توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 338449
سقوط تا صعود بازار سرمایه؛ برجام ورق بورس را برگرداند
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۰
بازار سرمایه که از دو سال گذشته دوران رکود را سپری کرده بود، در نیمه دوم امسال شرایط متفاوتی را سپری کرد به گونه ای که بررسی روند تغییرات شاخص کل بورس از ابتدای امسال تغییرات بازار سرمایه از آذرماه امسال را نشان می دهد.

هر چند شاخص های بورسی سال ۹۴ را طبق روال پارسال با روندی نزولی آغاز کردند اما از دی ماه با اجرایی شدن برجام ورق در بازار سرمایه برگشت و شاخصها روند صعودی را در پیش گرفتند بگونه ای که شاخص کل از ۶۵ هزار واحد به ۷۹ هزار واحد صعود کرد و ارزش آن بیش از ۲۰ درصد افزایش یافت.

بازار سرمایه که از دو سال گذشته دوران رکود را سپری کرده بود، در نیمه دوم امسال شرایط متفاوتی را سپری کرد به گونه ای که بررسی روند تغییرات شاخص کل بورس از ابتدای امسال تغییرات بازار سرمایه از آذرماه امسال را نشان می دهد.

هفدهم فروردین امسال بود که شاخص بورس تهران به کانال ٧٠ هزار واحدی وارد شد اما پس از آن روند سقوط آغاز شد. بیست و سوم تیرماه بود که بار دیگر شاخص به بالاترین حد رسید و وارد کانال ٦٩ هزار واحدی شد اما این صعود دوام نداشت و شاخص دوباره نزولی شد و به تدریج به کانال ٦١ هزار واحدی عقب نشینی کرد.

روند سکون در بازار سرمایه ادامه داشت تا اینکه از اواخر آذرماه در آستانه اجرایی شدن برجام و امید به بهبود شرایط اقتصادی و رفع تحریم ها، بازار سرمایه روند رو به رشدی را طی کرد و در آخرین روز معاملات هفته گذشته به ٧٨ هزار و ٣١٢ واحد رسید.

در حالی که حدود یک هفته کاری به پایان امسال باقیمانده است، کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که این بازار با همین روند امسال را به پایان خواهد رساند و شاخص در محدوده ٧۸ تا ٧۹ هزار واحد باقی می ماند.

بررسی عملکرد ماهانه بورس تهران، به خوبی تغییرات و شرایط حاکم بر بازار سرمایه کشور را نشان می دهد:

** فروردین ماه

در فروردین ماه امسال حدود ۲۷.۱ میلیارد سهم به ارزش ۴۶ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۴۴۳.۷ و ۲۴۳.۷ رسید که در مقایسه با ماه پیش از آن به ترتیب ۴۱.۴ درصد و ۴.۵ درصد افزایش یافت.

** اردیبهشت ماه

در اردیبهشت ماه امسال حدود ۱۲.۲میلیارد سهم به ارزش ۲۵.۶ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۹۹.۸ و ۱۳۵.۶ رسید که در مقایسه با ماه پیش از آن به ترتیب ۵۵ درصد و ۴۴.۴ درصد ونسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب ۳۹.۴ درصد و۸۲.۶ درصد کاهش داشت.



** خردادماه

در خرداد ماه امسال حدود ۹.۳ میلیارد سهم به ارزش ۱۸.۳ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۵۲.۴ و ۹۶.۸ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۲۳.۷ درصد و ۲۸.۶ درصد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۳۴.۲ درصد و ۷۱ درصد کاهش داشت.

** تیرماه

در تیرماه امسال حدود ۱۹.۵میلیارد سهم به ارزش ۳۸.۵ هزارمیلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۳۱۹.۳ و ۲۰۴.۱ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۱۰.۹.۵ درصد و ۱۱۰.۸ درصد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۶۹.۸ درصد و ۲۲.۵ درصد افزایش داشت.

** مردادماه

در مردادماه امسال بیش از ۹.۷ میلیارد سهم به ارزش ۲۳.۱ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۵۹.۸ و ۱۲۲.۶ رسید که در مقایسه با ماه پیش از آن به ترتیب ۵۰ درصد و ۳۹.۹ درصد و نسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب ۱۳.۹ درصد و ۲۶.۱ درصد کاهش داشت.

