نظر منتشر شده
۲۵۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 270224
حجت اسلام زائری در مصاحبه با «الف»:
با وجود این تلویزیون، وجود حجاب معجزه است/ بجای عدالت اجتماعی سرگرم حجاب شدیم
بخش اجتماعی الف، 19 اردیبهشت 94
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۱
«قانون حجاب اجباری در ایران» همواره مورد بحث‌های فراوان میان موافقین و مخالفین آن بوده است. جامعه خبری تحلیلی الف این موضوع را با دو کارشناس امر مطرح کرده و ماحصل آن را در معرض قضاوت مخاطبان خود قرار می‌دهد. مصاحبه پیش رو، مصاحبه با حجت الاسلام محمدرضا زائری است. فعالیت‌های اجتماعی او همواره با فرهنگ و دین گره خورده و شاید از همین رو «فعال فرهنگی» به معنای تام و تمام خود شایسته‌ترین توصیف از روحانی دانشگاه رفته ای باشد که با همه فعالیت‌هایش برای تبلیغ حجاب، مخالف اجبار آن در کشور است. او در حوزه علمیه تحصیلات خود را تا خارج سطح پیش برده و در دانشگاه نیز در آغاز دکتری علوم ادیان در دانشگاه قدیس یوسف بیروت است. حجت الاسلام زائری کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی از مدرسه عالی شهید مطهری؛ کارشناسی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی از دانشگاه آزاد اسلامی و کارشناسی ارشد روابط اسلام و مسیحیت از دانشگاه قدیس یوسف بیروت دارد. جدا از همه‌ی آثارش، او تاکنون دو کتاب با عنوان‌های «حجاب بی حجاب» و «حجاب با حجاب» در این زمینه نوشته است.

او معتقد است حکومت اسلامی اولویت‌های مهم تری نسبت به حجاب دارد؛ عدالت اجتماعی، مبارزه با سرمایه داری و ایجاد سلامت اقتصادی با رفع معضلاتی همچون رشوه و ربا و اختلاس که البته آن‌ها را ریشه بی عفتی در جامعه می‌داند. در عین حال زائری گفتمان حجاب را گفتمان قدرتمندی می‌داند به این دلیل که کسانی در خارج ایران، بخاطر حجاب داشتن کتک می‌خورند، شهید می‌شوند و معتقد است ما این گفتمان قدرتمند را که افراد باید مشتاق و ملتمس آن باشند، با اجبار و الزام به اکراه رسانده‌ایم. می‌توان دریافت که او ترجیح می‌دهد جامعه در یک فرآیندی تبلیغی با حجاب انس بگیرد و نه به واسطه‌ی اجباری قانونی. شرحی از نظرات او در مشروح این مصاحبه از نظر شما می‌گذرد:

در ایران خلاف کشورهای دیگری مثل لبنان یا سوریه، افراد محجبه را صرفاً به خاطر نوع پوششان افرادی طرفدار نظام می‌دانند. چرا در ایران ظاهر دینی به تفکیک و قضاوت سیاسی منجر شده است؟
به طور طبیعی وقتی حاکمیت جامعه حاکمیت دینی هست و شکل و نوع مشخصی از پوشش را ترجیح می‌دهد، می‌پسندد و ترویج می‌کند، عملکرد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و میزان محبوبیتش دربین مردم روی ظاهری که ترویج کرده اثر می‌گذارد. تا اینجای قضیه کاملاً طبیعی است. در واقع این یکی از نکاتی است که در تحلیل بحث پوشش و حجاب باید به طور طبیعی مورد توجه قرار بگیرد، که ناخودآگاه موضع گیری‌ها و دیدگاه‌های سیاسی مردم روی نظرشان درباره پوشش و حجاب اثر دارد.درجایی مثل کشور لبنان که حاکمیت دینی نیست، این بحث پیش نمی‌آید.

شاید اگر روزی در لبنان هم حاکمیت دینی شود این اتفاق بیفتد. نکته جالب اینجاست که در روزهایی که درتهران گشت ارشاد با خانم‌های بدحجاب برخورد می‌کرد، در لبنان، عکس‌هایی از رفتارهای تند گشت ارشاد و نیروی انتظامی ایران با خانم‌ها منتشر می‌شد و به شدت هم برای آن کار خبری می‌کردند ومانور می‌دادند که اگر حزب الله در لبنان حاکمیت پیدا کند، اینجا هم همین اتفاق می‌افتد.

اگر ما در یک جامعه غیردینی زندگی می‌کردیم و می‌خواستیم به نوعی اعتراض خودمان را به حاکمیت آن جامعه نشان بدهیم، احتمالاً می‌توانستیم با پوششمان این کار را انجام بدهیم. زمانی که رضاخان کشف حجاب اجباری را به راه انداخت، آن موقع هم اگر کسی محجبه وارد خیابان می‌شد موضع سیاسی خودش را نسبت به حاکمیت نشان می‌داد. این ماجرا به عنوان اولین بعد از سبک زندگی که از سیاست منبعث می‌شود طبیعتاً می‌تواند بازتابی از دیدگاه‌ها و اندیشه‌های مردم در صحنه جامعه و مسائل اجتماعی باشد.

اینکه پوشش و حجاب از سیاست منبعث شود و به نوعی حاکمیتی شود، موردقبول است؟
در اینکه این موضوع برای حجاب آسیب است، تردیدی نیست. مثل مواردی که در مورد آقایان هست و اگر مردی ریش داشته باشد یا دکمه یقه را ببندد و پیراهنش را روی شلوارش بیاندازد، تلقی خاصی را به وجود می‌آورد که عجیب نیست و کاملاً طبیعی ست. چون الان حاکمیتی وجود دارد که فرمی را ترویج می‌کند. اما آسیب اصلی اینجاست که مفهومی که ما از یک طرف برایش بعد اعتقادی قائلیم و معتقدیم که در مسئله اعتقادات و عبادت نیت شرط اصلی ست و زمانی محقق می‌شود که من با انتخاب آگاهانه و عمدی خودم و با آزادی این مسیر را انتخاب کرده باشم تا بعد دینی و عبادی پیدا کند اینجا موارد دیگری روی آن اثر می‌گذارد که مسئله را از دایره مسائل عبادی خارج می‌کند. مثل روزه هم نیست که در ظاهر پیدا نباشد یا نماز که یواشکی بشود خواند. حجاب چیزی ست که کاملاً آشکار و ظاهر است. ازاین جهت به تعبیری بار سنگین تری روی دوش خانم‌هاست که آقایان شاید بتوانند از زیر این بار دربروند؛ ولی خانم‌ها به هیچ وجه نمی‌توانند از آن فرار کنند. حجاب چیزی است که در همه موقعیت‌های غیرخصوصی باید رعایت شود و وقتی به مسائل سیاسی گره خورده باشد کاملاً سیاسی می‌شود. لذا شخصی اگر بخواهد به مخاطب نشان دهد که با حاکمیت ارتباطی ندارد چه بسا چادرش را دربیاورد، مانتوی کوتاه بپوشد و آرایش کند. اینجاست که در مسئله ای که بعد عبادی ومعنوی برایش قائل هستیم، پای تظاهر و نفاق هم ممکن است به میان بیاید. یعنی افراد به جای اینکه به خدا و بندگی خدا فکر کنند به بعضی ملاحظات و منافع و مصالح شخصی فکر می‌کنند.

یعنی رعایت نکردن حجاب وسیله ابراز مخالفت با حاکمیت می‌شود...
بله به طور طبیعی یکی از مظاهر و ظواهر اعلام موضع یا یکجور دهن کجی کردن به حاکمیت می‌شود مسئله حجاب. حالا یک وقت حاکمیت می‌آید فرض مثال راجع به رنگ ماشین یا بوق زدن در خودرو یا رد شدن از چراغ قرمز و خط عابر پیاده و کلاً اموری که به دین ارتباطی ندارد سخت گیری می‌کند. اینجا هیچ اتفاقی نمی‌افتد. اینجا اگر من برای دهن کجی کردن به حاکمیت بیایم از چراغ قرمز رد بشوم ویا عمداً بروم از نیم متر آن طرف تر خط عابر پیاده عبور کنم، پای دین من وسط نیست. اما وقتی مسئله حجاب به میان می‌آید، کاملاً مسئله دین و اعتقاد من است. اینجا یک نفر به خاطر لجبازی با حاکمیت که مثلاً در یک اداره ای حقش خورده شده یا در پرونده ای قضایی نظرش تأمین نشده، می‌آید مسئله دینی و اعتقادی خودش را که اتفاقاً کاملاً مربوط به بنیان خانواده است، پیش می‌کشد.

مسئله حجاب مسئله کاملاً پیچیده ای است و یکی از دلایلی که ما نتوانستیم معضل حجاب را در کشور خوب درک کنیم، بفهمیم و حل کنیم این است که متاسفانه در این سال‌ها در بسیاری از موارد با موضوع حجاب به عنوان یک مسئله بسیط برخورد شده است. یک مسئله یک خطی ساده با یک فرمول ساده که طبیعتاً همین باعث شده که درست فهم نشود.

حجاب اولاً عناصر بسیار متعدد و متنوعی دارد و ثانیاً بسیار موضوع پیچیده و چندلایه ای است چون به خانواده، آینده، نسل، مسائل اعتقادی و سبک زندگی مربوط است. عناصر اقتصادی و مسائل سیاسی هم در آن دخیل است. عوامل متعددی می‌تواند در انتخاب، گرایش و سلیقه ما در پوشش تاثیرگذار باشد اینجا وقتی پای سیاست وسط می‌آید طبیعتاً حساسیت ماجرا دوچندان خواهد بود.

فرض را براین بگذاریم که درعین حال که حاکمیت طرفدار یک پوشش خاص است این پوشش را برای همه اجبار نکند، یعنی تبلیغ انجام شود و خواسته‌ی حاکمیت نشان داده شود، ولی اگر کسی نخواست رعایت کند، آزاد باشد. باز فکر می‌کنید سیاسی بودن حجاب باقی بماند؟
قطعاً خیلی کاهش پیدا خواهد کرد. اما یک موضوع مهم تری نسبت به این وجود دارد.من می گویم در بدترین حالت بگذاریم این تصور به وجود بیاید. مگر چه اتفاقی می‌افتد؟ موضوع مهم‌تری که با این فرض اتفاق می‌افتد و من راجع به آن قبلاً بدون تعارف گفته‌ام این است که با حجاب اجباری مخالفم و معتقدم یکی از اشتباهات ما در حوزه اجتماعی بعد از انقلاب اجبار حجاب بود و ما باید این را اعتراف کنیم و بپذیریم. حالا اینکه به هردلیل نمی‌توانیم تراجع کنیم مسئله دیگری است.

یعنی الان حکومت پشتوانه شرعی برای اجبار حجاب دارد؟
من دارم نظرم خود را در حوزه اجتماعی می گویم. از نظرمن به عنوان یک طلبه کم سواد بدون ادعا، پشتوانه شرعی ندارد. حالا اگر منصفانه بخواهیم قضاوت کنیم، شرایط خاصی در ابتدای انقلاب باعث شد که این اتفاق بیفتد و تصمیم سازی توسط کسانی صورت گرفت که نگاهشان نگاه کاربردی و عمل گرایانه نبود.کسانی مثل شهید مطهری و شهید بهشتی و امام موسی صدر و این نمونه افرادی که یک مقدار عمل گرایانه به قضیه نگاه می‌کردند متفاوت بودند. این قصه معروف را حتماً شنیده‌اید که شهید مطهری با نگرانی خدمت امام(ره) رفتند که راجع به قضیه حجاب اجباری صحبت کنند که ظاهراً دیگر دیر شده بود و نتوانستند کاری انجام بدهند.

به هرحال نظر من این است که مثل بسیاری موضوعات دیگر باید صادقانه به آن اعتراف کنیم. رهبر بزرگوار انقلاب راجع به بحث جلوگیری از افزایش جمعیت صادقانه به این موضوع اعتراف کردند و گفتند که این اشتباه ما بوده است. این موضوعات از این نظر جنسشان اجتماعی است و سیاسی نیستند. شاید همان موضوع جلوگیری از افزایش جمعیت هم از یک ابعادی به طور طبیعی دارای وجهه سیاسی باشد ولی جوهر ماجرا اجتماعی است.

در مسائل اجتماعی اصلاً نمی‌شود با خط کش و شابلون سیاسی یا اعتقادی تحلیل کرد. یعنی چون من این دیدگاه را دارم برچسب اعتقادی یا سیاسی به آن بزنیم. درهمان بحث افزایش جمعیت هم یکی از مسائلی که باعث شد این معضل دیر حل بشود، این بود که تا کسی با تحدید نسل مخالفت می‌کرد تلقی سیاس می‌شد که این با جمهوری اسلامی مخالف است یا مثلاً اگر به کنترل جمعیت دعوت می‌کرد، این تلقی می‌شد که با حاکمیت همراه است. اصلاً قصه اینطور نیست. نه بحث اعتقادی است نه سیاسی. جنس کار کاملاً اجتماعی ست.

در موضوع اجبار حجاب هم جوهر ماجرا اجتماعی است. من معتقدم یکی از اشتباهات ما در جمهوری اسلامی اجبار حجاب بوده است. حتی اگر نتوانیم از آن تراجع کنیم باید علم به این داشته باشیم که این تصمیم گیری و سیاست گذاری خطا بوده است. این نظرشخصی من است. چون حجاب چندین بعد دارد. یک بعدش اعتقادی ست، یک بعدش سبک زندگی ست. یعنی از آن جهت که ریشه و منشأ انتخاب هست، اعتقادی است و از آن جهت که خروجی و بروز بیرونی انتخاب است یک نوع سبک زندگی است و هیچکدام هم اجبار پذیر نیست. شما اساساً نمی‌توانید به انتخاب جنبه اجبار و الزام و اکراه بدهید. حتی مسائل دینی هم که حدود شرعی دارد ناظر به اعتقاد افراد نیست. یعنی متعلق تعذیرات اعتقاد افراد نیست که مثلاً کسی را شلاق بزنند که چرا به روزه اعتقاد نداشتی! اگر کسی را شلاق می‌زنند یا حد برایش جاری می‌کنند به خاطر یک رفتار بیرونی است که بازجنس اجتماعی دارد. قانون در جامعه است که شرب خمر نباید علنی باشد. کسی می‌تواند به حرمت شرب خمر اعتقاد نداشته باشد و اتفاقاً آدم عرق خوری هم باشد ولی در خانه‌اش کسی با او کاری ندارد. اینجا که می‌شود عرصه اجتماع، اینجا مسئله قانون و نظام است.

لذا متعلقات اجبارها و الزامات دینی همه مربوط به بروزهای اجتماعی و دینی آن است. مسئله دین اجبارناپذیر است "لااکراه فی الدین". خدا هیچکس را قرار نیست اجبار کند که تو به توحید اعتقاد داشته باش، تو نماز را جزء ضروریات دین بدان. می‌گوید اگر ندانستی تو مؤمن محشور نمی‌شوی، قیامت باید بروی جهنم. قضیه بسیار روشن است. اما حالا که قرار است در دنیا با مردم زندگی کنی، نظام اجتماع یک قانونی می‌خواهد. اگر قانون در نظام اجتماع نباشد، همه چیز از هم می‌پاشد. حالا که حاکمیت دینی در جامعه است، نظام و قوانین می‌گذاریم. کما اینکه اگر حاکمیت غیردینی بود نظام و قوانین دیگری داشت و شما مجبور بودی همان نظام و قوانین را رعایت کنی. اگر می‌خواهی دراین جامعه زندگی کنی باید حداقل‌ها را رعایت کنی.

از آن بعدی هم که بحث سبک زندگی ست، باز اجبارپذیر نیست. اصلاً سبک زندگی یعنی علاقه و گرایش فرد، انتخاب فرد بر اساس سلیقه و ذوقش. رهبر بزرگوار انقلاب هم که بحث سبک زندگی را مطرح کردند، یکی از مهم‌ترین نکاتشان این بود که این قضیه فرمایشی و دستوری و بخشنامه ای نیست. اینجور نیست که بگوییم در مورد معماری اسلامی-ایرانی هرکس فلان کار را نکرد، محاکمه‌اش می‌کنیم. یا مثلاً هرکس غذای ناسالم و غیربهداشتی مصرف کرد دادگاهی‌اش می‌کنیم. یا هرکس موسیقی ناسالم و غیرشرعی را گوش داد، محاکمه‌اش می‌کنیم. اصلاً بحث فرمایش و بخشنامه در سبک زندگی جای نمی‌گیرد. اتفاقاً اگر بخشنامه و فرمایش وسط بیاید، برعکس می‌شود و افراد به نوعی برای برخورد با ماجرا ناخودآگاه موضع گیری می‌کنند. قرآن کریم می‌فرماید: «ولا تصب الذین یدعون من دون الله و بصب الله ادعوا بغیرعلم» شما اگر به دوست داشتنی‌های آنان ناسزا بگویید آن‌ها هم به دوست داشته‌های شما که خدا هست توهین می‌کنند. یک ردفعل و واکنش ناخودآگاه است. یعنی فرد حتی نمی‌داند به چه کسی دارند ناسزا می‌گوید. لذا در بخش سبک زندگی هم هیچ دستورالعمل و الزام و بخشنامه ای به وجود نمی‌آید.

هرحکومتی یکسری قوانین اجتماعی می‌گذارد. مثلاً قانون منع ردشدن از چراغ قرمز برای امنیت کسانی است که در سمت دیگر چراغ ایستاده‌اند. شاید قانون اجباری حجاب هم به همین خاطر باشد. یعنی اگر من مجبورم حجاب داشته باشم، فقط برای سلامت دین من نیست، بلکه برای این است که بقیه افراد جامعه هم دچار فساد نشوند.

