نظر منتشر شده
۶۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 276574
تعلیق تحریمها و حکایت خوردن چوب و پیاز
دکتر علی یحیی زاده، 26 خرداد 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۴۷
۱. مهمترین خواسته مردم از مذاکرات رفع تحریمهاست. سایر موضوعات از اصل فناوری هسته ای تا بازرسیها و تبعات امنیتی آن اگر چه اهمیت کمتری ندارد، اما هنوز آن طور که باید به مطالبه عمومی تبدیل نشده است.

۲. در توافق ژنو به صراحت اعلام شد که هدف نهایی مذاکرات لغو کامل همه تحریمهای اقتصادی است. اما در میانه راه مذاکرات مسیر کمی تغییر کرد. عبارتهای بیانیه لوزان به صورت دو پهلو نگارش شد. متن فارسی بر لغو همه تحریمها و متن انگلیسی بر تعلیق تحریمهای آمریکا و اروپا دلالت داشت[۱]. فکت شیت یا روایت آمریکایی لوزان و فقدان فکت شیت ایرانی بر ابهامات اضافه کرد.

۳. کمی بعد اظهارات صریح مقامات آمریکایی به خصوص وزیر خزانه داری آمریکا در خصوص تعلیق مرحله ای و مدت دار تحریمها بر دامنه نگرانیها افزود[۲]. تیم مذاکره کننده در پاسخ به انتقادات مطرح شده در این خصوص مشخصاً اعلام کرد که این صحبتها مصرف داخلی داشته و کماکان لغو تحریمها به عنوان خط قرمز نظام در دستور کار مذاکرات است.

۴. مدتی بعد نمایندگان کنگره آمریکا قانونی به نام «بازنگری توافق هسته ای» تصویب کردند که علی رغم وعده وتو (وعده جان کری به ظریف)، به امضای اوباما هم رسید. این قانون صراحتا مشخص کرد که هیچ یک از تحریمهای کنگره (بیش از ۹۰ درصد تحریمهای اساسی) لغو نخواهد شد و حتی تعلیق تحریمها منوط به بررسی و تأیید متن توافق توسط نمایندگان آمریکاست.

۵. بعد از تصویب این قانون و هماهنگی کنگره و دولت آمریکا، مواضع تیم مذاکره کننده ایران تغییر کرد. دکتر عراقچی در تلویزیون حاضر شد و به سبک دیپلماتیک (توریه آمیز) بر تعلیق تحریمها صحه گذاشت. ایشان تصریح کرد که بعد از امضای توافق مدتی زمان لازم است تا توافق در کنگره آمریکا بررسی شود و هر دو طرف آماده انجام تعهدات خود شوند. بعد در روز اجرای توافق (که بنا به گفته رئیس جمهور چند ماه بعد از امضاست) طی بیانیه ای از سوی دولت آمریکا همه تحریمهای اقتصادی مرتبط با برنامه هسته ای ایران متوقف میشود. این توقف منوط به اجرای تعهدات ایران است. به عبارت دیگر تحریمها لغو نمیشود اما اجرای آن متوقف میگردد. مدت تعلیق نیز نا مشخص است و کاملا بستگی به اجرای تعهدات ایران دارد. تعهداتی که یکی از آنها مساله بازرسی از مراکز نظامی و بازجویی از کارشناسان است.

۶. اما تعلیق (یا توقف اجرا) تحریم چه تفاوتی با لغو دارد؟ تفاوت اصلی تعلیق و لغو، به تاثیر آن در رفتار فعالان اقتصادی باز میگردد. اگر تحریمها تعلیق شود، مخاطره ریسک بازگشت سریع تحریمها باقی میماند و شرکتها و بانکهای خارجی حاضر نمیشوند در فضای شکننده موقتی تحریمها ریسک کرده و وارد تعامل اقتصادی میانمدت و حتی بلندمدت با ایران شوند. اما اگر تحریمها لغو شود یا به قولی زیرساخت آن جمع شود، خطر بازگشت سریع آن کاهش یافته و چراغ سبزی برای شروع همکاریها به فعالان خارجی محسوب میشود.

۷. در این رابطه تجربه توافق ژنو به عنوان نمونه پایلوت توافق جامع بسیار درس آموز است. هنوز به دلیل خفقان امنیتی-رسانه ای ابعاد امتیازهای نگرفته شده در توافق ژنو برای مردم بازگو نشده است. تقریبا هیچیک از امتیازات دریافتی در ژنو سالم از کیسه مذاکرات خارج نشد. تحریمهای برداشته شده در موضوع پتروشیمی، خودروسازی، کشتیرانی، هواپیمائی، بیمه و نفتکش همگی تو زرد از آب درآمد. حتی آزادسازی پولها به عنوان مهمترین امتیاز ژنو هم از درون تهی بود. پولهای توقیف نشده در هند، کره و ژاپن که قبل از آن صرف واردات میشد تحت عنوان آزادسازی به برخی کشورهای عربی حواله شد و بخشی با هزینه های زیاد تبدیل به اسکناس شد و بخشی در همان کشورها توقیف گردید!! اما همه اینها یک طرف و رفتار بانکهای خارجی در توافق ژنو طرف دیگر. توافق ژنو در بررسی رفتار فعالان خارجی بسیار درس آموز است.

