نظر منتشر شده
۷۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 244602
یک هشدار ! / خطر نابودی علوم انسانی با روند فعلی اسلامی سازی
احسان مقدمی*، 16 مهر 93
مطلبی که در ادامه می خوانید به نقد روند فعلی اسلامی سازی علوم انسانی در دانشگاه های کشور می پردازد که انتشار آن الزاماً به معنای تائید آن از سوی «الف» نیست. خوانندگان می توانند با ارسال یادداشت، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند. الف بنا دارد در یاداشتی دیگر این مطلب را واکاوی و نقد نماید.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۹
چندی است که اسلامی سازی علوم در اذهان سیاستگذاران جمهوری اسلامی جای باز کرده است. شاید نتوان در مورد اینکه این موضوع از چه هنگام بر پیشانی سازمانهای فرهنگی و دانشگاهی ایران ظاهر شد به طور دقیق اظهار نظر کرد، اما می توان اولین جرقه های عمومی شدن این حرکت را صحبتهای ندامت گونه سعید حجاریان در پی دستگیری در روند حوادث سال ۸۸ دانست. آنجا که تئوری پرداز منفور اصولگرایان !! و عشق اول اصلاح طلبان !! حرفی زد که بعدها جرقه ای برای اقدامات بعدی خود اصولگرایان شد. بله اسلامی سازی و بومی سازی علوم انسانی. هدف سعید حجاریان از این سخنان هر چه بود خواسته های آماده ابراز بسیاری را کلید زد. این موضوع به زودی به عنوان زنگ خطری برای جمهوری اسلامی در رسانه های رسمی به صدا در آمد و حال به نظر می رسد ارکان رسمی حکومتی به طور جدی این موضوع را دنبال می کنند.

۱- نویسنده این سطور گرچه به ضرورت اسلامی سازی برخی از علوم و آن هم با روشی خاص و در سطوحی خاص اذعان دارد اما این نوشتار به دنبال بررسی ضرورت این موضوع و چگونگی اجرای این موضوع نیست چرا که به نظر می رسد بسیاری در این زمینه مدعی دو آتشه هستند !. در عین حال این نوشتار از خطری صحبت می کند که می رود هم علم و هم اسلام را با خطر مواجه کند و از این رهگذر اولویت بحث را به پرداختن به این خطر احساس کرده است.

۲- این نوشتار به این معنا نیست که تمام اقشار مورد انتقاد دارای اشکالات مطرح شده می باشند. بسیاری از افرادی که با دید حوزوی و یا فلسفی به این موضوع می پردازند مشمول انتقادات این نوشتار نشده و تلاش ایشان در این زمینه قابل تقدیر است.حتی کسانی که دارای برخی از رفتارهای مطرح شده در این نوشتار هستند ممکن است در سایر امور دارای رفتارهای مطرح شده نبوده و بسیار هم مفید عمل کرده باشند.

۳- ای نوشتار با هدف اصلاح امر و کمکی هر چند کوچک به جلوگیری از فاسد شدن این موضوع نوشته شده است.

وقتی جاهلان به علم می خواهند علم را اسلامی کنند/حوزویان و فیلسوفانی که علم نمی دانند
بزرگترین خطر موجود در این عرصه را جاهلان به علم در حال رقم زدن هستند. به نظر می رسد عده ای ایمان گونه با این موضوع برخورد کرده و با حرکتی پرشتاب در پی اجرای این موضوع به عنوان اصلی اساسی هستند ولی همین افراد عموما افرادی نا آشنا به علم هستند. آنچه در انظار دیده می شود را می توان به دوسته تقسیم کرد:

۱- روحانیونی هستند که با استفاده از قانون تبدیل تحصیل حوزوی به دانشگاهی به یکباره از دروه دکتری وارد دانشگاهها شده و در دانشگاهها هم چیزی به جز علوم دینی نمی خوانند.ایشان در این زمینه پیش قدم هستند. بیشتر این عزیزان ( نه همه ) در دوره دکتری دوباره همان چیزی را خوانده اند که در حوزه خوانده بودند و چیزی از نظر علم جدید بر خود اضافه نکرده اند و بنابراین با داشتن عنوان دکتری به هیچ وجه با اصول علمی تجربی و ریاضی گونه علم جدید به عنوان Science آگاه نیستند.ایشان مصداق کامل عبارت "خود گویند و خود خندند" انتقاداتی را در تلویزیون و برنامه های یک طرفه با رانت صدا و سیما به علم جدید وارد کرده که نشان می دهد از علم جدید اطلاعی ندارند و سپس بر پایه پیش فرض های غلط خود از علم جدید، آن را مورد نوازش گرزهای آهنین خود کرده و سپس نتیجه گیری می کنند.اکثر ایشان به نکات زیر واقف نیستند:

اگر قرار است کسی علم را اسلامی کند باید عالم باشد.آیا ایشان با همان سواد حوزوی خود می خواهند علم جدید را که دچار عرف گرایی غربی شده است را اسلامی کنند؟

قرار است علم جدید به معنای علم تجربی اسلامی شود وگرنه آن نگرش علمی در حوزه که خود اسلامی هست.ایشان با سطح سواد علمی حوزوی (ولی با عنوان دکتری ) چگونه می خواهند چیزی را که از آن اطلاعی ندارند اسلامی کنند؟

