نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 309998
درباره آنچه از صدا و سیما سر زد
بخش تعاملی الف - سعید قاسمی زاده تمر
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۱


سوال درست پرسیدن نصف پاسخی است که دنبالش هستیم.

فهرست بی دقتی (به زعم مسوولان صدا و سیما)، توهین (به زعم عموم مردم) و حساسیت بی مورد (به زعم برخی دیگر از مردم) بسیار بلند است. سریال سرزمین مادری موجب نارضایتی مردمان لر شد پایتخت ها مورد اعتراض مازندرانی ها بود و در خندوانه عرب های کشور معترض شدند و این لیست نه هیچ وقت تمامی ندارد.

چرا؟ چرا چنین اتفاق هایی می افتد؟

برخی بسیار تند می روند و این توهین ها (خب به زعم خودشان) را سیستماتیک می دانند.

مسوولان باور دارند که در نظام مقدس ما، حرمت انسان ها و تنوع فرهنگی کشور خط قرمز است و کسی نمی تواند موجب رنجش و ضربه به وفاق کشور شود. من نیز این باور را باور دارم.

اما چرا چنین باوری برای پایان دادن به این بی دقتی ها (خب به زعم مسوولان) کافی نیست؟

محمد مسلمی، کارگردان نمایش هتل فتیله که ایران را به مثابه هتل و آذربایجانی ها را به مثابه مسافران ناراضی تصویر کرد خود اصالتی آذری دارد. او هم باور دارد که نمی تواند توهین کند به خصوص به خودش، به حرفه اش و به زبان مادری اش!

اما چرا مخاطب او احساس توهین کرد؟ چرا آذری بودن هم کافی نیست که بی دقتی/ توهین از او سر نزند؟

کلید پاسخ در همین آذری بودن است. محمد مسلمی بیش از آنکه آذری باشد یک بازیگر و هنرمند صدا و سیمای ایران است! وقتی سیاستگذار خردمند کشور برای تعمیق وفاق از تولید محصولات فرهنگی ترکی، لری و کردی و غیره حمایت می کند، همه چیز عالی است. اما مرحله بعدی، چه کسی باید این سیاست را اجرایی کند؟

آیا محمد مسلمی که یک بازیگر است می تواند فی البداهه یک هنرمند ترک هم شود؟ می تواند خواسته های جامعه آذربایجانی را برآورده کند؟

چرا صدا و سیما برای پیاده سازی سیاست حمایت از تنوع زبانی کشور، از استان ها و پتانسیل مردمی اقوام استفاده نکند؟

مساله اینجاست که سیاستگذار اعتماد به نفس کافی برای تحول پایین به بالا را ندارد و ترجیح می دهد کسانی که در همین اطراف پیدا می شوند برنامه ترکی تولید کنند. اینجاست که افرادی که همین اطراف هستند نمایندگی هنر و خواسته مردمی که آن پایین منتظرند را ندارند. آنها از همین اطراف هستند و نه از مردم آن پایین. این دوگانگی، تا زمانی که فاصله ای بین مردم و افراد نزدیک به شبکه تولیدات فرهنگی کشور وجود داشته باشد منجر به بی دقتی ها/ توهین ها خواهد بود. و مردم چقدر خوب می فهمند که در هر توهینی، فقط یک چیز می خواهند اصلاح ظرفیت ها با ایجاد شبکه های زبانی مردمی. این تقابل همچنان ادامه خواهد داشت.

سیاستگذار به مردم آن پایین اعتماد ندارد و مردم آن پایین سیاستگذار را یک بیگانه از خود می پندارند! نه سیاستگذار حاضر است مردم را به رسمیت شناسد و نه مردم می توانند توهم سیاستگذار را برطرف کنند. این تعامل به صورت ناقص ادامه خواهد داشت و نارضایتی بخشی از زندگی این مردمان خواهد بود تا وقتی که به زعم سیاستگذار، ترکی محو شود، به زعم مردم، ترکی بخشی از هویت ایران ماست و سیاستگذار حذف شود و دوره جدید شروع شود.

آنچه من می بینم: این تقابل غیرعادی، مسخره، شرم آور و عادت شده، هزینه هایی سهمگین برای جامعه دارد که بی شک مسوولیتش بر عهده مردم نیست. مردم همانند که هستند و می خواهند. این سیاستگذار است که مردم را جور دیگری می خواهد! هزینه های این تقابل ها، جایی دیگر به صورت ناکارامدی، وفاق ناقص، امنیت پرهزینه به صورت سیستمی بروز می یابد ولی ما چشم دیدنش را نداریم هنوز.

این پیام را شاید مردمان ۲۰ سال بعد بهتر بفهمند که چرا ما این دوران را از دست دادیم چرا توسعه برای مردم ایران ۱۴۰۰ و ماقبل یک ناممکن بود.

باید با مسوولیت پذیری بیشتر نسبت به آینده این مردم، از خود مردم برای سیاستگذاری و تلطیف تعارضات کمک بگیریم. لازمه آن، توجه قانون گذاران کشور به بسترهای همزیستی فعالانه تنوع های هویتی ایران است. ما همزیستی داشتیم و خواهیم داشت. اما همزیستی پویا و تکریم تنوع چیز دیگریست.