طبق توافق ژنو قرار بود که کانال مالی ویژه ای برای پرداخت کالاهای اساسی و دارو (موضوعات بشردوستانه) ایجاد شود. قرار شد طرف ایرانی نام بانکهای خارجی برای همکاری در این کانال مالی را به طرف آمریکایی ارائه کند. با همکاری بانکهای داخلی لیستی تهیه شد و نام ۸ بانک اروپایی به عنوان بانک کارگزار به آمریکا تحویل داده شد. وزارت خزانه داری آمریکا مجوز همکاری بانکها در کانال مالی را صادر کرد. اما به جز یک بانک کوچک سوئیسی (متعلق به چند تاجر ترک) که سرمایه ای به اندازه سرمایه بانک بابک زنجانی داشت! سایر بانکها از همکاری با ایران کنار کشیدند. جالب اینکه بانک مرکزی بعد از اولین حواله ۶۰۰ میلیون یورویی به بانک کوچک مذکور به تکاپو افتاد که نکند صاحبان این بانک پولها را بالا بکشد و دیگر این مسیر را ادامه نداد!

۸. تحریمها اگر تعلیق شود، تاثیری بر واقعیت اقتصاد ایران نخواهد داشت. بانکهای خارجی حاضر نمیشوند در فضای ریسکی و زیر سایه شمشیر داموکلس تحریمها به روابط گذشته خود بازگردند و تحت جرائم سنگین اوفک قرار گیرند. شرکتهای خارجی نیز از سرمایه گذاری و عقد قرارداد با طرفهای ایرانی پرهیز میکنند. حداکثر گشایش اقتصادی حاصل از معادله تعلیق، تغییر مبدأ بخشی از واردات ایران از چین به کشورهای اروپایی است. این تحلیلی است که این روزها زیاد از محافل کارشناسی غربی شنیده میشود[۳].

۹. درست است که دولت نیازمند حمایت مردمی است. اما این دلیل نمیشود که حقایق مغلوبه بیان شود. واقعیت این است که هیچ ترکی در دیوار تحریمها ایجاد نشده است. بلکه حتی وضعیت اقتصادی کشور به دلیل نصف شدن قیمت نفت (تحریمی دیگر) بدتر از زمان تحویل دولت به جناب روحانی است. درآمدهای ارزی کشور در سال ۹۴ حدود نصف درآمدها در سال ۹۲ (شروع دولت) است. وقتی همه تخم مرغها در سبد مذاکره گذاشته میشود، طرف مقابل بیشتر جلو می آید. دلیلی هم ندارد که جلو نیاید. شدت نیاز شما که حتی آب خوردن را هم محتاج آنها میدانید، هر دشمن عاقلی را وادار میکند تا بر فشارها بیفزاید.

۱۰. حالا که قرار است هسته ای را تعلیق کنیم (حداقل ۱۰ سال) حداقل تحریمها را برطرف کنیم. تجربه شکست مذاکراتی سال ۸۲ و تبعات سیاسی آن در سال ۸۴ پیش چشم مسئولین باشد. تعلیق تحریمها گشایش اقتصادی ندارد. هم چوب میخوریم و هم پیاز را!
 
محمود
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۱۹:۱۶
جناب یحیی زاده در بیشتر مواردحق با شماست اما چاره ای نیست، از 10 سال پیش به این سو تمام حقوق مسلم ملت فدای حق مسلم هسته ای شد دستگاه دیپلماسی کار را به جایی رسانده که به قول رییس جمهور شما و کسانی چون شما را باید بیخبران از جیب مردم نامید.
آیا میدانید اگر مذاکرات هسته ای ده سال یا 9 سال یا هر چه قدر زودتر از این انجام میشد چه اندازه به نغفع ایران بود؟
ما اکنون در انتهای یک کوچه بنبست هستیم. (2968739) (alef-13)
 
سهیلا
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۲۶:۲۵
در مورد بند 8:
اگر توافقی صورت بگیرد ( که خواهد گرفت) و تحریمها تعلیق شود دنیا میداند که میتواند در اقتصاد ایران سرمایه گذاری کند چرا کهایران مجبور است کاری نکند که تحریمها دوباره برگردد زیرا که بخش اعظم سیاسیئن کشور هر چند دیر اما بلاخره متوجه شدند که قبل از اینکه "قطعنامه دانشان پاره شود" اقتصاد ایران از هم می پاشد( تقریبا شد: نوشدارو بعد از مرگ سهراب) و از سوی دیگر شرکتهای اقتصادی بزرگ غربی به سرمایه گذاری در ایران راغب هستند. (2968748) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۲۷:۳۷
دوست گرامی شما پیش فرض های غلطی را در نظر گرفته اید، مذاکرات صرفا برای شکستن تحریم ها نیست بلکه جو روانی که علیه ایران شکل گرفته و به عبارتی ایران هراسی و اسلام هراسی موجب تحمیل هزینه های سنگینی برای ما شده است. مذاکرات و نشان دادن چهره ای منطقی و معقول از کشورمان بی تردید اثر خود را خواهد گذاشت و آرام آرام تحریم کنندگان و درشت گویان و تبلیغ کنندگان ضد ایرانی از اسرائیل گرفته تا تندروهای امریکایی خلع سلاح خواهند شد.
در مورد اقتصادی هم شک نکنید که شرکت ها و فروشندگان کالا و خدمات همیشه به دنبال کسب منفعت مادی هستند و از هر روزنه ای که بتوانند اقدام می کنند همانطور که ما در سالهای تحریم با روشی به نام دور زدن تحریم ها توانستیم آنچه می خواستیم البته با قیمت های بالا و بالاتر تهیه کنیم لذا با کمرنگ شدن تحریم این ضرر مضاعف کم و کم تر شده و از فشار آنها کاسته خواهد شد.
این که دولت آب خوردن یا به تعبیر دقیق تر (با توجه به محل بیان آن) سد سازی و آبیاری را هم در سایه تحریم ببنیم به این علت است که در دوره ای عده ای صرفا از بعد نعمت بودن تحریم وارد شده و حتی اخیرا کسانی گفتند که اگر تحریم ها برداشته شود صرفا کالاهای لوکس وارد شده و لذا خوب نیست که ما تحریم نباشیم! به هر حال کنار گود نشستن و دستور دادن آسان است، آن کسانی که در کارزاد سنگین سیاسی اکنون در جبهه مذاکرات قرار دارند اکنون همه آبروی خود را در طبق اخلاص نهاده و به خاطر مردم و من و شما در حال کار هستند. (2968750) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۳۴:۱۴
از ابتدا نباید در چاله ی تحریم میافتادیم.اکنون بازی بسیار سخت است.اول که خزانه مملو از دلارزمان احمدی نژاد خالی شد و با سیاستهای اشتباه تحویل آقای روحانی گردید.دوما میراث اشتباه پرداخت یارانه هزینه شوم تورم روز افزون را به مردم تحمیل کرد.یعنی دولت هر چه تلاش کند موفق به مهار تورم نمیشود.سوم شرایط بدمنطقه و اوضاع ناخوشایند سوریه و حضور داعش و یکه تازی عربستان و قطر و ترکیه قائده ی بازی را به اجبار تغییر میدهند.چهارم اوضاع سخت اقتصاد خانواده هاست.لذا باید از لباس نقد و نصیحت بیرون آمده وراه کار ارائه داد.توکل به خدا (2968758) (alef-13)
 
