توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 372891
پیشنهاد کتاب / «مرگی بسیار آرام»؛ سیمون دوبووار؛ ترجمه سیروس ذکاء؛ ماهی
آنگاه که وقت رفتن می‌رسد
بخش فرهنگی الف؛ 27 تیر 1395
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۷ تير ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
«مرگی بسیار آرام»
نوشته: سیمون دوبووار
ترجمه: سیروس ذکاء
ناشر: ماهی، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۲۸صفحه ، ۷۵۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «مرگی بسیار آرام» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

پیری و مرگ یکی از مایه های آشنا در آثار سیمون دوبووار است، مرگ به عنوان حقیقتی انکار ناپذیر در زندگی و پیری به عنوان دوره ای که آدمی بیش از هر زمان دیگری خود را به این حقیقت در زندگی نزدیک می بیند. سیمون دووبوار به این دوره از حیات آدمی جدا از آثار داستانی اش، در کتاب دو جلدی سالخوردگی با رویکری فکری و تحلیلی به شکلی مفصل و تئوریک پرداخته است. او این کتاب را در زمانی نوشت که خود نیز به سن پیری قدم گذاشته بود، بنابراین آن را از منظر مظالمی که در حق سالخوردگان روا می دارند نوشت.

«مرگی بسیار آرام» اگر چه رمانی ست که به همین دوره از زندگی آدمی (زنان) اختصاص دارد اما رویکرد کلی حاکم بر آن تا اندازه محسوسی متفاوت است. سیمون دوبووار از جمله نویسندگانی ست که بسیار درباره خودش نوشته است. البته او با مایه گرفتن از زندگی خودش در پاره ای آثار روایی اش کوشیده از مسائلی صحبت کند که نکاتی برگرفته از کلیت زندگی زنان است. حال می خواهد از منظری فلسفی و جامعه شناختی با رویکردی فراگیر در حوزه زنان باشد و یا اینکه به دوره ای از زندگی آنها پرداخته و سایه ای که به لحاظ جسمی و روحی بر روی آنها می اندازد، مورد بررسی قرار دهد.

سیمون دوبووار صرف نظر از اینکه در طول زندگی از چهره های پیشرو برابری زنان بوده به عنوان یکی از اندیشمندان و نویسندگان برجسته قرن بیستم نیز شناخته می شود، یک عمر فعالیت سیاسی و اجتماعی و رابطه عاطفی و دوستانه‌اش با ژان پل سارتر او را به یکی از زنان معروف و برجسته ترین قرن بیستم بدل ساخته است که مهمترین آثارش، گذشته از کتابهای فلسفی و مهمی همچون جنس دوم، آنهایی ست که درباره زندگی خود نوشته است، به خصوص کتاب چهارجلدی خاطراتش، که خوشبختانه این اثر ارزنده نیز همانند اغلب آثار و به فارسی برگردانده شده است. با این حال در کنار آن شاهکارهای بزرگ، نباید از ارزش های آثار به ظاهر کوچک و کمتر توجه شده او، غافل شد.

رمان مرگی بسیار آرام که در سال ۱۹۶۴ منتشر شده نیز واجد چنین کیفیتی ست. سیمون دوبووار این رمان را در پنجاه و چهار سالگی نوشت، زمانی که خود در آستانه ورود به دورانی بود که از آن به عنوان پیری و سالخوردگی یاد می شود. او در این داستان به سراغ گوشه هایی واقعی از زندگی خودش رفته است. ماجرای زمین خوردن مادرش در سن پیری در خانه، شکستگی استخوانش که پیش زمینه درک بیماری سرطان او و مرگش بوده است.

اما این اتفاق تنها تلنگری است برای سیمون دوبووار که از زندگی و مرگ یک زن سخن بگوید، زنی که از قضا او را خوب می شناسد و به همین خاطر ابعاد مختلف زندگی اش را به روشنی کالبد شکافی کرده است. دوبووار در این رمان از منظر راوی اول شخص، مادرش را به عنوان نمادی از زنان نسل پیش از خود برگزیده و مسائل و معضلات آنها را مورد توجه قرار داده است.زندگی که اگر چه به ظاهر از بیرون، جذاب و ایده‌آل بوده و دیگران آن را خیلی موفق تصور می کرده اند اما در درون با مشکلات مختلفی همراه بوده است.

داستان زبانی ساده دارد و با توجه به حجم اندکش به راحتی در یک نشست خوانده می شود. محتوای آن به واسطه صحبت کردن از مسائلی که بین زنان عمومیت دارد، برای زنان جذابیت بیشتری می تواند داشته باشد.

مرگی بسیار آرام شاید جزو شاهکارهای سیمون دوبووار نباشد، اما با این حال اثری است زیبا، با جزئیاتی ظریف درباره اندیشه و احساس زنان در ارتباط با دنیای پیرامونشان که خواندنش خالی از لطف نیست. شاید از همین روست که تاکنون سه ترجمه از آن به بازار آمده است. این رمان نخستین بار در سال ۱۳۴۹ توسط مجید امین موید توسط «نشر زر» منتشر شد (با عنوان مرگ آرام)، ترجمه م امین موید از این کتاب برای زمان خود، قابل توجه و تحسین بود، اما برای امروز که نشر نگاه آن را تجدید چاپ می کند، بخش هایی رنگ کهنگی گرفته است. بعدها محمد مجلسی نیز ترجمه ای از آن را در اوایل دهه نود، توسط نشر دنیای نو منتشر کرد. اما ترجمه تازه آن که توسط سیروس ذکاء و به همت نشر ماهی منتشر شده، در قیاس با دیگر ترجمه ها، پیراسته تر و به زبان امروز نزدیک تر است. در این زمینه نباید از رویکرد حرفه ای ناشر و بکارگیری هدفمند ویراستارانی کاربلد غافل شد که نقشی محسوس در ارتقاع محصول نهایی که به دست مخاطب می رسند برعهده دارند، در غیر این صورت هر سه مترجم در سطح خود چهره هایی شناخته شده و معتبر هستند.
۱۳۹۶/۰۳/۱۷ ۰۸:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۰ ۲۱:۱۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۶ ۱۵:۴۵
 
۱۳۹۶/۰۲/۲۸ ۰۵:۴۶
 
۱۳۹۶/۰۲/۱۳ ۲۰:۴۸
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ۲۲:۵۴
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۵ ۱۲:۲۶
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۳ ۱۲:۵۴
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۷ ۲۱:۳۸
 
 
کلمات کلیدی : نشر ماهی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
آنگاه که وقت رفتن می‌رسد