اگر اینجا پای قانون به میان بیاید پس دیگر بحث اعتقادی، شرعی و... نداریم. ممکن است کسی از من بپرسد تو که میگویی نه اعتقاد نه سبک زندگی اجبارپذیر نیست، خودت اعتقاد داری که در مسائل اعتقادی هم حاکمیت دینی جامعه لازم است یک ضوابط و قوانینی را حفظ کند و حدودی را در جامعه الزام کند؟ من می گویم بله. ازمن خواهید پرسید که پس حجاب نمی‌تواند یکی از قوانین باشد که اجبار و الزام داشته باشد؟ من می گویم بله. اما دو نکته دارد. اولاً اگر من خواستم از این زاویه و ازموضع قانون گذاری اجتماعی جامعه، راجع به الزام حجاب حرف بزنم دیگر بحث اعتقادی مطرح نیست. چون اگر از موضع شرعی بخواهیم وارد شویم، اشکالات دیگری پیدا می‌شود. در اینجا به چه دلیل و چه ضابطه ای ما زن غیرمسلمان را به داشتن حجاب ملزم می‌کنیم؟ به چه دلیل به مسافر خارجی می گوییم حجاب داشته باش؟! برعکس، طبق ضابطه شرعی این‌ها حق ندارند حجاب داشته باشند؛ چون حجاب حرمت است برای زن مسلمان. اتفاقاً اگر یک زن غیرمسلمان بخواهد حجاب داشته باشد، دولت باید به وی بگوید اگر می‌خواهی حجاب داشته باشی اول باید مسلمان بشوی تا این امتیاز و اجازه را به تو بدهم.

یکی از ایرادهای ماهوی که در مسئله حجاب اتفاق افتاده این است که نوع برخورد ما مانند کودکی شده که علی القاعده باید برای شکلات و پفک و بستنی التماس کند، اما مادر آنقدر به این بچه با زور شکلات و بستنی داده که بچه‌های دیگر التماس می‌کنند، اما این بچه از این خوراکی‌ها فرار می‌کند! ایراد اساسی طرح حجاب در جامعه ما اینگونه است. بارها گفته‌ام که گفتمان حجاب، بسیار گفتمان قدرتمندی است. دلیلش هم اتفاقاتی است که در خارج از کشور می‌افتد. زنانی در خارج از ایران برای حجاب داشتن کتک می‌خورند، زندان می‌روند، زندگی‌شان را ازدست می‌دهند، برای حفظ حجابشان به شهادتشان می‌رسند. پس معلوم است حجاب گفتمان قدرتمندی است که می‌تواند یک نفر را تا اینجا به ایستادگی وادارد. چرا در داخل کشور وضع ما برعکس شده است؟ چون مسئله ای که یک ارزش بوده است، به قدری الزام و اجبار در موردش به کار بردیم که افراد به جای التماس کردن و به دنبال آن آمدن، احساس اجبار می‌کنند.

اگر ما از موضع قانونگذاری وارد شدیم. دیگر بحث اعتقادی وسط نمی‌آید؛ بلکه می گوییم نظام اجتماعی و قانون. حالا اینجا پای عقل وسط می‌آید. من برای کارآمد شدن یک قانون، اولویت‌ها و ضوابطی دارم.
برای مثال اگر شما همه ۱۰ خیابان فرعی منتهی به یک خیابان اصلی را ورود ممنوع کنید، به طور طبیعی افراد از اولی و دومی نمی‌روند، اما به فرعی سوم که می‌رسند دیگر تحملشان تمام می‌شود. اینجا دیگر بحث شرع نیست بحث عقل است. عقل می‌گوید اگر در یک خیابان اصلی یکی از فرعی‌ها را ورود ممنوع کردی، بعدی باید آزاد باشد. جمله «الانسان و حریص علی ما منع» مبنای عقلی دارد.

دانش آموزی داریم در یکی از مدارس غیرانتفاعی تهران که چون پدرش مسیحی بوده، قرار شده که در کلاس قرآن شرکت نکند. به همین دلیل به قدری نسبت به کلاس قرآن علاقه مند شده که بعد از دو هفته پدر مسیحی این دانش آموز به مدرسه آمده و گفته بگذارید پسرم در کلاس قرآن شرکت کند. بعد از گذشت چند ماه از سال تحصیلی طوری شده که هر وقت در مدرسه مراسمی هست و می‌خواهند قرآن بخوانند، این دانش آموز قرآن را می‌خواند. مادرش می‌گوید در مهمانی‌ها هرکجا که می‌رویم کتاب قرآن دستش است. درحالی که در همان کلاس ۲۵ نفر دیگر هم هستند که احساس می‌کنند کلاس قرآن برایشان اجباری است و ممکن است علاقه ای به کلاس نشان ندهند.

ما در تربیت یک مبنای عقلی داریم که باید رعایت کنیم. من موسسه ای برای دختران سراغ دارم که به دختران زیر ۹ سال اجازه نمی‌دهند در نماز شرکت کنند. مدیر موسسه می‌گفت خبر دارم بچه‌های ۸ساله یواشکی از سن بالاترها روسری و مهر و سجاده می‌گیرند و با شوق و عطش نماز می‌خوانند و لحظه شماری می‌کنند که ۹ ساله بشوند و در جشن تکلیف شرکت کنند. روزی که در جشن تکلیف شرکت می‌کنند، حس می‌کنند روز عروسیشان است و مثل یک شاهزاده می‌خواهند بروند در صف نماز جماعت بایستند.

از آن طرف موسساتی داریم که دختران ۵ و ۶ ساله را مجبور کرده‌اند به نماز خواندن و حجاب داشتن، بچه هم فرار می‌کند. سراغ دارم پیش دبستانی‌هایی را که عکس بدون حجاب دخنر ۶ ساله را برای ثبت نام قبول نکرده‌اند. این عملکرد غلط ماست درجایی که اصلاً شرع همچین چیزی از ما نخواسته است.
در همین چند سال اخیر چقدر در بحث مقابله با بدحجابی و بی حجابی کار کرده‌ایم، چقدر به شکل ایجابی راجع به تشویق کسانی که محجبه هستند کارکرده‌ایم؟ چندتا مثال می‌توانید بزنید که ما کاری کرده باشیم که دختر جوان محجبه ای به محجبه بودن خودش افتخار کند؟ چند آگهی تلویزیونی؟ چند خبر؟ چند جشنواره؟ چند مسابقه؟ چند رفتار خاص؟ ورودی تمام مغازه‌ها چسبانده‌اند "از پذیرفتن افراد بدحجاب معذوریم" یکبار شده کسی بنویسد محجبه ها تاج سرما هستند؟! مگر نمی‌گوییم سبک زندگی است؟ در سبک زندگی بحث روانی و رسانه ای بسیار مهم است.

مسیر مهدکودک و دبستان ما که قرار است مفهوم حیا و عفاف را برای دانش آموز جا بیندازد و کنتراستی را که بین محجبه و بدحجاب است، تبیین کند؛ چقدر این کار را کرده است؟ مفهوم کنتراست بین محرم و نامحرم اگر جا نیفتد، اصل حجاب جا نیفتاده است.

سال‌هاست ما در برنامه‌های تلویزیون، در نقاشی‌های کتاب کودک، در فیلم‌های تلویزیونی و سریال‌ها، حتی در انیمیشن‌ها و کارتون‌ها، مادر در آشپزخانه با روسری است، در خیابان و رختخواب و... هم با روسری است. بچه کی مفهوم حجاب را بفهمد؟ در فیلم‌های تلویزیونی و سریال‌ها مشکل هست؛ اما در انیمیشن و کمیک استریپ چه؟ ما خودمان کمیک استریپی کار کرده‌ایم که مادر در خانه پیش همسر و بچه‌هایش بدون حجاب است، ولی وقتی می‌خواهد در حیاط به پرنده‌ها غذا بدهد روسری می‌کند. ۲ سال چاپ این کمیک استریپ طول کشید و معطل شد؛ چون مادر داخل خانه حجاب نداشت! شخصی که متصدی ماجرا بود قبول داشت که این کمیک استریپ درست است ولی جرات نداشت بگوید! چون فضای روانی غلط جامعه اجازه نمی‌دهد موضوع جا بیفتد. سال‌ها در تصویرسازی کتاب کودک سر خرس و گربه روسری کرده‌ایم چون خانوم بوده‌اند! و هیچکس توجه نداشته که این توهین به مفهوم حجاب است. حجاب را در این حد تنزل دادن و ضایع کردن، جنایت است؛ ولی هیچکس جرات نمی‌کرده این خطا را تصحیح کند.
اگر ما صحبت از سبک زندگی می‌کنیم که باید با علاقه و انتخاب و گرایش شخصی شکل بگیرد، حتماً نقش تبلیغات درآن مؤثر است. برنامه‌های تلویزیون هم از هرچیزی اثرگذارتر است.

زمانی که قرار شد در کشور بستن کمربند ایمنی برای رانندگان خودروها جابیفتد، می‌توانم بگویم یکی در میان تبلیغات تلویزیون بحث بستن کمربند ایمنی بود، بخشنامه دادند که در سریال‌ها شخص پشت فرمان ماشین حتماً باید کمربند ببندد، سطح شهر پر از بنرهایی برای تبلیغ در این زمینه شد و...

مثال خوبی زدید. این تبلیغ‌ها چه جهت گیریی داشت؟ تصویر کسی که کمربند ایمنی می‌بندد، تصویر یک آدم باکلاسِ امروزیِ قانونمندِ چیزفهمِ متمدن بود. سؤال من این است؛ تصویری که از یک خانم محجبه در این سال‌ها ارائه شده چه بوه است؟ از آن طرف خانمی که در سریال‌های خارجی و فیلم‌های تلویزیونی، موفق بوده، پزشک بوده، محترم و متمدن و امروزی بوده،... حجاب داشته است؟ خانمی که در اخبار علمی تلویزیون به عنوان یک خانم متخصص و استاد دانشگاه معرفی شده، خانمی که به عنوان یک خانم امروزی، پیشرفته و متمدن معرفی شده است چه؟ از این بدتر و وحشتناک تر که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، آگهی‌های بازرگانی تلویزیون است که از جهت خوش ساختی و خوش آب و رنگی و جذاب بودن که در بهترین و مناسب‌ترین زمان هم پخش می‌شوند، ریتم تند و مدت کوتاهی هم دارند و اثرگذار هم بودند، الگویی که ارئه می‌دهند الگوی یک زن باحجاب است یا بی حجاب؟ بعد از چندین سال که ذهن من درگیر مساله حجاب است به نظرم می‌رسد که تأثیر آگهی‌های بازرگانی بر مسئله حجاب از همه مخرب تر است. درحالی که کمتر از همه چیز موردتوجه قرار می‌گیرد.
وقتی شما بستن کمربند ایمنی را اینطور توانستی در جامعه جا بیاندازی، پس می‌شد برای حجاب هم برنامه ریزی کرد.

یک نکته دیگر هم این است که ما قانونی می‌گذاریم و انقدر خوب برایش تبلیغ می‌کنیم که همه بفهمند که باید کمربند ایمنی ببندیم، وبعد از آن من به عنوان یک شهروند به پلیس سر چهارراه حق می‌دهم که سرنشینی را که کمربند نبسته جریمه کند، اما الان کسی حق نمی‌دهد که جلوی دختران ۱۹-۱۸ساله برای بدحجابی گرفته شود. چون به این دختر چیزی از حجاب یاد داده نشده است که حالا توقعی از وی داشته باشند. یا اینکه مردم توجیه نیستند که بی حجابی چه مخاطراتی برای جامعه دارد.

بله؛ چون طرف احساس می‌کند کسی که کمربند نبسته، دارد موجب قتل کسی می‌شود. وقتی پلیس جلوی کسی که کمربند نبسته را می‌گیرد، هم خود او و هم دیگران احساس می‌کنند حق با پلیس است. این از نکاتی است که عرض کردم در قانونگذاری مبنا عقل است. عقل می‌گوید از هر ۱۰۰نفر شما یک نفر را می‌توانی به زندان بیاندازی. عقل می‌گوید وقتی از ۱۰۰ نفر، ۷۰ نفر را که به زندان انداختی، معلوم می‌شود که مفهوم جرم و بزه در این جامعه تغییر کرده است. عقل می‌گوید معنی ندارد یک چیزی در جامعه جرم تلقی شود و ۸۰درصد مردم آن کار را انجام بدهند. پس معلوم می‌شود این دیگر جرم تلقی نمی‌شود. اینجا دیگر نه بحث سیاست است نه اعتقاد. جنس بحث کاملاً اجتماعی است.

من اعتقاد دارم مشغول کردن ما در جمهوری اسلامی به بحث حجاب یک بحث انحرافی بوده است. سرما را به قضیه حجاب گرم کرده‌اند برای اینکه به چیزهای دیگر توجه نکنیم. اساس جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی و اسلام دو محور داشته است. یکی توحید در بعد فردی یعنی دوری از شرک و مبارزه با آن، دوم قسط و عدالت اجتماعی در بعد عمومی؛ یعنی مبارزه با سرمایه داری. این دو بنیان اساسی اسلام است. انقلاب اسلامی هم بر همین اساس شکل گرفته است. ما به جای اینکه به مسئله عدالت اجتماعی و مبارزه با سرمایه داری توجه کنیم، در همه این مدت بحثمان فقط روی حجاب است. درحالی که اگر مسئله اقتصاد حل می‌شد و با فساد اقتصادی مبارزه می‌شد، مسئله حجاب به طریق اولی حل بود.

در خطبه فدکیه از قول حضرت فاطمه زهرا(س) نقل شده است، امیرالمؤمنین هم در نهج البلاغه دارند که «وترک السرقه ایجابا للعفه» خداوند دوری از سرقت و دزدی را زمینه ساز عفت قرار داده است. این‌ها دارند به ما خط می‌دهند و می گویند مال حرام که در زندگی کسی آمد، بی عفتی رواج پیدا می‌کند. چقدر ما الان رشوه و اختلاس داریم. چقدر فساد و ربا داریم. کجای زندگی ما و اقتصاد ما هست که ربا در آن اثر نداشته باشد؟ با این وضعیت فساد آیا می‌شود انتظار پاکدامنی و عفت و حیا داشت؟

می گویند دیدن خانم‌های بی حجاب موجب آسیب روانی و آزار روحی و تحریک شهوانی جوانان می‌شود ، بله قبول داریم ( هر چند این حرف‌ها مبنای تشریع نمی‌شود ولی به هر حال قبول داریم که این واقعیت است ) اما در یک سطح بالاتر و بُعد گسترده تری آیا دیدن یک ماشین یک میلیارد تومانی و خانه‌های ده میلیارد تومانی موجب آسیب روانی و آزار روحی و طغیان فکری و معنوی افراد نمی‌شود ؟آیا آگهی‌های بازرگانی لوکس و پررنگ و لعاب از خانه‌های زیبا و مجلل و اشرافی که در خیال جوانان هم نمی‌گنجد موجب آشوب روانی او نیست؟

این تعابیر که " لکیلا یتبیّغ بالفقیر فقرُه " و امثال آن نشان می‌دهد که اسلام به این مساله بیشتر توجه کرده است ، چرا که این ریشه است . اگر این ریشه و اساس درست شد بقیه چیزها آرام آرام درست می‌شود ( چون که صد آمد نود هم پیش ماست ) برای همین است که ما در سیره پیامبر و امیرالمؤمنین و اهل بیت برخورد قهری با بدحجابی و بی حجابی نمی‌بینیم اما تا دلتان بخواهد برخورد صریح و قاطع با مفاسد اقصادی و دزدی و رشوه و ربا و سرقت هست .

از طرف دیگر تمام دستورات دینی ما راجع به حجاب ایجابی است. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند به دختران خودتان محبت علی بن ابی طالب را تلقین کنید و بیاموزید تا باحیا شوند. کاملاً جنس سبک زندگی است. اگر سبک زندگی تو محبت علی بن ابی طالب، روضه اباعبدالله و نماز اول وقت شد، به طور طبیعی حیا و چادر و روسری و مانتو هم می‌آید. ما به جای اینکه از این طرف درستش کنیم، این‌ها را رها کرده‌ایم و با عدم سلامت اقتصادی و رشوه و ربا و اختلاس، بی عفتی رواج پیدا کرده، می‌خواهیم با زور و برخورد قانونی درستش کنیم. درحالی که اساساً برخورد قانون قرار نبوه که جواب بدهد چون جنس کار سبک زندگی است.

رضاخان نتوانست مردم را بی حجاب کند چون روی سبک زندگی دست گذاشته بود. البته فرهنگ سازی رضاخان برای کشف حجاب بسیار هوشمندانه تر از کاری بود که ما برای محجبه کردن انجام دادیم. قبل از اینکه پلیس وارد شود، نشریاتی راجع به آزادی زنان و حقوق زنان شروع به کار کردند.

اگر نظام اسلامی به جای درگیر شدن به مسائل شکلی و ظاهری حجاب به اصل کار خودش که برقراری قسط و عدل است، می‌پرداخت چه بسا مسئله حجاب هم به طور طبیعی حل می‌شد. توجه به ظاهر یکی از حربه‌های شیطان است. اینکه در نماز به جای اینکه به روح و معنویت نماز فکر کنیم به "والضالین" فکر کنیم. جای اینکه به روح حج فکر کنیم به شکل ظاهری طواف فکر کنیم. «ما اکثر الضجیج وما اقل الحجیج» که گفته‌اند یعنی همین. «کم من صائم لیس له من صیامه الّا الجوع و العطش» «رب الاعطال للقرآن والانا» یعنی شیطان می‌آید شما را به ظاهر مشغول می‌کند. قرآن می‌خوانی اما از روح قرآن غافلی.

