توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 373241
سکوی تمام ایرانی، پله پرش ایران در تولید گاز
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ تير ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۱۰
خلیج نیلگون فارس در آخرین ساعات ۲۶ تیرماه، شنوای طنین غیرت ایرانی و عرق ملی بود و به یمن تلاش شبانه روزی صنعتگران عرصه نفت کشور صدای سرود ملی ایران سوار بر موج‌های دریا به این سو و آن سو می‌رفت.

به گزارش ایران، چراکه برای نخستین بار یک سکوی میدان مشترک پارس جنوبی به دست متخصان داخلی ساخته و در این منطقه نصب شده بود. سکوی A ۱۹ بیستمین سکوی این میدان گازی است اما از حیث ساخت و نصب نخستین سکویی است که تمامی آن ایرانی است و نشانی از خودباوری و کشور دوستی را بر سینه خود دارد. این اتفاقی است که برای نخستین بار در تاریخ ایران رقم می‌خورد وهرایرانی از بابت آن باید به خود ببالد.

البته این سکو به‌ طور کلی فاز ۱۹ میدان پارس جنوبی از حیث کمی نیز بی‌نظیر است و اینکه اکنون توانسته‌ایم بعد از سال‌ها با برنامه‌ریزی‌های دقیق وزیر نفت و تلاش بی‌وقفه متخصصان داخلی گامی مؤثر در مسیر توسعه آن برداریم موضوعی بسیار با اهمیت است. این فاز تقریباً در مرزی‌ترین نقطه میدان قرار دارد و در بلوک‌های مرزی توسعه هرچه سریعتر یکی از الزامات به شمار می‌رود. چراکه میدان گازی پارس جنوبی که یکی از بزرگترین میادین گازی جهان به شمار می‌رود میان ما و قطر مشترک است و هر روز تأخیر در برداشت از فازهای آن بویژه فازهای مرزی به معنی از دست دادن سهم کشور از این میدان است.

از جهت دیگر فاز ۱۹ معادل دو فاز استاندارد میدان پارس جنوبی(۲ میلیارد فوت مکعب یا ۶/۵۶ میلیون متر مکعب) گاز تولید می‌کند و این ویژگی می‌تواند فاصله برداشت گاز از این مخزن مشترک را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

از یارد خرمشهر تا میدان گازی عسلویه

در سفری که در نیمه اول ماه جاری همراه با تیمی از شرکت نفت و گاز پارس و پیمانکار این شرکت یعنی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی به یارد خرمشهر رفتیم شاهد بارگیری سکوی A ۱۹ در کنار سکوی فاز ۲۱ روی بارج (شناور) ابوذر ۱۱۰ بودیم. علت ساخت سکو در خرمشهر هم مساعد بودن شرایط جوی برای به آب‌اندازی سکو و همین‌طور نمایش توانمندی‌های ایران در یکی از نقاط مرزی کشور در کنار اشتغال آفرینی برای این منطقه عنوان شده بود. این شناور با عبور از آب‌های خلیج فارس در کمتر از ۱۰ روز به میدان گازی پارس جنوبی رسیده بود و درسفراخیرهمراه این تیم به منطقه عسلویه شاهد نصب سکوی A ۱۹ توسط شناور فوق مدرن«اوشنیک ۵۰۰۰»بودیم.

وقتی که بعد از روزها مواج بودن دریا تلاطم آن به حداقل رسید، شناور پیشرفته «اوشنیک ۵۰۰۰ »که توان حمل ۵ هزار تن را دارد شروع به حمل سکو با قلاب‌های غول آسای خود کرد. چراکه نصب سکوهای عظیم بر خلاف آنچه تصور می‌شود کاری حساس و اندازه گیری‌ها در حد میلیمتر است و برای این فعالیت باید شرایط جوی دریا بسیار مناسب باشد.

البته این شرایط مساعد در تاریکی شنبه شب یعنی ساعت ۲۱:۲۰ دقیقه ۲۶ تیرماه فراهم شد اما هوای بسیار گرم تابستان خلیج فارس و تاریکی شب تأثیری در نصب موفق این سکو نداشت و عملیات قرار گرفتن سکو در موقعیت ساعت ۲۳:۲۰ دقیقه به پایان رسید. در تمام طول این مدت خبرنگاران، عکاسان و فیلمبرداران روی شناور نپتون از فاصله‌ای کمتر از ۱۰۰ متر شاهد فعالیت ستودنی شناور بی‌نظیر «اوشنیک ۵۰۰۰ »که تحت تملک شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی است، بودند. به محض قرار گرفتن این سکو روی پایه‌های خود چنان شور و شعفی میان مهندسان و کارگران و البته خبرنگاران رقم خورد که صدای «ایران، ایران» بر خروش دریا غلبه می‌کرد. این همان غرور ملی بود که به گوش جهان نیز رسید.

