نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 490932
برنامه دولت درجذب متخصصان خارج از کشور
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۲۷
درخصوص آمارهای ارائه شده نسبت به مهاجرت مغزها، بعضاً در محافل رسانه‌ای تحلیل‌هایی در خصوص شرایط بحرانی کشور در حوزه‌هایی مانند مهاجرت نخبگان، فرار مغزها، کاهش ضریب هوشی و نظایر آن ارائه می‎شود که موجب شکل‌گیری مباحثی جدی و چالش برانگیز در محافل سیاستی و تخصصی شده است. این در حالی است که بسیاری از تحلیل‌های ارائه شده در رسانه‌ها مبتنی بر برداشت‌های شخصی و تجربیات محدود افراد است که ممکن است تطابق کافی با واقعیات نداشته و یا از دقت کافی برخوردار نباشد.

به گزارش خبرانلاین به نقل از ستاد توسعه فرهنگ،براساس گزارش‌هاي معتبر بين‌المللي با موضوع مهاجرت و جابجايي بین‌المللی افراد تحصیل‌کرده، داده‌ها و روندهای کلان مهاجرت در سطح دنیا حاکی از افزایش دو برابری مجموع مهاجرین از سال 2000 تا 2010 است. در سال 2013، جمعاً 231.5 میلیون نفر خارج از وطن خود زندگی می‌کرده‌اند كه در اين گزارش ایران جزء کشورهای اصلی مهاجر فرست دنیا محسوب نمی‌شود. در گزارش سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (2015) ايران جزء 20 کشور اول و در گزارش بانک جهانی (2016) جزء 30 کشور اول ارسال کننده مهاجر قرار ندارد.

نرخ مهاجرت ایران به کل جمعیت به صورت تجمعی 1.1 درصد تا سال 2016 بوده است که از میانگین جهانی 3.2 درصدی و اکثر کشورهای با وضعیت توسعه مشابه پایین‌تر است.
بر اساس آخرین گزارشOECD در مورد افراد ترک وطن کرده، مجموعاً 845 هزار نفر ایرانی مهاجر در کشورهای OECD وجود دارد که معادل 1.5 درصد از جمعیت کشور است که کمتر از نصف میانگین جهانی 3.2 درصدی و کمتر از یک سوم میانگین 5 درصدی در کشورهای اروپایی است.
درخصوص مهاجران ایرانی به کشورهای OECD، می‎توان گفت بیش از 60 درصد به کشورهای انگلیسی‌زبانِ آمریکا، کانادا، انگلیس و استرالیا مهاجرت کرده‎اند که بیشترین سهم آن با 35 درصد در کشور آمریکا زندگی می‎کنند. براساس گزارش بین‌المللی مهاجرت سازمان ملل (2017) تا سال 2015 در مجموع اکثریت مهاجرین ایرانی به کشورهای آمریکا، آلمان، کانادا، انگلیس و سوئد عزیمت کرده‎اند.
در نهایت از منظر نرخ و میزان کلی مهاجرت، ایران بر طبق هیچ گزارش معتبر بین المللی جزء کشورهای با نرخ بالای مهاجر فرست محسوب نمی‌شود و نرخ مهاجرت کشور در مقایسه با میانگین 3.2 درصدی جهانی پایین‌تر و کمتر از نصف آن است. در سال 2015، رتبه کشور از نظر تعداد مهاجر ارسالی، 54 ام دنیا می‌باشد.
طبق آمار و اطلاعات موسسه مشاوره بین‌المللی آموزش و قوانین، تعداد دانشجویان بین‌المللی از 1.3 میلیون در سال 1990 به 5 میلیون دانشجو در سال 2014 رسیده است و ایران جزء کشورهای با تعداد بالای ارسال کننده دانشجو به کشورهای پیشرفته محسوب نمی‌شود. چین، روسیه، کره جنوبی و هند چهار کشور اول ارسال‌کننده دانشجو به کشورهای توسعه ‎یافته هستند (OECD, 2105). نکته قابل توجه حضور عربستان سعودی بین کشورهای فرستنده دانشجو به کشورهای OECD است. رشد 218 درصدی دانشجویان این کشور نسبت به سال 2012 می‌تواند نشان‌‎دهنده سیاست این کشور برای اعزام دانشجو به خارج از کشور باشد. ایران با داشتن 32758 دانشجو درOECD در میان ده کشور برتر فرستنده دانشجو قرار ندارد.
طبق گزارش مشترک سازمان ملل و OECD ایران با حضور در پایینترین سطح طبقه بندی جهانی از نظر این شاخص، در زمره کشورهایی است که نرخ مهاجرت افراد تحصیلکرده به کل جمعیت تحصیلکرده در آن، در طبقه کمتر از 5 درصد قرار دارد.
بنابراین میتوان به استناد آمار نهادهای معتبر بین‌المللی میتوان اینگونه گفت که بحران مهاجرت مغزها در ایران، فاقد هرگونه سندیت بوده و ایران با داشتن 12269 دانشجو در آمریکا، رتبه 11 ارسال دانشجو به آمریکا را به خود اختصاص داده‌اند که از نظر تعداد کل، دانشجویان ایرانی1.2 درصد از تعداد کل دانشجویان بینالمللی وارد شده به امریکا در سال تحصیلی 2016را تشکیل میدهند.( کشورهای چین، هند، عربستان، کانادا و ... در رتبه های بالاتری قرار دارند)
براساس گزارش موسسه آمار اداره مهاجرت امریکا (http://www.migrationpolicy.org) در سال 2016 امریکا میزبان بیش از 4.1 میلیون دانشجوی خارجی بوده است. (اين اطلاعات براساس تعداد ویزای F1 صادرشده که مدت آن بیش از یک سال و ویزای تحصیلی محسوب می‌گردد بوده است) و کشورهای مبدا دانشجویان خارجی در امریکا نيز در سال‌هاي گذشته بطور قابل ملاحظه‌ای تغییر یافته‌اند.
در سال 1394-1395 کشور چین بیشترین تعداد دانشجویان خارجی در امریکا ( 31%) را داشته و کشورهای هند (14%)، کره جنوبی (7%)، عربستان صعوری (6%) و کانادا (3%) به ترتیب در رده‌هاي بعدي بوده و ايران در رتبه يازدهم قرار گرفته‌است. همچنين سال 1395 در مقايسه با سال 1394 تعداد 89000 نفر به دانشجویان خارجی در امریکا اضافه شده است که این رشد دانشجویان بيشتر از کشورهای هند، چین، برزیل، عربستان صعودی و کویت بوده است.
كمترين تعداد دانشجویان ایرانی در امريكا سال 1330-1331 حدود 600 نفر (رتبه دهم در جهان) و بيشترين تعداد در سال 1360 حدود 51000 نفر (رتبه اول درجهان) بوده است.
در دهه هفتاد تعداد دانشجویان ایرانی در امریکا به شدت کاهش یافت بطوري‌كه در سال 1378-1379 کمترین تعداد دانشجوی ایرانی (1700 نفر) در 45 سال گذشته به امریکا مهاجرت نمودند.
در دهه هشتاد کمترین میزان رشد سالانه تعداد دانشجو در سال 2004 ( 1382) با رشد منفی2/3 درصد بوده و بیشترین میزان رشد در سال 2009/2010 (1389-1388) با رشد 91/33 درصدی بوده است.
نکته قابل توجه درخصوص نرخ افزایش سالانه دانشجویان ایرانی در امریکا این است که از سال 1384 تا 1395 نرخ افزایش تعداد دانشجویان در امریکا نزولی بوده و از 2/25 درصد رشد سالانه در سال 1384-1385 به 2/8 درصد در سال 1394-1395 کاهش داشته است.

