کد مطلب: 379180
دکتر صباح زنگنه در گفتگو با "الف":
جنگ، تاوان استقلال طلبی یمنیها است/ عربستان در باتلاق یمن گرفتار شده است
بخش سیاسی الف، 17 مرداد 95
دکتر صباح زنگنه، نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی، به بهانه قصه هفته اخیر برنامه هم قصه تلویزیون که با موضوع فعالیت های بشردوستانه در یمن و فلسطین بود، در گفتگویی اختصاصی با الف، به واکاوی سرنوشت سیاسی جنگ یک ونیم ساله علیه یمن پرداخت.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۸
دخالت عربستان در یمن از چه زمانی آغازشده و با چه اقداماتی همراه بوده است؟
دلایل ژئواستراتژیک در حمله اخیر مورد توجه عربستان بوده است و این وضعیتی که در یک ونیم سال گذشته اتفاق افتاد، در تاریخ مناسبات عربستان و یمن در زمان عبدالعزیز نیز چنین حملات گسترده ای در شرف اتفاق افتادن بود؛ اما عبدالعزیز به دلیل قدرت مقاومت مردم یمن از این اقدام پشیمان شد و به خاک عربستان برگشت و فقط دو استان یمن تحت عنوان جیران و نجزان را مورد اشغال عربستان قرار داد؛ اما از تصاحب بقیه سرزمین های یمن عاجز ماند؛ بنابراین این اهداف درازمدت در ذهن سران عربستان بوده و این کشور بعد از آن حادثه، سیاست مماشات و تزریق پول را تعقیب کرده است و با ایجاد اختلاف در بین گروههای یمنی، احزاب، قبایل، طوایف و سران قومی، سعی در جذب ایشان بهطرف خود داشته است تا اینکه هر وقت کسی سیاست دیگری را اتخاذ کند، با تحریک بقیه قبایل سر جای خود بنشیند. دخالت عربستان در یمن در طی شصت سال گذشته هیچ موقع متوقف نشد.
میزان هزینه های روزانه عربستان سعودی برای این جنگ چقدر است؟
هزینه های عربستان در این جنگ با توجه به پنهان کاریهای آمار و اطلاعات از سوی دولت این کشور بهطور رسمی مشخص نیست؛ اما با توجه به برآوردی که از تعداد عملیات، مزدوران به اجاره گرفته-شده که به صورت روزمزد و ساعت مزد کار میکنند، هزینه های بمبها و پرواز هواپیماها، پشتیبانی های مختلف فرودگاهی، پایگاه هوایی، اطلاعات پرواز و راداری انجام می شود، عربستان هزینه های سنگینی را متحمل می شود. همینطور کسری بودجه عربستان که حدود ۳۰% بودجه دو سال اخیر را تشکیل می دهد و استفاده از ذخایر ارزی موجود در مؤسسات مالی خارج از عربستان، آماری است که بر اساس آن میتوان این هزینه ها را تخمین زد.
ذخایر عربستان در مؤسسات مالی خارجی حدود ۸۰۰ میلیارد دلار بود که نیمی از آن مورداستفاده قرارگرفته است. با این محاسبه عربستان مجموعاً ۷۰۰ میلیارد در طول یک و نیم سال گذشته هزینه کرده که غیر از هزینه های کشور امارات است. همچنین تعداد نیروهای انسانی از بین رفته و تخریب پایگاه های هوایی و نظامی حاصل از پاسخگویی مردم یمن در کنار هزینه مذکور قرار می گیرد. بهعنوان نمونه اخیراً ده ها هزار کارگر هندی در عربستان از کار اخراج شدند و دولت هند در برابر این موضوع تحرک جدی نشان داد. چنین موضوعی در حالی در این کشور رخ می دهد که برای کشوری چون عربستان که صادرات عظیم نفتی دارد، این تعداد قابلشمارش نبود.
چرا عربستان حاضر به پرداخت چنین هزنیه گزافی برای جنگ با یمن شده است؟
آنچه باعث حمله فراگیر شد، بهاینعلت است که مردم یمن خواهان استقلال کامل از عربستان شدند تا اراده خودشان مبنی بر تنظیم ساختار حکومتی و نحوه انتخاب حاکمان و قانون اساسی و قوانین مندرج از قانون اساسی را خود انجام بدهند. عربستان از این لحظه به بعد احساس کرد که امیدی به تحریک عشایر، احزاب و قبائل علیه همدیگر نخواهد داشت و مردم به مرحله ای از نارضایتی رسیدهاند که هرگز حاضر نخواهند شد که با تزریق پول و فشارهای سیاسی و حتی دیگر فشارهای نظامی و امنیتی از عربستان اطاعت کنند. بهعبارتدیگر عربستان در شصت سال گذشته نفوذ و اعمال سیاستهای خود را از طریق روسای عشایر، قبائل و احزاب اعمال میکرد؛ اما این سیاست بعد از بیداری اسلامی دیگر به تاریخ سپرده شد و عربستان متوجه شد که راه دیگری نمی تواند مردم را ساکت و مطیع خود کند.
