نظر منتشر شده
۷۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 127280
مشروح پاسخ های مطهری به کاربران الف
بخش خبری الف
پاسخ های دکتر مطهری به منتخبی از هفتصد سوال رسیده از طرف کاربران الف.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ آبان ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۱۹

دکتر علی مطهری از ابتدای هفته جاری به مدت سه روز به عنوان مهمان ویژه، به سوالات کاربران الف پاسخ گفتند. از میان صدها سوال رسیده که تعداد آنها به بیش از هفتصد سوال می رسید. سی و پنج سوال انتخاب و برای ایشان ارسال شد. مشروح جواب های ایشان به مخاطبین به شرح زیر است:

- شما مدتي پيش گفته ايد مجلس شعبه اي از دفتر رهبري شده است. اولا آيا اين جمله واقعا متعلق به شماست؟ ثانيا اگر هست، چه مدرك و شاهدي براي اين نظرتان داريد؟ ثالثا باز اگر پاسخ تان به اولا بله است، آيا به نظر شما رهبري اين وضع را مي‏پسندند؟
 
علی مطهری: بله من اين جمله را گفته‌ام. در جلسات رسمي و غير رسمي مجلس جملاتي از اين قبيل زياد تكرار مي‌شود كه: «نظر آقا اين نيست، آقا با اين طرح مخالف‌اند، فلان عضو دفتر رهبري گفته است رهبري اين نظر را قبول ندارند، و...». در نتيجه بسياري از افراد از اظهارنظر خودداري مي‌كنند و بسياري از طرحها با يك جمله باد هوا مي‌شود، و اين يك آفت براي مجلس است. مجلس و نماينده بايد نظر خودش را بدهد و كاري نداشته باشد كه با نظر رهبري مطابقت دارد يا نه. اگر ايراد شرعي داشته باشد شوراي نگهبان اعلام مي‌كند و اگر خود رهبري مخالف باشند در رسانه‌ها اعلام مي‌كنند و نمايندگان هم اطاعت مي‌كنند. در واقع شوراي نگهبان به منزله دست رهبري است.

رهبري اين وضع را نمي‌پسندند. دليل آن هم، سخنان چند روز پيش ايشان در جمع دانشگاهيان استان كرمانشاه است كه صريحا فرمودند «نمايندگان مجلس بايد به وظايف خودشان عمل كنند، رهبري نه دخالت مي‌كند و نه حق دخالت دارد، امكان ندارد.» به نظر من اين سخنان ايشان از جمله نظر به سؤال از رئيس جمهور داشت و ايشان عدم دخالت خود را اعلام كردند و به شايعات پايان دادند.
 
- ببخشيد بي ربط است اما لطفا بفرماييد بهتر نيست بجاي سوال و استيضاح، از ماده جديدا تاسيس شده ۲۳۳ استفاده كنيد و به احمدي نژاد كارت زرد بدهيد؟ كاري كه توكلي و كميسيون اصل۹۰ دارند شروع مي كنند؟
 
علی مطهری: پاسخ: ماده ۲۳۳ اثر سؤال از رئيس جمهور را ندارد. در ماده ۲۳۳ گزارش تخلف در صحن مجلس قرائت مي‌شود و نمايندگان بدون دفاع دولت رأي به وارد بودن يا نبودن آن مي‌دهند و در صورتي كه سه بار رأي منفي داده شود زمينه استيضاح فراهم مي‌شود، يعني تازه بايد حداقل يك سوم نمايندگان استيضاح رئيس جمهور را امضا كنند. در حالي كه سؤال از رئيس جمهور به تعداد يك‌چهارم نمايندگان امضا مي‌خواهد و به علاوه خود رئيس جمهور هم در نهايت بايد حضور پيدا كند. نفس حضور و احضار رئيس جمهور به مجلس و اين كه بايد در مقابل مجلس پاسخ بگويد نشانه اقتدار مجلس است و باعث مي‌شود كه رئيس جمهور بار ديگر مثلا به راحتي نگويد فلان قانون را اجرا نمي‌كنم يا مجلس در راس امور نيست، چون مي‌داند كه به زودي بايد در مجلس پاسخ بگويد. در واقع اين كار باعث مي‌شود كه رئيس جمهور از برج عاج پايين بيايد و واقعي‌تر فكر كند و نظر بدهد.

در ماده ۲۳۳ پس از رأي منفي مجلس، گزارش تخلف به قوه قضائيه نيز ارسال و حكم صادر مي‌شود و در صورت تكرار موارد، قوه قضائيه مي‌تواند نسبت به عدم كفايت سياسي رئيس جمهور اقدام كند. ولي همه مي‌دانيم كه اين امر در شرايط حاد تحقق مي‌يابد. بنابراين بهترين و ملايم‌ترين و شايد بازدارنده‌ترين راه، همين سؤال از رئيس جمهور است.
 
- پر نفوذترين نمايندگان در مجلس فعلي چه كساني هستند و نفوذشان را از كجا آورده اند؟ يعني ماهيت نفوذ افرادي مثل باهنر و توكلي در مجلس چيست؟

علی مطهری: شايد آقايان لاريجاني، توكلي و باهنر پرنفوذترين باشند. آقاي لاريجاني به خاطر مشي معتدل و برخورد محترمانه و احترام و شخصيت قائل شدن براي نمايندگان، آقاي توكلي به خاطر اصولي بودن و ارائه نظرات كارشناسي به مجلس و اقاي باهنر به دليل تجربه هفت دوره نمايندگي.
 
- به نظر شما احمدي نژاد سال ۹۰ با احمدي نژاد سال۸۴ تفاوتي كرده است از نظر معيارهاي فرهنگي؟ ايشون كه همون سال۸۴ ژست ليبرالي مي گرفت، پس چرا اون موقع به ايشون اعتراض نمي‌كرديد؟
 
علی مطهری: در سال ۸۴ رگه‌هاي ليبراليسم فرهنگي در ايشان وجود داشت، مثل آنچه كه در تبليغ انتخاباتي خود گفتند كه ما كاري به ظاهر جوانان نداريم، يا ‌آقاي كلهر را به عنوان نماينده فرهنگي خود براي مناظره معرفي كردند، ولي همه فكر مي‌كردند اين مقدار براي جذب قشر متجدد اشكال چنداني ندارد؛ در حالي كه تساهل و تسامح فرهنگي ايشان بيش از اينها بود.

به نظر من ايشان در سال ۸۴ با قشر متدين و حزب‌اللهي صادقانه برخورد نكرد و چهره فرهنگي خود را به طور كامل آشكار نكرد، در صورتي كه خودش مي‌دانست كه تصور مردم از ايشان يك فرد حزب‌اللهي مانند شهيد رجايي است. لذا بعد از چند ماه ايشان دستور ورود خانمها به ورزشگاه‌هاي آقايان را صادر كرد كه با مقاومت مراجع مواجه شد.

به هر حال احمدي‌نژاد سال ۹۰ با احمدي‌نژاد سال ۸۴ از نظر معيارهاي فرهنگي تفاوتي نكرده است، فقط چهره واقعي فرهنگي او آشكارتر شده است به طوري كه امروز مي‌گويد اساسا قائل به تهاجم فرهنگي نيستم و جنگ فرهنگ با فرهنگ معني ندارد. يعني همه فرهنگها خوبند و درست و غلط نداريم و كسي نمي‌تواند ديگري را به فرهنگ خود دعوت كند. اين يعني پلوراليسم فرهنگي، و دعوت اسلام و داعيه جهاني اسلام را هم زير سؤال مي‌برد. البته اينها همه از مرشد اعظم آقاي مشائي سرچشمه مي‌گيرد.

- با سلام
صادقانه جواب دهيد چند درصد از نمايندگان اين مجلس را قبول داريد و سالم مي دانيد؟
 
علی مطهری: اطلاعاتم درباره همه نمايندگان كافي نيست. البته نبايد انتظار ما از يك نماينده بيش از حد لازم باشد. نماينده يعني شخص معتمد و مورد اعتماد مردم، يعني مهم‌ترين ويژگي او مورد اعتماد بودن است. نبايد از يك نماينده انتظار تقواي يك مرجع تقليد را داشت، تقواي نسبي كافي است. ولي اگر بخواهيم حكم به ظاهر كنيم اكثر قريب به اتفاق آنها سالم‌اند. البته چون نمايندگان از صافي‌هاي زيادي عبور مي‌كنند، واقعيت نيز بايد همين باشد. تخلفاتي هم كه به آنها نسبت مي‌دهند بيشتر سوءاستفاده به نفع مردم حوزه انتخابيه آنهاست نه به نفع خودشان.

- با سلام به نظر شما چرا برخي نماينده ها سوالشان را از هيات رئيسه پس گرفته اند؟ آيا فشار يا خداي نكرده تطميعي بوده است؟
 
علی مطهری: يك روز بعد از تحويل نامه سؤال، در جلسه هيئت رئيسه تصويب شد كه طرح سؤال را منهدم كنند. لذا يكي از اعضا مأمور پس گرفتن امضاها شد و يكي ديگر مأمور به مصاحبه با رسانه‌ها شد تا اعلام كند هيئت رئيسه مخالف سؤال از رئيس جمهور است. طبيعي است وقتي كه نماينده با درخواست هيئت رئيسه براي پس گرفتن امضاي خود مواجه مي‌شود، فكر مي‌كند كه لابد از دفتر رهبري ندايي آمده است كه سؤال مطرح نشود، در نتيجه ممكن است امضاي خود را پس بگيرد. اگر نماينده را به حال خود بگذارند معمولا امضاي خود را پس نمي‌گيرد. استعفاي من هم در اعتراض به رفتار هيئت رئيسه بوده است كه استقلال و اقتدار مجلس را مخدوش كرده است.
 
- شما در جريان تصويب طرح نظارت بر مجلس چرا با نظارت بر نمايندگان مخالف بوديد؟ به نظر شما آيا نمايندگان به نظارت نيازي ندارند؟ وضع موجود را كه برخي نماينده ها براي استيضاح امضا جمع مي-كنند و بعد ميروند معامله ميكنند و امضايشان را پس ميگيرند، چطور توجيه ميكنيد؟ با اين آلودگي ها نبايد مقابله كرد؟ راه حلي داريد؟
 
علی مطهری: من اساسا ضرورتي براي اين طرح نمي‌ديدم و معتقد بودم كه اگر كميسيون اصل نودم مجلس و قوه قضائيه به وظايف خود در مورد تخلفات نمايندگان به درستي عمل كنند نيازي به اين طرح نيست. البته وقتي ديدم رهبر انقلاب بر اين طرح تأكيد دارند سعي كردم نقايص آن را با پيشنهاداتي برطرف كنم كه هيچ‌كدام از آنها رأي نياورد.

