نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: برخی فکر میکردند استفاده از منابع خارجی به معنی عبور از انقلاب است.
اسحاق جهانگیری در برنامه با دوربین از شبکه یک عنوان کرد: در این ایام با روز معلم سالروز شهادت معلم تعلیم و تربیت روبرو هستیم به معلمان به عنوان گروههای مرجع اصلی مردم تبریک میگویم که مردم برای مسائل مختلف به آنان مراجعه میکنند به کارگران سختکوش هم روز کارگر را تبریک میگویم.
او افزود: این فرصتی است که میتوانم صریح با مردم صحبت کنم پدرم کارگر معدن بود گاهی روز کارگر را خدمت پدر میرسیدم و به او تبریک میگفتم این کار از دشوارترین کارهای دنیاست معادنی که در عمق زمین است و کارگران باید به تونلهای زیر زمین بروند و سنگ معدن استخراج کنند این کار بسیار مهم است و انسان را با سختیها بیشتر مواجه میکند و انسان میداند راهکار رسیدن به روزهای خوب عبور از سختیهاست و این فرهنگ را ایجاد میکند که انسان باید با سختیها روبرو شود و برای آن راهکار داشته باشد.
جهانگیری یادآور شد: در دوره دبیرستان با معلمی آشنا شدم که در زندگیام تاثیرگذار بود برای همه انقلابیون قبل از انقلاب شهیدنصیری لاری آشناست او در ۷ تیر شهید شد ما را به سمتی هدایت کردکه با امام و انقلاب و اسلام رحمانی آشنا شدیم. در دوره دانشگاه در کرمان با دانشجویان در دوران مبارزه آشنا شدیم که الان دیگر برخی بین ما نیستند برخی هنوز همراه ما هستند.
او خاطرنشان کرد: مقابل مسجد ملک کرمان هدف گلوله قرار گرفتم و بعد از سلامتی باز هم توانستم برای کشور کارهای بزرگی کنم با پیروزی انقلاب با توجه به درد فقر و محرومیت به منطقه بم رفتم سعی کردیم در حد توان به روستاییان کمک کنیم اولین مسئولیت حکومتی من جهاد سازندگی جیرفت بود در این مسئولیت فهمیدیم چگونه میتوان به مردم بی منت خدمت کرد و کار گروهی کرد. دو سال جیرفت بودم بعد مسئول جهاد کرمان شدم بعد کاندیدا شدم دو دور دوم و سوم با رای بالای مردم جیرفت نماینده مجلس شدم و به کمیسیون بودجه رفتم.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری یادآور شد: در آن زمان جنگ بود برنامه برای اداره کشورداشتن سخت بود گاهی ۷ میلیارد دلار درآمد کلی کشور بود باید دست مریزاد گفت به آنها که آن زمان کشور را اداره کردند ۴ میلیارد برای تقویت بنیه دفاعی بود با دو میلیارد دلار کشور را اداره میکردیم جایی ۱۲۰ میلیارد دلار داشتیم در یکسال.
جهانگیری تاکید کرد: همان زمان مشاور مالی یکی از قسمتهای جنگ بودم واقعا روزهای سخت و دشواری بود اداره کشور سخت بود ولی خوب اداره شد دوره سازندگی رسید منابع اداره کشور برای ویرانیهای کشور کجا بود چند استان کشور ویران شده بود برخی در استانهای دیگر مستقر شده بودند زیر بناهای کشور تخریب شد برنامه سازندگی تدوین شد.
او به تدوین برنامه اول توسعه کشور اشاره کرد و گفت: امام ماموریتی به سران قوا داد تا یک اصولی برای توسعه کشور تدوین کنند. ما به عنوان کمیسیون برنامه و بودجه مجلس محور اصلی توسعه اول بودیم. درآن زمان برای اولین بار بحث شد که باید از منابع خارجی استفاده کنیم. خیلیها باور نمیکردند و آن را ضد انقلاب و عبور از انقلاب میدانستند.
