توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 281541
نقشه جدید آمریکا در لحظات آخر مذاکرات
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۳۲
«آمریکا به صورت ناگهانی این روال را عوض کرده و عنوان کرده است به جای تلاش برای پایان دادن مذاکرات در بازه زمانی معین، حاضر به ادامه مذاکرات بدون تعیین ضرب الاجل است.»

به گزارش جام نیوز، وزرای خارجه کشورهای مذاکره کننده بر سر برنامه هسته ای ایران، وین را به مقصد کشورهایشان ترک کرده اند و محمدجوادظریف و جان کری را برای گفتگوهای نهایی تنها گذاشته اند. از نگاه برخی ناظران، این رویارویی مستقیم وزرای خارجه ایران و آمریکا در لحظات آخر، بر سر مسائلی است که باید میان این دو کشور حل شود و سایر اعضای ۱+۵ نظر چندانی بر سر این موضوعات ندارند.

پایگاه آمریکایی "کوارتز" (Quartz) با اشاره به لحظات آخر گفتگوها در محل مذاکرات در وین، به بررسی مذاکرات هسته ای و سیاست های تیم مذاکره کننده آمریکایی پرداخته است. این گزارش با عنوان "آمریکا در قبال ایران راهبردی جدید دارد؛ پا روی پا بگذار و کمی صبر کن" می نویسد: «یکی از مسائل محوری در دقایق پایانی مذاکرات، محدودیت زمانی و تلاش طرفین برای اعمال فشار از این طریق بر طرف مقابل است.»

تیم مذاکره کننده ایران طی هفته گذشته بارها تاکید کرده خود را محدود به زمان نمی سازد و اولویت برای آن دستیابی به توافقی است که همه خواسته های ایران در آن لحاظ شده باشد. به نظر می رسد، سخنان روز گذشته (سه شنبه) سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه کشورمان دقیقا پاسخ به فشاری بود که آمریکایی ها تلاش داشتند بر ایران وارد کنند.

او در گفت‌وگو با خبرنگاران حاضر در وین تاکید کرده «هیچ ضرب الاجلی مقدس نیست» و سپس افزود: «آمادگی داریم تا هر زمانی لازم باشد برای ادامه مذاکرات در وین بمانیم حتی اگر مذاکرات روز به روز تمدید شود».

کوارتز تاکید می کند «در صورتی که دولت اوباما نتواند تا دهم جولای یعنی دو روز دیگر، به توافق دست یافته و آن را به کنگره ارسال کند، مهلت ۳۰ روزه کنگره برای بررسی توافق به ۶۰ روز افزایش خواهد یافت.» "کوارتز" در گزارش خود تلاش دارد، فشار زمانی را به ضرر مذاکره کنندگان ایرانی عنوان نماید.

این پایگاه آمریکایی در ادامه می افزاید: «منتقدان می گویند ایران با مهارت توانسته طی دو سال گذشته از قدرت های جهانی جلو افتاده و در مذاکرات هسته ای پست سر هم امتیاز بگیرد، در حالی که امتیاز چندانی نمی دهد. اگر چنین باشد، به نظر می رسد آمریکا در برهه ای حساس در مذاکرات نهایی، ورق را به نفع خودش برگردانده است.

۱+۵ تقریبا دو هفته است که در وین با ایران مذاکره می کنند. هدف از این مذاکرات پایان دادن به انزوای بین المللی تهران و کاهش تهدید جنگ هسته ای در خاورمیانه است. اما با نزدیک شدن ضرب الاجل ۹ جولای، به نظر می رسد تهران شروع به دبه کردن و طرح درخواست های بزرگ کرده است؛ به عنوان مثال، لغو تحریم های سازمان ملل در زمینه موشک های بالستیک. گویا طرف ایرانی متقاعد شده است که با به درازا کشیدن کار، پیروز مذاکرات خواهد بود.

از همین رو، آمریکا به صورت ناگهانی این روال را عوض کرده و عنوان کرده است به جای تلاش برای پایان دادن مذاکرات در بازه زمانی معین، حاضر به ادامه مذاکرات بدون تعیین ضرب الاجل است.

هنوز روشن نیست که این تغییر رویکردی جدی و قطعی است و یا شگردی در مقابل بلوف ایران است. البته اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا و دیگر کشورهای ۱+۵ گفته اند که امیدوارند تا ۱۰ جولای به توافق دستیابند.

به هر حال با به طول انجامیدن مذاکرات، زمان به نفع ۱+۵ خواهد بود چرا که قیمت نفت در حال حاظر پایین است و از طرفی صد میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در بانک های غربی مسدود شده است. و در مقابل نیز منفعت ایران در دستیابی هرچه سریعتر به توافق خواهد بود.

با پیشنهاد مذاکرات بدون ضرب الاجل، "جان کری" وزیر امور خارجه [آمریکا] فشار بیشتری بر تهران وارد آورده است. تیم مذاکره کننده ایرانی نیز قصد دارد در صورت شکست مذاکرات، آمریکا را مقصر نشان داده و عملکرد خود را برای مخاطبان داخلی و همچنین اروپایی ها که ممکن است دچار اختلاف نظر شوند و در نهایت به لغو تحریم ها رای دهند، منطقی نشان دهد. کری در این مسیر، تا آنجا با ایران کج دار و مریز همراهی کرد که ژست خوشرویی خود را از دست نداده باشد و در عین حال نیز آنچنان ترش رو به نظر نیاید که نشان دهد مصمم به ترک میز مذاکرات است.

"ژرارد آرو" سفیر فرانسه در آمریکا شب گذشته در توییتر خود با تایید این موضوع که زمان به نفع ۱+۵ پیش می رود، نوشت: البته که اینگونه است! آن ها به توافق نیاز دارند و ما توافق را می خواهیم. و این بیشتر از یک تفاوت جزئی است.

البته تعجبی هم وجود ندارد اگر توافق در نهم یا دهم جولای به دست آید. این بستگی دارد که آیا ایران تغییر نظر طرف آمریکایی را درک می کند یا خیر.»
 
کلمات کلیدی : هسته ای+ کاخ سفید
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.