شما نگاه کنید چه قدر در قبح دروغ ما حدیث داریم؟ چقدر از این حجم در مورد حجاب هست؟ برای اینکه دروغ کلید بدی‌هاست و اگر صدق و راستگویی ملکه شد، زمینه روحی برای بقیه فضایل مثل عفاف و حیا و حجاب هم راحت تر و روان تر فراهم می‌شود؛ اما اگر روی حجاب اصرار کردیم اما صدق و راستی ایجاد نشد، آن هم اصالتی نخواهد داشت و تلاشمان به نتیجه نخواهد رسید!

خیلی قابل تأمل است که از رسول گرامی اسلامی می‌پرسند : آیا مؤمن می‌شود العیاذ بالله زنا کند؟ می‌فرمایند ممکن است، آیا ممکن است دزدی کند؟ می‌فرمایند ممکن است اما وقتی می‌پرسند مؤمن می‌شود دروغ بگوید ؟ می‌فرمایند :خیر، مؤمن نمی‌شود دروغ بگوید! این روایتن خیلی تکان دهنده است و البته بسیار قابل تأمل و آموزنده است چون تکلیف ما را در سیاستگذاری فرهنگی و اجتماعی مشخص می‌کند و ما را به جای پرداختن به شاخ و برگ‌ها به اولویت‌ها و مبانی و اصول اساسی توجه می‌دهد.

امام (ره) که می‌گفتند "اسلام آمریکایی" یا رهبر انقلاب که می‌گفتند "تشییع انگلیسی" مگر این‌ها قرآن و اهل بیت ندارند؟ اسلام آمریکایی قرآن را بهتر از ما دارد. چنان تلاوت می‌کند که همه علمای ما جمع بشوند، نمی‌توانند آنگونه تلاوت کنند؛ اما از روح قرآن خالی است. تشیع انگلیسی مگر اهل بیت ندارد؟ چنان در روضه امام حسین (ع) گریه می‌کند که همه شهدای ما جمع بشوند شاید نتوانند اینگونه گریه کنند؛ ولی روح شیعه را ندارند. آن چیزی که روح اسلام و تشییع است، حقیقت توحید و حقیقت عدالت اجتماعی است. سرما را به حجاب گرم کرده‌اند که به این حقایق نرسیم. درحالی که اگر این حقایق باشد حجاب به طور طبیعی رخ می‌دهد. کما اینکه اول انقلاب بسیاری از خانم‌ها حجاب نداشتند. با وقوع انقلاب محجبه، متدین و ملتزم شدند و طوری پیش رفتند که الان از سرآمدان بانوان مسلمان در جامعه هستند و از دامن همین‌ها فرزندان بسیار متدین و انقلابی متولد شدند که نمونه‌هایش را همه جا سراغ داریم. چون که صد آمد نود هم پیش ماست. ما متاسفانه به جای اینکه به ریشه توجه کنیم به ظاهر پرداخته‌ایم.

این تعبیر امیرالمونین درغررالحکم تعبیر بسیار عمیق و اثرگذاری است که می گویند: «يستدل علي اِدبار الدّول بِارَبع». ۴چیز نشان دهنده از هم پاشیده شدن و آسیب دین نهادهای اجتماعی و حاکمیت و برنامه ریزی‌های سیاسی و اجتماعی کلان است. «تضييع الاُصول ، والتّمسُک بِالفروع» اولی ضایع کردن ریشه‌ها و مسائل اساسی، دوم پرداختن به مسائل ظاهری و حاشیه ای و شاخ و برگ‌هاست.
این نکته به نظرمن نکته بسیار اساسی است که ما به جای توجه به ریشه‌ها و اساس، خودمان را سرگرم ظاهر و شکل و امور بیرونی و ظاهری کرده‌ایم.

فکر می‌کنید حجاب اجباری چقدر جلوی فساد اخلاقی را در جامعه گرفته است؟

به نظر من خیلی کم. ولی قبل از هر بحثی اول باید آمار بگیریم. آمار فساد اخلاقی امروز جامعه را مقایسه کنیم با آمار فساد اخلاقی در یک محیط اجتماعی دیگر که حجاب در آنجا اجباری نیست یا با آمار فساد قبل از انقلاب. قبل از اینکه این آمار را داشته باشیم، قضاوت کردن اصلاً کار علمی ای نیست. وقتی این سؤال مطرح می‌شود افراد براساس محیط پیرامونشان قضاوت می‌کنند. اگر من هم به عنوان یک روحانی فقط در مسجد باشم، افراد بیایند پشت سر من نماز بخوانند، بعد هم بروم خانه خودم و زن و بچه خودم را ببینم، نمی‌توانم قضاوت عالمانه ای داشته باشم یا تحلیل اجتماعی انجام بدهم. چون تحلیل باید مبتنی براطلاعات باشد.
واقعیت این است که بسیاری از کسانی که در این مساله اظهارنظر می‌کنند، اطلاعات ندارند. از واقعیت‌های بیرونی جامعه خبردار نیستند و مسائل اجتماعی را بدون این اطلاعات نمی‌شود تحلیل کرد.

تازه مسلمان‌ها در کشورهای دیگر با اینکه برایشان تبعات بسیاری دارد ولی به محجبه بودنشان اصرار دارند. ما به جز مواردی که گوشه‌هایی از زندگی این افراد را در رسانه‌ها نشان دادیم نتوانستیم ازاین ظرفیت برای بهبود حجاب در جامعه مان استفاده کنیم. ایراد کار کجا بود؟

قطعاً این مورد یک ظرفیت است ولی علت اینکه آنطور که شایسته بوده از آن استفاده نشده دو مورد است. یک اینکه رسانه ما نتوانسته مقبولیتی را که منجر به متأثر شدن مخاطب می‌شود، پیدا کند.
یکی از ایرادات ما در بحث حجاب این است که خیلی از محتواهایی که برای ترویج حجاب تولید می‌شود، برنامه ریزی شده و هدفگذاری شده برای مخاطب بی حجاب نیست. می‌توانم بگویم تقریباً هر کتابی را که راجع به حجاب منتشر شده، دیده‌ام. از اول، کتاب با آیه قرآن و حدیث شروع می‌شود. خوب اگر کسی اعتقاد به آیه و حدیث داشت که اصلاً نیازی به خواندن این کتاب ندارد. اگرهم اعتقاد ندارد که شما با این ادبیات نمی‌توانید با او حرف بزنید. من تا به حال کتابی ندیده‌ام که مخاطبش، فرد بی اعتقاد باشد.

شهید مطهری قبل از انقلاب درمجله فاسد "زن روز" حاضر می‌شود مقاله بنویسد. چون مخاطبش آن زن بوده است. ولی ما امروز بعد از انقلاب و در موضع اقتدار و حاکمیت هنوز نتوانسته‌ایم با آن مخاطب صحبت کنیم. آن مخاطب هم حرفی، سوالی و یا درددلی دارد.

دلیل دوم هم این است که اساساً آن مخاطب از ما خواهد پرسید که شخصی که شما از او صحبت می‌کنید، در چه محیطی این انتخاب را کرده است؟ قطعاً در محیط آزاد و غیراجباری بوده است. شما نمی‌توانید در محیطی که اجبار هست از این موضوع برای فرد صحبت کنید. این حرف زمانی معنی دارد که مخاطب اینجا هم برای انتخاب آزاد باشد.

خانم‌هایی که حجاب مناسبی ندارند، یکی از بحث‌هایی که مطرح می‌کنند این است که ما حجاب را مرتبط با حیا نمی‌دانیم. عده ای هم می گویند در مسافرت‌های خارج از کشور عمده زنان بی حجاب را دارای خصیصه حیا دیده‌اند. با این حساب چقدر حجاب و حیا با هم مرتبط هستند و چقدر لازم و ملزوم یکدیگرند؟

حجاب و حیا لازم و ملزوم هم هستند؛ ولی نسبتشان را فرهنگ عمومی و عرف جامعه تعیین می‌کند. حتماً خودتان هم می دانید که در بعضی محیط‌های خانوادگیِ مذهبی، حتی عروس پیش پدرشوهرش بدون حجاب نمی‌آید یا مادرزن پیش دامادش بدون حجاب حاضر نمی‌شود. در همان شهر و در همان محله خانواده دیگری هم هست که با لباس خانه ممکن است در خیابان هم بیاید! دراین قضیه میانگین و متوسط عرف اجتماعی و فرهنگ عمومی است که تعیین می‌کند میزان و نسبت حجاب و حیا به هم چگونه است. دراینکه حجاب و حیا هم برای زن و هم برای مرد با پوشش مرتبط است شکی نیست. ولی اینکه آیا پوشاندن سرهم به حیا ربط دارد یا اینکه مقدار پیدا بودن گردی صورت به حیا مرتبط است یا نه و... به فرهنگ عمومی برمی گردد.

لذا چون جنس این بحث فرهنگی، عرفی و اجتماعی است، عرض می‌کنم که نقش رسانه، تربیت، مهدکودک، برنامه تلویزیون و امثالهم دراین بین بسیار مهم است. بچه‌های ما چه بخواهیم و چه نخواهیم دارند با کارتن‌هایی مثل سیندرلا و سفیدبرفی و گیسوکمند و این قسم کارتن‌ها بزرگ می‌شوند. این‌ها کاملاً در تصوری که از حیا و عفاف در ذهن کودک می‌نشیند تأثیر دارد. ما چند تحلیل محتوا و چند پژوهش تخصصی راجع به نقش و تأثیر این پیام‌های رسانه ای روی ذهن دختران درباره حجاب داریم که امروز راجع به رعایت حجاب صحبت می‌کنیم؟ متاسفانه در این بخش‌ها کاری نکرده‌ایم و اتفاقاً من می‌خواهم بگویم که به طور طبیعی با کاری که در رسانه صورت گرفته شامل فیلم‌های هالیوودی، سریال‌های تلویزیونی، برنامه‌های داخلی و مخصوصاً آگهی‌های بازرگانی تلویزیون راجع به حجاب، همین که امروز در کشور ما هنوز حجاب وجود دارد خودش معجزه است!

حتی خانم‌هایی که در جشنواره ای مثل جشنواره فیلم فجر که به مناسبت انقلاب اسلامی هم برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند و جایزه می‌گیرند هم می‌شود به مثال‌های شما اضافه کرد...

بله مسئله بسیار پیچیده است. طبیعت زن خودنمایی، محبوبیت و مورد پسند واقع شدن است. این را خدا در ذات زن قرار داده و هیچ ایرادی هم ندارد. اما همه عوامل و عناصر و محتوای تبلیغی و رسانه ای، تلویزیون، خیابان و بازار و مدها و مرکزخریدها از زمان کودکی یک دختر تا بزرگسالی اش او را به سمت بدحجابی و بی حجابی سوق می‌دهد و بعد ما از او انتظار داریم محجبه باشد. و بالاتر ازاین یک سؤال بسیار بدیهی این است که این زن می‌تواند بپرسد که من آن چیزی را که خدا در وجودم قرار داده بود نمایان کردم. می گویند: «پری رو تاب مستوری ندارد / در آر بندی ز روزن سربرآرد.» این طبیعت زن است که خودش را نمایان کند. ولی خدا به این زن می‌گوید که تو به خاطر بندگی و اطاعات از من این میل را کنترل کن و آن را درحد همسر و محارم خود نگه دار. ما از این زن انتظار داریم که دستور خدا را اطاعت کند. همین خدا به مردهم گفته ای مرد! تو هم میل خودت را به شهرت، قدرت، ثروت و میل به نامحرم کنترل کن. چرا از مرد انتظار نداریم خودش را کنترل کند؟!

همان خدایی که در ذات زن میل به خودنمایی گذاشته، همان خدا در مرد میل به قدرت طلبی گذاشته. خوب چه طور درحوزه سیاسی نماینده مجلس ما برای نماینده شدن همه کار می‌تواند انجام بدهد؟ وزیر ما برای وزیر ماندن همه کار حق دارد انجام بدهد؟ اما به زن که می‌رسیم وقتی می‌خواهد به میل طبیعی خود میدان بدهد باید با او برخورد کنیم؟ من به جرات می گویم اتفاقاً در مقایسه وضعیت عفاف و حیای زنان ما در مقایسه با عملکرد سیاسی مردان ما، نمره زنان خیلی بهتر است. فساد اخلاقی و اعتقادی و فساد در عفاف و حیا در زنان بیشتر است یا فساد سیاسی و اقتصادی در مردان؟ من به جرات می گویم فساد مردان بیشتر است.

محجبه بودن در همین جمهوری اسلامی هم سختی‌های خودش را دارد. یکی از این سختی‌ها این است که نمی‌تواند لباس مناسب پیدا کند و مثلاً لباس دوخت ترکیه برایش خیلی مناسب‌تر از دوخت ایران است.

اینکه گفتم حجاب مسئله ای پیچیده است و عناصر مختلفی دارد یکی از عناصرش ناظر به همین مسئله است. حتی قیمت چادر مشکی هم باید اینجا لحاظ شود. من خانواده ای را سراغ دارم که پنج دختر و با مادر ۶ نفر هستند. گاهی حتی برای بیرون رفتن تقسیم کار می‌کردند که مثلاً دو عدد چادری را که دارند دو نفرشان بپوشند و بروند بیرون و برگردند. تا کی این خانواده می‌توانند برای چادر مشکی فلان قدر پول بدهد درحالی که یک مانتوی ساده را با یک قیمت پایین می‌شود خریداری کرد؟ از همین چادر بگیرید تا جوراب ضخیمی که خانم نیازمند است و باید کلی بگردد تا پیداکند و روسری قواره بزرگ و... در مسئله حجاب باید تمام این عناصر را دید. یعنی اصلاً اینطور نیست که ما خیلی بسیط و ساده فکرکنیم و همین هم باعث شده مسئله حجاب هیچ وقت به نتیجه نرسد. اینطور فک کنیم که هرکس بدحجاب آمد درخیابان پا روی خون شهدا گذاشته و دارد دهن کجی می‌کند! اصلاً قصه به این سادگی نیست.

قبل از انقلاب خانواده‌ها خیلی مراقب بچه‌ها بودند و حتی استفاده آنان از وسیله ای مثل تلویزیون راهم کنترل می‌کردند. اما وقتی انقلاب شد، خانواده‌ها با تکیه بر اینکه یک حکومت اسلامی روی کار آمده بخشی از تربیت کودکانشان را به تلویزیون و.. سپردند که البته تجربه موفقی نبوده است.

این تلقی غلطی بود که به وجود آمد؛ همانطور که اگر الان همه ملت فلسطین را سرببرند ما راهپیمایی نمی‌کنیم و منتظر می‌مانیم تا شورای هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی اعلام راهپیمایی کند! خانواده در خرید کتاب و مصرف فرهنگی‌شان و ثبت نام مدرسه فکر می‌کنند که جمهوری اسلامی همه چیز را کنترل خواهد کرد و انتظار طبیعی‌شان از حاکمیت همین هست. این تصور غلطی است. اتفاقاً یکی از چیزهای مهم این است که ما خانواده‌ها را تعلیم بدهیم که گزینش و انتخاب محصول و محتوای فرهنگی بچه‌ها را خودشان مدیریت کنند. درقضیه کتاب و موسیقی و... همین است.
ممنون از وقتی که در اختیار الف و خوانندگانش قرار دادید.
مصاحبه کنندگان:نعیمه موحد/کبری آسوپار
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۳۹:۰۰
بلاخره یک نفر پیدا شد که حرف درست را بزند اگر از روز اول بجای روسری یا توسری کار فرهنگی میکردیم و به افراط نمی بردیم شاید امروز وضع بهتری داشتیم متاسفانه در همه کار ها دست به این افراط زدیم و هنوز هم ادامه میدیم طوری که افرادی با استفاده از همین شیوه چنان فساد کردند که همه میدانند و گویا این شیوه برای عده ای که به قدرت و ثروت وصل شده اند هر تغیری باعث به خطر افتادن منافعشان میشود و نمیگذارند (2877529) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۵۶:۲۳
از این آدمها که منطقی فکر و صحبت میکنند من زیاد میشناسم، ولی متاسفانه تریبون دست کسان دیگریست!!!

من اسم خانم آسوپار را دیدم خواستم بگم، دوستان منتظر یک "نقد جدی" از طرف ایشان باشند. از همان نقدهایی که مخاطبان الف خیلی خوب میشناسند! (2877940) (alef-4)
 
رشتی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۳۲:۳۱
مدت ها بود که جای چنین کارشناس بی طرفی در این سایت خالی بود
حرف حق حرف حساب و حرف منطقی همیشه خریدار دارد
آقای زائری ممنونیم که شجاعانه مواضع حقتان را بیان میکنید.
الف برای اولین بار ممنونم که در کنار این حجم وسیع از مقالاتتان با درون مایه افراط همچنین مصاحبه ای هم با همچنین روحانی باسوادی انجام دادی و در اختیارمان گذاشتی.

