توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 498764
متحد دردسرساز آمریکا
تاریخ انتشار : شنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۰۴
 دو سال پیش وقتی جنگ ‌داخلی یمن آغاز شد و هشدار‌های بین‌المللی را به‌دنبال داشت، ایالات‌ متحده از نیروهای درگیر خواست به درگیری‌ها خاتمه دهند، اما تلاش‌هایش را یکی از معتمدترین متحدانش بی‌نتیجه گذاشت: امارات متحده عربی.

واشنگتن‌پست در گزارشی رابطه امارات متحده عربی با ایالات‌ متحده را بررسی کرده و مروری داشته بر منافع و ضررهای این هم‌پیمانی.

به گزارش شرق، صدها یمنی در جنگ و حملات هوایی جان‌ باختند، اما امارات که بخشی از ائتلاف تحت ‌رهبری عربستان سعودی و مورد حمایت ایالات ‌متحده بود، شرکای خود را تشویق کرد تا در برابر درخواست‌های جان‌ کری، وزیر خارجه وقت آمریکا، برای گفت‌و‌گوهای صلح یا آتش‌بس مقاومت کنند.
واشنگتن‌پست در گزارش خود نوشته است هم‌زمان با سفر جان کری به منطقه در ماه می سال 2015، محمد ‌بن‌زاید آل‌نهیان، یکی از رهبران ارشد اماراتی، به نخست‌وزیر یمن گفت: «یمنی‌ها باید قاطع باشند، چراکه وزیر امور خارجه آمریکا سخنگویی است که در متقاعد‌کردن طرف‌هایش مهارت دارد».

طبق چکیده نشستی که بخشی از ایمیل‌های فاش‌شده دیپلماتیک اماراتی‌هاست و واشنگتن‌پست آن را منتشر کرده، شاهزاده اماراتی همچنین گفته کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس هم باید قاطع باشند.  این نشست گویای این بود که امارات تلاش می‌کند از قدرت نظامی، دیپلماسی و ابزارهای مخفی برای تقویت متحدان و مقابله با رقبایش و نفوذ در سراسر خاورمیانه استفاده کند.

نقش این کشور در یمن و اقدامات اخیرش به اختلاف‌نظر با ایالات ‌متحده و پیچیده‌شدن روابط نظامی چندین‌ دهه‌ای دو طرف منجر شده است. تا پیش از این هم، ظهور امارات متحده به‌عنوان یکی از متحدان نظامی اصلی ایالات ‌متحده، این کشور را از دیگر کشورهای عربی جدا مي‌کرد و جاه‌طلبي‌هاي بي‌اندازه و نفوذ منطقه‌اي اين کشور را افزايش مي‌داد، اما حالا در دولت ترامپ ظاهرا دو کشور براي گسترش مشارکت اعلام آمادگي کرده‌اند.

بسياري از ژنرال‌هاي آمريکايي از جمله جيمز متيس، وزير دفاع ايالات ‌متحده، این کشور را الگويي براي اين مي‌دانند که چگونه متحدان منطقه‌اي مي‌توانند بار اضافي جنگ با تروريسم را از روي دوش ايالات ‌متحده بردارند. تنش ميان اين دو متحده ماه گذشته و پس از آن رو آمد که مقامات اطلاعاتي آمريکا گفتند امارات متحده در هک‌کردن وب‌سايت دولتي قطر دست داشته است، امري که شکاف ديرينه ميان متحدان حاشيه خليج فارس آمريکا را به اوج رساند و کاخ سفيد را مجبور به ميانجيگري کرد. امارات متحده و آمريکا درباره ليبي هم اختلاف‌نظر دارند و مقامات آمريکايي مي‌گويند امارات تلاش‌ها براي برقراري صلح را خنثي مي‌کند. در‌همين‌حال حمايت آمريکا از امارات متحده و ديگر متحدان منطقه‌اش در جنگ وحشيانه يمن، آمريکا را متهم به هم‌دستي در جنايات جنگي کرده است.

واشنگتن‌پست در ادامه به شرح چگونگي تقويت نيروهاي نظامي و قدرت‌گرفتن شيخ‌نشين کوچک حاشيه خليج‌فارس اشاره مي‌کند و مي‌نويسد: در سال 1981 و فقط يک دهه بعد از استقلال امارات، محمد ‌بن‌زاید آل‌نهيان که بعدها وليعهد ابوظبي شد، با اين جاه‌طلبي بزرگ به واشنگتن پرواز کرد که جنگنده‌هاي آمريکايي را بخرد و قابليت نظامي اين پادشاهي ثروتمند نفتي را تقويت و کشورش را به قدرتي جهاني تبديل کند، اما به گفته يکي از ديپلمات‌هاي سابق ايالات ‌متحده «در آن زمان هيچ‌کس نمي‌دانست امارات کجاست و اين بچه کيست». در سال‌هاي بعد، امارات متحده شروع کرد به ارسال نيروهاي خود به جنگ‌هاي تحت ‌حمايت غرب، از جمله جنگ 1991 خليج‌‌فارس، سومالي، بالکان و افغانستان.

