نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 492725
یکسال از کودتای نافرجام در ترکیه گذشت/ ادامه موج گسترده سرکوب مخالفان و آینده مبهم اردوغان
بخش بین الملل الف، 27 تیر 96
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۷ تير ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۵۵
با وقوع كودتا در 15 ژوئيه 2016 در ترکیه، موج گسترده اي از سركوب افرادي كه مظنون به همراهي يا نزديكي به جنبش فتح الله گولن بودند آغاز شد كه تا همين امروز هم ادامه دارد. در تازه ترين اقدام بيش از هفت هزار نفر از ماموران و كارمندان دولت از مشاغل خود اخراج شدند. گفته مي شود در یک سالی که از کودتا در ترکیه می‌گذرد، حدود 55 هزار و 927 نفر بازداشت و بیش از 138 هزار و 148 نفر از کار خود اخراج شده‌اند.

اين موضوع در حالي است كه فتح الله گولن نه تنها دست داشتن خود در كودتاي نافرجام را تكذيب بلكه همیشه عنوان كرده كه كودتا نقشه اردوغان براي قبضه قدرت و حذف مخالفان سياسي خود بوده است. گولن، رهبر جنبش خدمت زمانی متحد نزدیک رجب طیب اردوغان بود اما در حال حاضر یکی از مخالفان اصلي وي به شمار مي رود. گولن پانزده سال است که در ایالت پنسلوانیای آمریکا زندگی می کند.

همزمان با فرا رسیدن اولین سالروز کودتا، جشن هایی در سراسر ترکیه برگزار شد. در مراسمي كه در استانبول برگزار شد اردوغان طی سخنانی با تأکید بر نفوذ اعضای سازمان گولن به سیستم قضایی، ارتش، پلیس و رسانه‌ها گفت: قوه قضائیه در حال مجازات عاملان آن است و در این مسیر باید به روند قضایی در ترکیه احترام بگذاریم. وی افزود: ادعای بازداشت صدها روزنامه‌نگار در ترکیه کذب محض است. اردوغان در ادامه از گردن زدن و اعدام کودتاچیان سخن گفت.
سرکوب مخالفان بعد از کودتا موجب شد که ارتباط ترکیه با كشورهاي غربي علي الخصوص دولت هاي اتحاديه اروپا تيره و تار شود. يكي از دلایل تنش هاي ايجاد شده بين كشورهاي اروپايي و تركيه، احتمال بازگشت حكم اعدام براي مخالفان مي باشد. سیاست ترکیه باعث دور شدن آنکارا از الحاق به اتحاديه اروپا شد و در راي گيري كه در پارلمان اروپا در این باره انجام شد با رای اکثریت قاطع یعنی ۴۷۱ در مقابل ۳۷ نفر، رای به تعلیق مذاکرات با آنکارا صادر شد.

رفتار و سیاست های اردوغان حاکی از این است که او قصد عقب نشینی و کوتاه آمدن در مقابل مخالفان را ندارد. به نظر می رسد تاکتیک او تحقیر و تقابل با مخالفان و کنار زدن آنها از عرصه سیاسی می باشد. این موضوع در جامعه ای مانند ترکیه که دارای شکاف های متعدد و متقاطع می باشد به شدت خطرناک می باشد.

تغيير نظام سياسي از پارلماني به رياستي
 يكي از مهمترين اقداماتي كه بعد از كودتا توسط اردوغان و حزب عدالت و توسعه صورت گرفت برگزاري رفراندوم اصلاح قانون اساسي بود. اصلاحاتي كه به عقيده بسياري با حذف پست نخست وزيري زمينه سازي براي تحكيم موقعيت اردوغان تا سال 2029 بود. در اين همه پرسي مردم تركيه با 51 درصد با اصلاحات در قانون اساسي موافقت كردند. این پيروزي اگر چه اردوغان را به آرزويش مي رساند اما بدون شك راي 41 درصدي مخالفان نشان دهنده اين است كه جامعه تركيه به شدت دو قطبي و دچار شكاف شده است و ادامه زمامداري حزب عدالت و توسعه بدون تنش نخواهد بود. همچنین این همه پرسي مشخص کرد كه اردوغان اکثریت طرفداران خود را در استان های بزرگ مانند استانبول، آنکارا، ازمیر و دیاربکر از دست داده است.

نكته مهم ديگر اين مي باشد كه برگزاري رفراندوم در وضعيت فوق العاده برگزار شد كه بعد از كودتا در تركيه حاكم شده بود و بسياري همين موضوع را نشان دهنده غيردموكراتيك بودن اين همه پرسي قلمداد كرده اند.
 
کشورهای پشت پرده کودتا
یکی از موضوعات مهم که در یک سال اخیر در رسانه های ترکیه درباره آن بحث های زیادی شد کشورهای پرده انجام کودتا بود. در فهرستی که رسانه های ترکیه منتشر کردند فتح الله گولن به عنوان رهبر اصلی کودتا، عادل اوکسوز، شخص نزدیک به گولن به عنوان نفر دوم و اکین اوزترک فرمانده سابق نیروی هوایی به عنوان نفر سوم قرار دارند.

اما با رصد سخنان مقامات ترکیه و دیگر کشورها، تا کنون به احتمال نقش آفرینی امارات، عربستان و آمريكا در كودتاي نافرجام تركيه اشاره شده است. به عنوان مثال دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در زمان رقابت های انتخاباتی عنوان کرده بود که اسنادی در دست دارد که نشان می دهد سازمان سیا در کودتای نافرجام ترکیه دست داشته است.

همچنین حدود یک ماه قبل روزنامه ینی شفق ترکیه به نقل از مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه مدعی تامین مالی کودتای 15 ژوئیه ترکیه توسط امارات متحده عربی شده بود.

عدم موضع گیری عربستان در ساعت اولیه وقوع کودتا در ترکیه نیز باعث شد حدس و گمان هایی از احتمال دخالت ریاض در کودتا مطرح شود. بعدها امیر سابق قطر از دست داشتن عربستان و محمد بن سلمان در کودتای ترکیه سخن گفت. به عقیده بسیاری دلیل این امر سیاست های اخوانی ترکیه، وجود تضادهای بنیادین طرفین در درگیری های منطقه و آفریقا بوده است.
 
کلمات کلیدی : کودتای ترکیه، اردوغان، فتح الله گولن
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۲۲:۰۲:۳۷
دیکتاتوری اردوغان محکوم به شکست است
هرگز نمیتوان با سرکوب و بازداشت و حتی اعدام مخالفان را کنار زد و بدون دغدغه به حکومت ادامه داد
برای همیشه کابوس مخالفان و احتمال کودتا و انقلاب را با خود خواهد داشت (4480225) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۲۲:۳۷:۲۵
كودتا كار خود اردوغان ديكتاتور بود براى اينكه آزادى مردم را محدود كند. اين يك حقه قديمى است. (4480254) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۲۸ ۰۹:۰۸:۰۸
کودتایی کاملا نمایشی به رهبری پشت پرده خود اردوغان که حتی بچه 5 ساله هم از نمایشی بودن اون آگاهه! (4480542) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۲۸ ۱۰:۱۳:۲۳
همش زیر سر خود اردوغان بوده تا راحتتر مخالفاش رو دستگیر و کشور رو مثلا پاکسازی کنه و راحتتر به دیکتاتوریش ادامه بده (4480633) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.