌ها، طرح‌ها و اردوها خواهد بود.

- با تکمیل اطلاعات شبکه، پرونده و سابقه فعالیت اعضا به صورت مستمر در این سایت به روز خواهد شد و پرونده عضو در ماه‌نو، ملاک عمل برای صدور کارت، امتیازدهی و رتبه‌بندی اعضا و ارتقا سطح عضویت او خواهد بود.

[۲۰] براي آگاهي بيشتر نگاه كنيد به:

- "رییس جمعیت خدمت‌رسان و فعالیت‌های زودهنگام انتخاباتی"، سايت جهان نيوز، مورخه ۲۰/۱۰/۱۳۸۹ به آدرس:

http://www.jahannews.com/vdcaoun۶۶۴۹nmm۱.k۵k۴.html

- "پاسخ فقيه به حاشيه‌سازی اخیر"، سايت فردا نيوز، مورخه ۱۶/۱۱/۱۳۸۹ به آدرس: http://www.fardanews.com/fa/news/۱۳۶۱۵۰

- "ماجرای آقای فقیه چیست"، سايت تابناك، مورخه ۱۹/۱۲/۱۳۸۹ به آدرس: http://www.tabnak.ir/fa/news/۱۵۲۹۰۴

- "مسئولی که با دیپلم پزشک شد و حقوق دکتری گرفت"، سايت جهان نيوز، مورخه ۱۱/۱۱/۱۳۸۹ به آدرس:

http://www.jahannews.com/vdcjoxevmuqeioz.fsfu.html

[۲۱] طرح جمعیت هلال احمر برای رقابت با بسیج، سايت صراط نيوز، مورخه ۲۹/۳/۱۳۹۰ به آدرس:

http://www.seratnews.ir/fa/news/۲۳۹۳۷

[۲۲] توجیهات ابوالحسن فقیه و یک ابهام تازه، سايت فردا نيوز، مورخه ۴/۴/۱۳۹۰ به آدرس:

http://www.fardanews.com/fa/news/۱۵۲۶۳۰

[۲۳] "جدايي ابوالحسن فقيه از ليدر جريان انحرافي"، سايت يالثارات، مورخه ۳۰/۶/۱۳۹۰ به آدرس:

http://yalasarat.com/vdcb۵۰b۸.rhb۸۵piuur.html
منبع: http://yaddasht-parakandeh.blogfa.com
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.