** شهریورماه

در شهریورماه امسال بیش از ۱۲.۴ میلیارد سهم به ارزش ۲۷.۴ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۲۰۳.۲ و ۱۴۵.۳ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۲۷.۲ درصد و ۱۸.۵ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۳ از نظر تعداد ۱۶.۴ درصد افزایش و از لحاظ ارزش ۸.۳ درصد کاهش داشت.

** مهرماه

در مهرماه امسال بیش از ۹.۲ میلیارد سهم به ارزش ۱۶.۲ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۵۱ و ۸۵.۶ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۲۵.۷ درصد و ۴۱.۱ درصد و نسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب ۲۳.۸ درصد و ۴۱.۱ درصد کاهش داشت.

** آبان ماه

در آبان ماه امسال بیش از ۸.۲ میلیارد سهم به ارزش ۱۴.۵ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۳۵ و ۷۷ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۱۰.۶ درصد و ۱۰ درصد و نسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب ۵۳.۲ درصد و ۶۷.۹ درصد کاهش داشت.

** آذرماه

در آذرماه امسال بیش از ۹میلیارد سهم به ارزش ۱۶.۲ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۱۴۷.۸ و ۸۶ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۹.۵ درصد و ۱۱.۷ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه پارسال به تر تیب ۴۵.۶ درصد و ۶۱.۳ درصد کاهش داشت.

** دی ماه

در دی ماه امسال بیش از ۲۲.۳ میلیارد سهم به ارزش ۴۷.۱ درصد هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این ماه شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۳۶۶.۳ و ۲۴۹.۸ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۱۴۷.۸ درصد و ۱۹۰.۵ درصد و نسبت به ماه مشابه پارسال به ترتیب ۷۳ درصد و ۵۳.۶ درصد افزایش داشت.

عملکرد بورس در ۱۰ ماهه نخست امسال

بررسی عملکرد بورس در ۱۰ ماهه نخست امسال نشان می دهد که بیش از ۱۳۹ میلیارد سهم به ارزش ۲۷۳ هزار میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد. در این دوره متوسط شاخص های تعداد و ارزش سهام معامله شده به ترتیب به اعداد ۲۲۷.۸ و ۱۴۴.۷ رسید که نسبت به دوره مشابه پارسال از نظر تعداد ۳.۵ درصد افزایش و از لحاظ ارزش ۴۲.۶ درصد کاهش نشان می دهد.

** بهمن ماه

با توجه به اجرایی شدن برجام، شاخص بورس تهران روند صعودی خود را در این ماه ادامه داد به گونه ای که در هفته اول بهمن ماه، با ۳۹۷ واحد افزایش نسبت به روز پیش از آن به ۶۶.۹۶۰ واحد رسید.

در پایان معاملات منتهی به ۳۰ بهمن ۱۳۹۴، ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به ۱۰۱۸۳۶ میلیارد ریال رسید که نسبت به ماه قبل آن ۱۱۶ درصد افزایش یافته است.

در این ماه تعداد ۵۰ میلیارد و ۵۴۲ میلیون سهم در دو میلیون ۶۳۹ هزار دفعه معامله شد و به ترتیب ۱۲۶ درصد و ۱۰۶.۵ درصد افزایش را نسبت به ماه گذشته تجربه کرد.

همچنین ارزش معاملات نرمال به ۹۶ هزار و ۴۸۲ میلیارد رسید و حجم معاملات معاملات نرمال با ۴۶ میلیارد و ۴۴۶ میلیون سهم به ترتیب با ۱۶۸ درصد و ۱۴۴.۳ درصد افزایش نسبت به ماه گذشته همراه شدند.

براین اساس تعداد ۶ میلیارد و ۱۵۱ میلیون و ۴۴۱ برگه اوراق مشارکت به ارزش ۶ هزار و ۱۶۶ میلیارد ریال معامله شد که نسبت به آذرماه امسال افزایش ۲۱۶ درصدی را نشان می دهد. این در حالی است که شاخص کل با ۱۱ هزار و ۳۲۶ واحد افزایش نسبت به ماه پیش از آن معادل ۱۷.۰۱ درصد افزایش، به رقم ۷۷ هزار و ۸۸۸ واحد رسید.

** اسفندماه و صعود شاخص کل بورس به کانال ۷۹ هزار واحدی

شاخص کل بورس و اوراق بهادار در جریان داد وستدهای نخستین روز معاملاتی هفته آخر اسفندماه با رشد یک هزار و ۵۴ واحدی پس از صعود به ارتفاع ۷۹ هزار واحدی در ایستگاه ۷۹ هزار و ۳۶۶ واحدی قرار گرفت.

