توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 488631
سفیر قطر: جهان بازی پوچ عربستان را تحمل نمی‌کند/"تروریستی" خواندن حماس دور از عقل است
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۲ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۱۸
سفیر قطر در ترکیه با اشاره به اینکه هیچ دلیلی برای نگرانی درباره روابط دفاعی قطر و ترکیه وجود ندارد، تاکید کرد: قطر توان تحمل محاصره اعمال شده علیه خود را دارد به ویژه که آمریکا این اقدامات را رد کرده است.

به گزارش ایسنا، سالم بن مبارک آل شافی، سفیر قطر در ترکیه در گفت‌وگو با خبرگاری آناتولی ترکیه درخواست کشورهای تحریم کننده قطر برای تعطیلی پایگاه ترکیه در قطر را "غیرمنطقی" توصیف کرد و گفت: برخی کشورها هزینه‌های دفاعی‌شان با هزینه‌های کشورهای هسته‌ای بزرگ و سازنده اسلحه مانند روسیه برابری می‌کند با این وجود نمی‌توانند به تنهایی با برخی تهدیدات امنیتی مقابله کنند و مجبور هستند از هم‌پیماناشان کمک بگیرند و این مساله‌ای عادی است اما همین کشورها از ما می‌خواهند که روابط دفاعی خود با ترکیه را قطع کنیم و طبیعتا این امری غیرمنطقی است.

آل  شافی اظهار داشت: هیچ دلیل موجهی برای نگرانی از روابط دفاعی مشترک ما و ترکیه وجود ندارد و هیچ‌کس حق ندارد که در آن دخالت کرده و یا درباره آنها اظهارنظر کند.

سفیر قطر در ترکیه افزود: هر دو کشور شأن حاکمیتی دارند و همانگونه که قبلا هم بیان شد، هیچ دلیلی برای به راه انداختن طوفان درباره این موضوع وجود ندارد مگر این که برخی کشورهای منطقه نیت‌های غیرمسالمت‌آمیزی داشته باشند که آنها را بر آن دارد این همکاری‌ها را مانعی مقابل خود ببینند، امیدوارم که ما در این مورد اشتباه کرده باشیم.
وی ادامه داد: قطر همکاری‌های دفاعی با برخی کشورهای منطقه و جهان دارد و ما هیچ مانعی برای داشتن همکاری‌های دفاعی با ترکیه نمی‌بینیم بلکه برعکس شرایط فعلی منطقه ما را به همکاری‌های بیشتر و جدی‌تر در این حوزه سوق می‌دهد.

آل شافی درباره تاریخ همکاری‌ها میان دوحه و آنکارا گفت: همکاری‌های دفاعی قطر یا ترکیه به سال‌های قبل بازمی‌گردد و به شکل اساسی به توافقنامه‌های دفاعی دو کشور که از سال ۲۰۱۴ امضا شده‌اند، بازمی‌گردند.

وی در ادامه این همکاری‌ها را بسیار جدی توصیف کرد و گفت: اما سقف خواسته‌های دو کشور بلندتر است و به همین دلیل ما به دنبال تقویت و توسعه آنها با سختکوشی‌های خالد بن محمد العطیه وزیر مشاور قطر در امور دفاعی و فکری ایشیک، وزیر دفاع ترکیه هستیم.
سفیر قطر در ترکیه این همکاری‌ها را همانند همکاری‌های دفاعی با دیگر کشورهای دوست چون آمریکا دانست و گفت: هدف از این همکاری‌ها تقویت توان‌های درونی‌مان که هنوز در مقایسه با دیگران ضعیف هستند، تقویت امنیت ملی در سایه خطرات و تهدیدات مختلف و کمک به مبارزه با تروریسم بوده و همه این موارد در راستای برقراری امنیت و ثبات بر کشور و منطقه است.

آل شافی در ادامه این گفت‌وگو درباره روابط دوحه با واشنگتن گفت: در ابتدای بحران دولت آمریکا دچار تشویش و اضطراب شد اما موضع‌گیری‌اش کم کم متعادل شده و اکنون آمریکا با اقدامات کشورهای تحریم‌کننده قطر مخالف بوده و از آنها می‌خواهد خواسته‌هایی حقیقی و قابل اجرا داشته باشند. واشنگتن همچنین خواستار میانجیگری کویت و گفت‌وگو و مذاکره برای حل بحران است.

