نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 337205
بودجه بدون برنامه!
محمد كاظم انبارلویی، 17 اسفند 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۰۱
دولت بودجه سال ۹۵ را در حالی به مجلس تقدیم كرد كه نتوانست در مهلت مقرر قانونی به این وظیفه عمل كند.

قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی سال ۹۴ به پایان رسید. دولت لازم بود ظرف سال ۹۴ قبل از ارائه بودجه ۹۵، برنامه پنجساله ششم توسعه را به مجلس می‌داد و مراحل قانونی تصویب آن را می‌گذراند تا بودجه ۹۵ را بر اساس اجرای سال اول برنامه ششم تنظیم می‌كرد، اما از این مهم غفلت كرد.

نكته مهم‌تر اینكه آنچه دولت به عنوان برنامه پنج ساله ششم به مجلس داده اصلاً «برنامه» نیست، بلكه عنوان «احكام مورد نیاز اجرای برنامه ششم توسعه» است. اینكه آن برنامه چیست كه این احكام بر آن بار می‌شود، در اختیار مجلس نیست.

بودجه كل كشور چیست؟ نقش آن در اداره اقتصاد كشور كدام است؟ اصولاً برای چه برنامه می‌نویسیم و براساس و مبنای آن بودجه تهیه می‌كنیم؟ ماده یك از فصل اول قانون محاسبات عمومی به این سئوال این چنین پاسخ می‌دهد:


«بودجه كل كشور برنامه مالی دولت است كه برای یك سال مالی تهیه شده و حاوی پیش‌بینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینه‌ها برای انجام عملیاتی است كه منجر به نیل به سیاست‌ها و هدف‌های قانونی می‌شود.»
نیل به سیاست‌ها و هدف‌های قانونی چیست؟ این مقوله همان برنامه اقتصادی دولت است. الآن چنین برنامه‌ای در اختیار مجلس و دولت نیست. پس پیش‌بینی درآمدها و برآورد هزینه‌ها بر چه اساسی صورت گرفته است. اكنون كمیسیون تلفیق و سپس نمایندگان محترم «رسیدگی و تصویب بودجه» را وفق اصل ۵۲ قانون اساسی بر چه معیار و مبنایی می‌خواهند انجام دهند؟ دولت یازدهم بودجه سال‌های ۹۲ و ۹۳ و ۹۴ را اجرا كرد. بودجه سال ۹۲ دستپخت دولت دهم بود اما بودجه سال‌های ۹۳ و ۹۴ دستپخت همین دولت است. تفریغ بودجه سال ۹۲ نشان می‌دهد ۱۱۷ بند و جزء ماده واحده قانون بودجه سال ۹۲ رعایت نشده است و ۴۷ بند و جزء آن هم به اهداف مورد نظر نائل نشده و ۴۸ بند و جزء‌هم فاقد عملكرد بوده است یعنی ۴۲ درصد احكام ماده واحده بودجه سال ۹۲ رعایت نشده است.

در این اوضاع و احوال هیچ افق روشنی از اجرایی شدن سیاست‌های كلی اقتصاد مقاومتی دیده نمی‌شود. از سوی دیگر به دلیل بدعهدی آمریكا در پسابرجام هم افق روشنی از مناسبات اقتصادی ما با غرب دیده نمی‌شود.

ظریف، صالحی و عراقچی از بدقولی و بدعهدی آمریكایی‌ها گله دارند. غلامرضا شافعی معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی می‌گوید هنوز هیچ طرح و پروژه‌ای با خارجی‌ها در پسابرجام به عقد قرارداد منجر نشده است. با آنكه مشكل سوئیفت حل شده اما هیچ بانك اروپایی حاضر به عادی شدن مبادلات پولی و بانكی نیست.

دولت لازم است پس از انتخابات هفتم اسفند كه با توفیق نسبی آراء روبه رو بوده و توانسته نظر مردم را به خود جلب كند و آن‌ها را پای صندوق‌های اخذ آرا در مجلس دهم به صف كند، مدیران خود را نیز در طراحی برنامه خوب و كارآمد و بودجه‌ای شفاف و قابل قبول برای پاسخگویی به مطالبات اقتصادی مردم به صف كند.

همچنین دولت در دیپلماسی خارجی باید دیپلمات‌های خود را در ۵ قاره به صف كند تا از فرصت‌های پسابرجام برای توسعه اقتصادی بهره‌مند شود و اگر قصه بدعهدی آمریكا جدی است با مردم صریح باشد و به نقطه اول مقاومت و ایستادگی در برابر زورگویی‌های استكبار جهانی برگردد.

تفریغ بودجه سال ۹۳ هم نشان می‌دهد؛ ۲۴ بند و جزء احكام قانونی ماده واحده به طور كامل رعایت نشده است. همچنین ۳۱ بند و جزء اهداف قانونگذاری به طور كامل محقق نشده است. احتمالاً همین روند در سال ۹۴ ساری و جاری بوده است.