مثال رفتاری ایشان به استادان علم تجربی می باشد که بخواهند اسلام را تجربی کنند.آیا می توانند ؟آیا حوزه به آنها اجازه چنین کاری را می دهد؟ایشان چگونه انتظار دارند دانشگاهیان به ایشان اجازه دهند تا بیایند و از طرف ایشان علم را اسلامی کنند.آیا نمی دانند که با این صحبتها تنها خود را مورد تمسخر دانشگاهیان علم شناس قرار داده اند؟تمسخرهایی که از ترس در خفا صورت می گیرد. اسلامی کردن علوم در سطوح و موضوعات مربوط باید از سوی دانشگاه والبته استادان عالم در درجه اول و سپس مومن صورت گیرد

۲- البته باید در این موضوع غیر از حوزویان به فیلسوفان و فلسفه دوست ها نیز اشاره کرد . این گروه نیز از آنجا که با دید فلسفی نگرشهای علمی را کندو کاو کرده و به اصطلاح فلسفه علم می دانند ، بر این سبیل خطا قدم می زنند که لابد خود علم را نیز می شناسند و بنابراین با مقدمات و صغری و کبری چیدن از منظر انیدشه فلسفی می خواهند برای علمی که از آن خبری ندارند نسخه پیچیده و راهکار بدهند که البته عملی خطا و در بسیاری از موارد از نظر صاحبان علم در رشته های خاص مضحک و مسخره می نماید.غالب ایشان با زدن حرفهای کلی و بدون عمق به راحتی برای تمامی علوم و یا لااقل کل علوم انسانی و اجتماعی نسخه واحد می پیچند.

وقتی اسلامی کردن برای عده ای نان می شود /تبدیل تدریجی یک نیاز به شعار بی خاصیت
در برخی از موارد به نظر می رسد اسلامی کردن علم از انجا که بخش نامه ای شده و در پی ایجاد ساختار برای خود می باشد ، حالتی بالا به پایین به خود گرفته است . این شرایط موجب شده که این کار برای عده ای نان داشته باشد اگر برای دیگران آبی نداشته باشد. سازمانهایی در حال ایجاد هستند بدون اینکه بدانند چه می خواهنند بکنند. دخالتهایی در برخی دانشکده ها و رشته های دانشگاهی شده و می شود که طی آن عده ای بدون صلاحیت و با این نام برای خود موقعیت های بی ربطی را تدارک دیده اند. این رفتارها به شدت موجب مخدوش شدن احساس نیاز خودجوش علمی در این مورد شده و می رود این روند و اصل درست را دچار فرسودگی ، رخوت و فرمالیسم کند. چیزی مانند بقیه خواسته های نظام که بعد از مدتی به شعار تبدیل می شود.

حذف علوم از حوزه در زمان صفویه / اینبار حذف علم از دانشگاهها
رفتار کنونی انسان را یاد تارخی می اندازد که در آن به اسم اسلام علم اخروی و نقلی علومی با نام عقلی و دنیوی از حوزه اخراج شدند و آن شد که دیگر بعد از شیخ بهایی و با پیروزی نگرشی خاص دیگر در حوزه ها معماری ، ریاضیات ، جغرافیا ، نجوم و حتی فلسفه تدریس نشد و شد اینکه کشور از علوم دنیوی که نیاز دنیای مردم بود خالی شد و در این زمینه کاملا کشور عقب افتاد.حال ترس این وجود دارد که با این روند کم کم علوم انسانی در همین حدی که هست و در همین روند در حال رشد خود متوقف شده و با اصلاح غیر کارشناسی و عجولانه سر فصل های درسی علم انسانی دچار رکود و سپس حذف در کشور شده و در این زمینه فاصله ای عظیم بین ما و دنیا ایجاد شود

اصطلاحی به نام علم سکولار/ اسلامی کردن بهانه قدرت طلبی و حذف دیگران
بنابر تحليل بخش تحليل سايت معادله در برخی از موارد دیده می شود که اسلامی کردن بهانه ای برای استخدامهای افراد بی ربط با نام اسلام و اسلامی کردن در دانشکده های بی ربط شده و از آن طرف بهانه ای برای تصویه حساب با افرادی خاص ایجاد شده است. آهسته آهسته می رود تا مخالفت با اسلامی سازی تبدیل به یک فحش در محافل علمی شود تا بر این بهانه برخوردهای حذفی با افراد صورت گیر د و افراد با انگ ضد دین بودن و تنها به خاطر داشتن نگرش علمی خاص خود با نان آجر شده خود مواجه باشند.

این روند در دراز مدت این حرکت را دچار ریاکاری گسترده کرده و از درون ان را می پوساند چرا که هر امری که با فشار خارجی و بدون قبول درونی به کسی تحمیل شود فرد را دچار ریاکاری می کند. این روند می رود تا فساد وریایی دیگر در جامعه علمی ایجاد کند. ساختن اصطلاحی به نام علم سکولار و انتساب آن به دیگران درهمین راستا تلقی می شود. شما ممکن است بعد از این اگر با قرائت افرادی خاص از علم موافق نباشی با عنوان سکولار مواجه شوی و آن هم از سوی کسی که ممکن است اصلا علم جدید را نشناسد.

وقتی جاده ها همگی یک طرفه و به سمتی خاص است

با کمال تعجب دیده می شود که در اکثر مناظرات تلویزیونی و رسانه ای این موضوع یکطرفه و با نگرش هایی خاص تبلیغ و ترویج می شود. گاه در یک مناظره به ظاهر علمی در این زمینه دو فرد همنظر با عنوان دکتر با یکدیگر صحبت کرده و با هم به تنهایی به قاضی رفته و بدون اطلاع از روشهای علمی ، احتمالی وآماری برای اسلامی سازی علوم با دیدی فلسفی یا حوزوی نسخه می پیچند و به ظاهر کسی را هم یارای پاسخ دهی به ایشان نیست.گاهی صحبتهای ایشان به کلی نشان از بیگانگی ایشان با علوم جدید و روش آن دارد ولی چه نسخه ها که پیچیده نمی شود در جهت عوض کردن آن.

