۲۸ صفحه از اسناد حادثه ۱۱ سپتامبر در مورد دست داشتن مقامات سعودی در این حوادث پس از ۱۴ سال از زمان انتشار کامل آن از سال ۲۰۰۲ میلادی منتشر شد.
به گزارش ایرنا ، ۱۴سال سری نگهداشتن گزارش تحقیق اتهام عربستان همراه با تهدید متقابل به خروج سرمایه، ماراتن دید و بازدیدهای متقابل مقامات بلندپایه سعودی وآمریکایی، همه و همه مفاهیم سیاسی نامعلومی ازحادثه ۱۱سپتامبر هستند که با وجود مشکوک بودن صورت مساله به دستاویزی برای تهدید، تطمیع وحمله به چند کشور مسلمان تبدیل شده است اما درنهایت عربستان را تبرئه کردند.
تحلیل گران سیاسی معتقدند: اگر عربستان از دست داشتن در این حادثه مبرا بوده پس دلیل سری نگاه داشتن ۱۴ ساله بخشی از اسناد آن، چه بوده که هر دو کشور آمریکا و عربستان نسبت به انتشار آن واکنش نشان داده و تا مرحله تهدید یکدیگر نیز پیش رفته اند.
تهدیدهای عادل بن جبیر وزیر امور خارجه عربستان در ماههای گذشته نسبت به انتشار این اسناد که اکنون از اعلام برائت آن سر از پا نمی شناسد اتفاق معقول و قانع کننده ای برای افکار عمومی جهانیان نیست هرچند که مبداء این اتفاقات خود را راضی از اقدام خود بپندارند!!
مقامات سعودی که تا پیش از این با زبان تهدید در مقابل انتشار این اسناد سخن می گفتند اکنون اینگونه خود را خوشحال وانمود می کنند که به مبرا بودن خود اطمینان داشتیم!
اگر یک نفر از این عوامل ۱۱ سپتامبر ایرانی بود دولت آمریکا ادله مثبته کافی برای کشاندن پای ایران به محاکمه در سازمان امنیت را فراهم می کرد اما با وجود اینکه ۱۵ تن از ۱۹ عامل این حادثه عربستانی بودند و ادله ای هم وجود دارد که برخی شاهزادگان سعودی به عوامل آن کمک مالی کرده اند با این حال حکم تبرئه سعودی ها را صادر می کنند!
روزنامه عربی زبان رای الیوم در این رابطه می نویسد: آمریکا، عربستان را از دست داشتن در این حادثه تبرئه کرد اما آیا این پایان کار خواهد بود؟ یا اینکه بنا به ضرورت زمانی این تصمیم گرفته شده و اگر عربستان بی گناه بوده دلیل مخفی ماندن این اسناد و انتشار پس از ۱۴ سال و حل شدن ناگهانی مشکل مخفی ماندن آن چه بوده است؟
در این روزنامه آمده است بی تردید حاکمان سعودی از تبرئه شدن از این حادثه بسیار احساس خوشحالی می کنند حادثه ای که ماهها است در کش و قوس بین مقامات دولت وکنگره آمریکا و شاهزادگان سعودی باقی مانده و یکی به انتشار اسناد و دیگری به خروج سرمایه دهها میلیارد دلاری خود در صورت انتشار، تهدید می کرده است.
۲۸ صفحه از اسناد حادثه ۱۱ سپتامبر در مورد دست داشتن مقامات سعودی دراین حوادث پس از ۱۴ سال از زمان انتشار کامل آن از سال ۲۰۰۲ میلادی منتشر شد اسنادی که بنا بر ملاحظات سیاسی مخفی نگاهداشته شد تا اینکه کنگره آمریکا در ماه های اخیر تصمیم به انتشار آنها کرفت که این امر، مقامات سعودی را برآشفت و تهدید کردند در صورتی که این اسناد منتشر شود دست به انتقامی اقتصادی که خروج ۱۲۰ میلیاردها دلار سرمایه خود از این کشور است دست خواهند زد.
