نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 379413
«خشت کج اول» در مجلس دهم
فرهاد دادجو / 15مرداد95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۲
از مجلس ششم و دولت اصلاحات گرفته تا مجلس هشتم و دولت احمدی نژاد، همواره برخی نمایندگان بوده اند که تمایل خود به تحقق خواست دولت وقت را به نحو مفرط در تصمیم گیری های نمایندگی ظاهر می ساخته اند. گروهی که رفتارهای نمایندگی آنها به جای قوه ناظر بر دولت، یادآور قوه تابع دولت بوده است. این گروه از نمایندگان اگر نگوییم به منافع سیاسی – اقتصادی هماهنگی با دولت چشم دوخته اند، آنقدر مجذوب رئیس قوه مجریه بوده اند که در نظرشان هرچه آن خسرو کند شیرین بوده است. البته ایشان همواره از توجیهاتی مانند لزوم تعامل و هماهنگی قوا یا کمک به دولت برای پیشبرد امور بهره می برده اند، اما کیست که نداند در ورای این عبارات، همان تمایل افراطی به تحقق منویات رئیس دولت وقت خوابیده است و بس. در ادبیات ژورنالیسم ایرانی این مشخصات را تحت عنوان وکیل الدوله بودن می شناسند.
ماجرایی که دیروز رخ داد و در هیاهوی اخبار گم شد می تواند شروعی دوباره بر سنت نامیمون وکیل الدوله بودن در مجلس دهم باشد. داستان از این قرار است که کمیسیون برنامه و بودجه پیش از تعطیلات دو هفته ای مجلس، در جلسه ای جنجالی با کلیات لایحه اصلاح قانون بودجه ۱۳۹۵ مخالفت کرد. لایحه ای که دولت محترم نتوانسته بود رای آن را در قالب قانون بودجه از مجلس نهم بگیرد و آنقدر برای دولت اهمیت داشت که در نخستین روزهای تشکیل مجلس جدید، آقای رئیس جمهور یادآور شد که قطعا آن مواد را برای اخذ مجدد نظر مجلس طی لایحه ای به مجلس جدید خواهد فرستاد.
اهمیت ماجرا نیز روشن بود: اجازه پاک کردن ۴۵ هزار میلیارد تومان از بدهی های دولت و بانکها و اجازه انتشار ۴۰ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی (اوراق مالی اسلامی) که طی چند سطر آمده بود، در مجموع معادل یک سوم کل قانون بودجه سال جاری برای دولت فرصت مالی فراهم می ساخت. این چند سطر، چند سطر پرقیمتی بود. برای جلب نظر مجلس، از سوی دولت محترم در جلسه کمیسیون بودجه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، در کنار رئیس کل بانک مرکزی و برخی دیگر از مقامات دولتی شرکت کرده بودند و به تفصیل از لایحه دفاع کردند. با این وجود استدلالهای دولت نتوانست کمیسیون را قانع سازد و پس از مخالفت نماینده مرکز پژوهشهای مجلس، کمیسیون رای به رد کلیات لایحه داد، رایی که شگفتی برخی از جمله رئیس کمیسیون برنامه و بودجه را به دنبال داشت.
تعطیلات مجلس سپری شد و دیروز (۱۷ مرداد) در نخستین روز پس از تعطیلات و در کمال شگفتی مشاهده شد که کمیسیون برنامه و بودجه مجددا لایحه رد شده را در دستور بررسی خود قرار داده است، امری خلاف قانون آئین نامه داخلی مجلس و همچنین خلاف عرف و عقل. شایعاتی که دیروز در راهروهای مجلس شورای اسلامی به گوش می رسید از فشار رئیس محترم مجلس و موافقت رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با رای گیری مجدد حکایت داشت. همین شایعات هم برای اثرگذاری بر نظر نمایندگانی که عمدتا به تازگی پای در مجلس گذاشته اند کفایت می کرد. رای گیری مجدد، این بار به تصویب لایحه دولت منجر شد، مسیری که احتمالا لایحه را با اندکی تغییر به زودی برای اخذ رای نهایی به صحن علنی خواهد فرستاد.
سخن این نوشتار در موافقت یا مخالفت کارشناسی با محتوای لایحه اصلاح قانون بودجه نیست، سخن در زیرپا گذاشتن قانون توسط قانونگذاران، برای جلب نظر دولت است. آیا به راستی مجلس دهم آگاهانه مسیر وکیل الدوله شدن را انتخاب کرده است یا اینکه موقتا روسای پیشکسوت در قوه مقننه از تازه کار بودن و همسویی اکثر نمایندگان مجلس استفاده برده اند؟ آیا چنین چرخشهای غیرقانونی صرفا به جهت جلب محبت رئیس دولت، چیزی غیر از وکیل الدوله بودن را به ذهن متبادر می سازد؟ آیا این عده از نمایندگان محترم گمان می کنند صلاح کشور در پذیرش دربست پیشنهادهای دولت و پاگذاشتن بر سنت ارزشمند استقلال قوا و حذف کردن شان نظارت مجلس شورای اسلامی بر دولتهاست؟ اگر وکیل الدوله بودن برخی از اعضاء مجلس قبل برای دولت گذشته ناصواب بود که واقعا بود، آیا صرف تغییر دولت، آن ضدارزش را به ارزش تبدیل کرده است؟
اشتباه نشود، این نوشتار دعوت به تقابل دولت و مجلس و منازعه و مچ گیری سیاسی نیست، مساله پایبندی هر دو طرف به مرزهای اخلاق و تن دادن به قانون است: به دیگر سخن اگر لایحه مذکور در جلسه نخستین کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پذیرفته می شد و دیروز نیز با اصلاحاتی به صحن علنی ارسال می شد، هیچ جایی برای نگرانی از مناسبات میان دولت و مجلس دهم نبود، اما نکته در اعمال نظرهای غیرقانونی در مرکز قانونگذاری کشور است. قبح مساله زمانی بیشتر می شود که چنین ورودهای غیرقانونی از سوی بزرگان قوم پشتیبانی شود و روشن است که خشت اول گر نهد معمار کج ...
 