نتیجه گیری
به نظر می رشد با این روند اسلامی شدن علوم قاتلی برای علوم انسانی باشد. اگر قرار است این موضوع به درستی پیش رود باید از تمام مخالفان نظرات به زور ترویج شده فعلی نیز دعوت به عمل بیاید تا همه حرفها زده شود. باید این موضوع با محوریت دانشگاهیان و مطلعان به روشهای تحقیق در علوم اجتماعی و انسانی صورت گیرد نه با ناآگاان به علم .صدا و سیما و رسانه های رسمی به دیگران هم اجازه حرف زدن بدهند. نباید این موضوع برای عده ای قدرت حذف و تهمت ایجاد کند چرا که در این صورت نفرت دیگر در دانشگاهها شکل گرفته و افراد به ناچار با ریاکاری جدیدی مواجه خواهند شد.باید به این هشدار فکر کرد و جوابی بهتر برای این سوال پیدا کرد که "آیا اسلامی سازی قاتل علوم انسانی خواهد شد؟"
* معادله
 
رهگذر
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۲۴:۴۷
عالی بود. دست شما درد نکند. این چالش باید با روشنگری همه ی طرف ها حل شود و تریبون فقط در اختیار عده ای خاص نباشد. (2414003) (alef-13)
 
ایازی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۲۸:۴۱
برای یه عده ای نون داره.چند میلیارد تومان بودجه بگیرند.آخرش هم چون می دونن نمیشه میان می گن سنگ انداختند جلومون.یا می گن یه عده ای نمی خوان اسلامی بشه. یه بهونه ای پیدا می کنند. (2414150) (alef-13)
 
کمال
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۵۱:۴۵
بیش از بیست سال در دانشگاه تدریس میکنم وضعیت علوم انسانی به این بدی نبوده.اکثر متولیان اسلامی کردن علوم اسلامی در دانشگاه ها نه اسلام واقعی و نه علم را می شناسند بلکه یا جاهل هستند یا فرصت طلب. (2414433) (alef-13)
 
از این جا رانده از اونجا مانده
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۳۱:۱۶
سلام بنده یک طلبه معمم هستم سه سال درس خارج فقه و اصول خواندم کارشناسی ارشد را در دانشگاه گرفتم .دکتری در یک دانشگاه مهم قبول شدم دو ترم هم رفتم ولی دیدم واقعا همان بحث های تکراری حوزه را با کیفیت خیلی پایین تر و اساتیدی به مراتب ناتوان تر ارائه می دهند دیگر منصرف شدم و نرفتم. به دوستان طلبه عرض می کنم اگر ما باید دانشگاه برویم باید دروسی که در حوزه نیست را آنجا بخوانیم تا یک تجربه ی جدیدی برای ما باشد نه دروس حوزه را با کیفیت پایین ترآنجا بخوانیم و مدرک بگیریم و پز دهیم! متأسفانه برخی از طلبه ها و روحانیونی که دانشگاه برای تحصیل یا تدریس می روند دچار یک غرور و خود شیفتگی کاذب می شوند و کم کم احساس بیگانگی نسبت به حوزه می کنند به جای اینکه تأثیر بگذارند و موثر باشند متأثر می شوند و کسب تأنیث می کنند!!!!!!!!!!!!!! (2414367) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۳:۰۰:۱۰
والله همین اقاین دکتر حوزوی برای من این موضوع را مشخص کنند اگر همین اقایان در امریکا چین ژاپن دنیا امده بودند الان چه دینی داشتند چکار میکردند بعد از تعیین فلسفه این امر در سرنوشت انسانها بعد بنشینند نسخه بپیچند

زندگی به همین سادگی است شما تابعی از خانواده محیط و کشورید (2414467) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۹:۱۳:۴۶
خیلی جالبه که بعضیها ناخودگاه از چیزی دفاع می کنند که هیچ نقشی در انتخاب آن نداشته اند (2415259) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۹:۲۲:۴۷
اگر یکی از این نوابغ مدعی اسلامی کردن علوم توانست بدون رانت و پول نفت جمهوری اسلامی در یک کشور دیگر کار پیدا کند و شکم خود را سیر کند، من باور میکنم که محتویات مغزشان نوعی علم است.
تذکر: ماموریت و وبورسیه اعزام به خارج و نماینده فرهنگی قبول نیست!! (2415276) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۹:۱۱:۰۲
ابن که زاده اسیایی میشه جبر جغرافیایی! (2416072) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۰:۳۱:۲۹
افرین بر نویسنده فقط از بابت جرات و جسارتت مطلب رو عمیقتر کن (2415397) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۳:۱۶:۲۵
وقتی احساسات جای عقلانیت و آگاهی تصمیم گیر و تصمیم ساز است در بیشتر حوزه ها داریم فاجعه بار می آوریم !این همه آدم نا متخصص که صرفا با ادعای زبانی بر اریکه های قدرت تکبه کرده اند که در عمل هیچ وفاداری به ارزشها و آرمانها ندارند ! دارند همه چیز را نابود می کنند ! اعتقاد و اعتماد مردم ! باورهای ملی و مذهبی و دستاوردهای اندک فرهنگی و اقتصادی که با هزینه های فراوان حاصل شده بد جوری دارد از بین می رود ! (2415673) (alef-10)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۳:۴۱:۰۵
من دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی هستم .
من در طی 4 سال تحصیل و تا گرفتن مدرک کارشناسی خود ، بطور رسمی هیچ واحدی در رابطه با تاریخ سیاسی 35 سال اخیر را پاس نخواهم کرد .
.
البته توسط برخی اساتید و بطور جسته گریخته و بصورت خارج از درس بحثهایی در رابطه با این برهه زمانی میشود اما بدلیل "جیز" بودن این دوره خاص ، و احتمالاً بخطر افتادن دین اسلام ، بطور رسمی چیزی گفته نمیشود .
.
در عوض تا دلتان بخواهد از خیانتهای دوره قاجار و پهلوی میگوییم و میشنویم و عبرت میگیریم ، دورهم با اساتید! (2415714) (alef-10)
 
