نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 213211
تفاوت پوپوليسم روحانی با پوپوليسم احمدی‌نژاد
تاریخ انتشار : شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۳۶
اگر در دولت نهم وام هاي ۳ ميليون توماني براي تسهيل ازدواج جوانان به آنها داده مي شد و منتقدان ديروز و مسئولان امروز، دولت را به ايجاد اشتغال پايدار و تامين مسكن را به جاي پرداخت وام توصيه مي كردند و مي گفتند بهتر است به جوانان ماهيگيري ياد دهيم تا به آن ها ماهي دهيم حالا خودشان اين مبلغ را افزايش داده اند بي آنكه خبري از عوامفريبي و سوء مديريت و ... باشد.

به گزارش تراز، فقط چند ماه از آغاز به كار دولت نهم سپري مي شد كه يك واژه جديد به دايرة المعارف سياسي- اقتصادي ايران اضافه شد. يك واژه فرانسوي به نام پوپوليسم (populism) كه همگان زادگاهش را آمريكاي لاتين مي دانند.

اين واژه در سال ۸۴ آنقدر در رسانه هاي مكتوب ومجازي ودر ميتينگ هاي انتخاباتي و اظهارنظرهاي بعد از آن تكرار شده بود كه حالا، همه از بچه هاي دبيرستاني روزنامه خوان تا بازنشسته هاي اهل خبر و خانم هاي خانه دار هم اين واژه براي گوش هايشان آشنا بود. به ياد دارم آن زمان آنقدر اين واژه به عنوان يك مسئله نكوهيده و پليد در جامعه مطرح بود كه كسا‌نيكه اطلاعات چنداني در باب مسائل جاري نداشتند يا خود را به ندانستن زده بودند وقتي مي خواستند در نقد دولت نهم سخن برانند با صداي بلند و سينه ستبر مي گفتند: اين دولت پوپوليسم است!

كلمه peuple در زبان فرانسه و كلمه people در زبان انگليسي به معناي مردم مي باشد. ريشه واژه پوپوليسم نيز از همين كلمه و مبني بر تفكراتي است كه بر اين فرض اوليه مبتني است كه عامه مردم افرادي ناآگاه، منفعل و ضعيف هستند. اگر پوپوليسم را مردم گرايي يا حتي عوام گرايي بدانيم به نظر نگارنده مي تواند حتي مثبت قلمداد شود و اگر عوامفريبي بدانيم قطعا بد است! اما در اين مجال كوتاه قصد دارم با مرور كوتاهي بر گذشته دلايل شهره شدن دولت هاي نهم و دهم به پوپوليسم گرايي به خصوص در حوزه اقتصاد و مقايسه آن با حال حاضر را يادآور شوم:

اگربه چند سال پيش برگرديم قطعا يكي از دلايلي كه آن روزها دولت نهم به دولت پوپوليسم معروف شده بود علاوه بر شخصيت ذاتي و حتي طرز لباس پوشيدن و سخن گفتن احمدي نژاد و شعارهاي مطرح شده توسط او در رقابت هاي انتخاباتي، شايد آغاز پرداخت وام ازدواج به جوانان، آغاز ساخت مسكن براي افراد كم درآمد، پرداخت نقدي يارانه ها، سفرهاي استاني و داد و ستد نامه هاي مردمي و.... را مي توان نام برد. آن روزها كساني كه امروز در وزارتخانه هاي دولتي معاون و مشاور و مدير هستند يا به طور مستقيم و يا از طريق رسانه هاي منسوب به اصلاح طلبان، دولت نهم و بعدها دهم را به گسترش عوامفريبي، گداپروري و حيف و ميل كردن ثروت هاي ملي متهم مي كردند. تا آنجا كه يكي از خبرنگاران وابسته به همين جريان فكري كه امروز به فعاليت در رسانه هاي معاند عليه جمهوري اسلامي مشغول است در يادداشتي تحت عنوان آواز دلفين ها مردم استقبال كننده از رئيس جمهور در سفرهاي استاني را به دلفين هاي گرسنه اي تشبيه كرده بود كه براي ربودن لقمه اي از دست مربي خود صف كشيده اند. گرچه مسئولان آن روزنامه ، بدون اخراج فرد مذكور فقط به يك عذرخواهي ساده كفايت كردند اما بسياري از مدعيان امروز سكوت توام با رضايت را انتخاب كرده بودند. نگارنده نه به پوپوليسم بودن دولت هاي نهم و دهم و نه دولت يازدهم اعتقادي نداشته و ندارد بلكه اگر پوپوليسم را در معناي بدش، مترادف با عوامفريبي بدانيم پوپوليسم حقيقي را قدرت هايي مي دانم كه با امپراتوري دروغين رسانه اي خود دست به كتمان حقايق و وارونه جلوه دادن آن مي زنند تا آنجا كه با عوامفريبي توسط رسانه هاي خود، ايران را خطر هسته اي و رژيم صهيونيستي را با داشتن صدها كلاهك هسته اي نماد صلح معرفي كرده و يا از جنبش ۹۹ درصدي وال استريت اقليت يك درصدي متشكل از اوباش مي سازند. با اين حال روي سخنم با كساني است كه ديروزي ها را پوپوليست ميدانستند اما خود امروز گوي سبقت را در پوپوليسم گرايي (طبق تعريف خود) از ديگران ربوده اند!