توضیح: در برنامه ای که از شبکه دو صدا و سیما پخش شد برای خنده کودکان کشور، کودک ترکی تصویر شد که نمی فهمید که فرچه توالت مسواک نیست و با آن دهانش را شسته بود!! هتلی بود نماد ایران که ترک ها مسافر ناراضی اش بودند.

من نویسنده این مطلب یک ایرانی آذربایجانی هستم و آینده درخشان ایران را منوط به حل چنین مشکلاتی می بینم. مشکلاتی که نباید بی پاسخ رها کنیم.
 
کلمات کلیدی : سعید قاسمی زاده تمر
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۱:۳۰:۲۶
با شما موافقم شاید بیست سال دیگه بفهمم چی گفتی!!! (3325491) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۳۹:۴۴
این راه کار جواب نخواهد داد. اگر ما امروزه این نمایش را به رغم تمام تلاشهای فیتیله ای ها در سالهای گذشته و توضیحات فعلی آنان، نوعی توهین محسوب کنیم ، و بخواهیم برای تکرار نشدن آن خطوط قرمز تعیین کنیم و....، در دراز مدت این خطوط بسته تر و دامنه شوخیها کمتر خواهد بود و نتیجتا در صورت وقوع اتفاقی این چنین موردی، تبعات امنیتی و احساسی آن بیشتر خواهد بود. و نتیجه آن خواهد شد کلا" طنز تعطیل بشه!!!!

راه حل، فقط و فقط حساسیت زدایی، و گستش فرهنگ مدارا ست.
با این راهکار، هم همه مردم از طنز لذت خواهند برد و هم مسئولان ما خواهند آموخت که انتقاد پذیر باشند. (3325689) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۸:۴۱:۰۸
زحمت بکش راه حل ارائه شده در متن را یک بار بخوانید بعد قصه خود را شروع کنید.
لطفا (3327673) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۳:۵۷:۰۳
آیا نحوه برخورد به این قضیه باید افراطی باشه؟!!! (3325905) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۸:۴۱:۳۵
نه.
افراطی نیست
ظرفیت سازی از تولیدات فرهنگی شهرستانها مد نظر است فقط (3327676) (alef-11)
 
دکتر یاری
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۳۰:۴۹
مشکل صدا و سیما اینست که ایران را فقط تهران میداند. آنهم از میدان ونک به بالا! تم اکثر سریالها و فیلمهای این روزهای تلویزیون هم در بستر خانواده های ساکن در این مناطق میگذرد و اصلا یادش رفته که کشور ایران شهرهایی مثل زاهدان، اهواز، بیرجند، ایلام، شهرکرد، چابهار و غیره هم دارد! نوع سریال سازی و فیلمسازی امروز صدا و سیما بگونه ایست که اکثر مردم با ان ارتباط برقرار نمیکنند و با داستانهای ان کاملا غریبه اند و چه بسا خیلی موارد را اولین بار در برنامه های صدا و سیما میبینند. بنابراین نسبت به موارد اینچنینی هم حساستر میشوند. اما اگر تولیدات استانها انهم با صرف هزینه بیشتر در تلویزیون پخش شود هم فرهنگ ایران فراموش نشده و به نسل بعد منتقل میگردد و هم عموم مردم ایران با ان ارتباط بهتری برقرار میکنند. (3325658) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۳۴:۲۱
عزیز من ...خودم یک عرب زبان و جنوبی ام...تا جایی که خبر دارم اتفاقا جناب خان اینجا کلی طرفدار داره و جنبه ما جنوبیا بالاست...چرا الکی جو میدی؟ (3325669) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۸:۴۳:۱۱
حسین جان کسی از جنابخان نگفت
مساله یک چیز دیگر است که خودت هم ازش خبرنداری
من دیگه چی بهت باید بگم؟ (3327680) (alef-11)
 