مخالف
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۷:۴۹:۴۵
سلام
دوست عزیز نویسنده مقاله!
ای کاش کمی از فلسفه علم آگاهی داشتید.
کمی فلسفه علمم آرزوست. (2415965) (alef-10)
 
جواب احمقان خاموشی نیست
۱۳۹۳-۰۷-۲۱ ۲۰:۱۳:۱۱
نمی شود بوسیله فلسفه به بحث تخصصی در علوم دیگر پرداخت. برای مثال فلسفه و مکانیک کوانتوم را که خلاف انتظار ما زوج خوبی هستند در نظر بگیرید. برخی فیزیکدانان در جلسات بحث و بررسی که بیشتر جنبه نظری دارند گاه مجبور می شوند به همکاران و دانشجویانشان یادآوری کنند که بحث ذرات بنیادی، یک بحث فلسفی نیست! بله اگر فلسفه وجود نداشت به واقع علمی هم وجود نداشت و نظر شما گویای احساس شما نسبت به این دانش است اما همانطور که درستی هر نظریه ای در فیزیک نهایتا فقط و فقط بوسیله تجربه و آزمایش اثبات خواهد شد هیچ بحثی در هیچ یک از علوم انسانی، مثل علوم سیاسی، تاریخ، روان شناسی و جامعه شناسی جز با استفاده از روش های علمی خود این دانش ها مبنا و نتیجه علمی نخواهد داشت. (2424816) (alef-10)
 
دانشجوی علوم انسانی
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۱۰:۱۶:۳۱
من از الف خواهش میکنم در خصوص این دست از مسائل تخصصی، حتما و حتما متنهای پخته و دارای یک روش درست نقد علمی را به چاپ بگذارند و از انعکاس یادداشتهای جانبدارانه و نگارش شده توسط افراد غیر متخصص پرهیز نماید. بعید می دانم نویسنده این یادداشت در حوزه علوم انسانی اسلامی حرفی برای گفتن داشته باشند زیرا استنادات موجود در متن صرفا روزنامه ای و شواهد تجربی است و نه نقد علمی! (2416178) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۹ ۰۰:۳۰:۳۵
طلبه
بنده هم با شما موافقم.
در تأیید این مطلب عرض می کنم، موضوع این طرح، اسلامی سازی علوم انسانی است . اسلام دینی است که برای رشد و رستگاری انسان در دنیا و آخرت از سوی آفریدگار نازل شده است . مطابق این طرح در مقابل علوم انسانی غربی و سکولار باید علوم انسانی اسلامی شکل گیرد. اسلام در همه این حوزه ها علوم انسانی حرفهای جدی دارد که باید استخراج و تدوین شود. (2418952) (alef-13)
 
دانشجوی علوم انسالامی
۱۳۹۳-۰۷-۱۹ ۱۷:۰۹:۵۳
ببخشید اسلامی بشه یعنی چی بشه دقیقا نکنه قراره همه مسائل رو از دیدگاه نقل بررسی و پاسخ بدهیم بجای عقل خب این که دیگه علوم انسانی نمیشه جانم اسمش یک چیز دیگه هستش! (2420400) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۳۰:۱۳
بخش وسیعی از علوم انسانی مربوط به تاریخ ، فلسفه و علوم دینی است. تاریخ واقعیاتی است که در گذشته اتفاق افتاده و اسلامی کردن آن معنی ندارد. علوم دینی هم که خود اسلامی است. می ماند فلسفه. بدیهی است که برای نقد و بررسی فلسفه مکتبهای گوناگون به ناچار باید با اصول آنها آشنا شد و دانشجویان ناگزیرند آنها را فرا بگیرند. نمی توان این ها را حذف کرد. (2414011) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۰:۰۹:۵۹
دقیقا" پاک کردن صورت مسئله میشود وقتی با اصول طرف مقابل آشنا نشوید. (2415356) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۳۵:۵۱
شناخت نویسنده از فلسفه علوم انسانی واقعا سطحی است و همینطور از مبانی فلسفی علوم انسانی اسلامی. (2414021) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۶:۱۱:۴۶
لطفاً بفرمایید یکی دو مثال از متن استخراج کنید که مؤید سطحی‌نگری نویسنده در علوم انسانی باشد. با کلی‌گویی مسأله حل نمی‌شود. (2414882) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۳۶:۵۷
علم راه خودش را میرود مانند رودخانه. خیلی نگران نباشید. (2414023) (alef-13)
 
sajjad
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۸:۳۹:۴۱
ما نگرانیم که تو راه این رودخونه سد بزنن . . . (2416032) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۴۰:۰۱
یه مقاله بدرد بخور بعد از مدتها تو الف دیدیم (2414031) (alef-13)
 