همین چند جمله از این عزیز را اگر بخواهیم با دقت بنگریم شاید ساعت ها ما را ازین رویه ی نادرستی که انتخاب کرده ایم و 34 سال ادامه داده ایم ما را به فکر فرو ببرد.
البته برای صاحبان خرد یا به تعبیر قران مجید "اولولالباب"

نکته جالب اینجاست که در روزهایی که درتهران گشت ارشاد با خانم‌های بدحجاب برخورد می‌کرد، در لبنان، عکس‌هایی از رفتارهای تند گشت ارشاد و نیروی انتظامی ایران با خانم‌ها منتشر می‌شد و به شدت هم برای آن کار خبری می‌کردند ومانور می‌دادند که اگر حزب الله در لبنان حاکمیت پیدا کند، اینجا هم همین اتفاق می‌افتد" (2879145) (alef-13)
 
سها
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۸:۴۰:۴۷
فقط از خداوند خواستارم که خانم هایی که توی گرمای تابستان و با هزینه بالا به حجاب خود و چادر مقیدند را در آن جهان با بی حجابان در یه کفه نذاره.امیییییییییییییییییییییین (2879691) (alef-11)
 
جواد
۱۳۹۴-۰۲-۲۶ ۱۰:۰۴:۴۲
دوست عزیز خداوند روی حجاب مردم قضاوت نمیکند بلکه روی عدالت پیشگی، امانت داری، راستگوئی ورعایت حقوق دیگران و...توسط انسان داوری می کند .حجاب یک موضوع فرعی است . (2891570) (alef-11)
 
تلخک
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۳۵:۴۸
با کلیات فرمایش ایشان موافقم ... اما اینکه حجاب و حیا را لازم و ملزوم یکدیگر دانسته اند، به نظرم درست نمی آید ... نمونه هایش فراوانند در مملکت ما ...
نه حجاب داشتن، لزوما معنایش حیاست و نه حجاب نداشتن، معنایش بی حیایی (2878070) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۴:۱۴:۰۵
حجاب یک نشان است.یعنی من مسلمانم وطبق احکام دینم کسی حق تعرض به مرا ندارد در صورت تعدی و آزار طبق مجازات دینم با او برخورد خواهد شد.آیا واقعا الان اینطور است؟ (2893161) (alef-11)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۵۹:۱۹
آیا شده است تا حالا گروه دلواپسان یا معترضین به وضعیت حجاب بروند جلوی حوزه علمیه قم یا مثلا سازمان تبلیغات اسلامی یا سازمان بسیج بر علیه بدحجابی اعتراض کنند؟ آیا این نهادها به اندازه وزارت ارشاد یا کشور دخیل در وضعیت فرهنگی و مذهبی جامعه نیستند؟ به نظرم خیلی بیشتر دخیل و مسوول هستند. وزارت کشور خیلی از مشکلات و گرفتاریها از جمله مسائل استانها و شهرها . امنیت داخلی. مرزها و ... را به عهده دارد. وزارت ارشاد هم فقط موضوع عفاف و حجاب برای او نیست بودجه کمی دارد و باید خیلی مسائل را پوشش دهد. اتفاقا بودجه وزارت کشور در برابر نهادهایی مثل حوزه علمیه و سازمان تبلیغات و سازمان ارتباطات اسلامی و بسیج و موسسات فرهنگی و دینی و ... خیلی کمتر است. تا زمانیکه حجاب هم مثل مسائل دیگر مثل آلودگی هوا و مبارزه با مفاسد اقتصادی و ... درگیر سیاست زدگی و منافع جناحی است راه به جایی نخواهیم برد. (2878311) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۲۷:۴۶
تو حوزه وظایف وزارت ارشاد و نیروی انتظامیه.ربطی نداره. (2883510) (alef-11)
 
جوان دهه هفتادی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۷:۱۷
یادش بخیر دولت سازندگی اگه جین می پوشیدی باید با شلوار جر خورده به خونه می رفتی و اگه موهات بیرون بود با موهای چار خیابانی شده و رنگ شده به خونه می رفتی. یادش بخیر چه اقتداری داشت رفسنجانی . هیچکی نطق نمی تونست بکشه . رفسنجانی کجایی که بیای یه حالی به این جونای فوفول و سوسول بدی. منتظریم. (2878340) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۴۹:۲۶
جوون دهه هفتادی خوب دولت سازندگی رو یادته.

این شیوه طرفداری به قصد کوبیدن دیگه نخ نما شده. (2878612) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۳۴:۳۱
من دهه شصتی هستم و در دوره سازندگی دوره ابتدایی بودم. شما اون زمان تازه متولد شده بودی. این چیزا رو از کجا یادته دقیق جوان دهه 70 ؟ (2879901) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۰:۵۱:۵۴
دوست عزیز برخورد با حجاب و مسایل اینگونه هیچ گاه در اختیار دولت ها نبوده همیشه در کشور. نهادها یا افرادی فراتر از دولت این اقدامات تند را انجام میدهند که پشتشان هم گرم است (2883371) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۴۱:۱۴
تا آخر کلاس پنجم پیش نماز مدرسه و شاگر اول مسابقات دینی در منطقه بودم. از کلاس اول راهنمایی که توانایی تحلیل بیشتری پیدا کردم به دلیل مشاهده جبرهای اجتماعی نظیر اجباری بودن کوتاه کردن موی سر با نمره 4 در مدرسه و بدیهی فرض کردن پیش فرض های بحث توسط مبلغین نظیر آنچه ایشان در مورد شروع کتاب ترویج و اهمیت حجاب با حدیث و آیه قرآن، اسلام را بوسیدم گذاشتم کنار.

امروز پس از خواندن تحقیقات و درک عمیق ایشان از پیام تسلیم، بعد از سی و پنج سال محبت گم شده را دوباره در قلبم احساس کردم.

این چند سطر را به زحمت با چشمانی پر از اشک نوشتم. (2878872) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۰:۱۸:۲۱
یادش بخیر در زمان دولت اقای هاشمی که (الان اینگونه مدعی ازادی شده اند) من یک دانش آموز دبیرستانی در مشهد بودم که بخاطر پوشیدن کلاهی با آرم یک باشگاه بسکتبال مرا در خیابان گرفتند و قسم میخورند که به من دانش اموز گفتند که جرم تو سی ضربه شلاق است!!!!

با التماس و خواهش و ضجه مرا ول کردند و کلاهم را از من گرفتند.

واسه همین هیچ وقت ادعاهای پوچ مسوولان دوران سازندگی رو برای ازادی اندیشه و .... باور نکرده و نمی کنم. مشکل جوون ها و نوجوون های فعلی اینه که قبلا این روشنفکرنماها رو ندیدن و اگر دیده بودن الان چقدر از دروغ بودن این حرف های شان متعفن وناراحت می شدند. (2879041) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۲۱:۱۷
مگه شماها نمیگید ملاک حال افراد است . (2879122) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۵۵:۳۷
بله ملاک حال افراد است اگر از اعمال خلاف خود توبه کرده و صدمات را جبران کنند و نه ریاکارانه و برای بازیابی قدرت از دست رفته خود را آزادیخواه نشان دهند. (2879826) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۲۶:۱۹
چه ربطی به دولت داشته ؟ سخت گیری حجاب و حاضر غایب کردن قیافه ادم ها هیچوقت به دولت ها اعم از سازندگی و اصلاحات و عدالت نداشته و ندارد. لطفا ماهی گیری نفرمایید !!! (2879135) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۹:۰۴:۴۱
پس به کدوم .... ربط داره؟ (2881799) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۳۰:۵۱
وزارت ارشاد (2883519) (alef-11)
 
توضیح کوتاه
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۴۲:۴۶
مقصودم از جمله آخر، مسوولان روشنفکرنمایی است که علیرغم آن عملکردهایشان در دولت سازندگی، الان ادعای روشنفکری و ازادی اندیشه و ... می کنند و به هیچ عنوان منظور جناب آقای زایری نیست. چون با صحبت های ایشان کاملا موافقیم. (2879259) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۴:۲۴:۱۶
واقعاً چقدر مبتذل، حقارت آمیز و خجالت آوره که موضوع به این مهمی را که در سطح ملی مطرح شده و شامل حال میلیونها نفر از شهروندان است، با دعواهای جناحی می آمیزید! (فرق نمی کنه، چه اونایی که پای دلوپسان را وسط میکشند؛ چه اونایی که میخوان با آقای هاشمی تسویه حساب کنند). (2880482) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۱:۱۴:۲۳
سلام
ازاینکه فضا ی آزاد اندیشی در جامعه حاکم شود سیار خرسندم اما تاحصول نتیجه از هراقدام عملی مخالفم چراکه در امور اجتماعی آزمون و خطا دیگر بس است
...
استاد حرفهای خوبی زده شد اما نقد بنده :
1- شرع و عقل را حضرتعالی تفکیک کردید و حدیث حکم به العقل حکم به الشرع و بلعکس را نادیده گرفتید
2- موجود را مصادره به مطلوب کردید اگر موجود چنین است نقص مجریان است نه دستور شرع آیا خبر بهم خوردن دوشهای زنان و مردان مدینه را نشنیده اید
و عمل پیامبر خدا
عزیزان مواظب باشیم باور ها ی خود با شکلات عوض نکینیم (2879500) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۲۶:۵۵
همه حرفها فقط اظهار نظرهای سطحی است فردا یک نفر دیگر میآید همه این حرفها را رد میکند باید کار علمی انجام شود و با عدد و رقم این حرفها اثبات شود در غیر این صورت اینها فقط اظهار عقیده است که از یک بیسواد هم بر میآید. از یک نفر تحصیلکرده انتظار است که حرفهایش را با روشهای علمی اثبات کند (2879775) (alef-11)
 
مجتبی
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۶:۲۹:۵۴
واقعن منطقی و منصفانه و ریشه ای بود. ای کاش ایشون به بحث سوء استفاده بسیار زیاد و هزاران البته راحت و بدون زحمت از ظاهر سازی و بحث ترویج ریا و بیشتر پرداخته بودند. چون من در خارج از کشور زندگی میکنم لازمه که بگم بنده تا حالا هیچ فسادی رو به واسطه بی حجابی ندیدم. چون هر کاری جای خودش رو داره و یه عابر پیاده یا مشتری مغازه یا فروشنده فقط و فقط عابر پیاده و مشتری و فروشندست نه یه مورد خاص برای مخ زنی و سوء استفاده. (2880753) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۸:۵۱:۱۴
برخورد امام موسی‌ صدر با بی‌ حجابی دانشجو
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۵۲
در بخشی از خاطرات خواهرزاده امام موسی صدر آمده است: «یادم هست که یک بار درباره یک نفری گفتیم که او روسری سر نمی‌کند و حجاب ندارد، پس اجازه ندهیم که در انجمن اسلامی باشد. اما امام صدر گفتند که افراد را به هر علتی طرد نکنیم و همه با هم همکاری کنیم.» (2881783) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۴:۱۰:۰۲
نوش دارویی و بعد از مرگ سهراب آمدی. (2893152) (alef-11)
 
شهروند......
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۴۱:۱۲
با سلام و ياداو مصاحبه نسبتا طولاني را خواندم ولي مسله ساده است حجاب براي زنان طبق كلام الله واجب است و مملكت اسلامي است كه مردم در صندوق آرا راي دادند و خون شهدا آن را امضا كرده است لذا طبق قانون براي مومنين امر به معروف (حجاب )ضروري است و نهي منكر (رواج بد حجابي )قانوني است و نياز به مجوز ندارد و لساني است و اگر كوش نكردند سر عقل نمي آيند قصد انعاد دارند آنگاه قانون و حد اسلامي در ممكت اسلامي در جلوي انظار عمومي بايد اجرا شود و صبر و تذكر ابتد است و بعد عمل و وارد گود شدند و اجراي حكم خدا هم بر مجري وهم متهم چون حكم خدا است بازدارنده و حافظ صيانت خانواده و رواج اخلاق حسنه است پاداش دارد (2877536) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۵۱:۱۶
ببخشید وقتی در زمان پیامبر (ص) و ائمه (ع) هیچ کس (حتی یک نفر) را در رابطه با حجاب اجبار نکرده اند و هیچ تعذیری هم در کار نبوده خب حتماً یک دلیلی دارد. بنده این قدر می فهمم که وقتی در صدر اسلام یهود و نصارا و کفار و کنیزکانِ حتی مسلمان (تأکید می کنم حتی مسلمان) حجاب را رعایت نمی کردند ولی ما حتی توریستها را هم اجبار می کنیم پس یک جای کارمان می لنگد. (البته طبق تواریخ کفار و کنیزکان حق نداشتند دامن کوتاه بالای زانو بپوشند ولی موها و بخش بزرگی از دست و پایشان نمایان بود) پس حداقلش این است که برخلاف تصور رایج، بی حجابی مساوی بی عفتی یا اشاعه فحشاء نیست وگرنه مجوز آن برای اهل کتاب و کنیزکان صادر نمی شد. (هر چند بیحجابی هم حد و مرز دارد و روایات حدود مجاز آن را بیان کرده اند)
به عنوان حسن ختام عرضم ، جملات مجتهد مسلّم مرحوم آیت الله طالقانی در 20 اسفند 57 را می آورم: "حتی برای زن‌های مسلمان هم در حجاب اجباری نیست چه برسد به اقلیت‌های مذهبی.. زنان عضو فعال اجتماع ما هستند... اسلام و قرآن و مراجع دین می‌خواهند شخصیت زن حفظ شود. هیچ اجباری هم در کار نیست.... کی در این راهپیمایی‌ها زنان ما را مجبور کرده که با حجاب یا بی حجاب بیایند؟ این‌ها خودشان احساس مسئولیت کردند. اما حالا اینکه روسری سر کنند یا نکنند باز هم هیچکس در آن اجباری نکرده است." (2878424) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۶:۳۴:۵۶
تو خانه خودت هر جور دلته تازه اونم حدی داره/ (2879570) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۳۹:۱۶
اجبار حجاب در ادارات دولتی دستور امام بوده.از مناقشات علما سوءاستفاده نکنید. (2883533) (alef-11)
 
مسعود
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۱۶:۱۷
آقای زائری. چرا تاکنون یک بار تنها یک بار حوزه علمیه قم در طول این سالها یک اسیب شناسی درباره عملکرد خود در مقایسه افزایش یا کاهش اعتقادات دینی و مذهبی مردم به خصوص جوانان . برگزار نکرده است؟ چرا یک بار علمای شهر قم در یک نشست شرکت نکرده اند و نتایج عملکرد همه این سالهای حوزه علمیه قم بر تفکرات و اعتقادات دینی و مذهبی مردم را رصد نکرده اند؟ که ببینند نتایج مثبت بوده منفی بوده خنثی بوده یا هر چیز دیگر؟ چرا حوزه علمیه قم یک آسیب شناسی از خود هیچگاه نکرده است؟ نه فقط مساله حجاب بلکه کل مسائل اعتقادی و دینی و مذهبی جوانان. آیا آماری گرفته اند که جمعیت نمازخوان در بین جوانان . افزایش داشته یا کاهش؟ روزه چطور؟ به نظر من که در متن همین جامعه و مردم زندگی کرده ام با قاطعیت می گویم که اعتقادات مذهبی و انجام فرایض به خصوص در قشر جوان به شدت کاهشی بوده است. (2878512) (alef-13)
 
علی رضا
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۰:۰۲:۴۴
دین یه اعتفاد قلبیه بعنی باید با قلبت دینو قبول کنی اینکه به اجبار روسری سرت کنی ادمارو از دین گریزون میکنه (2879017) (alef-4)
 
رشتی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۴۳:۴۶
بدترین تبلیغ برای اسلام انجام فعل اجبار هستش
آقای زائری تو یکی از برنامه هاشون مثال جالبی زدند فرمودند که حکایت حجاب اجباری مثل این میمونه که یه عده رو شما درون یک سالن به زور جمع کنی و در رو قفل کنی و واسشون یک فیلم خوب بزاری بعد بشینی همش به به چه چه کنی که این فیلم از لحاظ هنری در فلان جشنواره فلان جایزه رو برده و انتظار داشته باشی که همه مشتاقانه فیلم رو نگاه کنند و به به چه چه کنند!!! (2879169) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۴۷:۰۱
در جامعه اگر اعتقاد به فانون نباشه الزام به قانونه. (2883550) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۴۶:۰۳
حجاب دستور واجب خداست مثل چیزای دیگه .بعضی ها اسلام رو از احکام سختش جدا میکنن میگن اسلام به دله.باید بگم اینا نصف قرانو ریختن دور.اینا فقط اولین فکری که به ذهنشون میرسه رو میگن اهان فهمیدم.یه بار نگاه قران ننداختن میگن ما عقل دایم.اخه عقل خالی چه فایده.امام علی گفتن برای قضاوت دانشم لازمه. (2883545) (alef-11)
 
کسایی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۰۲:۳۸
با سلام و احترام
خواهشمندم با رعایت عدالت و انصاف آنچنان که خدا از مومنانش انتظار دارد آیات کلام الله را در مورد حجاب بیان کرده و به اختصار ترجمه دقیق و نیز تفاسیر علمای اسلامی( از گذشته تا امروز) را در همین بخش بگذارید تا مورد مشاهده همه قرار بگیرد.
صرفا جهت اطلاع و دانایی بیشتر خودم.
براستی طبق بیان شفاهی مصاحبه شونده جریان مراجعه ی آقای مطهری به حضرت امام چه بود؟
راستی احکام حضرت امام و صحبتهای ایشان در پاریس - قم و تهران در سالهای ابتدایی نهضت اسلامی درباره ی اجبار حجاب را میدانید؟
کمی پژوهش و یا مراجعه به مخازن مرجع کتابخانه های شهرتان کفایت خواهد کرد.
منتظر جواب میمانم. (2879203) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۵۵:۲۳
میشه دقیق ذکر کنید کجا این نوشته شده؟ (2879825) (alef-11)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۰۶:۱۳
ببخشید اولا این "حجاب براي زنان طبق كلام الله واجب است" را از کجا آوردید و سندش چیست؟ در ثانی چرا به دنبال نهی از منکر هایی مانند زشتی رباخواری حاکم بر بانک ها، ظلم های ناشی از ثروت های نامشروع، زشتی تملق و چاپلوسی و خداگونه کردن آدم ها، فراموش شدن عدالت اجتماعی و صد ها مورد مشابه آن نمی افتید. کدام یک از کسانی که برای مبارزه با بدحجابی سینه سپر می کنند و تمام دین را در برخورد با زن و دختری می دانند که چند تار مویش دیده می شود، حاضر است جلوی رئیس و بالا دست تر و صاحبان قدرت خلافکارش بیاستد و نه با استخوان بر سرش بکوبد که با کلام به او تذکر دهد و از ترس از دست دادن پست و مقام و جایگاهش خاموشی پیشه نکند؟ (2879844) (alef-11)
 