 برنامه دولت در جذب متخصصان و دانشمندان برجسته ایرانی خارج از کشور 
تجربه موفق طراحی و اجرای برنامه "همکاری با متخصصان و دانشمندان ایرانی غیرمقیم" از بهمن ماه سال 1393 توسط دولت و همچنين شکل‏گیری زیرساختی مناسب و سریع با هدف استفاده از ظرفیت و توان علمی و فناوری متخصصان ایرانی غیرمقیم در حوزه‌های مختلف تخصصی با مشاركت بیش از 40 دانشگاه، پژوهشگاه و مرکز علمی و فناوری برجسته داخلی به‌عنوان پايگاه‌هاي تخصصي همكار، منجر به بازگشت و شروع به کار 710 نفر از محققان و متخصصان ایرانی دانشگاه‌های برتر دنیا (اكثريت از كشورهاي امريكا، كانادا و كشورهاي اروپايي) در 28 ماه گذشته در قالب‌مدل‌هاي مختلف همكاري (پسادكتري، نظام وظيفه تخصصي، جذب هيئت علمي، شركت‌هاي دانش‌بنيان و اساتيد مدعو) شده و پیش‏بینی می‏شود با توجه به موفقیت نسبی این طرح و کسب اعتبار لازم در میان متخصصان ایرانی خارج از کشور و مراکز علمی و فناوری برجسته داخلی این روند افزایش يابد.
لازم به ذكر است، در مدت زمان كوتاه اجراي اين طرح بيش از 40 شركت فناور در حوزه‌هاي مختلف تخصصي توسط اين افراد تأسيس و منجر به ايجاد اشتغال براي تعداد زيادي از دانشجويان و فارغ‌التحصيلان مستعد داخلي شده است. همچنين تعدادي از آزمايشگاه‌ها و مراكز رشد در دانشگاه‌ها با همكاري ايشان راه‌اندازي و محصولات جديد با پتنت امريكا و اروپا ثبت شده است كه ادامه اين روند منجر به ارتقا سطح كيفي مراكز علمي و فناوري داخلي و افزايش سطح ارتباطات بين‌المللي اين مراكز را با دانشگاه‌ها و موسسات علمي محل فعاليت متخصصان ايراني در خارج از كشور خواهد شد.
 
