توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 484661
دلارهای نفتی عربستان و قطر در خزانه آمریکا
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۲۱
رسانه های عربی روزهای گذشته با تمرکز بر نگاه اقتصادی رئیس جمهوری آمریکا به مسائل سیاسی، اقدامات واشنگتن برای به تاراج بردن ثروت های کشورهای عربی را در کانون توجه قرار دادند.

به گزارش ایرنا، سفر چندی پیش «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به عربستان و دیدار او با سران کشورهای اسلامی و عربی در واقع فرصتی برای آمریکا بود که سیاست‌های جدید خود در منطقه را مطرح کند.نخستین سفر خارجی ترامپ به همراه خانواده به خاورمیانه وآغاز این سفر از کشور عربستان را نباید جدا از سیاست‌های داخلی ترامپ دانست.

با نگاهی به شعارهای انتخاباتی ترامپ و مشکلات اجتماعی و اقتصادی موجود در جامعه آمریکا و تحولات منطقه ای پس از سفر ترامپ می توان گفت ترامپ در یک سیاست تجارت گونه برای معامله بزرگ با کشورهای عربی به خاورمیانه سفر کرد.

ترامپ با نگاه اقتصادی و بازرگانی که با سیاست خارجی آمریکا در منطقه بحران خیز خاورمیانه ارتباط دارد، تلاش می کند از هر فرصتی برای معامله و کسب منافع اقتصادی و سیاسی بلند مدت استفاده کند. با توجه به حجم بالای انباشت ذخایر ارزی کشورهای عربی منطقه، وجود بحران‌های تروریستی و سیاسی در کشورهای منطقه او از این فرصت برای جذب منابع ارزی به منظور بازسازی اقتصاد آمریکا و بالا بردن رشد اقتصادی استفاده می کند. این گزارش در بردارنده مهمترین محور تحلیل هایی است که رسانه های عربی درباره نگاه تاجر مابانه ترامب به سیاست آمریکا در خاورمیانه منتشر کرده اند.

** اقتصاد گرانیگاه سیاست خارجی ترامپ
روزنامه های «رای الیوم» چاپ لندن و «صدی البلد» مصر، تارنماهای «البوابه نیوز» مصر و «نون پست» لبنان، نگاه اقتصادی ترامپ به مسائل سیاسی را در کانون توجه قرار دادند.

به نوشته روزنامه رای الیوم، ترامپ از دریچه اقتصادی به سیاست نگاه می کند. یعنی اینکه مسائل اقتصادی در سیاست او عنصر بسیار مهمی هستند. این عامل در ترسیم سیاست خارجی، روابط خارجی و شیوه برخورد او با پرونده های داغ به ویژه مسائل خاورمیانه و ائتلاف سازی بر اساس مسائل اقتصادی و مالی بسیار مهم است. او در برابر خدمات آمریکا اصل پرداخت هزینه را مطرح کرد.

ترامپ در سخنانی که نشان از کم تجریگی سیاسی و دیپلماسی دارد بارها از دولت سابق آمریکا به دلیل چگونگی مدیریت روابط با همپمیان در خاورمیانه و جنوب شرق آسیا انتقاد کرد. او گفت این کشورها باید هزینه حمایت آمریکا از خود را پرداخت کنند. او همچنین از اصل نفت در برابر حمایت آمریکا سخن به میان آورده بود.
ترامپ معتقد است انقلابیون لیبی باید نصف نفت لیبی را به آمریکا بدهند. زیرا آمریکا از آنان در برابر نظام قذافی حمایت کرد. او درباره لیبی منافع اقتصادی را بر منافع سیاسی ترجیح می دهد. درباره توافق هسته ای ایران نیز او به شدت مخالفت و از آن در تبلیغات انتخاباتی خود بسیار استفاده کرده است اما در عین حال در نشست «ایپک» از باقی ماندن تحریم های آمریکا که مانع تعامل شرکت های آمریکا با ایران می شود، انتقاد کرد.

اظهارات ترامپ در این باره نشان می دهد او درباره توافق هسته ای هم رویکرد اقتصادی دارد. شاید او هنگامی که به نتیجه برسد پاره کردن توافق هسته ای همانطوری که در تبلیغات خود وعده داده ناممکن است از قید و بند شرکت ها بکاهد تا این شرکت ها بتوانند در بازارهای ایران وارد شوند.

