کد مطلب: 439120
پیام سفر وزیر خارجه کویت به ایران و سیاست دوگانه عربستان
بخش سیاست خارجی الف، 7 بهمن 95
ظاهراً کویت نقش میانجی میان ایران و عربستان را برای حل اختلافات به عهده گرفته است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۱
به گزارش رسانه ها وزیر خارجه کویت که حامل پیامی از سوی شورای همکاری خلیج فارس برای رئیسجمهوری ایران است، روز چهارشنبه ۶ بهمن وارد تهران شد. ظاهراً کویت نقش میانجی را میان ایران و عربستان برای حل اختلافات به عهده گرفته است.
شیخ صباح الخالد الصباح در این سفر چند ساعته با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و برخی از دیگر مقامات ایران دیدار کرد.
النهار کویت نوشته است که وزیر خارجه کویت پیامی را از سوی شورای همکاری خلیج فارس (GCC) برای آغاز رایزنیهای استراتژیک میان ایران و این شورا به تهران منتقل میکند.
سفیر ایران در کویت درباره محتوای این پیام و اهمیت این سفر میگوید: « این سفر فی نفسه مهم است و موجب گسترش و تحکیم مناسبات شده و راه را برای همکاریهای فیمابین باز میکند.»
اختلافات از کجا آغاز شد
در آغاز سال ۲۰۱۶، روابط بین دو کشور ایران و عربستان با اعدام نمر النمر، روحانی شیعه عربستان رو به وخامت نهاد. در پی حمله به سفارت عربستان، عربستان سعودی و بحرین روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و برخی دیگر کشورهای عرب سفیرانشان را با تحریک و تشویق عربستان سعودی از تهران فراخواندند.
ایران و عربستان در یمن، سوریه، بحرین و عراق اختلافات جدی دارند و ریاض سیاست منطقه ای خود را بر مقابله با جبهه مقاومت و محدود کردن نقش ایران در منطقه تعریف کرده است. در این راستا سعودی ها در روند مذاکرات صلح سوریه کارشکنی های زیادی کرده اند و هیأت عالی مخالفان و تروریست های وابسته به ریاض، چندین بار مذاکرات را ترک و یا اینکه با نتایج آن مخالفت کرده است.
اما اخیراً نشانه هایی بین دو طرف در راستای کاهش تنش ها آشکار شده است. حل مناقشه سیاسی در لبنان و روی کار آمدن میشل عون و سعد حریری بر اساس نزدیکی دیدگاه های دو طرف ارزیابی می شود.
در همایش جهانی اقتصاد که در داووس واقع در سوئیس برگزار شده بود، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با اشاره به بحرانهای منطقه و با لحنی آشتی طلبانه گفته بود که دو کشور عربستان سعودی و ایران میتوانند در زمینه ایجاد ثبات سیاسی در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.
اما برخلاف این فضا عادل جبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در کنفرانسی مطبوعاتی سه شنبه اعلام کرده که این کشور خواهان گسترش همکاریهای خود با دولت ترامپ است و از این طریق قصد دارد تا جلوی نفوذ بیشتر ایران در منطقه را بگیرد.
عادل جبیر گفت، دونالد ترامپ از «نقش مخرب جمهوری اسلامی در منطقه آگاه بوده و خطاب به مقامات عربستان سعودی گفته که او خواهان محدود کردن نفوذ ایران در منطقه است».
وی در ادامه گفت: اخیرا با دولت ترامپ ارتباطاتی داشته ایم و ما به این موضوع خوشبین هستیم. از بازگشت آمریکا به منطقه و ایفای نقش بیشتر استقبال می کنیم. روابط طرفین در همه زمینه ها طولانی و مستحکم بوده است و ما به تصمیم مردم آمریکا احترام می گذاریم. همچنین در صدد همکاری با دولت ترامپ هستیم. ما نسبت به توان همکارانمان در دولت آمریکا برای مقابله با بحران ها اطمینان داریم.
این در حالی است که ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی خود درباره رابطه آمریکا با عربستان سعودی ابراز نگرانی کرد و این کشور را به مشارکت نکردن عادلانه در دفاع آمریکا متهم کرد؛ ترامپ گفته بود: ما از عربستان سعودی حمایت می کنیم، درحال حاضر هیچ کس نمی تواند عربستان را آزار دهد چرا که ما از آن حمایت می کنیم و آنها بهای عادلانه ای به ما پرداخت نمی کنند. ما همه چیز را از دست می دهیم.»
با این توضیحات به نظر نمی رسد سیاست عربستان در قبال ایران تغییر جدی کرده باشد. پیشتر «حسین امیرعبداللهیان» مشاور رئیس مجلس در امور بینالملل و مسئول سابق بخش عربی-آفریقایی وزارت خارجه با اشاره به موضعگیریهای خصمانه مقامات عربستان علیه ایران گفت: عربستان سعودی در طی سالهای اخیر اقداماتی را علیه امنیت ملی ایران انجام داده ولی در ماههای اخیر این اقدامات تشدید شده است.
