توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 435088
آخرین تحولات جنگ سوریه و نتیجه احتمالی مذاکرات پیش رو/ سیاست ترامپ درباره سوریه چه خواهد بود؟
بخش بین الملل الف، 26 دی 95
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
اجلاس آستانه قرار است در بیست و سوم ژانویه( 4 بهمن ماه) به میزبانی دولت قزاقستان و با حضور نمایندگان دولت و معارضان سوریه و با نظارت سه کشور ایران، ترکیه و روسیه و مشارکت نماینده سازمان ملل متحد برگزار شود. اجلاس آستانه پس از آزاد سازی حلب و با هدف تقویت روند سیاسی و یکپارچه کردن تلاش ها برای مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات و استقرار در سوریه تشکیل می شود.

در حال حاضر سه کشور ایران، ترکیه و روسیه به رایزنی های خود برای برگزاری موفق اجلاس آستانه و کمک به حل بحران سوریه ادامه دهند. در این راستا روز جمعه حسین جابری انصاری، میخائیل بوگدانف و اونال معاونان وزارت خارجه ایران، روسیه و ترکیه در مسکو رایزنی هایی را انجام دادند. معاون وزیر خارجه کشورمان در یکی از شبکه های مجازی در این خصوص نوشت: اجلاس آستانه قرار است در بیست و سوم ژانویه به میزبانی دولت قزاقستان و با حضور نمایندگان دولت و معارضه سوریه و با نظارت سه کشور ایران، ترکیه و روسیه و مشارکت نماینده سازمان ملل متحد برگزار شود.

هیأت عالی معارضان سوریه اعلام کرده است که از گفت‌وگوهای سوریه در «آستانه» حمایت می‌کند. این هیأت در حساب توئیتری خود اعلام کرد که از هیأت نظامی مذاکره کننده حمایت کرده و از آمادگی خود برای ارائه حمایت لجستیکی به این هیأت خبر داده است.

در همین حال خبرهایی از دعوت برخی کشورها مانند عربستان، قطر و آمریکا برای حضور در نشست مطرح شده است.

روز جمعه ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه از حضور آمریکا در نشست قزاقستان خبر داد ولی گفت که سطح این حضور هنوز مشخص نشده است. مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه نیز گفته بود روسیه با حضور آمریکا در مذاکرات آستانه موافقت کرده است.

چاووش اوغلو هفته در صحبتهایی گفت: آمریکا لازم است قطعا به آستانه دعوت شود. ما با روسیه بر سر این موضوع به توافق رسیده ایم. وی تصریح کرد: هیچ کس نمی تواند نقش آمریکا را نادیده بگیرد.

به نوشته واشنگتن پست روسیه دعوت نامه مشارکت دولت آمریکا را نه برای کاخ سفید و مقامات فعلی آمریکا بلکه برای تیم دونالد ترامپ که تا یک هفته دیگر زمام امور را در دست می گیر فرستاده است.

واشنگتن پست در تفسیری نوشت: دعوت مسکو از دولت ترامپ برای شرکت در گفت و گوهای صلح سوریه در آستانه، اولین نشانه های عزم راسخ روسیه برای توسعه روابط با آمریکاست. دعوت از دولت ترامپ برای شرکت در گفت و گوهای آستانه؛ در مکالمه تلفنی  سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در واشنگتن با  مایکل فلین، مشاور امنیت ملی در نظر گرفته شده برای دولت ترامپ انجام گرفت.

اما یک منبع در مسکو به اینترفاکس گفته که «روسیه، ایران و ترکیه به صورت جمعی در خصوص تصمیمات خود برای دعوت هر کس به مذاکرات آستانه، بیانیه خواهند داد.» منبع اینترفاکس برای شفاف‌تر شدن موضع روس‌ها در ادامه گفته:‌ «مذاکرات در خصوص فرمت مذاکرات هنوز به پایان نرسیده و با تمام قوا برای حل این موضوع تلاش می‌کنیم. بنابراین، انتشار هرگونه بیانیه‌ای در خصوص ترکیب شرکت‌کنندگان، بی‌ربط است.»

نشست آستانه در حالی تشکیل می شود که پیش از آن به مدت یک سال آمریکا و روسیه تلاشی بی ثمر برای برقراری آتش بس و شروع گفت وگوهای صلح در سوریه بعمل آورده بودند. مسکو و واشنگتن هریک دیگری را به تباه کردن این تلاشها متهم می کنند.

اما در چند وقت اخیر روسیه دست به کار شد و فرآیند جدیدی را در این محور با هدف تعریف نقش و جایگاهی جدید برای خود جهت رهبری منطقه و جهان، به اجرا گذارد. البته با توجه به اختلافات عمیق بین کشورهای مختلف و سیاست دولت هایی مانند آنکارا این بار نیز بعید است مذاکرات که در قزاقستان برگزاری می شود به نتایج خاصی منجر شود.

گفتنی است ترامپ قبلاً خواستار تشکیل یک ائتلاف ضد تروریسم با همراهی روسیه شده و گفته است که برکناری اسد نباید اولویت درجه اول آمریکا باشد اما در عین حال مخالف قدرت منطقه ای ایران می باشد.

رکس تیلرسون فرد در نظر گرفته شده برای پست وزارت خارجه دولت ترامپ هم روز چهارشنبه در مراسم جلسه رای اعتماد خود گفت که روسیه، سوریه، ترکیه و ایران دارند در غیاب ما شروط خود را در مورد اینکه امروز در سوریه کارها چطور پیش برود دیکته می کنند.

تیلرسون خواستار تعامل هرچه بیشتر آمریکا در بحران سوریه شد. وی در عین حال تاکید کرد: اما هرگونه همکاری با ایران در سوریه برخلاف منافع آمریکاست. همچنین تیلرسون در پاسخ به سوالات سناتور‌ها در کمیته امور خارجه سنای این کشور گفت: باید در مورد مساله سوریه دوباره با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه همکاری کنیم، زیرا این کشور متحد قدیمی ما در ناتو است.

جیمز ماتیس هم در سنا گفته بود: جنگ داخلی و خونین در سوریه خاورمیانه و همچنین اروپا را با بی ثباتی مواجه ساخته است و متحدان آمریکا از جمله اسرائیل، اردن و ترکیه را تهدید می کند. او مدعی شد که گروه تروریستی داعش، ایران و روسیه از این ناآرامی ها سود می برند؛ اموری که هیچ کدام در راستای منافع ملی آمریکا نیست. جیمز ماتیس با ادعای اینکه «نفوذ مُغرضانه ایرانیان در منطقه رو به افزایش است»، ایران را تهدیدی رو به رشد خواند.

گفتنی است به عقیده بسیاری از تحلیل گران آینده سیاست آمریکا نسبت به بحران سوریه بستگی به رابطه ترامپ و پوتین خواهد داشت. در حال حاضر دونالد ترامپ که فشارهای ضد روسی اعضای کنگره آمریکا ادامه دارد، گفته است او در صورت «کمک کردن واقعی» مسکو به واشنگتن، مانعی برای لغو تحریمهای روسیه نمی بیند.
 
کلمات کلیدی : روسیه،ایران، ترکیه، سوریه، ترامپ
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.