رها
۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۰۸:۵۱:۳۷
اگر هدفمندی اجرا نمی شد تورم بسیار بیشتر از اجرای هدفمندی به مردم تحمیل می شد.
زبرا
ا در صورت عدم اجرای هدفمندی اگر مصرف حاملهای انرژی با همان شیب جلو میرفت ، دولت در حال حاضر باید 40میلیارد دلار سالیانه صرف پایین نگه داشتن قیمت حاملهای انرژی میکرد. در حالیکه در حال حاضر 10 میلیارد دلار صرف می کند. و عمدتا بصورت ریال تامین میشود. و تحریم ها اثر کمتری در تامین این مبلغ دارد .

البته اینکه اگر قرار بود فقط برای کمبود بنزین مصرفی وارداتی صورت گیرد
اولا 40 میلیارد دلار سالیانه اضافی در کشور وجود نداشت
ثانیا اگر وحود داشت با تحریم نمیشد این همه بنزین وارد کشور شود و باید کل عمر تون رو در صفهای طولانی بنزین میگذروندید.
ثالثا اگر بر فرض محال هم این مبلغ به صورت ریال پرداخت میشد تورم آن حداقل 4 برابر میشد. (2971495) (alef-13)
 
مهدي
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۵۱:۲۲
بيم اين ميرود كه خوردن چوب و پياز متوجه آن قشر از مردمي بشود كه از نظر اقتصادي آسيب پذير تر از نظر فرهنگي دلواپس تر و از نظر روحيه مقاوم ترين قشر اين ملت هستند، بشود .كه بله ما مي خواستيم و مي توانستيم مشكل تحريم را حل كنيم اينها نگذاشتند. (2968792) (alef-13)
 
یک فرهنگی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۵۴:۵۹
بابا کو گوش شنوا . با تمام احترامی که برای دکتر روحانی قائل هستم اما متاسفانه ریس جمهور محبوبمان از جان ودل گوش به فرمان رهبری ندارد و ضرب المثل معروف است که میگه چشم بگو ولی کار خودت رو بکن . ظاهرا آقای دکتر در ظاهر امر این گونه است . چرا که در خبرها می بینیم آقای دکتر روحانی ریس جمهور عزیزمان در سرکشی از خانواده های معظم شهدا دیدار با جانبازان و رزمندگان 8 سال دفاع مقدس ید طولایی دارند اما در عمل هر آنچه می شنویم اینکه قراره تمام تکنولوژی هسته های را با خون پاک شهدایی همچون عل محمدیها بدست آمده را تعطیل یا به صورت سمبلیک داشته باشیم . ریس جمهور محبوب تو را به خون شهدا قسم با شجاعت تمام و با توکل به خدا در مذاکرات حاضر شوید نه اینکه مانند یک گدا که با گردن کج و خوار و ذلیل به در خانه دیگران می رود تا یک لقمه نان به او بدهند . ما پیرو حسینیم ، حسینی که تمام هستی اش را داد از طفل شش ماهه تا عزیزترین و پاک ترین انسانهای روی کره خاکی تا قیام قیات . برای اینکه به من و هر انسان دیگری درس بدهد که به هرقیمتی زندگی نکنید زندگی کنید تا قیمتی شوید . با آرزوی توفیق برای تمامی مسولین جهموری اسلامی ایران . و جانم فدای رهبرم که ما او را تنها گذاشته ایم که از لسام مبارکشان این عمار شنیده می شود رهبرم این خون که در رگ ماست هدیه به رهبر ماست . (2968803) (alef-13)
 