نظری
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۲۶:۱۴
آره واقعا.داشتم از الف نا امید می شدم.یه مقاله توپ رو کرد گذاشت رو میز. (2414143) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۴۱:۳۸
با این روند علوم انسانی ما مضحکه عالم خواهد شد. امثال ازغدی فکر می کنن با سخنرانی علوم تولید می کنند. این علمی که امروزه بهش می گن علوم انسانی و زیر بنای کل تمدن بشری هست در یک شب و با سخنرانی یک جماعت خاص درست نشده. واقعا متاسفم برای شورای انقلاب فرهنگی (2414037) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۵۶:۳۲
الان دیگه در کشور ما فقط علوم اسلامی هست نه علوم انسانی حتی در دانشگاهها. میتوانید عمق مساله را از متون کتابهای دبیرستانی و دانشگاهی بررسی کنید. (2414064) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۵۷:۵۷
ای بابا .............................................اگر دردم یکی بودی چه بودی (2414067) (alef-13)
 
رسول مشهدی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۰۱:۴۸
در بعضی امور نیز متاسفانه امور بدست افراد جاهل و یا کم اطلاع افتاده. (2414077) (alef-13)
 
SMAH1
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۰۲:۴۳
با کلیت مطلب موافقم (نباید به نام اسلامی کردن،بر دیگران تاخت!)
اما این دوست عزیر بفرمانند که کجای علوم انسانی تدریس شده در کشور ما (که عمدتا از غرب آمده) مصداق «تجربی و ریاضی» دارد!

یک نمونه :
در مدیریت بحثی به نام «انگیزش» داریم.حالا هر استاد مدیریت غربی آمده و یک تئوری داده (تاکید کنم که تئوریست و نه علم!) که گاها با همدیگر تضاد هم دارند.یکی می گوید اصلا نباید توبیخ کرد یکی می گیود کمی توبیخ خوب است،یکی می گوید «...»،دیگری می گوید اصلا از «...» استفاده نشود و ...
حالا کجای این علم تجربی است.حتی آنجا که آزمایش دارند و نتیجه می گیرند هم تجربی نیست!

یک مراجعه به بازار کتاب داشته باشید و کتاب ها در مورد موفقیت را ببینید.تقریبا هیچ دو کتابی را نداریم که «راه رسیدن به موفقیت» یکسانی گفته باشد.به عبارت دیگر یک مفهوم ساده ی «موفقیت» آنقدر تعریف متفاوت دارد که خدا می داند!آخر کارکرد علوم انسانی این است!

بهترین راه این است که به منابع دینی خود مراجعه کنیم.ببینیم مثلا در بحث «انگیزش» در شرایط متفاوت چه نکاتی بیان شده است. (2414082) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۳۵:۵۳
زیاد دیده می شود که علوم غیر انسانی هم مثل نجوم یا فبزیک (در شاخه های مختلف)با کشفبات جدیدی روبرو می شود.درضمن روان شناسی نسبت به دیگر علوم خیلی جوان است باید فرصت داد. (2414386) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۷:۵۱:۰۵
یک روش شناخته شده در علم ؛ روش استقرا است. اینها دارند از این روش استفاده می کنند. (2415968) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۸ ۰۰:۳۱:۵۴
دمت گرم نویسنده ..

این جور سیاست گذاری ها باعث شده جامعه به سمت

ریاکاری
دروغگویی
فساد
و زیاده خواهی سود جویان

برود (2417465) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۱ ۲۰:۲۰:۴۲
نتایجی که دانشمندان علوم انسانی به آن می رسند تحلیلی است عقلانی که هیچ کس حتی خودشان آن را حقیقت محض و صحیح بلامنازع نمی پندارند هر نتیجه گیری که اتفاق می افتد حتی اگر ناقض نتیجه گیری های قبلی باشد مبتنی به عقلانیت است و این منحصر به علوم انسانی نیست. با نظری اجمالی به اقتصاد نظری و به طور کلی تر اقتصاد یا مثلا انسان شناسی و جمعیت شناسی و یا مثلا برنامه ریزی توسعه روستایی یا شهری (علوم اجتماعی) متوجه جایگاه غیر قابل انکار تجربه و روش های ریاضی(به ویژه آمار) در علوم انسانی می شویم. (2424833) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۱۲:۴۷
متاسفانه پس از سی واندی سال ندانم کاری وغفلت این اقایان که اکنون با انبوه بی هویتی نسلهای جدید همچنان با یورشهای جاهلاته این جاهلان به علوم انسانی ودانشگاهای مرتبط بان روبرو هستیم. جای بسی امیدواری است که با هوشمندی وذکاوت بزرگان وعالمان واقعی پیش از انکه امور بدست نااهلان بیافتد با تشکیل یک هیعت عالی از متخصصین واندیشمندان واقعی ودلسوز از انجام هر گونه افراط کاری ممانعت بعمل اید . (2414109) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۱۸:۵۱
در گذشته محور اسلامی سازی علوم در حوزه های علوم انسانی بوده و البته فعلا به شعار بومی سازی علوم انسانی گرایش پیدا کرده.از سوی دیگراین گونه تبلیغات بهانه ای شد که بعضی دانش آموختگان حوزه های علوم دینی به زیور لقب دکتر هم آراسته گردند. (2414125) (alef-13)
 
مودی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۲۵:۴۷
" قرار است علم جدید به معنای علم تجربی اسلامی شود وگرنه آن نگرش علمی در حوزه که خود اسلامی هست.ایشان با سطح سواد علمی حوزوی (ولی با عنوان دکتری ) چگونه می خواهند چیزی را که از آن اطلاعی ندارند اسلامی کنند؟ "

از همین جمله های نویسنده مشخص است که خود ایشان هم حتی فرق بین علوم تجربی و انسانی را نمیداند آنوقت آمده است و علیه عده ای که در صدد اسلامی کردن علوم انسانی هستند نقادی میکند.
البته بعضی از نکاتی که گفته است منطقی است مانند اینکه ممکن است بعضی با سوءاستفاده از این جریان برای خود به دنبال نان باشند و حتی اقدام به حذف بعضی اشخاص یا جریان ها بکنند.و یا اینکه مانند خیلی از کارهای ضروری و لازم برای کشور که با سروصدای زیاد شروع میشود و به جای اقدامات عملی یکسری اقدامات نمایشی بی خاصیت و صرفا تبلیغاتی و شعاری انجام شود و اصل عمل و موضوع به حاشیه برود...