اگر در دولت نهم وام هاي ۳ ميليون توماني براي تسهيل ازدواج جوانان به آنها داده مي شد و منتقدان ديروز و مسئولان امروز، دولت را به ايجاد اشتغال پايدار و تامين مسكن را به جاي پرداخت وام توصيه مي كردند و مي گفتند بهتر است به جوانان ماهيگيري ياد دهيم تا به آن ها ماهي دهيم حالا خودشان اين مبلغ را افزايش داده اند بي آنكه خبري از عوامفريبي و سوء مديريت و ... باشد.

وقتي محمود احمدي نژاد ازمراكز خيريه و شيرخوارگاه ها ديدن مي كرد و كودكان را در آغوش مي گرفت و با آنان عكس يادگاري مي انداخت، فريادها به هوا بلند مي شد كه اين يعني پوپوليسم و نمايش! و امروز رئيس دولت يازدهم با گذشت ۵ ماه از مسئوليتش به بهزيستي و شيرخوارگاه رفته و با كودكان بي سرپرست عكس يادگاري گرفته است و اين عكس ها هم در رسانه ها منتشر شده است.

اما امروز هيچ كس ايشان را به عوامفريبي متهم نكرده است چنان كه دليلي هم براي اين كار وجود ندارد و در آخر رسانه ها و كارشناسا‌ني! كه آن روزها دولت نهم و دهم را به جمع كردن مردم پشت اتومبيل رئيس جمهور و تصويب مصوبات بدون برنامه در سفرهاي استاني (بدون كوچكترين اطلاعي) متهم مي كردند، امروز به استقبال پرشور مردم از رئيس جمهور و وعده هاي ايشان در سخنراني براي مردم خوزستان افتخار مي كنند. همه چيز شبيه هم است اما همه شاكيان ديروز، مدافعين امروز شده اند. گر چه بنده احمدي نژاد و روحاني را پوپوليست نمي دانم و اصولا به چنين واژه اي معتقد نيستم اما سوال اينجاست: پوپوليسم روحاني چه تفاوت هايي با پوپوليسم احمدي نژاد دارد؟
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۱:۴۹:۳۲
من که اصلا قبول ندارم. فرق این دو تا از زمین تا آسمان است. انتقاد بیجا میکنید. (1931925) (alef-9)
 
رضا
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۱:۵۵:۱۵
من از طرفداران آقای روحانی بوده و هستم و این شیوه مدیریت رو اصلا قبول ندارم. اما باید قبول کرد این فرهنگ متاسفانه در جامعه غالب شده و اگه به یکباره قصد جمع آوری آن را داشته باشی با مقاومت روبرو می شی و رسانه های تندرو جناح مقابل با عبارتهایی مثل تکنوکرات و ... قصد مخدوش کردن چهره دولت را خواهند داشت. (1931939) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۶ ۰۰:۵۱:۱۰
تفاوت در نیت است همین
وام ازدواج به خودی خود بد و پوپولیسم نیست اما اگر بدون پشتوانه برای آن اسکناس چاپ شود فقط برای رضایت مردم و ارزش پول ملی کاهش یابد آنگاه پوپولیسم است (1932265) (alef-9)
 
متحیر
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۲:۱۱:۰۰
تنها فرقش اینه که هواداران احمدی نژاد توده های مردم متوسط به پایین هستند اما هواداران روحانی طبقه متوسط شهری و ثروتمندان .وصاحبان زر و زیور والبته رسانه های پر طمطراق. (1931971) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۲:۱۵:۴۴
جواب سوال آخر شما : هیچ (1931982) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۱۹:۱۵
کلا مشکل از خود ما مردمه....چون فوق العاده هیجانی هستیم...نه احمدی نزاد اینو میخواست نه روحانی.....ما فرهنگ مطلوبی تو این زمینه ها نداریم.... (1932111) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۲۱:۱۴
آقای احمدی نژاد چیزی جز پوپولیسم نمی توانست انجام دهد. چون بدون آن توان جمع کردن مردم به دور خود را نداشت. از زمان تبلیغات انتخاباتی پوپولیسم ایشان شروع شد و با حرفهای بسیار سطحی به دنبال رای مردم بود و این کار را روز به روز بیشتر انجام دادو زیرا هیچ تصمیم و برنامه امید بخشی برای کشور و مردم نداشت و می دانشت که با معلوم شدن نتایج تصمیماتش چه بر سر مردم و اعتماد آنها خواهد آمد.

