به گزارش «الف»، دست یابی به توافق هسته ای با استقبال کشورهای دوست ایران در عرصه بین الملل مواجه و در مقابل رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی نارضایتی خود را از این وضعییت نتوانستند پنهان کنند. در ادامه به برخی از این واکنش ها اشاره شده است.
بنیامین نتانیاهو: اسرائیل به توافق هسته ای پایبند نیست بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دیروز به محض انتشار خبر توافق هسته ای، به منظور پیگیری آخرین تحولات در رابطه با پرونده هسته ای ایران دستور تشکیل جلسه فوق العاده کابینه را صادر کرد. همچنین در این ارتباط مقامات رژیم صهیونیستی اظهارنظرهای مختلفی بیان کردند و همگی از توافق ایجاد شده در این ارتباط ابراز ناراحتی نمودند.
نتانیاهو در واکنش به توافق هسته ای کشورمان با ۱+۵ اعلام کرد که تل آویو به این توافقنامه پایبند نیست. وی در راستای منحرف کردن افکارعمومی جهان از سلاحهای هسته ای رژیم صهیونیستی مدعی شد:« اسرائیل هرگز اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته ای دست یابد. » به نظر نتانیاهو:« این یک توافق بد است چون ایران هر چه می خواست به دست آورد.»
به گفته نخست وزیر رژیم صهیونیستی، توافق حاصل شده یک اشتباه تاریخی است. نتانیاهو پیشتر نیز این توافق را بدترین توافق ممکن برای رژیم صهیونیستی و بهترین توافق قرن برای ایران خوانده بود.
رئیس رژیم صهیونیستی، شیمون پرز، نیز در واکنش به توافق اولیه، دولت ایران را از مردم این کشور جدا دانست و گفت: « من می خواهم به مردم ایران بگویم: شما دشمنان ما نیستید و ما نیز دشمنان شما نیستیم. احتمال رفع این موضوع (هسته ای) از طریق دیپلماتیک وجود دارد. این مسئله در دستان شما قرار دارد. تروریسم را رد کنید. برنامه هسته ای را متوقف کنید. توسعه موشک های دور برد را متوقف کنید.»
رئیس رژیم صهیونیستی همچنین گزینه نظامی علیه ایران را نادیده نگرفت و مدعی شد:« اسرائیل همچون بقیه در جامعه بین الملل راه حل دیپلماتیک را ترجیح می دهد اما من می خواهم به همه، آنچه که اوباما گفت و آنچه را که من شخصاً از رهبران دیگر شنیدم را یادآورم کنم که جامعه بین الملل یک ایران هسته ای را تاب نمی آورد. اگر مسیر دیپلماتیک با شکست روبرو شود، گزینه هسته ای از طرق دیگر منع می شود. جایگزین بدتر خواهد بود.»
آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، در واکنش به اعلام خبر توافق هسته ای، نیز گفت که این رژیم باید از نو گزینههایش در زمینه برنامه هسته ای ایران را ارزیابی کند.
لیبرمن گفت:« ما باید تصمیمات سرنوشت سازمان را خودمان به طور مستقل و برای محافظت از آینده مان اتخاذ کنیم. »
لیبرمن همچنین در این گفت وگو مدعی شد:« ما با یک وضعیت جدید روبرو شده ایم. همه گزینه ها روی میز قرار دارد، چه توافق حاصل شده باشد و چه نشده باشد ایران به یک پیروزی دیپلماتیک بزرگ دست یافته است. این یک توافق بد است.»
وی مدعی شد:« این فقط نگرانی اسرائیل نیست، بلکه جهان عرب را نیز نگران می کند.»
موشه یعلون، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، هم با صدور بیانیه ای درباره توافق هسته ای ژنو اظهار داشت:« توافق هسته ای ایران با گروه ۵+۱ یک دستاورد غربی نیست٬ بلکه تسلیم شدن در برابر لبخندها٬ نرمش و فریبکاری ایرانی بود که با هدف خریدن وقت، آن هم بدون آنکه خدشه ای به برنامه هسته ای ایران وارد شود٬ صورت گرفت.»
یووال اشتاینیتز، وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی، نیز گفت که این رژیم نمی تواند در جشن و سرور بین المللی بر سر این توافق شرکت کند. وی مدعی شد: این توافق همچنان توافق بدی است.
اشتاینیتز با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته یی ایران، مدعی شد که جامعه بین المللی در حال پیمودن همان مسیری است که در نهایت به کره شمالی اجازه داد سلاح هسته ای تولید کند.
نوری المالکی: توافق هسته ای گام بزرگی در راستای تثبیت امنیت منطقه استنوری مالکی، نخست وزیر عراق، نیز ضمن استقبال از توافق به دست آمده میان ایران و ۱+۵ آن را گامی بزرگ در راستای تثبیت امنیت منطقه دانست.
نخست وزیر عراق در ادامه می افزاید که:« ما امیدواریم که روند اعتماد سازی و فعال کردن گفتگو برای تحقق منافع طرفین در منع اشاعه هسته ای و اعتراف به حق ایران در برنامه هسته ای صلح آمیز ادامه پیدا کند و همچنین امیدواریم که این توافق مقدمه ای برای عاری شدن منطقه از سلاح کشتار جمعی باشد.»
نوری المالکی ضمن تبریک به تمام کشورهایی که در این موفقیت نقش داشته اند ابراز امیدواری کرد که این گام مرحله جدیدی از ثبات و توسعه را به دنبال داشته باشد و مقدمه ای برای حل بحرانهای دیگر باشد.
عمران الزعبی: اسرائیل و عربستان در پی توافق هسته ای منزوی تر خواهند شدعمران الزعبی، وزیر اطلاع رسانی سوریه، نیز اعلام کرد که رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی از توافق هسته ای ایران ضرر کردند و بیش از پیش منزوی خواهند شد.
