معاون درمان وزارت بهداشت، با اعلام اینکه ۹ برنامه بیمارستانی در سال ۹۴ پیش بینی شده است، از توسعه اورژانس های بیمارستانی و ایجاد سوئیت های مستقل زایمان طبیعی خبر داد.
دکتر محمد آقاجانی در گفتگو با مهر، به تشریح مهمترین برنامه های معاونت درمان وزارت بهداشت در سال ۹۴ پرداخت و گفت: معاونت درمان در دو حوزه برنامه دارد که یکی در حوزه ارتقای خدمات بیمارستانی است. بطوریکه ۹ برنامه را برای سال جاری در این حوزه در دستور کار داریم.
استقرار مدل هیئت امنایی در بیمارستان های دانشگاهیوی به تشریح این ۹ برنامه پرداخت و افزود: اولین آن، استقرار مدل هیئت امنایی در بیمارستان های دانشگاهی است که اجرایی خواهد شد.
آقاجانی، استفاده از اختیارات هیئت امنا برای اداره بهتر بیمارستان ها از جمله تامین منابع انسانی لازم را مورد اشاره قرار داد و گفت: برنامه دوم، بحث توسعه اورژانس های بیمارستانی است.
ویترین بیمارستان ها تغییر می کند
معاون وزیر بهداشت از اورژانس به عنوان ویترین بیمارستان ها نام برد و افزود: اولین محلی که مردم در بیمارستان با آن بخش تماس پیدا می کنند و خیلی هم برای آنها اهمیت دارد، اورژانس بیمارستان است.
وی ادامه داد: معاونت درمان وزارت بهداشت در ۱۰۰ بیمارستان اصلی و مراکز تروما کشور، اورژانس ها را توسعه خواهیم داد.
توسعه بخش های آی سی یومعاون درمان وزارت بهداشت، برنامه سوم این معاونت در سال ۹۴ را توسعه بخش های آی سی یو اعلام کرد و افزود: در حال حاضر ۵۷۰۰ تخت آی سی یو در بیمارستان های کشور داریم و به همین تعداد هم کمبود داریم. آقاجانی تاکید کرد: ببینید چقدر کمبود در این بخش جدی است.
وی افزود: ما برای سال ۹۴، ۲۲۰۰ تخت آی سی یو در دستور کار داریم که شامل آی سی یو، پی آی سی یو، ان آی سی یو خواهد بود. یعنی آی سی یو بزرگسالان، کودکان و نوزادان.
بهسازی بلوک های زایمانیمعاون وزیر بهداشت به برنامه چهارم حوزه درمان در سال ۹۴ اشاره کرد و گفت: برنامه چهارم شامل توسعه و بهسازی بلوک های زایمانی است.
آقاجانی در تشریح بلوک های زایمانی، اظهارداشت: ۳۶۶ بلوک زایمانی در دستور کار بهسازی و توسعه است. و در قالب این بلوک های زایمانی، در برنامه ای جدید و مدرن، ۱۰۰۰ واحد مستقل زایمانی در این بلوک ها برای حفظ حریم خصوصی مادران، ایجاد خواهیم کرد.
وی در ارتباط با واحدهای مستقل زایمانی، توضیح داد: کل مراحل زایمان در یک سوئیت سپری می شود. چون معمولا در حین مراحل زایمان، مادر فضاهای مختلفی را در مراحل مختلف زایمان تجربه می کند. قبل از زایمان، حین زایمان و بعد از زایمان. ولی در این مدل، همه خدمات به مادر از ابتدا تا انتها، در یک سوئیت مستقل همراه با سرویس بهداشتی مستقل و حفظ حریم خصوصی و حتی امکان حضور همسر در کنارش فراهم می شود که این یکی از اصول مترقی برای زایمان طبیعی است.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت در برنامه ترویج زایمان طبیعی، ۵ اقدام بزرگ انجام داده است. که شامل رایگان شدن زایمان طبیعی، ترویج زایمان بی درد، آموزش مادران، پرداخت تشویقی به متخصصین زنان و ماماها برای انجام زایمان طبیعی و پنجمین اقدام، توسعه و بهسازی بلوک های زایمان، از جمله ایجاد واحدهای مستقل زایمانی برای حفظ حریم خصوصی مادران.
آقاجانی با اعلام اینکه بلوک های زایمان هم در زایشگاه ها هستند و هم بیمارستان های عمومی، تاکید کرد: اجرای این طرح همه بیمارستان هایی که زایمان طبیعی را انجام می دهند، شامل می شود.