اکنون نیز که این اسناد منتشر شده مسلما بخش های حذف شده دیگری درآن وجود دارد که شاید سال ها بعد با استناد به آن، زمینه باجگیری دیگری برای آمریکایی ها فراهم شود.
در مدتی که مقامات دولتی و اعضای کنگره آمریکا تهدید به انتشار این اسناد می کردند محمد بن سلمان شاهزاده جوان و بی تجربه سعودی که سمت جانشین ولیعهدی را برعهده دارد وعادل بن جبیر وزیر امور خارجه این کشور و از طرف مقابل باراک اوباما و دیگر مقام های آمریکایی، سفرهای مکرر و متعددی به واشنگتن و ریاض داشتند تا بتوانند زنجیره بده بستان های سیاسی و مالی برای این موضوع را تکمیل و برای آن تدبیری بیاندیشند که پس از ماهها تهدید و تطمیع به تبرئه موقتی سعوی ها خاتمه یافته است.
سعودیها تلاش های فراوانی کردند تا با وعد و وعیدهای فراوان، آمریکایی ها را از انتشار آن بازدارند کما آنکه حداقل بعد از مرحله اول (۱۴ سال سری بودن آن) توانستند چند ماهی نیز از انتشار آن جلوگیری کنند و در نهایت بخش هایی را که مربوط به سعودی ها است را از آن بزدایند و سپس آن را منتشر نمایند.
برخی تحلیل گران نیز برائت عربستان در این شرایط زمانی را مرحله ای موقتی از مراحل اخاذی آمریکایی ها از شاهزادگان سعودی می دانند که مسلما در مراحل آینده اصل سند مجددا مطرح خواهد شد تا سعودی ها مبالغ بالاتری پیشنهاد بدهند.
روزنامه رای الیوم در این رابطه نوشته است: تبرئه حاکمان سعودی از این پرونده به معنی توقف تهدیدهای مقامات آمریکایی علیه آنها نیست بلکه این شیوه آمریکایی ها است که با ادعاهایی همچون سلاح های کشتار جمعی به عراق حمله کنند، با تهمت لاکربی دولت معمر قذافی را با زود و بهتان مورد هجوم قرار دهند در حالی که او از این اتهام ها مبرا بود ومسلما اگر آمریکایی ها بخواهند به برکت اتهامات دیگری می تواند بر همه منابع مالی عربستان که حدود ۱۲۰ میلیارد دلار است و در خزانه های آمریکا به ودیعه گذاشته شده مستولی شوند و حتی اگر مقامات سعودی بخواهند آن را خارج کنند می توانند با تصویب قانونی از خروج آن جلوگیری کنند.
آمریکایی ها که قابل اطمینان نیستند از همپیمانان عرب خود به عنوان وسیله ای برای حفظ منافع خود و یا از درآمدهای نفتی آنها به هر نحوی که بخواهند استفاده می کنند.
تبرئه عربستان بطور مطمئن موقتی و تنها برای چند هفته یا چند ماه و در مقابل وعد و وعیدهایی صورت گرفته است و البته با توجه به سابقه آمریکایی ها، ما حق اینگونه قضاوت کردن را داریم.
خواه ناخواه تحلیلگران سیاسی جهان می فهمند که هم در پشت پرده محکومیت عربستان و هم در صورت تبرئه آنها از دست داشتن در حادثه ۱۱ سپتامبر از سوی مقامات آمریکایی دلایل سیاسی ویژه ای وجود دارد، دلایل متقنی که تا چند هفته پیش کنگره آمریکا در حد یقین با استفاده از آنها از اتهام عربستانی ها سخن می گفتند اما به یک مرتبه و ناگهانی از این اتهام تبرئه می شوند؟!
تحلیلگران سیاسی معتقدند که روابط دو کشور آمریکا و عربستان از دوران اوج به دوران اضطرار تنزل یافته است جایی که دو کشور بجای روابط دوستانه سیاسی ۷۰ سال گذشته به دورانی رسیده اند که از روی اضطرار با پاداش های کلان و تهدید، رابطه خود را ادامه می دهند و به قول مفسران سیاسی روابط دو کشور هرگز به دوران ماه عسل پیشین بازنخواهد گشت.