وی موضع‌گیری‌های اخیر آمریکا درباره بحران منطقه خلیج فارس را کاملا مطابق با موضع‌گیری‌های رسمی قطر و برخی کشورهای بزرگ جهان از جمله آلمان، فرانسه، انگلیس، ژاپن، روسیه، ترکیه، پاکستان و دیگر کشورها دانست و گفت: این موضع‌گیری‌ها به معنای آن است که هرکس در راستای اعمال محاصره بر ما تلاش کند، کم کم خود را از جامعه جهانی دور کرده و خود را منزوی می‌سازد.

سفیر قطر در آنکارا تاکید کرد: روابط ما با آمریکا روابطی جدی و قوی هستند که می‌توانند در مقال چالش‌ها ایستادگی کنند. ما با آمریکا مشارکت جدی در برخی زمینه‌ها داریم که مهم‌ترین آنها مبازه با تروریسم است و مسئولان برجسته دولت آمریکا همواره روابط استراتژیک کشورشان با قطر از جمله حمایت‌مان از ائتلاف ضد داعش از پایگاه العدید را ستوده‌اند. العدید بزرگترین پایگاه نیروهای آمریکایی برای مبارزه با تروریسم در منطقه است. نباید فراموش کرد که ما میزبان این پایگاه در زمانی بودمی که دیگران از زیر بار آن شانه خالی کردند و از نیروهای آمریکایی خواستند آنجا را ترک کنند و این نشان می‌دهد که ما شریکی معتبر، برخلاف دیگر کشورها هستیم.

این مسئول قطری با اشاره به ارسال اسلحه‌های پیشرفته آمریکاییبه قطر گفت: اگر ما واقعا حامی تروریسم بودیم. آمریکا به ما اسلحه نمی‌داد. روابط ما با آمریکا با یک سفیر قابل تخریب نیستند.

آل شافی در ادامه این مصاحبه درباره علل واقعی اعمال تحریم علیه قطر گفت: ما نیز مانند سایر کشورهای جهان علت واقعی این امر را نمی‌دانیم. این کشورها دلایل بسیاری را در رسانه‌ها مطرح می‌کنند که همه آنها با یکدیگر مخالف و در تضاد هستند. گاهی ما را به حمایت از تروریسم متهم می‌کنند و گاهی علت تحریم‌ها را انباشت اختلافات در طول ۲۰ سال گذشته می‌دانند. مدعی هستند که موضوع مربوط به امنیت ملی است اما زمانی که به لیست خواسته‌هایشان مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم که خواستار تعطیلی یک سایت خبری هستند. می‌گویند هدف ایران و شبه نظامیان وابسته به آن هستند. اما بعد خواستار قطع روابط دفاعی‌مان با ترکیه می‌شوند، می‌گویند این تحریم‌ها به دلیل اختلاف نظرها در طول ۲۰ سال گذشته است اما مسائلی که مطرح می‌کنند، مربوط به موضوعاتی است که در کمتر از ۲۰ روز گذشته در جریان بحران‌ها شکل گرفته‌اند.

وی افزود: این قطعا رفتاری پخته نبوده و نشان دهنده یک نوع حالت سردرگمی و گیجی است و جامعه جهانی نیز نمی‌تواند این بازی پوچ را به مدت طولانی تحمل کند. ما اکنون خیلی واضح می‌بینیم که هدف تسلیم کردن قطر از طریق تحریم و اعمال قیومیت بر آن از طریق لیست درخواست‌ها است.