دولت امارات حتي يک‌سري پايگاه نظامي در کشورهاي آفريقايي تأسيس کرد که دسترسي بيشتري به ارتش اين کشور مي‌داد. امارات حتي ‌دنبال افزايش هزينه‌ها بود و علاوه بر خريدن جنگنده‌هاي اف 16، اولين متحد آمريکا بود که سيستم دفاع موشکي تاد را به دست آورد. آنها حالا اميدوارند جنگنده‌هاي اف 35 را خريداري کنند، يعني پيشرفته‌ترين جنگنده‌هاي پنتاگون که هرکدام صد ميليون دلار روي دست امارات خرج مي‌گذارد. مقامات اماراتي مي‌گويند به‌خاطر تهديد ايران است که آنها بر آن شده‌اند نيروي نظامي مدرني ايجاد کنند و نيروهاي خود را فراتر از مرزهايشان آزمايش کنند. آنها همچنين مي‌گويند مدرن‌سازي ارتش لازمه مقابله با اخوان‌المسلمين و هر گروه سياسي يا مسلحي است که شاخه‌اي از اين گروه باشد. اين موضع براي ايالات‌ متحده موجب دردسر شده، از جمله در ليبي. خلبانان اماراتي نقش مهمي در مداخله نظامي سال 2011 در ليبي و سرنگوني معمر قذافي بازي کردند، اما حمايت مالي و نظامي بي‌سر‌و‌صداي امارات و مصر از خليفه حفتر موجب نااميدي آمريکا شد. حفتر چهره قدرتمندي بود که رهبري مبارزه خشونت‌آميز عليه نيروهاي اسلام‌گرا را بر عهده داشت و حمايت امارات و مصر از او محاصره تسليحاتي سازمان ملل را نقض مي‌کرد. به باور مقامات آمريکايي حفتر يکي از موانع اصلي راه‌حل سياسي در ليبي است.

باتلاق يمن
دو سال بعد از آغاز جنگ در يمن، هزاران نفر با حملات هوايي جنگنده‌هاي ائتلاف و گلوله‌ها و شليک‌هاي توپخانه کشته شده‌اند. گرسنگي و بيماري از جمله بيماري همه‌گير وبا، ميليون‌ها يمني را تهديد مي‌کند.  امارات متحده بعد از آنکه حوثي‌ها دولت يمن را سرنگون کردند، به ائتلافي به رهبري عربستان پيوست. امارات مثل عربستان سعودي، حوثي‌ها را نماينده ايران مي‌داند، ادعايي که مقامات آمريکايي در آغاز جنگ آن را اغراق‌آميز مي‌خواندند. به گفته رابرت ملي، هماهنگ‌کننده سابق کاخ سفيد در امور خاورميانه، شمال ‌آفريقا و کشورهاي حاشيه خليج‌فارس، برخي از اعضاي دولت اوباما به متحدان حاشيه خليج‌‌فارس خود هشدار دادند که اين مداخله توجيهي ندارد. آن‌طور‌که اين مقام آمريکايي گفته مقام‌هاي دولت اوباما به‌دليل خشم کشورهاي حاشيه خليج‌‌فارس از توافق هسته‌اي آمريکا با ايران، تصميم گرفتند از ائتلاف به رهبري عربستان حمايت کنند، اما اميدوار بودند مداخله ايالات ‌متحده را به حداقل برسانند و به حل‌وفصل سياسي برسند.

 با‌اين‌همه واشنگتن‌پست در گزارش خود مي‌گويد دولت ترامپ ظاهرا اولويت خود را فشار بر ايران قرار داده و از‌همين‌رو مداخله ايالات ‌متحده در يمن احتمالا بيشتر مي‌شود. به گزارش واشنگتن‌پست حمايت ايالات ‌متحده از نيروهاي خارجي در يمن حتي اگر غيرمستقيم هم باشد، خطراتي را براي آمريکا به‌ دنبال دارد. گزارش‌هاي ماه ژوئن آسوشيتدپرس و ديدبان حقوق بشر، گوياي اين بود که امارات يا نيروهاي وفادار به اين کشور، شبکه‌اي از زندان‌هاي مخفي را در جنوب يمن ايجاد کرده‌اند. شاهدان به آسوشيتدپرس گفته‌اند حداقل در يک مورد نيروهاي آمريکايي در جايي که بازداشت‌شدگان شکنجه مي‌شده‌اند، حضور داشته‌اند و اين يعني هم‌دستي در خشونتي تمام‌عيار.
 
کلمات کلیدی : امارات، ترامپ، آمریکا
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.