ولی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۷:۵۶:۴۱
تحلیل منطقی و درستی بود و فارغ از هر تفکر و گرایش سیاسی واقعیت رو بیان کرد خواه یه عده خوششون بیاد خواه نه! (2968806) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۰۰:۴۲
دل کن از دشمن ، منوط به عدالت و انضباط داخلی است. با این حجم غارت و اختلاس ، چاره ای جز تاراج دانش هسته ای نیست. چرا کره شمالی محتاج مذاکره نیست ؟ چون دزد ندارد. (2968819) (alef-13)
 
majid
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۰۱:۲۴
دولت راستگويان! (2968820) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۴:۴۷:۳۰
دولت مهرورز با کاغذ پاره و قطعنامه دان !!!! (2970105) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۰۳:۵۳
داداش 10 سال حرف شما را گوش دادیم بذار چند سال هم روش روحانی رو پیش بگیریم نشنیدی روحانی چی گفت مخالفهای توافق از جیب مردم خبر ندارند این حرف روحانی نبود حرف تمام این مردمه. کاری هم به بعضیها ندارم که نون ندارند بخورند پیاز میخورن اشتهاشون باز بشه (2968825) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۰۵:۰۷
سه نکته:

دوستان اغلب می‌گویند چه امتیازی به ایران در برابر توقف نامه ژنو داده شده... یا نمیدانند یا خود را به آن راه میزنند... بزرگترین امتیاز به ایران و دولت آن‌ همین ایجاد جو مثبت است که اگر نبود‌ دلار الان بین7 تا 10 هزار تومن سیر میکرد و وضعیت داخلی‌ و خارجی بسیار ملتهب رتر بود و اگر به توافق نرسیم‌ این وضعیت بالای ایران خواهد بود‌از همین جهت است که علیرغم شعارهای دلوپسین‌? همه مسئولان کشور در نهایت طرفدار مذاکرات هستند و طرف غربی هم این را به خوبی‌ میداند

نکته دوم این است که از روز روشن تر است که به هر صورت ایران با هر هزینه به این توافق خواهد ریسید‌ و همه شرائط طرف غربی را خواهد پذیرفت...حالا که می‌خواهیم همه جوره این شرائط را به پذیریم چون راه دیگری نیست‌ حداقل با تکرار شعارهای بیهوده کار خود را بی‌ منت نکنیم ... به عبارت دیگر 35 سال برای آمریکا و غرب آرزوی مرگ و نیستی‌ کردیم‌ حالا حداقل چند سال دوستی‌ آنها را بیازماییم‌ ضرر نخواهیم کرد

نکته سوم این است که به این باور برسیم که بٔر خلاف چیزی که دوست داریم‌از ایران بسازیم‌ کشور ما دارای یک سری توانای های محدود است که به دلیل بد مدیریت شدن در 25 سال گذشته‌ آن قابلیتها هم به شدت تحت فشار است‌از وابستگی به واردات مواد غذای‌ تا صنعت ورشکسته‌ تا صنایع نفت و گاز مستهلک که تشنه سرمایه گذاری هستند و تا زیر ساختها‌ و بانک متضرر... بیایم در زمین راه برویم‌ نفت ایران را تحریم کردند و قیمت نفت کاهش یافت‌! در دنیائی که از هند و ویتنام تا برزیل و مکزیک و چین‌ دهاه کشور برای سرمایه گزرن خارجی‌ وجود دارد‌ مگر آنها دیوانه هستند که در ایران سرمایه گذری کنند که هر روز قانون عوض میشود و یا یک عدم شفافیت بروز می‌کند...شرکت نیسان‌یا کیا یا تویوتا‌ ,ویتنام‌ ترکیه‌تیلند‌ هند را که به مراتب دارای ثبات تصمیم گیری و روابط معقول تری با دنیا دارند را رها کنند و در ایران سرمایه گذاری کنند... از این خواب‌ها بیدار شویم...هیچ وقت این خواب‌ها به واقعیت نخواهد پیوست تا خود را تغییر ندهیم... (2968829) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۰۶:۲۸
می بینم که تاریخ داره دوباره تکرار میشه (2968834) (alef-3)
 
سینا
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۱۰:۴۱
چرا نویسندگان محترم انقدر در نتیجه گیری مذاکرات عجولند!! هنوز مذاکرات به پایان نرسیده و بیانیه ای هم صادر نشده که این عبارات نویسنده محترم در آن انعکاس یابد ،پس بهتر است به خاطر رفاه و بهبود وضعیت اقتصادی مردم هم شده از مذاکره کنندگان دلسوز کشورمان با تمام وجود حمایت کنیم. (2968845) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۵۳:۱۳
بشین نگاه کن تا وضعت خوب شه (2969642) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۱۳:۴۴
با این روندی که میبینم مذاکرات شکست میخوره

امیدوارم دولت برای بعد مذاکرات هم برنامه داشته باشد. در غیر اینصورت بحران سیاسی اجتماعی در پیش است و واقعا همدلی ملت و دولت جواب نمیدهد (2968853) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۱۴:۴۰
با این همه شبهه افکنی که امثال این آقا و دلواپسان در کار مذاکرات ایجاد میکنن واقعا آقای ظریف خیلی خستگی ناپذیر و مصممه که کار رو رها نکرده!! با امید به موفقیت تیم هسته ای و باقی ماندن سیاهی بر روی زغال....! (2968856) (alef-13)
 
