دکتر حسن روحانی رییس جمهوری در «همایش اجرای برجام؛ فصلی نو در اقتصاد ایران» به بیان ناگفته هایی از مذاکرات «سخت و فشرده » ایران با کشورهای گروه ۱ + ۵ پرداخت و از استقامت و پیروزی ملت ایران در این مسیر تجلیل کرد.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین روحانی امروز (سه شنبه) گفت: روز پر میمنت میلاد با سعادت امام یازدهم (ع) که دولت یازدهم خود را در پناه او می بیند و از وی می خواهد که سایه لطف و محبت او همواره بر سر این ملت و این دولتی که به عنوان خادم ملت است، مستمر و استوار دارد.
وی ادامه داد: زندگی امام یازدهم به ما می گوید تحریم و درحصر و محاصره بودند یعنی چه؟ آن امامی که تمام دوران زندگی اش را در حصر و محاصره سربازان در سامره بود تا پایان زندگی اش و با درخشش نور فرزندش که جاوید تاریخ و زمان تا روز ظهور خواهد بود راه امید دائمی را پیش پای مردم بزرگی که همواره افتخارشان انتظار گشایش ها و فرج است.
روحانی گفت: سلام و درود ما بر امام یازدهم و سلام و درود ما بر پیامبر عظیم و شان و ائمه اطهار و سپاس و سجده ما در پیشگاه خدای بزرگ که هرآنچه داریم از لطف و عنایت او داریم.
رییس جمهوری گفت: شاید هم برای ما و هم برای شما رسیدن به این روز ساده و آسان نبود. همه می دانید که در موضوعی بس پیچیده و درهم تنیده که یکسرش توطئه های استکبار و صهیونیزم است و سمت دیگرش رقبای نااهل و خصم نااهل متاسفانه در این دیار و منطقه است و در قلب آن افراد افراطی که همواره تلاش می کردند در واشنگتن و نیویورک هرگز نگذارند این روز در تاریخ ثبت شود.
روحانی ادامه داد: خیلی ها خواستند ۲۳ تیرماه ۹۴ نباشد، خیلی ها خواستند روز ۲۶ دی ماه ۹۴ نباشد، خیلی ها خواستند پایان مذاکرات موفقیت نباشد . با هواپیمای اختصاصی به ژنو و وین رفتند و حرف زدند و گفتند قیمت نفت را پایین می آوریم و ایران را به زانو درخواهیم آورد صبر کنید صبر کنید چند ماه دیگر به ما فرصت دهید.
وی ادامه داد: به سازمان ملل رفتند و در مجمع عمومی حرف زدند ، بمب را روی تابلو به نمایندگان ملل جهان نشان دادند و گفتند به ایران اعتماد نکنید. خیلی ها تلاش کردند تا وسوسه شیطانی نامیدی را در دلها مستقر کنند. گفتند مذاکره؟ مذاکره با دشمن؟ مذاکره با خصم؟ خیلی ها گفتند که هر وقت مذاکره کردیم کلاه سرما رفت.
رییس دولت یازدهم افزود: برخی فلسفه بافتند و تاریخ به استناد آوردند و گفتند مگر پرهیز از رویارویی و جنگ با شیطان امکان پذیر است؟ ما راهی جز جنگ و جنگیدن و ویران کردن و ویران شدن نداریم؟ اما ملت ما در ۲۴ خرداد ۹۲ به تمام این افکار و سخنان مهر باطل زد و در انتخابات خرداد ۹۲ اعلام کرد ما خواهان تعامل سازنده با جهان هستیم.
سخنان روحانی در سالن اجلاس سران کشورها اسلامی با تشویق مکرر جمعیت تایید می شد در این مراسم صدها تن از شخصیت ها و فعالان بخش خصوصی و شماری از مسئولان بلندپایه دولتی حضور داشتند.
رییس جمهوری همچنین از پیچیدگی مذاکره با کشورهای ۱ + ۵ شامل امریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین به علاوه آلمان سخن گفت و از تلاشها و مجاهدت های تیم مذاکره کننده هسته ای ایران قدردانی کرد.
وی خاطرنشان کرد: کار بسیار سخت و سنگینی بود چرا که می دانید وقتی با جمع اروپایی می خواهید صحبت کنید ظاهرش البته اتحادیه اروپا است، اما وقتی می خواهید با دو یا سه نفر صحبت کنید رقابت ها و فاصله های درونی آنها زیاد است.
دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی یادآور شد: من در سال های ۸۲ تا ۸۴ با آقای دکتر ظریف وقتی با سه کشور اروپایی مذاکره می کردیم از نزدیک دیدیم که چقدر فاصله و رقابت وجود دارد.
