توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 59176
فروش لباس دست دوم به جای نو
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ آذر ۱۳۸۸ ساعت ۱۱:۴۶
شايد هيچ‌كس نتواند تصور كند لباسي را كه به عنوان نو مي‌خرد و به تن مي‌كند، توسط كسي قبل از او پوشيده شده باشد.

به گزارش فارس، وقتي به بازار لباس محله عبدل‌آباد تهران مي‌روي با خيابان طويلي مواجه مي‌شوي كه دو طرف آن را مغازه‌هاي لباس‌فروشي متعددي احاطه كرده است.

برخي از اين مغازه‌ها به صورت بوتيك‌هاي بسيار جديدي هستند و با مدل‌هاي امروزي و مانكن‌هايي كه لباس‌هاي عكس‌دار عجيب و غريب بر تن دارند تزيين شده‌اند و پسران جواني فروشنده اين مغازه‌ها هستند.

بوي زغال جگرفروشي‌هاي متعددي كه وجود دارد، فضاي خيابان را پر كرده است و هر از گاهي هم صداي بلند ضبط خودرويي در فضا طنين‌انداز مي‌شود.

در اين ميان بعضي از مغازه‌ها درست در قالب و شكل مغازه‌هاي لباس‌هاي دست‌دوم فعاليت مي‌كنند؛ هنگامي كه وارد مي‌شوي از سقف تا پايين با لباس‌هاي مختلف كه بعضا مارك‌دار هم هستند، پوشيده شده است و گوشه‌اي از مغازه لباس‌هايي در سايزهاي مختلف و با كيسه‌هاي چروكيده بسيار نامناسبي جلب توجه مي‌كند.

*ما تضمين نداريم

به هر فروشنده‌اي كه مي‌گفتم چه تضميني مي‌دهيد كه در ميان اين لباس‌هاي نو، لباس‌هاي تاناكورا يا همان دست دوم را به مردم نمي‌اندازيد، اكثريت از پاسخ‌دادن طفره مي‌رفتند و جواب قانع‌كننده‌اي نمي‌دادند، بعضي‌ها هم به شدت عصباني مي‌شدند.
فروشنده يكي از بوتيك‌ها مي‌گويد: اين لباس‌ها اصلاً تاناكورايي نيست و يك سري از آن‌ها با كارت بازرگاني مجوز دار از مرز كشورهاي تركيه، پاكستان، چين و تايلند وارد كشور مي‌شود.
اين فروشنده ادامه مي‌دهد: حتي برخي از اين لباس‌ها توليد داخل است و به هيچ وجه ما دست دوم يا تاناكورا نداريم و اصلاً خبر ندارم كه از بازار لباس دست‌دوم مهاباد به اين سمت مي‌آيد يا نه!
يكي ديگر از فروشندگان اين لباس‌ها مي‌گويد: قيمت‌ اين لباس‌ها بسيار خوب است و به عنوان نمونه شلوار توليد داخل با قيمت 15 هزار تومان، اينجا تنها 7 هزار تومان است.
وي ادامه مي‌دهد: اين لباس‌ها از چين، تايلند، پاكستان و حتي ايران به بازار عبدل‌آباد مي‌آيد و به سبب عمده بودن از جاهاي ديگر ارزان‌تر است.

