توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 407278
پیشنهاد کتاب/ «جامعه شناسی»؛ استیو بروس؛ ترجمه بهرنگ صدیقی؛ ماهی
تازه‌وارد دست و پا چلفتی!
بخش فرهنگی الف؛5 آبان 1395
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۲۳:۰۰
«جامعه شناسی»
نویسنده: استیو بروس
ترجمه: بهرنگ صدیقی
ناشر: ماهی، چاپ سوم 1394
163 صفحه، 7500 تومان
 
شما می‌توانید کتاب «جامعه شناسی» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.
 
****
 
در سالهای اخیر انتشار کتابهایی که خوانندگان خود را به شکلی ساده و مقدماتی با موضوعات گوناگون آشنا می کنند، طرفداران زیادی داشته و ناشران گوناگونی هم مجموعه قاب اعتنایی در این زمینه را به بازار ارائه کرده اند. بی گمان یکی از بهترین این مجموعه ها به همت نشر ماهی تحت عنوان  مجموعه مختصر و مفید  وارد بازار شده است.
این کتابها که تاکنون قریب به بیست عنوان از آن به بازار آمده است در اصل به زبان انگلیسی نوشته شده اند و حاصل کار نویسندگان و پژوهشگرانی است که با انتشارات دانشگاه آكسفورد در این زمینه همکاری داشته اند. سرپرستی مجموعه «مختصر مفيد» را احمدرضا تقاء برعهده دارد که تاکنون عناوینی همانند فلسفه، منطق، سیاست، اسطوره، اقتصاد، جامعه شناسی، فرهنگ شناسی، فلسفه قاره ای، و... در این قالب به علاقمندان ارائه شده اند.

کتاب های این مجموعه مختصر و مفید به زبانی ساده و قابل فهم به طرح مسائلی پرداخته اند که از جمله علوم مهم و کلیدی در حوزه های گوناگون محسوب می شوند؛ بنابراین به عنوان قدم اول گزینه بسیار مناسبی برای علاقمندانی هستند که در این حوزه ها اطلاعات زیادی ندارند؛ اما در عین حال کیفیت کلی کتابها نیز به گونه ای هست که برای دانشجویان و مخاطبان آشنا با چنین بحث هایی نیز بی فایده نبوده و لااقل در تبیین درست برخی از مفاهیم بسیار سودمندند. جامعه شناسی هفتمین کتاب از مجموعه مختصر مفید محسوب می شود که چاپ سوم آن اخیرا به بازار عرضه شده است.

در حالی که در دنیای امروز پژوهش های جامعه شناسانه مبنای تحلیل و دریافت هایی کارآمد و در خور اعتنا در حوزه های گوناگون بوده اند اما متاسفانه هنوز که هنوز است اهمیت جامعه شناسی آنگونه که باید و شاید، نه در میان توده مردم که حتی در میان اهل نظر نیز شناخته نشده است. از همین روست که نویسنده کتاب حاضر اثر خود را با تاکید بر این نکته آغاز می کند:

«در قدرت و نفوذ جامعه شناسی همین بس که همه آن را با دست می زنند و با پا پیش می کشند. رشته های دانشگاهی سابقه دار تراز یک سو جامعه شناسی را مسخره می کنند و آن را تازه واردی دست و پاچلفتی می دانند، و از سوی دیگر دیدگاه هایش را به عاریت می گیرند. مردم عادی از یک سو کسانی را که این رشته را به طور حرفه ای دنبال می کنند به باد استهزا می گیرند و از سوی دیگر برخی از مفروضاتش را بی بروبرگرد قبول دارند. حکومت ها از یک سو آن را به سست کرده پایه های انضباط اخلاقی و اجتماعی جامعه متهم می کنند و از سوی دیگر جامعه شناسان را برای ارزیابی سیاست هایشان به خدمت می گیرند.» (ص7)

استیو بروس، استاد  برجسته جامعه‌شناسی دانشگاه «ابردین» در بریتانیاست او آثار گوناگونی در حوزه تخصصی خود به نگارش در آورده و از جمله طرفداران نظریات سکولار در جامعه شناسی است. با این حال او در این کتاب به جای ارائه نظریات جامعه شناسانه خود، سعی در تبیین مفاهیم آغازین جامعه شناسی  و همچنین ارائه دریافتی قابل فهم از این حوزه به عنوان یکی از علوم معاصر است. به همین جهت در ففصل نخست کوشیده چشم اندازی از موقعیت جامعه شناسی به عنوان یک علم در جهان امروز ارائه کند، از این سبب فصل نخست کتاب برجنبه هایی از جامعه شناسی تاکید شده که بر چنین نقطه نظری را مورد تاکید قرار می دهند.
استیو بروس پس از تایید این نظزیه که جامعه شناسی را می توان یک رشته علمی محسوب کرد، به سراغ ارائه تعریفی ساده و قابل درک از این حوزه در فصل دوم کتاب می رود. او عقیده دارد: «جامعه شناسی رشته ای علمی است که در آن به بررسی ساختارها و نهادهای اجتماعی می پردازند. و کار جامعه شناس را پرداختن به موضوعاتی چون ساختار طبقاتی جوامع مدرن، خانواده، جرم و کجروی، دین و امثال آن به شمار می رود...این تعریف از جامعه شناسی چند یافته ی اساسی را مثل دانه های تسبیح با یک نخ چند رشته به هم وصل می کند که این رشته ها عبارت اند از: واقعیت ها بر ساخته ای اجتماعی است؛ رفتار انسان ها دارای علت های اجتماعی پنهان است؛ و بخش عمده ای از زندگی اجتماعی به شدت تناقض آمیز است.»

استیو بروس این کتاب به ظاهر کوچک را با طرحی کاملا حساب شده پیش می برد. او پله پله مخاطب را در مباحث ارائه شده در کتاب مشارکت می دهد. از مسال هایی ساده برای جا انداختن نکات مورد نظرش استفاده می کند. او در ادامه کتاب خود به جامعه شناسی و الزامات آن در جهان مدرن پرداخته و در انتهای کتاب این نکته را نیز فراموش نمی کند که جامعه شناسی همانقدر که علمی حساب شده است و نتایج کار آمدی را ارائه می کند که در زمینه مختلف می توان مورد استفاده قرار گیرند می تواند مورد سوء استفاده شیادان جامعه شناس نما نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

از جمله نکات قابل توجهی که نویسنده کتاب حاضر برای درک جامعه شناسی مورد تاکید قرار داده این است که مسائل جامعه شناسی را نباید با  مسائل اجتماعی خلط کرد. جامعه شناس باید اموری را در اولویت خود قرار دهد که به لحاظ جامعه شناختی در اولویت هستند و نه از منظر اجتماعی.

سخن آخر اینکه استیو بروس در این کتاب به زبانی قابل فهم به مخاطب می فهماند که وقتی از جامعه شناسی سخن گفته می شود، دقیقا از چه چیزی سخن گفته می شود.
۱۳۹۶/۰۳/۱۷ ۰۸:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۰ ۲۱:۱۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۶ ۱۵:۴۵
 
۱۳۹۶/۰۲/۲۸ ۰۵:۴۶
 
۱۳۹۶/۰۲/۱۳ ۲۰:۴۸
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ۲۲:۵۴
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۵ ۱۲:۲۶
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۳ ۱۲:۵۴
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۷ ۲۱:۳۸
 
 
کلمات کلیدی : نشر ماهی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
تازه‌وارد دست و پا چلفتی!