نظر منتشر شده
۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 164124
ضرروت استحصال نفت از دریای خزر و انتقال پالایشگاه از مازندران
رحمت عزیزی، 24 مرداد 91
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۵۵
در عصر معاصر معمولا کشورها با اهرم‌های اقتصادی خود در مسائل سیاسی و منافع ملی خود ورود پیدا کرده و معمولا تاثیر گذار هم بوده‌اند به عنوان مثال چند سال پیش با ورود موج شدید سرما، شمال کشور با مشکل تأمین و توزیع گاز شهری مواجه شد و در نهایت سبب قطع شدن گاز اکثر مناطق شمالی و بروز مشکلات دیگر شد همان هنگام کشور دوست و همسایه! ترکمنستان عزیز! از فرصت استفاده نموده و تقاضای مبلغی بیشتر درازای فروش گاز نموده است برگ برنده‌ای که هم سبب درآمد بیشتر برای آن کشور می‌شد و هم اهرمی برای گسترش حریم حقوقی این کشور در دریای خزر بود. شاید همان هنگام آتش استحصال نفت از بزرگترین دریاچه جهان شعله ور شد و عزم مسئولین برای برداشت نفت از حوزه‌های نفتی مشترک در سومين منابع و ذخاير نفت و گاز دنيا برای تامین منابع مورد نیاز کشور و دفاع از حریم حقوقی ایران در دریای خزر جدی‌تر شد.
 
منابع انرژی دریای خزر
 دریایی که پیش بینی می‌شود بین 2 تا 6 درصد از ذخایر نفت جهان و بین 6 تا 10 درصد از ذخایر گاز جهان را در خود جای داده است. براساس برآورد و تخمين EIA (اداره اطلاعات انرژي) امكان وجود ذخايری شامل 184ميليارد بشكه نفت خام علاوه بر آنچه تاكنون پيدا شده است وجود دارد كه می‌تواند توليد نهايی اين منطقه را تا حد 10 برابر سطح فعلی ارتقا دهد. اين سطح از ذخاير اثبات شده مساوی با 75 درصد از كل ذخاير در اختيار عربستان سعودی و در حدود 15درصد كل ذخاير جهان است.
 
سهم کشورهای خزر از منابع انرژی آن
 بعد از فروپاشی اتحاد جمایر شوروی، بهره‌برداری از منابع نفت و گاز حوزه دریای خزر به موضوع اساسی و محوری در میان کشورهای ساحلی این دریا تبدیل شد. شرکت‌های نفتی بین‌المللی مناسب‌ترین ابزاری بودند که می‌توانستند هم سرمایه و هم تکنولوژی لازم را در اختیار این جمهوری‌ها قرار دهند. این شرکت‌ها با توجه به اعلام آمارهای وسوسه انگیز در خصوص منابع انرژی این منطقه به ویژه کشف میدان «کاشغان» در قزاقزستان که طبق برآوردها10 تا 30 میلیارد بشکه نفت را در خود جای داده است و حتی برخی از گزارش‌ها این منطقه را خلیج فارس دوم نامیدند باعث شد که توجه آنها بویژه شرکت‌های آمریکایی، برای مشارکت در طرح‌های سرمایه‌گذاری، استخراج و انتقال نفت به این منطقه جلب شود.
 
آذربایجان
 براساس آمارهای موجود، شرکت بریتيش پترولیوم، میزان ذخایر نفتی به اثبات رسیده آذربایجان 7 میلیارد بشکه و ذخایر احتمالی آن 32 میلیارد بشکه و میزان ذخایر گاز طبیعی به اثبات رسیده و احتمالی آن به ترتیب 13/45 و 35 تریلیون فوت مکعب تخمین زده است.
 
ترکمنستان
 این کشور با در اختیار داشتن 8/2 تریلیون متر مکعب ذخایر اثبات شده گاز طبیعی و ذخایر ناشناخته معادل حدود 5/4 تریلیون متر مکعب، مقام یازدهم ذخایر جهانی گاز طبیعی را دارا بوده در این زمینه دولت‌مردان ترکمنستان بر این نکته تاکید دارند که در آب‌های خزر این کشور تا سال 2015 تولید گاز طبیعی به 30 میلیارد متر مکعب در سال خواهد رسید. لازم به ذکر است که بزرگترین میدان گازی این کشور به نام «دولت آباد – دونمز» واقع در جنوب شرقی خزر در نزدیکی مرز ایران قرار دارد که تقریبا نیمی از ذخایر گازی ترکمنستان را در خود جای داده است.
 
