نظر منتشر شده
۳۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 294574
اشتباهی که باید از ابتدا جلوی آن گرفته می شد؛
رکورد خرید از بازارهای عربستان در اختیار ایرانی‌ها
علی قلهکی، 22شهریور 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۰
بهار و تابستان موسم هجوم شیعیان عرب تبار به شهرهای مقدس جمهوری اسلامی خصوصا مشهد و قم بوده است، از کنارشان که رد می شوی معلوم است احساس راحتی می کنند در لوای تنها حکومت شیعی جهان و از امنیت ایران لذت می برند. در بینشان که می گردی کمتر زائر اهل عربستان یافت می شود ولی برحسب اتفاق یک کاروان شیعه عربستانی را مشاهده نمودم، سریع از حال و هوای کشورش پرسیدم و وضعیت شیعیان در این کشور. چندان تعریفی نمی کرد و البته گله می کرد از حکومت ضد شیعی اش و از آن بیشتر گله مند بود از زائرین ایرانی خانه خدا وتلف کردن وقتشان در بازارهای عربستان و مهم تر از آن خرج نمودن ارز های ذیقمیت کشور در بازار یکی از شیعه ستیز ترین کشورهای منطقه.

رهبری بارها در مورد این هدر دادن وقت و پول به زائران ایرانی خانه ی خدا تذکر داده اند؛ اما تذکر امسال ایشان در دیدار با کارگزاران حج از شدت بیشتری برخوردار بود. حضرت آیت الله خامنه ای، در بخش پایانی سخنان خود در دیدار با کارگزاران حج فرمودند: «تضرّع، خشوع، خشیت و دعا فرصت خوبی است؛ هیچ جا مثل مسجدالحرام نمیشود؛ هیچ جا مثل مسجدالنّبی نمیشود؛ این فرصت در اختیار شما است، در اختیار حاجی است. خیلی بی‌سعادتی میخواهد که کسانی این را رها کنند بروند در بازار، درِ این دکّان، درِ آن دکّان. حالا فرمودند که جلوی بازارگردی را گرفته‌اند، [امّا] خب گزارش هایی که به من میرسد، این است که متأسّفانه، بعضی از حجاج ما باز گرفتار این بیچارگی هستند: برو در این بازار پهلوی این دکّان‌دار، پهلوی آن کاسب -زن یک‌جور، مرد یک‌جور- یک جنس بُنجُلی را به دو برابر قیمت بخر، سوار هواپیما کن بردار بیاور تهران یا فلان شهر دیگر؛ [این‌] غلط است؛ خیلی غلط است. مردم ما باید این را توجّه کنند که کار غلطی است. خرید را همه‌جا میشود کرد، بازار را همه‌جا میشود رفت، جنس را همه‌جا میشود خرید، پول را این‌جوری همه‌جا میشود دور ریخت -این پولْ دور ریختن است دیگر؛ همه‌جا میشود پول را انسان دور بریزد- برو سراغ آن کاری که جاهای دیگر نمیشود کرد و آنجا میشود کرد؛ آن، نگاه کردن به کعبه است؛ آن، نماز گزاردن در مسجدالحرام است؛ آن، بوسیدن جای پای پیغمبر است.»

مقدمه بالا سرآغاز نقد عملکرد زائران ایرانی خانه خدا در خرید مفرط از بازارهای عربستان و عدم حذف و یا تقلیل دلارهای سازمان حج با قیمت پایین از سبد حمایتی زائران می باشد.

اصل خرید سوغات و هدیه از منطقه ای مخصوصا اگر زیارتی باشد در دین مبین اسلام توصیه شده و احادیثی مبنی بر این در منابع شیعی آمده است. ولی خرید زائران ایرانی از دو شهر مکه و مدینه به دلیل اینکه تحت حکمرانی وهابی ها بوده و حکومت مرکزی عربستان به عنوان خط اصلی حمایت کننده در دو حوزه سیاسی و اقتصادی از تروریست های منطقه خاورمیانه و حتی تا شمال آفریقا می باشد، امری مذموم است.