جواد
۱۳۹۴-۰۲-۲۶ ۱۰:۱۴:۱۶
احسن دوست من حجاب را که یک دستور فرعی است اصل قرار داده اند ولی برای گناهان کبیره ای که به وفور انجام می گیرد اهمیتی نمی دهند فکر می کنند که تمام دین در حجاب زنان است. اینهمه ظلم وبی عدالتی حتی توجهشان را جلب نمی کند (2891580) (alef-11)
 
س
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۲۳:۰۶:۳۷
بله موافقم. و خیلی چیزهای دیگر هم واجب است. آیا میتوان به زور اجرایش کرد؟ تا پیش از این حامی این قانون بودم ولی الآن میبینم مثلا میشد بجای اجبار حجاب که خیلی گسترده است، پوشیدن لباس لختی شهوت انگیز یا رفتارهای بی عفتانه در ملا عام ممنوع میشد و بقیه اش کار فرهنگی کافی بود.حالا مثلا دخترهامون حجاب دارن؟ لباس بدن نما و یک تکه پارچه وسط کله با آن رفتار و آرایش زننده حجاب است؟ فقط لخت نیستند.
مردها رو یکی بگیره با اون نگاه هیز لباس چسبان فاق کوتاه و رفتار زننده با چادر هم میترسم از کنارشون رد بشم! مگه حدیث نمیگه تا مردان جامعه اصلاح نشن جامعه اصلاح نمیشه؟ این نکته مغفول مانده بود:
مردها بی حجابی و بی عفتی را خریدارند که زنها اینگونه جلب توجه میکنند. مردهایی که رها شدند و احساس میکنند آزادترند. (2881392) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۹:۱۲:۰۳
شما که دم از اسلام میزنی بین یه بار کلام خدا ار از اول تا آخر بخون بعد بگو کجا ی قرآن حجاب را اجباری کرده؟
لطفا برداشت و استنباط شخصی تون را با عنوان حکم الهی به مردم تحمیل نکنید ! (2881812) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۹:۱۳:۱۷
صد در صد با شما مخالفم. (2881815) (alef-11)
 
روستانشین
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۰۷:۵۸:۴۹
شهروند عزیز اولا که در قران به هیچ وجه سخنی از وجوب حجاب نیامده ثانیا به فرض که حجاب برای مسلمانان واجب باشد تکلیف یهودی ها ومسیحی ها وزردشتی های داخل کشور وگردش گران خارجی چه میشود واز همه مهمتر تکلیف جمع کثیری که اسلام را قبول ندارند یا به ظاهر مجبور به پذیرفتن ان هستند چه می شود .در خصوص جمله ساده انگارانه وکلیشه ای ونخ نما شده رای مردم به جمهوری اسلامی هم دو کلمه بشنوی بد نیست اولا رای به جمهوری اسلامی فقط رای به حجاب نبو د بلکه رای به ازادی وبرابری واستقلال ورفع تبعیض وکرامت انسانی ورفاه اجتماعی هم بود ...ثانیا فرض که همه رای دهندگان به جمهوری اسلامی دلیل رایشان حجاب بوده باشد ...اولا خیلی از اون افراد الان نظر دیگه ای دارند دوما بعد از اون رای گیری جمعیت کشور دوبرابر شده (جمله نخ نمای هر سال یک رای گیری داشته ایم هم فقط به درد اقناع شخصی می خورد وتوهین به شعور دیگران است )وکسی تا به حال نظر این افراد را در خصوص حجاب نپرسیده ... (2883851) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۸:۲۸:۳۴
آیه 31 سوره نور:وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ...

و به زنان با ايمان بگو ديدگان خود را [از هر نامحرمي] فرو بندند و پاكدامني ورزند و زيورهاي خود را آشكار نگردانند مگر آنچه كه طبعا از آن پيداست و بايد روسري خود را بر سينه خويش [فرو] اندازند... (2888214) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۰۸:۴۹:۰۶
از کل آیه آیه استنباط میشود که حیای درونی و باطنی داشته باشید ( حیای چشمی و فکری )و سینه ها و عورت خود را بپوشانید ولاغیر (2888915) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۰۸:۵۳:۴۹
آیا مثل دزدی و زنا و ... حدی هم برایش در نظر گرفته اند؟ یا مثل بسیاری از مسائل دیکر مثل دروغ نگفتن و دستگیری از مستمندان و غیبت نکردن که بسیار توصیه اخلاقی شده است مسئله حجاب هم باید توصیه شود و تبلیغ و ترویج شود. آیا شما فرد ثروتمندی که از فقرا دستگیری نمیکند به این دلیل که در قرآن توصیه شده به زندان میافکنید؟ و یا شلاق میزنید؟ (2888919) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۰۶:۴۷
الان كه ولش نكردين هر روز دستاوردهاي شما در حوزه حجاب رو تو خيابون ها داريم مي بينيم والا هر روز داره بدتر ميشه كه بهتر نميشه !!!
اصلا بيائيد يه كاري بكنين بگين 10 سال وضعيت فرهنگ رو بدين دست ما تا اوضاع رو درست كنيم (حالا كاري نداريم 8 سال دستتون بود) ولي اگر نتونستين درست كنين ، ديگه حداقل ادعا نكنين بزارين همون عدالت اجتماعيه برقرار بشه (2877621) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۶:۲۸
یعنی فکر می کنید اگر در جامعه و مطبوعات کسی نگران حجاب نباشد وضع حجاب بهتر از الان میشود؟ (2877683) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۱۵:۵۸
برادر در دین هم اجباری نیست چه برسه به حجاب. ولی جواب سوال شما اینه که بهتر شدن و بدتر شدن نداریم ولی حداقلش اینه که بساط ریا و تزویر جمع میشه. اگر قرار بود با با حجاب اختیاری دین مردم تعطیل بشه که توی 1400 سال گذشته که اجباری نبود اینکار شده بود. در ضمن تصور کن پیامبر میخواست به زور مردم رو مسلمون کنه اصلا میشد؟ بر قلبها حکوکت کنید نه بر جسم (2877997) (alef-4)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۱:۲۴
خیلیها با جای پیشانی بر مهر و تسبیح به دست گرفتن و قیافه حزب الیهی گرفتن به پست و مقامهایی در سازمانها و ادارات دولتی رسیدند بعدها دیدیم چه مسائلی و تخلفاتی داشتند. ریاکاری خیلی چیز بدی است. (2878455) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۱۹:۴۰
من خودم افراد مشکل داری را در اوایل انقلاب میشناختم که با عرض معذرت....یک چادر مصلحتی به سر کردند و چه سوء استفاده ها که از آن نکردند. از انواع بورسیه ها ی داخلی و خارجی بدون لیاقت بهره بردند. بدون شرکت در فراخوان هنوز مدرکشان خشک نشده بود هیأت علمی دانشگاهها شدند.
من متأسفم که چقدر راحت میشود با حفظ ظاهر سوء استفاده نمود. نتیجه آن میشود که امروز میبینیم (2887124) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۹:۰۲
در دین اجبار نیست؛ ولی وقتی دینی را پذیرفتید، در انجام احکام اجتماعی آن دین، اجبار هست. واجب بودن یعنی همین. شما مجبور نیستید مسلمان باشید، اما اگر مسلمان بودید، مجبورید احکام اسلام را رعایت کنید. حجاب هم بر زن مسلمان طبق نص صریح قرآن واجب است. از طرفی حکومت اسلامی مسئول دین مردم نیز هست و طبق احادیث و نیز طبق اصول قانون اساسی باید در جهت معاد مردم تلاش کند؛ بی حجابی هم از زمینه های انحراف پسران در جامعه است و برای خود دختران نیز فساد به دنبال دارد؛ پس دولت اسلامی موظف است زمینه های بدحجابی را از بین ببرد. با تبلیغات درست و منطقی و مردم پسند (2878483) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۰:۰۱:۳۸
بر اساس فرمایش شما، هر کسی دین را پذیرفت، باید حجابش را هم بپذیرد. حرفی نیست. ولی اگر یک شخص بی حجاب را گرفتند و گفت من دیندار نیستم که باحجاب باشم، رهایش می کنند برود پی کارش؟! به عبارتی، اگر کسی به خاطر حجاب مدعی بی دینی شد، کار تمام است؟! (2879393) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۱:۰۰:۱۳
خوب حالا اونهایی که اصلا به دین اعتقاد ندارند چرا باید حجاب داشته باشن؟ (2883384) (alef-11)
 
آریابان
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۵۷:۰۶
خوبه از یاد نیریم که در جای جای آموزه های فرهنگی-اجتماعی ما ، همواره بر "حجب و حیا " تأکید شده ؛
بدیهیه که در صورت وجود"حیا " ، حتما " حجاب " رفتاری ، گفتاری ، ارتباطی و...... ، هم همراهش وجود خواهد داشت ؛
درحالیکه "حجاب " نمایشی و ظاهری بدون " حیا " را ، باید در حد یک بازدارندۀ اجباری و " مکانیکی " !!!! که بازتابی از "حیا " ی مورد نیاز برای پالودگی و آسودگی جامعه را در رفتار ، گفتار ، ارتباط و......، فرد ، در بر و همراه نداره ، ارزیابی کرد ؛ (2878635) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۱۰:۰۳
نتیجه حجاب اجباری آن شده که حیا از بین رفته و ریا جایگزین آن شده است (2879853) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۳۶:۵۹
به نظر میرسد به این معنی باشد که درپذیرفتن قلبی دین اجباری نیست نه در ظهور وبروز اجتماعی یعنی اگر کسی قلبا ایمان نداشته باشد ومسلمان نباشد باید اگر در جامعه اسلامی زندگی میکند هنجارهای ان جامعه را رعایت کند. درجوامع سکولار ولیبرال نیز مردم ملزم به رعایت قوانین ان جامعه هستند (2878962) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۲۶:۲۹
آیا حضرت علی که ولی امر مسلمین بود و قلمرویی که تحت پوشش ایشان بود به مراتب بزرگتر و فراتر از ایران بود آیا ایشان حکم و دستوری مبنی بر رعایت حجاب اجباری در جایی داده بودند؟
چرا ما کاسه های داغتر از آش میشویم؟ اگر قرار بود با این باید باید بایدها کار درست شود که در این سی و چند سال شده بود. هنجارها هم اگر مناسب رعایت نشوند و اگر در قرار دادن قوانین به همۀ جوانب کار نگاه نشود خود تبدیل به ناهنجاری میشوند و نتیجه آن خواهد شد که امروز میبینیم. باز بگویید باید باید باید (2887150) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۱۴:۱۰
انقلاب اسلامی را افرادی کردند که اختیاری حجاب را انتخاب کرده بودند. ولی آیا افرادی که به زور وادار به حفظ حجاب شده اند میتوانند در صیانت از نظام مؤثر باشند؟ (2887101) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۲۲:۰۶
فدات شم، مشکل اینه که اصلا فکر نمیکنند و صورت مسئله را پاک میکنند!! فکر کردن و در جامعه و رسانه ها تبلیغ کردند چه ربطی داره به "بکش بکش سوار ون کردن"!!! (2878023) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۵:۰۲
صد در صد بهتر میشود هیچ کار فرهنگی با زور جور در نمیآید ولاغیر (2878103) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۶:۲۱
اصلا من شخصا نمیخوام حجاب داشته باشم خب به شما چه ربطی داره آخه اگه گفتم بیا به من نگاه کن و با من معاشرت کن بعد بیا اینجا شعار بده والله (2878109) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۵۸:۲۹
نگران بودن و كار فرهنگي كردن با اجبار فرق دارد. (2878912) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۷:۱۹
مثل این است که به آگاهی بگویید چون هنوز دزدی هست پس دیگر نباید با دزدی مبارزه کرد. (2877689) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۹:۱۲
نه مثل این نیست، هیچ محله ای را پیدا نمی کنید که بین 80 تا 100 درصد افراد آن دزد باشند! ولی به راحتی می توانید در مراکز خرید، پارک، سینما، درب مدارس، فروشگاه و ... بروید که بین 80 تا 100 درصد (تاکید می کنم 100 درصد) به زعم شما بد حجاب هستند! (2878118) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۸:۴۷
مثلا این است که بگوییم چسبیدیم به نماز و دزدها را فراموش کردیم.

حجاب یک مشکل است و عدالت هم یک چیز دیگر و به هر دو باید توجه داشت.
ما هم در حجاب کم کاری داریم و هم در عدالت. (2877694) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۰۷:۱۹
ایشون در لبنان درس میخواند، مانند خیلی‌، فقط از مواهب تحصیل در خارج استفاده نکرده و در آن کشورها تعقل کرده، می‌دانند و میبینید که حجاب زنان در لبنان، چه اندازه زیبا و تاثیر گذر است، چون در آن اجباری نبوده، پس حجاب را موهبت میداند که با اختیار ارزشش دو چندان میشود، و همچنین میداند و این را به چشم خود دیده که بی‌ حجابی آن زنانی که انتخاب کردند، هرگز به فساد منجر نمیشود و چه بسیار زنان مثلمان باحجابی که با دوستان بی‌حجاب خود یا حتی خواهرن و مادران بی‌ حجاب خود حرکت میکنند و هیچ کس نمیتواند ادعا کند که آنها یا بی‌ دین هستند...زیبایی و تاثیر گذاری هر عمل اجتماعی و دینی به انتخاب و اختیار در آن است، مگر نه همه توریستهایی که به ایران می‌آیند و حجاب اجباری سر میکنند هم با حجاب هستند!! (2877966) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۹:۰۵
بسیاری دخترات بی حجاب را قبل از انقلاب میشناختم که از بعضی از دختران با حجاب امروزی ساده تر و با حیا تر و عفیف تر بودند. پس عفت زن فقط در حجاب خلاصه نمیشود. (2885197) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۴۵:۳۶
متأسفانه فقط به ظواهر توجه میشود. محتوا مهم نیست. سی و چند سال بدان منوال گذشت. چند سال هم با رعایت عدالت اجتماعی مثل بسیاری از کشورهای اسلامی اطراف آزاد بگدارید ببینید چه میشود. حداقل اش این است که سره از ناسره تشخیص داده میشود. (2885241) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۴۳:۴۵
تو دولت سازندگی و اصلاحات که 16 سال دست روشنفکرها و منورالفکرهای فعلی بود. (2879261) (alef-13)
 
majid
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۲:۴۲
يه سوالي دارم
بي حجابان فقط به نداشتن يه روسري بسنده ميكنند؟ (2877659) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۵۸:۳۹
کلا مانتو و روسری و مقنعه، تحمیلی هست.
ولی مطمئنا عرف هایی در جامعه هست که اکثریت ایرانیان چه کسی که معتقد هست و چه کسی که معتقد نیست بدان پایبند هست.
لباس شب که در خیابان نمی پوشند. در هیچ کجا. (2878307) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۱:۰۰:۵۰
یک پرسش دیگر:
شما چطور؟
شما فقط به روسری داشتن اکتفا می کنید؟
یا سرانجام ِ رویه ای که پیش گرفتید، روبند زدن زنان و ساختن جامعه ای داعشی است؟ (2879484) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۳۱:۴۴
کشورهای اسلامی اطراف چگونه هست؟ فکر کنید که ایران هم مثل آنها خواهد شد (2887174) (alef-11)
 
ahmad
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۲۵:۴۳
سلام

برادر عزیز لطفا یک بار دیگر مصاحبه را مطالعه فرمایید و به چند سوال ساده پاسخ دهید:

1- حکم فقهی در مورد حجاب غیر مسلمان چیست؟ با چه دلیل قرآنی توریس های خارجی را مجبور به رعایت یک چیز نصفه و نیمه به نام حجاب می کنیم؟

2- آیا دلایلی مانند مفید بودن نماز برای دیسک کمر می تواند برای ترویج نماز بکار رود و یا نماز واجب است چون حکم خداست؟ آیا دلیل تشریع حجاب می تواند تحریک مرد توسط زن بی حجاب باشد؟