اما خدمت این نویسنده محترم باید عرض شود که آنچه که قرار است اسلامی شود علوم انسانی است و این علوم هم اگر چه دارای روش شناسی ویژه خود در تحقیق و پژوهش هستند اما کاملا متفاوت با علوم تجربی هستند که در شرایط کاملا آزمایشگاهی و به اصطلاح روش شناسان تجربی (exprimental) می باشند ... نمیدانم چه کسی گفته است که قرار است علوم تجربی اسلامی شوند ؟!! مگر میشود مثلا در علوم تجربی و ریاضی مثلا سکولار دو دو تا بشود چهار تا و ما با یک روش مثلا اسلامی متوجه شویم که دو دو تا میشود مثلا پنج تا و یا از ترکیب دو عنصر در یک شرایط معین در علوم تجربی سکولار ماده آ به دست آید و در علوم اتجربی اسلامی ماده ّب به دست آید..؟؟!!!
بنا برای این اینکه حوزویان صلاحیت اینکار را ندارند مسخره است جناب نویسنده نه آن چیزی که شما آن را مسخره میدانید ... بهتر بود مینوشتید حوزویان به تنهایی و بدون همراهی متخصصین دانشگاهی نباید و نمیتوانند اینکار را انجام دهند. (2414139) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۴۵:۱۱
جانا سخن ما را گفتی.ممنون (2414412) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۴۷:۲۱
متاسفانه نویسنده محترم هیچ درکی از تفاوت علوم مهندسی و تجربی با علوم انسانی ندارد. تفاوت بین علوم انسانی غربی و علوم انسانی اسلامی را هم هیچ نمی داند. بیشتر فضای بغض و کینه گونه بر متن حاکم بود تا استدلال درست و منطقی. (2414420) (alef-13)
 
موسوی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۸:۴۸:۰۱
توضیح به جایی بود، به عنوان یک مدرس دانشگاه دولتی با شما موافقم. (2415204) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۱:۳۲:۵۰
به نظرم شما باید دو واحد فلسفه علم بگذارید همه بیاییم استفاده کنیم؟؟/ (2415509) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۲۹:۱۷
اپیدمی داشتن عنوان دکتر روحانیون را گرفته و الان ما تعداد زیادی با عنون حجت الاسلام دکتر فلانی داریم (2414155) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۷:۳۱:۰۴
بایست تاسف خورد زمانی بود که دریافت حقوق از دولت برای روحانیون کسر شان بود ولی حالا اغلب در مراکز اداری صاحب پست و مقام هستند در این مورد که شما می فرمایید وضعیت بسیار وخیم تر است اینا که میخوان علوم انسانی را اسلامی کنند چرا از القاب غربی مثل دکتر استفاده می کنند اگه فلسفه غربی بد است استفاده از متد های غربی نیز در ارتقا بد محسوب می گردد . (2415942) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۲۹:۴۲
تحسنت به نویسنده و احسنت به سایت الف.
متاسفانه این اسلامی سازی در تمامی ابعاد بهانه ای شده برای مال و قدرت طلبی و نه تنها علوم انسانی.
در این راه هر از گاهی مساله ای هم مانند ماجرای سال 88 دستاویز جدیدی میشود برای فشار مشاعف بر مخالفین.
متاسفانه نتیجه این نوع برخورد دین گریزی بیشتر افراد در کنار بالا رفتن افراد ریاکار و فرصت طلب بوده.... (2414157) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۳۲:۰۶
شما فقط کتاب مطالعات اجتماعی دوره پیش دانشگاهی را بخونید. شرمندگی داره.. چه کسانی و با چه اهدافی این افکار پوچ را به نام علوم انسانی اسلامی که مبناش فقط ما خوبیم و دیگران بد هستند، به خودر این بچه ها می ده ؟ اگر فرهنگو علم اینه. همون بی سواد بودن بهتره (2414164) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۳۳:۵۸
مبنای علوم انسانی اسلامی به سبک فعلی که نه روش شناسی داره و نه منطق علمی این هست که« ما خوبیم ، دیگران بد» و بر پایه یه مشت هیجانات ابدئولوژیک بی مصرف بنا نهاده شده. دروس دانشگاهی عمومی شده اندیشه اسلامی، اخلاق اسلامی ، .... خب که چی؟ آیا بازدهی هم داره؟ (2414170) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۱:۵۹:۳۶
وضع كشور مثل دوران رونسانس شده زماني كه كليسا مي خواست بگه زمين گرد نيست و به دور خودش نمي چرخه !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2414247) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۲۷:۳۸
مشکل اینه که بعضیها تخریب رو بیش از سازندگی دوست دارن. در همین مورد خوب مدعیان این مساله به اندازه کافی امکانات برای توسعه علوم اسلامی در اختیار دارن و میتونن بدون تعرض به حوزه علوم موجود فعالیت کنند. اما نمیدونم چرا فکر میکنند گام اول در اسلامی کردن علوم محو علوم قبلیه. (2414355) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۳۵:۴۲
اتفاقا من معتقدم در شرایطی که گروهی به هیچ عنوان حاضر به رفع تک صدایی نیست تنها راه موجود اینه که همه ی پتانسیل علمی کشور در بخش علوم اسلامی در اختیار علوم اسلامی قرار بگیره تا بتونیم بعد از چند سال از نتیجش استفاده کنیم! یادمون نره که روشنگری در اروپا هم از داخل همین تک صدایی دینی به وجود آمد. بالاخره دو ضربدر دو میشود چهار! نمیشه تا ابد به همه گفت دو ضربدر دو میشود پنجاه!!! (2414384) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۲:۵۸:۰۹
متأسفانه نه تنها شناخت نوسنده از فلسفه علوم انسانی سطحی است، بلکه حتی به سابقه موضوع مورد بحث هم نا آگاه است. توصیه می شود ایشان به سخنرانی امام خمینی در اردیبهشت 1359 در آستانه انقلاب فرهنگی مراجعه کنند که پاسخ برخی از ابهامات ایشان را دارد. با انقلاب فرهنگی، عملا و رسماً این کار شروع شد، اما به دلایل متعدد و از جمله سیطره هولناک جنگ و .... بر کشور تا اویل دهه 1370، در عمل چندان پیشرفتی به دست نیامد و مجددا در سال 1375 مقام معظم رهبری آن را طرح نموده و درخواست پیگیری داشتند. تاکنون توفیقات زیادی در این عرصه به دست آمده و برخی از پیشرفتهای ناچیز ما در حوزه علم و فناوری، محصول گذر از پارادایم غربی و سکولار علم است. بنابراین نگرانی ایشان هم از جهت نابود شدن علوم انسانی و هم از جهت غیر ممکن بودن آن به واسطه حضور افراد ناآگاه به علم به معنای ساینس، بی مورد است و بهتر است به اطلاعات و دانش خود کمی شک کنند تا اینکه دیگران را متهم به رطب و یابس نمایند! (2414458) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۳:۵۳:۲۹
مقصر خود اساتید علوم انسانی هستند. باید یک نفر گالیله وار در مقابل این جهل و خرافات بایسته. (2414614) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۶:۵۴:۲۰
من هم با محمود موافقم (2414989) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۰:۳۶:۵۱
بنده مطلب آقای احسان مقدمی (مطلب بالا)را 2 بار خواندم و نقدی که از طرف آقای شیرمحمدی شده بود را 4 بار خواندم , آقای مقدمی زدند به خال . (2415412) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۷:۱۴:۳۳
علوم انسانی غربی علوم حیوانی است .
علوم انسانی باید اسلامی باشد . (2415033) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۱:۱۲:۵۱
رفتارهاي شهروندان غربي را با رفتارهاي شهروندان كشورهاي اسلامي مقايسه كن خودت مي فهمي كدام يك انساني تر است!! (2415466) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۲:۰۷:۱۹
با این حساب خودشان هم حیوان هستند؟ شما یا مسلمان نیستید و می خواهید به نام مسلمانان با این نظرات احمقانه، از آنها اتو از آنها بگیرید، یا یک متدین بی اطلاع و سطحی نگر هستید. البته بنده شق اول را برای امثال شما صحیح تر می دانم. از عزیزان الف می خواهم نگذارند این نظرات نابخردانه به نام مسلمانان ثبت شود، در حالی که مسلمانان چنین نظری (حیوان شمردن دیگران) نه در باره غربی ها، بلکه در باره هیچ انسانی جز درندگان داعش و تروریستها ندارند. (2415561) (alef-10)
 