حتی خرید افراطی زوار ایرانی از کشوری مثل عراق آن هم خرید سوغات بی کیفیت ساخت چین، نیز تنها باعث ضربه به ارز ارزشمند کشور در شرایط سخت تحریمی بوده ولی خرید از یک کشور شیعه و حکومت و دولتی نزدیک به ایران قابل تحمل تر از خرید های سنگین زائران ایرانی از عربستان است. امروز مسئله سوغاتي آوردن از اين فضا خارج شده و تبديل به يك امر تجملي و متاسفانه منحرفي شده است كه گاهي شخص زائر را از اصل زيارت غافل نموده و بی آنکه او متوجه باشد، به روحیه ی معنوی او آسيب مي رساند.
اینکه عربستان از خرید حجاج چندان منتفع نمی شود و حذف درآمد سرشار سرازیر شده از جیب حجاج دیگر کشورها خصوصا ایرانی ها چندان بالا نیست صرفا یه تحلیل اشتباه بوده که حتی خوش بین ترین مسئولین عربستانی نیز آن را تایید نمی کنند.

سی ان ان عربی به نقل از یک روزنامه سعودی، درآمد حاصل از سفر حجاج و عمره‌گزاران به این کشور در سال جاری را حدود ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرد.

این در حالی است که سایت شبکه العربیه یک ماه پیش، درآمد حاصل از موسم حج امسال (بدون احتساب عمره) را ۳۲ میلیارد دلار عربستان (معادل ۸ ونیم میلیارد دلار) اعلام کرده بود.(۱)

ده سال پیش، در سال ۲۰۰۴ میلادی درآمد عربستان از موسم حج برابر با ۵.۲ میلیارد ریال عربستان (معادل ۱.۳۸ میلیارد دلار) بود و بدین ترتیب ظرف مدت ده سال، درآمد عربستان از حج، بیش از ۶ برابر شده است. رشد تصاعدی در آمد عربستان از حج چنان پرشتاب بوده که فعالیت های عمرانی اطراف خانه خدا توسط بهترین پیمانکاران جهان در سریع ترین زمان ممکن انجام می شود.(۲)

برآوردها نشان می دهد زائران ایرانی بیش از سه برابر ارز اختصاص داده شده سازمان حج و زیارت را با خود از کشور خارج می کنند. در سال گذشته ۶۴ هزار و ۵۰۰ نفر نیز از ایران به حج تمتع رفتند، میانگین هزینه حج تمتع ۱۰ میلیون تومان است که مبلغی معادل ۶۴۵ میلیارد تومان می شود. اگر به ازای هر مسافر، هزار دلار هم هزینه خرید محاسبه کنید، هزینه تمتع ایرانیان حدود ۹۰۰ میلیارد تومان می شود.این میزان از ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان نیز تخمین زده می شود یعنی چیزی بیش از پنج تا ده درصد از درآمد عربستان از حج، توسط حجاج ایرانی تامین می شود.

نقش روحانیت در بازسازی و ترمیم فرهنگ خرید و مصرف زدگی بسیار مهم بوده که نه تنها باید از ابتدای انقلاب در مورد تمام سفرهای زیارتی شکل می گرفت بلکه با گذشت نزدیک به ۳۷ سال از ابتدای انقلاب تبدیل به یک فرهنگ سازی ویژه می گردید که مورد رجوع زائرین دیگر کشور ها نیز می شد،ولی میزان خرید و گذراندن وقت ارزشمند دوران حج توسط زوار ایرانی به قدری بالا بوده که تعداد زیادی از فروشندگان پاکستانی، افغانستانی و .......فروشگاه های مکه و مدینه یا به زبان فارسی مسلط هستند و یا به صورت نیمه مسلط می توانند با زبان بومی ایرانی ها از آنها پذیرایی کنند. فروشندگانی که با روی کار آمدن دولت اعتدال مجدد به گرفتن ریال ایرانی – یا به قول فروشندگان عربستانی "خمینی"- مباردت می ورزند!!
نقس سازمان حج و زیارت به مثابه اهرم فشار حکومتی برای تادیب رفتارهای عربستان، می تواند در بحبوحه کاهش قیمت نفت، ضرر عربستان را تا سقف آن افزایش داده و با حذف ارز ارزان قیمت و ایجاد محدودیت های بیشتر گمرکی، زائر ایرانی را در کوتاه مدت مجبور به عدم رجوع به بازارهای عربستان کند تا در بلند مدت مسئولین فرهنگی-مذهبی کشور راهی برای این عادت نامیمون بیابند.