قزاقستان
 در میان کشورهای ساحلی خزر قزاقستان بیشترین ذخایر نفتی در دریای خزر را دارد و مهمترین کشور تولید کننده نفت در خزر می‌باشد. این کشور سعی دارد تا سال 2015 این مقدار از تولید را به عدد 5/3 میلیون بشکه در روز افزایش دهد (اظهارات معاون وزیر انرژی قزاقستان در سمینار انرژی کشورهای عضو مجمع گفتگو‌های آسیایی، 16 اکتبر 2006، آلماتی).
 
روسیه
 براساس آمار و اطلاعات شرکت بیپي، ذخایر احتمالی روسیه در خزر حدود 7 میلیارد بشکه تخمین زده می‌شود.
 
ایران و منابع نفت و گاز دریای خزر
 درحالی که کشورهای همسایه همچون قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان در برداشت از منابع انرژی این دریا بسیار موفق عمل کرده‌اند و روز به روز نیز بر تولید خود می‌افزایند و روسیه نیز فعالیت‌های گسترده خود را از چندی پیش شروع کرده و به پیشرفت‌هایی نیز رسیده، اما با وجود این و با توجه به پیش‌بینی‌های اولیه که سهم کشور ما از ذخایر نفت خزر حدود 20 میلیارد بشکه نفت می‌دانند ولی ایران تا کنون در تولید حتی یک بشکه از این میزان نیز ناتوان بوده است. بیشترین منابع نفتی شناسایی شده ایران در این دریا، دقيقا در محل‌هایی است که اختلافات متعددی بر سر تعیین حدود مرزی دریایی با ترکمنستان و به‌ویژه جمهوری آذربایجان وجود دارد.
 
مسلما مهمترین عامل برای عدم بهره‌برداری ایران از خزر به صرفه نبودن تولید نفت در دریای خزر برای ایران است. با توجه به اینکه ایران در جنوب دریای خزر و در عمیق ترین قسمت این دریا (كه گاهی به 980 متر هم می‌رسد) واقع شده و بیشتر منابع نفتی آن در مناطقی است که تقریبا بیش از 600 متر عمق دارد. استخراج نفت در این عمق نیازمند استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته استخراج در آبهای عمیق است که هزینه‌های بسیار بالایی را برای فعالیت‌های بالا‌دستی نظیر اکتشاف و استخراج نفت در این بخش از دریا می‌طلبد. همچنین وجود منابع عظیم نفت در جنوب کشور که می‌توان با هزینه کمتری در آنها اقدام به عملیات اکتشافی و تولید کرد، از دلایل عمده عدم توجه به بهره‌برداری از منابع ایران در این دریاست.
 
اما در سال‌های اخیر کشورمان نیز فعالیت‌هایی هر چند کمتر و ناکافی را در این قسمت از دریا شروع کرده است. در سال‌های اخیر بدون توجه به نظام فعلی دریا، تلاش کرده است در حوزه‌های مورد نظر خود فراتر از خط فرضی «حسین قلی _ آستارا» به فعالیت‌های اکتشافاتی بپردازد. بنابراین ایران درصدد است اجازه ندهد خط فرضی مذکور به عنوان مرز دریایی کشور شناخته شود و بنا دارد قبل از آنکه ماجرای تقسیم دریا جدی شود، جای پای خود را ورای آن خط فرضی محکم‌تر کند.
 