کلمات کلیدی : وکیل الدوله+اصلاح قانون بودجه ۱۳۹۵
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۰۲:۱۷
كساني كه در زمان دولت قبل، فريادهاي دفاع از حق مردم سر مي دادند، الان شدن وكيل الدوله اعتدال! (3873682) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۲:۱۱:۱۷
دقیقا برعکس فرمودید! (3873950) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۳۴:۳۷
دولت اعتدال تا 96 هست
صرفا به خاطر مسایل اقتصاد مملکت خواهد رفت (3873738) (alef-1)
 
Switzerland
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۳۶:۱۱
منظورتان این است که کمیسیون متعصبانه بچسبد به رای قبلی خود و همچتان بر آن اصرار ورزد حتی اگر برایش مسجل شده باشد که نظر قبلی به مصلحت کشور نیوده لست. (3873741) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۳:۲۳:۵۳
اتفاقا نظر قبليش به مصلحت كشور بود (3874104) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۴:۱۴:۲۹
منظور این است که برای رای گیری مجدد در کمسیون روند قانونی طی بشود نه فشار های رئیس مجلس و رئیس کمسیون ، شما واقعی متوجه نمی شود یا سرت را کردی زیر برف؟؟؟ (3874199) (alef-2)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۴۸:۰۶
هنوز یادمون نرفته از برجام بیست دقیقه ای ....
این که دیگه چیزی نیست (3873762) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۰:۵۵:۱۱
اگر فرض کنیم همه حرفها از سر دلسوزی باشد مگر این امر برای اولین بار است که اتفاق افتاده ، حالا که مجلس تازه کار است و تصمیمی گرفته شده که با تکمیل اطلاعات نمایندگان تازه وارد قابل اصلاح است چرا تصمیم اشتباه اصلاح نشود که منافع آن به همه مردم میرسد ؟! (3873780) (alef-1)
 