در پایان معاملات دیروز (شنبه)، بازار سرمایه با دادوستد یک میلیارد و ۳۹۸ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش سه هزار و ۸۲۸ میلیارد و ۵۲۱ میلیون ریال در ۹۲ هزار نوبت انجام شد. بیشترین تاثیر مثبت بر روند حرکت دماسنج بازار سهام به نام نمادهای معاملاتی همراه، فولاد، وغدیر، فملی، رمپنا، وامید و پاسار رقم خورد.

** پیش بینی کارشناسان از رونق بورس و استقبال سرمایه گذاران خارجی

به گزارش ایرنا، کارشناسان بازار سرمایه معتقدند با توجه به شرایط کنونی در اقتصاد کشور در پساتحریم و اقبال سرمایه گذاران داخلی به بورس از یک طرف و استقبال سرمایه گذاران خارجی برای ورود به بخش های مختلف اقتصادی کشور از جمله در این بازار، آینده روشنی در این بخش پیش بینی می شود.

شرایط اقتصادی و تحریم سبب شده بود تا بازار سرمایه مانند سایر بازارها در جذب سرمایه گذاری خارجی موفق نباشد به گونه ای که طبق آمارهای اعلام شده، سهم سرمایه گذاری خارجی در بورس ایران به ۶ تا ۷ دهم درصد محدود بوده است آن هم در حالی که سرمایه گذاراران زیادی در اروپا وجود دارند که بسیاری از آنها علاقه مند مشارکت در سهام شرکت های سودآور بورس هستند.

شرایط کنونی بازار سرمایه کشورمان به گونه ای است که حتی بلومبرگ به عنوان رسانه تخصصی در بخش بازار سرمایه در گزارشی از آمادگی بازار سهام ایران برای ورود سرمایه گذاران خارجی نوشت: با رفع تحریم های مالی علیه ایران، خارجی ها می توانند در بورس تهران که به اندازه بورس استانبول شرکت ثبت شده دارد، سرمایه گذاری کنند.

بلومبرگ همچنین به نقل از «رضا سلطان نژاد» یکی از بنیان گذاران شرکت مدیریت دارایی ACL که به صورت تخصصی روی سرمایه گذاری در ایران فعالیت دارد، نوشت: در مدت ۶ تا ۸ ماه نزدیک به یک میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد بورس تهران خواهد شد.

بورس تهران با ارزش ۹۰ میلیارد دلاری، پنجمین بازار سهام بزرگ در خاورمیانه است. روند طی شده از برجام و برقراری سوئیفت که روابط بانکی بین المللی را دوباره برقرار کرده است؛ مشکلات موجود برای حضور سرمایه گذاران خارجی را نیز برطرف کرده تا سرمایه گذاران اروپایی علاقمند حضور در بازار سرمایه کشورمان، نگاه جدیدی به بازار بکر سرمایه ایران داشته باشند.

مساله ای که مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار تهران نیز هفته پیش به آن اشاره کرد و گفت: امسال ۲۰۰ کد معاملاتی بورس برای سرمایه گذاران خارجی صادر شد تا مجموع کدهای معاملاتی سرمایه گذاران خارجی به ۵۵۰ کد برسد.

به گفته حسن قالیباف اصل، ارزش بورس تهران در ابتدای امسال دو تریلیون و ۸۱۰ هزار میلیارد ریال بود که این رقم تا پایان امسال با رشد ۲۰ درصدی به سه تریلیون و ۳۷۰ هزار میلیارد ریال رسیده است.

وی درباره ارزش اسمی بازار سهام نیز گفت: در ابتدای امسال، ۹۵۴ هزار میلیارد ریال بود که با رشد ۲۰ درصدی اکنون به یک تریلیون و ۱۴۵ هزار میلیارد ریال رسیده است.

قالیباف اصل با بیان اینکه امسال ارزش معاملات خرد و بلوک سهام در بورس تهران به رقم ۳۸۷ هزار میلیارد ریال رسید، ادامه داد: کل ارزش اسمی بازار بورس تهران حدود ۱۶۰هزار میلیارد ریال ناشی از افزایش سرمایه و بقیه بابت سرمایه جدید شرکت های جدید در این بازار بوده است. همچنین معاملات آنلاین پارسال ۱۹۶ هزار میلیارد ریال بوده که با رشد ۹ درصدی امسال به ۲۱۰ هزار میلیارد ریال رسیده است.
 
کلمات کلیدی : بازار سرمایه+بورس
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.