جهانگیری یادآور شد: زمانی که قرار شد بحث مناطق به برنامه توسعه بیاید بحثهای جدی مطرح شد. بسیاری از دوستان انقلابی چپ که ما هم عضو آن طیف دسته بندی میشدیم مواضع گرفتتند که ایجاد چنین مراکز بازگشت از خیلی مسائل است و ایستادگی کمیسیون برنامه بودجه و کمک آیتالله هاشمی به عنوان رییس جمهور موجب استفاده از منابع خارجی شد و بسیاری کارخانهها ایجاد شد. زمانی میگفتند استفاده از منابع خارجی برای ایجاد نیروگاهها خوب است چرا که همه می دیدند وقتی شب به خانه می روند برق ندارند و اینجا باید از منابع خارجی استفاده کرد. ما هم می گفتیم جاهای دیگر همچون کارخانه لاستیک سازی، سیمان و فولاد که وارد میشود، خاموش شده و باید با جذب سرمایهگذاری این کارخانهها را فعال کد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه بعد از مجلس سوم و در دولت دوم هاشمی به سمت استاندار اصفهان منصوب شد، گفـت: در آن زمان اصفهانی در مراکز مهم قدرت حضور داشتند. در آنجا یاد گرفتم که چگونه با گروههای سیاسی مختلف کار کنم و مشلاکت راحل و کار را پیش برد. از علما و مردم اصفهان آموختم که چگونه میتوان گامهای بلند برای توسعه کشور برداشت. بسیاری از طرحهایی بزرگ اصفهان یادگار آن دوران است. اخیرا که به عنوان معاون اول به این شهر سفر کردم، ورزشگاههایی را دیدم که در آن زمان کلنگ زده شده بود.
او افزود: یک سبک مدیریت یاد گرفتم که مسائل کشور را میتوان با گفتوگو و تفاهم بحران را به مسئله تبدیل و آن را حل کرد. روزی از اداره اطلاعات اصفهان خبر دادند که آیتالله منتظری قصد سفر به نحفآباد دارند. و موضوع خیلی عجیبی بود. ایشان از سال ۶۸ که از قائم مقامی برکنار شدن بودند تا آن سال حواشی مختالفی برایشان در قم و اصفهان و نجفآباد بوجود آمده بود. و حضور ایشان می تواند مشکل ساز باشد. به عنوان رییس شورای تامین جلسات گذاشتیم و عدهای گفتند راه را ببندیم و اجازه ورود به شهر را ندهیم و عده دیگر پیشنهادهای دیگری دادند.
جهانگیری ادامه داد: آخرش به جمع بندی رسیدیم که هیچ ممانعتی ایجاد نکنیم و با ایشان صحبت کنیم. ما از حضورش در نجف آباد استقبال کردیم روز اخر اعلام کردند میخواهد سخنرانی کند به فرماندار گفتم هرجا می خوهد اجازه این کار را بدهید. آن سخنرانی کم ترین حاشیه را برای جمهوری اسلامی نداشت و مردم را به تقوا و عشق به امام رضا دعوت کرد.
او تاکید کرد: همه مشکلات کشور را میتوان اینگونه حل کرد. ما خودمان مسائل ساده کشور را بحران تبدیل میکنیم و بعد میگوییم نمیتوان آن را حل کنیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در دوره اصلاحات نیز گامهای بلندی برداشته شد، اظهار کرد: در آن دوره کشور وارد دورهای جدید از توسعه قرار گرفت. برنامه سوم توسعه بهترین برنامه از نظر تدوین و از نظر عملکرد چه در قبل و چه بعد از انقلاب است. این برنامه موفق، نویسندهاش مجموعه دولت سیدمحمد خاتمی و تصویب کننده آن مجلسی بود که ریاست آن بر عهده ناطق نوری بود. فهم و عقلانیت این دو مجموعه را به این می رساند که هدف پیشرفت کشور است و برای این کار باید برنامهای تدوین و تصویب شود که بتواند در این خصوص کمک کند.