اينكه نماينده‌اي با امضاي استيضاح يك وزير معامله كرده باشد من اطلاع ندارم. شايد اگر معامله‌اي هم بوده به نفع حوزه انتخابيه و موكلين او بوده نه شخص نماينده. اگر معامله شخصي هم باشد، طرف دولتي بيشتر مقصر است و عمل او نشان مي‌دهد كه استيضاح وارد بوده است. در اين گونه موارد معمولا ساير امضاكنندگان متوجه مي‌شوند و لو مي‌رود و در واقع مجازات آن نماينده همين است كه آبرويش نزد ساير نمايندگان مي‌رود و اعتبار خود را در مجلس از دست مي‌دهد. به علاوه در طرح فعلي نظارت هم راه‌حلي براي اين موضوع ارائه نشده است و شايد هم قابل ارائه نباشد چون تا حد زيادي خصوصي است.
- آيا شما هيچ خوبي از دولت احمدي نژاد نمي بينيد كه اينطور از اين دولت انتقاد مي كنيد؟

علی مطهری: من بارها از مقاومت اين دولت در مسئله انرژي هسته‌اي و نقش اعتماد به نفس رئيس جمهور در توفيقات ايران در اين موضوع و از صلابت اين دولت در مقابل غربيها كه در نطقها و مصاحبه‌هاي رئيس جمهور در سازمان ملل و با خبرنگاران خارجي نمايان شده و از مواضع آقاي احمدي‌نژاد در مسئله فلسطين تمجيد كرده‌ام، اما چون ايراد كلي به نحوه مديريت ايشان دارم كه ناشي از عدم انضباط مالي و ناديده گرفتن بخش عظيمي از نخبگان كشور و اصرار بر آراء خود و در نتيجه قانون‌گريزي است، طبعا انتقادات من بيشتر بوده است و اصولا يك نماينده كه ناظر بر امور كشور است بايد بيشتر نگاه انتقادي داشته باشد.
 
- چند وقت پيش توكلي گفت «مجلس بيمار است» لاريجاني اندكي بعد پاسخ داد «مجلس بيمار نيست» به نظر شما حرف كداميك درست تر است و چرا؟
 
علی مطهری: تعبير درست‌تر اين است كه مجلس بيمار نيست بلكه آن را بيمار كرده‌اند، يعني عملكرد هيئت رئيسه كه گاهي از دفتر رهبري مايه مي‌گذارد يا ترس نماينده از رد صلاحيت براي دوره بعدي، استقلال و حريت نماينده را تا حد زيادي مخدوش كرده است. اگر نماينده‌ را به حال خود بگذارند، مجلس بيمار نيست و از نيروهاي پرتوان خوبي برخوردار است. به عبارت ديگر مجلس نياز به روحيه دارد و بايد روح استقلال و آزادي و دفاع از حقوق ملت را در آن دميد. در آن صورت خواهيد ديد كه بسياري از مشكلات كشور حل مي‌شود.
 
- سلام لطفا بفرماييد با شنيدن هريك از اين كلمات چه چيزي به ذهنتان مي رسد؟
اصل۴۴:
حزب مشاركت:
۸+۷:
خيابان شهيد مطهري:
محمد خاتمي:
محمدرضا رحيمي:
علي لاريجاني:
احمد توكلي:
محمود احمدي نژاد:
غلامحسين الهام:
الياس نادران:
اسفنديار رحيم مشايي:
امير منصور خسروي:
هاشمي رفسنجاني:
مهدي كروبي:
عطاء الله مهاجراني:
هديه تهراني:
جانباز گردني:
 
علی مطهری: اصل۴۴: شبه خصوصي‌سازي
حزب مشاركت: افراط
۸+۷: ۱۵
خيابان شهيد مطهري: دانشكده الهيات دانشگاه تهران
محمد خاتمي: روشنفكري
محمدرضا رحيمي: بيمه ايران
علي لاريجاني: سولانا
احمد توكلي: قانون
محمود احمدي نژاد: اُمانيسم
غلامحسين الهام: فداكاري نافرجام براي معجزه هزاره سوم
الياس نادران: رانت ستيزي
اسفنديار رحيم مشايي: سوگلي
امير منصور خسروي (آريا): معما
هاشمي رفسنجاني: دلسوزي براي انقلاب و رهبري
مهدي كروبي: لُر
عطاء الله مهاجراني: ادبيات و تاريخ
هديه تهراني: نمايشگاه عكس آب
جانباز گردني: ايثار او و غفلت ما
 
-اگر اصلاح طلبان از شما براي حضور در ليست مجلس نهم دعوت كنند آيا قبول مي كنيد؟
 
علی مطهری: من در انتخابات قبلي هم گفتم كه من به صورت مستقل شركت مي‌كنم، هر گروهي اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب جز حزب مشاركت و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي نام من را در ليست خود قرار دهد مانعي ندارد. امروز هم - اگر شركت كنم - همين را مي‌گويم.
 
- با سلام در چه صورتي از استعفايتان بر مي گرديد و آيا اگر استعفايتان قطعي شد، باز هم براي مجلس كانديدا مي شويد؟
 
علی مطهری: در صورتي كه سؤال از رئيس جمهور به جريان افتد استعفايم را پس مي‌گيرم. موافقت يا عدم موافقت مجلس با استعفاي من ربطي به كانديدا شدن يا نشدن من براي مجلس بعدي ندارد.
 
- در جريان حوادث سال۸۸ شما هم احمدي نژاد و هم موسوي را مقصر معرفي كرديد. جرم كدام سنگين تر بود و چرا؟
 
علی مطهری: تعبير من اين بود كه احمدي‌نژاد با كارهايي مانند مناظره، هيزم فتنه را فراهم كرد و موسوي با عدم تمكين به قانون و دعوت مردم به حضور در خيابانها آتش فتنه را شعله‌ور كرد. طبعا اتهام آقاي موسوي سنگين‌تر است چون نتيجه قهري حضور مردم در خيابانها هرج و مرج و احيانا خونريزي است و قابل كنترل نيست، گرچه خود آقاي موسوي مي‌گويد من مردم را به تظاهرات و اعتراض آرام دعوت كردم و طرف مقابل عمدا آن را به خشونت كشيد تا بهره‌برداري كند. اينها بايد در دادگاه مشخص شود.

- شما در ابتداي مجلس هشتم عضو فراكسيون هوادار دولت بوديد. بعد يكي از مهمترين مخالفان احمدي نژاد شديد.
چطور شد ظرف مدت كوتاهي اينقدر نظرتان درباره احمدي نژاد عوض شد؟
يعني در سال ۸۶ كه ايشان شما را در سهم رايحه خوش خدمت قرارداد و شما هم عضو اين فراكسيون شديد، احمدي نژاد آدم خوبي بود يا همان زمان هم بد بود و شما نمي دانستيد؟
 
علی مطهری: من عضو فراكسيون هوادار دولت نبودم بلكه چون جزو ده نفري بودم كه رايحه خوش خدمت روي آنها تأكيد داشت به عنوان هوادار دولت مشهور شدم. در آن زمان آقاي مصلحي رئيس ستاد بزرگداشت شهادت آيت‌الله مطهري بود، به ايشان گفتم قصد كانديداتوري دارم، شما كه در ۶+۵ هستيد مطرح كنيد، ايشان هم مطرح كردند و تصويب شد، لذا معروف شد كه من از طرف حاميان دولت كانديدا شده‌ام، در صورتي كه اگر پيشنهاد خود را مثلا به آقاي عسگراولادي از جبهه پيروان امام و رهبري يا افراد جمعيت ايثارگران هم مي‌دادم شايد همين اتفاق مي‌افتاد.

به هرحال من به صورت مستقل كانديدا شدم و همان موقع هم اعلام كردم كه غير از آن دو حزب، هر گروهي كه مايل است، اسم مرا در ليست خود قرار دهد. شايد بهترين دليل ادعاي من اين باشد كه در آستانه انتخابات قبلي وقتي من به روند رد صلاحيتها توسط شوراي نگبهان در قالب مقاله‌اي در روزنامه اعتماد ملي، انتقاد كردم آقايان محصولي و مصلحي، هم به خود مقاله و هم به محل چاپ آن اعتراض كردند. به آنها گفتم من همين طور هستم، اگر وارد مجلس شوم نيز همين طور خواهم بود و حرف خودم را مي‌زنم، اگر ناراحتيد نام من را از فهرست حذف كنيد، ولي اين كار را نكردند. شايد آنها بيشتر به نام «مطهري» نياز داشتند تا من به آنها.

من از سال ۸۵ يعني حدود يك سال بعد از رياست جمهوري آقاي احمدي‌نژاد به انحرافات فرهنگي اين دولت پي بردم و در نامه سرگشاده‌اي به ايشان مطلب را بيان كردم، ولي هنوز اميدوار بودم كه دولت رويه خود را تغيير دهد و فكر مي‌كردم از روي مسامحه و سهل‌انگاري و به خاطر پرداختن به مسائل حياتي‌تر است. حضوراً نيز اين موضوع را با آقاي احمدي‌نژاد در ميان گذاشتم. از پاسخي كه ايشان داد و قرائن ديگر متوجه شدم كه ايشان نظرات خاص فرهنگي دارد و آنچه كه مردم متدين و حزب‌اللهي از ايشان در ذهن خود دارند با واقع مطابق نيست. بعد از ورود به مجلس، در جريان استيضاح مرحوم كردان متوجه شدم كه رئيس جمهور بيش از آنكه به منطق و استدلال توجه كند و صلاح نظام را بخواهد، مسائل را سياسي مي‌بيند و همه را در حال توطئه عليه دولت تصور مي‌كند و از همه مهمتر اين كه لجاج مي‌ورزد. عزل‌هاي پشت سرهم بدون توجه به آبروي افراد و قانون گريزي‌ها مانند عدم اجراي قانون تسهيلات ارزي براي متروي تهران و كلان‌شهرها و راضي بودن به اينكه وضع حجاب با سخنان ايشان در تلويزيون بدتر شود و حمايت صريح از مكتب ايران به جاي مكتب اسلام نيز اعتقاد من را به ايشان به كلي سلب كرد.

بنابراين من از سال ۸۵ به برخي انحرافات دولت پي برده بودم ولي در مجموع آن را صالح مي‌ديدم اما كم‌كم اين اعتقاد ضعيف شد.
 
