نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 427899
ابتكار به برجام آلودن ترامپ
بخش تعاملی الف - ميرزا سعدين داورپناه
تاریخ انتشار : يکشنبه ۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۰


از نامه محمد جواد ظريف به فدريكا موگريني، درخواست رسمي تشكيل كميسيون مشترك برجام براي ورود به سازوكار حل و فصل اختلافات برداشت شده است. 
 
بند ٣٦ و ٣٧ برجام تحت عنوان «سازوكار حل و فصل اختلافات» مراحل رسيدگي را تا مراجعه به داوري شوراي امنيت سازمان ملل پيش بيني كرده است. اما دستاويز اعتراض ايران (تمديد قانون آي اس اي) نمي تواند ابزار كارآمدي براي محكوميت ايالات متحده طي اين مراحل شود بلكه پافشاري لجوجانه بر آن نيز بازگشت قطعنامه هاي پيشين را در پي خواهد آورد. 
 
ميتوان با خوشبيني در نظر داشت كه پس از گذشت اين مدت اكنون تيم برجامي هم ديگر خوب مي داند برگشتن قطعنامه هاي پيشين، بازگشت به اوضاع به مراتب بدتري نسبت به دوران پيش از برجام خواهد بود چون اينبار به اتكاي پذيرش تحميلات قطعنامه ٢٢٣١، قطعنامه هاي پيشين به اعتباري اعمال خواهند شد كه از سوي ايران پذيرفته شده محسوب مي شوند...
 
از سويي بخشي از منتقدان هميشگي برجام مشهور به دلواپسان نيز توسل به كميسيون مشترك برجام را تلاشي مذبوحانه و غير معقول براي احياي منافع ملي قلمداد كرده اند. 
 
علاوه بر اينها كاركرد كميسيون مشترك (پيوست ٤) مرور و تصويب برنامه هاي تحقيقاتي جديد ايران نيز مي باشد و از اين منظر تشكيل آن براي رسيدگي به دستور «طراحي پيشران هاي هسته اي» برجامي بوده و با توجه به تجلي حساسيت شخص آمانو، آبستن مباحث پر دامنه ايست. مقرر شده همه روند جلسات كميسيون مشترك برجام محرمانه باشند لذا نمي توان با قطعيت گفت كه تيم ايران واقعا چه نيتي دارد و به چه قانع مي شود و كي پا پس مي كشد.
 
با اين وجود ترامپ در راه است!  ترامپ حتي پيش از رسيدن از مذاكرات مجدد و چانه زني بيشتر بر سر برجام مي گويد. خواست تشكيل كميسيون برجام مي تواند زمينه سازي براي ورود دولت ترامپ به برجام باشد. ترامپ بي ترديد جاي خود را دور ميز دارد اما بازي جديد به استقبال او رفتن مي تواند رفتار مهاجمانه اش را پيش بيني پذير و در پاسخ به مسائل روي ميز محدود كند. مواجه شدن ترامپ با پرونده گشوده شده جاري كه در مدت زماني كوتاه بايد ساز و كار حل و فصل اختلاف به نتيجه رسانده شود، امكان ابتكار عمل اوليه را به واكنش هاي قابل چانه زني تقليل خواهد داد. 
 
حتي در مراحل نهايي ساز و كار حل و فصل اختلافات تا شوراي امنيت، بازگشت به قطعنامه هاي پيشين تنها راه حل پيش بيني شده نيست. 
 
بند ٣٧ برجام نوشته:
«...مفاد قطعنامه های سابق شورای امنیت سازمان ملل متحد مجددا اعمال خواهند شد، مگر اینکه شورای امنیت سازمان ملل متحد به "نحو دیگری" تصمیم گیری نماید...»
 
از جمله "نحو ديگر" آنچنان كه در ادامه همين بند توضيف شده، مي تواند وصله شدن يك قول و قرار جديد به اين لحاف چهل تكه برجام باشد. قول و قراري كه در صورت مشاركت دولت جديد امريكا در تهيه آن، تاييديه ترامپ بر برجام محسوب خواهد شد و تبليغ مي شود...
 
نبايد توقع داشت تيم برجامي دولتدار به اين راحتي و ناگهاني دست از دامن برجام بردارد كه چنين كور رفتن نيز راحت و كم هزينه براي ملت نخواهد بود اما با بود يا نبود برجام نيز نگراني از پيامدهاي اين تعهدات پر دامنه و خطير بي ترديد تا مدت ها گريبان گير كشور خواهد ماند.
 
کلمات کلیدی : ميرزا سعدين داورپناه
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۹ ۱۹:۲۸:۴۲
اين همه مبتكر داريم تو عالم سياست، بعد دويست ساله داريم درجا ميزنيم. موندم چرا نظام از اين كارشناسها استفاده نميمنه، حيفه به خدا! (4090772) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.