البته عربستان در این حمله علاوه بر اهداف ذکرشده مانند وجود ذخایر نفتی در یمن، دسترسی به آبهای اقیانوس و تسلط بر تنگه بابالمندب، یک همکاری نانوشته ای با رژیم صهیونیستی نیز داشته است و برای تأمین امنیت این رژیم در منطقه دست به چنین اقدامی زدند؛ چراکه کشورهای بزرگ عربی که میتوانستند در دفاع از مردم فلسطین و احقاق حقوق مردم آن در منطقه عمل کنند، یکی از پس دیگری درگیری بحران شدند؛ یکی از این کشورها مصر بود که این کشور را با آن بلا و مشکلات درگیر ساختند، کشور دیگر سوریه بود که این کشور را از پنج سال گذشته در جنگ گرفتار کرده اند، عراق سومین کشور عربی بود که امیدواریم عنقریب آثار این وضعیت از بین برود و مردم عراق در سرنوشت کامل خود مسلط شوند و یمن چهارمین کشور عربی نزدیک به فلسطین است؛ بنابراین این چهار کشور طبق یک طرح و پروژهای هرکدام به نحوی از مسئله فلسطین دور شدند. یمن یکی از این کشورها است که با این جمعیت بزرگ و علائق انسانی، اسلامی و ملی به اهداف بزرگ جهان اسلام و عرب تعلق داشت؛ بنابراین این مورد نیز به اهداف گفتهشده اضافه میشود.
ارزیابی شما از وضعیت فعلی یمن را با توجه به قدرت گرفتن انصار الله و گروههای دیگر در این کشور و پشتیبانی مردم از ایشان چیست؟
مردم یمن در حال حاضر علیرغم همه این تخریبها و فشارها در وضعیت بهتری قرار گرفتهاند؛ اما اشتباه بزرگ سعودیها همین است که دقیقاً همانند آمریکا که در باتلاق ویتنام گرفتار شد یا شوروی که در پاکستان به این وضع دچار شد، عربستان نیز در باتلاق یمن گرفتار شده است. مردم یمن دقیقاً مانند مردم ویتنام بسیار مقاوم، استوار و اهل استقامت و مبارزه هستند. عربستان این امر را فراموش نخواهد کرد؛ ضربه هایی که یمنی ها در پاسخ به تجاوزگری های سعودیها دنبال خواهند کرد. احزاب و گروههای اصلی یمن اکنون اعلام اتحاد مجدد و مؤکد و تشکیل یک ساختار رهبری بهمنظور راه اندازی یک نقشه راه جدید برای یمن و توافق یمنی- یمنی تنظیم کرده اند و آثار آن را عنقریب شاهد خواهیم بود.
راه برون رفت از بحران یمن چیست؟عربستان بایستی تسلیم اراده مردم یمن شود، اگر سازمانهای بینالمللی و کشورهای بزرگ خواستار این امر هستند که یمن و بخش جنوبی این کشور که در حال حاضر در اختیار بخشی از نیروهای وابسته به عربستان و امارات است، به پایگاه جدید داعش و القاعده تبدیل نشود، بایستی به حقوق مردم یمن اعتراف کنند و اجازه بدهند که مردم این کشور مسائل کشور خود را حلوفصل کنند و عربستان را ملزم کنند که جنگ خود را متوقف کند و کمیته برآورد خسارتها و هزینهها تشکیل شود و به مردم یمن کمک شود.
آیا در وضعیت فعلی جنگ علیه یمن تداوم پیدا میکند و عربستان همچنان به تجاوز خود ادامه میدهد؟ عربستان به این نقطه رسیده است که این جنگ نفعی برای این کشور نخواهد داشت؛ اما وقتی در عمل دچار مشکلات بیشتر و جدیتری در امور بودجه و امکانات نظامی و نیروی انسانی شود، خودبه خود پای عقل و منطق خواهد نشست؛ منتها آنوقت خیلی دیر خواهد بود و یمنی ها معلوم نیست که مانند گذشته از عربستان گذشت داشته باشند!
غرب و خصوصاً آمریکا چه سناریوهایی را در حال حاضر برای سرنوشت سیاسی یمن و جنگ علیه آن مدنظر دارد؟ سناریوی برگزیده آنها چیست؟ آیا با توجه به قدرت گیری انصار الله ممکن است که آمریکا مناسباتی را با انصار الله یا گروههای دیگر یمنی برقرار کند تا در آینده سیاسی یمن سهمی داشته باشد؟
ایالاتمتحده آمریکا تا زمان انتخابات قادر به هیچ ابتکار عملی نخواهد بود؛ بنابراین در هفت یا هشت ماه آینده همچنان شاهد این نوسانات و کشمکش ها خواهیم بود و آمریکا در حد برقراری ارتباط با گروههای مختلف عمل خواهد کرد. مناسبات با انصار الله و دیگر گروهها بستگی به روند مسائل و نزدیکتر شدن به انتخابات این کشور خواهد داشت.
