کد مطلب: 241614
راهنمای کتاب/ «چکیده تاریخ ایران »؛ حسن نراقی؛ کتاب آمه
روایتی جمع وجور و خواندنی از تاریخ ایران
بخش فرهنگی الف، 23 شهریور 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۵۴
چکیده تاریخ ایران(از کوچ آریائیها تا پایان سلسله پهلوی)
نویسنده: حسن نراقی
ناشر:
کتاب آمه؛ چاپ دوازدهم ۱۳۹۱
۱۷۳ صفحه، ۷۰۰۰ تومان
فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰
% تخفیف ویژه عرضه میکند، در صورت تمایل
اینجا کلیک کنید.
****
میگویند گذشته چراغ راه آینده است. این عبارت را اغلب شنیدهایم و از فرط تکرار برایمان بسیار کلیشهای شده است؛ اما باوجود این، نمیتوان منکر نسبت آن با حقیقت شد. تاریخ به اشکال مختلف در حال تکرار شدن است، اگر نه نعل به نعل، اما در گذر زمان و مقاطع مختلف تاریخی، میتوان نشانههای این تکرار را مشاهده کرد. فارغ از این بحث، چه کسی میتواند اهمیت آگاهی از تاریخ را کتمان و ضرورت دانستن آن را برای ساختن آینده انکار کند.
متأسفانه در کشور ما باوجود سابقه طولانی تاریخی و تمدنیاش، اغلب مردم شناخت لازم از تاریخ نداشته و در بهترین حالت چیزهایی جستهگریخته شنیدهاند که بعضاً مبنای اظهارنظرهایی نادرست و متناقض قرار میگیرد.
بنابراین انتشار کتابهایی که بتواند برای مخاطبانِ گریزان از مطالعه، دارای جذابیت بوده و اطلاعات تاریخی درستی نیز در اختیار آنها قرار بدهد، فینفسه درخور تقدیر است. کتاب «چکیده تاریخ ایران» نوشته حسن نراقی از این منظر، اثری قابلتوجه است. استقبالی که از این کتاب به عمل آمده به روشنی گواه جایگاهیست که در میان مخاطبان کسب کرده است؛ به طوری که بهطور میانگین هرسال یکبار تجدید چاپشده که نشان از توفیق قابلقبول این اثر در ارتباط با مخاطب بوده است.
مهمترین ویژگی این کتاب که نقش مهمی در توفیق آن بازی میکند، این است که بارویکردی توأم با ایجاز به تاریخ طولانی کشورمان پرداخته و در واقع با نثری روان و روشن، مروری تندگذر دارد بر مهمترین وقایعی که این سرزمین از کوچ آریائیها تا پایان سلسله پهلوی، از سر گذرانده است.
همچنین اتخاذ چنین رویکردی در نگارش کتاب، باعث شده کتاب حاضر به اثر سودمندی برای آشنایی مقدماتی با تاریخ ایران نیز بدل شود؛ بهخصوص اینکه نویسنده با رعایت توالی تاریخی و استفاده از متونی کوتاه و فاصلهگذاری شده با بخش قبلی خود، شرایطی را فراهم آورده که متن اثر بهراحتی خوانده میشود و میتواند همچون تابلوی راهنمایی خواننده را از سردرگمی در میاندورههای زمانی مختلف و سلسلههای پادشاهی که روی کار آمدهاند برهاند.
علاوه بر پیش گفتار نویسنده، کتاب در بیستودو فصل تنظیم شده است. که عناوین آن بدین قرارند، مختصری درباره ایرانزمین، سرآغاز تاریخ ایران، هخامنشیان؛ سلوکیان؛ پارتیان (اشکانیان)؛ ساسانیان؛ ظهور اسلام؛ خلافت عباسیان؛ صفاریان و سامانیان؛ دیلمیان (آلبویه)؛ غزنویان؛ سلجوقیان (ترکان سلجوقی)؛ خوارزمشاهیان؛ اتابکان؛ حمله مغولان و انقراض خوارزمشاهیان؛ ایلخانان، پیدایش سلسله صفوی، مختصری در مورد افغانها، سلطنت نادرشاه، حوادث بعد از نادر و ظهور سلسله زندیه، قاجاریه، سلطنت پهلوی دوم.
کتاب حاضر باوجود محسناتی که دارد، تاکنون با انتقادهای گوناگونی هم روبهرو شده، مهمتر از همه اینکه برخی نویسنده را محکوم سهلگیری در علم تاریخنگاری کردهاند. اما خود نویسنده در مقدمه کتاب اشاره کرده، ادعای تاریخنگاری ندارد؛ بلکه کوشیده کتابِ تاریخی جمعوجوری ارائه کند که نسل جوان و نوجوان را بهطور مقدماتی با گذشته کشورش آشنا سازد.
نراقی در مقدمه کتاب آورده است: «تاریخ هر جامعه و هر کشوری صرفاً شرححال بزرگان، امیران، پادشاهان و الزاماً شرح لشکرکشیهای آنان و بهتبع عیاشیها و تعداد زنان حرمسرای آنان نیست... و اگر در این کتاب عمدتاً به شرححال این بزرگان برمیخورید به دلیل برداشتی است که من از مطالعه تاریخ سرزمینمان بهمنظور پیدا کردن علتی از علتهای نا به سامانیهای امروزی جامعهمان کردهام و به آن پرداختهام...» به این ترتیب نویسنده کتاب حاضر نیز همچون بسیاری، شناخت تاریخ را از ملزومات درک و حرکت روبهجلو در آینده می داند.
کلمات کلیدی : چکیده تاریخ ایران + تاریخ ایران + حسن نراقی + کتاب آمه + نشر اختران