تسهیلاتی برای خرید اجناس مشابه از داخل کشور
ایجاد تسهیلاتی برای خرید زوار خانه خدا از داخل کشور می تواند شرایط را هم برای زائری که تشنه خرید سوغاتی برای آشنایان خود بوده در داخل کشور فراهم آورد و هم مانع خروج ارز در شرایط تحریم نیز می شود.

چه عیب دارد که زائر ایرانی صنایع دستی کشور خود را با تخفیف ویژه برای آشنایان خود سوغات آورد که هم چرخ تولید کننده داخلی بچرخد و هم آشنایان خود را بی نصیب از آورده های یک سفر معنوی نگرداند، و یا با وارد نمودن اجناس با کیفیت از دیگر کشور ها در یک بازارچه خاص در کنار فرودگاه مبدا زائران، از ورود جنس های دسته چندمی چینی بازارهای عربستان به داخل کشور، ممانعت بورزد.


۱-https://fa.wikipedia.org/wiki/%D۸%A۷%D۹%۸۲%D۸%AA%D۸%B۵%D۸%A۷%D۸%AF_%D۸%B۹%D۸%B۱%D۸%A۸%D۸%B۳%D۸%AA%D۸%A۷%D۹%۸۶_%D۸%B۳%D۸%B۹%D۹%۸۸%D۸%AF%DB%۸C
۲-http://fa.alalam.ir/news/۱۶۳۵۳۹۰
 
کلمات کلیدی : حج+عربستان+سوغات
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۰:۴۸:۱۳
سوغات
سوغات
سوغات


یعنی متاعی که از یک بلاد دیگر برای کسی که دوستش داری به ارمغان بیاوری (3183370) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۲۵:۲۴
بهترین سوغات دوست من سلامتی عزیزانیه که در سفرن (3183480) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۶:۴۱:۳۶
وقتی قیمتها در ایران گرانتر از خارج باشد همین می شود شما قیمتها را در ایران پایین بیاورید کسی از خارج چیزی نمی آورد (3184336) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۶:۴۳:۵۷
به حج نفرستید همه چیز حل می شود (3184347) (alef-11)
 
یه ایرانی
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۱:۴۶:۵۴
عزیز دل برادر ، سوغات یعنی رساندن پیام وحدت مسلمانان حضرت ابراهیم از سرزمین وحی نه صلوات شمار چینی که در هر بازاری میشود خرید . خدایا همه ی مردم را به راه راست هدایت کن ، الهی آمین (3186336) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۲:۴۸:۱۷
سوغات کدام است؟مگر وسایل ساخت چین کمونیست خریداری شده از فروشگاههای سعودی ضد بشر میتواند سوغات خانه خدا باشد؟ (3186530) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۴:۱۹:۳۸
باید محدودیت در بار بذارن برای کشورهای مثل عربستان ! ایرانی جماعت تا محدودیت نباشه اجرا نمی کنه همین بستن کمربند ایمنی یادتونه !؟ کسانی که تا فشار نباشه برای امنیت و جان خودشونم ارزش قایل نبودن حالا از ترس افسر و جریمه می بندن !
باید محدودیت شدید بزارن همینو بس! جلو حج رو که نمیشه گرفت (3186892) (alef-11)
 
ثريا دالغين
۱۳۹۴-۰۶-۲۵ ۰۷:۵۱:۲۳
مشكل آنجاست كه سوغاتي عربستان نيز سوغات بلاد ديگري است! (3191034) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۰۲:۲۰
باز خداروشکر عمره تعطیل شد واقعا اون همه ارز و پول و...که به جیب عربستان می رفت فاجعه ای بود (3183407) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۰۶:۲۵
کلید بهشت در اعمال و رفتار ماست نه انکه به صرف رفتن به خانه خدا و راه انداختن مهمانی های انچنانی و دوباره ادامه همان کار ها مطمئن باشید به خدا نخواهید رسید و اوردن کادو های تبرک شده البته در چین دلتان را خوش کنید که وظیفه الهی خود را انجام دادیم ما بیشتر خودمان را گول میزنیم وقتی افراد فقیر و جوانانی که به نان شب محتاجند. (3183418) (alef-11)
 
روحانی
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۰:۲۹:۰۷
کلید بهشت در گوش دادن به فرامین خداوند است. یکی از این فرامین هم حج واجب هست. کسی نمی تواند به مردم بگوید واجبتان را انجام ندهید، چون من بیکارم!
البته توصیه ی اکید اسلام بر صدقه دادن و کمک به نیازمند هست اما باید بین عمره ی مستحبی و حج واجب فرق گذاشت. تمتع مثل نماز و روزه بر فرد مستطیع واجب است (3186131) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۱۶:۳۸
پول های خودتونو بدید وهابی ها بمب کنند بریزند روی سر یمنی ها