با توجه به اخبار منتشرشده، حدود ۸ میلیون نفر از مردم یمن از کمبود مواد غذایی رنج می¬برند و نزدیک به ۳ میلیون نفر آواره شده اند. همچنین حدود ۱۰۰۰۰ نفر از مردم این کشور نیز به شهادت رسیده اند. به نظر شما حجم خسارات واردشده به مردم یمن در همین محدوده است؟
در شرایط جنگی حاکم بر یمن امکان آمارگیری وجود ندارد. در واقع این آمار تقریبی و برآوردی است. از روی تصاویر ماهواره ای می توان به این برآوردها دستیافت. وقتیکه درصدی از شهرهایی با جمعیت چندین میلیونی تخریب می شود، طبیعتاً به مقدار همین درصد از امکان مسکونی قابل سکونت نخواهد بود و مردم در نزدیکی های این مناطق مسکونی نیز از ترس حمله های مجدد امکان سکونت نخواهند داشت. همینطور وقتیکه سیستم آب رسانی کشور مورد حمله قرار می گیرد، امکان بهره مندی مردم از آب آشامیدنی از بین خواهد رفت و مجبور به کوچ خواهند بود. بیمارستان ها نیز وقتیکه موردحمله قرار می گیرند، امکان سرایت انواع بیماری های عفونی بیشتر خواهد شد؛ لذا این آمار ها بر اساس میزان تخریب اماکن عمومی صورت می پذیرد.
آیا اقدامات حقوقی مؤثری از طریق گروه های ضد جنگ یا جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری حقوقی پرونده یمن در مجامع بین المللی صورت گرفته است؟
اندیشمندان یمنی و یمنی های مقیم کشورهای غربی در این زمینه دست به تحرکاتی زده اند و در مجامع بین المللی حقوق بشری شرکت و ظلم هایی که بر مردم یمن شده را مطرح کرده اند. همچنین برخی از سازمانهای بین المللی حقوق بشری از قبیل پزشکان بدون مرز، مؤسسات ناظر بر حقوق بشر مانند سازمان دیده بان حقوق بشر و برخی از سازمانهای وابسته به سازمان ملل از قبیل یونیسف و سازمانهای ناظر بر استفاده از سلاح های ممنوعه گزارشهایی مبنی بر نقض حقوق بشری و استفاده از سلاح های ممنوعه از قبیل بمب های فسفری و خوشه ای تهیهکردهاند. موارد نقض شده بعضاً در گزارش های دبیر کل یا نمایندگان سازمان ملل در منطقه و کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز آمده است.
نقش سازمان ملل و مجموعه های وابسته به آن مثل یونیسف را در بحران یمن چیست؟
منطقه و جهان در حال حاضر در یک حالت فاجعه آمیز قرار دارند. کشوری به اهمیت و بزرگی یمن مورد تعرض آشکار قرارگرفته و جهان بر آن نظاره می کند و حتی گزارش های نمایندگان خود را نیز مشاهده می کند؛ اما به آن توجه نمی کند و آن را منعکس نمی سازد.
شواهدی مبنی بر حضور لابی های عربستان و شرکت های آنها در سازمان ملل و منصرف کردن دبیرکل از پرداختن به موضوع یمن وجود دارد که موجب تغییراتی در بیانیه دبیر کل میشود. این امر حکایت از تبانی کشور جنایتکار با این سازمانها دارد. این در حالی است که در روستای «فراری» یمن اخیراً پاکسازی نژادی و مذهبی به وقوع پیوسته و این حوادث شبیه حوادث بوسنی و هرزگوین است. همین یک حادثه کفایت می کند که تمام سران عربستان به دادگاه جنایت های جنگی فراخوانده، توقیف و بازداشت شوند و به محاکمه علنی جهانی کشیده شوند.
کلمات کلیدی : صباح زنگنه+یمن+عربستان
سخنگوی وزارت خارجه امریکا در پاسخ به سوالی درباره چرایی کمک امریکا به عربستان در جنگ یمن گفت: چون این حملات به درخواست رییس جمهور یمن است( عبد ربه منصور هادی, فراری!!!), انوقت همین سخنگو, کمک مستشاری ایران به عراق به درخواست دولت مستقر عراق را دخالت نامید!!! بزک کنندگان امریکا, تناقضات را خوب ببینند, (3871752) (alef-3)
من کلی در متون تاریخی جستجو کردم، ولی اثری از حمله شوروی به پاکستان پیدا نکردم. ولی در خصوص جنگ شوروی و افغانستان مطالب زیادی وجود دارد. (3873480) (alef-13)
شیعیان زیدی کمتر از نیمی از جمعیت یمن تشکیل می دهند و از حیث وسعت در کمتز یک سوم خاک این کشور حضور دارند. آنها در صدد تمامیت خواهی بودند و توجهی به نظر اکثریت سنی ها نکردند. چرا جقایق کتمان می کیند. اگر یکنی ها مثل یک ملت وحدت داشتند و نه قیبله گرایی و فرقه گرایی، استقلالشان حفظ بود. چنگ فرقه های و مذهبی در یمن است. شیعیان و حامیان خارجی و سنی ها و حامیان خارجی/حقیقت ماجرا این است. (3873221) (alef-13)