3- پیامبر در مورد پوشش زنان متعلق به قبایل بدوی عرب چه روشی را به کار بردند؟

در امور فرهنگی سهل انگاری نکنیم. (2877674) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۲:۵۴
حکم فقهی برای اجبار حجاب، حتی برای زن مسلمان چیست؟
تنها حکومت اسلامی که سراغ داریم حکومت حضرت علی علیه السلام است. در کجای دوران حکومت ایشان جایی دیده اید که حکمی برای زنان بد حجاب آن دوران داده باشند. و یا حجاب را اجباری اعلام نموده باشند. (2885134) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۸:۰۱
نه عزیزم! برای اینکه کار کردن برای عدالت اجتماعی، فکر و هزینه و فعالیت و کار به معنای واقعی در تمام عرصه های اقتصادی و شکوفایی و توزیع ثروت نیاز داره که طبیعتا کار مشکلیه و مسوولین خسته میشن بندگان خدا! اما برخورد با بدحجابی کاری نداره... چندتا مامور میخواد و چندتا ون! البته جماعت ظاهربین خودجوش بیکار هم هستن که میشه از خدماتشون استفاده کرد! (2877719) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۹:۴۰
اگه بجای تایپ کردن متن رو درست میخوندی ربطش رو میفهمیدی.خیلی از بی حجابی ها اعتراض به رفتار غلط حاکمیت در دیگر حوزه ها است.اگر در سایر حوزه ها خوب عمل کنیم قضیه حجاب کم کم حل میشه (2877724) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۱۳:۱۰
بی حجابها از چیز که بدشان میاید تلویزیون ایران است بنابراین سختگیرانه عمل کردن فقط باعث فرار بیشتر مخاطبین تلویزیون و افتادن انها به دامان رساناهای اجنبی میشود که این خود غیر از حجاب هزار درد دیگر برای کشور میاورد (2877810) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۴۵:۴۰
آقای زائری همه حرفها شما درست، فقط لطفا بفرمایید چطور به حکومت اسلامی حق میدین با شرب خمر علنی برخورد کنه اما با بی حجابی علنی خیر؟ (2877554) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۷:۵۸
برخورد با شرب خمر در جامعه ، باعث میشود کسی علنا شرب خمر نکند. اما بر خورد با بدحجابی در جامعه ، باعث نشده و نمی شود که افراد حجاب را علنا رعایت کنند.
اصلا می فهمیم داریم درباره ی چی حرف می زنیم؟ واقعا با برخورد و بگیر وببند میتونیم این جمعیت عظیم رو کنترل کنیم؟ !!! (2877889) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۰:۰۷
شما که میگی همه حرفهای ایشون درست، مشخصه متن رو با دقت نخوندی.
ایشان میگن حجاب اجباری پشتوانه شرعی نداره.(و کاملا هم درست میگن). و پچیزی که پشتوانه شرعی نداره چرا باید اجرا بشه؟ (2878448) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۱۵:۱۸
دقیقا اشکال ساده انگاری و دیدن همه مسائل مانند یکدیگر است، شرب خمر یا شراب خواری پدیده ای است که همگان از مضرات آن آگاه هستند ضمن آن که این پدیده امری بیرونی و انتخابی است که می توان آن را در پنهان هم انجام داد لذا نبود ظاهری آن مانع از کسانی نمی شود که به هر شکل می خواهند این گناه را انجام دهند ولی بی حجابی یا کم حجابی به علت خصوصیت ذاتی بانوان در خودآرایی بروز می کند، نوعی غریزه محسوب می شود که البته افراد مومن با ایمان خود بر این خواسته غلبه می کنند و رضای خدا را در نظر می گیرند همانطور که کسانی می گویند که نه به خاطر ترس از جهنم و نه به خاطر بهشت خدا را نمی پرستند بلکه از آن جهت که خدا شایسته پرستش است، وی را می پرستند.
اما خوب عده ای هم بیش و کم هستند که حجاب را به این شکل اعتقادی ندارند، لذا مقایسه شراب خواری با بی حجابی قیاس مع الفارق است و اگر درست بود ما باید با قوه قهریه می توانستیم جلوی این همه مشکل از جمله اعتیاد را بگیریم. (2878822) (alef-13)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۳۲:۳۲
دوست عزیز این نوع مبارزه با بدحجابی آیا باعث بدتر شدن وضعیت حجاب شده یا اصلاح آن؟ وقتی نتیجه عکس داده چرا باید همین روش را ادامه داد؟ کسی نمی گوید اجازه بی بندو باری داده شود. اولا باید این روش ناکارآمد تغییر پیدا کند و در ثانی کمی فکر کنیم که ریشه این نوع نمایش بدحجابی در کجاست. آن ریشه را علاج کنیم.
روزی روزگاری در دولت های قبلی ( اسم دولت خاصی را نمی برم که فکر کنید می خواهم برخورد جناحی کنم) در های واردات بر روی ماشین های گرانقیمت خارجی باز کردند. همان موقع عقلای قوم گفتند از خانمی که پشت فرمان ماشین صد میلیون تومانی ( آن موقع صد میلیون تومان خیلی پول بود!) می نشیند توقع داشتن مقنعه بی مورد است. جلو این اشرافیگری ها را بگیرید. به بهانه سازندگی، این حرف را قبول نکردند. کم کم قصر ها ساخته و ماشین های لوکس گرانقیمت افتخار شد نه ننگ. اما مبارزه با بدحجابی، نه در داخل آن خانه ها و ماشین ها بلکه در سطح خیابان و با قشر متوسط و تهیدست بدحجاب ادامه یافت. و اینک به چشم می بینیم که تبعیض طبقاتی بیداد می کند و وضعیت حجاب روز به روز بدتر می شود. کار هم از شعار گذشته و عملا حتی ماموران هم دیگر خسته شده اند و گاهگاهی در گوشه و کنار دیده می شوند چون خود آنها هم می دانند این روش بیحاصل است. (2879896) (alef-11)
 
مریم
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۶:۵۶:۴۰
برای شرب خمر از صدر اسلام حد شرعی وجود داره، این نشون میده که از ابتدا یک جرم بوده و قابل برخورد، مثل دزدی، قتل، زنا...
ولی برای بی حجاب بودن، دروغ، غیبت.... حد شرعی وجود نداشته و نداره و در حد توصیه است. و به نظر من نشون دهنده ی اینه که جرم و قابل مجازات نیست. (2883028) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۴۷:۰۶
قبلا:
1 - ماهواره نبود فقط داخلی بود که اون هم چند ساعت در روز بود .
2 - نه سی دی بود نه دی وی دی فیلم را باید در سینما می دیدی الان تو گوشی همراه بچه ها هر فیلمی بخوای پیدا می شه .
3 - گوشی های همراه نبود ، وایبر نبود اینیستا نبود و ...
4 - مهم تر از همه اینترنت نبود شما تعداد سایت های مستهجن را امار بگیر می بینی وضع چیه .
5 - قبلا پدر و مادر روی بچه کنترل داشتن الان بچه تو اتاق خوابش زیر پتو چت می کنه .
و هزاران چیز دیگر


اما با همه این اوصاف شما قبلا اعتکاف فقط تو بعضی مساجد قم بود اما حالا یه سر برو مسجد دانشگاه های تهران ببین چه خبره . (2877557) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۲۳:۱۰
یعنی با سه روز اعتکاف همه خطاهای گذشته درست میشه وآینده هم تضمینه سالم بشیم و همان آش و همان کاسه نباشه ؟ کلا تا آخر درست میشیم؟بابابسه دیگه خود گول زنی و دگر گول زنی ، بسه (2877838) (alef-4)
 
کسایی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۱۰:۰۸
آیا شما با خوردن استامینوفن مشکل سردردت یا میگرنت ریشه ای حل میشه یا برای تسکین درد و آلام خود استامینوفن میخوری تا بعد بتونی بری دنبال درمان که شاید هم نری!!! مساله اعتکاف یک مسکن برای حل مشکلات روحی شماست. (2879216) (alef-13)
 
سادات3
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۴:۰۹
از قبلا" لطفا" حرف نزنید که اصلا و ابدا با وضع فعلیمان یکی نیست!!
قبلا" مسلمانی به حجاب نبود و به ایمان بود , الان به ریا و تزویر است!!
قبلا" شب احیا آدم الکلی نمیرفت میخانه و قمارخانه , ولی آلان شب عاشورا و زیر علم امام حسین سوختگیری میکنند!
زندگی و رفتار مردم در خانه هایشان با محیط کار و خارج از خانه ,از اینجا تا سیاره پلوتون فرق داره! یک نمونه اش همان ماهواره ای که شما به آن اشاره کردید,کار به جایی رسیده که شما راه پله خونت و پشت بام منزلت با کف خیابان فرقی نداردو علتش فقط ریا کاری مردم است و این ریا کاری بی دلیل بوجود نیآمده! حالا شما میتونی همین سرنوشت را در تمام امور مردم دخیل بدانی . چرا باید کارمند اداره ای در یک عروسی کراوات 400هزار تومنی بزنه اما پشت ماشینش 4مدل چپی با 4رنگ مختلف داشته باشه! در نهایت عارضم به حضورتان که قبل از انقلاب هم مردم مسلمان بودند و آن نسل بی حجابِ و کم حجاب بودند که انقلاب کردند!
دوست گرامی , اجبار و افراط در هر چیزی که فکرش را بکنید اشتباه است و معکوس جواب میدهد و اگر غیر از این بود خداوند متعال قبول دین را با اجبار رَد نمیکرد. (2878470) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۵:۰۹:۰۷
هم مسلک عزیز سخن از زبان ما میگویی. واقعاً عین واقعییت را بیان کردی و دست بر زخم ما نهادی (2885319) (alef-11)
 
میرزاد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۵۱:۳۲
اواقعیت اینه که این لچکی که بسیاری از خانمها انداختن رو سرشون هیچ ارتباطی با حجاب اسلامی نداره که البته اگه حجم عظیم استفاده از لوازم آرایشی اونم در کوچه و خیابان رو بهش اضافه کنیم در بی حجابی قطعا اگه بیشتر از بقیه کشورهای اسلامی نباشیم کمتر نیستیم (2877571) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۶:۴۱
زنان ایرانی می خواهند تاوان دیده نشدن زیبایی موهایشان را در صورت خود با آرایش جبران کنند و خودنمایی کنند! (2878475) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۳۸:۰۲
پس بهتر است بیشتر از این به دین لطمه نزنیم و خودمان را مسخره نکنیم (2887189) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۴۱:۰۱
نه عزیز من، شکستگی دست به سرعت درمان می شود؛ اما فرهنگ حجاب زمان زیادی برای جاافتادن (یا جا نیافتادن) می برد. و متاسفانه ما با قدرت توانسته ایم واکنش منفی شدیدی نسبت به حجاب در جامعه ایجاد کنیم؛ نه در زمان کوتاه که در چند دهه. حالا هم اگر بخواهیم مشکل را حل کنیم (به جای بزن و بگیر) باید چند دهه برنامه ریزی فرهنگی کنیم. (2877729) (alef-4)
 
عزیز
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۴۵:۱۶
نه دوست عزیز، مثال شما به موضوع بحث نمی خورد. فرض کنید شما بیمارید و دارید در تب 40 درجه می سوزید، بعد متخصص عمل زیبایی می گوید باید این خال لب شما را من بردارم !!!! (2877909) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۰:۵۵:۴۴
"شما نمی‌توانید در محیطی که اجبار هست از این موضوع برای فرد صحبت کنید. این حرف زمانی معنی دارد که مخاطب اینجا هم برای انتخاب آزاد باشد."

خب پس تمام قانون های مربوط به مواد مخدر ، اسلحه و هزاران چیز خطرناک دیگر را م لغو کنید چون طرف باید ازاد باشه این ها را داشته باشه تا ما بتونیم بهش بگیم مواد مخدر و اسلحه بده (2877584) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۴۱:۵۰
شما مساله پوشش رو با اسلحه و مواد مخدر مقایسه میکنی؟ طبق یک نظرسنجی که بسیج بانوان انجام داد 30 درصد مردم اصلا به حجاب اعتقاد ندارن و 30 درصد دیگه هم با اینکه با حجاب مشکل ندارن اما مقید به رعایتش هم نیستند. حالا همین نظرسنجی رو در مورد اسلحه یا مواد مخدر انجام بده. فکر میکنی چند درصد مردم موافق باشند؟ (2877733) (alef-4)
 
رسول
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۰۴:۰۷
راستش در خصوص قانون اجباری کردن حجاب، اولا مگر همین الان قانون نیست !؟ دوما اگر قانون نبوده دقیقا بر چه مبنایی رعایت می شده یا رعایت نمی شده !؟ سوما اگر قانونش کردیم حد و حدود آن دقیقا چگونه مشخص می شود؟ تا آنجا که من اطلاع دارم اگر زنی تمام بدن خود را منهای صورت و دست ها و مچ پا با یک تن پوش کاملا استرچ یا بقولی چسبان بپوشاند (به نحوی که رنگ پوست آن قابل تشخصی نباشد) حد شرعی حجاب را رعایت کرده. آیا در قانون جدید حد حجاب چگونه تعیین خواهد شد؟ تفاوت فرهنگی اقوام مختلف در رعایت حجاب چگونه در قانون در نظر گرفته می شود؟ (حجاب دختران در بندرعباس و در تبریز به هیچ عنوان شبیه هم نیست، یعنی نمی تواند مثل هم باشد. گرمای هوا و شرجی به طور کلی استفاده از چادر را در بندعباس منتفی می کند کما اینکه قرنها است مردم خطه جنوب حجابشان چادری نیست.) سوال بعد اینکه چه کسی می خواهد نظارت بر اجرای قانون حجاب اجباری را انجام دهد؟ رعایت آن در چه مکان هایی اجباری است؟ مستندات قانونی برای اثبات رخ دادن جرم بی حجابی چگونه جمع آوری و به دادگاه ارائه می گردد؟ (البته اگر قرار است دادگاهی باشد وگر نه سیستم دیمی فعلی که مستندات نمی خواهد، مشاهده کافی است!!!!) در ابتدای قرن گذشته در یکی از ایالات آمریکا برای پوشش زنان قانونی وضع شده بود که نباید بیشتر از 9 سانتیمتر از بالای زانوی آنها برهنه باشد. فکرش را بکنید پلیسهای متر به دست (تصاویر آن واقعا موجود است) در کنار ساحل مشغول متر کردن پای خانمها بودند. خلاصه اینکه دقیقا این قانون حجاب اجباری را چگونه می خواهیم اجرا کنیم. اصلا چگونه می خواهیم بنویسیم!!!!! البته من هم 100% موافق قانونی کردن بحث حجاب هستم. مثل کمر بند ایمنی یا چراغ قرمز بشود خیلی خوب است. حداقل از این وضعیت بلا تکلیفی خلاص می شویم. (2877960) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۱:۴۳:۴۶
الان هم که قانون هست مگر نیست؟
پس شما هم متر به دست آماده بایستید. و سایز و متراژ لباس خانمها را طبق قانون اندازه بگیرید. به خدا آدم دیوانه میشه از این حرفها (2887200) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۱:۰۶
مردان ما باید یاد بگیرند که حیا داشته باشند. اگر دیدیم و بر نفس غلبه کردیم درسته. اگر در کنار آب روزه گرفتیم درسته. و اگرکسی در بیابان گم شود و آبی نباشد روزه دار نخواهد بود. (2878453) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۵:۱۸:۱۳
ایندو مقوله اصلاً ربطی به هم ندارد. هر چند آنهم در بعضی از کشورهای غربی تجربه کرده اند و دیده اند که با اجبار در منع مواد مخدر و یا منع داشتن اسلحه به هیچ عنوان از این جرایم کم نمیکند. یعنی نه معتاد کم میشود و نه قتل کاهش میابد. لذا بعضی از کشورها ایندو را آزاد کرده اند.
همانطور که با اعدام میزان جرایم نه تنها کاهش نیافته بلکه بسیار بیشتر از کشورهایی است که در آنها اعدام وجود ندارد.
به هر حال با زور نمیتوان فرهنگ سازی کرد. البته با زور میتوان کم کاری خود را در این حوزه از انظار دور نگه داشت. (2885340) (alef-11)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۰۸:۱۴
از شجاعت و صداقت ایشان لذت بردم.بنده دو دختر دارم که در صورت آزادی حجاب احتمالا حجاب را برمیگزینند .زیرا در دبی که حجاب اجباری نیست خودشان روسری را انتخاب کردند..عرضم این است حکومت ازمن پدر بهتر صلاح اولادم را نمیداند اجازه دهیم مردم براساس درک و شعور خود آینده شان را رقم بزنن (2877627) (alef-13)
 
پرویز
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۴۳:۰۷
اخه پدر من مهم نیست نظر من یا شما چیه مهم اینه نظر خدا چیه
ایه صریح قران برا حجاب داریم . مسئله حجاب یه موضوع اجتماعی همون جور که سیگار تو محیط عمومی ممنوعه چون برا بقیه ضرر داره حجاب هم اجباری چون بی حجابی برا بقیه ضرر داره .
اون جوون مجرد که تو خیابون با دیدن زن های بی حجاب غریزه جنسیش تحریک میشه و از راه حلال امکان ارزاش رو نداره و به ورته زنای زهنی یا جسمی میفته چه گناهی کرده ، چون یه عده میخوان تو خیابون راحت باشن
مسائل اجتماعی پیچیده تر از این حرفاست
امام علی (ع) : وقتی شهوت انسان تحریک میشه مبارزه با اون ( جلوی خود رو گرفتن )مثل اینه که یک نفره یه شهر رو فتح کنی .
وقتی حس جنسی بالا زد دیگه حریفش نیستیم اون وقت به خود همین زنها تعرض میشه که نمونه هاش رو هر روز تو رسانه ها میشنویم (2877737) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۳۰:۵۴
تنها راه تحریک شهوت خیابون هاست؟ حالا شما برخورد کن ، مگه میتونی همچین جمعیتی رو با چماق جمع کنی؟
اگه کار فرهنگی کردی ، اینجوری که این حاجی میگه ، هم خیابون ها درست میشه هم خونه ها. اینجوری که ما عمل کردیم خیابون ها خرابتر شد و خونه ها هم خراب. (2878052) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۴:۵۴
فرض کن من هم از قیافه شما خوشم نیاد، شما باید بری جراحی پلاستیک کنی یا چهره ات رو بپوشونی تا من آزرده نشم؟
بعد طبق فرمایش شما یعنی اگر همه زنها با چادر بیان تو خیابون، دیگه هیچ غریزه جنسی نباید تحریک بشه دیگه ؟ الان تو شهرهای مذهبی ما دیگه همه مشکلات حله انشالله؟
راههای ارضای جنسی جوانان از روشهای حلالش رو بستیم، بعد میگیم چرا تجاوز به عنف زیاده؟ چرا بدحجابها جوانها رو تحریک می کنن؟
طبق نسخه ای که شما میپیچی، برای تحریک نشدن جنسی جوانها فقط یک راه حل است و اون هم بریدن.... استغفرالله (2878101) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۰۲:۴۸
مردی که هوس ران باشه با حجاب و بی حجاب براش معنی نداره (2878164) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۰۹:۳۷
با تشکر از سایت الف و مصاحبه شونده محترم به خاطر تجزیه و تحلیل عقلانیشون،به نظر بنده بی حجابی از بد حجابی بهتره ،خیلی از ماها لااقل یکبار هم شده سفر خارجی داشتیم ولی زنان بیحجاب کمتر و شاید اصلا به اندازه ی بعضی از خانم های بد حجاب داخلی جلب توجه نمیکنند .به نظر من حجاب یک امر بسیار شخصی و اعتقادی برای خانمها است و با قوه ی قاهره بدتر میشه ولی بهتر نمیشه (2878185) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۱:۰۷
اگر هم دستور صریح هست برای کسیست که به آن اعتقاد دارد و نه برای کسی که اعتقادی ندارد (2878318) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۵۰:۵۵
جناب پرویز .. برای اجرای نظرات خداوند متعال باید ضمینه ها در جامعه وجود داشته باشه .. پیامبر هم به زور مردم رو با ایمان نکرد و مثلا حج رو تو مکه برای مردم به زور قرار نداد .. باید کار فرهنگی کنی که مردم خودشون برن به سمت خدا و اجرای فرامین الهی و این در رابطه با همه مواردی که جامعه اونها رو از نظر عقلی نمی پذیره صادق هست .. مثل نماز اما در مورد قوانین رانندگی چون ضرش رو دیده می پذیره ..دزدی و کلاهبرداری ضررش نمایانه اما حجاب در موارد کمی و برای عده کمی ضررش مشهود بوده پس باید مردم رو قانع کرد یا اونها رو علاقمن د کرد (2878421) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۳:۱۸
دستور صریح قرآنه، اما برای زنان پیامبر و زنان مومنه. زنی که ادعای مومن بودن یا حتی قصد و نیت مومن بودن داره، کجای قرآن گفته مجبور به رعایت حجابه ؟؟ (2878462) (alef-4)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۰۸:۱۴
سالهای طولانیست که نظرات خود و تفسیرهای خود را به نام خدا و دین و قران به خورد مردم می دهیم و اگر کسی مخالفت کند می گوییم به حکم خدا باید زندان بروی و چه و چه. (2878480) (alef-13)
 