هزینه بالای استخراج، بر این امر دلالت نمی‌کند که کشورمان هیچ فعالیتی را برای اکتشاف، حفاری و استخراج در این دریا انجام ندهد و عرصه خزر را همانند گذشته، در برابر طرف‌های مقابل خود خالی کند این امر برخلاف منافع ملی و مصالح کلی کشورمان خواهد بود حتی اگر هزینه استخراج در دریای خزر بسیار بیشتر از خلیج فارس باشد. این مساله می‌تواند ارتباط تنگاتنگی با چگونگی سهم‌گیری ایران در خزر داشته باشد. در این راستا کشورمان می‌بایست با گسترش فعالیتهای خود در ورای خط فرضی مذکور که کشورهای دیگر در صدد تحمیل آن به عنوان مرز دریایی به ایران هستند، جای پای خود را ورای آن خط فرضی محکم‌تر کند. اگرچه شركت ملی نفت ایران برای كشف این ذخیره جدید هیدروكربوری تاكنون هفت حلقه چاه اكتشافی در آب‌های عمیق دریای خزر حفاری كرده است كه در نهایت هشتمین چاه اكتشافی در این حوزه دریایی به كشف یك میدان عظیم گازی ختم شده است. ولی نباید از تلاش مستمر برای استحصال نفت از دریای خزر دست کشید.
 
پالایشگاه نفت
 اما به همان اندازه که استحصال نفت از خزر ضروری می‌نماید انتقال پالایشگاه نفت از استان مازندران و احداث آن در خارج از استان به جهت شرایط اقلیمی و زیست محیطی و ظرفیت‌های عظیم گردشگری و ده‌ها دلیل علمی و اقلیمی دیگر نیز ضروری می‌باشد.
 
امید است با انتقال پالایشگاه نفت از استان‌های گردشگر محور هم بتوانیم به منافع استحصال و پالایش نفت دست یابییم و هم طبق اهداف سند چشم‌انداز توسعه بیست ساله کشور و مصوبه هیئت وزیران درسال 1381 استقرار صنایع گروه «و» یا همان صنایع شیمیایی، پتروشیمیایی و نفت و گاز در سه استان شمالی را ممنوع کرده و در جهت توسعه صنایع توریسم، کشاورزی، شیلات، گلخانه، دام و طیور، گیاهان‌دارویی، صنایع دستی، صنایع تبدیلی و ده‌ها صنعت مرتبط با اقلیم و نیروی متخصص و تحصیلکرده استان اقدام نماییم.
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۸:۳۱:۰۱
تاسیس پالایشگاه در مازندران یک حرکت عبث است هزینه احداث آن سه هزار میلیارد تومان است که اگر این رقم در صنایع تبدیلی وتکمیلی وساخت مجتمع های دامپروری هزینه شود به جای 6000 نفری که قرار اسا در پالایشگاه کار کنند بیش 120 هزار شغل ایجاد شده ومشکل بیکاری این استان تقریبا حل می شود ونرخ بیکاری زیر 5 درصد می شود نفت هم در استانهای دیگر که کشاورزی ندارد پالایش می شود بخصوص سمنان که همسایه مازندران بوده وبرای این کار مناسب است (914210) (moderator16)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۸:۵۳:۰۳
این پالایشگاه صد درصد ایرانی است و قرار است توسط تولید کنندگان داخلی ساخته شود که می تواند در رشد اقتصاد منطقه شرق مازنداران کمک زیادی برای اشتغال اهالی نماید
دوست عزیز وظیفه حکومت است در توزیع ثروت و قدرت اقدام نماید لطفا نسخه دیگر برای مردم منطقه تجویز نفرمایید (914772) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۳:۰۷:۱۱
بله درسته ما واقعا اینهمه بنزینو واسه چی مصرف میکنیم شهامت انتقاد از خودمونو داشته باشیم نه اینکه هر چی به ضرر منافع شخصی بود انتقاد بی پایه بکنیم بیشاز 4 میلیارد دلار برای ساخت پالایشکاهی که فراورده رو بیش از قیمت جهانی تولید کنه که بریزیم تو باک و تولید هم نداشته باشیم و تو خیابون دور بزنیم؟ (915321) (moderator1)
 
