نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 294086
بعیدی‌نژاد: کل مذاکرات تیم قبلی ۴ روز بود
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۶
عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای در صفحه اینستاگرام خود درباره مقایسه مذاکرات این دوره با دوره قبل مطالبی بیان کرده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، حمید بعیدی نژاد رئیس تیم مذاکره کننده کارشناسی در صفحه اینستاگرام خود نوشت:

طی روزهای اخیر و بعد از اظهارات جناب آقای دکتر جلیلی مبنی بر آنکه طرفهای ١+٥ در پروسه منتهی به آلماتی ٢ در اوایل سال ١٣٩٢، آمادگی کامل لغو تحریمها و پذیرش برنامه غنی سازی ایران را داشتند، اعضای تیم هسته ای بویژه مورد سوالات متعدد رسانه ها قرار گرفتند که البته پاسخهای مناسب داده شد. خلاصه و فشرده توضیحات بنده نیز بدین شرح بوده است:

مقایسه گفتگوهای گذشته با مذاکرات دور جدید از چند منظر منطقی بنظر نمی رسد: اول آنکه یک اصل مهم که باید مد نظر قرار دهیم، این است که هر مذاکره ای چه در سطح دوجانبه یا چندجانبه سه مرحله را می گذراند:

١- دوره گفت وگوها و بحث های کلی، که در آن طرف ها اصولا شرایط را بررسی می کنند تا ببینند آیا می توانند نقاط مشترکی را بیابند که مذاکره را آغاز کنند یا نه.

٢- مرحله پیش مذاکره، که وقتی است که دو طرف سعی می کنند جنبه ها و چارچوب های کلی تفاهماتی را که می خواهند انجام دهند، مشخص کنند.

٣- دوره مذاکره که به تعیین تمام جزئیات و دقایق تفاهم و همچنین تدوین تفاهم اختصاص دارد.

از نقطه نظر کارشناسی، مذاکرات گذشته را باید به مثابه گفت وگوهایی دانست که به اولین مرحله اختصاص دارند؛ یعنی از نقطه نظر دقیق و فنی، حتی دو طرف وارد مرحله پیش مذاکره هم نشده بودند چه برسد به مرحله مذاکره.

در آن زمان، دو طرف در خصوص نحوه حل موضوع هسته ای حتی به رهیافت واحدی هم نرسیده بودند که بر آن اساس بتوانند مرحله پیش مذاکره و بعد مذاکره را شروع کنند. بنابراین دوره گفت وگوهای پیشین با مذاکرات هسته ای این دو سال اصولا نمی توانند در یک گروه طبقه بندی شوند و به لحاظ ماهوی خیلی با هم فرق دارند.

دوم آنکه زمانبندی گفتگوهاو مذاکرات دو مقطع نیز تفاوت زیادی داشتند. اگر دو سال مذاکره شبانه روزی و فشرده را از نظر کیفی و کمی، با مجموع روزهایی که در دوره قبلی به گفت وگو پرداخته می شد با هم مقایسه کنیم، فکر می کنم به تفاوت خیلی زیادی دو مقطع پی می‌بریم. در دوره قبلی، مدت زمانی که به گفتگوها اختصاص می یافت خیلی کوتاه بود و گفتگوها همچنین با فواصل طولانی برگزار می شد و وقت زیادی از مذاکرات هم به بحث در خصوص زمان و مکان گفتگوها اختصاص می یافت.

برای روشن شدن موضوع می توان با نگاهی به دوره گفتگوهای آقای دکتر جلیلی دریافت که ایشان طی سالهای ۸۷ تا ۹۲ منهای مقطعی که برای معرفی از سوی جناب آقای دکتر لاریجانی به آقای سولانا به رم عزیمت کردند، در زمانی طی حدود ۸۹ ماه ، ۹ دور گفتگو با جمع اعضای ١+٥ داشتند که مدت زمان گفتگوها در تمامی دوره ها یا یک روز یا دو روز بوده است که آخرین دور آن در آلماتی ٢ در روزهای۱۶ و ۱۷فروردین ١٣٩٢ برگزار شد.