بعد بگید سوغاتی خریدیم (3183452) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۲۲:۰۵
داد از بی آگاهی مردم!!! (3183473) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۳۳:۰۳
مصرف کنندگان ایرانی فقط بر علیه تولیدات کشور خودشون کمپین به راه میندازن وگرنه هر جنس بنجلی رو از بازارهای عربستان خریداری میکنند.با این روحیه هزار سال دیگه هم به پیشرفت ایران امیدی نیست. (3183509) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۶:۴۳:۰۹
اتفاقا چون حنس های آنجا بنجل نیست و ارزان هست می خرند شما ها جنس های داخل ایران را چی داخلی و چه خارجی ارزان کنید و با کیفیت مردم از عربستان نمی خرند (3184343) (alef-11)
 
behnam
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۳۸:۰۰
ما هر روز آرزوی سقوط رژیم آل سعود را خواستاریم.ولی با این درامدهای هنگفتی که ما به سمتشون سرازیر میکنیم سقوط که هیچ تقویت هم میشن.
ای که حج رفتی زیارتت قبول ولی خدایی اطرافت جوانهایی هستن که دارن با مشقت روزشان را شب میکنن.و... (3183524) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۰۱:۰۸:۲۴
باش تا صبح دولتت بدمد (3185510) (alef-11)
 
زینب
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۵۰:۲۳
سوغات_عربستانی_نخرید (3183570) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۳:۰۷:۳۷
چشم زینب جان بهش می گم ! (3183795) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۲:۰۵:۴۴
این موضوع رو هر سال تکرار می کنند ولی بازم هم ایرانی ها دست بر نمی دارند (3183631) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۲:۱۳:۴۸
بازاری با سود گمرکی پایین برای حجاج در حاشیه فرودگاه ایجاد کنند به نحوی که به صرف بودن قیمت آن چشمگیر باشد که با فروش بالا هم سود کلانی نصیب کشور میشود وهم خسرانی برای دشمن سعودی خواهد بود به همین سادگی. (3183648) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۲:۴۰:۲۵
ای قوم به حج رفته کجایید کجایید
معشوق همینجاست بیایید، بیایید،
معشوق تو همسایه دیوار به دیوار......

واقعا ما مردم کی میخواهیم آدم بشویم ، خدا می داند!! (3183727) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۱:۴۸:۳۲
" خداوند از رگ گردن به شما نزدیک تر است " (3186338) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۳:۰۶:۵۰
ما اینیم فقط شعار ! (3183792) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۳:۱۵:۵۰
بزرگترین اشتباه رفتن چند ده باره به حج غیر واجب (و چند باره واجب) و پول این مملکت را در جیب وهابیون آل سعود ریختن است. (3183828) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۷:۲۷:۵۳
چند نفر اینجوری را می شناسی
حالا چند نفر را می شناسید که به ترکیه ، دوبی ، .... رفتند که کلا پولشان را در بلاد کفر هزینه خوش گذرانی کردند و برگشتند
در عالم خیال و وهم سیر نکنید
در عالم واقعیت، سرمایه کشور طور دیگری به باد می رود و کسی هم توجه نمی کند (3184465) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۰:۲۶:۰۹
بیشتر حاجی های حج تمتع افرادی هستند که سال ها در انتظار نوبت حج بودند تا واجب خدا را انجام دهند. کمتر پیش میاد که حج تمتع را چندباره بروند. (3186114) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۳:۳۹:۵۸
از عربستان نباید چیزی خرید (3183896) (alef-3)
 
چکیده
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۴:۳۵:۳۶
بااین همه مشکلاتی که کشور باآن دست بگریبان است واقعا چه لزومی دارد هرساله مبالغ سرسام آوری راباید مصروف حج کنیم؟ آیا خداوند متعال راضی به این قضیه است که هزاران جوان بیکار وبی خانمان و.............گرفتاذبمانند وعده ای
به حج بروند،بخداقسم حج واقعی درداخل کشورمان است،ایکاش مامردم حداقل به آیات قران توجه داشتیم ورفتارمان قرانی بود. (3184036) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۰:۲۶:۴۹
حج واجب شرعی دین خداست. مثل نماز و روزه
عمره نیست که بشه تعطیلش کرد... (3186119) (alef-11)
 