روحانی افزود: این حسادت هایی که گاهی در زندگی های خصوصی می بینیم و تعجب می کنیم به یک معنا و به یک صورت دیگری در میان دولت ها و کشورهای پیشرفته هم به شکل دیگر وجود دارد، یکی قهر می کرد و می گفت چرا آن پیشنهاد را او داده است بنا بود ما با هم بگوییم.
وی ادامه داد: در یک جلسه ما یک کلمه گفتیم این کشور ریاست را برعهده دارد، جلسه بهم خورد، گفتند ما رییس نداریم چرا شما گفتید این آقا رییس ما است، ما سه با هم هستیم رییس نداریم . تا اینقدر سخت و مشکل است.
رییس قوه مجریه تصریح کرد: حال اگر اروپا بخواهد ضمیمه شود با یک قدرت برتر خودش به نام آمریکا که در آنجا رقابت ها بیشتر و بیشتر می شود و حال اگر آنها بخواهند کنار هم ضمیمه با کشورهای روسیه و چین شوند و این ۶ کشور کنار هم جمع شده و با هم با یک کشوری که از دید آنها در حال توسعه است حرف بزنند و آنها خود را از لحاظ قدرت نظامی، سیاسی، فناوری، اقتصادی برتر می دانند؛ چقدر با آنها حرف زدن سخت است، حرف زدن با آنهایی که پشتوانه ای داشتند و فکر می کردند ما بدون پشتوانه هستیم.
**کشورهایی پول خرج کردند تا مذاکرات به نتیجه نرسدوی افزود: پشتوانه آنها قطعنامه های سازمان ملل بود که ۶ قطعنامه شورای امنیت و فصل هفتم علیه کشور دادند و ۱۲ قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی که ادعا می کردند جامعه جهانی علیه کشور ما است؛ بنابراین در این کارزار و در وسط بحران جنگ و رقابت، آن چیزی که انسان انتظار ندارد از همسایه و مسلمان به نام برادر این بود که کشورهایی پول خرج کردند و تلاش کردند تا مذاکرات به نتیجه نرسد.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: البته عده ای هم در داخل بذر ناامیدی را می افشاندند؛ بنابراین کار سختی بود. اما از آنجا که هر جا اراده ملت باشد، لطف خدا هم خواهد بود؛ دست خدا و لطف خدا در کنار تلاش، صبوری و کوشش قرار گرفت و قدم به قدم راه موفقیت را طی کردیم و به توافق موقت ژنو رسیدیم.
روحانی افزود: الان شاید کمتر از دو سال و چند ماه گذشته را به خاطر بیاوریم. روزهایی که قرار بود تحریم های جدید به کشور تحمیل شود و این تحریم ها در کنگره به تصویب رسیده و آماده اجرا بود؛ بنابراین این توافق در ابتدا جلوی تحریم جدید را گرفت و متوقف کرد، برخی تحریم ها را از میان برداشت و همان ۷۰۰ میلیون دلارهایی که آزاد می شد در شرایط سخت برای این موضوع بود.
وی ادامه داد: از توافق ژنو که فراز و نشیب فراوانی داشتیم به تفاهم و توافق لوزان رسیدیم و در فروردین ۹۴؛ در ۱۳ فروردین مردم به خوبی حس کردند که مذاکرات در سرازیری توفیق قرار گرفته است و ادامه یافت تا در ۲۳ تیرماه که روز توافق بود، انجام شد و چه قدر سخت بود گذشت این ۶ ماه تا به اجرای برجام در ۲۶ دی ماه برسیم.
**کسی غیر از ظریف بود به نتیجه نمی رسیدیمرئیس جمهوری تصریح کرد: وقتی خدا می خواهد و اراده می کند وسایلش را هم فراهم می کند و اگر رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای آن چه من می فهمم و خبر دارم از کشور غیر از آقای دکتر ظریف بود، این توافق به اینجا نمی رسید.
روحانی گفت: با همه شناختی که در طول بعد از انقلاب نسبت به دیپلمات های کشور دارم چون مسئولیت های من به گونه ای بود که با دیپلمات های کشور سر و کار داشتم، چه از زمانی که رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بودم و تا وقتی که مسئول دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، در همه مراحل با دیپلمات های کشور سر و کار داشتم.
وی خاطرنشان کرد: پس بی شک قوی ترین فردی را که در این بین فکر می کردم می تواند بار مسئولیت را به مقصد برساند، برای وزارت امورخارجه برگزیدم و این یکی از توفیقات الهی بود.