تئومان
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۷:۰۸:۳۲
من فقط خدمت تمامی عزیزان یک جمله عرض میکنم .در خانه اگر کس است یک حرف (فقط یک حرف)بس است .جان مولا قسم فقط چند دقیقه ،چند دقیقه شما را به روح شهدا قسم راجع به این جمله عمیق شوید .هیچ توافقی بدتر از عدم توافق نیست .این اند سیاست تدبیره.یعنی هرررررررررچی رو که اونا میخوان (عزت شرف وطن ) بدیم هیچچچچچچچچچچی هم به ما نمیدن|دوتا تف هم روش و اما بعد،
گوش فلک را پرکینم که چی ؟اقا بیاین که کمر استکبار رو شکستیم .فتح الفتوح،ترک تحریمها ووووووووووووو.جان مولا گفتم مرد باش غیرت داشته باش که اگه غیرت نباشه نون هم نیست اینو بدون یک جمله هم از قذافی بگم اخرین ماههای عمرش: توصیه من به ایران و کره شمالی اینه که از جمع کردن بساط هسته ای ما توسط امریکا درس عبرت بگیرن .والسلام علی عباداله الصالحین (2970445) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۳۲:۵۰
"تحریمها اگر تعلیق شود، تاثیری بر واقعیت اقتصاد ایران نخواهد داشت" !!!!
الان این تحلیله ؟!!!!! دین ندارید آزاده باشید .... چقدر تخریب ؟ یعنی هیچ کس در دولت اینرا نفهمیده بود ! همینجوری الکی این همه جنجال داره تحمل می کنه!!! (2968890) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۴۶:۰۹
برای من این مهمتره
چرا تیم مذاکره کننده ما دائم نظرش تغییر میکنه. خوب از همون اول میگفتن تعلیق. چرا بازی با الفاظ میکنند؟! (2968916) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۵۹:۵۴
از دولتی که به مهمترین سازمان کشور یعنی اموزش و پرورش و به آینده سازترین افراد جامعه یعنی معلمین بی توجهی می کنه انتظاری بیش از این هم نمی ره.

واقعا جای تاسف داره که با وجود این مقالات پرمحتوا و مستند یه عده ادم احساسی فکر می کنن قراره معجزه ای اتفاق بیوفته. کار دکتر ظریف خیلی خوب بود اما اون همه لبخند فقط یک تغییر تاکتیکی بود و نه تغییر استراتژیک و طرف های غربی هم کاملا به این امر واقفن. تا وقتی که سیاست های "کلی" دو کشور (چه ایران و چه امریکا) در قبال همدیگه عوض نشه و اراده جدی برای عادی سازی روابط از خودشون نشون ندن هر دولتی و با هر تاکتیکی بیاد سر کار اوضاع همینطوری می مونه. از اول هم همه می دونستن که این مناقشه یه مناقشه سیاسیه و نه فنی و تکنیکی. (2968938) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۱۰:۴۴
ترحیم ها اقتصاد کشور رات فلج کرده (2968963) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۴۴:۵۶
واقعا درست گفتی
ترحیمها امان از این ترحیمها (2969046) (alef-13)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۵۶:۵۷
اقصاد کشور را فساد مالی ،رانت ، سوئ مدیرت ،عدم خودباوری وعدم اتکا به داشته های خودم و...... فلج کرده است
سالها دل طلب جام جم از ما می کرد وآن چه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد (2969092) (alef-13)
 
حجت
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۵۷:۲۴
زحمت کشیدی! این که همه میدونیم تحریمها اقتصاد فلج کرده! حالا یا باید تحریم لغو کنیم که با این وضعی که داره پیش میره بعیده برداشته شن! یا بلاخره بعد از 120سال وابستگی اقتصاد ایران به نفت، یه کار اساسی بکنیم و اقتصادمون از نو بسازیم که این هم کاری بس دشوار در این اوضاع است. (2969093) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۵۷:۴۴
دولت مثلا تدبیر، کشور را از چاله به چاه نیاندازید،‌ لطفا !!!!!!!!!!!!! (2969095) (alef-13)
 
علیان
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۳۴:۵۳
شاید منظورتان (( اقتساد )) است وگرنه 80درصد مشکل اقتصادی به ضعف مدیریت مربوط است نه تحریم ها (2969347) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۲۸:۴۱
این 80 درصد رو از کجا آوردی؟ (2969792) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۴۲:۵۰
میشه بگی این آمار از کجا آوردی؟ (2969844) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۵۶:۲۷
ولی از مردم بهترون ! را پولدار کرده (2969423) (alef-13)
 
سامر
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۳۱:۰۱
رو که نیست سنگ پای قزوینه!!

فعلن این دولت و مردم بدبخت دارن تاوان اشتباها و بی مسئولیتی های شما رو میدن (2969007) (alef-13)
 