- به نظر شما آيا مشايي واقعا احمدي نژاد را طلسم يا جادو كرده است؟ اگر مشايي با ماورا در ارتباط است پس چرا روحانيان بزرگ قم نمي توانند او را در ارتباط با ماورا شكست دهند و رسوا كنند؟
 
علی مطهری: مشائي اعتقادات ويژه‌اي درباره انسان و رابطه او با خدا و درباره انسان كامل و امام زمان دارد كه آقاي احمدي‌نژاد اين عقايد را پذيرفته است و در صحبتهاي ايشان هويداست. قاعدتا آقاي مشائي كرامتهايي از قبيل پيشگويي نشان داده است كه اعتماد آقاي احمدي‌نژاد را جلب كرده است. ولي اين كرامتها دليل بر اين نيست كه شخص صاحب‌كرامت مرجع فكري انسان واقع شود. مرتاضان هندي هم با يك اشاره قطار را از حركت باز مي‌دارند، آيا ما مجازيم كه عقايد و راه و روش زندگي خود را از آنها بياموزيم؟! مسائل را نبايد با هم مخلوط كرد. خداوند اجر هيچ‌كس را ضايع نمي‌كند، هركس رياضت بكشد خداوند قدرت روحي به او عطا مي‌كند. اين به اين معني نيست كه همه افكار و رفتار آن شخص درست است. البته رياضت اسلامي همان عبادت و توجه به خداست.
 
- آيا خودتان را مصداق ساكتين دوران فتنه مي دانيد؟ آيا شما آن سال هيچ اعتراضي به كارهاي موسوي و كروبي كرديد؟
 
علی مطهری: من درباره فتنه زياد صحبت كردم، بنابراين مصداق ساكتين دوره فتنه نيستم، ولي چون به رفتار طرف خودي هم انتقادهاي زيادي كردم، تندروها كه به نظر من در تشديد فتنه نقش داشتند و آسيب‌جدي به كشور و جايگاه ولايت فقيه زدند، بنده را جزو خواص بي‌بصيرت برشمرده‌اند كه اين عنوان زيبنده خودشان است چون اين بصيرت را نداشتند كه بايد با انصاف و عدالت درباره دو طرف ماجرا قضاوت كرد و تعصب موجب كوردلي آنها شده بود.

اما اين كه آيا اعتراضي به كارهاي موسوي و كروبي كردم يا نه، من سه روز بعد از انتخابات، زماني كه بسياري از خوديها هم در ترديد بودند كه آيا تقلبي شده يا نه، در برنامه زنده تلويزيوني به صراحت اعلام كردم كه هيچ تقلبي از نظر شمارش آراء صورت نگرفته، گرچه ممكن است به مبادي آراء آقاي احمدي‌نژاد ايرادهايي وارد باشد. و گفتم آقاي موسوي اشتباه مي‌كند كه تهران را ملاك كل كشور قرار داده است، روشن است كه رأي آقاي احمدي‌نژاد در شهرهاي كوچك و روستاها بيشتر بوده است.

در مواقف زياد ديگري نيز اين روش آقاي موسوي را كه شوراي نگهبان را به عنوان مرجع قانوني داوري نمي‌پذيرفت محكوم كردم و حتي آن را يك خطاي استراتژيك سياسي معرفي كردم و گفتم ايشان حداكثر بايد مي‌گفت من قانع نشدم كه تقلب نشده است اما حكم داور را مي‌پذيرم، و بعد اگر ايرادي به تركيب شوراي نگهبان داشت، با مراجعه به رهبري و مجلس درصدد اصلاح آن برمي‌آمد. در اين صورت به شكل يك قدرت بزرگ سياسي در كشور ظاهر مي‌شد.
 
- با وجودي كه نسل جديدي كه الان بين ۲۰ تا ۲۵ ساله است، در جمهوري اسلامي متولد شده و مدرسه رفته و قرآن و تعليمات ديني هم به او آموزش داده اند اولا: چرا در دانشگاه ها و خيابانها برخي خانمها شديدا آرايش مي كنند و بي بندوبار هستند؟ ثانيا: آيا قبول داريد كه نسل جديد نسبت به نسلهاي قبل، از نظر اعتقادي ضعيفتر و از نظر رفتاري بي قيدتر شده است؟ ثالثا: دليل اين موضوع را چه مي دانيد كه اكثر دخترهايي كه مادر چادري دارند، مانتويي ميشوند؟
 
علی مطهری: آرايش زياد بانوان در انظار عمومي عيبي است كه در كشور ما وجود دارد. اجتماع مدني بايد محيط كار باشد نه محيط تحريك جنسي، يعني كار و فعاليت اجتماعي نبايد توأم با التذادات جنسي باشد. البته بانواني كه از نظر محبت همسرانشان اشباع و از نظر روحي متعادل هستند كمتر به خودنمايي مي‌پردازند. يعني بخشي از اين نقصيه متوجه مردان است كه وظايف زناشويي خود را درست انجام نمي‌دهند و محبت لازم را ابراز نمي‌دارند. محيطهاي مختلط هم مي‌تواند مشوق بانوان براي آرايش و تبرج و خودنمايي باشد. شوهريابي و نيز ضعف ايمان هم مي‌توانند عوامل ديگر اين ناهنجاري باشند. خلاصه چون ما نظام خانوادگي اسلام و موازين روابط زن و مرد در اسلام را به طور كامل رعايت نمي‌كنيم و گاهي به سبك زندگي غربي گرايش داريم و به عبارتي نه روش اسلامي را عمل مي‌كنيم و نه روش غربي، بلكه معجوني از هردو ساخته‌ايم، طبيعي است كه اين پديده‌ها هم بروز پيدا مي‌كند. و الاّ اگر دخترها و پسرها در سنين آغاز جواني ازدواج كنند و در اجتماع مدني محيطهاي مختلط وجود نداشته باشد و البته مردان و زنان نيز به وظايف زناشويي خود درست عمل كنند و زنان از نظر روحي و اظهار محبت همسر اشباع باشند، اين ناهنجاريها به حداقل مي‌رسد. البته تقويت ايمان مذهبي بسيار مؤثر است. وقتي زني ايمان داشته باشد كه جواز عدم پوشش وجه و صورت مشروط به سادگي و عدم آرايش است، به خاطر اعتقادش و ترس از آخرتش اين كار را نمي‌كند.

اما قبول ندارم كه نسل جديد نسبت به نسلهاي قبل، از نظر اعتقادي ضعيف‌تر و از نظر رفتاري بي‌قيدتر شده است. نبايد شرايط نهضت اسلامي و دوره جنگ تحميلي را با اين دوره مقايسه كرد. اگر بار ديگر چنان شرايطي در كشور ايجاد شود مردم همان مردم هستند و فضاي جامعه همان فضا خواهد بود. در دوره نهضت اسلامي هم بسياري از جوانهاي كم‌توجه يا بي‌توجه به دين هم وارد شده بودند و در عرصه‌هاي خطرناك هم وارد مي‌شدند چون فطرت الهي آنها زنده شده بود و صداي امام(ره) را صدايي آشنا تلقي مي‌كردند.

اما اين كه مي‌فرماييد چرا اكثر دخترهايي كه مادر چادري دارند مانتويي مي‌شوند، اگر همين طور باشد، شايد دليل آن اين باشد كه مانتو حجاب راحت‌تري است، گرچه گاهي تغييرشكل مي‌دهد و چسبان و كوتاه مي‌شود و ديگر پوشش اسلامي نيست. البته چادر آستين‌داري كه جلوي آن هم بسته باشد به شرط آنكه كمر آن را تنگ نكنند حجاب بهتري است و چادرهاي فعلي به تعبير يكي از علما چادر نماز است. در اين صورت شايد استقبال بيشتري از چادر شود.
 
- آيا اصلا قبول داريد كه ماجراي بعد از انتخابات فتنه بود؟

براي اينكه روشن سوال كنم فتنه را تعريف ميكنم: يعني موسوي دم از قانون و امام ميزد اما شكايتش را به مرجع قانوني نميبرد و با حرفهايش به ضد انقلاب داخل و خارج اميد داد و متحدشان كرد.
آيا اين را جرم كوچكي مي دانيد؟
 
علی مطهری: تعريف فتنه بر آن ماجرا صدق مي‌كرد. فتنه در اجتماع، وضعيتي است كه در آن حق و باطل مخلوط مي‌شوند و تشخيص حق از باطل مشكل مي‌شود. اما اين را كه اين فتنه از قبل طراحي شده بود قبول ندارم، بلكه عوامل مختلف و از همه مؤثرتر عدم تمكين آقاي موسوي به قانون، آن را به وجود آورد. ايشان معتقد بود كه شوراي نگهبان داور عادلي نيست چون بسياري از اعضاي آن از قبل جانبداري خود از آقاي احمدي‌نژاد را اعلام كرده‌اند. البته اين يك اشتباه برخي اعضاي شوراي نگهبان بود و مانند اين است كه مثلا داور مسابقه فوتبال تيم‌هاي پرسپوليس و استقلال قبلا طرفداري خود از يكي از اين دو تيم را اعلام كرده باشد. طبيعي است كه تيم مقابل نسبت به قضاوت آن داور ترديد ايجاد مي‌كند. گرچه در مورد افراد متقي اين مطلب صدق نمي‌كند يعني ممكن است عضو شوراي نگهبان طرفدار يك طرف باشد اما به خاطر تقواي خود عدالت و انصاف را رعايت كند.
 
- چرا برخي گروههاي دانشجويي و جوانان حزب اللهي و اصولگرا با شما خيلي خوب نيستند؟ آيا با ايشان اختلافات مبنايي داريد يا سوتفاهم است؟ اگر سوءتفاهم است آيا براي رفع اين سوءتفاهم كاري كرده‌ايد يا پيش قدم شده ايد؟
 
علی مطهری: چون حرفهاي من را دقيق نمي‌بينند، فقط تيتر بعضي روزنامه­ه ا و سايتهايي مثل رجانيوز را مي‌بينند. البته با بعضي از آنها اختلاف مبنايي هم دارم. مثلا من برداشت آنها از ولايت فقيه را قبول ندارم و طبعا آنها هم برداشت من را قبول ندارند و بايد با هم بحث كنيم. ولي فكر مي‌كنم سخنان اخير رهبر انقلاب در جمع دانشگاهيان استان كرمانشاه حق را به من مي‌دهد. همين طور درباره آزادي بيان. ولي همان طور كه شما گفتيد بيشتر سوءتفاهم است و بايد حسن تفاهم ايجاد شود. البته در راهپيمايي اخير روز قدس كه بيشتر، افراد متدين و حزب‌اللهي شركت دارند، ما شمرديم، حدود ۸۰% مراجعان از مواضع من تعريف و تمجيد مي‌كردند و حدود ۲۰% انتقاد داشتند كه برخي از آنها قانع مي‌شدند. بسياري از مراجعان مي‌گفتند ما حالا به حرفهاي چندسال پيش شما رسيديم. ولي من از انتقاد حزب‌اللهي‌ها و نمازجمعه‌اي‌ها هيچ وقت ناراحت نمي‌شوم چون موقع خطر آنها هستند كه وارد مي‌شوند وفداكاري مي‌كنند. بسياري از آنها هم مي‌دانند كه در دوره اصلاحات، هيچ‌كس به اندازه من در مقابل اصلاح‌طلبان افراطي نايستاد و نقد ننوشت.
 
