نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 481285
توکلی به وزیر نفت نامه نوشت؛
انتقاد از روند توسعه میادین نفت و گاز/ پیشنهاد به وزارت نفت درباره توجه به توسعه مشترک پارس جنوبی در مذاکره با قطر
بخش اقتصادی الف، 20 خرداد 96
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۵۷
رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت با ارسال نامه ای به وزیر نفت، نسبت به روند توسعه میادین نفتی و گازی کشور انتقاد کرد.

به گزارش الف، «احمد توکلی» رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت با ارسال نامه ای به وزیر نفت با انتقاد از ارائه یک مدل واحد برای توسعه همه میادین مشترک و غیر مشترک، عنوان کرد که "اولاً به دسته‌بندی میادین و اولویت‌دهی به میادین مشترک توجه نشده و ثانیاً به الگوهای کاربردی در توسعه میادین مشترک همچون روش توسعه یکپارچه توجه نگردیده است و حتی متأسفانه مذاکرات و اقدامات مثبت انجام شده در این خصوص با کشور عراق و عربستان نیز معلق گردیده است که در نهایت منجر به بروز خسارت‌های هنگفتی برای کشور شده است. نمونه‌ای از این خسارت‌ها را می‌توان در توسعه ضعیف بخش ایرانی میدان آذر (بدره) مشترک با کشور عراق مشاهده کرد."

در بخشی از این نامه به فرصت پیش روی ایران نسبت به روابط با قطر اشاره شده و تأکید شده است که "در این شرایط حساس با توجه به نزدیکی تولید دو کشور در بخش گازی و درخواست طرف قطری به آغاز مذاکرات و همچنین تحولات سیاسی روزهای اخیر، اگر وزارت نفت با درایت و تدبیر عمل نموده و از حداکثر توان دیپلماسی کشور و حداکثر توان فنی خود استفاده نماید، می‌تواند به توافقات ارزشمندی که حافظ منافع ملی کشور است، برسد. ماحصل چنین توافقاتی استفاده از پیمانکاران بین‌المللی با شرایط مناسب­تر و پیمانکاران داخلی جهت توسعه میدان و مدیریت آنها توسط مالکان اصلی مخزن است که در نهایت منافع اقتصادی دو کشور حداکثر شده و مناسبات سیاسی و همکاری‌های دیگر دو همسایه نیز ارتقاء خواهد یافت."

متن کامل این نامه بدین شرح است:

جناب آقای مهندس زنگنه

وزیر محترم نفت

با سلام

حدود بیست ماه از زمان رونمایی مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC می‌گذرد. الگویی که بیش از دو سال نیز برای تدوین نسخ اولیه آن زمان صرف شد. حاصل این زمان مطول آن بود که با شفاف شدن موضوع، همه ظرفیت دستگاه‌های تقنینی، اجرایی، نظارتی، اطلاعاتی و امنیتی کشور برای برطرف نمودن ایرادهای متعدد این مدل بسیج گردید و علیرغم برطرف شدن ایرادهای مهم و متعددی از آن -بر خلاف نطق اخیرتان در پاسخ به نمایندگان مجلس محترم شورای اسلامی- همچنان برخی از نقاط ضعف آن پابرجا است.

یکی از مواردی که از ابتدای رونمایی از این مدل مورد انتقاد جدی کارشناسان قرار گرفت، ارائه یک مدل واحد برای همه میادین کشور و نبود برنامه‌ریزی برای استفاده از روش‌های مختلف با توجه به ویژگی‌های فنی و اقتصادی هر میدان بود. موضوعی که اگرچه با درج تبصره‌هایی در مصوبات اصلاحی هیئت دولت در سال گذشته، سعی بر برطرف نمودن آن شد، لیکن هیئت منتقدان که از ابتدا در تمامی مذاکرات و پیگیری‌های موضوع حضور داشته است با قطعیت معتقد است که این مشکل در خصوص مدل مذکور کاملاً برطرف نگردید.

کشور ما دارای بیشترین میدان مشترک دریایی و خشکی با کشورهای همسایه خود در منطقه بوده و متأسفانه در مجموع وضعیت مناسبی در برداشت از این میادین ندارد.

