توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 473105
حامی جوانمرد ریه‌های نصف جهان
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۳۶
آسمان کلانشهر اصفهان که به لطف باد و باران بهاری روزهای سالمی را سپری می‌کند، معلوم نیست در روزها و فصول آینده بدون ابتکار دولت برای رفع معضل کُشنده آلودگی هوا چگونه احوالی را پیش روی خواهد داشت.

به گزارش تسنیم، در دومین ماه سال، اصفهان درحالی پنجاه‌وهشتمین روز را پشت سر می‌گذارد که در اردیبهشت یک روز و در فروردین 6 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس را تجربه کرد؛ امروز اما حامیان اصفهانی نامزد اصلاحات در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری میزبان معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور هستند، اما همین امروز هم که ابتکار قدم در کلانشهری دست به گریبان با معضل آلودگی می‌گذارد باهدف درمان درد آسمان نصف جهان و التیام ریه‌های پردود مردم نیست؛ وی در ادامه سفرهای تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری و برای حمایت از تداوم حیات دولت تدبیر و امید و البته در اقدامی خلاف قانون تبلیغات انتخاباتی به شهر اصفهان می‌آید، برای ادامه 4 سال بی‌توجهی به رفع معضل آلودگی‌ کلانشهرها و 8 سال بی‌ابتکاری!
                                                    
روزهای سالم و ناسالم اصفهان در سال 95 
در آخرین ماه پاییز 95 خبری از آلاینده های هوا نبود و آذر، با روزی پاک شروع شد. در نیمه نخست آذر بیشترین تعداد روزهای ناسالم 6 روز بود، درحالی  که ایستگاه های سنجش کیفی هوای کلانشهر اصفهان 11 آذر را آلوده‌ترین روز ماه ثبت کردند. در نیمه دوم آذر هم جز دو روز، در بقیه روزها هوای اصفهان، سالم بود. 

آمارو ارقام سال گذشته افزاش 3 درصدی روزهایی با هوای سالم در نصف جهان را نشان می‌دهد اما این میزان سلامت همچنان از سخاوت آسمان است و نه از تدبیر و امید دولتی‌ها و نه حتی از خلاقیت ابتکار! 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با ارائه آمار و ارقامی از وضع هوای اصفهان در 9 ماه پارسال می‌گوید: روزهای سالم امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال افزایش یافته است. حمید ظهرابی به تنفس مردم اصفهان در 7 روز هوای پاک در این مدت اشاره و بیان می‌کند: ثبت 210 روز هوای سالم و 58 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس از دیگر گزارش‌های ایستگاه‌های سنجش کیفی هوای کلانشهر اصفهان بوده و 3 روز هوای ناسالم برای عموم هم در این ایستگاه‌ها ثبت شده بود.

ریزگردها هم نفس اصفهان را به شماره انداختند
مسئولان حفاظت محیط زیست استان عامل اصلی آلودگی هوای اصفهان را ذرات معلق در هوا می‌دانند و برای مقابله با آن برنامه جامع مدیریت گرد‌و‌غبار و تولید ذرات معلق را در سال 93 تدوین کرده‌اند که پیشگیری و مقابله با منشأ طبیعی، کشاورزی، صنعتی، شهری، فعالیت‌های اجتماعی و گسترش آگاهی مردم از راهکارهای گنجانده شده در آن است.

اما موضوع این است که راه‌کارهای ارائه شده چه میزان عملی هستند و چرا مسئولان این سازمان همچنان به روش نوش‌دارو پس از مرگ سهراب وفادار مانده‌اند و یا دست کم با سرعتی لاکپشتی بندهای این برنامه را در اصفهان اجرایی می‌کنند؛ بماند که این دولت در نجات ریه‌های نیمه جان آسمان خوزستان ، تهران و دیگر کلانشهرهای آلوده کشور هم موفق عمل نکرده‌اند.
                                                           
ماسکی بزرگ و فیلتردار به اندازه تمام آسمان استان اصفهان!
دشت سگزی در شرق اصفهان یکی از کانون‌های افزایش آلایندگی‌های زیست محیطی به ویژه گردوغبار در کلانشهر اصفهان است و وجود کوره‌های آجر، گچ و دیگر فعالیت‌های صنعتی سبب افزایش ریزگردها می‌شود اما با وجود شناسائی این کانون‌های آلاینده هنوز اقدامی عملی برای تعطیلی آنها صورت نگرفته است.

رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، منشأ گرد ‌و‌ غبار در این کلانشهر را کانون‌های انسان‌ساز در شرق اصفهان می‌داند و به خبرنگار تسنیم می‌گوید: با افزایش سرعت بادهای بهاری هم فرسایش خاک‌ بیشتر و همین امر سبب بروز گردوغبار در آسمان شهر می‌شود.

به نظرِ بابک صادقیان وجود واحد‌های تولیدی و معدنی در شرق اصفهان هم سبب تشدید ورود ریزگردها به شهر شده؛ اما سوال اینجاست که چرا هنوز اقدام جدی و عملی و ادامه‌دار برای تعطیلی واحدهای آلاینده در اطراف اصفهان انجام نشده است؟!