- به نظر شما آيا صحيح است كه افرادي مثل آيه الله يزدي به عنوان عضو فقهاي شوراي نگهبان يا آيت‌الله كني به عنوان رئيس مجلس خبرگان بيايند براي انتخابات مجلس براي اصولگرايان كار كنند؟ اين منطقي و قانوني است؟
 
علی مطهری: اقاي يزدي چون عضو شوراي نگهبان به عنوان داور انتخابات هستند و بايد بي‌طرف باشند بهتر بود كه وارد نمي‌شدند. البته غيرقانوني نيست، چون ورودشان با عنوان جامعه مدرسين است نه شوراي نگهبان. براي آنكه بهانه به دست طرف مقابل نيفتد، آنچنان كه در انتخابات رياست جمهوري گذشته اتفاق افتاد، بهتر بود وارد نمي‌شدند. اما ورود آقاي مهدوي كني فكر نمي‌كنم اشكال داشته باشد.
 
- ببخشيد كه سؤالم ظاهرا بي ارتباط و بي اهميته ولي به عنوان عضو فرهنگي مجلس بفرماييد آيا برخورد خاله نرگس با فرنود را پسنديديد؟ اگر شما آن لحظه جاي خاله نرگس بوديد چه واكنشي نشان مي داديد؟
ثانيا آيا موافقيد مسايل جنسي در مدارس تعليم داده شود؟
 
علی مطهری: برخورد هوشيارانه‌اي بود و قابل تمجيد است. اين مسائل نبايد عادي شود. اسلام براي عفاف جامعه اهميت زيادي قائل است، برخلاف غربيها كه آن را مهم نمي‌دانند. در مجسمه‌ها و نقاشي‌هاي آنها هم مي‌بينيد كه اسافل اعضاي بدن انسان را نشان مي‌دهند و اصولا برهنگي يكي از بيماريهاي دنياي غرب است.

مسائل جنسي را هركسي به طور طبيعي در سن بلوغ درمي‌يابد. ميل به جنس مخالف در اين سنين در افراد پيدا مي‌شود به طوري كه حتي در خواب صحنه‌هايي را مي‌بيند. يعني دست خلقت تا حدودي اين آموزش را انجام مي‌دهد. با آموزش مسائل جنسي در مدارس موافق نيستم چون بيشتر موجب تحريك جنسي نوجوانها مي‌شود. بهتر است بيشتر تشويق به ازدواج شوند؛ يعني اگر بناست در سالهاي آخر دبيرستان يا سالهاي اول دانشگاه ازدواج كنند، اين آموزشها مي‌تواند مفيد باشد، اما با وضعي كه فعلا هست كه دير ازدواج مي‌كنند اين آموزشها مي‌تواند مضر باشد و موجب روابط نامشروع شود.
 
- با سلام و تشكر از اين وقتي كه گذاشته ايد
دو سوال: آيا به نظر شما شبيخون فرهنگي وجود دارد يا خير؟ سوال دوم: آيا با جمع آوري ديشهاي ماهواره و كلاً ممنوع بودن استفاده از آن، موافقيد؟
 
علی مطهری: قطعا شبيخون فرهنگي وجود دارد و تنها راه انهدام انقلاب اسلامي شبيخون فرهنگي است. من معتقدم صهيونيستها در كل جهان، نه تنها كشورهاي اسلامي، حتي در اروپا و امريكا با در دست داشتن رسانه‌ها، برنامه فاسدسازي انسانها از نظر اخلاقي و مشغول كردن آنها به مسائل جنسي و خشونت و تحريك انسانها از نظر خشم و شهوت را در دستور كار خود دارند تا بر دنيا حكومت كنند. شما وقتي به يك كشور اروپايي هم مي‌رويد، مي‌بينيد طوري برنامه‌ريزي شده است كه شما دائما مواجه با صحنه‌هاي محرك جنسي باشيد، چه از نظر تابلوهاي سطح شهر، چه اماكن عمومي و چه وضع لباس پوشيدن افراد. گويي دستي در كار است كه ذهنها هيچ وقت درباره مسائل اساسي فكر نكنند.

اين برنامه در كشور ما از طريق شبكه‌هاي ماهواره‌اي تزريق مي‌شود و بي‌تأثير هم نبوده است. البته هنر هم نكرده‌اند، چون سوق دادن انسانها به سوي اميال حيواني كار آساني است، كار سخت كار پيامبران و اولياء خداست كه در مواردي مانند حركت در خلاف جهت آب است. لذا توفيق اندك آنها را نبايد به حساب قدرت آنها گذاشت بلكه بايد به حساب شيطنت آنها گذاشت.

جمع‌آوري ديشهاي ماهواره و ممنوعيت استفاده از آن، قانون است و طبعا بايد اجرا شود. البته اين قانون نياز به اصلاح دارد. به هرحال به نظر من دسترسي به شبكه‌هاي ماهواره‌اي نبايد آسان باشد. البته مي‌تواند برنامه‌هاي شبكه‌هاي ماهواره‌اي از يك صافي بگذرد و برنامه‌هاي مفيد آن اجازه پخش بيابند، شبيه كاري كه در مالزي انجام مي‌شود. اما مهمترين عامل دوري از شبكه‌هاي ماهواره‌اي، اراده مردم است كه بايد با پشتوانه ايمان مذهبي تقويت شود، مثل زمان شاه كه قشر متدين تلويزيون نداشتند و آن را مضر مي‌دانستند و همين قشر هم شروع‌كننده نهضت اسلامي بود و ساير اقشار بعدا پيوستند. امروز هم پيشرو انقلاب همين قشري است كه به اين مسائل اهميت مي‌دهد.
 
- سلام به عنوان عضو كميسيون فرهنگي نظرتان درباره فيلم جدايي نادر از سيمين چيست؟
آيا آن را سياه نمايي مي دانيد؟
آيا آنرا سكولار مي دانيد؟
 
علی مطهری: بيشتر تخيل ذهن فيلمنامه‌نويس بود و با واقعيت منطبق نبود. بايد موضوعاتي سوژه فيلم سينمايي واقع شوند كه به تعبير فلاسفه اكثري‌ّ الوقوع باشند، نه موارد نادر، تا اين كه در جامعه اثرگذار باشند. اگر در جامعه‌اي دروغ‌ بر راستي غلبه داشته باشد اساسا آن جامعه باقي نمي‌ماند و منهدم مي‌شود. دروغ نيروي خود را از راستي مي‌گيرد، يعني چون اكثر افراد جامعه راست مي‌گويند، دروغ دروغگو باور مي‌شود و الاّ اگر همه دروغ مي‌گفتند هيچ كس دروغ ديگري را باور نمي‌كرد.
 
- به نظر شما در انتخابات سال۸۸ چرا افرادي نظير سروش و مهاجراني بجاي حمايت از خاتمي از كروبي حمايت كردند؟
 
علی مطهری: شايد آنها فكر مي‌كردند كه آقاي كروبي چون روحاني است بهتر مي‌تواند با رهبري تعامل داشته باشد و يا گاهي در مقابل رهبري بايستد.
 
- شما به عنوان يك نماينده وقتي عكس پسر و عروس احمدي نژاد در سفرشان به نيويورك را ديديد، چه كرديد؟
آيا با همراهي اعضاي خانواده رئيس جمهور در سفرهاي كاري موافقيد؟
اگر مخالفيد، چه كسي بايد براي جبران اين كار و تاديب مقصران كار كند و چه كار مي توان كرد؟
 
علی مطهری: تعجب كردم، چون آقاي احمدي‌نژاد اين امور را رعايت مي‌كرد و خودش به آقاي هاشمي ايراد مي‌گرفت. البته با همراه بردن همسر در سفرهايي كه طرف مقابل با همسرش حضور مي‌يابد موافقم، چون مي‌تواند با او ملاقات كند و مؤثر باشد، اما همراه بردن عروس و ديگران توجيهي ندارد. مجلس و سازمان بازرسي مي‌توانند اقدام قانوني كنند، ولي مي‌دانيد كه به بهانه حفظ وحدت و شرايط كشور و منطقه، هميشه اين امور در كشور ما ناديده گرفته مي‌شود و مشمول مرور زمان مي‌شود و اين يك نقص بزرگي است. حداقل مجازات آن اين است كه هزينه مصرف شده را از جيب خود به بيت‌المال برگردانند. اخيرا وزير يكي از كشورها به دليل اين كه دوستش را با هزينه دولت همراه خود به سفر برده بود، استعفا كرد. در كشور ما فرهنگ استعفا و عذرخواهي وجود ندارد. البته همراه بردن اين افراد ظاهرا هزينه رفت و آمد ندارد چون هواپيما خالي مي‌رود و برمي‌گردد، اما قطعا هزينه‌هاي ديگر دارد.
 
- سلام آقای مطهری
من هم قبول دارم که احمدی نژاد به شروع فتنه کمک فراوانی کرد و ریشه در مناظرات داشت آن فتنه بزرگ ولی چرا در زمانی که کیان نظام در خطر بود و فتنه گران هدفشان رئیس جمهور نبود بلکه ولالیت فقیه را نشانه گرفته بودند شما از اصلی فرعی کردن مسائل عاجز بودید؟
 
علی مطهری: هدف آنها رئيس جمهور بود نه رهبري، منتها وقتي مديران بحران نتوانستند آن بحران را خوب مديريت كنند و از رهبر انقلاب درخواست ورود كردند، خود به خود شعارها متوجه رهبري شد. به عبارت ديگر آقاي احمدي‌نژاد زيركانه خودش را كنار كشيد و نظاره‌گر بود و به جاي آنكه خودش را سپر رهبري كند، رهبري را سپر خودش كرد. اصلي فرعي كردن مسائل به اين معني نيست كه به يك مسئله بپردازيم و مسئله ديگر را رها كنيم، بلكه به معني اولويت‌بندي است، يعني در درجه اول به مسئله مهمتر بپردازيم و بعد به مسئله كم‌اهميت‌تر. لذا بايد در درجه اول به نقش آقاي موسوي در آن بحران توجه مي‌كرديم و در درجه بعد به نقش آقاي احمدي‌نژاد، و من هم همين كار را كردم. امثال شما مي‌گوييد اصلا نبايد به نقش احمدي‌نژاد اشاره مي‌كردم و اين درست نيست.
 