بیگی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۳۸:۲۲
حرف های شما همه درست اما مقصر اصلی مدیرانی هستند که با بی کفایتی و خود " بسیار بزرگ بینی " کشور و ملت را به این ورطه انداخته اند.تیم حاضر سعی در خلاصی کشور از این گرفتاری دارد."""توجه داشته باشید که با ابر قدرت ها رو برو هستیم نه با چند طایفه""" (2969031) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۹:۴۸:۳۲
تمام بازار ها خوابیده نمی بینید ؟ (2969061) (alef-13)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۱۱:۱۲
به به عجب موشكافي دقيقي..عجب دقت نظري...جناب دكتر حالا بي زحمت راهكار بديد تا زحمت تيم مذاكره كننده هم كم شود...بگوييد چگونه برخورد كنيم تا تحريم ها برداشته شود..ما بتوانيم اورانيم 1000درصد هم توليد كنيم...هيچ كس هم نتواند به ما بگويد زير چشمت ابرو...تا بتوانيم اين كاغذ پاره ها را اتش بزنيم...يك سيلي هم به اعضاي مذاكره كنندگان بزنيم وبياييم با هم بستني بخوريم...بي زحمت راهكار را زودتر بدهيد...وگرنه چراغ غلامشاه هم اين ايراد گيري ها بلده... (2969138) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۱۵:۱۰
تعلیق تحریمها گشایش اقتصادی ندارد
خب شما بفرمایید چه چیزی گشایش اقتصادی دارد؟ راه حل شما چیست؟ چکار کنیم؟
برخی افراد در موضع مخالف مذاکرات ظاهر میشوند میگوییم راه حلت چیه چیزی نمیگه فقط میگه من مخالفم حالا این مخالفت چه سودی براش داره؟:
1-اگر تحریمها لغو شوند می ایند و میفرمایند امتیاز داده شده ب.ود
2-تحریمها لغو نشو میفرمایند نگفتیم مذاکره نکنید نگفتیم دولت ضعیفه؟
در هر حال این دوستان برنده ماجرا هستند به ظاهر
سوال اصلی را جواب دهید دلیل رکود اقتصادی کشور چیست و چگونه بوجود امد و راه حل شما چیست (2969150) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۱۵:۳۱
بيانيه قطعا بر لغو تحريمها اشاره ميكند اين فكت شيت آمريكايي است كه تعليقي است (2969152) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۱۸:۳۹
اقتصادی مریض وفاسد ونبود انسجام ووحدت درجامعه بلاهای بزر گتری را نصیب کشور خواهد کرد (2969159) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۲۱:۱۱
سنگ اندازي ميكنيد نه دغدغه ي مردم داريد نه دغدغه ي كشور تمام تلاش و كوشش شما براي به سر انجام نرسيدن مذاكرات به خاطر اين است كه دولت فعلي موفق نشود و دور بعد عنان فدرت را از دستش خارج كنين وگرنه خوب واقفين كه اوضاع اقتصادي مملكت بسيار بحراني است و تا تحريم ها برداشته نشود هيچ بهبود قابل توجهي در وضع معيشت و اقتصاد و از همه مهمتر رفع معضل سرطان بيكاري نخواهيم داشت!!! (2969166) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۲۰:۱۷:۴۹
هزار افرین به شما خیلی خوب و عالی در چند خط گفتی
عین واقعیت راهم بیان فرمودید (2973485) (alef-13)
 
ی-م
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۰:۵۲:۳۶
فروش نفت و مواد دیگر را که نمی توانیم پول انرا بداخل کشور منتقل کنیم فایده ای ندارد و کل مملکتت را که با پول نفت اداره میشد فلج کرده است اینم که شما فکر می کنید امریکا اثرات تحریمها را نمی داند سخت در اشتباه هستید ما هنوز اطلاعات نقشه برداری خود را از گوگل ارث میگیریم که کاملا دست خودشان است پس شما چیزی را نمی توانید از دید و تحلیل انها پنهان کنید و اقای روحانی کاملا درست می گوی که اب خوردن هم به تحریم وابسته است ما برای واردات دریچه سدها هم به پول خارجی و هم به تکنولوژی انها نیاز داریم (2969215) (alef-13)
 
سعید ایرانی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۰۶:۵۳
از بس هی خط قرمز برا مذاکرات قرار دادیم این شد که لغو تحریم ها طول کشید اگر به روحانی اختیار تام داده شده بود مطمئن باشید تا حالا همه ی تحریم ها برداشته شده بود (2969224) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۳۸:۵۴
نه بابا چقدر هم خط قرمز داریم. یکدونه بوده که تحریمها لغو بشه که چقدر هم رعایت شد! (2969826) (alef-13)
 
ف
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۲۰:۱۶
بله کجایند کسانی که تحریمها رو کاغذپاره ای بیش نمیدانستند؟؟؟ (2969283) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۲۰:۳۰
توافق باید متعادل باشه. وقتی شما خطوط قرمز میذاری رو میز مذاکرات که : حق غنی سازی به رسمیت شناخته بشه، سانتریفیوژها کار کنن، تحقیق و توسعه ادامه داشته باشه، راکتور اراک راه اندازی بشه فقط پلوتونیوم کمتر تولید کنه، فردو پابرجا بمونه و حق بازدید از مراکز نظامی نباشه و ... بعد اونوقت انتظار داری اونها بیان بگن بفرما کل تحریمها لغو؟ سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران آزاد؟ 100 میلیارد دلار پول بلوکه شده آزاد؟ ... از قیافه شما خوششون اومده اینکار رو براتون بکنن یا محو جمالات و کمالات سایر دوستان دلواپس شدن؟ شما رفتی مذاکره کنی و امتیاز بدی و امتیاز بگیری یا چپ و راست خط قرمز براشون بکشی؟ (2969286) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۲۶:۵۸
سلام نقش لوزه در گلوی انسان جلوگیری از ورود میکروب به بدن است و پزشکان در اولین توصیه بعد از عمل لوزه می گویند مواظب سلامتی خود باشید که ممکن است میکروب وارد بدن شما بشود و شما تا کاملا مریض نشوید متوجه حضور ویروس و میکروب نخواهید شد . در لوزان سوئیس نیز عمل لوزه روی جریان هسته ای شدن ایران انجام گرفت . حالادیگر باید مواظب اوضاع مملکت خود باشد نکند موقعی متوجه بیماری بشویم که دیگر کار از کار گذشته باشد (2969319) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۳۵:۰۴
با سلام
خوب جناب یحیی زاده بهتر بود با توجه به شرایط کنونی راه حلی ارائه میگردید. آیا به نظر شما اگر این توافقات شکست بخورد باعث بهتر شدن و سربلندی کشور می شود ... ؟ (2969349) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۵۴:۲۰
راه حل پیمان پولی دوجانبه است. (2969645) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۴۰:۳۷
نظر ایشان نمیدونم اما به نظر من اگر قرار باشد هسته ای را بدهیم و تحریمها هم مرحله ای تعلیق بشه، همان بهتر که مذاکرات شکست بخورد.
اساسا از جبهه پایداری بدم میاد اما واقعا نمیتونم نظرم بخاطر حب بغض سیاسی پنهان کنم (2969831) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۰۰:۰۸:۲۲
این دوستان راه حل ندارند ولی تا دلت بخواد انتقاد دارند
میگیم راه حلت چیه؟ میگه من فقط میدونم عزت ما نباید از بین بره و...! (2971124) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۳۷:۳۷
خدا رحمت کند امام بزرگوار فرموده بودند اگر ما یک قدم در مقابل دشمن عقب نشینی کنیم دشمن ده قدم جلو خواهد امد حیف که ما به نصایح ووصیت ایشان عمل نکرده ونمیکنیم ومتاسفانه تمامی وصایای ایشان را هم (باستثنای رهبری)با امام امت دفن کردیم (2969358) (alef-13)
 