Norway
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۸:۳۹:۰۱
خیلی حرف بی ربطیه که به دلیل عمیق بودن دریا، استحصال نفت به صرفه نیست. هم اکنون در خلیج مکزیک کار اکتشاف و استخراج در عمق بیش از 3000 متری دریا انجام میشه، در نروژ هم همچنین در اعماق زیاد دریا کار اکتشاف در حال انجام هستش. فقط دانش و مدیریت درست می خواد. (914219) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۵:۴۱:۰۶
برادر عمق 3000 متری از کف دریاست نه از سطح دریا ما هم در خلیج فارس و میدان گازی پارس جنوبی از عمق 2000-2500 متری استخراج میکنیم ولی از سطح دریا بین 40 الی 60 متر فاصله داریم. (914659) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۰:۱۴:۳۹
امروزه استخراج نفت از عمق پنج هزار متری اقیانوسها هم اقتصادی است. آفای الف، این گزارش ضعیف مانند گزارشات روزنامه های زرد است. اگر هزینه های انجام شده در دریای خزر طی ده سال گذشته را بتوانید در یک گزارش اقتصادی ارائه کنید انگاه خواهید فهمید که میزان کار انجام شده نسبت به هزینه ها چقدر عقب است و خواهید دانست که هزینه هر متر حفاری در آبهای خزر چند برابر حد معمول جهانی است. (914932) (moderator1)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۸:۴۴:۰۸
متاسفانه خیلی ها فکر می کنند مازنداران بهشت ایران است ولی اگردوستان مقداری به خودشان زحمت بدهند از خیابان و جاده اصلی فاصله بگیرند فقر و مشکلات مردم را در شرق استان خواهند دید .ضمناً انتقال پالایشگاه از شرق ا استان می تواند یک خیانت توسط صاحبان قدرت و ثروت به مردم مستضعف شرق استان باشد چون می تواند اشتغال ایجاد نماید. (914223) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۹:۰۱:۵۹
باید سهم ما از دریای مازندران که 50% است به جدیت مطالبه شود. هر گونه

کوتاهی در این زمینه، باعث خسارات اقتصادی و ضایع شدن منافع ایران خواهد

بود. (914249) (moderator16)
 
علی
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۴:۰۹
سهم ایران 20%بوده که قرار است کمتر شود. (914759) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۳۲:۴۷
اگر سهم ما را ندهند، بهتر است آب دریای خزر به کویر لوت و نمک انتقال یابد. در واقع با اینکار دریاچه به داخل ایران انتقال یابد. (914838) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۳۵:۱۰
اگر سهم ما را ندهند، بهتر است آب دریای خزر به کویر لوت و نمک انتقال یابد. در واقع با اینکار دریاچه به داخل ایران انتقال یابد. (914845) (moderator1)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۹:۰۲:۴۸
آقای توکلی خدا قوت
متاسفانه در سایت شما آقای رحمت عزیزی مقاله ای می گذارد مبنی بر انتقال پالایشگاه به خارج از استان .حاج احمد آقا شما که با مشکلات بیکاری شرق استان آشنا هستید چطور اجازه می دهید نامبرده به عنوان نویسنده مقاله برای مردم شرق استان حکم صادر نماید که پالایشگاه از استان خارج شود الا اینکه دست ایشان با صاحبان قدرت وثروت دریک کاسه باشد مردم ازشما انتظار عدالت دارند؟! (914250) (moderator16)
 
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۷ ۱۰:۵۶:۵۴
موافقم ابوالحسن-ع
درود بر حاج احمدتوکلی پاک پاک (918353) (moderator1)
 
کاوه
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۹:۳۴:۴۳
کشورمان برای برداشت ذخایر گاز و نفت از دریای خزر راهی جز سرمایه گذاری خارجی ندارد و یکی از دلایل پیشرفت استخراج کشورهای حوزه خزر همین سرمایه گذاری خارجی میباشد. دیری نمیپاید که ذخایر ما در جنوب رو به اتمام گذارد و آنگاه ذخایر بکر شمال ارزش خود را نشان خواهد داد ولی با این شرایط بعید میدانم که بتوانیم مقدار قابل توجهی به تولیدات کاز و نفت خود اضافه کنیم مگر با سرمایه گذاری خارجی و همت متخصصان داخلی خودمان.بنده خود به عنوان کارشناس ارشد نفت که از نزدیک با این صنعت آشنا هستم علت افت تولید و افت صادرات نفت را به جز تحریم خرید نفت ،عدم سرمایه گذاری شرکت های بزرگ نفتی با فشار آمریکا و متحدان غربی اش میدانم و بیم دارم از اینکه این روند باعث شود رتبه خود را در اوپک از دست دهیم همانطور که عراق در حال پیشی گرفت از ما در زمینه تولید و صادرات نفت است و خوب میدانیم که این پیشرفت سریع فقط مربوط به سرمایه گذاری غربی هاست. (914289) (moderator16)
 
