توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 409495
چه کسانی از اول انقلاب وزیر ارشاد بوده‌اند؟
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۵۹
از روز پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 57 تا امروز، 12 نفر پشت میز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ساختمان میدان بهارستان نشسته‌اند.
 
به گزارش خبرآنلاین، سیدرضا صالحی امیری، عصر دیروز با کسب ۱۸۰ رای موافق از بین ۲۷۵ رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، به عنوان دوازدهمین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر صندلی این وزارت‌خانه تکیه زد.

در طول 38 سال عمر جمهوری اسلامی ایران، 12 نفر عهده‌دار پُست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده‌اند که عبارتند از ناصر میناچی، عباس دوزدوزانی، عبدالمجید معادیخواه، سیدمحمد خاتمی، علی  لاریجانی، مصطفی میرسلیم، عطاء‌الله مهاجرانی، احمد مسجدجامعی، محمدحسین صفارهرندی، سیدمحمد حسینی، علی جنتی و سیدرضا صالحی‌امیری.
از این فهرست 12 نفری (بدون در نظر گرفتن صالحی‌امیری)، سید‌محمد خاتمی با 9 سال و شش ماه طولانی‌ترین و عباس دوزدوزانی با نزدیک به یک سال کم‌ترین دوره وزارت را داشته‌اند.

از این بین، چهار وزیر که عبارتند از عبدالمجید معادیخواه، سیدمحمد خاتمی، عطاء‌الله مهاجرانی و علی جنتی، با استعفا به کار خود پایان داده‌اند. پنج وزیر هم با پایان دوره دولت، صندلی این وزارتخانه را ترک کرده‌اند که شامل ناصر میناچی، عباس دوزدوزانی، مصطفی میرسلیم، احمد مسجدجامعی و سیدمحمد حسینی می‌شوند. علی لاریجانی هم در بهمن 72 با حکم رهبر انقلاب، بعد از یک سال و هشت ماه، وزارت ارشاد را واگذار کرد و ریاست سازمان صدا و سیما را برعهده گرفت.

اما عجیب‌ترین مورد این فهرست، محمدحسین صفارهرندی است که هشت روز مانده به پایان دولت نهم، ابتدا با حکم محمود احمدی‌نژاد برکنار و بعد که مشخص شد با این اقدام کابینه از رسمیت می‌افتد، آن ابلاغیه لغو شد. البته در همان تاریخ چهارم مرداد 88، صفارهرندی در نامه‌ای استعفای خود را تقدیم رییس‌جمهور وقت کرد که به آن پاسخی داده نشد.
همچنین در بین 12 وزیر فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی، عبدالمجید معادیخواه با حضور در سه دولت محمدجواد باهنر، دولت موقت مهدوی کنی و دولت اول میرحسین موسوی، بیشترین تعداد کابینه را در کارنامه خود ثبت کرده است.
از سوی دیگر، از میان تمام رئیسان دولت های پس از انقلاب، آیت الله هاشمی رفسنجانی با داشتن سه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رکورد دار است. او در مدت هشت سال ریاست جمهوری خود، خاتمی، لاریجانی و میرسلیم را به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه خود داشته است.

در ادامه جدول فهرست وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی در 38 سال گذشته آمده که البته ذکر چند توضیح در باره آن ضروری است:

1- در ابتدای انقلاب و در زمان تصدی ناصر میناچی، نام این وزارتخانه، ارشاد ملی بوده است.
2- در دولت‌های مهندس مهدی بازرگان، شورای انقلاب و محمدعلی رجایی، وزارت ارشاد اسلامی در واقع جایگزین وزارت تبلیغات، اطلاعات و جهانگردی قبل از انقلاب بوده و فعالیت‌های هنری زیر نظر وزارت فرهنگ و آموزش عالی انجام می‌شده است.
3- با مسوولیت عبدالمجید معادیخواه در دولت محمدجواد باهنر است که امور فرهنگی و هنری تحت نظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می‌گیرد.
4- در جدول زیر، از ذکر نام سرپرست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صرف نظر شده و مدت زمان تصدی این وزارت‌خانه در چنین زمان‌هایی به دوره وزیر پیشین اضافه شده است.

فهرست وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدای انقلاب تا امروز
  وزیر دولت مدت وزارت
1 ناصر میناچی دولت موقت بازرگان
دولت شورای انقلاب
بهمن 57- مرداد 59
 
2 عباس دوزدوزانی محمد‌علی رجایی مرداد 59- مرداد 60
3 عبدالمجید معادیخواه محمدجواد باهنر
دولت موقت مهدوی‌کنی
میرحسین موسوی
مرداد 60- آذر 61
4 سیدمحمد خاتمی میرحسین موسوی
هاشمی رفسنجانی
آذر 61- خرداد 71
5 علی  لاریجانی هاشمی رفسنجانی خرداد 71- بهمن 72
6 مصطفی میرسلیم هاشمی رفسنجانی بهمن 72- مرداد 76
7 عطاء‌الله مهاجرانی سید‌محمد خاتمی مرداد 76- تیر 79
8 احمد مسجدجامعی سید‌محمد خاتمی تیر 79 - مرداد 84
9 محمدحسین صفارهرندی محمود احمدی‌نژاد مرداد 84- مرداد 88
10 سیدمحمد حسینی محمود احمدی‌نژاد مرداد 88- مرداد 92
11 علی جنتی حسن روحانی مرداد 92- آبان 95
12 سیدرضا صالحی‌امیری حسن روحانی آبان 95
 
کلمات کلیدی : وزیر ارشاد + صالحی امیری
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.