تداوم این روند فلسفه بودجه‌نویسی را زیر سئوال می‌برد به ویژه آنكه در سال ۹۵ برنامه‌ای در كار نیست تا ارزیابی درستی از عملكرد دولت در این باب صورت گیرد. مفهوم این رویكرد به معنای «آتش سرخود» در پیش‌بینی درآمد و برآورد هزینه‌ها در دستگاه‌های اجرایی است.

تصویب بودجه سال ۹۵ در مجلس نهم در حالی كه دو سوم نمایندگان در رقابت‌های هفتم اسفند تغییر كرده و نمایندگان یاد شده روحیه‌و انگیزه‌ای برای پرداختن به این امر مهم ندارند، مسئله‌ساز است. همچنین چشم‌انداز بررسی و تصویب برنامه ششم در مجلس دهم با توجه به تركیب جدید مجلس كه از فقد دانش اقتصادی و ژنرال‌های اقتصادی رنج می‌برد، روشن نیست.

دولت یازدهم سال ۹۵ را با بودجه بدون برنامه سر خواهد كرد اما در سال‌های بعد هم از فقد ریل‌گذاری سالم «برنامه‌ای» در درون و برون خود رنج می‌برد.

مجلس یكشنبه گذشته یك طرح دوفوریتی مبنی بر تمدید برنامه پنجم توسعه را تصویب كرد تا دولت در سال آینده بی‌برنامه نباشد؛ اما این یك كار صوری است چرا كه دولت بودجه خود را داده است و انطباق آن بر تمدید برنامه پنج ساله پنجم معلوم نیست در چه ظرف زمانی و با چه مكانیسمی باید صورت گیرد؟ نكته مهم‌تر اینكه اصول ۵۲ و ۱۲۶ قانون اساسی نشان می‌دهد كه «برنامه» و «بودجه» شكل «لایحه» دارند، نه «طرح». حتی برخی مشاوران اقتصادی دولت معتقدند مبتنی بر اصل ۱۲۶ مسئولیت برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی كشور به عهده رئیس جمهور است و مجلس نمی‌تواند نقشی در آن به جز تصویب اراده دولت داشته باشد. به همین دلیل امسال اصل برنامه را به مجلس ندادند.

همچنین دولت حاضر نیست به دلیل تأخیر ۴۵ روزه لایحه چند دوازدهم بودجه ۹۵ را به مجلس دهد. هم سخنگو و هم رئیس جمهور در مصاحبه با خبرنگاران در این باره تصریح كردند لایحه‌ای در كار نیست. اگر مجلس هم بخواهد این خلأ را با «طرح» پر كند شبهه قانون اساسی و قوانین عادی حاكم بر فرایند بودجه‌نویسی و بودجه‌ریزی وجود دارد. تنها یك راه باقی می‌ماند و آن اینكه رئیس جمهور محترم یا رئیس محترم مجلس برای خروج از این انسداد دست به دامان هیئت عالی حل اختلاف قوا بشوند. به نظر می‌رسد با رأی خوبی كه مردم برای شكل گیری مجلس دهم دادند نباید كام مردم را با این نوع اختلافات تلخ كرد. دولت باید دست از لجبازی بردارد و مجلس هم از باب خریداری، دیدگاه‌های دولت را در بودجه سال ۹۵ لحاظ كند تا بشود امسال هم از مقوله رازآلود اعداد و ارقام پیش‌بینی درآمدها و برآورد هزینه‌ها عبور كرد.
 
کلمات کلیدی : بودجه ۹۵+برنامه ششم توسعه
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۰:۱۳:۲۴
... برای سال اینده باید اول مشخص می شد که برجام را طرف مقابل قبول می کند یا خیر تا بتوان برنامه ای متناسب با ان تقدیم مجلس کرد! ... (3592755) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۱۰:۴۷:۲۱
ما کارگرا که اصلا راضی نیستیم من مهندسم ولی قزارداد کارگری دارم و هر سال فاصله بیشتری رو احساس میکنم و فشار خیلی بیشتری رو نسبت به سال قبل ولی خدا رو شکر خانمم هم شاغله و الا مثل کارگرای سالن های تولید صورتم مثل سوء تغذیه ای ها میشد (3593678) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۰:۱۸:۰۵
لطفاً مسئولان توضیح دهند چرا وقتی کالاهای غیرضروری مثل لوازم آرایشی و داروهای تقلبی و یا برنج و آدامس تاریخ گذشته از کشورهای اروپایی و آمریکایی سرازیر کشور می‌شود کسی جلوی آنها را نمی‌گیرد ولی برای تجارت و صادرات کالا از کشورمان به روسیه که موجب رشد و شکوفایی صنعتگران و تولیدکنندگان ما خواهد بود تعلل می‌کنند. (3592764) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۰:۱۹:۰۸
کسانی که بابت برجام از دست رئیس جمهور مدال گرفتند خدا وکیلی در خلوت خود خدا را قاضی کنند که در این مذاکرات چه دادند و چه گرفتند. چند روز خوشی‌های دنیا تمام خواهد شد. آن گاه ما هستیم و حقوق یک ملت که برآورده نشده است. (3592767) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۱:۴۸:۰۰
اگر از دستاوردهای برجام خیلی ناراضی هستی خیلی نگران نباش آقای روحانی ....ماده مذاکره بعدی با امریکا برای رفع بقیه تحریم هاست. و مملکت ما که فقط صنعت هسته ای نداشت خیلی چیزهای ارزشمندتری هم دارد برای معامله ....سخاوتمندی هم که یکی از اصول مهم اخلاقی است. آری آقا باید با جهان تعامل کرد. برجام ۱ . برجام ۲ . برجام ۳ . برجام ۴ و ..... اصلا ما که با برجام۱ از قابلیت تولید بمب اتمی کوتاه آمدیم چه اشکال داره از تولید موشک های بالستیک هم کوتاه بیاییم ؟ از حضور در سوریه و لبنان و عراق هم کوتاه بیاییم ؟ ...استاد مذاکره قول مردانه ....که هیچ تحریمی باقی نماند . روز ۲۲ بهمن هم مردم به جای راهپیمایی و مرگ بر امریکا به سفر شمال بروند و از طبیعت زیبا استفاده کنند. آقای زیبا کلام و آقای زرین قلم هم کاملا با این پیشنهاد موافقند. (3593251) (alef-11)
 