م. عسگری
Canada
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۱۹:۵۱:۳۵
به عنوان کسی که درگیر مطالعات زیست محیطی این پالایشگاه بوده ام عرض می کنم که
1- متاسفانه بحث احداث پالایشگاه در این خطه ، از بحثهای کارشناسی خارج شده و صرفا" سیاسی و تا حدی هم درگیر اغراض و منافع شخصی شده است .
2-توجه داشته باشید که در کشور ژاپن با بیش از صد میلیون جمعیت و طبیعتی به مشابه شمال ایران ، ده ها پالایشگاه نه تنها در اینگونه مناطق که در نزدیکی مراکز جمعیتی بزرگ دایر و فعال است . این موضوع در کشورهای پیشرفته آلمان و انگلیس هم صادق است . در شهر ونکوور کانادا به عنوان یکی از سیز ترین شهرهای دنیا با اکوسیستم منحصر به فرد ، پالایشگاه شرکت شل با تکنولوژی دهه های گذشته در همجواری با مراکز مسکونی سالهاست در شهری که حتی تعریض جاده و پل یا حتی قطع یک درخت در حیاط منزل به دلیل ملاحظات زیست محیطی با محدودیتهای فراوانی روبرو است ، مشغول به کار است .پس صرفا" وجود پالایشگاه معادل تحریب محیط زیست نمی باشد .
3- متاسفانه ذهنیت مد نظر دوستان در رابطه با پالایشگاه ، موارد آبادان و تهران است که بعضا" مربوط به بیش از 50 سال پیش می باشد . پالایشگاههای مدرن امروزی ، قابلیت کنترل و به حداقل رساندن آلاینده های محیطی را دارا می باشند .
4- بحث انتقال به خارج از استان یا دامنه های کوهستانی استان ( که مدنظر سازمان محیط زیست بوده ) هم که مطرح می شود لازم است موارد زیر مورد توجه قرار گیرد . 1- تخریب بین 500 تا 1000 هکتار از اراضی جنگلی ، تخریب بخش زیادی از اراضی جلگه ای که عموما" به کشت آبی اختصاص دارد 3- افزایش ریسک و خطرات ناشی از نشت نفت با توجه به ایستگاههای متعدد پمپاژ که می بایست هد بیش از 2500 متر را تامین کنند . 4- توجه شود که این نفت می بایست دوباره به استان برای مصرف یا صاردات بازگردد. شما در هیچ جای دنیا نمی توانید پالایشگاهی را بیابید که به رغم امکان دسترسی به سواحل و دریا، با احداث صدها کیلومتر خط ، به مناطق کوهستانی انتقال داده شده باشد .
5- براوردهای انجام شده در مورد پالایشگاه ایجاد اشتغال بیش از 6000 نفر به طور مستقم و به همین میزان غیر مستقیم ( تنها در 120 هکتار ) در رابطه با این طرح می باشد .نویسنده محترم بیان دارند که چه جایگزینی برای این میزان اشتغال در استان با عوارض سوء کمتر پیشنهاد می شود .
ده ها پارامتر زیست محیطی و فنی این بحث مطرح است که خود در این مقال نمیگنجد . درهرحال ممنون از مطرح شدن این موضوع (914307) (moderator16)
 
هادی
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۴:۱۰:۴۱
احسنت
واقعا نظر دقیق و کارشناسنه ای بود
نکات کلیدی و مهی که نویسنده مقاله از آن غافل شذه بود ، شما به خوبی مورد تاکید قرار دادین (914646) (moderator1)
 
