توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 332651
چین در حال تغییر وضعیت بازدارنده هسته‌ای‌اش است
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۰
آیا چین در حال بررسی تغییر وضعیت تسلیحات هسته‌ای‌اش است که می‌تواند تهدیدی برای ثبات استراتژیک جهانی باشد؟ گریگوری کولاکی از اتحادیه دانشمندان این چنین فکر می‌کند.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری دیپلمات، در گزارشی که اخیرا منتشر شد کولاکی به مباحث نظامی داخلی درون ارتش آزادی خلق چین اشاره کرد که بیان می‌کند این کشور ممکن است در حال بررسی قرار دادن تسیلحات هسته‌ای‌اش به حالت آماده باش باشد.

این گزارش خلاصه‌ای از محتوای مباحثه در این زمینه را درون چین ارائه می‌دهد و مدارکی را نشان می‌دهد که این ایده تحت بررسی شدید است را منتشر می‌کند.

چین یک زرادخانه تسیلحات هسته‌ای استراتژیک نسبتا معمولی دارد و به لحاظ تاریخی در جست‌وجوی وضعیتی بوده است که در برابر حمله هسته‌ای وهله نخست دشمنانش به قلمرواش، از اقدام تلافی‌جویانه اطمینان یابد.

بر اساس برآورد ژانویه ۲۰۱۵ موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم، چین فقط ۲۶۰ کلاهک هسته‌ای در اختیار دارد که در مقایسه با ۷۵۰۰ کلاهک روسیه و ۷۲۶۰ کلاهک هسته‌ای ایالات متحده رقم ناچیزی است.

آن چه که در مورد چین اهمیت دارد این است که این کشور در طول تاریخ تسلیحات هسته‌ای خود را به حالت آماده باش در نیاورده بود. سلاح‌های هسته‌ای آماده باش با وسایل انتقالی‌شان که غالبا موشک‌های بالستیک بین قاره‌یی برای بازدارندگی استراتژی جفت می‌شوند و در جزیی‌ترین رویدادهای تحریک‌آمیز آماده شلیک شدن هستند. برای مثال در خلال جنگ سرد تضمین تخریب متقابل کاملا در جریان بود زیرا ایالات متحده و اتحاد شوروی می‌دانستند که اگر یکی از آن‌ها هشدار اولیه پرتاب هسته‌ای را دریافت کنند، می‌توانند در لحظه به اقدام تلافی جویانه دست بزنند.

کولاکی درباره‌ی این که چرا هرگز چین به طور کامل در حال آماده باش درآوردن تسلیحات هسته‌ای‌اش متقاعد نشده توضیح داد: نخست این که ارتش آزاد خلق چین نگران شده که در برابر تسلیحات هسته‌ای بسیار دقیق تسلیحات متعارف و سیستم دفاع موشکی ایالات متحده از یک نیروی متعادل تلافی‌جویانه معتبر هسته‌ای برخوردار نیست.

او اضافه کرد: مقامات ایالات متحده از پذیرش این که این کشور در برابر حمله تلافی‌جویانه چینی‌ها آسیب‌پذیر است خودداری کرده‌اند که چینی‌ها فکر می‌کنند به این معنی است که ایالات متحد از حمله به آن‌ها ابایی ندارد و سوم این که ایالات متحده چین را چندین مرتبه به حمله هسته‌ای تهدید کرده است و ایالات متحده هنوز سیاست استفاده در وهله نخست را اتخاذ نمی‌کند. همه این‌ها ارتش آزاد خلق چین را به شدت عصبی می‌کند.

ایجاد نیروی موشکی ارتش آزاد خلق چین نشان می‌دهد که به حالت آماده باش قرار دادن نیروهای هسته‌ای محتمل‌تر است یا این که در واقع این عمل انجام شده و در حال حاضر بدون اطلاع عمومی انجام شده است.

کاملا روشن است که در نیروهای هسته‌ای چین تغییراتی در جریان است. برای مثال چین موشک‌های بالستیک قاره پیمای قدیمی خودش را با ماشین‌های هدف‌گیری مستقل چندگانه ورود مجدد به جو به روز می‌کند که ضعف نیروهای هسته‌ای‌اش را اصلاح می‌کند. به علاوه چین در حال آزمایش ماشین‌های پرتابی مافوق سرعت قادر به انجام حملات هسته‌ای است.

افزون بر این، گزارش وزارت دفاع چین در سال ۲۰۱۵ به وضوع بر سیاست استفاده نکردن از تسلیحات هسته‌ای در وهله نخست تاکید می‌کند و نشان می‌دهد که تسلیحات هسته‌ای این کشور صرفا برای بازدارندگی استراتژیک و ضد حمله هسته‌ای مستقر شده است.

این گزارش برای اولین‌بار به صراحت اشاره می‌کند که پکن در توسعه هشدار اولیه استراتژیکی خود برای نیروهای هسته‌ای علاقه‌مند بوده است. این پیشرفت در توانایی‌های هشدار اولیه مشخصا نشان خواهد داد که پکن ممکن است در جهت آماده باش و واکنش سریع نیروهای هسته‌ای در حرکت باشد.

اگر یافته‌های کولاکی منعکس کننده چرخش جریان‌ها درون چین باشد روشن است که ایالات متحده باید با چین در این زمینه همکاری کند که مبادا پکن برنامه‌هایش برای تغییر جهت به سمت حالت آماده باش وابسته به هشدار نیروهای هسته‌ای را پیش ببرد.

همان طور که کولاکی بیان می‌کند، مذاکرات دو جانبه یک رویکرد است اما راه حل دیگر این است که ایالات متحده تسلیحات هسته‌ای خود را از حالت آماده باش خارج کند. واشنگتن تاکنون همکاری با چین در این زمینه را در اولویت خود قرار نداده اما با توجه به این تغییر رویکرد چین انتظار می‌رود ایالات متحده درباره‌ی وضعیت هسته‌ای خود فکر بکند.
 
کلمات کلیدی : چین، هسته ای
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.