فرشید
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۷:۵۱:۵۳
شما نفست از جای گرم بلند میشه و احتمالا از یک جایی حقوق و درآمد کافی داری وگرنه تحریمها اکثر مردم رو به خاک سیاه نشونده بود. (3593376) (alef-11)
 
کریم
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۰:۴۹:۵۷
" نكته مهم‌تر اینكه آنچه دولت به عنوان برنامه پنج ساله ششم به مجلس داده اصلاً «برنامه» نیست، بلكه عنوان «احكام مورد نیاز اجرای برنامه ششم توسعه» است. اینكه آن برنامه چیست كه این احكام بر آن بار می‌شود، در اختیار مجلس نیست."
چرا باید مجلس عناوین احکام را بدهد ولی برنامه مربوطه و محتوا را ندهد برای چیست ؟؟؟؟چرا؟؟؟

(3592818) (alef-11)
 
جواد
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۱:۱۲:۱۴
اقایان همان رفتار هایی که در دولت قبل منتقدش بودند " به صورت افراطی تر انجام میدهند . (3592850) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۱:۵۱:۰۳
انتظار بیشتر از این هم از این دولت نداشتیم (3592929) (alef-11)
 
تیزبین
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۲:۲۴:۰۹
رهبر معظم انقلاب در دیدار هزاران نفر از کارگران سراسر کشور:
کلید حل مشکلات اقتصادی در لوزان و ژنو و نیویورک نیست، در داخل کشور است/ مسئولان جلوی فساد را به معنای واقعی کلمه بگیرند
یعنی باید طوری بودجه ریزی می شد که با توانایی داخلی بدون نگاه به برجام و با عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی مدیریت درست قانون بودجه تقدیم مجلس میشد چرا نشد (3592987) (alef-11)
 
سعيد روشن
۱۳۹۴-۱۲-۱۷ ۲۲:۳۱:۳۷
دولتي كه ظرف مدت صدروز اقتصادررامتحول كرد برنامه ريزيش چرابه عقب افتاد (3593007) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۷:۳۱:۰۸
سلام ، سوال من اینه که قبلاً گه برنامه داشتیم بودجه رو می دادند چه اتفاقی افتاد غیر از رشد منفی 5.8 و تحریم تورم 40 درصد؟ (3593357) (alef-11)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۸:۳۲:۱۱
اتفاقا خیلی هم بابرنامه است و طبق برنامه بودجه اموزش و پرورش در حد صفره. (3593454) (alef-11)
 
معلم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۱۷:۵۳:۱۵
از هیچ رییس جمهوری انتظار معجزه نداشته باشیم.
روحانی قانون گریز نیست لابد به دلیلی برنامه اماده نشده!! (3594349) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۱۹ ۰۸:۱۸:۰۴
با وجود این همه سازمان و بنیاد و ... برنامه لیست نیست. پیش نیاز برنامه حذف اکثر این بودجه گیرهاست (3595033) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۴ ۱۰:۴۹:۱۷
چی شد پس برجام برجام میکردید ... مردم چه اثراتی رو دیدن ... تا کی باید صبر کنند ... بخدا هشت ساله این هم رد میشه میره هیچ رونق اقتصادی نخواهید دید جز اینکه الکی باج دادن به غربیها و اومدن و رفتن و الکی هیچ به هیچ ... آخرش هم یواش یواش دارن به صورت رندوم هی یارانه بگیرها رو قطع میکنند ... بخدا این ... هیچ کاری نمیتونه واسه اقتصاد مردم بکنه ....فقط بلده کل کل کنه با دولت قبلی و لجبازی ... بابا کار کنید مردم دخل و خرجشون نمیخوره بهم (3603844) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.