نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 507070
عبور از شایسته سالاری به ژن سالاری
گزارش از: محمد صادق کلبادی، 9 شهریور 96
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۹ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۲۲
پدیده «درب های چرخان» یکی از آفت های هر نظام سیاسی محسوب می شود، مهاجرت کارکنان و مدیران از بخش های  عمومی و بعضا دولتی به بخش های خصوصی شاید در نگاه نخست بدلیل انتقال تجربه یا ایجاد فضایی مناسب برای فهم متقابل میان بخش عمومی و خصوصی مورد استقبال قرار بگیرد اما این شیوه از نقل و انتقال افراد، مخاطرات جدی همچون«تشدید رانت‌جویی»، «سیاست‌گذاری جهت‌دار» و «افشای اطلاعات دولتی» را نیز با خود به همراه خواهد داشت.

از آنجایی که درب هم به یک پاشنه نمی چرخد برخی افراد و صاحبان منافع که با مناصب بالای مدیریتی در دستگاه های دولتی مشغول به فعالیت هستند به دلیل محدودیت های قانونی یا نداشتن زمان و توان لازم برای فعالیت همزمان در سمت های دولتی و مدیرعاملی چند بخش خصوصی و نیمه خصوصی، از نزدیکان یا فرزندانشان در این بخش ها استفاده می کنند یا عده ای برای استفاده از قدرت نفوذ آنان، از آقازاده هایشان  استفاده می کنند.

از سویی برخی دیگر نیز به نام جوانگرایی اما در راستای باز پس دادن نفوذ های پیش خرید شده پیش از انتخابات های مجلس یا شوراهای شهر و روستا و یا خوش خدمتی به مدیر مورد نظر، دست «آقازاده» را در  پستهای انتصابی و بعضا حساس بند می کنند که البته بسیاری از این موارد به نام جوانگرایی انجام و به کام آقازاده گان ختم شده است.

در سال های اخیر موارد متعددی از بکار گیری ژن های خوب دیده شده، از راه یابی به جمع لیست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس آن هم علیرغم حضور چهره های توان مند و برجسته و انتصاب نزدیکان برخی مسولان و مقامات در سمت شهرداری و ریاست شوراهای شهر،و بازعلیرغم تجربه ناکافی و سن کم  تا مدیرعامل شدن برخی آقازاده های نا شناخته و کم تجربه در شرکت های وابسته به برخی دستگاه های دولتی.

بی تردید تداوم چنین جریانی عملاً موضوع شایسته سالاری را به حاشیه ای می راند که هر چهار سال یکبار فقط کار کرد تبلیغاتی و انتخاباتی خواهد داشت و متعاقب آن  عدم وجود فرصت های برابر شغلی برای افراد و اشغال شدن مناصب شغلی حساس توسط افراد کم تجربه و نا کار آمد اما  متنفذ و اشتغال افراد متخصص و کارآمد در فضاهای نا مرتبط و نا متناسب، چرخه ی معیوبی از اشتغال را در نظام اداری کشور ایجاد می کند که خود آسیب های جدی و بعضا جبران ناپذیری را در بخش های مختلف جامعه به همراه خواهد داشت.

علاوه بر این  با از میان رفتن قبح پدیده ژن سالاری باید شاهد پیدایش یک الیگاریشی در قدرت و حکومت طبقه‌ای از خواص در جامعه بود که نه تنها با مبانی مردم سالاری دینی سازگاری ندارد بلکه جمهوریت و اسلامیت نظام را هم خدشه دار خواهد کرد.  

فرزندان مسولان هم در میدان رقابت باشند
در همین خصوص کنعانی مقدم در گفتگو با خبرنگار سیاسی الف با تاکید بر نظام گزینشی در روند شایسته سالاری گفت: در نظام شایسته سالاری در میان کسانی که شایستگی احراز یک پست و مقام را دارند و در یک رقابت برابر و فرصت برابرقرارمی گیرند باید کسی را انتخاب کرد که از شایستگی بیشتری برخوردار است.

