توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 408621
۱۰ نقض عهد برجام توسط آمریکا
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۰
سرانجام بعد از تاخیری سه‌ماهه، گزارش کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره روند ۶ ماهه اجرای برجام در دستورکار قرار گرفت و در صحن بهارستان قرائت شد، گزارشی که پیش از این نمایندگان درباره بی‌نقص بودن آن وعده داده بودند.

به گزارش صبح نو، بر اساس قانون «اقدام متقابل و متناسب دولت ایران در اجرای برجام» مجلس باید هر 6 ماه گزارشی از روند اجرای برجام را ارائه دهد تا درباره سرنوشت این توافقنامه تصمیم‌گیری شود و این درحالی است که کمیسیون امنیت ملی به دلایل گوناگون نتوانست این مأموریت را به‌خوبی انجام دهد و گزارش خود درباره برجام را با تاخیری نزدیک به چهار ماه ارائه کرد.

یکی از دلایل تأخیر مجلس در ارائه گزارش 6ماهه برجام، تغییر مجلس است اما دلیل اصلی این تأخیر که پشت افتتاح مجلس دهم پنهان شده، درواقع نبود همکاری وزارت امورخارجه با کمیسیون امنیت ملی برای تهیه این گزارش است که سبب شد نمایندگان، خود مستقیم مجبور به بازدید از مراکز هسته‌ای و تطابق مشاهدات و بررسی‌های خود با گزارش‌های وزارت امورخارجه باشند و این‌ در حالی است که وزیر امورخارجه در بهارستان پاسخ‌های شفافی به نمایندگان نمی‌دهند.

گزارش کمیسیون امنیت ملی درباره روند اجرایی برجام که با فراز و فرودهای بسیار تهیه و در صحن قرائت شد، در 6 بخش مبانی و منابع گزارش، اجرای تعهدات جمهوری اسلامی، اجرای تعهدات 1+5، وضعیت رفع تحریم‌ها، موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی آمریکا و در پایان جمع‌بندی و پیشنهاد تدوین شده است.

در بخش اجرای تعهدات جمهوری اسلامی آمده است: کلیه تعهدات جمهوری اسلامی که می‌بایست پیش از اجرای برجام انجام می‌پذیرفت تا پس از راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، امکان اجرای برجام فراهم شود، انجام و محقق گردیده است.

خاتمه بخشیدن به مفاد قطعنامه‌های شورای امنیت، لغو قطعنامه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، لغو تحریم‌های ثانویه آمریکا، ایجاد استثناهایی بر اعمال تحریم‌های اولیه آمریکا، لغو تحریم‌های اتحادیه اروپایی، لغو تحریم اشخاص و نهادها همکاری‌های هسته‌ای، بهبود در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی، رفع مشکلات حمل و نقل دریایی، رفع مشکلات بیمه، برقراری ارتباطات بانکی و رفع تحریم وجوه مسدود شده از مفاد اجرای تعهدات 1+5 است.

در ادامه گزارش مجلس از روند اجرای برجام، وضعیت رفع تحریم‌ها و بدعهدی‌های آمریکا را بررسی کرد که در آن به تحریم‌های رفع شده، تحریم‌های باقی‌مانده، تحریم‌های بانکی و مالی، بیمه‌های بین‌المللی پرداخته شده است و موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی‌های آمریکا به علت گستردگی بند جداگانه‌ای به خود اختصاص داده است.

در گزارش کمیسیون امنیت ملی در بند مربوط به بعدعهدی آمریکا آمده است: گرچه ایالات متحده آمریکا مطابق برجام تکالیفی را پذیرفته و در ظاهر برای انجام آن اقدام کرده است، در عمل در اجرای تعهداتش اخلال، تعلل و تأخیر ایجاد می‌کند.

در بخشی دیگر آمده است: قابل ذکر است که مقام معظم رهبری مدظله العالی شرط دوم از شروط 9گانه برجام را چنین بیان فرموده‌اند: «در سراسر دوره هشت ساله، وضع هر گونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه‌ای از جمله بهانه‌های تکراری و خودساخته تروریسم و حقوق بشر توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظف است طبق بند سه مصوبه مجلس، اقدام‌های لازم را انجام دهد و فعالیت‌های برجام را متوقف سازد.»

بعد از ارائه گزارش روند 6 ماهه اجرای برجام، در بخش جمع‌بندی و پیشنهاد این گزارش بر پایبندی جمهوری اسلامی در اجرای تعهدات و بدعهدی آمریکا و پایبند نبودن این کشور به توافق‌ها اشاره شده است، همچنین در گزارش برجام لغو تدریجی بعضی از تحریم‌ها و بازگشت صادرات نفت به میزان تقریبی قبل از تحریم از نقاط برجسته اجرای آن معرفی کرده است.

در بخش پایانی جمع‌بندی و پیشنهاد گزارش مجلس درباره روند اجرای 6 ماهه برجام تاکید شده است: «رهبر معظم انقلاب، فلسفه و هدف مذاکرات و پذیرش برجام را رفع تمامی تحریم‌ها دانسته و تحقق نیافتن آن را خسارت محض عنوان کردند.»

از سوی دیگر جمهوری اسلامی تمامی تعهدات تعیین شده مربوط به خود را در برجام به اقرار و اعتراف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرا کرده ولیکن کارشکنی‌های ظالمانه و خصمانه ایالات متحده، مانع اجرای کامل برجام و رفع تمامی تحریم‌های مالی و بانکی شده است.

از این رو مجلس، دولت را ملزم می‌کند در اجرای قاطع بندهای 9 گانه ماده واحده قانونی مصوب سال 1394 موسوم به قانون «اقدام متناسب و متقابل جمهوری اسلامی در اجرای برجام» صریح، شفاف و به موقع اقدام کند و به همراه گزارش‌های مرحله‌ای سه ماهه روند اجرای برجام، گزارش اقدامات متناسب و متقابل را به کمیسیون امنیت ملی ارسال کند.»

با توجه به این گزارش و الزام دولت بر اجرای قانون «اقدام متناسب و متقابل جمهوری اسلامی در اجرای برجام» باید منتظر سرنوشت برجام ماند چراکه پیش از این مجتبی ذوالنور رییس کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی از احتمال لغو برجام خبر داده بود.

اما نکته مهم‌تر این است که قرار بود در گزارش مجلس درباره روند اجرای 6 ماهه برجام نسبت به شفاف نبودن گزارش‌های وزارت خارجه و همچنین عدم همکاری با نمایندگان واکنش داده شود و این موضوع در صحن علنی اعلام شود اما این امر محقق نشد و درباره نوع عملکرد وزارت خارجه سخنی به میان نیامد.
 
کلمات کلیدی : برجام+توافق هسته ای
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.