لذا با یک شمارش ساده می توان در نظر گرفت که جمع دوره مذاکرات تیم آقای دکتر جلیلی در کل دوره های گفتگوها به ۱۶ روز میرسد که اگر در نظر بگیریم که جلسات در آن مقطع زمانی از طریق مترجم صورت میپذیرفت و لذا با مترجم زمان گفتگوها دو برابر می شود زمان کل گفتگوها در مقیاس مذاکرات دور اخیر به حدود ۸ روز میرسد و باز اگر در نظر بگیریم که حداقل نیمی از وقت گفتگوها با توجه به ماهیت بحثها به گفتگوهای خیلی کلان و راهبردی و زمانی هم به انجام ملاقاتهای دو جانبه اختصاص می یافت، میتوان گفت که اگر منصفانه هم بخواهیم گفته باشیم، زمان کل این گفتگوها در قیاس با نوع گفتگوهای دور جدید حداکثر ۴ روز خواهد بود.

و این در شرایطی بود که میدانیم بین دو طرف در خصوص بحث غنی سازی و لغو تحریم ها و اینکه تمام تحریم های اقتصادی و بانکی باید یکجا برداشته شوند، اختلاف نظرات عمده ای وجود داشت.

برای بنده به عنوان یک کارشناس، خیلی تصورش سخت است که در دور قبلی گفت وگوها که اصلا به مرحله مذاکره هم نرسیدیم و با توجه به آنکه مدت اختصاص یافته به مذاکرات در آن زمان در مقایسه با این دوره بسیار کوتاه بود، این امکان وجود داشته است که ج.ا.ایران و کشورهای ١+٥ توانسته باشند، به چنین تفاهمی در خصوص لغو جامع تحریمها و پذیرش غنی سازی دست پیدا کنند.

تاریخ مذاکرات نیز گویای آنست که طرفین بعد از این دور گفتگوها نهایتا به تفاهمی دست نیافتند و بیانیه نهایی صادره از سوی خانم اشتون بعد از جلسه آلماتی ٢ به نمایندگی از کشورهای ١+٥ نیز کاملا گویای پایان بی نتیجه این دور از گفتگوها بوده است. عین جملات خانم اشتون در ۱۷ فروردین۹۲ در آلماتی بدین شرح است:

« در طی این دو روز گفتگوها، ما با ایران بحثهای طولانی و فشرده ای در خصوص موضوعاتی که در پیشنهاد خود پیرامون اعتماد سازی که طی دوره قبلی گفتگوها با ایران در روزهای ۲۶ و۲۷ فوریه در آلماتی ارائه کرده بودیم داشتیم.

در خلال این بحثها روشن شد که مواضع کشورهای ٣+٣ و ایران در خصوص محتوا خیلی با هم فاصله دارند. بنا بر این موافقت کرده ایم که همه طرفها برای بررسی اینکه در این فرآیند در کجا قرار داریم به پایتختها برگردیم. من بزودی برای آنکه ببینیم چگونه به جلو حرکت کنیم با دکتر جلیلی در تماس خواهم بود.»

بدین ترتیب حدود دو ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری دو طرف بدون هیچ توافق و چشم اندازی برای توافق به گفتگوهای خود پایان دادند.

مضافا به اینکه همانطور که توضیح داده شد، آمریکائیها تنها در فرآیند مسقط بود که اعلام نمودند که حاضرند برای اولین بار در صورت حصول تفاهم، غنی سازی ایران را بپذیرند. پس اصولا میتوانیم نتیجه بگیریم که گفت وگوهای آن دوره اصولا به سطح جزئیات و اصلا سطح مذاکره به معنای دقیق کلمه نرسید.

ولی این ناقض تلاش وسیع جناب آقای دکتر جلیلی و همکاران ایشان برای پیشبرد مذاکرات نیست.

نباید فراموش کنیم که باید مذاکرات هسته ای را به صورت یک مجموعه دید. در یک دوره ای کشور تصمیم گرفته بود به آن نحو برخورد کند و امروز به این نحو. و بر همین مبناست که طرح مباحث مربوط به مقایسه شرایط حال و گذشته نباید به نحوی صورت گیرد که خدای ناکرده باعث ایجاد اختلاف و دودستگی بین نیروهای کشور و نهادهای کشور شود.