ثريا دالغين
۱۳۹۴-۰۶-۲۵ ۰۷:۴۹:۳۱
حتي واجب ترين واجبات هم در شرايط اضطرار واجب نيست..حج واجب است اما اما نه به قيمت توهين و تجاوز و ساقط شدن زندگي زائر! (3191032) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۷:۱۲:۰۰
بازار نامتوازن و ضعیف داخلی موجب رونق تجارت چمدانی و سوغاتی است. (3184428) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۸:۱۸:۲۱
ای کاش حجاج به فرمایشات رهبر معظم انقلاب گوش می دادند وخودرا به جای عبادات واعمال زیارت وحج سر گرم بازارهای وهابیون خبیث نمی کردندکه جیب آنها با پول این مملکت پرشود اساسا حاجیان بایستی بازارهای سعودی وهابی را با نرفتن ونخریدن تحریم می کردند. (3184622) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۹:۳۰:۵۲
مردم اینهمه پول دارند باید خرج کنند دیگه. (3184821) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۳:۱۰:۲۸
یعنی باید بواسطه پولداری ، اجناس بنجل و بدرد نخوره چینی را در بازار عربستان به چند برابر قیمت و بدون خدمات پس از فروش بخرند ؟ (3186596) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۲۰:۳۴:۱۳
بجای کمپین عدم خرید خودرو ایرانی کمپین نخریدن از جانیان یمن راه اندازید. (3184963) (alef-11)
 
اکسیر
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۲۰:۴۰:۴۴
شدیدا موافقم و سالهاست از این معزل ناراحتم.از مسئولین الف,اساتید,معلمان و هرکس که میتواند در زدودن این معزل کاری انجام دهد درخواست میکنم آستین همت بالا زده وکار کنند.
سال گذشته والدین بنده تمتع مشرف شدند.
پدرم8500 دلار برای خریدتبدیل کرده بود.زیاد طول کشید ولی بالاخره قانع شدند .بنابه قولی که بوالدین داده بودم مشهدرفتم سوغاتهای کم حجم خریده متبرک کرده وبرگشتم.با خود برده و انجاهم متبرک کردند
.باکمتراز3000 دلارش هم خودم مشهدمشرف شدم وهم نگذاشتم پول ایران به جیب یک مشت وهابی برود تا با آن سلاح خریده و مظلومان را بکشند.آی حجاج اگر از پول شما فقط یک گلوله خریده شده و کودکی در خون خود بغلتد شما مسئولید.بخدا مسئولید.چرا باید سرمایه ایران به جیب بدترین وحوش بریزد؟ کالای ما ایراد دارد (3184984) (alef-11)
 
فرهیخته
۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۵:۳۸:۵۰
متاسفم برای این نوع عبادت
حداقل این اجناس چینی را در ایران خریداری کنند تا داد و ستد در بازار دچار مشکل نشود .
این هم برخورد هموطنان محترم با مشکلاتی که عربستان هر ساله برای ما ایجاد میکند (3187129) (alef-11)
 
شیدا
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۵:۲۷:۳۴
در زمان قدیم چون مکه به دلیل مراسم حج شاهراه تجارت بود و هر نوع کالایی در آنجا قابل دشترسی بود که چه بسا در کشور خودت نمی توانستی آنها را بیابی . و همچنین خرج سفر ایجاب می کرد کالایی را بفروشی و بتوانی حج را انجام داده و ما یحتاج خود را تهیه کنی و برگردی و کالاهایی که در منطقه خودت پیدا نمیشد بعنوان سوغات برا خانواده بیاوری ........ ولی امروزه که هر نوع کالایی در همه جای دنیا قابل دسترسی است معلوم نیست حجاج برای چی این همه برای عربستان از مکه علاقه نشان می دهند . شاید برخی مسئله تبرک را بهانه کنند یعنی مثلا کالای چینی و آمریکایی و اروپایی را از عربستان خریدن دقیقا چه معنایی دارد . برخی بحث سوغات را بهانه کنند که این خود بی ارزش کردن حج و فراموش کردن انگیزه اصلی حج است گرچه ایرانیها اصولا همه چیز را ایرانیزه کرده و آنطور که خود میفهمند انجام می دهند حتی حج را ...................... (3190023) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.