هادي
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۳:۰۲:۲۴
چقدر تفكر شما شبيه داعشه..هركي با ما نيست پس حيوانه..
البته دور از جون شما هرچي باشه شما سر نمي بريد. (2415864) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۹:۰۷:۰۱
اگر علوم انسانیشان حیوانی است چطور این همه اختراع و اکتشاف بیرون میدهد؟علوم انسانی پایه دیگر علوم است.شما دلیل بیار مثال بزن بحث کن و خروجی های خودت را بیار توضیح بده (2416067) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۱۷:۴۱:۱۲
از دل همون علوم بقول شما حيواني بود كه اونا تونستند اينهمه إمكانات و تكنولوژي و كامپيوتر و هواپيما رو بسازند تا شما بيايي ازشون استفاده كني و بعد هم بگي بهشون حيوان. خجالت هم خوب چيزيه والا. (2416942) (alef-10)
 
امید
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۷:۵۸:۱۳
به قول یکی از دوستان بعد از مدت ها یک مقاله به حق در الف دیدیم. واقعاً این موضوع درد کنونی جامعه ماست. (2415098) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۸:۱۳:۵۳
باید پرسید آیا حوزه هم حاضر است با عقل مدرن مورد نقد قرار بگیرد (2415137) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۸:۱۷:۴۹
اگر مطلبی درست باشد هم علمیاست و هم اسلامی و اگر غلط باشد نه علمی است و نه اسلامی اما در فلسفه قدیم در مورد درست وغلط گاهی به اندازه کافی دقت نمیشده است.گاهی عالم زود قانع میشه.گاهی دقت نمیکنه که مخالفش هم مینونه عین همین حرفهائی رو که این به اون نسبت میده بهش نسبت بده (2415145) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۸:۳۰:۴۵
بيشرفتهاي ناجيز ما در علم وفناوري جه ربطي به علوم انساني دارد (2415172) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۱:۲۰:۴۳
بنیادهایی درست کرده و بودجه دولتی مستقیم وغیرمستقیم را می گیرند.مقاله می توانست عمیق تر موضوع را بررسی کند (2415486) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۲:۰۵:۵۷
بر
ادر عزیز شما که همه ایرادتان به طرف مقابل علمی سخن نگفتن است همه مقاله خود را یکبار بخوانید ویک مدرک و شاهد و مستند علمی بر سخن خود به ما ارایه دهید.عزیز جان شما هم که همه مقاله تان ادعایی بیش نیست که طرف مقابلتان چنین است و چنان و چنین عملمیکندو چنان! دریغ از نشان دادن یک شاهد،این است علمی سخن گفتن؟ (2415558) (alef-10)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۲:۱۵:۳۹
بنده رشته علوم اجتماعی خوانده ام واقعا شرمم می آید چون هیچی به من از علوم اجتماعی نیاموختند. (2415572) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۲:۳۶:۳۶
"برای شما که آب نداشته باشه برای ما نون داره" نقل قول مستقیم از یکی از استادید دانشگاه در پاسخ به سوالی در مورد فایده علم مدیریت اسلامی ! شاهد هم دارم. (2415614) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۲:۴۶:۵۷
رهبری نقشه راه را برای علوم انسانی مشخص کرده .
یعنی شما بیشتر می‌فهمید ؟ (2415628) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۳:۱۶:۱۵
هرگاه حکومت بخواهد در این مسائل دخالت کند نتیجه به افراط و خرابی می انجامد. یا از این طرف برای جکومت های مذهبی یا از آن طرف برای حکومت های لائیک. (2415672) (alef-10)
 