این تحلیل گر مسائل سیاسی معتقد است اگر نظام گزینشی در جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظام شایسته سالاری باشد قطعا فرزندان مسولان هم می‌توانند در این رقابت حضور داشته باشند اما اینکه مسولان بدون هیچگونه رقابت یا گذراندن مراحلی به واسطه اینکه شخصی فامیل یا از نزدیکانش هست بخواهند اورا بر مسند کاری بگذراند عملا مخالف با شایسته سالاری و حتی ممکن هست مردم ازاین عملکرد زده شوند و نسبت به نظام و عدالت اجتماعی وسیاسی بدبین شوند به همین خاطر گماردن افراد به واسطه نسبت خانوادگی نتیجه اش شبیه همان نظام پهلوی خواهد شد که نظام هزار فامیل بود.

کنعانی مقدم نظام در ادامه تصریح کرد: همه کسانی که مسولیتهای دولتی می‌گیرند باید ازاین سیستم عبور کنند اما گاهی در بخش خصوصی هست که اتفاقا خوب هم هست از یک خانواده باشند چرا که می توانند با درک و مناسبات مشترکی که دارند در کارشان موفق باشند اما در بحث کارهای دولتی حتما باید بر اساس یک نظام گزینشی مبتنی بر عدالت و مردم سالاری و شایسته سالاری انتخاب ها صورت بگیرند.

ژن سالاری ماحصل نظام گزینشی معیوب است
اما صادق زیباکلام استاد دانشگاه از منظری دیگر به این پدیده نگاه می کند او معتقد است که «ما یک سری محدودیت‌های عجیب و غریب برای گزینش‌هایمان مشخص و تعیین کردیم که خیلی‌ها نمی توانند از آن عبور کنند بعد می‌گوییم که شخص دیگری نیست. اما به نظر من هست. افرادی در کشور حضور دارند که نه اصلاح طلب هستند و نه اصولگرا اما ملاحظات اطلاعاتی و امنیتی اجازه ورود به این افراد نمی دهد.» وی در ادامه با معیوب خواندن سیستم گزینشی موجود بزرگترین آسیب این جریان را مغفول ماندن تجربه، دانش و کار آمدی افراد دانست و تصریح کرد: خب وقتی همچین قوانینی وضع می کنیم معلوم است که بسیاری از افراد کارآمد نمی توانند وارد کابینه شوند یا در فلان منطقه شهردار شوند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تاکید کرد:  تا وقتی که ما این معضل را رفع نکنیم روند به همین شکل فعلی پیش خواهد رفت که فرزندان و نوه‌ها و ندیده و ... مسئولان آرام آرام به صرف داشتن ژن خوب در سمت‌های اجرایی قرار می‌گیرند سیستم فاسد می‌شود و عواقب بدی برای کشور در پی خواهد داشت.با این همه بنظر می‌رسد ادامه چنین پدیده ای عواقب نامطلوبی برای کشور در پی خواهد داشت که علاوه بر تقلیل راندمان و تضعیف عملکرد دستگاه های مختلف، اعتماد مردم که بزرگترین سرمایه اجتماعی نظام محسوب می شود را هم نشانه خواهد
 
کلمات کلیدی : ژن خوب+مجلس+آقازاده ها
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۷:۵۸:۰۴
ژن خوب امسال حججی ها و مدافع حرم
انقدر خوب که خدا اینطوری اونا رو آبرومند خریده
ظن بد هم معلومه کیان، همنوایی که میگن ا خودمون ژن خوریم اما مردم نظر کاملا متفاوتی دارن
شنبه زمان تشییع پیکر معلوم یمیشه کی ژن مرغوبه (4540836) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۸:۰۱:۳۳
دیروز من فهمیدم رشته ای به اسم جامعه شناسی ورزش وجود دارد! که خیلی شیک بدون کار آزمایشگاهی و نیاز به تحقیقات گسترده مییشه در آن دکتر شد!
چند ساله که تب دکتر شدن بالارفته و حتی پایان نامه را هم می شه خرید. بعد پولدارها دیگه به دکتر شدن در شعبات دورونزدیک دانشگاه آزاد و غیرانتفعاعی راضی نیستند یا پیام نور که مدرکش جز برای افزایش حقوق کاربردی نداره!
بلکه بچه ها رو میفرستند دانشگاههای دهان پرکن خارجه!!!
یادمه در طول تحصیل در خارج، با جوانی آشنا شدم که نرم افزار پایه کمپانی پیکسار را نوشته بود و فکر کنم داستان اسباب بازی از نوآوری او بود. جالبه که دیپلمش از یک دبیرستان دولتی بود با معدل پایین. مربی تیم بسکتبالی در آمریکا به عنوان خدای مربی کالجها معروف بود که لیسانس زبان اپانیایی داشت ولی بهش میگفتن پرفسور و حقوقش از استعدادیابی بیش از درآمد باشگاه پرسپولیس بود در یک سال!
سالهاست گرفتار مدرک و پارتی بازی هستیم. کشور را امثال هوندا میسازند نه پسر فلان وزیر و داماد کی و نوه فلان آیت اله.
کشور به مهندس با سوادی نیاز داره که پروژه اش را میده دانشگاه و پولش را میده تا براش تحقیق کنند نه کسی که خودش بره ده دوازده سال از عمرش را سرگرم تست زدن و کلاس کنکور رفتن و پایان نامه و مقاله خریدن و چاپ کردنه و آخرش هم بیکاره مگر بابا جون براش ژن خوب فراهم کرده باشه.
داره دیر میشه. ۱۹۸۰۰۰ دانشجوی دکتری بالقوه داریم. شگفت انگیزه (4540839) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۸:۲۵:۳۵
این یک واقعیت ذهنی در بین تمام مسئولین و نزدیکان سببی و نسبی انهاست که دارای یک حس برتربینی نسبت به بقیه هستند که در رفتارهای فردی و اجتماعی شان هم دیده میشود حالا به مدد شبکه های مجازی واذعان یکی از انها بصورت علنی درامده است (4540862) (alef-13)
 