آریا
۱۳۹۱-۰۵-۲۴ ۲۲:۴۱:۳۸
قعلا گاز مشترک با قطر را در یابید که توسط رژیم قطر به تاراج میرود. نقت شمال پیش کش ... (914422) (moderator16)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۱۴:۱۱
دوست عزیزباسلام
دولت به تعهداتشان در مقابل تولید کنند و پیمانکار داخلی درمقابل شرکت های خارجی و قرارگاه خاتم النبیا (ع) وشرکت های نیمه دولتی و... درست عمل نماید آنان هم قاعده بازی رعایت می نمایند آنگاه تولید ما درمقابل قطر بالا خواهد رفت . پس مشکلات مدیریتی حاکم است.! (914810) (moderator1)
 
یک مازندرانی
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۰:۰۹:۰۹
نمی خواهید ببینید یا نمی بینید؟آقا ما کشاورزی نمی خواهیم . توریسم نمی خواهیم . شیلات نمی خواهیم . دام و طیور نمی خواهیم . استان ما صنعت می خواهد . کارخانه می خواهد . کار می خواهد . استانی که سرانه قبولی و بهترین رتبه های کنکور را دارد استان مازندران است . من و هزازان نفر دیگر از بچه های دیگر استان مازنداران فارغ التحصیل برق و مکانیک و شیمی و صنایع از بهترین دانشگاه های ایران هستیم . ما برویم گاو گوسفند چرا دهیم و کشاورزی کنیم . آب دریای ما را که بردید حال به دنبال گاز و نفت استان ما هستید . مگر در سفر استانی نگوفتید در کیاسر ساری پالایشگاه نفت می زنید . چه شد؟یعنی پالایشگاه پر؟مگر در دوره قبلی آمار سراسری نگفتید بیشترین درصد مهاجرت در استان مازندران است ؟دلیلش چیست؟صنایع تبدیلی یعنی چه؟یعنی صنایع مادر برای استان هایی است که نماینده هاشان در دولت نفوذ دارند ؟فقر و بی کاری و اعتیاد پشت چهره سرسبز مازندران پنهان شده است؟اگر خود را به خواب نزده اید بیدار شوید .لطفا (914495) (moderator16)
 
مجید
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۳:۲۰:۵۷
آب دریای شما؟نفت و گاز استان شما؟
چند نفر از گیلان و اصفهان وتهران و خوزستان در جنگ شهید شدن؟آمار دارین؟
چند درصد دانشجویان عزیز مازندرانی در اصفهان و تبریز وتهران تحصیل کردن؟آمار دارین؟
پس مردم نجیب خوزستان چی بگن؟آنها 100 ساله که نفت زیر پاشون استخراج میشه برای من وتو.
مردم بوشهر چی بگن؟گاز ومحصولات پتروشیمیش مال ما،الودگی و فقرش مال آنها.
برادران ایرانی باشیم و به کل ایران فکر کنیم.
شما هم خودتونو ناراحت نکنین ببینین چند در صد مناصب دولتی در دست با کفایت مازندرانیهای عزیزه خواهید دید اگر احیانا تبعیضی باشه شما آخرای صف هستین.
دروذ بر ایران و ایرانی با هر قومیت ومذهب وگویش. (914626) (moderator1)
 
مجید
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۳:۲۸:۳۴
ببخشید یادم رفت که بگم تو همه سفرها این حرفها زده شده شما دلخور نشین ان شاء ا.. همه وعده ها روانجام میدن. (914628) (moderator1)
 
عمو
Turkey
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۵:۳۰:۴۴
میدونی صنعت پالایش همه همش روی هم چقدر شغل ایجاد میکنه؟ این چه ذهنیت بچه گانه ایه؟ مثل اینکه مردم پاریس بگن برج ایفلو موزه لوورو بکنین ببرین جاش پتروشمی و صنایع فولاد واسمون بزنین (915674) (moderator16)
 
ایرانی
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۰:۳۸:۵۴
در متن اشاره شده به اینکه به دلایل فنی "ایران تا کنون در تولید حتی یک بشکه از این میزان نیز ناتوان بوده است" یک سئوال پیش میاد و اینکه وقتی متخصصین و نیروهای ماهر در قرارگاه خاتم داریم که می توانند نشت نفت در اعماق دریا در سواحل امریکا را مهار کنند ( اعلام آمادگی = بلوف قرارگاه خاتم در مهار نشت نفت در اعماق دریا در سواحل امریکا حدود 3 - 4 سال پیش) دلیل فنی توجیهی نداره (914534) (moderator16)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۳:۱۲
متاسفانه وقتی می گویم بخش خصوصی فوری سر کله خاتم النبیا (ع)و خاتم ال اوصیا (ع) پیدا می شود ؟ (914756) (moderator1)
 