- ایا میتونیم منتظر نامزدی ریاست جمهوری شما در اینده باشیم؟
لطفا نظرتون را درمورد نظام پارلمانی بفرمایید؟
 
علی مطهری: افراد صالح‌تر از من وجود دارند. انتخاب رئيس جمهور توسط مجلس به شرطي كه مجلس مستقل باشد و دائم دنبال كشف نظر رهبري نباشد و انتخاب رئيس جمهور را به رهبري وصل نكند مي‌تواند برخي مشكلات فعلي را رفع كند.
 
- شما به مجالس هفتم و هشتم اگر بخواهيد نمره بدهيد نمره چند مي دهيد؟
 
علی مطهری: به مجلس هفتم نمره ۱۲ و به مجلس هشتم نمره ۱۵ مي‌دهم. اين دو مجلس پديده‌اي به نام احمدي‌نژاد را آفريدند.
 
- چرا بعضی از مواضع شما به شدت موجب خوشحالی ضد انقلاب به اصطلاح سبز و لندن نشین ها می شود؟
آیا انحراف احمدی نژاد از انحراف پسر و دختر آقای هاشمی بیشتر است که علنی در تجمعات روز عاشورا و ۲۵ بهمن ماه که با هدایت ضد انقلاب هدایت می شد شرکت داشت.؟ و چرا در این مورد واکنشی نشان ندادید
علی مطهری:  به طور كلي هركس از دولت و بخش‌هاي مختلف نظام انتقاد كند موجب خوشحالي آنها مي‌شود. ولي چون اين انتقادها موجب اصلاح امور مي‌شود، آن خوشحالي مسئله مهمي نيست.

 اگر با خانواده شما هم همان برخوردي مي‌شد كه با خانواده آقاي هاشمي شد، يعني رئيس جمهور كشور در مقابل پنجاه ميليون نفر بيننده تلويزيون مي‌پرسيد اينها اموال خود را از كجا آورده‌اند، و وقتي درخواست وقت از تلويزيون مي‌كرديد كه از خود دفاع كنيد به شما وقت نمي‌دادند، شما هم همين كارها را مي‌كرديد، اگرچه آنها گاهي زياده‌روي كردند و مي‌توانستند از راههاي ديگر بروند. خودتان را جاي آنها بگذاريد بعد قضاوت كنيد.
 
- بین دو مفهوم "حقیقت" و "مصلحت" کدامیک را بر دیگری ارجح می دانید؟ چرا؟
 
علی مطهری: هركدام در جاي خود مورد استناد است. در فقه، حقيقت، منشأ احكام اولي است و مصلحت منشأ احكام ثانوي، و هركدام از اين احكام در جاي خود كاربرد دارد. البته مصلحت هميشه در جايي است كه باب اهم و مهم مطرح است. مثلا ما مي‌گوييم دروغ مصلحت‌آميز جايز است در جايي كه موضوع مهمتري در ميان باشد. به عنوان مثال فردي با چاقو دنبال فرد ديگري است تا او را بكشد، از شما مي‌پرسد آيا فلاني را نديدي؟ شما با اين كه ديده‌ايد مي‌گوييد نه، چون ريخته نشدن خون مؤمن مهمتر از دروغ گفتن است. در مسائل اجتماعي هم همين طور است. آنجا كه موضوع مهمتري مطرح است، اشكال ندارد كه به طور موقت حقيقت فداي مصلحت شود. البته روشن است كه اين امر نبايد موجب سوء استفاده شود و هر حقيقتي را به بهانه مصلحت زير پا بگذاريم، همان طور كه دروغ مصلحت‌آميز با دروغ منفعت‌خيز متفاوت است.
 
- آقاي مطهري شما به عنوان فرزند تئوريسين انقلاب، لطفا توضيح دهيد كه آيا بهتر نيست در كشور احزاب قدرتمند وجود داشته باشد تا افراد ابتدا در اين احزاب صيقل بخورند و احراز صلاحيت كنند بعد به مناصب بزرگ برسند، نه به صورتي كه احمدي‌نژاد رئيس جمهور شد تا بعد تازه شناسايي شود و مملكت را دچار سعي و خطا كند؟
 
علی مطهری: همين طور است. حزب، شناسنامه و اساسنامه و مرامنامه دارد. علاوه بر اينكه افرادي را براي اداره كشور تربيت مي‌كند، آنها را به جامعه معرفي مي‌‌كند و مسئوليت اين معرفي را هم مي‌پذيرد. مردم هم مي‌دانند كه با چه كسي و چه افكار و ايده‌هايي طرف هستند. ولي وضعيت فعلي ما اين گونه است كه هرچند سال يك بار از وضع موجود به ستوه مي‌آييم، به كسي پناه مي‌بريم فقط براي اين كه رئيس جمهور وقت و خط مشي او را كنار بزند، بدون آن كه فكر كنيم آيا خود او صلاحيت و ظرفيت اين مقام را دارد يا نه. كسي كه روان‌شناسي جامعه و خواست مردم را درك كرده است سوار بر اين موج مي‌شود و آراء مردم را به سوي خود جلب مي‌كند. پس از مدتي معلوم مي‌شود كه او اشكالات بزرگ‌تري داشته است. چون احزاب قدرتمند نداريم و در زمان انتخابات رياست جمهوري معمولا احساس و هيجان بر عقل غلبه دارد، اين‌گونه افراد پيش مي‌افتند.
 
- به نظر شما پنجاه سال ديگر، از علي مطهري نماينده مجلس هشتم بعد از انقلاب اسلامي چگونه ياد خواهد شد؟
 
علی مطهری: بستگي دارد چگونه در تاريخ منعكس شود. اگر واقعيت نوشته شود به صورت مثبت ياد خواهد شد، اما اگر حرفهاي مخالفان ثبت شود مثبت نخواهد بود.
 
- لطفا در صورت امكان بفرماييد: آيا قطعنامه‌هاي شوراي امنيت سازمان ملل به نظر حضرتعالي نيز كاغذپاره‌ هستند يا نه؟ آيا تحريم‌هاي سازمان ملل واقعا موجبات رشد و شكوفايي اقتصادي و عمراني كشور را فراهم نموده؟ و اينكه آيا تعطيلي مدارس در روز پنجشنبه دردي از كشور را دوا كرده و همسو با مصوبات شوراي عالي آموزش كشور مي‌باشد يا نه؟
 
علی مطهری: قطعا اين قطعنامه‌ها آثار عملي دارند و ما تا آنجا كه امكان دارد بايد از صدور آنها جلوگيري كنيم و بهانه به دست آنها ندهيم. تحريمها اگر اجتناب‌ناپذير باشد، به دليل ايمان مردم ما به اهداف انقلاب اسلامي موجبات رشد و شكوفايي اقتصادي و عمراني كشور را فراهم مي‌كند، اما اگر ناشي از عملكرد ضعيف مسئولان باشد اين خاصيت آن كمتر مي‌شود.
اما تعطيلي مدارس در روز پنجشنبه‌ را براي دبستانها و مدارس راهنمايي تصميم خوبي مي‌دانم به شرط آنكه در پنج روز اول هفته تلاش علمي جدي در مدارس باشد. اين امر باعث مي‌شود كه خانواده‌ها در دو روز آخر هفته بتوانند به تفريح و گردش بروند و نتيجه آن تحكيم خانواده‌هاست. اما اين كه آيا اين تعطيلي همسو با مصوبات شوراي عالي آموزش كشور هست يا نه، بايد تحقيق كنم.
 
- به نظر شما عدم حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس به ضرر نظام نيست و نقش سيدحسن خميني در اجماع آنها چقدر مي‌تواند مثبت باشد؟
 
علی مطهری: بيشتر به ضرر خودشان است. اگر انتقادي دارند، با حضور در مجلس بهتر مي‌توانند به اهدافشان برسند. نگوييد پس چرا خودتان استعفا داده‌ايد. استعفا ابزاري است كه يك نماينده مي‌تواند در شرايط مناسب از آن براي استيفاي حقوق موكلين خود استفاده كند و به معني قهر نيست. هر مقدار هم كه به نظام انتقاد داشته باشيم نبايد قهر كنيم و بايد نظام را فرزند خود بدانيم. به نظر من خوب است جناب سيد حسن خميني آنها را تشويق به حضور در انتخابات كنند و اصلاح‌طلبان حل مسائلشان را بگذارند براي بعد از انتخابات. شركت آنها در انتخابات، نظام را منعطف مي‌كند و خواسته‌هاي آنها بهتر تأمين مي‌شود.
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۶:۰۲:۴۲
کاش در سیستم کامنت نشان میدادید که راحت‌تر بشه تفکیک کرد. (518545) (moderator1)
 
Malaysia
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۶:۳۱:۵۱
سلام و صلوات بی پایان بر پدر و مادری که چنین فرزندی حق مدار و منطقی را تربیت کردند. (518555) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۹:۴۴:۵۰
باسلام
حقیقتا یاد ÷در شهیدتان را زنده کردید.احسن وهزاران احسن. (518848) (moderator19)
 
علی
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۸:۵۳:۰۹
مطهری مدرس مجلس هشتم است . او ارزشگرای واقعیست. برده قدرت و دنیاطلب نیست. حقیقت را فدای رسیدن به نام و نان و مقام نمیکند و فردای قیامت در پیشگاه الهی سربلند است. (519945) (moderator19)
 