به طور خلاصه می توان گفت اینکه ترامپ بارها اعلام کرده است در سیاست خارجی، آمریکا را در اولویت قرار داده است. این نشان می دهد او در سیاست خارجی بر اساس مسائل داخلی آمریکا عمل می کند. همچنین اظهارات پیاپی او نشان می دهد مسائل اقتصادی در راس اولویت های او است. اگر گفته شود امور اقتصادی تاثیرگذارترین عامل در پیشبرد سیاست خارجی آمریکا در دوره ترامپ است، سختی گزاف گفته نشده است.

به نوشته تارنمای نون پست، ترامپ پیش از اینکه رئیس جمهوری آمریکا باشد بازرگانی است که برپایه منافع تجاری خود عمل می کند و هرگز این رویکرد را رها نمی کند. او با راهبرد بازرگانی آشکاری تلاش می کند منافع آمریکا را در جهان تامین کند و به احتمال زیاد او در این زمینه موفق شود. زیرا هنوز هم کشورهای جهان به آمریکا نیازمند هستند و هیچ کشوری در جهان پیدا نمی شود که به تنهایی نقش سیاسی و اقتصادی بازی کند.

به نوشته تارنمای البوابه نیوز، «علی مطلان» تحلیلگر مسائل اقتصادی در تحلیلی درباره سفر ترامپ به کشورهای منطقه گفت: رئیس جمهوری آمریکا همواره برای عملی سازی وعده های انتخاباتی خود تلاش می کند. او برای گشایش اقتصادی با هدف به دست آوردن محبوبیت در میان مردم با زمان در حال مسابقه است. زیرا او تنها زبان ثروت و عدد و رقم را می فهمد. مردم هم از رئیس جمهوری حمایت می کنند که رفاه در زندگی را برای آنان به ارمغان آورد. کسی که گمان کند ترامپ برای همسوکردن صف ها و ترسیم نقشه راه ائتلاف های راهبردی تازه به منطقه خاورمیانه سفر کرد در توهم به سر می برد. او برای وضع سازوکارهای نظامی تازه ای که ارتباط بزرگی برای حمایت از منافع آمریکا دارد به منطقه سفر کرد. او تلاش می کند از پوشش تبلیغات جهانی برای رویارویی با انواع تهدیدها، گذرگاه های راهبردی جهان را به دست آورد.

به نوشته روزنامه صدی البلد، «مصطفی الفقی» کارشناس مسائل سیاسی گفت ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بازرگانی است که معتقد است راه حل های اقتصادی بهترین راه برای حل چالش های اقتصادی است. او اکنون این راهبرد را دنبال می کند و موفق خواهد شد. زیرا او در زمینه اقتصادی موفق بوده است. ترامپ به طور مستقیم با کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) وارد تعامل شده است. زیرا او می داند که این کشورها دارای ثروت هستند و این ثروت ها برای بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا دارای اهمیت بالایی است.

** دلارهای نفتی عربستان و قطر در خزانه آمریکا
تارنماهای «امد للاعلام» فلسطین، «اضاءات» مصر و روزنامه های «العرب» چاپ لندن و «الوطن» سوریه با اشاره به سفر چندی پیش ترامپ به عربستان و تنش هایی که پس از آن در روابط عربستان و متحدان با قطر رخ داد ماجراجویی های آمریکا برای تاراج ثروت کشورهای عربی را بررسی کردند.

تارنمای امد للاعلام در گزارشی با عنوان «ثروت کشورهای عربی اشتهای ترامپ را بیشترکرد» نوشت: تصادفی نیست که کشورهای عربی روبط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده و همه راه های زمینی، هوایی و دریایی را بر روی این کشور بسته اند. غیر منطقی است که این تصمیم بدون هماهنگی آمریکا صورت گرفته باشد. اما موضوع عجیب تر این است که «دانا شل اسمیت» سفیر آمریکا در دوحه از قطر حمایت کرد. این موضوع نیاز به تفکر و تلاش بسیاری برای رسیدن به این نتیجه ندارد که آمریکا ثروت های قطر را هدف قرار داده ست. پس از در هم آمیختن مسائل سیاسی و امنیتی با مسائل اقتصادی در خاورمیانه اشتهای اقتصادی ترامپِ بازرگان بیشتر شده است.