وزیر صنایع دولت اصلاحات اظهار کرد: تمام شاخصها در این برنامه مثبت بود و هنرمندان از فضای فرهنگی و هنری احاساس آرامش میکردند و مردم و جوانان در مباحث مشارکت و دانشگاه سرزنده شده بودند. آن دوران زمان شکوفا شدن صنعت بود و ۵ سال رشد صنعت دو رقمی بود. در آن زمان راهبرد توسعه صنعتی نوشتیم و آماده خیز صنعتی شدن را برداشتیم. حساب ذخیره ارزی درست کردیم که از فروش نفت برای روزهای مبادا ذخیره کنیم.
او ادامه داد: ارز تک نرخی شد و رانت از بین رفت و در وزارت صنایع معادت مهم ترین کار این بود که گلوگاه های فساد را شناسایی و برطرف کنیم..
جهانگیری یادآورشد: مدیر هرچند حزب الهی و متدین، وقتی پشت میزی مینشست و به او مهری میدادیم و میگفتیم بخش خصوصی مراجعه می کند، آن را بررسی و تائید کن تا برود. مهری بود به عنوان مهر عدم ساخت. هرکس میخواست وارداتی انجام دهد برای کسب مجوز واردات به وزارت خانه میآمدند و بالاخر این کارشناس متدین ما میگفت که با هربار مهر زدن من چندصد میلیون تومان به قیمت آن زمان پول به جیب فلانی میرود و در عوض به من ۲۰۰ هزار تومان حقوق میدهند. یواش یواش هدیه میگرفت و سفر میرفت و اینگونه برخی از مدیران کشور آلوده میشدند
او با بیان اینکه لازم باید این گلوگاههای فساد را شناسایی و با آن برخورد میکردیم گفت: در یک تصمیم انقلابی و کارساز گفتیم واردات از مهر عدم ساخت نجات پیدا کند و صرفا با تعرفه انجام و هرکس میخواهد واردات کند باید تعرفه آن را به دولت بپردازد. برای تدوین تعرفهها همه ذینفعان دخالت داشتند و میلیاردها تومان به حساب دولت واریز می شد.
وزیر صنایع دولت اصلاحات ادامه داد: آن دوران وقتی شاخصها دیده شد، قرار شد افقهای بلندتری برای کشور دیده شود از این رو مقام معظم رهبری چشم انداز ۲۰ ساله را مطرح کردند تا پس از آن ایرانی پیشرفته و قدرت اول در اقتصاد و علم در منطقه باشیم و هر ایرانی به آن افتخار کند.
معاون اول رییس جمهور به فضای کشور پس از سال ۸۴ و توقف روند توسعهای کشور اشاره کرد و گفت: یکی از برنامهنویسان مشهور دنیا میگوید در جهان سوم هروقت حرکتی به نقطهای میرسد به جای اینکه بالا برود برمیگردد. امیرکبیر وقتی میخواهد توسعه را شروع کند کشته میشود. یکی دیگر میخواهد توسعه را شروع کند بدنام میشود. هم در داخل و هم در خارج به محضاینکه میبینند کشورهای در حال توسعه اقدام توسعهای را شروع و نزدیک به رسیدن به نقطهای هستند با ترفندهایی به دنبال بدنام کردن چهرههای اصلی توسعه میافتند.
او ادامه داد: در آن دوره جدیدی که از سال ۸۴ شروع شد من در کنار بودم و در هیچ مسئولیتی نبودم. برای اینکه از مردم فاصله نگیرم یک ماهنامهای به نام صنعت و توسعه ایجاد تا تجربیاتم را حتی به مدیرانی که از لحاظ سیاسی اختلافنظر داشتیم ارائه دهم تا مسیر به درستی طی شود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: مسیر توسعه کشور منحرف و سرمایههای انسانی ومادی کشور نابود شد.۷۰۰ میلیارد سرمابه کشور معلوم نیست چگونه هزینه شد و اگر کسی از غصه بمیرد جای سرزنش نیست. مگر مردم چه بدی کرده بودند و ایران چه جرمی مرتکب دشد که با منابع و نیروهای انسانی آن این گونه برخورد شد. میدان مشترک نفتی ما با قطر تا سال ۸۴ به صورت مساوی برداشت میشد اما در سال ۹۲ آنها دو برابر ما برداشت میکردند و حق ملت را غارت می کردند.