البته عملیات بسیار سخت‌تر از آن چیزی است که توصیف شد. بی‌شک استرس آن لحظه متخصصان نفتی کشور را هیچ کس به غیر از خود آنها نمی‌تواند درک کند. فقط متخصصان نفتی در طول عملیات می‌فهمند اینکه یک سازه راکه نتیجه تلاش شبانه روزی چند ساله کشور است از روی بارج بردارند و با جرثقیلی غول آسا روی چاه‌های مملو از گاز قرار دهند، چقدر سخت است. زیرا کوچکترین برخورد سکو با سرچاهی‌های بیرون زده از دریا ،حادثه‌ای عظیم را در پی دارد و نخستین اشتباه آخرین اشتباه نیز هست. گفتنی است سکوی A ۱۹ حدود ۲۷۵۰ تن وزن دارد. اما به نظر می‌رسد انگیزه فعالان صنعت نفت بیش از تصورهاست. به نحوی که بعد از قرار گرفتن سکو تا ۳ بامداد ۲۷ تیرماه نیز شاهد عملیات جوشکاری سازه و نصب پل میان سکو و مشعل فلر بودیم. رنگ آمیزی بخش هایی که جوشکاری شده، آن هم در هوای شرجی خلیج فارس یکی دیگر از این فعالیت‌ها بود. به هر حال این موفقیت تنها منوط به صنعتگران عرصه نفت نمی‌شود و شعاع آن کل کشور را در برمی‌گرفت.

برداشت ٨٠٠ میلیون فوت مکعبی از فاز ١٩سال گذشته سکوی C ۱۹ میدان گازی پارس جنوبی نصب شد و اکنون این سکو در کنار سکوی SPD۲ (سکوی اقماری C ۱۹)امکان استحصال گاز طبیعی از این میدان را فراهم کرده است. با راه‌اندازی سکوی A۱۹ تا آبان ماه حجم برداشت گاز فاز ۱۹ به ۵/۱ میلیارد فوت مکعب معادل تقریبی ٤٣ میلیون مترمکعب نیز افزایش خواهد یافت. البته قرار است تا پیش از زمستان سال‌جاری سکوی B ۱۹ هم نصب و راه‌اندازی شود که در این صورت تقریباً معادل ۲ میلیارد فوت مکعب در روز به حجم برداشت گاز ایران از این میدان مشترک می‌افزاید.

در جریان نصب موفق سکوی A۱۹ مجری طرح توسعه فاز ١٩ پارس جنوبی نیز حضور داشت. حمیدرضا مسعودی در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران از برداشت روزانه ٨٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از این فاز خبر داد و گفت: تاکنون ٦٥٠ هزار بشکه میعانات گازی از این فاز به بازارهای هدف صادر شده است. وی با اشاره به درآمدزایی سالانه ۵/۳ تاچهار میلیارد دلاری از محل اجرای فاز ١٩ پارس جنوبی، تصریح کرد: با اجرای این طرح شاهد تولید روزانه ٢ میلیارد فوت مکعب گاز، ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی، ٢ هزار و ٥٥٠ تن اتان به منظور تأمین خوراک پتروشیمی‌ها، سه هزار و ٢٠٠ تن محصولات ال پی جی شامل بوتان و پروپان و همچنین ٤٠٠ تن گوگرد خواهیم بود.

مسعودی با اشاره به راه‌اندازی سکوی C ۱۹ پارس جنوبی که ١٣ تیرماه امسال انجام شد، اظهارکرد: هم‌اکنون روزانه ٤٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از این سکو برداشت و به پالایشگاه برای فرآورش و تزریق به شبکه سراسری منتقل می‌شود که تا چند روز آینده به ظرفیت تکمیلی خود یعنی برداشت ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز در روز خواهد رسید.

مجری طرح توسعه فاز ١٩ پارس جنوبی با اشاره به بهره‌برداری سکوی SPD۲ در زمستان پارسال، اظهارکرد: هم‌اکنون از طریق سکوی C ۱۹ و SPD۲و در مجموع ٨٠٠ میلیون فوت مکعب گاز معادل ۲/۱۷ میلیون مترمکعب به صورت زودهنگام، به پالایشگاه منتقل و پس از شیرین‌سازی به شبکه سراسری تزریق می‌شود.

وی با ابراز امیدواری نسبت به انجام بارگیری و نصب سکوی B ۱۹ در اواخر شهریورماه امسال، یادآور شد: انتظار داریم ابتدای زمستان امسال این سکو نیز راه‌اندازی و امکان برداشت ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از آن میسر شود.به گفته مسعودی، پس از اینکه عملیات نصب سکوی A ۱۹ انجام شد، فعالیت های مربوط به پیش راه‌اندازی، هوک آپ (یکپارچه‌سازی چاه ها با سکو و برخی اتصالات) و راه‌اندازی انجام می‌شود. پس از آن بخش های مختلف سکو مرحله به مرحله راه‌اندازی شده و سرانجام گاز وارد سکو خواهد شد. این فرآیند تا اواخر آبان ماه ادامه دارد.

همچنین جانشین مدیرعامل شرکت نفت وگاز پارس با اشاره به راه‌اندازی ٥ فاز پارس جنوبی تا پایان امسال، اظهارکرد: با وارد مدار شدن این فازها تولید گاز از این میدان مشترک تا پایان امسال به ٥٣٠ تا ٥٤٠ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
 
کلمات کلیدی : صادرات گاز
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.