مطرح کردن خطر شیعه از سوی آمریکا تلاشی برای تشکیل ائتلاف بین آمریکا و کشورهای سنی مذهب بود که تنها نتیجه آن قراردادهای صدها میلیارد دلاری بود که سود آن در خزانه آمریکا ریخته می شود. اکنون نیز مطرح شدن این موضع که آمریکا تنها نجات دهنده قطر پس از قطع روابط دیپلماتیک کشورهای عربی با قطر است میلیاردها دلار دیگر را راهی خزانه آمریکا خواهد کرد. موضوع در این حد ختم نخواهد شد. بلکه دولت آمریکا و شخص ترامپ طرح هایی برای بحران آفرینی در منطقه دارند تا کشورهای عربی ثروتمند را فقیر و خزانه آمریکا را از ثروت سرشار سازند. مردم آمریکا هم بیشتر اقتصاد و رفاه را بر سیاست ترجیح می دهند. این موضوع سبب شد که شهروندان این کشور ترامپ میلیاردر را بر «هیلاری کلینتون» سیاستمدار با تجربه در انتخابات ریاست جمهوری ترجیح دهند. ترامپ که از نظر مال و املاک ثروتمند است، بویی از سیاست نبرده است.

موضوع اقتصاد در سیاست خارجی آمریکا درباره خاورمیانه از سیاست و امنیت جدا نیست. آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم، برقراری امنیت و همکاری و ائتلاف برای برقراری صلح، رسیدن به اموال را هدف قرار داده است و شعارهای و توهم هایی را در سردارد.

به نوشته روزنامه العرب، تحلیلگران توافق نظر دارند با سفر ترامپ به عربستان نقطه عطفی در روابط اقتصادی عربستان و آمریکا به وجود خواهد آمد. زیرا در شرایطی که عربستان برای تنوع بخشی به اقتصاد خود به دور از تکیه بر در آمدهای نفتی تلاش می کند ترامپ این موضوع را فرصت بی نظیری برای شرکت های اقتصادی آمریکا به شمار می آورد.

به نوشته العرب، «جان سفاکیاناکس» تحلیلگر مسائل اقتصادی معتقد است ترامپ به عربستان به عنوان یک همپیمان اقتصادی برای بلند مدت نگاه می کند که برای شرکت های آمریکا فرصت بزرگی به شمار می رود. ترامپ تلاش می کند ثمره چینی از فرصت های اقتصادی در عربستان را در اولویت های خود قرار دهد.

به نوشته تارنمای اضاءات، ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تا حد بالایی در برخورد با عربستان از صراحت برخوردار است. این در حالی است که روسای جمهوری سابق آمریکا در تعامل با ریاض با احتیاط برخورد می کردند و همواره برای خرسندی سازی آن تلاش می کرد. ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود اعلام کرد عربستان گاو شیرده ای است که هرگاه شیر آن خشک شود باید آمریکا آن را ذبح کند. او گفت با عربستانی ها در هیچ چیزی تعامل نخواهد کرد مگر اینکه آنها اموال و سرمایه هایی را به آمریکا بدهند.

ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری با بستن توافق نامه هایی با «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد عربستان در مسیر عملی سازی وعده های خود گام نهاد. در نتیجه این توافق های سرمایه هایی بیشتر از 40 میلیارد دلاری عربستان در اقتصاد آمریکا ترزیق می شود. این قراردادهای می تواند هزاران فرصت شغلی در آمریکا ایجاد کرد تا از این راهبرد ترامپ مردم را نسبت به طرح های اقتصادی خود خرسند سازد. در این زمینه خبرگزاری «بلومبرگ» هم در تازه ترین گزارش خود آورده است شرکت نفتی آرامکو برای امضای دستکم ده توافقنامه با گروهی از شرکت های آمریکا برنامه ریزی می کند.

روزنامه الوطن هم چندی پیش به بهانه سفر ترامپ به ریاض نوشت: نخستین نتیجه سفر ترامپ به ریاض میلیاردها دلار است. ترامپ سازوکارهایی را برای فرسایش اموال کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به سود امپریالیسم آمریکا وضع کرده است.
۱۳۹۶/۰۶/۱۷ ۰۲:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۷ ۰۵:۴۶
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۴ ۲۳:۱۹
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۴ ۰۹:۲۳
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۰ ۰۷:۵۳
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۳ ۰۷:۴۹
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۰ ۲۰:۵۶
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۹ ۱۲:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۴ ۰۷:۲۵
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۴ ۱۵:۴۴
 
 
کلمات کلیدی : ترامپ، عربستان، قطر
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.