کلمات کلیدی : شورای همکاری خلیج فارس + ایران + وزیر امور خارجه کویت + ظریف
ایران باید بین روابط عربستان و کشورهای عربی شکاف ایجاد کند،دوستی همیشه بهایی دارد ما باید کاری کنیم که بهای نزدیکی کشورهای عرب منطقه با عربستان بالا برود جوری که دیگر تمایل دوستی با عربستان کمرنگ شود.
چیزی شبیه پایین امدن قیمت نفت که باعث شد اقتصاد تک قطبی اعراب متزلزل شود و با فشار به عربستان باعث شد ایران سقف تولید خود را بالا ببرد و عربستان کم کند. (4136490) (alef-3)
با ایجاد شکاف در منطقه ایران دست بالا را پیدا نمیکند بلکه رژیم اشغالگر صهیونیستی وامریکا وانگلیس و روسیه از شرایط برای پیشبرد اهدافشان استقاده میکنند در ضمن پایین آمدن قیمت نفت به زیان ما هم میباشد و ما برای رهایی از اقتصاد نفتی باید تولیدات صنعتی و کشاورزی خود را افزایش بدهیم از ورود بیرویه کالای خارجی در حالی تولید داخلی مشابه آن در داخل وجود دارد جلوگیری کنیم . ارزش و اعتبار یک ملت به مصرف کالای خارجی با کیفیت نیست بلکه به تولید و صادرات کالای تولید داخل میباشد . (4136704) (alef-13)
بله ولی این بدان معنا نیست که وقتمان را صرف تولید کالاهایی کنیم که هزینه تولیدشان از کارایی آنها پایین تر است ما می توانیم چیزهایی را تولید کنیم که دنیا به آنها نیاز دارد ودر مقابل تولیدات با کیفیت آنها را وارد کنیم . (4137913) (alef-3)
هر کالایی که قیمت تمام شده تولید داخلی ان ارزانتر و یا مرغوبتر از جنس مشابه خارجی است،باید حمایت شود.ولی حمایت غیرمنطقی از محصول تولید داخلی که در ان مطلوبیت نسبی نداریم ،نهایتا به ضرر مردم و مصرف کننده است؛مثل قند و شکر،که الان بیش از 2 برابر قیمت بین المللی در ایران عرضه میشود،مثل خودرو که تقریبا 3 برابر قیمت جهانی عرضه و به دست مصرف کننده میرسد،در حالیکه میانگین درامد ایرانیها یک سوم درامد متوسط اروپائیان و استرالیایی ها است. (4137945) (alef-3)
م.م.س.
۱۳۹۵-۱۱-۰۷ ۰۹:۳۲:۵۹
بایستی با عقلای سعودی گفتگو کرد نه با عروسک های خیمه شب بازی دلباخته غرب. عربستان کشور مهمی است و در جهان اسلامی جایگاهی ویژه دارد.
بهتر است شورایی متشکل از ایران، مصر،عراق، سوریه، لبنان، یمن، کویت به عنوان کشورهای مستقل اسلامی ایجاد و همواره به عنوان شورای ریش سفیدان به رفع و رجوع مشکلات فیمابین کشورهای مسلمان بپردازد. هر کشور و از جمله کشور عربستان هم با نشان دادن حسن نیت خود و متکی به انسان های شریف مردم حجاز می تواند بعداً عضو این شورا شود. (4136579) (alef-3)
براي كاهش تنش با كشور هاي عربي ابتدا بايد عربستان هاي داخل كشور را از بين ببريم تا موانع ارتباط درست ومنطقي منطببق با منافع ملي با كشور هاي عربي شكل بگيرد . حضور وزير خارجي كويت در ايران نشان پيروزي اعتدال بر تفكر طالبانيسم است . اعراب اكنون در موضع ضعف هستند وما مي توانيم با ايجاد رابطه گسترده با كشور هاي كوچك حاشيه خليج فارس، عربستان را بيشتر منزوي كنيم (4136945) (alef-13)
اختلاف عربستان با ايران سياسى نيست بلكه اعتقادى شبيه. اختلاف صفويون با عثمانى و بايد ايران براى از بين بردن حكومت عربستان همان كار حكومت صفويين بكند اتحاد با غرب و أمريكا و إسرائيل عليه عربستان و إيجاد اختلاف بيشتر و تضعيف دولت ها اسلامى طرفدار عربستان (4137073) (alef-13)
اجازه دهيد دولت روابط ما را با كشورهاى همسايه و هم كيش درست كند ، عربستان در نهايت برادر ماست و دشمنى ميان برادران به زيان امت اسلامى است . (4137113) (alef-3)
عربستان دستور گيرنده از امربكا واسراييل ومستقلا نمي تواندبراي روابط با ايران تصميم بگيرد (4137899) (alef-3)