رئیس دولت تدبیر و امید ادامه داد: از مقام معظم رهبری تشکر می کنم اولا به خاطر اعتماد کامل ایشان به وزیر امورخارجه و به خاطر این که پیشنهاد مرا قبول کردند که امر مذاکره با ۶ قدرت را از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت امورخارجه ببرند و اگر این اقدام هم نمی شد کار ما سخت بود.
روحانی یادآور شد: خدمت ایشان عرض کردم وقتی این موضوع از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به وزارت امورخارجه داده شود، پیامش این است که موضوع هسته ای امنیتی نبوده بلکه سیاسی است و این به مساله خیلی کمک کرد.
وی افزود: حال این که در طول مذاکره ۳۰ ماهه چه گذشت، بماند برای کتاب خاطرات آینده و الان وقت آن نیست.
**تقدیر روحانی از صالحیرییس جمهوری همچنین گفت: در مسیر راه خداوند یاری کرد و برادری را در کنار دکتر ظریف قرار دارد که از لحاظ فنی بسیار مقتدر بود و ایشان دکتر علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی است، همان مردی که در خانه ملت عقده گشود و سخن ها گفت که از لحاظ فنی بسیار کمک کرد که اگر کمک و تلاش او نبود علاوه بر جایگاه ایشان که معاون رییس جمهوری از لحاظ دانش هسته ای هم یکی از سرآمدهای کشور است و شاید هم در رشته خود بهترین باشد.
روحانی خاطرنشان کرد: در مسیر راه رسیدیم به جایی که یار سومی لازم بود و این بار آقای دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پا به میدان گذاشت که در پرونده پی ام دی تلاش این سه بزرگوار بود که به نقطه ای رسیدیم که شورای حکام بعد از ۱۲ سال پرونده هسته ای ایران را مختومه اعلام کرد و بست.
** از این پس کار آژانس معمولی خواهد بودرییس دولت تدبیر و امید همچنین گفت: همه مسایل گذشته پایان یافته و شورای حکام اعلام کرد و گفت که در طول ۱۲ سال دلیل و مدرکی که بتواند ثابت کند ایران از مواد هسته ای در مسیر نظامی استفاده کرده به آن دست نیافتیم بنابراین به گذشته بازنمی گردیم از این پس کار آژانس بین المللی انرژی اتمی کار معمولی خواهد بود که همه کشورها می دانند بعلاوه نظارت بر اجرای برجام بنابراین کار مهمی صورت گرفته است.
روحانی یادآور شد: در تاریخ سازمان ملل متحد هیچ کشوری را به شورای امنیت و فصل هفتم و ماده ۴۱ و ۴۲ نبردند مگر آن که آن حکومت را سرنگون کردند یا جنگ را تحمیل آن کشور کردند یا آن ملت را کاملا تسلیم کردند تنها نمونه استثنایی جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: از طرف ملت می گویم شکر خدا که هر چه طلب کردم از خدای بر منتهای همت خود کامروا شدم، الحمدالله به امروز رسیدیم اما این یک آغاز است که یک انسان بی گناه را ۱۲ سال در زندان با زنجیر به دست و پا نگه داشته بودند و قل و زنجیر نابحق به دست و پای اقتصاد ایران افکنده بودند و این جوانی که می بایست در آغاز فعالیت باشد در زندان محبوس کرده بودند.
رییس جمهوری افزود: تلاش هایی که شده این است که درب زندان باز شده و زنجیر گسسته و جوان بی گناه به صحنه آمده است حال دست های این جوان ورم کرده و پاها تحرک ندارد الان می خواهیم به سرعت و بی دوان آماده شده البته نه برای راه رفتن و دویدن بلکه می خواهد در میدان رقابت بیاید و با آنهایی که هیچ وقت در زندان نبوده و زنجیر ندیده اند و روزانه ورزش کردند و انواع مکمل های قوی در اختیار داشتند رقابت کند.
روحانی با یادآوری این که سال دشواری آغاز شده است است، گفت: اطمینان می دهم اگر همه به وظیفه خود عمل کنیم این زندان برای همیشه ویران شده است و آن زنجیرها برای همیشه به چاه عمیق افکنده شده و در دسترس کسی نخواهد بود و جوان غیور هم بعد از ۱۲ سال می تواند بدن خود را ترمیم کند و به صحنه بیاید و داور به او اجازه دهد تا به میدان رقابت وارد شود.
وی اظهارداشت: به عنوان یک اقتصاد نوظهور در اقتصاد امروز حضور خواهد یافت و تردید نکنید اگر ملت اراده و دولت کمک کند همانطور که در مساله هسته ای هم ملت و هم رهبری و با دعای خیر آنان به صحنه آمدند، کشور را آباد خواهیم کرد امروز تحریم ها رفته و از تحریم تا توسعه راهی طولانی باید طی کنیم و این شدنی است.
ادامه دارد...