الان در آمریکا، اوباما آن قدر رأی دارد که راحت بتواند رأی مخالف کنگره را وتو کند، ولی دولت اوباما الان به دنبال «فیلی باستر» است تا موضوع تصویب تفاهم بیش از این، حداقل در سطح قانونگذاری، به عنوان اختلاف داخلی در کشور معرفی نشود.

ما که همواره بحث هسته ای را یک موضوع ملی دانسته ایم، طبیعی است که بعنوان اولویت باید وحدت و همبستگی همه نیروهای سیاسی کشور را به عنوان هدف مد نظر قرار دهیم و نباید کشور را دچار التهاب کنیم. ما مناسب نمی دانیم در این شرایط سؤالات و موضوعات اختلاف برانگیزی مطرح شوند و بین جریان های کشور اختلاف ایجاد شود. هر دوره مختصات خود را داشته است و بررسی هر دوران باید با درنظرگرفتن واقعیت های در صحنه، در همان دوره صورت گیرد.

از همگان انتظار می رود در مسیر بحث هایی که بویژه در کمیسیون محترم مجلس پیگیری می گردد، مباحثی مطرح نشود که بوی جدایی و اختلاف میان نیروهای متعهد کشور استشمام شود.

بدیهی است که با حسن نیت و دلسوزی که در تمامی شخصیتهای سیاسی و نهادهای تصمیم گیری در کشور وجود دارد، امید می رود که کشور در این مرحله حساس بهترین تصمیم لازم برای کشور را اتخاذ نماید.
۱۳۹۶/۰۴/۲۵ ۰۷:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۰ ۲۳:۰۶
 
۱۳۹۶/۰۲/۱۰ ۲۲:۲۹
 
۱۳۹۵/۰۹/۱۴ ۲۲:۰۵
 
۱۳۹۵/۰۸/۰۳ ۱۲:۳۳
 
۱۳۹۵/۰۶/۰۲ ۰۹:۴۲
 
۱۳۹۴/۱۰/۲۰ ۱۹:۲۳
 
۱۳۹۴/۰۶/۲۴ ۰۵:۵۱
 
۱۳۹۴/۰۳/۲۱ ۱۱:۰۸
 
۱۳۹۴/۰۳/۱۱ ۰۸:۳۴
 
 
کلمات کلیدی : بعیدی نژاد ، اینستاگرام ، مذاکرات هسته ای
 
علي
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۳:۱۱:۵۰
اقاي بعيدي نژاد بجاي اينكه بگويد كدام گروه چندساعت گفتگو كرده پاسخ انتقادهاي اعلام شده توسط اقاي جليلي را بدهيد اگر راست گفتن كه واي به حال اين كشور واگر هم اشتباه گفتن شما اطلاع رساني كنيد (3177283) (alef-13)
 
بازنشسته فرهنگی
۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۱۱:۰۷:۲۹
علی آقا! ابتدا آقای جلیلی پاسخ عملکرد خود را بدهد تا نوبت به آقای بعیدی نژاد برسد! البته سوال به معنی دریافت آگاهی نه برای ایجاد شبهه و بهانه تراشی همواره نیکوست. (3178500) (alef-13)
 
ايراني
۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۰۷:۴۶:۰۴
اصولا آقاي جليلي براي ملت ايران پاسخي جز يك مشت شعار بي سر و ته ندارند كه بدهند !‌متاسفانه دوره شعار تمام شده و وقت عمل است ! (3179981) (alef-13)
 
milad
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۳:۱۷:۲۹
بابا مردم به خدا ما خودمون باید آگاه باشیم ... حالا این اقای جلیلی هر چی میخاد بگه ایشون به فکر جناح خودشونن ما مردم باید تو انتخابامون هوشیار باشیم تا هم کشور دیگه به این وضعیت نیفته و هم اینکه امثال این آقایون دیگه تو صحنه ی سیاسی کشور حضور نداشته باشن که بخان این اظهار نظر های مغرضانه رو بکنند (3177298) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۳:۲۲:۴۴
طول مذاکره مگر مهم است . اساس محتوی و نتیجه مذاکره است .

