نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 228865
زاویه ای دیگر از سفر امیر کویت؛
کویت؛ میانجی جدید ایران و عربستان می شود؟
مهدی مولایی، 11 خرداد 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۰۱
شیخ صباح آل احمد الصباح، امیر کویت امروز برای سفر رسمی دو روزه وارد تهران شد.

سفر دو روزه امیر کویت، نخستین دیدار وی از ایران است که به دعوت رسمی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهور انجام می شود. وزیران امور خارجه، نفت، دارایی و تجارت و صنعت کویت، شیخ صباح الاحمد الصباح را در این سفر همراهی می کنند. امیر کویت پس از سلطان عمان، دومین رییس کشور عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس است که بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم به تهران سفر می کند.

به این سفر می توان از دو منظر نگریست؛ منظر اول توسعه روابط دو جانبه تهران- کویت است و منظر دوم گفت و گو و مذاکره درباره مسایل منطقه ای است. در حال حاضر کویت ریاست دوره ای شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب را برعهده دارد و از این لحاظ سفر امیر کویت به تهران اهمیت به سزایی یافته است.

دولت کویت و خاندان آل صباح هیچ گاه فراموش نکرده اند که علیرغم حمایت آنها از صدام حسین در جریان جنگ تحمیلی، زمانی که دیکتاتور عراق در سال ۱۹۹۱ به کشور آنها نیز لشکر کشید، ایران از کویت حمایت کرد. همچنین یک سوم جمعیت کویت را شیعیان تشکیل می دهند و این مسایل باعث شده تا روابط دو کشور طی سال های گذشته فراز و نشیب چندانی نداشته باشد؛ هرچند که چندین بار مقامات کویتی در سال های گذشته مدعی کشف یک شبکه جاسوسی ایرانی در این کشور شدند.

اما نکته اختلاف برانگیز در روابط ایران با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مسایل منطقه ای به ویژه تحولات چند سال اخیر در کشورهای عربی است. برخی از کارشناسان و رسانه ها نیز اعلام کرده اند که یکی از محورهای سفر امیر کویت به ایران، میانجی گری بین تهران و ریاض است.

در این خصوص ذکر چند نکته لازم است. عمده اختلاف ایران با کشورهای عربی بر سر تحولات اخیر در منطقه و بیداری اسلامی است. به طور مشخص ایران از انقلاب های تونس، مصر، لیبی و یمن و همچنین قیام های مردمی در بحرین، اردن، مراکش و ... حمایت کرد و در نقطه مقابل شورای همکاری خلیج فارس از حکومت های آنها.

شرایط در سوریه بسیار متفاوت است و ایران از اصلاحات و روند دموکراتیک در این کشور حمایت می کند. اما کشورهای شورای همکاری به ویژه عربستان، قطر و امارات از گروه های مخالف مسلح بشار اسد. ایران از توقف خشونت ها و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری حمایت می کند و در نقطه مقابل این کشورها با اخراج سوریه از اتحادیه عرب خواهان کناره گیری بشار اسد از قدرت هستند.

بحران سوریه را که هر روز از دامنه آن به نفع نیروهای دولتی کاسته می شود را می توان به نقطه کانونی اختلافات دو طرف تشبیه کرد، اما در عین حال نمی توان اختلافات شورای همکاری با تهران را بر سر مسایل لبنان، عراق، مصر و ... نادیده گرفت.

هنوز نمی توان پیش بینی کرد که بعد از پیروزی محتمل بشار اسد در انتخابات ریاست جمهوری آتی سوریه، واکنش کشورهای عربی منطقه به آن چه خواهد بود. اما به جرات می توان گفت که عمق اختلاف و عدم اعتماد بین دمشق و خاندان های عربی حاکم بر حاشیه جنوبی خلیج فارس تا مدت ها باقی خواهد ماند.
موضوع میانجی گری کویت بین تهران و ریاض نیز می تواند نشانگر این نکته باشد که تلاش های پشت پرده عمان به عنوان نزدیک ترین عضو شورای همکاری به ایران یا شکست خورده یا موفقیت لازم را به همراه نداشته است. موضوع میانجی گری امیر کویت بین دو همسایه بزرگ خود در حالی مطرح می شود که تهران و ریاض در روابط دو جانبه با یکدیگر مشکل چندانی ندارند؛ بلکه عمده اختلاف آنها را رقابت قدرت در منطقه و البته بحران سوریه و بحرین تشکیل می دهد.

پس نتیجه گیری کلی آن است که سفر امیر کویت از منظر روابط دو جانبه می تواند به افزایش همکاری های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره منجر شود؛ اما از منظر منطقه ای تنها زمانی موفق خواهد بود که یکی از طرفین از مواضع خود نسبت به تحولات منطقه به ویژه بحران سوریه کوتاه بیاید.
 
مصطفي
۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۸:۳۵:۱۹
درود بر سياست خارجي روحاني (2177891) (alef-13)
 
حامد غلامي
۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۹:۰۲:۲۹
بابا تورو خدا اين همه عربستان رو بزرگ نكنيد
اگه يه موشك به رياض شليك بشه همه اعراب به سوراخ هايي كه براي خودشون درست كردن ميرن (2177949) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۰۱:۲۰:۴۸
این چه جور ادبیاتی هست دوست عزیز ؟
احساس بدی از نوشته ات به انسان منتقل میشه .
مجموعه ای توهین نژادی ، خودبرتر بینی افراطی و خشونت

این رفتارهای تصاعدی باید یکجا متوقف باشد و چه بهتر از طرف ایران باشد (2178647) (alef-10)
 
Faraz
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۰۸:۰۴:۳۲
سلام بر همه
به نظرم خیلی دلواپس هستی(!) آقا حامد. شاید هم آدرس غلط(!) بهت دادن. (2178789) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۰۹:۰۲:۵۰
زمانی که با قیمت نفت و .. بازی میکنه کپ میزنین هم همین حرفو میزنین؟ (2178847) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۹:۰۶:۱۴
برگ برنده دیگری از توفیقات جهانگشای دکتر ظریف.

بخصوص وزرایی که در تزکیب هیئت کویتی وارد ایران شده اند، ترکیب بسیار مهمی است که آینده این ارتباط را مهمتر می کند.

ای کاش وزیر اقتصاد و وزیر صنعت هم کمی ابتکار عمل و قدرت خلق فرصت را داشتند تا از مخمصه بحران خود ساخته مالی خارج شویم.

انشاالله رانت و ویژه خواری کاهش یابد و طیف مدیران شبهه دار و بحرانزای 8 سال گذشته، از وزارت اقتصاد حذف شود. مردم خاطرات تلخی از عملکرد آنان دارند. (2177960) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۰۹:۵۲:۴۴
خوشحالم از اين که عقلانيت و اعتدال در سياست خارجي کشور ايجاد شده بياييد با دوري از افراط و تفريط به دولت در جهت حل مشکلات کمک کنيم (2178910) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۱۸:۳۱:۵۱
آفرین با این سیاست دقیق می توان راهبردی عمل نمود و به جلو رفت. (2180244) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.