در یکی از گزارش‌های عمومی منتشره توسط همین کارشناسان دلسوز، ضمن ذکر این موضوع از روش‌های مرسوم بین‌المللی برای توسعه میادین مشترک همچون توسعه یکپارچه ( Unitization) نام برده شد. این روش که به عنوان یکی از بهترین و مؤثرترین مسیرهای توسعه و تولید صیانتی از میادین مشترک در دنیا شناخته شده است، موجب تأمین حداکثری منافع دو یا چند کشور سهیم در میدان شده و منجر به ایجاد منافع استراتژیک مشترک فی مابین این کشورها و تقویت روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آنها می‌گردد. الگویی که هم اکنون در دریای شمال و دیگر مناطق نفتی دنیا عملیاتی شده و کلیه کشورهای سهیم در این میادین مشترک از منافع آن بهره ­مند شده‌اند.

به همین علت در گزارش مذکور تذکر داده شده بود که چرا به جای ارائه یک مدل واحد برای همه میادین مشترک و غیر مشترک، ساده و پیچیده از خشکی تا دریا، اولاً به دسته‌بندی میادین و اولویت‌دهی به میادین مشترک توجه نشده و ثانیاً به الگوهای کاربردی در توسعه میادین مشترک همچون روش توسعه یکپارچه توجه نگردیده است و حتی متأسفانه مذاکرات و اقدامات مثبت انجام شده در این خصوص با کشور عراق و عربستان نیز معلق گردیده است که در نهایت منجر به بروز خسارت‌های هنگفتی برای کشور شده است. نمونه‌ای از این خسارت‌ها را می‌توان در توسعه ضعیف بخش ایرانی میدان آذر (بدره) مشترک با کشور عراق مشاهده کرد.

جناب آقای زنگنه حتماً مستحضر هستید که تقریباً نیمی از ذخایر این میدان در خاک ایران است ولی با توجه به برنامه توسعه‌ی کشور عراق در سال‌های اخیر، میزان نفت قابل استحصال این کشور تقریباً دو برابر بخش ایرانی این میدان است. عمق فاجعه زمانی است که این کشور در حال جنگ تاکنون توانسته است از این میدان مشترک 50 میلیون بشکه نفت خام تولید نماید که با احتساب قیمت متوسط نفت 40 دلار، حدود 2 میلیارد دلار از این میدان مشترک درآمد داشته است. درحالی‌که میزان تولید ایران از این میدان، فارغ از تأخیرها و تمدیدهای صورت گرفته جهت تولید زودهنگام آن تاکنون به زحمت به 1 میلیون بشکه می‌رسد. از نکات قابل توجه در توسعه بخش عراقی این میدان دو برابر بودن دبی چاه‌های تولیدی آن نسبت به چاه‌های بخش ایرانی است که نشان دهنده استفاده از مدیریت صحیح در توسعه میدان و فناوری‌های روز آن است. جالب‌تر آنکه عمده توسعه این میدان توسط شرکت‌های شرقی انجام گرفته و اپراتور آن نیز یک شرکت روسی است. ضمن اینکه در برنامه نهایی توسعه این میدان تولید سه برابری در مقایسه با تولید کشور ایران دیده شده است! این موارد همه و همه در کنار تغییرات متعدد در استراتژی توسعه این میدان و تأخیرهای متعاقب آن در بخش ایرانی پروژه، مشتی از خروار از مشکلات توسعه این میدان مشترک است.

جناب آقای زنگنه، میدان آذر اولین میدان مشترکی نیست که قربانی سوء مدیریت مجموعه وزارت نفت می‌شود. این سرنوشت متأسفانه در انتظار مابقی میادین مشترک کشور چه در بخش خشکی و چه در بخش دریا هم هست؛ چراکه از ابتدا مسیر را به اشتباه رفته ­اید و میادینی مشترکی را که می‌بایست با نسخه تولید یکپارچه درمان کنید با درمان‌های مقطعی و عجولانه، توسعه‌ی جزیره‌ای داده ­اید و ذخایر کشور را در یک رقابت ناسالم به طور غیر صیانتی تولید و یا شاید مدفون کرده ­اید.

با این وجود، هنوز هم دیر نشده است و اگر با برنامه‌ریزی صحیح به الگویی مناسب در توسعه مشترک این میادین دست یابید، امید است که به فضل الهی جبران مافات کرده باشید.