ارتقای کلینیک های ویژهوی در ادامه به اقدام پنجم معاونت درمان وزارت بهداشت در سال ۹۴ اشاره کرد و افزود: اقدام پنجم شامل کلینیک های ویژه است. یکی از برنامه های طرح تحول سلامت در حوزه درمان، برنامه ارتقای کیفیت ویزیت بود و مردم خیلی از این طرح استقبال کردند. زیرا، در کلینیک های ویژه با حداقل پرداختی از خدمات پزشکی استفاده می کنند، بطوریکه ویزیت متخصص در این کلینیک ها ۳ هزار تومان است.
معاون درمان وزارت بهداشت در همین زمینه گفت: در برنامه پنجم از برنامه های ۹ گانه حوزه درمان در سال ۹۴، ساخت ۲۲۰ پلی کلینیک تخصصی را در شهرهای مختلف در دستور کار داریم.
افزایش تخت های دیالیزآقاجانی به برنامه ششم اشاره کرد و افزود: توسعه بخش های دیالیز به عنوان برنامه ششم تلقی می شود. ما با مشارکت بخش غیردولتی و استفاده از توان این بخش، برای گسترش بخش های دیالیز در کشور اقدام می کنیم. در حال حاضر ۱۲۰۰ تخت دیالیز کم داریم که ایجاد خواهیم کرد و ۸۰۰ تخت و دستگاه دیالیز هم نیاز به نوسازی دارند که امیدواریم در سال ۹۴ نسبت به نوسازی آنها اقدام کنیم.
ارتقای خدمات آزمایشگاهیوی، توسعه و بهسازی و بهبود ارتقای خدمات آزمایشگاه های تشخیص طبی بیمارستان ها را به عنوان برنامه هفتم معرفی کرد و گفت: یکی از مشکلات ما در بیمارستان ها، نوع خدمات آزمایشگاهی و کیفیت این قبیل آزمایشگاه هاست. بر همین اساس به طور ویژه، خدمات آزمایشگاهی را با مشارکت بخش غیردولتی در بیمارستان های کشور توسعه خواهیم داد.
نوسازی تجهیزات پزشکی بیمارستان های وزارت بهداشتمعاون وزیر بهداشت به تجهیزات پزشکی در بیمارستان های وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: نوسازی تجهیزات پزشکی به عنوان اقدام بعدی و برنامه هشتم در حوزه درمان تلقی می شود. طرح بزرگی است و در حال حاضر بیمارستان های ما خیلی از تجهیزات پزشکی را ندارند و بخش زیادی از آنها هم فرسوده شده اند و از تکنولوژی های نوین برخوردار نیستند. بر همین اساس، نوسازی ناوگان تجهیزات پزشکی کشور در دستور کار معاونت درمان وزارت بهداشت در سال ۹۴ قرار دارد.
سیستم اتوماسیون اطلاعات بیمارستانیآقاجانی در نهایت به برنامه نهم اشاره کرد و افزود: اقدام بعدی راجع به سیستم اتوماسیون اطلاعات بیمارستانی است. در سال ۹۳ و قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت، تعداد بیمارستان هایی که سیستم اتوماسیون اطلاعات بیمارستانی کاملی داشته باشند، و امکان تبادل اطلاعات با مرکز اطلاعات در وزارت بهداشت را دارا باشند ، فقط ۴۰ بیمارستان بود. که الان به ۵۴۰ بیمارستان رسیده است. یعنی تقریبا همه بیمارستان های وزارت بهداشت از این سیستم بهره مندند و همگی هم استاندارد تبادل اطلاعات را اخذ کرده اند. اما در سال ۹۴ عمق این سیستم گسترش پیدا می کند. ما یک گسترش سطحی را در سال ۹۳ تجربه کردیم و در سال ۹۴ به این سیستم عمق خواهیم داد. یعنی تعداد خدماتی که در این سیستم ثبت خواهد شد را، خیلی گسترش خواهیم داد.
وی ادامه داد: به دنبال ایجاد پرونده الکترونیک سلامت برای بیماران بستری در بیمارستان های وزارت بهداشت هستیم.
آقاجانی تاکید کرد: این برنامه ها و اقدامات در حوزه ارتقای خدمات بیمارستانی است که با ترکیب برنامه های طرح تحول نظام سلامت، وضعیت بیمارستان های وزارت بهداشت در پایان سال ۹۴ خیلی متفاوت خواهد بود.