این روزها مقامات باسواد به چه شاخص هائی برای توجیه استفاده کرده و بر ان تمسک می جویند (3177308) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۰۸:۲۱:۱۲
قربون آدم چيزفهم. نتيجه مذاكرات 8 ساله چي بود؟ (3180021) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۳:۳۷:۵۷
خدا رو شكر فقط 4 روز صحبت كردن وگرنه معلوم نبود وضعيت امروز كشور چي مي شد (3177346) (alef-13)
 
ارادتمند
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۳:۴۰:۱۷
من نمی دانم یک روز و دو روز و چهار روز چه اهمیتی داره؟!
مهم نتیجه است که دستاوردهای صنعت هسته ای کشور و عزت و اقتدار آن حفظ شود.

ظاهرا آقایان خوب خطر را حس کرده اند و ترس این دارند که با منطق و استدلال روشن شود که چگونه این همه امتیاز داده اند و از صد حق در توافق چشم پوشی کرده اند (3177353) (alef-13)
 
فضولباشی
۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۱۱:۰۹:۴۷
نتیجه مهم مذاکرات آقای جلیلی چی بود که امروزه طلبکارانه صحبت میکند؟ (3178502) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۴:۱۵:۱۲
از قدیم گفتند هر کسی رو بهر کاری ساختند. (3177418) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۵:۰۵:۵۷
الحق و الانصاف راست گفته (3177529) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۵:۳۲:۴۷
آقایان شمخانی و صالحی این گفته کلا رد کردند (3177578) (alef-3)
 
احمد.د
۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۷:۳۷:۲۴
لطفا کامل و با انصاف و منطقی و بدون نگاه سیاسی بخونید..ممنون
بله...
درست گفته...چون اگر اون دوره و اون کارها نبود که اصلا غرب حاضر به مذاکره نبود...کاش آقای بعیدی نژاد این رو میگفت که طرف ایرانی در اون زمان با چه امکاناتی وارد مذاکره شد و اینها با چه امکاناتی....
کاش میگفت در دوره آقای لاریجانی و آقای جلیلی به برکت رییس دولت اصلاحات و عقب نشینی رییس دولت حال حاضر تدبیر و امید کل داشته هسته ای 190 سانتریفیوژ بود که با همت اون بزرگواران و اعتمادشون به غرب همون هم نمی چرخید....در این شرایط آقایان جلیلی و لاریجانی سر جی باید مذاکره می کردند؟؟؟؟!
انصاف خوبه....اما اون زمان ما غنی سازی داشتیم اونم بیست درصد که غرب بخواد کوتاه بیاد....
و با تمام اینها موندم جناب دکتر صالحی که در برنامه تلویزیون که اشتباه نکنم نگاه یک بود که فرمود آمریکایی ها یا همون کدخدای.امروز در دوره احمدی نژاد قبول کرده بود غنی سازی رو....به قول جناب رییس جمهور حافظه هم چیز خوبیه!!!!
الف جان اگر حق میگی و حق می نویسی و حق نشر می کنی این نوشته من هم بذار نشر بشه...
والله مردم گناه دارند که حقیقت رو نبیند
والله تیم قبلی داره به ناحق ضربه وارد بهش می کنن...
میدونم نشر شدن دلسوزی من بعیده اما خواهش دارم لطف کنید برای رضای خدا....نشر بشه
آقای بعیدی نژاد اگر غنی سازی بیست درصد نبود و 19هزار سانتریفیوژ نبود و ده هزار کیلو مواد که تبدیل به اکسید کردید همه رو! باز شما می تونستید برید مذاکره؟؟؟
چرا این رو نمی گید؟؟؟
چرا نمی کید آقای روحانی که تحویل داد پرونده رو به آقای لاریجانی با چندتا سانتریفیوژ بود....حالا با چند تا تحویل گرفتیو!!!؟؟؟
کاش نشر بشه....کاش افراد جامعه آگاه من کمی درست میخوندن و کمی درست تفکر و انصاف تا ببینند چی رو تایید می کنند...
البته آقای بعیدی نژاد شاید من هم جای شما بودم و می دیدم یک گروه صد ایراد از متن درآوردن واسه تعویض افکر و غییربه نفع خودم هم این جور تخریب می کردم....شاید
الف جان...اگر واسه بصیرت افراد نشر نکردی امیدوارم خدا از سر تقصیراتتنگذره چون حیفه اینقدر بنویسه آدم بعد به دلایلی نشر نشه!!!
والسلم علی من اتبع الهدی (3177769) (alef-13)
 