جناب آقای وزیر، درست که در مذاکرات با کشورهای همسایه جهت توسعه میادین مشترک می‌بایست با دست‌پر وارد شد و از موضع قدرت صحبت کرد، لیکن به مدد توسعه‌های صورت گرفته تاکنون، این مهم تا حدودی لحاظ گردیده است و با توجه به شرایط سیاسی منطقه و اظهارات مقامات کشورهای همسایه، فضا برای ورود به این موضوع حداقل در حوزه میادین مشترک با عراق، نسبت به گذشته مساعدتر شده است. اخیراً «جبار اللعیبی» وزیر نفت عراق در نشست موسوم به «انرژی عراق در 2017» اعلام نموده است: «در حال مذاکرات جدی با جمهوری اسلامی ایران برای بهره‌برداری از میادین مشترک نفتی در مرزهای دو کشور هستیم»

این خبر قطعاً برای متخصصان و کارشناسان دلسوز کشور موجب خرسندی است. اگرچه تعطیل نمودن دو ساله این مذاکرات با کشور عراق پس از شش سال مذاکره مستمر و رسیدن به نقاط مشترک قابل توجه از جمله اشتباهات کلیدی وزارت نفت بوده است، لیکن امید است با تمرکز جدی و تسریع روند همکاری‌های دوجانبه به جای رقابت ناسالم طرفین، جبران گردد و به فضل الهی ین الگوی توسعه یکپارچه میادین مشترک میان دو کشور شیعه با اشتراکات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در خور توجه منعقد گردد. همچنین توجه به دیگر طرح‌های مشترک با کشور عراق خصوصاً منطقه کردستان، از جمله احداث خط لوله صادراتی نیز می‌توانید به تقویت این روابط و ارتقای دیپلماسی انرژی و پیوندهای امنیتی کشور ایران با کشورهای همسایه بیانجامد.

در پایان با توجه به مناقشات اخیر پیش آمده فی مابین دولت قطر و عربستان، توجه ویژه به توسعه مشترک پارس جنوبی و لایه نفتی مشترک خاطر نشان می‌شود. در این شرایط حساس با توجه به نزدیکی تولید دو کشور در بخش گازی و درخواست طرف قطری به آغاز مذاکرات و همچنین تحولات سیاسی روزهای اخیر، اگر وزارت نفت با درایت و تدبیر عمل نموده و از حداکثر توان دیپلماسی کشور و حداکثر توان فنی خود استفاده نماید، می‌تواند به توافقات ارزشمندی که حافظ منافع ملی کشور است، برسد. ماحصل چنین توافقاتی استفاده از پیمانکاران بین‌المللی با شرایط مناسب­تر و پیمانکاران داخلی جهت توسعه میدان و مدیریت آنها توسط مالکان اصلی مخزن است که در نهایت منافع اقتصادی دو کشور حداکثر شده و مناسبات سیاسی و همکاری‌های دیگر دو همسایه نیز ارتقاء خواهد یافت.

به نمایندگی جمعی از منتقدان الگوی قراردادهای نفتی IPC

احمد توکلی

رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت

رونوشت: برادر ارجمند جناب آقای جهانگیری معاون اول محترم رئیس‌جمهور
 
کلمات کلیدی : احمد توکلی+بیژن نامدار زنگنه+قراردادهای نفتی+میادین مشترک+IPC
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۶:۱۸:۰۷
درود بر توکلی .خطرناک تر این است که وزارتخانه ها مثل نفت و.....، با قراردادهای پر ابهام ، رایی که در انتخابات اخیر با« بزن و برقص» و توسط بازیگران جمع شد و با رقیب هراسی، تایید سیاست های کاری خود از سوی مردم جا بزنند. (4421025) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۱:۱۴
متاسفانه از سال 92 تاکنون و از زمان سکانداری مجدد آقای زنگنه به عنوان وزیر نفت با تنظیم شکل استعماری و متفاوتی از قراردادهای نفتی و سپری شدن حدود 4 سال نوعی بلاتکلیفی و تعطیلی فعالیت های اکتشافی و توسعه ای میادین نفت وگاز را شاهد هستیم و با اعمال سیاست های خلاف اقتصاد مقاومتی از حضور موثر شرکت های توانمند داخلی جهت انعقاد قراردادهای نفتی ممانعت به عمل می آید... پیش از این آقای زنگنه مشکل صنعت نفت را مالی نمی دانست بلکه مدیریتی قلمداد می کرد! سوال اساسی اینجاست که چرا با گذشت نزدیک به 4 سال از عمر دولت تدبیر و امید مدیریت به اصطلاح ژنرال ها نتوانسته است مشکلات مدیریتی وزارت نفت را مرتفع کند تا توسعه و سرمایه گذاری در میادین مشترک در وزارت نفت رونق گیرد؟! براستی چه کسی پاسخگوی این همه فرصت سوزی و خسارت به ملت ایران است؟» (4421211) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۵۴:۳۳
جناب توکلی جای شما توی مجلس خیلی خالیه.

