کد مطلب: 509123
اوضاع شبهجزیره کره و مبارزه جدید بر سر تقسیم حوزه نفوذ قدرتها
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۰۸
وخامت اوضاع پیرامون کره شمالی گویای آغاز مرحله بیثباتی جدیدی در جهان و تلاش قدرتهای بزرگ برای تقسیم عرصههای نفوذ خویش در منطقه است.
به گزارش تسنیم، روزنامه «پراودا» چاپ مسکو، در تحلیلی نوشته است: کره شمالی به تازگی بمب قدرتمندی را با موفقیت آزمایش کرد که ششمین آزمایش هستهای در این کشور محسوب می شود. مقامات پیونگ یانگ همچنین اعلام کرده اند که قادرند مشابه کلاهک این بمب را در موشکهای قاره پیمای خود از نوع «خواسون-14» نیز نصب کنند. طبق ارزیابی کارشناسان نظامی، کره شمالی 13 دستگاه از این نوع موشکها را در اختیار دارد. این موشکها دقیقا در آزمایش موشکی اخیر این کشور در اقیانوس آرام مورد استفاده قرار گرفت.
فرض بر این است که از لحاظ فنی این موشکها قادر به رسیدن به شهرهای سانفرانسیسکو و شیکاگو در خاک ایالات متحده هستند. ضمن اینکه کل شهر توکیو، پایتخت ژاپن هم در معرض خطر دسترسی این موشک بالستیک قرار دارد. پایگاه نظامی-دریایی آمریکا در جزیره گوام نیز از این تهدید در امان نیست. البته بیشتر از همه اینها، کل خاک کره جنوبی در معرض این خطر قرار دارد.
به نوشته این روزنامه، ظاهرا "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا برای اینکه متحدان خویش (ژاپن و کره جنوبی) را آرام سازد، به مسئله ابرقدرتی آمریکا اشاره کرده و اعلام نموده است که امکان استفاده از سلاح هستهای علیه کره شمالی بعید نیست. کاخ سفید نیز تاکید کرده که آمریکا بطور کامل قادر به دفاع از ملت آمریکا و متحدین خویش در منطقه است.
مقامات رسمی آمریکایی به دولت پیونگ یانگ نسبت به راسخ بودن عزم واشنگتن برای جنگ با کره شمالی هشدار داده اند. در حالیکه مقامات مسکو نیز به نوبه خویش نسبت به خطرناک بودن و عواقب غیرقابل جبران چنین تصمیم گیری از سوی واشنگتن هشدار داده و خواستار خویشتن داری و حل و فصل مشکلات منطقه از طریق مذاکره شده اند.
با وجود تهدیدات آمریکا، پیونگ یانگ سیاست خود را تغییر نمیدهد
کارشناسان نیز نمی توانند درک کنند که چرا با وجود تهدیدات جدی آمریکا، کره شمالی تا این اندازه آشکارا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص عدم گسترش سلاحهای هستهای را نقض می کند. مقامات پیونگ یانگ همچنین تصمیم سازمان ملل در خصوص تشدید تحریمها علیه این کشور را نادیده می گیرند. در نتیجه دولت کره شمالی حداقل یک سوم مبادلات بازرگانی خود را به خاطر محدودیتهای اعمال شده بر صادرات ماهی و فلزات مختلف از دست داده است. البته با این وجود ظاهرا این اقدامات هم نتوانسته رهبران کره شمالی را به تغییر خط مشی سیاست خارجی مجبور سازد.
«پراودا» افزوده است: اکثر کارشناسان نظامی محلی آزمایش هستهای جدید و پرتاب موشک دوربرد «خواسون-14» را تحسین کرده اند.
یک ماه قبل "فیلیپ میگو" تحلیلگر نظامی فرانسوی نوشته بود که مسلما کره شمالی می تواند هر نوع آزمایشات موشکی انجام دهد، ولی مسئله مهم آن است که این نوع موشکها باید به گونه ای ساخته شوند تا بتوانند مسافتی بیش از 8 هزار کیلومتر را بپیمایند و قادر باشند به خاک کالیفرنیا یا سیاتل آمریکا رسیده و عمل کنند. ضمن اینکه این موشکها باید از موقعیتهای مشخصی پرتاب شوند تا کارآمد باشند، در حالیکه آنها بسیار سنگین و انتقال آنها فناوری پیشرفته ای لازم دارد. و تاکنون کسی تایید نکرده که کره شمالی چنین فناوریهای را دارد. بنابراین صرف انجام آزمایشات موشکی اهمیت چندانی ندارد.
البته به تازگی یکی از مسائلی که پیش از این کارشناسان به آن می خندیدند، مورد تایید قرار گرفته و اکنون همه می دانند که کره شمالی یکی از 5 کشور قدرتمند در زمینه ناوگان زیردریایی در جهان بشمار می رود. همین اواخر پیونگ یانگ از آزمایش موفق موشک زیردریایی خبر داد و این مسئله می تواند باعث نگرانی شود. برای اینکه موشکهای مستقر شده در ناوگان زیردریایی این کشور می توانند با وجود کلاهک هستهای، یک تهدید جدی برای آمریکا و متحدانشان باشند.
آمریکا باید از شکست تاریخی روسیه درس عبرت بگیرد
این روزنامه در آخر می نویسد: آمریکا کشور بسیار جوانی است که تجربه زیادی در روابط بین المللی ندارد. ولی واشنگتن حداقل می تواند جنگهای تاریخی، از جمله محاصره بندر آرتور، را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در آن زمان رهبران امپراتوری روسیه قدرت نظامی کشور کوچک ژاپن را دستکم گرفتند و نتیجه آن شد که کشتی های کوچک ژاپنی توانستند ناوگان بزرگ روسی را با موفقیت شکست دهند و این تحقیر بسیار بزرگی برای این امپراتوری محسوب می شد.
اکنون به نظر میرسد که در پشت برخوردهای پیونگ یانگ، سایه استوار کشور پکن قرار داشته باشد. می توان با اطمینان تصور نمود که سناریوی وخامت اوضاع نظامی و سیاسی اوضاع در منطقه از سوی چین طراحی و هدایت می شود. اگر آمریکا هم به این چالش واکنش مناسب و موثری نشان نمی دهد، بدان معناست که ایجاد این تهدید، جواب داده و قادر است ایالات متحده را متوقف سازد. در واقع جهان اکنون با مرحله بی ثباتی تازه ای روبرو شده است که به تقسیم عرصه های نفوذ قدرتهای بزرگ در منطقه مربوط می شود.
کلمات کلیدی : کره شمالی، آمریکا، جنگ