پويا
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۲:۴۶:۰۱
چند نكته به نظر بنده :
1- بخشي از چنين مشكلاتي بدليل وجود فاصله زياد (و زيادشونده) بين فضاي رسمي و غير رسمي در عرصه هاي فرهنگي در كشور است .مثلا همه ما در شبكه هاي اجتماعي روزانه انواع جوك ها و لطيفه هاي قومي را براي يكديگر و حتي براي دوستان صميمي كه از قوميت ديگر هستند مي فرستيم و ميخنديم و اين از زيبايي هاي رنگين كمان قوميتهاي ايراني هاست.اما اگر مورد بسيار ضعيف همين اتفاق از سوي رسانه هاي رسمي پخش شود همه بهشان بر ميخورد و عكس العمل نشان مي دهند .اين مساله بسيار مهمي است كه براي رفع آن حتما بايد از كارشناسان زبده روانشناسي و جامعه شناسي كمك گرفت.
ولي به نظر بنده دو عامل اصلي ، وجود يك احساس منفي و ناخوشايند نسبت به صدا وسيما (انگار كه خودي نيست )از يك طرف و همچنين برخي سوء استفاده يا فرصت طلبي از سوي گروه ها و افراد از سوي ديگر است .
2- بدليل اينكه در صداوسيما مشكلات تعزيري و تابوهاي زيادي وجود داشته و كماكان نيز وجود دارد بسياري از فيلمسازان قابل، از صحنه خارج شده اند و چنان شده كه فيلمهاي لوده را طنز ميخوانند . در حاليكه طنز تعريف و جايگاه مشخص دارد .مثلا همين برنامه مذكور حاشيه ساز ، لوده بازي بود نه طنز . چرا مردم با ديدن طنز برره يا ساير كارهاي مهران مديري دچار ناراحتي نمي شدند ؟ در همه كارهاي مديري يك لهجه آذري وجود داشته . طنز اگر درست و حسابي تعريف و اجرا شود نه تنها ناراحت كننده نيست بلكه وحدت بخش و عبرت آموز است و باعث بوجود آمدن ضرب المثلها و تكيه كلامهاي سازنده خواهد شد.
3- ناديده گرفتن بحث ها و صحبت هايي كه از شبكه هاي ماهواره اي پخش ميشوند و درنتيجه عدم پاسخگويي به اتهامات آنها ، باعث ايجاد ناراحتي و همزمان درون ريزي آن ناراحتي ها شده است كه در پي ايجاد يك فرصت ناراحتيها به بيرون ريخته ميشوند . اين در حاليست كه در طول تاريخ حتي حاكمان ستمگر هم ظلم علي السويه كرده اند . بايستي در اين زيمنه ذهنيت هاي منفي ايجاد شده را از ذهن مردم پاك كرد .
4- در مورد برنامه فيتيله ، متاسفانه افراد بانفوذي كه از برنامه انتقاد كردند (مانند امام جمعه و نماينده مجلس )براي برگشت كاري نكردند و پس از عذرخواهي مسببان از مردم نخواستند كه شرايط به حالت عادي برگردد (ممكن است بنده بي اطلاع باشم) (3325708) (alef-13)
 
بهروز ساریخانی
۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۳:۱۱
با سلام.
شاید یکی از دلایلی که جوک و لطیفه های قومیتی در محافل دوستانه خیلی کمتر حساسیت می آفریند, همان فضای دوستانه است . زیرا آنان همدیگر را خوب میشناسند و میدانند که گوینده غرض و مرض خاصی ندارد.
در این جمع ها که اغلب شامل حداقل چند ترک و لر و رشتی و . . . میشود, خیلی پیش آمده که خود آذری ها و رشتی ها شروع کننده بوده اند تا حساسیت ها را از پیش پای دوستانشان بردارند و بقول معروف دقایق خوشی را با هم داشته باشند.
البته بین توهین و طنز مرز بسیار باریکی هست که حتی گاه در همان جمع های دوستانه هم بعضی وقتها مسئله ساز میشود.
لحن طنز نیز در محافل مختلف متفاوت است. دوستانی هستند که جوک ها بینشان "بی پرده"تر گفته میشود. کسانی هم هستند که طنز را ظریف تر و پوشیده تر بر می تابند.
شاید یکی از دشواریهای کار طنز در رسانه های جمعی هم همین باشد که دایره بینندگان و شنوندگان آن رسانه بسیار وسیع بوده و شامل سلیقه های بکلی متفاوت میشود.
نکته دیگری هم که در این میان شاید لازم به ذکر باشد, لازمه ی دیکته است و غلط و آنکه "کار نیکو کردن از پر کردن است" ! ؟

یاشاسین آذربایجان
تهران - 25 آبان 94 (3327791) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۳:۰۷:۲۷
خوبه میگید کودک! بچه بوده نفهمیده یه کاری کرده، کم بچه ها خراب کاری میکنن؟! پسر دایی منم بچه بود مورچه میخورد! خب عقلش نمیرسد! حالا یعنی تهرانی ها مورچه خوارن؟!
در ضمن اون بچه تو هتل اصلا ترکی بلد نبود، باباش ترک بود (3325774) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۴:۵۱:۲۵
اميدوارم روزي بدانيم که تفاوت زبانها و لهجه ها لازمه خلقت و بعنوان آيت خداوندي است و فقط باتقواترين ها از هر قومي بهترين هستند پس پيش بسوي بندگي خدا و دست کشيدن از نژادپرستي فارسي ترکي نازي و عربي و آمريکايي و ... و ... (3326116) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۵:۱۳:۳۹
یک بازی مسخره این است که میگویند فتیله ها را ببخشید!
فتیله را صدا و سیما بسته و خودش هم میتواند راه را باز کند.

مردم که نگفتند ممنوع بشوند. جریمه فقط ممنوع التصویری نیست. جریمه مالی برای آنها هم کافی بود.

خلاصه
باید به حرف مردم به درستی گوش داد. نه اینکه خودمان وانمود کنیم که حرف مردم را می فهمیم!! (3328961) (alef-13)
 
علی اصغر
۱۳۹۴-۰۹-۰۳ ۱۳:۱۳:۰۴
ما آذری نیستیم ما ترکیم (3343279) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.