جهانگیری ادامه داد: در یک مورد، ایران و قطر دارای منابع مشترک گازی هستند. ایران میگوید نصف این منبع برای ما و نصف آن برای شما. در سال ۸۴، مصرف دو کشور به صورت یکسان بود ولی در سال ۹۲ قطریها دو برابر از ایران بهرهبرداری داشتند. خوشبختانه امروز نه تنها مصرف ما مانند قطر نشده بلکه میزان بهرهبرداری ایران از این منابع بیشتر از قطر هم شده است.
او با بیان اینکه در آن دوران هشت ساله منابع ما را غارت کردند، اظهار داشت: قیمت ارز در ایران به ناگهان بالا رفت. پایین آوردن قیمت ارز ۲۲ میلیارد دلار ارز کشور را در دوبی فروختند تا قیمت دلار در ایران پایین بیاید. ۳۰ درصد این ارزها توسط یک صرافی صورت گرفت. در آن موقع جیب ایرانیها را میگشتند تا آن فرد بیش از ۵ هزار دلار بیشتر به خود به همراه نداشته باشد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در آن دوران هشت ساله، علاوه بر آوار اقتصادی در کشور یک آوار سیاسی در کشور هم ایجاد شد، تصریح کرد: چه کسی فکر میکرد فرزندان انقلاب و رهبری روبروی هم قرار گیرند؟ متاسفانه این اتفاق رخ داد. گفتنش دردآور است و نگفتنش هم. مردم ایران به هوش باشید. تاریخ نباید این گونه تکرار شود.
جهانگیری با اشاره به شرایط کشور در هنگام انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ خاطرنشان کرد: قیمت ارز و سکه در آن ایام ساعتی تغییر مییافت. سال ۸۴، قیمت دلار ۸۰۰ تومان بود ولی در سال ۹۲، حدود چهار هزار تومان بود. سکه ۸۰ هزار تومان بود ولی در سال ۹۲ یک میلیون و نیم تومان شده بود. کسانی که الان شعار میدهند و میگویند یکی، دو ساله میتوان بیکاری را حل کرد، چرا دیروز را فراموش کردهاند؟ آیا درآمدهای دو دولت یکسان بوده است؟ با ۱۲۰ هزار میلیارد درآمد ارزی، در آن هشت سال خالص اشتغال صفر بود. این هم یک نوع مدیریت است و باید تدریس شود. حداقل موجب عبرت درکشور میشود.
او با بیان اینکه ما وقتی کار را در دولت یازدهم آغاز کردیم باید آواربرداری میکردیم، ابراز داشت: من برای فهم مطلب میخواهم مثالی بزنم. پلاسکو سوخت. شاید من اولین نفری بودم که به شهردار زنگ زدم. ایشان گویا در خارج از شهر بودند. گفتم چه شد و ایشان گفتند که من رسیدم زنگ میزنم. پلاسکو در چند ساعت سوخت، در چند ثانیه فروریخت، در چند هفته آواربرداری شد و در چند سال ساخته میشود. وضعیت کشور نیز همین گونه است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه خوشبختانه ماشین اقتصاد کشور از دره بیرون آمده ولی ماشین داغون شده است، عنوان کرد: ما در مسیرتوسعه قرار گرفتهایم. موفق شدیم در این دوران تورم را از ۴۰ درصد به زیر ۱۰ بیاوریم. این برای همگان مشخص است و برای همین نیز است که کسی از تورم حرف نمیزند و نمیگوید در زمان کوتاهی این مشکل را حل میکنم. رئیس جمهور برای حل این وقت گذاشت و در هفته دو جلسه با حضور ایشان برگزار میشد. رونق شروع شده است.