الزعبی در ادامه اظهار داشت که:« توافق میان ایران و کشورهای ۱+۵ بیانگر پیروزی منطق گفتگو بر زبان تهدید و تحریم است. وی درباره واکنش رژیم صهیونیستی به توافق هسته ای ایران و غرب گفت: « موضع اسرائیل تعجب برانگیز نیست، زیرا منطق آن منطق تجاوزکارانه است.»
وزیر امور اطلاع رسانی سوریه همچنین تصریح کرد:« اسرائیل و عربستان از توافق هسته ای ایران و غرب ضرر کردند و اظهار نظرهای آنها بیانگر ترس و وحشتشان از این توافق است و این مسئله بیانگر سطح همکاری امنیتی ریاض و تل آویو در عراق و سوریه است.»
داود اوغلو: ترکیه بیش از هر کشوری خواهان حل پرونده هسته ای بوداحمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، نیز پیش از سفر به قطر درباره مذاکرات هسته ای ژنو گفت: «ترکیه، ایران را یک همسایه ارزشمند و قدرتمند می داند و ما بیش از هر کشور دیگری خواهان حل پرونده هسته ای ایران هستیم. من هنوز هم معتقدم اگر اهمیت توافقات تهران درک می شد، مسئله هسته ای ایران خیلی زودتر حل می شد. با این حال هنوز هم امیدوار هستیم و با تمام توان از اقدامات سیاسی و دیپلماتیک برای حل این معضل حمایت می کنیم.»
همچنین وزارت خارجه ترکیه با صدور بیانیه ای از دستیابی به توافق هسته ای تقدیر کرد. در این بیانیه، توافق اخیر اولین گام عینی برداشته شده از سوی دو طرف بعد از سال ۲۰۱۰ خوانده شده است. در این بیانیه همچنین ذکر شده که طبیعتا این توافق شکل دهنده آغاز یک روند و اقداماتی است که اعتمادسازی را هر چه بیشتر خواهد کرد. ترکیه در این بیانیه اعلام کرده برای حمایت از این روند آماده هر گونه تلاشی است. در این بیانیه آمده ترکیه در عین حال که از حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای حمایت می کند خواستار رعایت مقررات NPT نیز است.
رئیس کمیته خارجی مجلس مشورتی عربستان: خاورمیانه خواب نداردعبدالله العسکر، رئیس کمیته خارجی مجلس مشورتی عربستان سعودی، با ابراز ناخرسندی از توافق هسته ای میان ایران و گروه ۱+۵ ادعا کرد: «ساکنان منطقه پس از توافق هسته ای میان ایران و گروه ۱+۵ خواب ندارند.»
عبدالله العسکر افزود:« من از این بابت نگرانی دارم که ایران از یک موضوع دست بردارد تا به دستاورد دیگری در راستای سیاستهای منطقه ای و با کمک قدرتهای بزرگ دست یابد. من نگران هستم که به ایران فضای بیشتری در منطقه داده شود.»
واکنش این مقام سعودی در حالی مطرح شده که مقامات ریاض تاکنون واکنش رسمی به توافق ژنو نشان نداده اند و احتمالا وی برداشت شخصی خود را مطرح کرده است.
سفیر عربستان در لندن: هنوز همه گزینهها در دسترس خواهد بودروزنامه «تایمز اسرائیل» واکنش یک شاهزاده سعودی به توافق هستهای ایران را مورد توجه قرار داده است.
به نوشته این روزنامه، شاهزاده «محمد بن نواف بن عبدالعزیز»، سفیر عربستان در لندن ضمن انتقاد از آنچه «عجله غیر قابل درک» آمریکا در توافق با ایران خوانده، اظهار داشته، عربستان سعودی در این زمینه بیکار نخواهد نشست. این شاهزاده سعودی در یک مصاحبه تند و نامتعارف، همزمان با توافق میان ایران و ۱+۵، ایران را مستقیم تهدید کرده و گفته در صورتی که جامعه جهانی نتواند جلوی دستیابی ایران به سلاح هستهای را بگیرد، «همه گزینهها در دسترس خواهد بود».
استقبال گسترده مقامات لبنان و الجزایرمقامات لبنانی نیز در اظهاراتی به صورت گسترده از توافق هسته ای ایران و گروه ۱+۵ استقبال کردند. "عدنان منصور" وزیر خارجه لبنان طی اظهاراتی تاکید کرد: توافق هسته ای با ایران، به ضرر طرفهایی است که در نظر داشتند از اختلافات ایران و غرب سوء استفاده کنند.
وی این توافق را نقطه عطفی مهم در روابط ایران و غرب و تهران و واشنگتن پس از ۳۳ سال قطع بودن روابط این دو کشور دانست. وزیرخارجه لبنان این توافق را پیروزی مهمی در زمینه به رسمیت شناختن حق ایران برای استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای و حق غنی سازی اورانیوم در خاک ایران دانست که همواره توسط غربیها انکار می شد.
نبیه بری رئیس پارلمان لبنان نیز در اظهاراتی با استقبال از این توافق تاریخی تاکید کرد: چه کسی می گوید که در جهان سیاست تولدی وجود ندارد؟! هم اکنون ما شاهد تولد سیاست از ایران و در واقع از تهران پس از توافق ایجاد شده درباره برنامه هسته ای این کشور هستیم.
وزارت خارجه الجزایر نیز با صدور بیانیه ای تاکید کرد: روح همکاری اجازه داد که توافق میان ایران و گروه ۱+۵ به دست آید و باید همواره گفتگو و مذاکره به عنوان بهترین راه حل برای حل اختلافات بین المللی باقی بماند.