حسن اوغلو
۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۱۵:۴۱:۵۸
به نام خدا
باسلام
ضمن تائید نظر آقای حمید د.لازم می دانم اضافه نمایم که آقای بعیدی نژاد موضوع را به نحو انتزاعی وغیر مرتبط با دوره های قبل ومسائل ووقایعی که طی ده سال ، قبل از این دوراز مذاکرات هسته ای،اتفاق افتاده (مانند،تروئیکای اروپائی،لغو تعلیقهای داو طلبانه هسته ای از سوی جمهوری اسلامی ایران، ارجاع موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد، پیشرفتهای سریع ایران در تحقیق وتوسعه غنی سازی، به طور کلی، وغنی سازی بیست درصد ، صدور قطعنامه های شورای امنیت در خلال همان مدت وانجام مذاکرات دوره دوم زیر نظر نماینده اتحاده اروپا در قالب 1+5 یعنی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل ،حوادث واتفاقات نظیر ویروس استاکس نت وتروردانشمندان هسته ای ونهایتا، مذاکره دوجانبه ایران وآمریکا در اواخر دوره دهم ریاست جمهوری درعمان راجع به موضوع هسته ای واین که آمریکائیهادرآن مذاکرات حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته اندو...)مطرح فرموده وطوری وانمود ساخته ،کانه، این دوراز مذاکرات به طور مجزاومستقل از گذشته اش،مبدعانه وبا ابتکارتام وتمام،انجام وبه نتیجه رسیده است. ولی، به نظر نمی رسد طرح موضوع به این شکل منصفانه باشد؛زیراکه آمریکائیها ،به آن سادگی که آقای بعیدی نژاد تصورمی کنند، غنی سازی را قبول نمی کردند .اگر جمهوری اسلامی ایران ،برای دستیابی به حق مسلم، قانونی وشناخته شده خود، به اصطلاح، «بمرگ نمی گرفت » که آمریکا«به تب راضی نمی شد». نمونه اش (با همه عیب وایرادها) هم قطعنامه 598 مشهور وقطعنامه های مرتبط قبل ازآن است که هر ناظر بی سوادی، مانند، من هم ،فقط، با مقایسه حجم متن قطعنامه اولی با آخری،یعنی ،قطعنامه 598 ، به عظمت وارزش جان فشانیهای رزمندگان جان بر کف ایران اسلامی و پایداری پیامبر گونه امام خمینی(ره)پی می برد.بنابراین ،بی ارزش نشان دادن آنچه که در گذشته در خصوص مذاکرات هسته ای انجام شده ،به هیچ وجه ،نه اخلاقا ونه وجدانا،پسندیده ومنصفانه نیست. اینکه مذاکرات در دوره قبل به واسطه مترجم انجام می شده عیب شمرده شود واستفاده مذاکره کنندگان ایرانی ازبان انگلیس در مذاکرات،به جای زبان رسمی جمهوری اسلامی،زبان فارسی،حسن قلمداد شود، به نظر می رسد، باتوجه به روال معمول وقانونی درست بوده باشد؛زیراکه با این عمل ما داوطلبانه،خود رااز به کار بردن اصطلاحات کلیدی فارسی معادل همان نوع ازاصطلات انگلیسی محروم ساخته و،درواقع،دست وبال خودمان رادرآینده ودربروزاختلاف نظروتفسیر بسته ایم ونتوانستیه ام اصطلحات فارسی معادل را رسمیت بخشیم واکنون معلوم می شود چرا وزارت امور خارجه،زمانیکه آمریکائیهابعد از هردورازتوافقات مرحله ای فکت شیتی منتشر می نمودند، از انتشار فکت شیت فارس خودداری می نمود.و،به همین جهت، تنها متن مرجع وقانونی متن انگلیس برجام است. (3178828) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۲۱:۴۵:۳۵
دورود بر فرجام و ظریف و روحانی مردم یه بار دیگه تو انتخابات مجلس نشون بدن دیگه دوران اقایون جلیلی و ....تموم شده است (3179416) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.