بخش خبری الف
نمایندگان مجلس شورای اسلامی از توضیحات وزیر امور خارجه به سوال "الیاس نادران" در مورد نقش شورای عالی ایرانیان در آزادسازی دو خبرنگار کشورمان قانع نشدند.
به گزارش "الف" از خانه ملت و خبرگزاری دانشجویان ایران، در جلسه علنی روز یکشنبه 7 شهریور ماه سوال ملی "الیاس نادران" نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلام شهر که از منوچهر متكی وزیر امور خارجه پرسیده بود: نقش شورای عالی ایرانیان خارج از كشور در آزادسازی مشروط آقایان معصومینژاد و دمیرچیلو چه بوده است؟، مورد بررسی قرار گرفت.
پس از قرائت گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان کمیسیون بررسی کننده این سوال و سخنان نادران در تشریح سوال خود و توضیحات متکی در پاسخ به این سوال، نماینده سوال کننده اعلام کرد که از پاسخ وزیر قانع نشده است.
"سیدمحمدحسن ابوترابی فرد" که ریاست ساعات پایانی جلسه علنی امروز را بر عهده داشت در پی قانع نشدن نادران، سوال وی را به رای نمایندگان گذاشت که نمایندگان مجلس نیز توضیحات وزیر را با 55 رای موافق، 110 رای مخالف و 19 رای ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر در صحن، قانعكننده تشخیص ندادند.
به گزارش ايسنا، الياس نادران، در توضيح سوال خود، گفت: به استناد مصوبهي ارسالي وزارت خارجه ستاد شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور مربوط به ساماندهي امور ايرانيان مصوبهي هيات وزيران بوده، اما آنچه مورد سوال است شوراي عالي ايرانيان است. ايشان بفرمايند شوراي عالي ايرانيان كجا مصوب شده و مصوبهي كدام مرجع قانوني است؟
عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس افزود: اينكه در هيات وزيران ستاد ايرانيان خارج از كشور تصويب شده، چه ارتباطي با اين دارد كه شوراي عالي ايرانيان براي ادارهي امور خود دهها زيرمجموعه تشكيل دهد، اين صراحتا با موادي از قانون برنامهي چهارم در خصوص منع اضافه كردن تشكيلات دولتي مخالفت دارد.
نمايندهي مردم تهران در خانهي ملت، تاكيد كرد: ضمن اينكه با تشكيل اين شورا اختياراتي گرفته شده و اقداماتي انجام شده كه وزارت خارجه را از حيز انتفاع خارج كرده و سفرا و كارشناسان از موضوعيت افتادهاند.
نادران به برگزاري همايش اخير ايرانيان خارج از كشور اشاره كرد و گفت: معتقدم اين همايش باعث وهن نظام شد و اتفاقاتي در آن افتاد كه دون شان نظام است. چرا اين مسائل پيشبيني نشده بود؟ شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور فقط مصوبهي تشكيل ستاد و نه شوراي عالي را دارد، اما از اختياراتي برخوردار شده كه نه تنها اختيارات وزارت خارجه را دارد، بلكه فراتر از آن هم هست.
عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس گفت: اگر بناست افراد معلومالحال مسوول اين كار شوند خب آن آقا را بگذاريد وزير خارجه و وزير خارجه را رييس شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور كنيد. البته وقتي كه مصوبهي قانوني گرفت. آيا ما ميخواهيم دستگاه ديپلماسي را بيخاصيت كنيم؟ انگار در اين كشور هر مسووليتي ميخواهد داده شود، اول بايد به آن آقا داده شود و بعد به ديگران. ما ميخواهيم مقدرات كشور را دست چه كسي بسپاريم؟
نادران اضافه كرد: ما نسبت به جابجايي و تفيذ مسووليتها اعتراض داريم. وزير امور خارجه بگويد دادن اختيارات از وزارت خارجه به افراد ديگر تا كجا ادامه دارد؟ آيا براي ادارهي امور جاري سفارتخانهها هم آقاي وزير خارجه بايد با اينها هماهنگ كنند؟
نمايندهي مردم تهران در خانهي ملت، ادامه داد: ما دبيرخانهي شوراي عالي امنيت ملي را تعطيل ميكنيم و اختيارش را ميدهيم به نماينده ويژه. بعد آن فرد اظهاراتي را ميكند كه جنگ جهاني دوم است و ما را با كشور دوست و همسايه درگير ميكند. اينها خزعبلاتي تحويل ميدهند كه موضع نظام تلقي ميشوند. آنها بايد بفهمند چه ميگويند و آموزش ديپلماسي ببينند.