* لباس‌هاي دست دوم هم داريم

به بهانه آنكه مي‌خواهيم مغازه‌اي راه‌اندازي كنيم و بايد قيمت تمام شده لباس برايمان ارزان‌تر تمام شود با يكي از فروشندگان صحبت كرديم.
او در ابتدا وجود لباس‌هاي دست دوم را انكار مي‌كرد اما پس از مدتي دستش را به سمت لباس‌ها مي‌برد و مي‌گويد: در ميان اين لباس‌ها، لباس دست دوم هم داريم كه اگر تعداد زياد بخواهيد برايتان ارزان‌تر تمام مي‌شود.
وي ادامه مي‌دهد: كاپشن حدود 18 هزار تومان با قيمت 13 هزار تومان و پليور 14 هزار توماني را حدود 7 هزار تومان مي‌فروشيم.
در مغازه ديگري نيز فروشنده اذعان مي‌كند كه در بين لباس‌هاي نو، لباس‌هاي دست دوم نيز وجود دارد.
در ادامه وارد يكي از مغازه‌هاي كفش‌فروشي شديم و از فروشنده تقاضاي يك كتاني مارك‌دار خارجي استوكي يا همان دست‌دوم را كرديم، فروشنده كه با تعجب نگاه مي‌كرد، در ميان كتاني‌هاي نو ، كتاني‌هاي دست‌دوم مارك‌دار را نشان داد.
وي مي‌گويد: اين كتاني‌ها از كشورهاي چين، تايوان و تايلند مي‌آيد.

*جنس فروخته شده، پس گرفته نمي‌شود

مريم شكيبا، 57 ساله مي‌گويد: من پس از خريد يك بلوز متوجه شدم بوي بدي مي‌دهد و هنگامي كه براي پس دادن آن به فروشنده مراجعه كردم، وي گفت كه بايد با دقت لباس را مي‌خريدي و جنس فروخته شده پس گرفته نمي‌شود.
وي ادامه مي‌دهد: با خريد آن بلوز من هم پولم را از دست دادم و هم ديگر نمي‌توانم از آن استفاده كنم.
محسن رضايي 35 ساله نيز مي‌گويد: من يك شلوار خريده بودم كه پس از خريد فهميدم بعضي قسمت‌هاي آن حالت ساييدگي دارد.
يك دانشجو بيان مي‌كند: با توجه به فصل سرما قصد داشتم يك پليور بخرم اما ديدم پشت يقه و لبه آستين‌هاي اين لباس حالت بد و پرزداري دارد كه از خريد آن منصرف شدم.
سعيده اميني 42 ساله مي‌گويد: برخي از اين لباس‌ها كاملا مشخص است كه دست‌دوم است و مردم بايد با دقت بيشتري خريد كنند هرچند كه برخي فروشندگان متقلب از هر راهي حتي به ضرر مردم، به فكر منفعت خود هستند.

*گستردگي كار و نيروي انساني كم

نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس مي‌گويد: اين موضوع به وظايف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به خصوص حوزه بهداشت محيط برمي‌گردد زيرا در همه دانشگاه‌هاي علوم پزشكي واحد بهداشت محيط براي اين قبيل فعاليت‌ها ناظر در نظر گرفته شده است.
حسينعلي شهرياري ادامه مي‌دهد: كارمندان ناظر واحد بهداشت‌ محيط به موادغذايي، مواد خوردني و آشاميدني، تمام مسائل آرايشي و محيطي نظارت مي‌كنند.
وي مي‌افزايد: از نظر بهداشتي بر اين نوع لباس‌ها نظارت مي‌شود و بايد هم مسئولان نظارت داشته باشند كه اگر آلودگي مشاهده شد، معدوم كنند.
نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس اضافه مي‌كند: بعضي از مواقع به سبب گستردگي كار نظارت با مشكل مواجه مي‌شود و بسياري از اين لباس‌هاي تاناكورا به صورت قاچاق وارد كشور مي‌شود و از مبادي رسمي نمي‌آيد.

*تقلب در بازار لباس عبدل‌‌آباد

شهرياري با اشاره به اينكه مسئولان در اين زمينه تلاش مي‌كنند، بيان مي‌كند: متاسفانه جلوي بسياري از قاچاق‌ها را نتوانسته‌ايم بگيريم مانند مواد مخدري كه وارد كشور مي‌شود مگر چند درصد مي‌توانيم جلوي آن را بگيريم تنها تا حدي مي‌توان خنثي كرد.
وي ادامه مي‌دهد: موضوع لباس‌هاي دست‌دوم بيشتر بايد در دانشگاه‌ها به خصوص در حوزه معاونت بهداشتي به آن پرداخته شود و اگر واقعا به اين موارد برمي‌خورند مي‌توانند آنها را جمع‌آوري كرده و معدوم كنند.
نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به اين سوال كه در بازار البسه عبدل‌آباد لباس‌هاي دست‌دوم را در ميان لباس‌هاي نو به مردم مي‌اندازند، مي‌گويد: اگر واقعا ما فكر كنيم مغازه به مغازه مي‌شود نظارت كرد نمي‌شود اما اين كار خيانت در امانت است و دارند كار غير قانوني و تقلب مي‌كنند كه البته ما بايد مردم را آموزش دهيم كه مردم خودشان مراقب باشند كه چنين اجحاف‌هايي به آنها نشود.