دهنوی از کنگاور
Latvia
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۷:۰۲:۲۶
درود بر غیرت و شرافت شما.آقای مطهری اعتبار مجلس را افزودند والا بعضی وکیل الدوله ها دربست مجلس را خدمت اقای مشائی هدیه کرده بودند. (518568) (moderator1)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۷:۵۸:۱۶
چرا پشت تریبون مجلس فحش دادی؟ (518596) (moderator1)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۸:۲۳:۰۲
چرا سوالهای منتخب؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (518604) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۸:۳۴:۴۷
درود بر علی مطهری. (518607) (moderator1)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۸:۴۶:۰۷
من 6 سوال مطرح کردم که هیچ یک در اینجا وجود نداره.
اگه می خواین سوالای خودتون رو بنویسین و جواب بگیرین چرا به اسم مردم؟
واقعا متاسفم.
سوال های من نه تکراری بودند و نه توهین و حرف دیگری در اون موجود بود. (518610) (moderator1)
 
صدرالدین محمد سینا
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۰:۲۴:۲۶
خوب راست میگه بنده خدا-حداقل پاسخ به سئوالات رو سریالیش کنین و هر هفته یک قسمت رو سایت وزینتون بذارین.ممنون (518737) (moderator19)
 
هادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۲:۰۷:۱۸
من هم دو سوال در مورد نظام پارلمانی و نحوه مکاتبه با آقای مطهری را مطرح کردم اما جوابی نگرفتم!! (518931) (moderator19)
 
صنم
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۲۳:۱۳:۳۷
موافقم، چرا تیتر زدید به همه سوالات در کوتاهترین زمان پاسخ داده خواهد شد؟خیلی از سوال ها رو حتی نمایش هم ندادید، از جمله سوال بنده. (519219) (moderator19)
 
افشین
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۹:۰۶:۴۸
جناب آقای مطهری . مطمعن باشید که پدر شهیدتان به داشتن چنین فرزندی افتخار می کند . ای کاش امثال مطهری ها در مجلس زیاد بود . حیف که به اندازه انگشتان یک دست هم نمی شوند . ضمنا جناب آقای توکلی هر چند شما در این امر شرکت نکردید ولی قانون مندی و صداقت شما قابل تحصین است . خداوند متعال اجر شما دو نماینده قانون مند و شجاع را بدهد. (518621) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۹:۰۷:۲۴
باسلام خدمت سايت الف

اگر همان اول منوشتيدكه به بعضي سئوالها پاسخ داده ميشود خيلي بهتر بود تا اينكه تيتر بزنيد به همه سئوالها درمدت كوتاهي پاسخ داده خواهد شد.
متشكرم (518622) (moderator1)
 
داود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۱۹:۱۶:۳۹
دوستت دارم خیلی زیاد به قولی عشق منی همچون شهید مطهری (518623) (moderator1)
 
حسن از قم
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۱:۰۵:۳۸
لطفا در متن یا پاسخی توضیح دهید که چرا تنها به درصدی از سوالها پاسخ داده شد و مشکل چه بود که 30 سوال همان ابتدا پاسخ داده شد و باقی تقریبا پاسخ داده نشد که قطعا حجم بیشتر سوال ها بود.این از تعداد سوالها در حال انتشار که بر روی سایت نمایان بود، مشخص بود. (518645) (moderator19)
 
فرزند شهید
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۱:۰۵:۴۲
من به عنوان یک فرزند شهید افتخار می کنم که اینچنین همردیفان روشنفکری و منطقگرایی دارم که واقعیات جامعه را اینگونه واقع بینانه میبیند نه براساس نفع و پستشان که شاید به خطر بیفتد...مطمئن باشید اقای مطهری شما الگوی بنده هستید.....خدا رحمت کند پدرشهیدتان را (518646) (moderator19)
 
محمد
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۱:۲۰:۲۵
از نظرات بسیار روشن و دقیقتان بسیار تشکر می کنم .اقای مطهری مطمئن هستم آیندگان از شما به خوبی یاد خواهند کرد. (518658) (moderator19)
 
lamakdarash
Switzerland
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۲:۱۳:۱۴
...
عدم توجه به عمق مسائل موجود،از یادگار ایت الله مطهری بعید است .
این همه فاصله گرفتن از بصیرت اعتقادی وسیاسی.!!!!!!!!!!!!!!!
هرکه نداند که نداند. ویقین داشته باشد که میداند ،چکارش میشود کرد.؟ (518676) (moderator19)
 
abbas
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۱:۴۹:۱۲
متاسفانه شما و افرادی که مانند شما بصورت یک طرفه به قضایا نگاه میکنند
وجانب انصاف را نمیگیرند باعث تشنج در جامعه میشوند
جالب است نظر رهبری را در مورد سوال از ریس جمهور را بدانید! (518911) (moderator19)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۰۹:۵۱:۲۵
واقعا برای شما متاسفم که اینهمه تناقض و خود برتر بینی را در جواب ایشان ندیدید . توجه شما را به سوالی که خودم از ایشان پرسیدم جلب می کنم
من پرسیدم که انحراف احمدی نژاد از انحراف فرزندان آقای هاشمی که در تجمعات غیر قانونی شرکت و در اغتشاشات نقش بازی می کرد بیشتر است و چرا به این موضوع واکنش نشان نداد ؟ جواب معلوم می کند ایشان منافع خانواده هاشمی را بر منافع کشور ارجع تر می داند و عنوان می کند که به آنان ظلم شده و حق داشتند و دارند اینگونه عمل کنند و ممکن است در بعضی جاها کمی زیاده روی کرده باشند .
این است بصیرت ایشان من برای شما متاسفم (519671) (moderator19)
 
زاهد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۲:۴۳:۵۸
بسم الله الرحمن الرحیم

جناب اقای مطهری
با سلام و احترام
از اینکه به سوال من که سوال تعداد زیادی از دانشجویان بود پاسخ ندادید از شما گله ای ندارم.
برایتان دعا میکنم. احترام زیادی برایتان قایل هستم. می دانم که سیستم خیلی بسته شده است شما تقصیری ندارید. (518688) (moderator19)
 
دانیال
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۲:۴۹:۴۳
آقای دکتر مطهری از شما خواهش می کنم که بعنوان یک نماینده مستقل، منطقی و فهیم درباره تحریم انتشارات الزویر توسط آقایان مسوول واکنش نشان دهید. باور کنید وضعیت ما دانشجویان دوره دکتری به اندازه کافی بغرنج هست و این تصمیمات محیرالعقول فقط وضع ما را خراب تر می کند. با سپاس (518693) (moderator19)
 
majid
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۲:۵۸:۳۳
ببخشید من نزدیک 1 تا 2 ماه پیش مصاحبه ی آقای مطهری با یکی از سایتها رو خوندم و توی سوالهای فعلیم چند خیلی از اون سوالها تکرار شده بود ولی جواب هر سوال کاملا متفاوت بود مثلا در جواب کلمه های اسم بردید اقای مطهری به مهدی کروبی گفته بود روحانی احساس گرا اما الان شد لر؟ این دوگانگی هست یا دروغ؟ (518697) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۲:۲۸:۰۱
هاشمی رفسنجانی:دلسوزی برای انقلاب و رهبری!؟ (518949) (moderator19)
 
زاهد
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۸:۳۸:۵۷
بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام و احترام
جناب اقای هاشمی رفسنجانی دلسوزی برای انقلاب و رهبری هستند.

متشکرم (519082) (moderator19)
 
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۰۹:۳۲:۲۴
اقای مطهری واقعا به این حرف اعتقاد داری؟ بهتره بگویید هاشمی دلسوز فرزندان و دانشگاه آزاد. (520105) (moderator19)
 
محسن
۱۳۹۰-۰۸-۰۴ ۲۳:۲۸:۰۲
ممنون از شما . ما به وجود مردانی مثل شما و آقای توکلی افتخار می کنیم. ما به نماینده ها رای میدهیم که سپر مردم باشند نه اینکه از مردم سپری درست کنند تا به ارکان بالا تر قدرت و به طور عمده سمتهای بعد از برکناری در مجلس فکر کنند مثل تازه به قدرتهایی رسیدهایی مانند ه-م ... به نمایندگی مجلس رسید و حالا برای حفظ کردن قدرت خود به ریسمانهایی وصل می شود که خود او هم به آنها اعتقاد ندارد. (518707) (moderator19)
 
صدرالدین محمد سینا
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۰:۲۲:۰۰
من با آقای مطهری 99% موافقم-1% برای شکیات را کم کردم!!!مرسی حاج علی (518736) (moderator19)
 
abdolah rastgar
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۰:۵۴:۱۶
اگه احمدي نژاد زيرك شما هم دست كمي از اون نداريد پس منتظر حضورتون در انتخابات رياست جمهوري هستيم (518749) (moderator19)
 
abdolah rastgar
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۰:۵۴:۱۷
اگه احمدي نژاد زيرك شما هم دست كمي از اون نداريد پس منتظر حضورتون در انتخابات رياست جمهوري هستيم (518750) (moderator19)
 
حسن ذکی
India
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۵:۳۸:۵۴
سخنان و افکار فیلسوف بزرگ شهید مطهری را میتوان به خوبی در سخنان علی مطهری یافت.
درود بر صداقت شجاعت و دلسوزی ات به اسلام.
حسن ذکی . افغانستان (518772) (moderator19)
 
مشنگي تبار خود شيفته
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۸:۲۹:۵۷
واقعا نمي دانم چرا هميشه نظرات مرا حذف مي كنيد.بهر حال ,آرزو مي كنم افراطي هاي طرفدار.....نظرات آقاي مطهري را -كه صادقانه بيان شده است بخوانند تا بپذيرند كه در كجا هستيم و تعصب آنها چه آسيب هايي به كشور وارد كرده است. (518798) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۸:۴۸:۳۱
اقای مطهری از اون چیزی که من فکر می کردم خیلی ساده تره. (518811) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۸:۵۸:۰۰
درود بر شما جناب دکتر مطهری

بسیار منطقی و اصولی بود و صادقانه (518820) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۹:۵۰:۴۰
بسیار عالی ومفید وروشنگر بود ایکاش نمایندگان شهر ماهم که درمجالس خصوصی خودرا منتقد پرپاقرص دولت میدانندهم درلیست امضا کنندکان نامه مذکور میبودند خداوندشماراکه بحق فرزندمعلم انقلاب هستید موفق بدارد انشالله (518854) (moderator19)
 
علوي
United Kingdom
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۰۹:۵۸:۰۲
سلام عليكم بنده ازهمان ابتداي انتخابات روند مسايل را ليطرفانه و شفاف زير نظر داشتم حقا و انصافا اقاي مطهري بهترين وصحيحترين نظرات را درخصوص مسايل مختلف مرتبط با مسايل مستحدثه قبل حين و بعد از انتخابات تا به امروز مطرح و حقا روي شهيد مطهري سلام ا... عليه را سفيد كرده اند اگر اصلاح طلبان عاقل باشند با محوريت ايشان ضمن اوج احترم به حضرت حجت الاسلام خاطمي عزيز مي توانند دو باره به اوج اقتدار برگردند براي ايشان و همه صادقين و وفاداران به نظام و جمهوري اسلامي عزيز ارزوي موفقيت و سلامتي دارم. (518857) (moderator19)
 
هادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۲:۱۷:۰۸
آقای علوی: با این نظر شما موافقم، اما بایددر نگارش دقت کنیم تا غلط ننویسیم.
ضمنا" بدینوسیله از برنامه پرسش و پاسخ این سایت کمال تشکر را دارم و امیدوارم استمرار داشته باشد. (518942) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۰:۱۰:۱۸
احسنت - بهترين اقدام مجلس : مخالفت با استعفاي علي مطهري و طرح سوال از رئيس جمهور (518863) (moderator19)
 
وحید
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۰:۳۶:۲۳
با سلام، از سایت الف بابت این اقدام ممنونم، نظرات آقای مطهری تقریباً منطقی و علمی است و بایستی با نظر موافقین ومخالفین همیشه با منطق و به دور از افراط برخورد کرد. الف تشکر می کنم (518875) (moderator19)
 
وحید
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۰:۴۰:۵۱
اینگونه اقدامات الف باعث نهادینه شدن بحثهای علمی و منطقی می شه مخصوصا کسانی همچون مطهری که نشان دادند افرادی بی طرف بوده و در اندیشه خودشون بیشتر مصلحت اسلام و کشور رو در نظر میگیرند. (518878) (moderator19)
 
ياسر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۰:۴۳:۴۸
با سلام خدمت دكتر مطهري :اي كاش پدر فرزانه و بزرگوارتان اكنون در بين ما بودند . براي شادي روح استاد شهيد مطهري صلوات (518882) (moderator19)
 
حسن دروکی
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۱:۱۲:۱۷
آقای مطهری! همه باید در پی کشف نظر رهبری وعمل به آن باشیم .اگر همه رفتار ومنش وعملکرد خود را درراستار رهبری قرار دهند بسیاری از مشکلات حل می شود .این کار ، به زعم شما تعطیلی عقل نیست شما عقل ودانش خود را هم بکار ببرید وتصمیم خود رادر مسیر بیانات وعملکرد رهبری قرار دهید .
اگر برای مسایل کشور هرکس خودش کارشناسی کند وخودش نظر بدهد ودرراستای همین نظر عمل کند که سنگ روی سنگ بند نمی شود !
آقای هاشمی راهکار خود را پس از انتخابات 88 در نماز جمعه وتریبونهای دیگر بیان کرد آیا این راه حل ها با نظررهبری که بارها صریح بیان شده یکی است ؟
آقای خاتمی هم بایک عده از دوستانش درخواست همه پرسی دادند !؟آقای موسوی وکروبی هم می گفتند انتخابات باید باید باطل شود ولا غیر ؟!
در این گیر ودار حرف کدام مرجع باید توسط مردم شنیده شود وصائب باشد.
رهبری سیاست های کلی نظام وچشم انداز 20ساله واصل 44 را ابلاغ می کنند که همه موظفند دراین مجرا تصمیم گیری وحرکت کنند .البته اینها پس از بررسی وتحقیق در مجمع تشخیص مصلحت ومشاوره با افراد کاردان وخبره جمع بندی می شود ودر اختیار رهبری قرار می گیرد تا کاستی هایش برطرف گردد وچکش کاری شود سپس ابلاغ می شود .
ضمن اینکه در موارد مختلف در مسایل جزیی تر رهبری شفاف وبدون پرده نظرات وانتظارات خود را بیان می کنند .اگر همه به دنبال تحقق خواست رهبری باشند که چیز بدی نیست !این امر پدیده مبارکی است !اما ممکن است استنباط افراد از نظرات وتوصیه های رهبری متفاوت باشد .
گاهی احتمال دارد تصمیم شما مطابق منش وسیره رهبری باشد گاهی هم نظر مخالفان شما منطبق با مسیر رهبری باشد .
اگر خواست جمعی مجلس در راستای عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری بود باید تمام مصوبات وعملکرد مجلس مورد تایید ایشان می بود .ما بارها انتقاد از مجلس را از زبان ایشان شنیده ایم وکمتر اصلاح اشتباهات از مجلس دیده ایم .
موضوع دیگر اینکه گفته اید مجلس شعبه ای از دفتر رهبری است ؟!نه مجلس شعبه ای از دفتر رهبری است نه تمام عملکرد مجلس مورد تایید رهبری ؟!اینکه عده ای در مجلس تلاش کنند در این راه فکر کنند وتلاش نمایند ودرنهایت تصمیم بگیرند وعمل کنند را ناپسند می دانید ؟!
آیا می دانید مدل عدالت اجتماعی که آقای هاشمی بدان عمل نمود چقدر موجب شکاف طبقاتی وناهنجاریهای فرهنگی شد ؟!
آقای هاشمی می دانست که مدل اومغایر نظر رهبری است وباز هم تمکین نکرد .
آقای مطهری مردم !همه شما را با شاقول تبعیت از رهبری می سنجند وملاکشان رفتار وعملکرد شماست نه صرفا سخنان تان !در جایی خود را عمار زمانه نامیده بودید !!؟آقای مطهری ! متاسفانه در این دوره یعنی پس از رحلت امام ودر دوران زعامت رهبر معظم انقلاب هیچ کس نتوانسته با قامتی افراشته وهمانند عمار از ولی خویش دفاع کند ودر برابر خطرات سینه سپر کند ! نه شما توانسته اید ونه کسان دیگر !
این خود رهبری بود که در موضوع کوی دانشگاه در 18 تیر 78 وپس از انتخابات 88 سینه سپر کردند واز ولایت فقیه وکیان نظام وقانون اساسی جانانه دفاع کردند ... (518892) (moderator19)
 
یاس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۸:۰۶:۴۳
سلام دوست گرامی
حتما شنیدین که میگن "دایه مهربانتر از مادر " شما که از خود رهبری هم زدین جلوتر.آقا کی گفته فقط به حرف من گوش کنید ؟ آقا کم گفته مشورت کنید ؟بحث کارشناسی بکنید؟نکات ریز و درشت را توجه کنید ؟ یکی هم پیدا میشه و نظر میده شما بگید تکروی کرده و از آقا زده جلوتر.شما بسنج اگه حرفی که زده میشه نامربوط و غلط هست آقا هم نگفته قبول نکن اگه هم که درست هست مطمئن باشید مورد تایید آقا هم هست . (519070) (moderator19)
 
آزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۹:۰۱:۲۱
برادر محترم انسان ها همه جایز الخطا هستند ومعصوم نیستند بجز انبیائ و امامان و خداوند بزرگ به انسان عقل وشعور هم داده رهبری عزیز و گرانقدر همانطور که خودشان بارها وبارها فرموده اند مجلس باید کار خودش را بکند و ایشان دخالتی در امور قوا ندارن مگر در سیاستهای کلی نظام این شماها هستید که از رهبری جلوترید (519519) (moderator19)
 
حق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۱:۴۳:۴۲
اگر بصیرت داشته باشی میتوانی عملیاتی شدن پیشنهادهای ایت ا.. هاشمی را به مرور از سوی نظام ببینی . یعنی پیشنهاد های ایت ا.. هاشمی برای بازگرداندن اعتماد مردم به نظام بوده است . (519726) (moderator19)
 
ئ
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۱:۲۲:۵۲
جناب مطهری ..6سال قانون گریزی دولت زیر سوال است چطورشما درنزدیک انتخابا ت اتی دست به چنین رفتار نمایشی وتبلیغاتی زدید .....متاسفم کارت شما باطل است .. . مشارکت مردم در انتخابات ضعیف و بی رمق است ....شما اگر نماینده ملت ومردم بودید ... .بیمه ایران ..خ فاطمی رازیر سوال می بردید...؟انتصاب مدیران نالایق و ضعیف را زیر سوال می بردید ؟؟؟؟/حنای شما برای مردم رنگی ندارد ... (518896) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۹:۱۴:۵۷
من که چند وقتی است دنبال میکنم نظرات آقای مطهری را از وقتی که علاقه مند شدم به ایشان یعنی دم انتخابات گذشته با صداقت و درستی وهمینگونه که الان هستند سخن میگفتند دوست عزیز (519525) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۲:۴۷:۴۸
از چنین پدری چنین فرزندی متولد میشه دیگه . خداوند حفظش کنه (518959) (moderator19)
 
علی جانثاری
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۳:۱۳:۲۹
عرض ادب و احترام
اقای دکتر قلبا از زحمات شما تشکر میکنم چرا که به مفهوم واقعی کلمه نماینده مجلس انجام وظیفه میکنید وجز این انتظار نیست از فرزند ان شهید فرزانه و ای کاش ما مردم نمک نشناسی نکنیم و همیشه قدردان چنین نمایندگانی باشیم هر چند که خدا ناظر بر اعمال همه هست و صواب و اجرتان در بارگاه حق تعالی محفوظ
با ارزوی توفیق (518974) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۸:۳۸:۳۹
برادر عزیزجناب مطهری.
گفته اید اگر مجلس مستقل باشد. نظام پارلمانی خوب است. در جای دیگری گفتید نمایندگان از رد صلاحیت می ترسند. بالاخره ما تائید صلاحیت را از طرف شورای نگهبان داریم. با این وضع فکر می کنید مجلس ونمایندگان نباید بیاندیشند. آیا چنین استقالی اساسا در چنین شرایطی ممکن است؟ (519081) (moderator19)
 
دالوند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۱۹:۳۶:۴۰
ضمن تشکر و قدر دانی از جناب آقای مطهری یک سوال داشتم آیا با نام بردن مهدی کروبی اشتباه نکردید که کلمه لر را به کار بردید امید وارم مسخره لرها را نکرده باشید (519115) (moderator19)
 
تقیلو
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۲۱:۴۶:۱۷
سلام
از فرزند شهید مطهری انتظاری جز این نیست. روحت شادشهید عزیز با این فرزند ازاده .انشا ا..سالها زنده باشید وهمیشه در مدار حق باشید. دورد بر شما. (519177) (moderator19)
 
مهدی
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۵ ۲۲:۰۳:۰۶
باسلام
لطفا نظرتان را در مورد آقای صالحی نجف آبادی و کتابی که در نقد حماسه حسینی استاد مطهری نوشته اند بفرمایید (519183) (moderator19)
 