رضا
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۶:۲۵:۳۳
طبق چیزی که من در کتاب با نام "کهنه سرباز" که خاطرات یک نظامیست خواندم مثل اینکه شوروی سابق بندرگز در شمال را از همان ابتدا بخاطر اختلاف با دولت وقت تحریم می کند و این تحریم همچنان پابرجاست.
نکته دومی که در این کتاب خیلی جالب بود اینکه ایران حق حفاری در دریای خزر را ندارد و طبق سهمیه بندی هم سهم ایران در جاهائیست که بعلت عمق زیاد ایران توانایی حفاری در آن مناطق را ندارد.
این کتاب برایم خیلی جالب بود و حالا تا چه حد حرف هایش درست باشد نمی دانم ولی مطمئن هستم که ردپایی از توطئه روسیه در این قضیه وجود دارد. (914676) (moderator1)
 
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۳۶:۵۵
مگه ما در دریای خزر هم سهمی داریم؟ (تا آنجا که من میدانم دریای خزر مال کشورهای برادر روسیه و آذربایجان و . . . است) (914848) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۵:۵۷
چه مقاله مزخرفی. استحصال نفت از اونحا اصلا به صرفه نیست. (914876) (moderator1)
 
1360
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۰۹:۵۰:۵۹
یه طبیعت خوب داره این کشور با احداث پالایشگاه در اونجا اینم خراب کنید (914886) (moderator1)
 
United States
۱۳۹۱-۰۵-۲۷ ۱۱:۰۱:۳۳
مگه طبیعتی هم مونده که حالا بخواد خراب بشه؟؟!! (918357) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۲:۳۵:۴۶
بهره از نفت دریای خزر ضروری است و انتقال آن از مازندران خرق عادت است و درج آن از مسئول سایت نیز همینطور .امان از خودی (915222) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۳:۲۰:۰۲
مگر به ايران هم اجازه مي دهند بجز آب تني استفاده ديگري از درياي خزر بكند ؟ (915358) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۴:۴۶:۱۲
به مسئولین کشور ما باید دست مریزاد بگوئیم از جنوب وشمال وغرب منابع نفت
وگازرا بدلیل ناتوانی به همسایه ها تقدیم مکنیم همه تمام تلاش شان در استخراج نفت وگاز است ولی ما در لت وپار کردن خود می کوشیم ووبه دیگران در سطح جهان بذل وبخشش مکنیم (915567) (moderator1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۲۵ ۱۵:۳۷:۴۰
گردش گری در شمال ایران به معنای آب تنی کردن در یک محیط پراز زباله است وبس ونهایت اینکه گذراندن تهرانی های مرفه ونیمه مرفه در مناطقی مثل کلاردشت واز بین بردن طبیعت شمال و بجا گذاشتن زباله ها در آن و بدون هرگونه پیشرفت شهری
لطفا مقایسه کنید جاده های مواصلاتی شمال را با توجه به ترکم جمعیتی آن با دیگر مناطق کشور (915680) (moderator16)
 
شمالی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۲۷ ۱۴:۳۸:۴۵
بسمه تعالی
آقایون الفی ، یعنی چندین ملیون جمعیت شمال باید بروند گاوچرانی کنند.این توهین به ماست.در ماه مبارک رمضان و با دهان روزه دل ما را شکستید.ما 15 -20 سال درس خواندیم که گاوچران شویم! (918651) (moderator1)
 
۱۳۹۱-۰۵-۲۷ ۱۵:۵۴:۵۶
شمالی عزیز
منهم شملی هستم مگر این پالایشگاه همه را سر کار می برد چقدر خوش خیال برادر از سراسر ایران می آیند این جا مشغول می شوند بجز ما شمالی ها فقط طبیعتمان را خراب می کنند حالا ما که استخدام نمی شویم بگذار لااقل هوای پاک داشته باشیم
فوق لیسانس بیکار (918776) (moderator1)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.