توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 418013
یونسکو پرونده ۱۲ ملیتی نوروز را بررسی می‌کند
تاریخ انتشار : شنبه ۶ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۴۳
ایران عضویت «۱۲ ملیت در نوروز» و «فرهنگ پخت نان‌های نازک» را برای شرکت در یازدهمین اجلاس کمیته بین‌الدُوَل به اتیوپی می‌برد.

به گزارش ایسنا، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرد: پرونده ۱۲ ملیتی نوروز با مدیریت ایران و پرونده فرهنگ «پخت نان‌های نازک» در یازدهمین اجلاس کمیته بین‌الدُوَل حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس ثبت جهانی که قرار است از ۸ تا ۱۲ آذر ماه جاری در «آدیس آبابا» کشور اتیوبی برگزار شود، مطرح می‌شوند.

وی گفت: پرونده نوروز در مهر سال ۱۳۸۸ با عضویت ۷ کشور در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت رسید. در سال ۹۳، با تقاضای الحاق پنج کشور عراق، ترکمنستان، تاجیکستان، افغانستان و قرقیزستان این پرونده بار دیگر تدوین و به  یونسکو ارسال شد که قرار است در این نشست در قالب پرونده ۱۲ ملیتی نوروز به مدیریت ایران مطرح شود.

به گفته طالبیان، پرونده چند ملیتی نوروز نخستین پرونده بین کشوری، مشترک و مهم در یونسکو است که حوزه‌های فرهنگی مرتبط را در کنار هم قرار داده و همکاری‌های مشترک فرهنگی،  ظرفیت‌سازی و آموزش و سایر موضوعات بین کشوری  را فراهم کرده است.

معاون میراث فرهنگی با اشاره به اینکه پرونده نوروز بزرگترین پرونده بین‌المللی یونسکو در جهت صلح و پایداری طبیعت و ملت‌های حوزه‌های مرتبط با این آیین و سنت است، گفت: در این نشست همچنین پرونده فرهنگِ «پخت نان‌های تخت» همچون «لواش» که از سوی کشورهای ایران، آذربایجان، ترکیه، قزاقستان و قرقیزستان ارایه شده، نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وی بررسی گزارش دوره‌ای درخصوص «نقالی و قصه‌گویی اجرای ایرانی» و «دانش و مهارت لنج‌سازی و لنج‌رانی در خلیج فارس» را از دیگر برنامه‌های این نشست عنوان کرد.

او با اشاره به  ثبت پرونده «نقالی؛ هنر قصه‌گویی اجرایی ایرانی» و «دانش و مهارت لنج سازی»  در سال ۲۰۱۱ در فهرست جهانی میراث فرهنگی ناملموس نیازمند حفاظت فوری، ادامه داد: در این راستا نیز گزارش ادواری اقدامات صورت گرفته به یونسکو ارسال می‌شود که بررسی  گزارش دوره‌ای در زمینه اقدامات حفاظتی در این زمینه که در  سال ۲۰۱۵ به یونسکو ارسال شده از جمله برنامه های نشست به شمار می‌رود.

براساس این گزارش، تا کنون ۱۰ میراث ناملموس کشور مانند نوروز، موسیقی ردیفی ایرانی، قالی‌بافی استان فارس، آیین‌های پهلوانی، قالیشویی اردهال کاشان، تعزیه، روش سنتی قالی‌بافی در کاشان، موسیقی بخش‌های خراسان، فناوری ساخت لنج در جنوب و نقالی(قصه گویی) ایرانی، در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده‌اند.
 
کلمات کلیدی : یونسکو + عید نوروز + میراث فرهنگی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.