sam
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۵۶:۰۵
با سلام
واقعیت این است که طرف مذاکره ما کشوری است که از لحاظ رفتار سیاسی دچار اسکیزوفرنی است و حالت تعادل ندارد، از یک طرف سخت در منطقه خاورمیانه به ما نیازمند است و از طرف دیگر از فرهنگ و نظام اسلامی ما خوشش نمی آید! یعنی کشوری که تکلیفش با خودش روشن نیست.از سوی دیگر، رئیس جمهوری هم در آمریکا سرکار است که در بی عرضه گی و بی تصمیمی در تاریخ آمریکا نظیر ندارد،او دلش می خواهد که از ایران جهت حل مشکلاتش در منطقه استفاده کند ولی از ترس محافل داخلی حاضر نیست کوچکترین امتیازی بدهد. به نظر من تکلیف این پرونده تا سال 2017 میلادی هم مشخص نخواهد شد. (2969421) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۵۶:۱۴
این پرونده هیچ گاه بسته نمی شود چون طبق سوره ی مائده یهود تا شما را به ایین خود در نیاورد {یعنی شما را ریشه کن نکند}رها نمی کند. (2969651) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۲۰:۱۱:۴۳
اتفاقا آنها اصلا اسکیزوفرنی و عدم تعادل ندارند و دقیقا بر مبنای رخدادهای و طرحهای آینده شان برای منطقه و جهان و البته منافعشان به پیش میروند. دیگر وضعیت از این بهتر برای غرب سراغ دارید؟ خریدهای چند ده میلیارد دلاری تجهیزات نظامی توسط شیوخ پولدار خلیج فارس، جنگهای نیابتی و چندگانه در تمام منطقه خاورمیانه که صرفا توان کشورهای منطقه را تحلیل میبرد، کاهش بهای نفت و زمینگیر کردن ایران و عربستان و روسیه و ونزوئلا که شدیدا به درآمدهای نفتی خود وابسته اند، تجمیع تروریستها از تمام نقاط جهان و بعبارت بهتر انداختن آنها به جان مردم منطقه و خلاص شدن از شر آنها در اروپا و آمریکا، ایجاد اجماع بین المللی علیه ایران و فعالیتهای هسته اش و ... دیگر چکار باید بکنند که بدانیم و بفهمیم که آنها برخلاف ما با شعار و شعارزدگی کار خود را به پیش نمیبرند؟ اسکیزوفرنی کسانی داشته و دارند که فکر میکنند کشورهای جهان منتظر شنیدن پیام ناب آنهاست و حتی صندلیهای خالی سازمان ملل حین ایراد سخنرانی شان، آنها را متوجه اشتباهشان نمی کند، اسکیزوفرنی مخصوص آنهاست که فکر می کنند جهان تشنه مدیریت آنهاست. اسکیزوفرنی مشخصه متوهمان هاله نور است، اسکیزوفرنی نشانه بالینی توهم کاغذپاره پنداشتن تحریمهاست... (2970777) (alef-13)
 
