نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 312374
ضرورت فهم مشترک از مفهوم اقتصاد مقاومتی
بخش تعاملی الف - اصغر مناف زاده
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۱۳


برای مفهوم اقتصاد مقاومتی در همین مدت کم، تعاریف متعددی ارائه شده که هر کدام از جنبه ای به این موضوع نگاه کرده اند. در این میان، تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبر فرزانه ارائه کرده اند. ایشان در دیدار با دانشجویان در مورخه ۱۶/۵/۹۱ فرمودند: «اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند تعیین کننده ی رشد و شکوفایی کشور باشد». اگر به تعریف ارائه شده و همچنین الزامات مورد نیاز برای تحقق اقتصاد مقاومتی که خود رهبری آن را نیز تبیین فرموده اند، نگاه کارشناسی و دقیق داشته باشیم به راحتی در خواهیم یافت که سیاست اقتصاد مقاومتی بطور کلی، شش مؤلفه اساسی را نشانه گرفته است که در صورت تحقق آنها بطور قطع تحول اساسی و بنیادین در اقتصاد کشور بوجود خواهد آمد. این مؤلفه ها عبارتند از:

۱- پایان دادن وابستگی اقتصادكشور به درآمدهای صرف نفتی
۲- اجرای کامل و بدون اغماض سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی کشور یعنی مردمی کردن اقتصاد.
۳- مدیریت و استفاده بهينه از منابع انرژی در کشور
۴- حمایت از تولید داخلی به منظور توليدات رقابت پذير
۵- افزایش بهره وری
۶- ايجاد وتوسعه ي شركت هاي دانش بنيان.

به عبارت دیگر اگر به عنوان یک کارشناس کلیه سخنرانی های مقام معظم رهبری را در ارتباط با اقتصاد مقاومتی پی گیری و تجزیه و تحلیل نمائيم، قطعاً خارج ازشش مؤلفه مورد اشاره به موضوع جدیدی نخواهیم رسید و بقيه بندهاي ديگر اقتصاد مقاومتي نيز به نوعي در دل شش بند اشاره شده فوق قرارگرفته اند. ولی در حال حاضر در اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی در سطوح ملی و استانی به نظر می آید نوعی عدم فهم مشترک از آنچه که مد نظر رهبر فرزانه از اقتصاد مقاومتی می باشد با آنچه که توسط مسئولین اجرایی کشور بویژه دست اندرکاران استانی در حال پی گیری و اجرایی می باشد، وجود دارد و این امر موجب ایجاد تفاوت عمیقی در این موضوع گردیده است. برای روشن شدن موضوع به برخی از مواردی که در حال حاضر بنام اقتصاد مقاومتی در سطح دستگاهها اجرایی در حال اجرا می باشند اشاره می گردد.

-) پرداخت تسهیلات به بیکاران بنام اقتصاد مقاومتی بدون در نظر گرفتن چارچوب ها و شرایط اقتصادی منطقه ا ي،زنجيره ي توليد وبازاريابي محصول توليد شده

-) مکلف کردن همه ادارات و نهادها به ارائه برنامه در راستای اقتصاد مقاومتی بدون اینکه شناخت دقیقی ازمفهوم واهداف اقتصاد مقاومتي داشته باشند.

-) نگاه صرفاً تبینی به موضوع، نه اجرای آن در ستادها، کمیته ها و اتاق های فکر استان

-) تمرکز بر روی ماموریت و وظایف اداری بنام اقتصاد مقاومتی

-) افزایش دامنه خدمات فعلی سازمان ها ودستگاه هاي اجرايي به مردم بنام اقتصاد مقاومتی

-) تلاش در جهت جايگزيني رئوس فعالیت هاي ادارات در چهار چوب اقتصاد مقاومتی در حالی که هیچگونه ارتباطی بين اين دو مقوله وجود ندارد.

حال اگر بطور واقعه بینانه و بدون غرض ورزی خاصی، بند های مورد اشاره فوق را با تعریف ارائه شده و همچنين الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی مجدداً مقایسه کنیم. خواهیم دید که تفاوت معنی داری در درک مفهوم اقتصاد مقاومتی در بین مسئولین ستادی و اجرایی در کشور با دیدگاه رهبری معّزز وجود دارد. بنابراین تا زمانی فهم و شناخت مشترک و واحدی از چرایی، چیستی و چگونگی اجرای سیاست های اقتصادی مقاومتی بین مجریان اجرایی چه در سطح کلان وچه درسطح خرد با آنچه که مد نظر مقام معظم رهبری است، بوجود نیاید در رسیدن به اهداف سیاست های مزبور موفق نخواهیم بود. بطوریکه رهبری فرزانه در یکی از سخنرانی های اخیر خود نیز بر عدم رضایت از نحوه اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در کشور تأکید داشتند. که به نظر بنده مهمترین دلیل آن عدم ایجاد یک گفتمان صحیح در سطوح مختلف اجرایی کشور و همچنین عدم رعایت برخی از اصول زیر در مقوله اقتصاد مقاومتی می باشد:

۱- اقتصاد مقاومتی یک سیاست بلند مدت است بنابراین نيازمند تدوین برنامه بلند مدت می باشد و با برنامه های کوتاه مدت، بدون توجه به آینده موفقیعتی حاصل نخواهد شد.

۲- اجرای اقتصاد مقاومتی نیازمند کار کارشناس و پژوهشی می باشد.لذا با هیاهو و جلسات پشت درهاي بسته ي اتاق های ادارات،رويداد خاصي در حوزه ي اقتصاد مقاومتي اتفاق نخواهد افتاد.

۳- موفقیت اقتصاد مقاومتی در گروی تغییر ساختاری نظام آموزشی در سطوح مختلف از جمله دانشگاه و تبدیل آن به مركزي براي تولید دانش هاي كاربردي وهمچنين تربيت کار آفرینان جهت سکان داری اقتصاد مقاومتی مي باشد. اینکه از اقتصاد مقاومتی صحبت کنیم ولی دانشگاه به فکر تولید مدرک بدون محتوای علمی باشد. قطعا دردی دعوا نخواهد شد.

۴- اقتصاد مقاومتی نیازمند نگاه نو به فرایندهای اشاره شده در سیاست های اقتصاد مقاومتی می باشد. اینکه بخواهیم با فکر گذشته و بدون خلاقیت و ایده پردازی بندهای شش گانه را اجرا کنیم، مطمئنا شکست خواهیم خورد.

۵- اقتصاد مقاومتی مستلزم ایجاد هم افزایی منظم و قوی بین دستگاههای اقتصادی و فرهنگی در سطوح ملی و استانی می باشد که بدون نقش آفرینی خلاقانه ي آنها پيروزي خاصي ایجاد نخواهد شد.

در پایان امیدواریم با هدایت داهیانه ي رهبری و اجرای مؤلفه های شش گانه ي مورد اشاره روزی فرا برسد که موفقیت اقتصاد مقاومتی را با درك صحيح آن جشن بگیریم. انشاءا...
 
کلمات کلیدی : اصغر مناف زاده
 
۱۳۹۴-۰۹-۰۶ ۰۵:۴۱:۲۵
5 بندی که در انتها ذکر شده اند مرتبط با هر نوع اقتصاد موفقی هستند. حتی هر شرکت تولیدی یا خدماتی نیز به این 5 بند در استراتژی خود اشاره می کند.
لطفا مواردی بنویسید که تکرار گذشته نباشند و مختص اقتصاد مقاومتی باشند. (3349753) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.