سلام
Canada
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۰۹:۱۰:۰۸
منظر از لٔر چیه؟ چرا ما نمیدونیم که باید به قومیتامون احترام بذاریم. !! (519306) (moderator19)
 
عرشیا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۰:۱۵:۴۴
خیلی از حرفهایش درست است ولی در مورد فتنه وخانواده هاشمی و ... بسیار سطحی نگرانه می اندیشند (519321) (moderator19)
 
مجید.ب
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۲:۲۹:۰۸
ایمانم به اقای علی مطهری زیاد بود زیادتر شد . الحق که سلف خلف و صالح پدر بزرگوارشان هستند . انصافا لقب مدرس دوم در مجلس زیبنده این مرد است . خدا وکیلی شجاعت ایشان و انصاف ایشان در ارایه پاسخ ها موید سالم بودنش را دارد . خدایا این افراد را برای ما نگهدار و انها را از کینه ها و دشمنی های کور حفظ کن و از انحرافات ناخواسته مبرا ساز (519377) (moderator19)
 
محمد
United States
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۳:۱۸:۰۲
ضمن عرض خسته نباشید خدمت آقای مطهری ، یاد شهید بهشتی افتادم که مظلوم زیست و مظلوم به شهادت رسید . (519403) (moderator19)
 
علی اکبر
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۴:۱۶:۳۰
جناب آقای علی مطهری را فردی اندشمندوشجاع میدانم او بحق بامواضع درست وعالمانه اش اولامنطق چگونگی برخورد بامخالفین رادراین عصر وانفسا عملانشان می دهدثانیابدون تعصب جاهلانه وبابیان حقایق به خوبی از حریم ولایت مطلقه فقیه دفاع میکندازطرفی ازآنجاکه نماینده شایسته ملت عزیزایران اسلامی است ازحقوق موکلین صیانت میکندازخداوند متعال توفیق روز افزون ایشان رامسالت داریم (519432) (moderator19)
 
یک محقق
Germany
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۱۸:۵۶:۴۸
می شود بفرمائید چرا نظرتان راجع به آقای هاشمی اینقدر تفاوت کرده است؟ زمانی ایشان را بخاطر مواضعشان نسبت به خانواده شان شماتت می کردید و به ایشان نامه علنی و سرگشاده نوشتید و حال اینقدر به ایشان ارادتمند شدید؟ از بذل و بخشش باصطلاح وقف گونه دانشگاه ازاد حمایت کردید؟ و تعبیر یک کلمه ای تان راجع به ایشان دلسوز انقلاب و رهبری است؟ سکوت هاشمی نسبت به میرحسین و تقابل میرحسین با رهبری چگونه با هم جمع می کنید؟ (519517) (moderator19)
 
جانباز گردني
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۲۱:۳۴:۳۲
حاجي سلام پاسخ شما ره به سئوال جانباز گردني زيارت شد يك سئوال درگوشي دارم چنانچه اشكال شرعي و قانوني ندارد گوش مبارك را نزديك بياوريد راستش ما يك گمشده قديمي داريم كه اسم مباركش طرح جامع خدمات ايثارگران است خواستم ببينم شما خبري از آن نداريد. ميدانم در مقابل مسائل مهمتر خيلي فرعي و بي اهميت است. ولي من يكي با همه افلاس و تنگدستي حاضرم به يابنده آن حق الزحمه هم بدهم . بادرود بر معلم شهيد ما استاد مطهري (519567) (moderator19)
 
فرزند شوش دانيال
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۰۹:۳۴:۰۶
من هيچ سروكاري با مسايل سياسي ندارم اما با هزار و يك درد جانسوز جسمي و روحي وخانوادگي از آن فرار ميكنم تنها خواهشم از جناب مطهري و تمام وكلاي صدر نشين اينست كه باغيرتا در اين مدت كوتاه عمر باقيمانده مجلس اين دوره در كنارفعاليتهاي شبانه روز و نفس گير تبليغات انتخاباتي تكليف طرح جامع ايثارگران را روشن و اجرائي كنيد لطفا جواب جانباز گردني را كه سئوال هزاران موكل و خانواده هاي آنهاست بدهيد خدا شاهد است ما باصطلاح شما جانبازان و ايثارگران گردنمان از همه باريكتر است والسلام (520107) (moderator19)
 
زنده دل
۱۳۹۰-۰۸-۰۶ ۲۳:۰۹:۱۵
مسلما 50 سال دیگه هر جور که شما رو منعکس در تاریخ کرده باشند به خاطر صداقت وشهامتان به نیکی یاد خواهید شد انشا اله. (519589) (moderator19)
 
نیما
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۰۰:۱۲:۰۰
برای من اینجا یک سوال است
سوالی که 2 سال هست دل من را می سوزاند
آقای مطهری به عنوان نماینده مجلس چرا ملاقات مردمی ندارند؟
2 سال پیش با مجلس تماس گرفتم درخواست کردم بابت بیکاری با آقای توکلی گفتگو کنم شماره دفتر ایشان را به من دادند و از سمت دفتر دقایقی را برای من وقت گذاشتند گر چه برای من کاری تولید نشد اما درد دلی بیان شد.
سپس ملاقاتی با نماینده اصلاح طلب داشتم و بدون سود ،سپس آقای دکتر غفوری فرد و بدون سود،اما تمام اینها ملاقاتی حتی برای چند لحظه با من داشتند،اما وقتی داشتم سرگردان و نالان در راهرو مجلس قدم میزدم ه دربی برخورد کردم که بالایش اسمه ایشان بود ، به منشی دفتر گفتم وقت می خواهم برای ملاقات مردمی، و پاسخ من این بود
آقای مطهری ملاقات مردمی ندارند!!!
و من زخم دلم کهنه و کهنه تر شد و برای خود متاسف که با مدرک لیسانس باید بیکار و سرگردان حتی پس از 2 سال باشم (519610) (moderator19)
 
Russian Federation
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۰۴:۰۹:۰۴
امثال شما تکلیف خودشان را نمی دانند از یک طرف چون "نماینده" مردم هستند آنها را نمایندگی می کنند و از طرف دیگر می خواهند نظراتشان و اعمالشان منطبق بر نظر فرد دیگری باشد و این دو با یکدیگر جمع شدنی نیستند. شما باید بدانید موکلتان کیست و حقوق چه کسی را پیگیری می کنید. اگر مردم به شما رای داده ند که از ایشان حمایت کنید کاری هم به کار دیگران نداشته باشید و اگر هم فرد دیگری را نمایندگی می کنید که بروید دنبال ایشان... (519623) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۰:۳۳:۰۳
بسم الله الرحمن الرحیم
از شهید عالی مقام فیلسوف فقیه متفکر ومعلم انقلاب کسی که امام (ره)درباره آثار او فرمودند تمامی آثار ایشان اسلامی است فرزندی جز این انتظارنیست احسن به دکتر علی مطهری حفظه الله تعالی ورحمت الهی بر استادمطهری (ره) (519688) (moderator19)
 
سوري
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۰:۳۳:۴۸
اين آقاي مطهري خيلي با منطق است!!!

منطق ايشان در اين نوع پاسخ دادنها است!!!
توجه كنيد:
اگر با خانواده شما هم همان برخوردي مي‌شد كه با خانواده آقاي هاشمي شد، يعني رئيس جمهور كشور در مقابل پنجاه ميليون نفر بيننده تلويزيون مي‌پرسيد اينها اموال خود را از كجا آورده‌اند، و وقتي درخواست وقت از تلويزيون مي‌كرديد كه از خود دفاع كنيد به شما وقت نمي‌دادند، شما هم همين كارها را مي‌كرديد، اگرچه آنها گاهي زياده‌روي كردند و مي‌توانستند از راههاي ديگر بروند. خودتان را جاي آنها بگذاريد بعد قضاوت كنيد.
با چنين منطقي همان بهتر كه نماينده مردم نباشي.
منطق اين آقا لجاجت است (519691) (moderator19)
 
صادق آدم شناس
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۲۰:۲۳:۴۳
پاسخ ايشان كاملا منطقي مي باشد و شما بايستي در نظرات متعصبانه خودتان تجديد نظر كنيد. (520530) (moderator19)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۳:۲۱:۲۷
آقای مطهری شما خودتون عضو مجلسی بودین که سالها بی قانونی و قانون گریزی رئیس جمهور رو به اسم مصلحت اندیشی بدون هیچ واکنشی و پاسخی تحمل کردین و در واقع ضرر این عمل شما فقط و فقط از جیب ملت رفته میشه بگین برا این کارهاتون چه توجیهی دارین؟ شما بعنوان نماینده مردم از اول دوره نمایندگیتون وظیفه داشتین از حقوق ملت دفاع کنین نه اینکه حالا یادتون بیفته که باید از حقوق موکلینتون دفاع کنین . ضمن اینکه به ایده ایشون مبنی بر استعفا برای احقاق حق احترام میذارم و ابزاری عملیاتی میدونم ، از همه نمایندگان محترم مجلس هم می خوام تا فرصت باقی هست کاری بکنن تا در پیشگاه خدا شرمنده و جوابگو نباشن . (519788) (moderator19)
 
akbar
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۷ ۱۳:۲۴:۲۴
با سلام

واقعا درود بر پدر و مادر شما

که چنین فرزندی را تحویل جامعه دادند

الان که فکر می کنم می بینم که امام حق داشت در سوگ پدرتان بگرید

نمی دانم چه بگویم که خداوند از من راضی باشد (519791) (moderator19)
 
الیاس
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۱۳:۳۹:۳۰
با سلام
پاسخ پرسش خود را نیافتم ! (520274) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۱۳:۴۲:۳۵
1-ملاک انتخاب سوال ها چه بود؟
2-حداقل انتظار میرود در صورتیکه امکان درج همه سوال ها در سایت وجود ندارد آقای مطهری را از همه آنها مطلع و پاسخ ها به نشانی Email کاربران ارسال گردد. (520276) (moderator19)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۸ ۱۷:۰۰:۳۰
جالبه که از نظر آقای مطهری همه چیز منطقی بیان میشه اما تا به اسم آقای هاشمی و خانواده ش میرسن هیچ عیبی در آنها نمیبینند و ... (520433) (moderator19)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۸-۰۹ ۰۹:۲۰:۱۰
از نظر من شجاعتتان ستودنی است وحرف حق را زده اید امید وارم دیگران از شما الگو بگیرندتا مثل شما در دل مردم و تاریخ ماندگار شوند (520787) (moderator19)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
مشروح پاسخ های مطهری به کاربران الف