* سازمان بازرسي و وزارت بازرگاني نظارت كنند

نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس مي‌گويد: اين كارهاي غيربهداشتي واقعا نبايد انجام شود و متأسفانه دانشگاه‌هاي علوم پزشكي از نظر نيروي انساني مشكلات جدي دارند كه به اطلاع كميسيون رساندند و از اصناف خواسته‌اند كه به آنها در اين باره كمك كنند.
وي تصريح مي‌كند: اصناف هنگامي كه خودشان وارد كار شوند، يك درصدي قطعاً كمك مي‌كنند اما به هر حال اين مسائل صنفي و حفظ و مراقبت از صنف‌شان شايد بيشتر از آن باشد كه بخواهند برعليه اعضا صنف كاري را انجام دهند.
شهرياري مي‌افزايد: در حقيقت نظارت بر اين موارد به سبب گستردگي و كمبود نيروي انساني كار سختي است و بايد نظارت اصناف و بازرسي‌ها جدي‌تر گرفته شود.
نائب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس عنوان مي‌كند: اين مغازه‌هاي لباس‌فروشي تاناكورا تنها زيرمجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نيست و سازمان‌هاي ديگر نيز مانند سازمان بازرسي كل كشور و وزارت بازرگاني نيز بايد دخالت و نظارت بيشتري داشته باشند.
شهرياري يادآور مي‌شود: اصناف هنگامي كه پروانه‌اي صادر مي‌كنند واقعا بايد مراقبت كنند و متوجه باشند كه در صنفشان چه كارهايي را مي‌خواهند انجام دهند و ببينند اين كارها مجاز هست يا نيست و مواظبت شود تا مشكلي براي مردم پيش نيايد.

* برخي ميكروب‌ها با شستشو هم از بين نمي‌روند

كارشناسان بيماري‌هاي عفوني معتقدند، شايد لباس‌هاي تاناكورا بعد از جوشاندن، شستن و اتو كردن مشكل جدي بهداشتي نداشته باشند، اما هيچ‌گاه نمي‌توان توصيه به پوشيدن آنها كرد چرا كه بسياري از ميكروب‌ها حتي پس از شستشو هم از بين نمي‌‌روند و تا زمان زيادي دوام دارند؛ نمي توان به مصرف‌كنندگان اين لباس‌ها اطمينان داد كه پوشيدن اين لباس‌ها اگر تا به حال برايشان مشكلي ايجاد نكرده هميشه همين طور خواهد بود.

*ويروس‌ها و قارچ‌ها مي‌توانند به مدت طولاني زنده بمانند

يك متخصص پوست و مو مي‌گويد: درباره استفاده از لباس‌هاي دست دوم ديگران كه در كشور ما به لباس‌هاي تاناكورا معروف شده‌اند و سال‌ها در ميان برخي از مردم جا بازكرده‌اند، از لحاظ بهداشتي و پزشكي مشكلاتي را براي استفاده‌كنندگان مي‌توانند ايجاد كنند.
مجتبي اميري عنوان مي‌كند: مهم‌ترين علت آن اين است به سبب اينكه اين لباس‌ها از مبادي قانوني وارد كشور نمي‌شوند و به صورت قاچاق وارد مي‌شود هيچ نظارتي بر نحوه استفاده قبلي آنها و نحوه نگهداري‌شان وجود ندارد.
وي ادامه داد: عواملي مانند ويروس‌ها و قارچ‌ها در محيط خارج از بدن مي‌توانند به مدت طولاني زنده بمانند كه وقتي شرايط مورد نظر را در بدن فرد استفاده كننده مانند رطوبت پيداكنند، مي‌توانند سبب ايجاد بيماري‌هاي مختلف پوستي شوند.