اما آقای روحانی برنامه دارد. برنامه ای که هر چند تا کنون به نتایج صد درصد نرسیده اما امید بخش است. ایشان تنها کارش دیدن کودکان بیمار و سالخوردگان نیست. آقای روحانی برای کشور و تمام سطوح مردم کار می کند و در کنار آن حرکات پوپولیستی که برای جذب همگانی لازم است نیز انجام می دهد. (1932115) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۲۶:۲۲
اینم یه دروغ شاخداره کسی احمدی نزادو بخاطر بازدید از شیر خوار گاه به بوبولیستی بودن متهم نکرد بلکه بخاطر تصمیمات خلق ساعه و وعده های بو چ و ادبیات کوچه بازاری و ریخت و باشهای بی موردو تصویب400طرح در یه جلسه واسا حل مشکلات یه استان و افشای تهدید گاه و بی گاه به افشای مفسدان اقتصادی و ......بود (1932126) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۴۱:۵۴
پوپولیسم روحانی باکلاسه مال احمدی نژاد گداپرورانست!!!!!!!!!! (1932163) (alef-9)
 
majid r
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۵۴:۱۲
فرق احمدی نژاد و روحانی این است که زمان احمدی نژاد بزرگترین اشتباهات توسط رسانه ملی سانسور و ماسمالی می شد ولی رسانه ملی ریزترین حرکات دولت روحانی را تحت نظر دارد تا جو سازی کند. رفتار تلویزیون با دولت روحانی مانند آخر دولت دهم شده است. این دولت حامی ندارد که بخواهد پوپولیستی عمل کند. چرا زمان احمدی نژاد مناظره هفتگی نمی گذاشتند؟ (1932184) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۲۳:۵۶:۴۹
درود بر روحاني (1932188) (alef-9)
 
آرش
۱۳۹۲-۱۱-۰۶ ۰۰:۴۳:۴۳
علت اینکه به احمدی نژاد میگفتن پوپولیست اجرای طرحهای روبنایی به جای زیربنایی بوده
1- اعطای بی حساب وامهای زودبازده به افراد غیر متخصص که به گواه آمار تمامی شرکتهای تاسیس شده با این روش ورشکست شده و بسیاری در بازپرداخت وام واماندند و رئیس وقت بانک مرکزی مجبور شد تا مدتها از اعطای وامهای ضرور و غیرضرور اجتناب کند
2- عدم تغییر ساعت در آغاز فصل بهار به دلایل عوام فریبانه ای که دیگر این روزها خریداری ندارد
3-راه اندازی سهام عدالت به روشی نادرست و اعطای غیرقانونی سود آن (به گواه مجلس و به سرکردگی آقای توکلی) پس از مناظره اول ریاست جمهوری سال 88 بین افراد کم درآمد جامعه برای بی تاثیر کردن شعار یک کاندیدا که مجلس دو سال بعد آن را غیرقانونی تشخیص داد.
4- گفتن دروغ به طور مداوم، نمونه بارز آن زمانی بود که همه مسئولان کشوری از پایان یافتن ذخیره ارزی میگفتند اما آقای احمدی نژاد به طور مداوم میگفتن که ذخیره ارزی بشتر از قبل شده اما هم ایشان در سوال از رئیس جمهور علت عدم تخصیص اعتبار به مترو را به ته دیگ خوردن کفگیر ذخیره ارزی عنوان کردند.
5- ارتباط نامه ای با مردم و دادن پول به نامه های مردمی در حد مبالغ 300 هزار تومان، یک میلیون تومان و ... بدون هیچ حسابی و صرفا در ازای دادن نامه به رئیس جمهور که این روش پوپولیستی تا کنون اختراع نشده بود. هیچ معلوم نیست که نامه دهندگان با چه منطقی سزاوار دریافت پولی از بیت المال بوده اند که دیگران از آن محروم بودند؟ و علت تبعیض بین نامه دهندگان و نامه ندهنگان چه بوده؟ کجای این کار قانونی بوده؟
6-حذف سازمان برنامه و بودجه به علت پولدار بودن، و عدم نیاز به موی دماغ
7-ادبیات سخیف که از یادآوری آن شرمم می آید و این کامنت را غیر قابل انتشار میکند

بنده میتوانم هزاران خط برایتان از رفتارهای اشتباه ایشان و ضرری که به جامعه زدند با دلیل و مدرک و نه شانتاژ خبری بنویسم و هنوز هم حرف باقی بماند. (1932256) (alef-9)
 
۱۳۹۲-۱۱-۰۶ ۰۰:۴۶:۵۸
دروغ های بزرگ احمذینژادکه به اسم عدالت آمدولی جیب رفقاشو پرکرداگرعوام فریبی نبود پس چی بود؟ادعای نیابت وفرماندهی جنگ امام زمان(ع)اگرعوام فریبی نبود پس چی بودادعای درست کردن اقتضادجهان درحالی که اقتضادکشوررانابودکرذاگرعوام فریبی نبودپس چی بود؟...و هزاران دروغ های دیگر.. (1932263) (alef-9)