نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 379317
راهنمای کتاب/ «گود»؛ مهدی افشارنیک؛ چشمه
مسیر پیموده شده
بخش فرهنگی الف؛ 17 مرداد 1395
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۰۲
«گود»
نوشته: مهدی افشارنیک
ناشر: چشمه، چاپ اول ۱۳۹۵
۴۵۲ صفحه ، ۳۲۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «گود» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

این درست که رمان‌نویس بیش از هر چیز نیازمند ذهنی داستان‌پرداز و تسلط بر اصول و قواعد بازی در نوشتن است؛ اما این دو خصیصه مهم و لازم برای هر داستان‌نویس او را از برخورداری از تجربه زندگی بی‌نیاز نمی کند، تجربه ای که چه بهتر در متن زندگی کسب شده باشد و یا حداقل برآمده از آگاهی و دانشی باشد که می توان از طریق مطالعه اکتساب کرد.

نزدیک شدن فضای داستانهای ایرانی این روزگار به یکدیگر، ناشی از خلاء‌هایی ست که در هریک از این زمینه ها می توان مشاهده کرد. داستانهایی که بسیاری از آنها از تجربه های مشترک نویسندگانشان در فضاهای شهری حکایت دارند؛ تشابهاتی که حتی تلاش برای بکارگیری فرم های مختلف روایی و ساختاری جذابیتی بدانها نمی دهد، جز اینکه دستمایه ای تکراری و آشنا را با فرمی تحمیلی به خورد مخاطب بدهند.
اما در چنین اوضاع و احوالی گاه با انگشت شمار آثاری مواجه می شویم که راهی دیگر برگزیده اند و طرحی نو در انداخته اند و لااقل در این آشفته بازار رمان فارسی اثری را به مخاطب عرضه کرده اند که روی کم مایگی شان با پیچیده نمایی های بی مورد سرپوش نگذاشته اند.

گود اثر مهدی افشار نیک ، یکی از نمونه ای موفق از این سنخ آثار است. رمانی که با وجود حجم زیادش، به واسطه ریتم تندش در روایت، مخاطب را جذب کرده و با خود همراه می سازد.

این مهم بیش از هر چیر نشأت گرفته از شیوه روایت اول شخص رمان است که با بردن خواننده به متن ماجراها موجب نزدیکی و همراهی بهتر آنها با رمان شده، البته در این زمینه بافت ماجرا محور و پرکشش رمان نیز بی تاثیر نبوده است.

بی گمان مهمترین خصیصه رمان گود این است که نویسنده برای غنی شدن داستان و جذابیت بیشتر روایت، آن را به دل رخدادهای تاریخ معاصر برده و با گره آنها به یکدیگر، روایتی جذاب و ملموس تر را تدارک دیده است.

بنابراین آشنایی و اشراف به تاریخ معاصر را باید یکی از مهمترین ویژگی های افشارنیک محسوب کرد که از آن در رمان خود بهره بسیاری گرفته است، اوکه پیشتر در کسوت نویسنده ای علاقمند به تاریخ و سیاست نوشته هایی غیر داستانی منتشر کرده بود، این بار برای قلم در این حوزه گونه ای دیگر و البته ماندگارتر از نوشتار را برگزیده است.

ماجراهای این رمان از حول و حوش کودتای ۲۸ مرداد آغاز می شود و نویسنده با پیوند دادن حوادث و ماجراهایی که بر شخصیت های اصلی داستانش می گذرد، با وقایع تاریخی و همچنین شخصیت هایی نام آشنا در تاریخ معاصر، فصل به فصل پیش می آید. از غارت خانه دکتر مصدق و جنگ ظفار گرفته تا انقلاب و حصر آبادان و... در این رمان به تناسب بافت زمانی داستان مورد اشاره قرار گرفته است.

افشار نیک حتی در انتخاب عنوان اثرش نیز به نوعی خوش سلیقگی به خرج داده است و عنوانی را روی داستانش گذاشته که به روح اثر نزدیک است. عنوان رمان (گود) اشاره به گود زورخانه دارد. زورخانه نیز یکی از نمادهای فرهنگی و تاریخی است که همانند بسیاری از چیزها که در این رمان بدانها اشاره شد روبه زوال رفته است و تنها پوسته ای بی روح از آ ن باقی مانده است.

این حکایت تهران در این رمان نیز هست. تهرانی هویت باخته که نویسنده کوشیده در اثر خود به مخاطب نشان بدهد که چه مسیری را در این رهگذر تاریخی پشت سر گذاشته است؛ از کجا به کجارسیده و باخت و بردش کجا بوده است.

رمان گود ، حکایت تغییر است، تغییر سریع که در محدوه زمانی نه چندان طولانی چهره و هویت یک شهر را دگرگون می کند، به همین نسبت آدمهایی نیز که در آن زندگی می کنند، دچار تغییر می شوند، چنان که وقتی بازگشته و به عقب نگاه می کنند مسیر پیموده شده را باور ندارند.

رمان گود، اثری داستان‌گوست، با ضرب آهنگ تند و پرکشش ، اما در عین حال از حال و هوایی تراژیک برخوردار است. تراژدی آدمهایی که در این رهگذر تاریخی از دل مناسباتی سیاسی و اجتماعی بیرون آمدند، آدمهایی که متاثر از این شرایط هریک سرشت و سرنوشتی پیدا کردند. در رمان گود حکایت تکرار تاریخ را به عینه می توان دید، حکایت اینکه چطور رخدادهای سیاسی به شکافهایی تاثیر گذار بر سرنوشت مردمی گاه بسیار معمولی بدل می شود.

گود از رمانهای خواندنی این سالهاست، بخصوص که همچنان رمانهای حجیم در میان توده مخاطبان پرطرفدار است.
 
کلمات کلیدی : نشر چشمه
 
سایه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۱۲:۴۲:۰۶
لطفا درباره رمان سرخ سفید هم بنویسید. (3875957) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
مسیر پیموده شده