ا.ر
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۳۸:۱۸
همه سختي رو بايد خانمها تحمل كنند كه شما راحت تشريف ببري بهشت؟ نخير ، اگر با ديدن زن بي حجاب خويشتنداري كردي هنر كردي. درست مثل زماني كه با بودن آب و غذا روزه ات رو نميشكني. (2878579) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۴۵:۱۳
دوست عزیز! اگه آیه قرآن یا روایتی در دست داری که امر حجاب رو اجباری دونسته لطا به ما هم نشون بده.شما واجب دینی رو با اجبار اجتماعی یکی دونستی. (2878604) (alef-13)
 
سادات
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۴۷:۲۴
آقا پرویز , ببخشید ببخشید ببخشید , اما شما مشکل داری,شک نکن مشکل داری! فرق آدم با حیوون اینه که خودش را میتونه کنترل کنه و در غیر اینصورت اون آدم مریضه , اصلا" حالم از خودم بهم میخوره با این تعریف شما! چند درصد از مردان ما به زنان متعرض میشند؟ 1درصد هم نیستند و اون 1درصد مریضند,مریضِ ذهنی و روانی ! اون آدم مریض به مادر من که حاج خانمه و چادریه و زیر چادر مقنعه و مانتو هم میپوشه تعرض کرد! یعنی هیچکدام اینها جلودارش نبود حتی سن و سال! بعدشم رب العالمین نفرموده که حجاب اجباریست بلکه فرموده در دین اجباری نیست . پس با این تعریف جنابعالی هیچ خانمی نباید در شرق و غرب دنیا در امان باشد! یعنی فقط در عربستان و ایران و اندونزی و عراق و افغانستان و مراکز تحت تسلط داعش خانمها در امانند؟؟پرویز خان,نظر جنابعالی کاملا" مردوده. (2879177) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۳:۵۳:۱۹
سلام برادر پرویز
این جونی که با دیدن زن بی حجاب خیابون تحریک میشه با خانم های خارجی تلویزیون چکار میکنه ؟حتما دلیل میاری که این واقعیه و اون مجازی ؟ (2879383) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۲:۱۹:۱۱
دوستانی که میگویند چون خدا وند گفته پس عدم رعایت آن جرم محسوب میشود اصلاً صحیح نیست. چون در قسمت هایی از قرآن به رعایت عدالت، نخوردن مال یتیم، دستگیری از مستمندان، نگفتن دروغ، نخوردن ربا، غیبت نکردن و.... هم اشاره شده است. ایا از فردا میتوان چون در قرآن اینها آمده است قانون وضع کرد هر کسی دروغی گفت یا غیبت کرد ، یا زکاتش را پرداخت نکرد تحویل قانون داد؟ و سریعاً ون هایی به دم خانه اشان بیاید که تو دستور قرآن را رعایت نکردی؟ پس مجرمی؟
تقوایی که از اول تا انتهای قرآن بارها و بارها به آن اشاره شده است از جانب چه تعداد افراد رعایت میشود؟ آیا از فردا میتوان افراد را به جرم نداشتن تقوا مجرم شناخت؟
دزدی و قتل و زنا ....حدود شرعی آن مشخص شده است و مجازات آن در قرآن مشخص است ولی مجازات بی حجابی در قرآن مشخص نشده است لذا مثل دروغ نگفتن، غیبت نکردن و.. فقط توصیۀ اخلاقی شده است و در حکومت اسلامی نمیتوان فردی را به جرم عدم رعایت حجاب مجرم شناخت و از نظر شرعی برخورد تنبیهی کرد. حدود شرعی برای بی حجاب و بد حجاب وجود ندارد. و این برخورد ها که میشود کاملاً با اسلام منافات دارد. البته حتماً باید فرهنگ سازی کرد و این هنجارها را تبلیغ و توصیه نمود. اگر اعتماد مردم به سایر رفتارها از نظر اسلامی بودن جلب شود. خودبخود متمایل به حفظ حجاب هم خواهند شد. و سایر منکرات هم مثل رباخواری که از نظر خداوند و قرآن کاری بسیار مذموم است باید پیشگیری شود. اما فردی را نمیتوان یافت که با این سیستم بانکی ما تبدیل به ربا خوار یا ربا دهنده نشده باشد. حجاب هم از آن مقوله است. (2887315) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۴۵:۲۳
در زمان حکومت حضرت رسول و حضرت امیر در تمامی سرزمینهای اسلامی آیا حجاب اجباری بوده؟ (2877748) (alef-4)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۱۵:۰۲
چیزی که قبلا کامل واسه خودمون بود رو سپردیم دست حاکمیت حالا باید ذره ذره با التماس پس بگیریم .. عده ای محرم این خانه نبودند (2877644) (alef-4)
 
جواد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۱۸:۱۲
این جمله دیگه خیلی عجیبه!!!

"لذا شخصی اگر بخواهد به مخاطب نشان دهد که با حاکمیت ارتباطی ندارد چه بسا چادرش را دربیاورد، مانتوی کوتاه بپوشد و آرایش کند."

یعنی خانمها آرایش میکنند که بگند با حکومت مخالفیم!!
ازون طرف هم حرکی چادریه با کل حکومت موافقه (2877653) (alef-4)
 
حسین نیک اندیش
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۴:۴۸:۱۱
برادر و دوست ارجمندم آقای "جواد" در پاسخ به شما باید بگویم بله , بله و بله! حکومت همه زنان چادری را به خودش منتصب می کند. به هرکسی که در دانشگاه چادر بپوشد امکانات خاص میدهد. در همه ادارات دولتی و بانکها هم همین است. لذا پوششی که برای ریاکاری و بدست آوردن منافع دنیوی باشد بر اساس نص صریح قرآن ریاکاری و عین حرام است!
زیرا می فرماید : " ای کسانیکه ایمان آورده اید , چرا میگویید کاری را که خود به آن عمل میکنید!" (2882781) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۱۳:۵۹
حرکی؟ یا هرکی؟ (2883596) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۲:۰۴
لازم می دانم از جناب آقای زائری به خاطر جرعت و جسارتی که به خرج دادند و به این صراحت به این موضوع اجتماعی پرداختند تشکر کنم. این زیبا ترین تجزیه و تحلیلی بود که تاکنون از یک روحانی دیده ام. به دلیل شغلی که دارم مسافرتهای زیادی به سایر کشورهای اسلامی دارم و همواره از حجابی که در سایر کشورها می بینم غبطه می خورم. انشاالله یک روز مسؤلین ما به یک درک عملی از اثرات منفی حجاب اجباری برسند و آن را اصلاح کنند. (2877701) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۱۵:۰۱
جرأت ، نه جرعت ! (2883599) (alef-11)
 
هادی موسوی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۲:۲۹
به نظر بنده موضوع حجاب هم به همان اندازه عدالت اجتماعی ومسایل اقتصادی مهم است وچه بسا بواسطه نتیجه ای که حاصل میکند مهمتر میباشد .ولی به لحاظ اولویت پرداخت مسعولین به حل مسایل ان با توجه به جنبه فردی بودن ان در اولویت نباشد .بیشتر وقت مسعولین قانونگذاری کشور صرف تنشهای سیاسی میشود واز وضع قوانین و ایین نامه های احکام دینی غافل مانده اند.برای مثال در مورد همین حکم حجاب قران که اشاره صریح به پوشش زنان مسلمان دارد نوع پوشش زنان مسلمان و الزام زنان غیر مسلمان محتاج قانون وایین نامه است که مسلم باید با توجه به نگاه جامع به کل قران ودقت و تعمق در ان تدوین گردد.برای مثال در ایه 199 سوره اعراف خداوند میفرماید: خذوالعفو وامربالعرف یعنی با مردم مدارا کن و عفو داشته باش و امر به عرف نما . پس در عین حال که باید حکم حجاب اجرا شود باید مدارا و گذشت هم داشت و سختگیری نکرد و بر عرفی که خلاف حکم صریح خدا بود اعتنا وامر کرد. میتوان نتیجه گرفت که در مورد نوع پوشش اسلامی زنان مسلمان و پوشش زنان غیر مسلمان در جامعه اسلامی و وضع قانون مربوطه با پایبندی به حکم حجاب به عرف جامعه نیز نگریست و طبق همین ایه باید نگریست.والا بر خلاف دستور خدا عمل کرد ه ایم .در زمان خود پیامبر مدتها جامعه اسلامی به عرفی عمل میکردند که بعدا با نزول ایه تغییر کرد واجرا نشد. مثل شراب نوشیدن یا حرام شدن دایمی زن وشوهر تحت شرایط خاص که با نزول صراحت قران منسوخ شد .شرح این مقال در این حاشیه گذاری نمی گنجد ولی جناب زایری بابی را گشودند که جای بسیار توجه مسعولین را می طلبد . فقط چیزی که بنظر میرسد که خیلی باید به ان توجه کرد اینکه جوانان ایرانی هم باید همانطور که مقام معظم رهبری به جوانان کشور های دیگر توصیه کردند بیواسطه به متن قران مراجعه کنند انها هم به متن ومعانی لغوی قران بیشتر توجه کنند وصرفا به قراعت نپردازند وتعمق بیشتری بیواسطه در ایات نمایند. (2877703) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۲:۴۶
شیر مادرت حلال. ما به انسان‌‌هایی که حداقل یک مقدار فکر می‌کنند نیازمندیم، خیلی هم نیاز داریم... (2877704) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۱۶:۰۳
باید بین اجتهاد و تفکر یکی را انتخاب کنید ! (2883600) (alef-11)
 
س
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۳۳:۱۷
نقد دقیق و هوشمندانه ای بود، فقط نکته ای که در حرف ایشون ندیدم این بود که به اجبار تا چه حدی اعتقاد دارند؟ بلاخره یه حداقلی نیاز هست که وجود داشته باشه و آیا این حداقلی که امروز رعایت نشدنش باعث سوار کردن به گشت ارشاد و جریمه میشه از کجا اومده؟ مبنای شرعی داره؟ (2877706) (alef-13)
 
امیر علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۴۹:۵۶
من با نظر آقای زائری که می گویند حجاب نباید اجباری شود کاملا موافق هستم زیرا حجاب یا هر یک از احکام دیگر دینی مثل نماز و . .. امر ی شخصی و به اعتقاد اشخاص ربط دارد ، ما که نمی توانیم به زور نیت افراد را تغییر بدهیم ، برای تغییر نیت ها به استدلال وبرهان نیاز است تا طرف مقابل را توجیه کنیم ، اما نمی توانیم در مقابل دشمنان اسلام که علیه دین ما تهاجم فرهنگی به راه انداخته اند بی تفاوت باشیم یا در مقابل کسانی که دانسته یا ندانسته آب به آسیاب دشمن می ریزند ودر راستای نیات دشمنان اسلام، فعالیت دارند نیز بی تفاوت باشیم.بالاخره این یک جنگ نرم بین نظام اسلامی ودر واقع بین مردم انقلابی ما ودشمنان دین است ونباید در مقابل دشمنان موضع نگرفت واز زیربار مسئولیت شانه خالی کرد.البته موضع گیری در مقبل دشمنان باید حساب شده ونظام مند باشد تا نتیجه ی درست گرفته شود. هرکسی باید وظیفه ی خود را به درستی انجام دهد، امربه معروف ونهی از منکر که یکی از فروعات دین وجزء واجبات هر مسلمانی است باید انجام شود ونباید از این امر مهم اسلام غفلت کرد. (2877755) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۵۱:۵۶
عزیزه من با اجبار در قضیه حجاب قرار نیست که نیت افراد را تغییر دهیم بلکه فقط قرار است که از اشاعه منکر و فساد اخلاقی در جامعه جلوگیری بشه
می خوام بدونم با ممنوع کردن کشیدن سیگار در مترو فرد سیگاری پاک می شه و سیگارش و ترک می کنه ؟!!! نه با این قانون فقط از بیمار شدن دیگران در مترو جلوگیری به عمل میاد
در قضیه حجاب هم داستان همینه!!!! (2878129) (alef-13)
 
عباس
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۱۰:۲۷
عزیز من ، ممنوعیت سیگار قابل درکه ولی حجاب نه. (2879217) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۵۳:۱۹
در همه کشورها یا حجاب داریم یا بی حجابی. این بدحجابی محصول عملکرد نظام جمهوری اسلامی است. (2877765) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۲:۵۹
حتی در افغانستان هم حجاب اجباری نیست و اخیرا می بینیم که برخی بدون روسری تردد می کنند (2878322) (alef-4)
 
محمدامین
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۱:۵۳:۲۶
به خاطر دارم که سال 60 که قانون حجاب اجباری اعمال شد ، قرار بر این بود که این قانون تا چند سال در اداره جات دولتی و مرتبط با دولت برقرار شود تا زمینه برای جامعه فراهم شود که اگر آنطور می شد قطعا بهتر بود.

در خصوص بحث خوب حاج آقا زائری باید بگویم که اگر آن را به زمینه های دیگر بسط دهیم قطعا نتایج بهتر می شود.مثلا عزیزان بسیجی فعلی که خوب طبعا با بسیجیان جنگ و جبهه فرق می کنند، نمی گویم پلیس بازی نکنند و راه بندان ایجاد نکنند و دنبال رصد موارد منکراتی نباشند (که البته این کار ها بیشتر کار پلیس است) بلکه حداقل در کنار آن، بسیج که نیرویی مخلص است، مامور مبارزه با احتکار ، رشوه خواری و گرانفروشی و امثالهم هم اگر بشود، آنوقت است که نهی از منکرشان را جامعه خیلی بهتر و بیشتر می پذیرند. (2877766) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۰۲:۱۸
البته انتخاب حجاب برای بسیاری از زنان محجبه پاسخ به ندای درون و ایمان به قران بوده و نه خواست حاکمیت و به همین دلیل اگر از بسیاری عوامل حکومت هم ظلم یا فساد یا بی عدالتی در جامعه ببینند تغییری در حجاب صحیح شان ایجاد نمی شود. لیکن صحبتهای ایشان بسیار بجا و صحیح بود چنانچه دستگاه روحانیت اشاعه دهنده اخلاق و ایمان پاک باشد و مدعیان حمهوری اسلامی به اوامر و نواهی اصلی قران مانند جلوگیری از دروغ رشوه ربا تبعیض و بی عدالتی التزام داشته باشند مطمئن باشید زیبایی این دین در جامعه برای همه مردم عیان می شود .بنده خودم در کلاسهای دبیرستان قبل از انقلاب اصرار برخی از دختران علیرغم مخالفت شدید خانواده هایشان وتبلیغ مظاهر فساد در جامعه برای چادری شدن را می دیدم . پس بیایید واقعا به اصول و فروع اصلی دین و همه الزامات لازم برای توحید عمل کنیم . انوقت نیازی به گشت ارشاد و غیره نیست. (2877783) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۴:۱۰
در برخی موارد چادر به وسیله ای برای ریاکاری تبدیل شده و وقتی در فلان اداره می روند و یا فلان دانشگاه چادر می گذارند و بعد از خروج بر می دارند (2878329) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۰۵:۳۰
واقعا این سوال بزرگیه که چرا برای حجاب اجباری اینقدر داره هزینه می شه؟ حکومت حاضر شده با وجود تضعیف وجهه خودش و از بین رفتن سرمایه مادی، روی اون پافشاری کنه. چیزی که عملا امنیت اجتماعی خاصی هم ازش حاصل نشده؟
اینقدر حساسیت فقط نشان از فشارهای پنهان اقشار سنتی بر حاکمیت داره که برخواسته از تفکر یک نظام مردسالاره
تفکری که می گه اگه زن روسری نخواست، فردا حق برابری جنسی، حق طلاق، حق سفر بدون اجازه همسر به عنوان یک فرد بالغ، حق مالکیت بر بدن خودش، حق رئیس جمهور شدن و .... رو طلب می کنه.
حقوقی که برای حکومت بالذات اثر سویی نداره ولی نظام مردسالار سنتی رو به عنوان اصلی ترین بدنه حامی حاکمیت بشدت معترض و اشفته می کنه (2877794) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۱۷:۵۱
این فرمایش از کیست؟
انسان گاهی اوقات در این اجتماعات خانمی را می بیند که به اصطلاح امروزی بدحجاب است.. اشکش هم دارد میریزد... چه کنیم؟ ردش کنیم؟ آیا به مصلحت است؟ آیا حق است؟ مگر من ایراد ندارم؟ ... اما ایراد او ظاهری است... ایراد حقیر باطنی است... (2877822) (alef-4)
 