* لباس‌زير و كفش دست‌دوم مطلقا ممنوع

اميري بيان مي‌كند: به طور كلي استفاده از لباس‌هاي زير كه به نحوي با پوست تماس دارند و كفش به طور مطلق از نظر پزشكان ممنوع است به اين معني كه لباس‌زير و كفش هر فردي مي‌تواند براي هر فرد ديگري ناقل بيماري و ايجاد كننده بيماري باشد.
وي مي‌افزايد: لباس‌هايي كه با پوست تماس نداشته باشند نمي‌توان به يقين بگوييم كه اينها ناقل بيماري هستند، اگر شرايطي مانند شستشو با دماي 80 درجه و استفاده از اتوهاي داغ رعايت شود تا حدود زيادي ريسك انتقال بيماري كاهش پيدا مي‌كند اما گاها اين موارد را رعايت نمي‌كنند.
اين متخصص پوست و مو اضافه مي‌كند: مشكلاتي كه اين لباس‌ها مي‌توانند به همراه بياورند مانند درماتيت يا آلرژي‌هاي پوستي است به سبب آنكه مواد شستشو به خصوص در نواحي يقه و زير بغل هنگامي كه با پوست تماس پيدا كنند، مي‌توانند ايجاد آلرژي‌هاي پوستي بكند و از طرف ديگر عفونت‌هاي قارچي و ويروسي مي‌توانند به راحتي از طريق اين لباس‌ها به خصوص لباس‌هاي زير به بدن فرد منتقل شوند.

* اثر رواني منفي در استفاده‌كنندگان تاناكورا

اين متخصص پوست و مو مي‌گويد: از سوي ديگر جنبه‌هاي رواني و تاثيرمنفي بر سلامت رواني استفاده‌كنندگان اين‌گونه لباس‌ها را نيز بايد در نظر داشت كه اين موضوع براي نوجوانان و جوانان بيشتر صدق مي‌كند.
اميري تصريح مي‌كند: معمولا افراد خاطراتي كه از سال نو و روز نخست ورود به مدرسه دارند بيشتر با آن لباس‌هاي نويي كه مي‌گيريم، همخواني دارد و در اين مورد قيمت و مارك‌ لباس‌ها مهم نيست.
وي ادامه مي‌دهد: آنجايي كه انسان از يك لباس نو استفاده مي‌كند، آن شور و شعف، هيجان و شادي كه ايجاد مي‌كند براي هر فردي خاطره‌انگيز است در حاليكه شما اگر لباس دست دوم را از بهترين و گران‌ترين مارك‌ها استفاده كنيد هيچ وقت نه تنها آن لذت را ندارد بلكه آن اثر رواني منفي را در فرد ايجاد مي‌كند.

* فخرفروشي با لباس‌هاي دسته‌دوم مارك‌دار

اميري مي‌گويد: جدا از مسائل اقتصادي، مسائل فرهنگي هم در دامن زدن به استفاده از اين لباس‌ها نقش دارد و آن هم فخرفروشي است كه برخي فكر مي‌كنند اگر لباس‌هاي مارك‌دار و خارجي بپوشند مي‌توانند به آن افتخار و مباهات كنند.
اين متخصص پوست و مو بيان مي‌كند: اين مسئله روي اقتصاد كشور نيز مي‌تواند اثرگذار باشد كه در مواردي اشتغال را از توليدكنندگان سلب كرده است.
وي يادآوري مي‌كند: بنابراين عفونت‌هاي قارچي، ويروسي و باكتريايي مي‌توانند از طريق اين لباس‌ها منتقل شوند و سبب درماتيت يا آلرژي‌هاي پوستي شود.
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.