وی اضافه کرد: برنامه جامع مدیریت گرد‌و‌غبار و تولید ذرات معلق در اصفهان در منشأهای طبیعی و انسان‌ساز تکمیل و به دستگاه‌های مربوط ابلاغ شده است. 
اما گویا فقط ابلاغ شده و دیگر هیچ...!

البته رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های اداره کل حفاظت محیط زیست استان عاملی دیگر را هم برای بروز و ظهور ریزگردها در اصفهان معرفی کرد و آن‌هم نام آشنای کشورهای همسایه است. وی گفت: ریزگردها گاهی از برخی کشورهای همسایه از جمله عراق و سوریه با وزش بادها به استان و شهر اصفهان سرایت می‌کند.

شاید بهتر است ماسکی بزرگ و فیلتردار به اندازه تمام آسمان استان بدوزند تا شاید سرفه‌های خشک و آلوده همسایه‌های کناری کمتر ریه‌های شهر را ملتهب کند و آلاینده‌های داخلی هم نا امید شوند.

از آنجا که حفاظت محیط زیستی‌ها برای درمان درد رودخانه زاینده‌رود هم بیشتر جلسه برگزار می‌کنند، جدیتشان برای رفع آلودگی هوا و ریزگردها هم به گفته صادقیان، توضیح برنامه برای هر سازمان به صورت جداگانه و برگزاری دوره‌ای جلساتی درباره عملکرد سازمان‌های مربوط در استان اصفهان است.

ابتکار همیشگی محیط زیستی‌ها: تعطیلی و اخطار!
مهمترین ابتکار دولت تدبیر کشف روزهای ناسالم و تعطیلی مدارس است، البته اخطار و هشدار به صنایع آلاینده هم از دیگر ابتکارهای محیط زیستی‌های کشور از جمله در اصفهان برای مقابله با آسمانی است که بی‌خبر آلوده می‌شود و همه را به دردسر می‌اندازد! 

گذشته از حال و هوای پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، نفس‌های پایتخت‌نشینان هم مدام به شماره می‌افتد و با نَمی باران دوباره جان می‌گیرد و باز به شماره می‌افتد؛ این پروسه گویی به پروژه‌ای با پایان خوش‌ تبدیل نخواهد شد حتی برای تهرانی‌ها که سکونتگاه دولت‌مردان و ابتکاری‌هاست!

پدر کویرشناسی ایران اما کاشت «مالچ زیستی» برای جلوگیری از ریزگردها را خیانت می‌داند ومی‌گوید: به جای پاشیدن «مالچ نفتی» می‌توان از «شن و ریگ» استفاده کرد.

پروفسور پرویز کردوانی هم معتقد است ریزگردها در ایران از 10 سال پیش شناسایی شدند و منشأ آن به غرب بغداد، عربستان، صحرای آفریقا و اردن باز می‌گردد و هر سال میزان آن در هوای استان‌های مختلف، افزایش می‌یابد.

مسئولان حرف‌های من را می‌شنوند اما عمل نمی‌کنند! 
گذشته از معضل آلودگی هوا بد نیست گذری چند خطی هم از موضوع آب در اصفهان داشته باشیم آن‌هم با یادآوری سخنان پدر کویرشناسی ایران. پروفسور کردوانی در مورد بی‌تدبیری برخی مسئولان در مدیریت آب می‌گوید: مسئولان حرف‌های من را می‌شنوند اما عمل نمی‌کنند! 

وی با صراحت به این موضوع اشاره می‌کند که طرفداران افراطی محیط زیست می‌گویند آب را باید از پشت سدها رها کرد تا به باتلاق‌ها و تالاب‌ها برسد در صورتی که این کار یک اشتباه است، باید آب را مدیریت کرد و به گونه‌ای را تقسیم کرد تا بخش‌های مختلف آشامیدنی، کشاورزی، صنعتی و محیط زیست از این مایع حیات استفاده کنند.

این کارشناس فرهیخته آب و خاک اضافه کرد: در گذشته نمایندگان اصفهان عنوان می‌کردند آب در حال هدر رفتن است و باید سد زد اما حالا پس از اینکه سد زاینده‌رود را احداث کردند می‌گویند آب را رها کنید این نشان از بد بودن سد نیست که مدیریت توزیع آب اشتباه است.

نبود مدیریت آب و خاک جان نصف جهان را به لب رسانده و گویی برخی به جز تلاش برای ماندگاری هیچ دغدغه دیگری ندارند و بی‌باکانه در حوزه سیاست هم تخلف می‌کنند. درست مثل امروز که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در حمایت از حسن روحانی نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به اصفهان آمده است. تخلفی که پیش از این هم در برنامه‌های تبلیغاتی این دولت دیده شده و این خود نشان بارزی از بی‌تدبیری و ناامیدی در حل مشکلات زیست محیطی کشور هم است.
 
کلمات کلیدی : آلودگی هوا، اصفهان
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.