وي خطاب به كميسيون امنيت ملي مجلس، گفت: چرا كميسيون بررسي نكرده كه ستاد ايرانيان خارج از كشور مصوبه دارد و نه شوراي عالي ايرانيان كه ذيل آن شوراهاي مختلف تشكيل شود.
عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس، با اشارهي مجدد به همايش ايرانيان خارج از كشور، اضافه كرد: اين همايش برگزار ميشود، تا عدهاي بيايند و چند روزي در اين كشور بگردند و بعد از 30 سال انقلاب ما بدهكار كساني شديم كه 30 سال در اين كشور نبودند.
نادران گفت: وزير امور خارجه براي من مصوبهاي نفرستادند كه ستاد به شوراي عالي تغيير ميكند. تغيير كارگروههاي ذيل ستاد به شوراهاي ذيل شوراي عالي هم مصوبهاي ندارد.
وي ادامه داد: اتفاقاتي در اين مدت افتاده كه روند آن بايد از طرف هر فرد ناظر سياسي كه جريانات سياسي كشور را تعقيب ميكند قابل پيشبيني باشد.
نمايندهي مردم تهران در خانهي ملت، در خصوص همايش ايرانيان خارج از كشور، ادعا كرد: در اين همايش كسي دعوت شده كه دلال رابطهي ايران و آمريكاست، ساواكيها را به اين همايش دعوت كردهاند، افراد ضدانقلاب را دعوت كردهاند و بعد گفتند حقوق 30 سالهشان را به آنها بدهيد. آيا اين با هماهنگي وزارت خارجه بوده يا نه؟ ميگويند ميخواهيم مكتب ايراني درست كنيم، اما اسلام وقتي محدود به مرز جغرافيايي شد، ديگر امت اسلامي از موضوعيت ميافتد. اينها انحرافات اساسي است اما آنها ميگويند ما صرفا بحثهاي نظري كردهايم!
عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس خاطرنشان كرد: ما كساني را به اين همايش دعوت كردهايم. هزينهي چهار نفر همراه آنها، رفت و آمد، اسكان و گشت و گذار آنها را دادهايم و حقوقهاي معوقهشان را هم پرداخت كردهايم. اينها نه ممنوعالورود و نه ممنوعالخروج بودهاند در حالي كه اگر بعضي از آنها بطور عادي وارد كشور ميشدند، مجرم بودند. چرا كاري كردند كه اينها آزادانه به كشور بيايند و طلبكارانه از كشور بروند.
نادران با اشاره به سخناني مبني بر اينكه ما به ايرانيان خارج از كشور بدهكار هستيم، گفت: اگر شما بدهكار باشيد اول به ايرانيان داخل كشور بدهكاريد. اينها كه هشت سال جنگيدند، شهيد، آزاده و مفقودالاثر دادند و مسائل و مشكلات را تحمل كردند. ساواكيها كجا بودند كه شما به آنها بدهكاريد؟ شما بدهكاريد، نه مردم.
نمايندهي مردم تهران در خانهي ملت، با اشاره به تشكيل خانهي ايرانيان در برخي از كشورها، گفت: بودجه و مسووليت اينها مشخص نشده است. وزارت خارجه هم به اين مسئله اعتراضي نكرده. اينها از كدام منابع ميآيد. آنوقت اين اشخاص در سفر نيويورك با افرادي مثل پيكرينگ سفير اسبق آمريكا در رژيم صهيونيستي مذاكره ميكنند. متن اين مذاكره كجاست؟
وي تاكيد كرد: من به اين جريان و اتفاقاتي كه با مديريت اين آقا در كشور ميافتد، مشكوكم و با اين حرفها مخالف هستم.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، با اشاره به سخنان رييسجمهور در جمع برخي از دانشجويان، تصريح كرد: رييسجمهور ميگويند چرا موضوعات سطحي را مطرح ميكنيد. فوقش پاي فلان خانم به پاي فلان آقا خورده، اما آيا فقط پا خورده؟ آيا شب همايش در هتل نرفتند و مشروب سرو نكردند؟ آيا در آنجا رقصهاي مختلف نشد؟ آيا ما پولها را هزينه كردهايم تا صرف اينجاها بشود؟
نادران گفت: جا دارد مجلس در مورد 50 ميليارد تومان بودجهي همايش تحقيق و تفحصي بگذارد. البته من حتما موافقم كه بايد از حقوق ايرانيان خارج از كشور دفاع شود اما از راه خود.