آل شافی ادامه داد: برخی می‌گویند که محاصره‌ای علیه قطر وجود ندارد و محاصره و تحریم‌ها تنها با قطعنامه‌های سازمان ملل اجرا می‌شوند که این سخنی نادرست است و بهترین نمونه آن هم محاصره‌ای است که اسرائیل علیه فلسطینی‌های ساکن غزه اعمال می‌کند و متاسفانه در این اقدام از موضع‌گیری‌های برخی کشورهای عربی کمک می‌گیرد. این گونه تفسیرها و برداشت‌ها مسیر را برای آغاز جنگی جدید علیه غزه آماده می‌کند و سپس همین کشورهای عربی از فلسطینی‌ها می‌خواهند که در برابر این اقدام سکوت کنند.
وی با تاکید بر اینکه قطر می‌تواند محاصر اعمال شده علیه خود را تحمل کنند گفت: این محاصره و تحریم در ابتدا ما را غافلگیر کرد اما الان اوضاع بر وفق مراد است و ما خطوط حمل و نقل و امدادرسانی و نیز مراکز تجاری را جایگزین کردیم و در آینده برای توسعه آنها تلاش خواهیم کرد تا به جایگزینی دائمی تبدیل شوند. این تحریم‌ها به قطری‌ها کمک کرد که اهمیت روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی خود با دیگر کشورها را درک کنند، در شرایط فعلی ما و این کشورها یک منفعت مشترک مهم داریم که تلاش می‌کنیم همیشگی شود.
این مسئول قطری تاکید کرد: این بحران ساختگی در وهله اول به چهره و جایگاه کشورهای تحریم کننده آسیب برگی وارد کرد و باعث شد تمرکز اصلی آنها بر روند مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در منطقه از بین برود و ما را به سمت درگیری‌های داخلی و فیمابینی بکشاند که تنها دشمنی و خصومت در پی دارد و کسانی که تلاش می‌کنند این بحران ادامه یابد، پیامدهای منفی این بحران در سطح منطقه و جهان اسلام و نیز روابط بین‌المللی را درک نمی‌کنند.

وی در ادمه به تلاش‌ها برای اخاذی‌های سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی که در حق برخی کشورها اعمال می‌شود تا آنها را برای اتخاذ موضع‌گیری‌هایی علیه ما تحت فشار بگذارد، اشاره کرد و گفت: این باج‌خواهی‌ها به ایجاد ختلافاتی در میان کشورهای عربی و اسلامی منجر شد. در این میان ما اخلاق و دیپلماسی را برنده شدیم ولی این کشورها الان به دنبال راهکارهای جدیدی برای افزایش تنش و تهدیدها برخلاف قوانین بین‌المللی و اصول روابط بین‌المللی هستند اما در نهایت به ضرر خوشان تمام خواهد شد.

آل شافی تاکید کرد: تلاش‌های آنها برای از بین بردن میانجیگری‌های کویت از طریق مخالفت با مذاکره درباره درخواست‌ها نیز یک نشانه دیگر از این است که کشورهای مذکور به دنبال حل بران نبوده و نمی‌خواهند میانجیگری‌ها نتیجه دهد بلکه تنها می‌خواهند این درخواست‌ها ابلاغ شود در حالی که کشورهای مسوولی چون ترکیه، آمریکا، انگلیس و آلمان بر لزوم حمایت از تلاش‌های کویت و کمک به موفقیت آنها تاکید دارند.

وی درباره اظهارنظر اخیر عادل الجییر، وزیر خارجه عربستان که حماس را تشکیلاتی "تروریستی" خوانده بود، گفت: این مساله‌ای واقعا شگفت‌آور است اینکه یک جنبش مقاومتی گروهی تروریستی تلقی شود، مساله‌ای به دور از خرد و منطق است. و هیچ توجیه قابل قبولی بر آن وجود ندارد. در حقیقت  عربستان می‌خواهد با "تروریستی" خواندن حماس، دیگر کشورهایی که منفعتشان در استمرار اشغالگری، دشمنی و محاصره علیه فلسطینی‌ها است را راضی کند.وی افزود: کشورهای تحریم‌کننده قطر در طول دهه‌هابی طولانی ثابت کرده‌اند که توان دفاع از فلسطینی‌ها را در زمان جنگ علیه شان ندارند و نمی‌توانند به آنها در زمان تحریم کمک کرده و یا صلح و امنیت را برایشان محقق سازند و در عوض از آنها می‌خواهند خرد و آگاهی را با حقارت و بی‌خردی جایگزین کرده و کسانی از آنها که مقاومت می‌کنند را در زمره تروریست‌ها دسته‌بندی کنند که این مساله از سوی مردم کشورهای عربی و اسلامی و آزادگان جهان پذیرفته نمی‌شد. مردم آگاه هستند اما آنها می‌خواهند دهن‌ها را ببندند اما این اعمال فشارها بر مردم تا ژچه زمانی می‌خواهد ادامه داشته باشد؟ امیدوارم از نتیجه این اقدامات در راستای منافع خودشان و کل منطقه صرفنظر کنند.
 
کلمات کلیدی : قطر + قطع روابط دیپلماتیک + امارات + اعراب + عربستان + حماس
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.