سلیمی
۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۲۳:۲۱:۳۵
نویسنده کاملا آسیب شناسی کاملی ارائه کرده اند. باید توجه داشت علوم انسانی جدید از بسیااری جهات به ععلوم تجربی نزدیک شده است. امروز نمی توان در یک فضای بسته نشست و تئوری در باره انسان و جهان صادر کرد. اکثریت فرضیه ها در علوم انسانی جدید باید از محک تجربه عبور کنند و روشهای آماری و ریاضی در باره داده های خام اعمال گردد. حتی یک محقق ادبیات هم در بسیاری از موارد باید از آمار و ریاضیات استفاده کند. (2415688) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۲:۵۲:۱۰
چه عیبی داره علوم اسلامی بشوند ؟
اگر اسلام در جای جای مملکت و احوال و رفتار ما رسوخ بکند ایران گلستان می‌شود . (2415861) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۵:۳۴:۰۵
اگر دانشگاه باشید و از وزارت علوم بخواهید که رشته کارشناسی ارشد کسب و کار الکترونیک را راه اندازی کنید با این عنوان که این رشته جزو رشته های علوم انسانی و گسترش آن ممنوع است اجازه آنرا نمیدهند (2415877) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۶:۳۵:۳۷
مقاله خوبى را منتشر كرديد. نكته قابل تعمق اينكه خود اقاى خامنه اى سوداى اسلامى كردن علوم را تاييد كرد و عده اى متملق شروع به اجراى اين طرح شدند. (2415896) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۱ ۱۳:۵۱:۱۹
تذکر برای عزیز دلسوز این قدر راحت تهمت نزنیم (2423972) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۰۷:۲۱:۰۷
تو 6 ماه اخير يكي از بهترين مطالب الف بود دستتون درد نكنه كاش ميشد همه جا بحث ها دوطرفه باشه ماهواره نگاه ميكني از يك طرف به قضيه نگاه ميكنه رسانه ملي هم كه فقط و فقط حرفاي تكراري با آدماي تكراري (2415926) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۱۴:۵۳:۴۴
این تصور که دین مبین اسلام همه چیز را در قرآن ، بنا به عبارت قرآنی:«...ما فرطّنا فی الکتابب من شیء...» (سوره أنعام آیه 38) ، بیان کرده و سرایت دادن آن به تمامی علوم از جمله علوم انسانی شاید نسبت به بیان کلیات یا اجناس و یا اجناس عالی اشیاء تصور درستی باشد و قرآن با ذکر هر یک از این موارد سه گانه ذهن بشر را به ضرورت بحث در هر یک از جزئیات وجود عینی و ذهنی این کلیات معطوف ساخته باشد أما جزئیاتی را که از هر کلی توسط بشر در هر علمی اکتشاف می شود حتی اگر این اکتشاف توسط دین شناس انجام بگیرد نمی توان اسلامی نامید زیرا چنین نامگذاری مقتضی است بشر را نیز با ذهن ناچیز و بتمام معنا محدود خود که به جزئیات اندکی از حقایق برخی از کلیات دسترسی پیدا می کند در توسعه معنای اسلام و اسلامی با خداوند که به کمال همه ی حقایق و همه ی جزئیات این حقایق آگاهی کامل و دخل و تصرف کامل دارد سهیم و شریک دانست ؛ که چنین تصوری هرگز درست نیست و علوم کشف شده توسط بشر با نقصهایی که در خود دارند همگی علوم بشری محض اند و اسلامی نامیدن این اکتشافات تسامح و سهل انگاری محض است چنانکه این اکتشافات بشری بنا به توضیحی که گذشت هرگز تقدس پذیر نیستند. (2416697) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۱ ۱۳:۳۹:۲۱
منطق ضعیفی داشت مساله رو وارونه کرد این ساینس بود که اول به حوزه آیدین فلسفه وارد شد و بعد در این حوزه ها مدعی شد اسلامی کردن علوم بحث فلسفه ی علمی است جایی که فلسفه و دین حرف‌های زیادی برای گفتن دارند وبلکه حوزه ی انحصاری اون هاست علمای تجربی حق اظهار نظر و برنامه ریزی در اینروزها ها رو نداشتن
بقیه ی حرفهاشون هم احساسی بود البته من لزوم آشنایی با این علوم رو برای نظریه پردازان اسلامی لازم می دونم ولی بدنه ی کارشناسی که این گفتمان صحیح رو نشر می دن لازم نیست مسلط بر متن علوم جدید باشن (2423938) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.