نمايندهي مردم تهران در خانهي ملت، اضافه كرد: حتي در همين همايش جلسهي خصوصي گذاشتند و خبرنگاران را راه ندادند. چه مسائلي بنا بوده در آنجا مطرح شود. آنوقت اين آقا وهم اين آقا را برميدارد كه اگر كانديدا شوم 9 ميليون از احمدينژاد بيشتر راي ميآورم.
وزير امور خارجه در پاسخ به سوال نادران گفت: اصل تشكيل شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور كه در آغاز راه به عنوان ستاد مطرح بود، به مصوبهي جلسهي 18/8/82 در دولت هشتم برميگردد كه هيات وزيران در آن بنا به پيشنهاد وزارت امور خارجه تصويب كرد كه به منظور ساماندهي امور ايرانيان خارج از كشور ستادي به مسووليت رييسجمهور تشكيل شود. تشكيل اين ستاد كه بعدها به نام شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور مطرح شد، با نگاهي گسترده و با توجه به مجموعه نيازهاي هموطنان ايراني در اقصي نقاط جهان تعريف شده است تا دستگاههاي اجرايي با ايرانيان خارج از كشور به عنوان سرمايهي نيروي انساني تعامل داشته باشند.
وزير امور خارجه اضافه كرد: قطعا آقاي نادران و ساير نمايندگان اينكه چنين مجموعهاي به امور ايرانيان خارج از كشور رسيدگي كند، را تاييد ميكنند، اما بايد گفت كه بررسي مشكلات، حمايت از حقوق و پيگيري مسائل ايرانيان به لحاظ اجرايي در وزارت خارجه متمركز است و وزارت خارجه به نيابت از تمام دستگاههاي داخلي، كار خارج از كشور ايرانيان را در موارد مربوط انجام ميدهد.
وي با اشاره به بازداشت دميرچيلو و معصومينژاد در ايتاليا، يادآور شد: بعد از مشكلي كه براي اين دو نفر پيش آمد، رييسجمهور بلافاصله در تماس با من بر ضرورت جدي پيگيري كار اين دو تاكيد كردند و وزارت خارجه هم به اين كار اقدام كرد. شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور هم در اين رابطه پيگيريهايي داشت.
متكي با اشاره به ايجاد ارتباط مستقيم شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور بين نهادهاي داخل و ايرانيان خارج، گفت: اصل اين كار موجب دلبستگي و همبستگي جامعهي ايرانيان خارج از كشور با مسوولان و مردم شده و رفت و آمد كساني كه بعد از چندين سال براي نخستين بار به كشور آمدهاند، بخشي از اين تسهيلات است. من در اين رابطه چندين بار با وزير امور خارجهي ايتاليا گفتوگو كردهام. سفير ايران در ايتاليا هم با سفير ايتاليا هم در تهران مذاكراتي داشت و نهايتا تلاشها به ثمر رسيد تا اين دو بطور مشروط آزاد شدند. اخيرا هم در حاشيهي كنفرانس كابل و مذاكره با وزير امور خارجهي ايتاليا ايشان قول مساعدي براي تعيين وضعيت اين دو نفر داد. شايد نياز باشد كه شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور، دبيرخانه و مسوولان آن گزارشات جامعتري از كارهايشان ارايه كنند و دربارهي آن اطلاعرساني كنند؛ چرا كه در رفت و برگشت اين گزارشات نقصها و سوالات نمايندگان بررسي ميشود و مسير براي پيشبرد اهداف شفافتر و سالمتر خواهد شد.
وزير امور خارجه، اضافه كرد: در اوايل دولت نهم در مصوبهاي عنوان ستاد ايرانيان خارج از كشور به شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور تغيير كرد و دبيرخانهي آن از وزارت خارجه به نهاد رياست جمهوري منتقل شد. البته اين دبيرخانه به شكل ديگري وجود دارد.
وي در ادامه اظهار كرد: شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور بسيار جدي و گسترده ارتباط با ايرانيان را آغاز كرده؛ گر چه ممكن است از سوي ايشان يا دوستان ديگر انتقاداتي در اين باره مطرح شود كه بايد در جاي خود به آنها پاسخگو بود، اما بايد من در مورد گستردهتر شدن ارتباط و اتصال ما با ايرانيان خارج از كشور شهادت بدهم
در پايان توضيحات الياس نادران در خصوص سوال خود و اظهارات وزير امور خارجه در اين باره نمايندگان با 55 راي موافق، 110 راي مخالف و 15 راي ممتنع، اعلام كردند كه از پاسخ وزير امور خارجه قانع نشدهاند.