کلمات کلیدی : متخصصان خارج از کشور+دولت
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۸:۴۳:۵۹
شما نمی خواد برای رفته ها کاری کنید یه لطف بفرمایید برای اونایی که هنوز نرفتن و بی کارند یه کاری بکنید (4467480) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۸:۴۴:۱۰
وعده های الکی، من 9 ماهه برگشتم ایران و با دکترای مهندسی هنوز دنبال کار میگردم. روند استخدامها اصلا شفاف نیست. در فراخوان دانشگاهها هیچ کس پاسخ گو نیست. بارها گفتم به دانشگاهایی که رفتم برای مصاحبه، بابا امتیازهای کسب شده توسط متقاضیان را منتشر کنید ولی به بهانه های عجیب و غریب امتناع میکنند. متاسفانه هیچ گونه نظارتی نیست (4467481) (alef-11)
 
بنده ی خدا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۹:۵۲:۰۷
"طبق گزارش مشترک سازمان ملل و OECD ایران با حضور در پایینترین سطح طبقه بندی جهانی از نظر این شاخص، در زمره کشورهایی است که نرخ مهاجرت افراد تحصیلکرده به کل جمعیت تحصیلکرده در آن، در طبقه کمتر از 5 درصد قرار دارد."
الف – گزارش OECD یک مشکل بزرگ دارد؛ آن هم این است که به کیفیت دانشجویی که از ایران به آمریکا و غرب می‎رود نگاه نکرده است. مثلا، در همان سال 78-79 که ما حدود 1700 نفر مهاجرت داشته‎ایم، تعداد قابل توجهی از دانشجویان مهاجر با انواع scholarship جذب شده‎اند؛ یعنی هزینه‎ی تحصیل آنها را دانشگاه میزبان در آمریکا، یا اروپا، داده است. این شامل بیش از 75 درصد نخبگان المپیادی و نیز رتبه‎های برتر کنکو است. در حالیکه در کشورهای اروپایی این امکان که خانواده یا ... هزینه‎ی سنگین تحصیل فرزند را در هاروارد یا اِم آی تی (یا حتی آکسفورد و کمبریج در انگلستان) بدهند وجود داشته است. معنی‎اش این است که دانشجویان ایرانی کم تعداد‎تر اما نخبه‎تر بوده‎اند.
ب – در کشوری مانند فرانسه، ژاپن یا آلمان، همه‎ی آدم‎ها به دانشگاه نمی‎روند. بعنی تعداد دانشجوی بومی در آن کشورها، نسبت به جمعیت کشورشان تقریبا نصفِ ایران است! دلیلش هم این است که دم و دستگاه بزرگی به نام دانشگاه آزاد و ... وجود ندارد؛ به‎جای آن مردم حرفه می‎آموزند؛ یعنی کارگرِ ماهرِ زیمنس، بنز و فولکس واگن می‎شوند. این مطلب، تعداد کلِ دانشجوهای ما را دوبرابر بالا می‎برد، و مهاجرت تنها 1700 نفر را بیشتر کم اهمیت‎ جلوه می‎دهد!
وقتی ما مثلا همان 1700 نفر را بر تعداد کل دانشجوهای ما تقسیم می‎کنیم، عدد کمتری می‎شود تا وقتی این کار را برای فرانسه انجام بدهیم! غافل از اینکه داریم بهترین و نخبه‎ترین نیروهای خود را از دست می‎دهیم؛ و بعد به خود دلداری می‎دهیم که به جای آنها تعداد خوبی فارغ التحصیل از دانشگاه ... و ... داریم. (4467625) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۱:۵۳:۰۳
متاسفانه امکان ندارد کسی که در خارج موقعیت خوبی دارد به ایران بازگردد مگر اینکه پول کلانی برایش داشته باشد . (4467805) (alef-11)
 
Belgium
۱۳۹۶-۰۴-۲۰ ۰۰:۴۱:۲۹
امکان دارد برگردد ولی ممکن است با بی مهری و تحقیر مواجه شده و از بازگشت خود پشیمانش کنند. (4467978) (alef-11)
 
Belgium
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۲۳:۳۰:۴۰
بی ارزش کردن افراد تحصیل کرده خارج و برآورده نشدن خواسته های ابتدایی شان و رعایت شان و منزلت آنها موجب دلسردی خواهد شد.
ادبیات کار در اینجا بسیار متفاوت از خارج است و بسیاری افراد به دنبال حال گیری از آنها هستند و تحمل تحفیر ها؛ اذیت ها و عبور از پیچ و خم اداری و استخدام در دانشگاه برای فرد دارای مدرک دکتری کار هر کسی نیست.

سعی کنید جذابیت برای ماندن ایجاد کنید همه خانواده و وطن خود را دوست دارند. (4467923) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.