متیما
Italy
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۹:۳۰:۱۱
فرماندار شهر ستان ما خواهر زاده استانداره و مدیر شرکتیم که کار میکنم (یک شرکت خصولتیه) پسر سفیر یک کشور اروپایی که ایشون هر چندی به هر بهانه ای هم ماموریت میره هم دیدار پاپا جونشون.خلاصه ما هم هستیم تا استادیوم خالی نباشه. (4540924) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۹:۴۷:۲۴
اکثر همین مسئولان هم شایسته نیستند و نباید توقع شایستگی از فرزندانشون داشت
به قول خارجی ها هیچ سیبی دور از درختش به زمین نمیفته
و یا به قول خودمون تره به تخمش میره حسنی به باباش
! (4540946) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۰۹:۵۸:۴۸
بجای عذرخواهی و استعفا، از ملت طلبکارن
حالا رای بدید به لیست امید و تکرار کنید ژن خوب
تکرار می کنم ژن خوب لیست امید رانتخواری تکرار میکنم (4540960) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۱:۳۷:۳۵
مثلا اگر حاج سید حسن خمینی، منتصب به حضرت امام نبود، آیا جایگاه فعلی را داشت؟ آیا خود حضرت امام، نزدیکان خود را از چنین سو استفاده هایی منع نمیکرد؟ (4541057) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۳:۰۴:۲۶
ی سوال همه این مردانی که طی این سالها در راس امور بودند شایسته بودند؟پس چرا اوضاع جامعه این طوریه! !!! (4541150) (alef-13)
 
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۳:۱۹:۱۶
خانواده های اصیل با ژن خوب ، می توانند فرزندانی نیک و پاکدست تحویل جامعه بدهند . و تاثیر ژن ، در اخلاقیات و روحیات هر انسان صد درصد ثابت شده است .
کشور های توسعه یافته تلاش کرده اند تا بتوانند ژن همه مردم را اصلاح و خوب کنند . و بسیار هم موفق بوده اند و لذا رقابت برای انتصاب مدیریت در ان کشورها احتمالا بین ژن خوب و ژن خوبتر است . (4541169) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۳:۲۶:۱۷
جاداره آقای دکتر توکلی به این موضوع هم ورود کنند و ریشه فامیل بازی رو در ادارت دولتی خشک کنند (4541178) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۳:۴۸:۰۴
بیا مدرک بدم که در تمام مدت تحصیلم شاگرد اول بودم. در دانشگاه هم ارشد معدلم هست 19.19 در دانشگاه دولتی مرکز استان. الان هم بیکارم و دنبال کار هم می گردم. ژن خوبی نداشتم. ژنم بد بود. (4541195) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۶-۰۹ ۱۴:۰۴:۰۲
خیلی وقته توی ایران ژن سالاریه حالا شما این قضیه رو به تمسخر نگاه کن اما این واقعیت نه اصولگرا داره نه اصلاح طلب- بدلیل ضعف مدیریت و قانون همه از این قضیه تا جایی که میتونن سو استفاده میکنند (4541214) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.