متاسفانه تهران بینش مناسبی در انتخابات ندارند اگر فلان بازیگر کاندید شود و بگوید آزادی حتما رای می آورد (4421233) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۶:۲۴:۵۹
جناب اقای توکلی واقعا ایرادات حضرتعالی باعث تحیر ما می شود زمانی که صادرات نفت به زیر یک میلیون بشکه رسیده بود و قرار بود تا 200 هزار بشکه کاهش پیدا نماید شما هیچ انتقادی نداشتی و همین باعث میشد سهم ایران را همسایه ها برداشت نمایند الان هم باعث حیرته که این انتقادها را میفرمایید. انتقدات شما وارد نیست ضمنا یک ماه پیش فرمودید هر کسب رئیس جمهور بشود باید از او حمایت کنیم ما حمایتی از جنابعالی نمیبینیم و اکثرا انتقاد و....از شما دیده میشه (4421033) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۱:۵۴
تجهیزات برداشت نفت در فلات قاره به‌‌شدت فرسوده است، گویا انگیزه‌ای برای بهبود وضعیت فعلی در دولت دیده نمی‌شود. (4421212) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۲:۰۶
وزیر نفت باید پاسخ‌های قانع‌کننده‌ای در این راستا به وکلای ملت ارائه کند (4421213) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۲:۴۳
نگاه به غرب در حوزه انرژی و توسعه میادین نفتی تا جایی عمیق شده که امیرحسین زمانی‌نیا معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی در 14 اسفند 95 در همایش برجام و اقتصاد مقاومتی عنوان داشته که «توتال منتظر تصمیم نهایی آمریکا در مورد ایران است؛ از توتال دلخور نیستیم و این شرکت را درک می‌کنیم.» (4421216) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۳:۲۲
فاز 11 پارس جنوبی هنوز در حالت بلاتکلیفی به سر می‌برد و HOA امضاشده با کنسرسیومی که به‌رهبری توتال تشکیل شده، به امضای قرارداد منجر نشده است. اگرچه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اخیراً از امضای قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی با شرکت توتال فرانسه بعد از انتخابات ریاست جمهوری خبر داده بود. (4421217) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۸:۰۷
این نامه فقط یک تذکر و هشدار است .
در صورتیکه کار از پند و اندرز گذشته .
مجلس علیرغم اینکه عنوان رأس اموری را به یدک میکشد !! خود را در قعر امور میبیند و هنوز محصور در محرمانه های دولتی است !!
___________________________________________________
متأسفانه بار مسئولیت نظارتی مجلسیان را بزرگوارانی مثل جنابعالی بر دوش میکشید و امثال زنگنه با علم به تفاوت بین سازمان محترم دیده بان و مجلس ، عنودانه به مسیر کج خود ادامه میدهد .
-------------------------------------------------------------------------------------
از داشتن چنین ... واقعا" متأسفیم . (4421224) (alef-11)
 
نفتي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۰۰:۲۵:۳۳
خدايي ملت ايران در مورد صنعتي مثل نفت كه فوق العاده (هاي تك) هستش به سادگي اظهار نظر نكنن...مهندس زنگنه نفت رو نابود كرده شك نكنيد، از هرجايي جلوش رو بگيرن منفعته،نگاه ارقامش نكنيد كه خيليهاش داده سازي هستن،كسي كه در نفت باشه ميفهمه چه بلبشويي شده...درثاني ازدياد توليدي كه هي بهش افتخار ميكنين صيانتي نيست و باعث نابودي و خرابي مخازن ميشه...خواهش ميكنم از مردم كه اظهار نظر در مورد نفت رو به متخصص هاش وامذار كنن ،ممنون (4421571) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.