مودی
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۵۸:۲۷
خب این نوشته تماما مستند و منطقی بود و این اتفاقها در فضا و عالم واقعی افتاده است و حاصل نظریه پردازی و پیش بینی یک کارشناس نیست که بگوییم مغرضانه یا بدبینانه و یا جناحی است. خواهشی که از مخاطبان محترم حامی دولت و این تیم هسته ای دارم این است که بدون انگ و توهین کردن به نویسنده و استفاده از عباراتی مانند دلواپسان و.... اینکه تقصیر دولت قبلی است و .... جوابی منطقی بدهند. (2969429) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۰۳:۲۴
اگه این همه هزینه که خرج انرژی هسته ای شده، صرف نوسازی و مدرن شدن آبیاری کشاورزی میشد تابحال صادر کننده محصولات کشاورزی بودیم.. اشتغال بالا میرفت ... درآمد سرانه بیشتر میشد و... (2969447) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۳۵:۳۵
چقدر فراافکنی میکنید،‌ چی را به چی ربط میدهید اگر اینطوره اگر ملت به جای خرید خودروی خارجی،‌ پولها را در اقتصاد خرج میکردند الان ایران، خیلی جلوتر بود. (2969815) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۲۰:۵۴
امیدوارم همه دوستان اصولگرا یکبار هم که شده خوب عمیق به این موضوع فکر کنن که آنهایی که ده سال پیش فریاد میزدند نگزارید کار به تحریم بکشد و علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد درست میگفتند. مردمی که کیف میکردند وقتی رییس جمهور وقت تحریمها رو کاغذ پاره میخوند و برخی دیگر حرفهای زشتی که گفتنش توسط من باعث میشه حرفم اینجا چاپ نشه اما ایشان براحتی در تریبون عمومی بیان میکرد... حالا امیدوارم کمی فکر کنید و خوب هم فکر کنید که چه شد به اینجا رسیدیم! اگر امروز دوستان نگرانند که خارجیها حق ندارند از آب و خاک داخل پادگانهای نظامی نمونه برداری کنند (کسی نگفته اونها حق دارن به تجهیزات و نقشه ها و کامپیوترها دسترسی داشته باشن!) کاری نکنید که فردا مجبور بشویم مثل عراق یا لیبی پیچ و مهره تمام کارخانه های نظامی رو هم باز کنیم و تحویل بدهیم! هنوز کار بجاهای باریک نرسیده ولی اگر کاری نکنیم خیلی زود میتونه برسه!!! (2969523) (alef-13)
 
حجت
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۴۹:۰۵
چطور که برگردیم به 12 سال پیش؟؟ سعدآباد رو که یادتونه دوستان! اونجا که شخص روحانی و از روحانی بهترون کاردستشون بود! چی شد؟ دوست من الآن بقول شما به خاک پادگان راضی میشن ما میگیم چشم! دوباره طرف میبینه فشار جواب داد حالا مشخصات دانشمندان جهت تررورهای بعدی! دور بعد دوباره تحریم جهت بهانه ای دیگر! جامعه بین الملل بخاطر چارتا حرف کسی اینجور نمیتونه تحریم کنه! تنها در صورتی تحریم برداشته میشه که نشون بدیم بر ما تأثیری ندارد! ما و آمریکاازاساس وعمق ایدئولوژیک باهم مشکل داریم و فعلا هم نقطه ضعف اساسی را پیدا کرده پس سعی میکند نهایت استفاده بکنه چون این موقعیت بعید است که دوباره تکرار شود. (2969875) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۳۸:۰۴
اگر این مذاکرات شکست بخوره آیا ایران بهتر میشه? سربلند میشه؟

بعدشم مقصر این وضعیت دولت روحانی نیس كه. مقصر این وضعیت "نحوه" مذاکرات نیس كه.

مقصر اصلی متوهمها و تندروهایند كه می گفتند ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت بلوفه و نمی تونند. تحریم‌ها رو هم می گفتن بلوف اند و نمی تونند و ...

همونایی كه مرتب دشمن تراشی می كردند و می كنند: عریستان دشمن، ترکیه دشمن، و .... همه دشمن. (2969824) (alef-13)
 
سادات
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۳:۵۸:۰۷
ایران فقط یک راه جلوی خود دارد انهم فقط هرچه به صلاح کشور باشد باید عمل کند و تحت هیچ شرایطی نمی تواند زیر بار جبر و زور یک سری افراد الکلی برود دریک زمان توافق و لغو کلیه تحریمها و الا با اخرین سرعت ادامه موارد هسته ای (2969919) (alef-13)
 
abolfazl
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۴:۱۶:۱۸
چرا آقای روحانی فرمودند در پروتکل الحاقی چیزی به نام «بازرسی» وجود ندارد؟! و این در حالی است که موضوع اصلی پروتکل الحاقی بازرسی‌های فراتر از ان پی تی و پادمان‌های مربوطه است ، آنهم از نوع بازرسی‌های سرزده از هر مکان و در هر زمان است. پروتکل الحاقی این بازرسی‌های سر زده را «حق آژانس» می‌داند که انجام آن برخلاف سایر «بازرسی‌های ویژه» نیازی به تصویب شورای حکام نیز ندارد. ماده 4 پروتکل الحاقی تأکید می‌کند که بازرسان آژانس در موارد خاص، محل مورد نظر خود برای بازرسی فقط 2 ساعت قبل از شروع بازرسی، به اطلاع کشور میزبان می‌رسانند . پس چرا آقای روحانی فرمودند در پروتکل الحاقی چیزی به نام «بازرسی» وجود ندارد؟! (2969998) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۳-۲۹ ۱۹:۴۴:۵۵
مشکل مذاکره ما شباهت زیادی با مشکل مسکن مهر دارد. دولت بدون ایجاد شرایط و با عجله کردن در شروع مذاکره طرف مقابل را حریص کرد خصوصا با اظهار نظر های نابجا مانند هر توافق بهتر از عدم توافق،خزانه خالی،گره زدن اقتصاد و آب وهمه چیز
به توافق. انجام کلیه تعهدات داده شده در ژنو بدون این که به صداقت طرف مقابل مطمئن شویم.
پیش بینی رهبر معظم که فرمود یک قدم عقب نشینی موجب پیشروی دو قدمی توسط حریف است محقق شد قیمت نفت نصف شد و مشکل را دو چندان کرد و دائما به دنبال دبه های جدید و کسب امتیازات بیشترهستند.بی تدبیری فقط مختص دولت قبل نبود. (2977885) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.