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۱:۱۱:۵۹
با تشکر از ریز بینی دبیر محترم و مولف این تحلیل

بدیهی است قانوگریزی در هیچ ارگانی از نظام خاصه مجلس قانونگذار پذیرفته نیست ولی آیا تعامل و بعضا لابی گری در سنوات گذشته مجلس نبوده است ؟ آیا در زمان مجلس هفتم نکته سنجی الف به این صورت وجو داشت ؟

البته من کاملا موافقم مجلس منفعل آفت نظام خواهد بود کما اینکه در دوره های پیشین (مستقل از دولت های مختلف) چنین نگاهی از جانب نمایندگان وجود داشت.
ولی نکته اساسی این است که چرا سایت های تحلیلی ما گزینشی و بعضا با نگرش سیاسی به این مسائل نگاه می کنند . آیا یک نگاه پیوسته, عادلانه و مداوم در خبرگزاری ها نمی تواند در سرتاسر عمر نظام باعث جذب مخاطبین از هر گروه و حذب شود ؟
کمااینکه سایت الف که قطعا من چند ده بار در روز مطالعه اش می کنم نگاه بی طرفانه اش چربش دارد . ولی خوب برخی اوقات هم بعضا کمی بی انصافی را چاشنی تحلیل های خود کرده است .

یاعلی (3873818) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۱:۱۲:۳۰
حتما به صلاح مملکت بوده است (3873821) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۱:۳۷:۴۳
سایت محترم:خواننده هایت هم در حد همین نوشته ها هستند.در مورد برجام،حتی اگر اشتباه باشد ابا روحانی و ظریف میخواستند به غرب خدمت کنند یا به زعم خودشان داشتند به کشور خدمت میکردند؟ ایا امکان نداشت کشور زیر با تحریم ها کمر خورد کند یا امکان وقوع جنگ نبود؟ ایا در نیت خیر انان شک دارید که در هر چیز بی ربطی پای برجام را وسط میکشید؟ ایا اگر لاریجانی در موارد لازمه با دولت همکاری کند یعنی وکیل الدوله هست؟ واقعا در حیرتم از بعض نویسندگان و کامنت گذاران!!!! (3873894) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۱:۵۹:۳۱
اتفاق بايد تمام مصوبات دو مجلس قبل باطل بشه (3873922) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۲:۳۳:۵۶
می دانید چرا این بار آقای لاریجانی به راحتی رئیس شد و چپ و راست (اصلاح و اصول )بهش رای دادند ؟ بخاطر اینکه چراغ سبز را به اصلاح طلبان نشان داد
یعنی اینها حتی از اصول حرفه ای گری از بازیکنان فوتبال قرمز و آبی هم کم تعصب تر هستند
مایه تاسف است
اینها به اسم تعامل به همدیگر جلو چشم مردم بخاطر نه تعامل بلکه بخاطر امتیاز دادن و گرفتن به هم، اقدامات و عملکردهای خود را شکل می دهند واین فاجعه بزرگی است که حتی از چشم بزرگان دینی یا پنهان مانده یا مغفول
انصافا اگر شهید مدرس بود اینها را و رفتارشان را می پذیرفت و نمره عدالت و انصاف بهشان می داد ؟
اینهایی که مناصب و جایگاه های رسمی کشور ومردم و مصالح کشور برایشان وسیله هستند؟ (3873998) (alef-2)
 
خدایی
۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۲:۵۰:۰۸
مجلس اختیار دارد هر مصوبه ای رای نیاورد دوباره و صد باره نیاز باشد به رای بگذارد سابق هم موارد زیادی بخصوص در مورد بودجه دیده شده است (3874037) (alef-2)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.