جهانگیری افزود: فکر نمیکردند برجام و توافقی حاصل شود ولی با انتخاب یک تیم قوی دیپلماتیک توافق هستهای صورت گرفت. رئیس جمهور دراین باره وقت گداشت. مقام معظم رهبری با هدایتها و حمایتهایشان کار را دست گرفتند و ما به همه اهدافمان در برجام رسیدیم. ایرانهراسی را به ایران دوستی تبدیل کردیم. به بهانه تحریم چه فسادهایی رخ نداد و چه منابعی هدر نرفت.
او با بیان اینکه دنیا عاشق کار کردن با ایران شدهاند و شاهد هجوم هیاتهای شرق و غرب به ایران هستیم، ابراز داشت: امریکاییها بعد از انقلاب نمی خواستند ایران حتی یک هواپیما بخرد و ما را تحریم کرده بودند اما امروز چرا با ما توافق کردند و میگویند چرا این توافق و معامله را خبری نمیکنید. مردم ایران شما دارای بزرگترین تمدن تاریخی هستید.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه منابع خارجی در حال آمدن است، عنوان کرد: صادرات غیرنفتی ایران افزایش یافته است. در سال ۹۴و ۹۵، میزان صادرات غیرنفتی ما از واردات فزونی گرفته است که در تاریخ ایران بیسابقه است. قبلا نفت میفروختیم و کالا وارد میکردیم ولی الان کالای غیرنفتی صادر میکنیم و کالا وارد میکنیم.
جهانگیری با اشاره به انتشار گسترده اخبار دروغ درخصوص اموال مدیران دولتی در برخی از شبکههای اجتماعی یادآور شد: باید قدر مدیرانمان را بدانیم. نگذاریم مدیرانمان را با تهمت از صحنه خارج شوند. چگونه به ناگهان خانه مسئولان را نشان میدهند. یکی از آنها، درخصوص خانه من بود که دروغ بود و خانه همسایهام را نشان دادند. بنده با شفافیت کامل و بالا از سوی مسئولان عالیرتبه موافق هستم. خانه همه مسئولان نشان داده شود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: دولت آینده، دولت آینده و امید نام دارد. مهمترین مسئله امید است. باید ایجاد اشتغال شود. برنامههای بسیار دقیقی برای توسعه اشتغال وجود دارد. کارنامه من در ایجاد اشتغال بسیار درخشان است. در دوسال اخیر حدود ۶۴۰ هزار شغل ایحاد شده و با این کارنامه میتوان گفت شغل ایجاد میشود.
جهانگیری با تاکید بر اینکه اقوام باید احساس همبستگی کنند، بیان کرد: کرد، لر، بلوچ و شیعه و سنی همه ایرانی هستیم. ایران متعلق برای همه ایرانیان است و کسی نمیتواند این حق را از آنها محروم کند. زنان محرومترین بخش از جامعه ماست؛ نه حرمتی دارد و نه حقوقی از آنها رعایت میشود. کجای دنیا نیمی از جمعیتش نادیده گرفته میشوند. جمعیتی که هرکجا بوده جواب داده و عملکرد درخشانی داشهت است. خوشبختانه در این دولت معاون زن، سفیر زن، مدیر زن و فرماندار زن داریم که در منا هم شهید شد که از قضا سنی هم بود.
او با بیان اینکه رویکرد اصلی کشور استقرار عقلانیت و تدبیر در کشور باید باشد، گفت: برای کارهای سخت باید مدیران بزرگ باشند. روزی که تصمیم به پایان جنگ گرفته شود، مدیران بزرگ تصمیم گرفتند، هرچند که بعدها افرادی آن را نقد کردند ولی مگر کسی قبول میکرد به دوران جنگ برگردیم. برای برجام مدیران بزرگ تصمیم گرفتند ولی مگر میتوان گفت که به دوران تحریم بازگردیم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از اولویتهای دولت آتی توسعه فناوری داخای است، اظهار داشت: فناوری مهمترین شاخص دولت آینده است. باید نهضت علم و فناوری در کشور به صورت جدی دنبال شود و پایه آن دانشگاهها هستند. دانشگاهها باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرند. حرمت، امینت و استقلال دانشگاه باید مورد توجه قرار گیرد.
جهانگیری تاکید کرد: هرگاه به دانشگاه رجوع کردیم دانشگاهها مشکل و گره ما را حل کردند. اخیرا در مسئله سد گتوند با مشکلی روبرو شدیم. در شورای عالی آب من پیشنهاد حل این مسئله توسط دانشگاه را دادم. آنها این مسئله بررسی کردند و راهکارهایی را دادند که راهگشا بود.
او با بیان اینکه برای توسعه صادرات، افزایش تولید داخلی باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: برای توسعه صادرات نیازمند توسعه روابط خارجی با دنیا هستیم. برخی فکر میکنند که بدون توسعه روابط خارجی میتوان توسعه صادرات داشت. فکر میکنند بدون سرمایه خارجی میتوان اقدامی کرد. همانطور که ما به بازار داخلیمان حساس هستیم، همه دنیا نیز نسبت به بازار داخلیاش اهمیت میدهد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه باید با دیپلماسی فعال با دنیا وارد بازارهای خارجی شویم، تصریح کرد: باید گردشگری در ایران توسعه یابد. ایران همه شاخصهها را برای اینکه جزو ۱۰ کشور اول گردشگری دنیا بشود، داراست. ما باید به سمت جذب گردشگر خارجی برویم؛ به خصوص گردشگر و توریست فرهنگی. آنها با خودشان سرمایه به کشور میآورند و شغل ایجاد میکنند.
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید صنایع دانشبنیان را تقویت کنیم، خاطرنشان کرد: ایران میتواند مرکزاشتغال نیروهای دانشگاهی باشند. آی تی و آی تی سی در توسعه کشور معجزه میکنند. ما باید بگذاریم استارتآپها در کشور راه بیفتند و به بهانههای واهی به نخبگان و دانشجویان محدودیت ایجاد نکنیم. چرا با یک مهر مانع شویم که بهانه به کشورهای دشمن بدهیم.
او ادامه داد: دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی ما از چنان اقتداری برخودار هستند که ما به آنها اطمینان داریم.
معاون اول رئیس جمهورتوسعه خطوط حمل و نقل زمینی، ریلی و هوایی را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: ناوگان فرسوده باید از عرصه کشور خارح شوند. مردم باید امن مسافرت کنند. ما باید نفت و گازمان را توسعه بدهیم. ۲۰۰ میلیارد برای پروژههای نفت و گازی طرح وجود دارد. باید به سمت توسعه کشاورزی برویم. در این عرصه کارهای بزرگی انجام دادیم؛ یک بار در دولت اصلاحات به خودکفایی در گندم رسیدیم و در دولت بعدی تا شش میلیون گندم وارد کشور شد و یک بار در این دولت، ما ظرف دو سال به خودکفایی رسیدیم و من واقعا از کشاورزانمان تشکر میکنم.
جهانگیری با بیان اینکه درحوزه آب و محیط زیست، دولت باید اقدامات جدی انجام دهد، ابراز داشت: توسعه سواحل مکران یکی از اقدامات دولت بعدی باشد. اگر یک کیلومتر از این سواحل در کشورهای دیگر بود آن منطقه در کانون توسعه قرار میگرفت.
او در پایان یادآور شد: انشا الله دولت کارآمدی شکل بگیرد. هر دولت کارامدی توسط مردم از هر جناحی که باشد، همه باید کمکش کنند.