علي
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۱۹:۱۰
من از واقع بيني جناب اقاي حجت الاسلام زائري به عنوان يك روحاني و مسلمان خوشحال شدم . با توجه باينكه ذات انسانها با اجبار كردن هر كار ويا عملي به شدت مخالف است حتي اگر ان اجبار به نفع انها باشد. من صد در صد به عنوان يك مسلمان كه خانواده ام حجاب را از ته دل قبول كرده اند با نظر ايشان موافقم و اعتقاد دارم كه هرعمل اعتقادي كه با زور و اجبار همراه باشد عاقبت خوبي نخواهد داشت و رو به فنا خواهد بود . (2877826) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۴:۴۷
اساسا دین پیامبران تبلیغی بوده و نه اجباری (2878332) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۲۱:۱۹
حاج آفا تو این مملکت مطالبات صنفی و حقوق و دستمزد و محیط زیست رو امنیتیش میکنن سریع میچسبونن به آمریکا و اسرائیل! دیگه حجاب که جای خود داره. من فکر میکنم بعد از مساله هسته ای و توسعه موشکی در ایران مهمترین مساله امنیتی برای نظام مساله حجاب باشه! (2877833) (alef-4)
 
محسن عبدی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۱:۳۷
جناب زایری عزیز
مدتها بود که این جنس تفکر را درباره حجاب دارم و در محافل خانوادگی یا مذهبی که بحث میشد سعی میکردم تلقی خودم از عدم اجبار حجاب ارایه دهم که متاسفانه از سوی برخی افراد به ظاهر مذهبی متهم به رواج فساد و بی دینی میشدم در صورتی که خانم بنده تا بحال بدون چادر بیرون نرفته است ولی امروز که حرفهای شما را خواندم دلم گرم شد که حداقل افرادی هستند که بدور از تعصب به این مورد نگاه میکنند
ممنون و خداقوت (2877876) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۶:۵۶
مطالب تحقیقی منتشر شد که وضعیت پوشش در صدر اسلام حد اکثر در حد پوشش برخی نقاط بدن محدود بوده و تلقی از حجاب به معنی موجود در جامعه ما یعنی چادر مشکی به زمان قاجار بر می گردد. یعنی ارجاع مصادیق حجاب انگونه که اکنون تعریف می شود به صدر اسلام چندان درست به نظر نمی رسد. کسی هم پاسخی به این تحقیق نداد یا نداشت که بدهد. علی ایحال بد نیست نظر آقای زائری را هم بدانیم. (2877887) (alef-4)
 
پورامینی(محمدی)همدان
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۸:۵۵
با شرحی که سایت محترم الف از نقطه نظرات حجت الاسلام زائری داده اند به مطلب مهمی راجع به ریشه های اساسی عفاف در جامعه پرداخته اند که متاثر ازمولفه هائی از سلامت اقتصادی برقراری عدالت اجتماعی واخلاق اجتماعی است در ایه شریفه قران مجید داریم زمانی زشتیهای ادم وحوا پدیدار گشت که از امر خدا سرپیچی نموده وبه وسوسه ابلیس دست بسوی درخت ممنوعه دراز نمودند وانگاه زشتی های انان پدیدار شد (2877891) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۴۲:۲۰
مثال کمربند ایمنی مثال خوبی بود می توان مثالهای دیگری نیز زد مثل آقای ایمنی برای گاز و... توجه کنید که در مورد کمربند ایمنی تقریبا قریب به اتفاق مردم استفاده از آن را می پذیرند ولی ممکن است در کاربرد آن سهل انگاری کنند ولی در مورد حجاب بسیاری از مردم اجباری بودن آن را اصلا نمی پذیرند چه رسد به سهل انگاری در آن . (2877899) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۲:۵۶:۵۷
با سلام بسیاری از مطالب گفته شده از نظر من صحیح است اما یک سوال وجود دارد حجاب اجباری یک حدی را تعیین می کند و تعدادی این حد را رعایت نمی کنند که به بد حجاب شهره هستند
اگر حجاب اجباری نباشد ایا حدی باید تعیین نمود در صورت منفی بودن جواب باید منتظر چه صحنه ها یی باشیم
اگر حدی تعیین شود چه فرقی با حدود تعیین شده دارد باز تعدادی معترض هستند وان را اجرا نمی کنند
به هر حال این تعیین حد است که مشکل بوجود می اورد واگر حد ی وجود نداشته باشد که خوب ............. (2877941) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۴۰:۲۰
لازم نیست حدی تعیین شود . مطمئن باشید آنطور که قوۀ تخیلات شما به آن رسیده است نخواهد شد (2887765) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۰۲:۱۱
خوبه بالاخره یکی بی طرفانه و کارشناسی یک حرف درست و حسابی زد اصلا انتظارش رو نداشتم چنین مطلبی رو بخونم . (2877957) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۱۶:۲۱
تا صحبت فرهنگ میشه میگن حجاب تا صحبت دین میشه میگن حجاب هیچوقت نمیگن دزدی ،حق الناس ،دروغ،تهمت و... (2877998) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۲۲:۲۸
در حال حاظر کی ناراحت و کی خوشحال از وضعیت حجاب در کشور است ؟
باحجاب ها ،بی حجابها،مسئولین دولتی ،جامع بین المللی ،دینداران ،کسانیکه بی دین محسوب می شوند ،سیاستمداران ،خانواده ها ،جوانان ،پدر و مادر ها ،مردها ،زنها ،شهرنشینان ،روستائیان ،.پولدار، بی پول ،باکار ،بی کار ..... آیا واقعأ موضوع حجاب با اینگونه تقسیم بندیها ارتباط معنی داری دارد ؟اگر دارد مسلمأ موضوع به انحراف کشیده شده است و اگر ارتباط ندارد بایستی دقیقأ مشخص شود عامل اصلی حجاب و بی حجابی چه چیزی بایستی باشد و عوامل دیگر کمترین تاثیر را داشته باشد . (2878024) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۲۹:۳۸
قبل از پرداختن به بی حجابی و فساد اخلاقی باید علت فسادها و ناهنجاریهای جامعه را ریشه یابی کرد متاسفانه هر وقت حرف از امر به معروف و نهی ازمنکر میشه همه فکر ها به بد حجابی و زنان آرایشکرده بد حجاب میرود در حالیکه بقول آقای زائری منشا فساد در جامعه فراتر از آنست که متاسفانه در جامعه ما توجهی بان نمیشود ریشه تمام فساد و فحشا و ناهنجاریها در بی عدالتی اجتماعی ،بیکاری جوانان وتبعیض ها ،فاصله طبقاتی که همه از فسا د مالی ، دزدیها ، و بی قانونیها و هرج و مرج ناشی میشود اگر اینها درست شدند میشود روی حجاب خیلی کارکرد.افرادی را میشناسم که بخاطر نداشتن وضع مالی مناسب و سواد و فرهنگ کافی دخترش را آزاد گداشته تا خرجش را در آورد. (2878047) (alef-13)
 
سیدرضا
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۳۲:۰۸
باعرض سلام واحترام
می خواستم بدینوسیله از نویسنده محترم بابت مطالبشون که نشاندهنده درک درست وبدون تعصب ایشان از شرایط واقعی جامعه ایران است و از سایت الف بابت فراهم کردن امکان تبادل افکار ونظرات درخصوص مسئله "حجاب اجباری" تشکرکنم .
امیدواریم امکان طرح این مباحث درصداوسیما وبا حضور اندیشمندان موافق ومخالف نیز فراهم شود.
باتشکر (2878056) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۳۵:۱۶
تحلیل دقیق و درستی بود، شما تصور کنید در کشور ما خانم میرزاخانی را تنها بخاطر یک روسری حذف می کنند. در حالی که ایشون از مفاخر ریاضیات در دنیای کنونی هستند. در عوض افراد ریا کار بعد از مدتی مشخص می شود که چه کاره اند ، یکیش اقای بابک زنجانی .
همین دو نفر را مقایسه کنید اخرش را خودتان بخوانیذ (2878067) (alef-13)
 
محمود
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۳:۰۸
آيات 29و30 و 31 سوره نور صراحتا" حدود و نوع حجاب يك مسلمان را مشخص كرده لذا اگر كسي ادعا مي كند كه مسلمان است بايد آنرا رعايت كند (2878096) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۳۸:۲۲
و کسی که ادعایی ندارد ملزم به اجرای آن نیست.
بحث بر سر اعتقاد هست دیگه، برای همین هست که خیلی ها مخالف اجبار در حجاب هستند (2878394) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۵۴:۱۳
توی ایران اگر از پدر مسلمان زاده بشی، مسلمان به حساب میای. کسی نمیتونه ادعا کنه که مسلمون نیست چون مرتد محسوب میشه. پس شاید یکی از مشکلات این باشه که اکثر مردم در ابتدا دین خودشون را انتخاب نمیکنن و بهشون ارث میرسه. حالا شاید قریب به اتفاق این افراد در بزرگسالی واقعا به این نکته برسن که اسلام براشون بهترین راه برای رسیدن به سعادت هست اما اونهایی که به این نتیجه نرسن هم مجبورن که ادعای مسلمونی داشته باشن. (2878621) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۱۵:۰۷
مسلما كسي كه ادعا مي كند مسلمان معتقد است بايد رعايت كند. ولي غير مسلمان نيز بايد رعايت كند؟ (2878936) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۲۱:۲۶
کلمۀ باید صحیح نیست باید بگویید . "درست آن است که رعایت کند." خداوند هم کلمۀ باید را بکار نبرده است تا چه رسد به من و شما. ما چکاره ایم که از کلمۀ باید استفاده میکنیم ! آنهم برای منکراتی که حدی در موردشان تعیین نشده است. (2887714) (alef-11)
 
عبدالله
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۱:۰۵:۳۵
اولا خطاب این آیات به " زنان مومنه" است و نه همه زنان. دوما چرا فقط رعایت همین سه آیه را توصیه کرده اید؟ آیات 32 و 33 هم وظیفه مسلمانان است. چرا آنهایی که با ریاکاری خود را مسلمان دو آتشه نشان می دهند و حجاب را اجباری می دانند حتی به ضرب زور، در مورد اجرای دو آیه بعدی قدم بر نمی دارند؟
گر تو قرآن بدین نمط خوانی
ببری رونق مسلمانی (2879961) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۳:۵۴:۰۶
اول اينكه شما و ديگر روحانيون بايد پاسخ دهيد چرا با وجود باز شدن عرصه براي فعاليتتان ، خروجي ان اينقدر ضعيف است ؟

دوم ، يكي از مشكلات حجاب در جامعه امروز تعيين اجباري مصاديق آن است ، اجبار به پوشيدن مانتو يا رنگ تيره باعث به وجود آمدن مشكلي به نام بد حجابي شده است ، آيا پيراهن گشاد بهتر از مانتوي تنگ نيست ؟
آيا شال رنگي بهتر از مقنعه عقب رفته نيست ؟

آيا لباس رنگي بهتر از آرايش صورت نيست كه اين آرايش هم گناهش بيشتر است هم به صورت بانوان آسيب مي زند ؟
در دين همگفته شده ، به جز مچ دست و پا و گردي صورت ، بدن خود را بپوشانيد ، ديگر درباره طرح و رنگ نظري نداده است .
اگر روستاهاي سراسر كشور را بگرديم مي بينيم لباس سنتي آنها رنگي است ، آيا مي توان به آنها گفت بدحجاب ؟ (2878134) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۷:۱۱:۲۰
برای خانمم که کارمند دولت است رفتیم برای خرید مانتوی اداری و در کمال تعجب دیدیم که مانتوی کوتاه و رنگی قیمتی بین 30 تا 65 هزارتومان که جنس کتان یا پارچه نخی دارد و با کلی گشتن در طبقه دوم یک مانتو فروشی ، مانتوی اداری و پلاستیکی ارزان ترین قیمتش 240 هزار تومان بود و حتی فروشنده هم بخاطر اجباری بودن خرید مانتو به شکل تحقیر و توهین آمیزی گفت که قیمت ها بر اساس تعزیرات و مصوب است . القصه بالاخره 2 عدد مانتوی ساده و جنس پلاستیکی را با قیمت 220 هزار تومان خریدیم . حالا استاد ارجمند ، بفرمائید عناد و سرکشی را چطور کنترل کنیم وقتی تمام عوامل اجتماع بر ضد سخنان شما رفتار می نمایند و کمی واقع بین باشید . (2878663) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۱۸:۱۲
از رنگ لباس گفتید! کجای اسلام رنگ را مذموم شمرده است؟ لطفاً با مدرک و دلیل اگر کسی میتواند جواب مرا بدهد. (2887701) (alef-11)
 
شهروند
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۲:۱۸
اقتصاد را درست كنيد همه چيز درست ميشه.ازدواج.اشتغال.تشكيل خانواده.
دوري از مواد مخدذ.احساس مسئوليت پذيري.ارزش مداري فرد در اجتماع و...
پيش بسوي حجاب فكري نه حجاب ظاهري و هزاران مشكل آنچناني تحت لواي آن.فرهنگ سازي با شعاردرماني درست نميشود.بيايد زمينه هاي مولد بد حجابي را مرتفع كنيد. براي يك جوان بيكار (درختر يا پسر) حجاب كيلوئي چند است.اگر نگويند تني چند!؟ (2878213) (alef-4)
 
سلیمی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۲۷:۴۹
با این مصاحبه حقیفتا جناب آقای زائری از سر دلسوزی و عشق به اسلام حقیقی از منافع خود گذشتند. در حالی که با محافظه کاری و سیاست بازی می توانستند یک جای همیشگی برای خود در صدا و سیما داشته باشند. (2878227) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۴۲:۴۸
به جای حجاب
به دنبال عدالت باشین

اگر عدالت باشه
هر کسی که دنبال حجاب باشه خودش میره (2878256) (alef-4)
 
حمید
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۴۸:۳۱
وقتی زنان و حتی مردان می بینند با وجود این همه مشکلات اقتصادی و ... و آسیبهای اجتماعی فراوان و اختلاسهای عظیم و مفاسد فراوان و رشوه و پارتی بازی و کالاهای قاچاق و ... فقط به تار موی زنان ایراد گرفته می شود آرام آرام از اعتقادات دینی و مذهبی فاصله می گیرند حداقل این است که در مسائل مذهبی و اعتقادی با حکومت دیگر همراهی نمی کنند. (2878278) (alef-4)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۵۴:۴۹
ایشان آسیب شناسی بکار گیری محدودیت و ممنوعیت و اجبار را مذمت و تقبیح مینمایند .
با این حال میگویند با وجود این تلویزیون حجاب معجزه است .
و مصداقا میگویند چرا آن خانم درون آشپزخانه را و درون خانواده اش با رو سری نشان میدهد .
در اینجا مصداق ایشان قابل نقد است .

چرا که این خانم درون آشپزخانه به معنای واقعی درون آشپز خانه ی خانه خودش که نیست بلکه درون آشپزخانه ی فیلم است و فیلمبدار و کار گردان و سایر اعضاء خانواده این فیلم به او محرم نیستند لذا به عنوان یک مححق میبایست این معذور تلویزیون را هم میدید .

از گفته های ایشان آنچه را که میشود در حال حاضر و به عنوان تراجع به آن عمل نمود شاید در حق اقلیت های دینی و توریستها و مهمانان رسمی خارجی عملی باشد .

آنچه که ایشان به عنوان یک کشف مطرح نموده اند ( عدم اجبار ) خیلیها و خیلی پیشتر آنرا مطرح کرده اند ولی تکفیر شده اند .

ایشان حجاب را سبک و شیوه انتخابی زندگی افراد میداند . و نه یک تکلیف دینی .

لذا نتیجه گرفته میشود که ایشان به دین عرفی و نه سیاسی معتقدند حال تا چقدر این دیدگاه مقبول افتد . خدا میداند . (2878299) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۴:۵۹:۱۸
سلام
پیشنهاد می کنم کتاب حجاب شرعی در زمان پیامبر کار تحقیقی و مستند آقای امیر حسین ترکاشوند را بخوانید (2878310) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۴:۴۴
خداوكيلي بحث منطقي چقدر به دل آدم مي نشيند؟ متاسفانه از اين بحث ها بسيار كم است، و خيلي ها اسلام را تنها در حجاب خلاصه مي كنند و اين همه بي عدالتي در جامعه را نمي بينند. (2878331) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۵۷:۵۱
این بحثها باید در برنامه ای مثل مناظره باید دنبال شود . مگر چند نفر از جمعیت ایران

از این طریق مباحث را دنبال میکنند (2878908) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۱۲:۲۹
اتفاقاً حجاب در قرآن و اسلام خیلی کم و محدود به آن اشاره شده است. مسائل دیگری وجود دارد که شدیداً باعث بی اخلاقی و عدم عدالت اجتماعی در جامعۀ امروز ما شده که در قرآن بارها و بارها به آنها توصیه و اشاره شده است. (2887685) (alef-11)
 
قرتاسي
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۹:۱۳
بي حجابي= فقر اجتماع. (2878344) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۰۹:۴۱
قرتاسی جان ایندو چه ربطی به هم دارند لطفاً بیشتر توضیح میدادی تا امثال بنده آگاه شویم (2887672) (alef-11)
 
امین
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۵۶:۰۹
سلام. لطفا آیه را اصلاح کنید :
وَلَا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ (2878441) (alef-4)
 
لیلا
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۵:۵۸:۱۴
سلام
تجربه شخصی من:مادر من چادری بود ولی چون به اجبارچادری شده بود .اون رو دوست نداشت. زمانی که سال ۶۴خواهرم خواست مانتویی بشه مخالفت نکرد ولی از خروج او از دایره مشخص حجاب چرا.بعدها خواهرم به درخواست نامزدش چادری شد ولی چون قلبا اعتقادی نداشت خودش رو محصور میدید و افسرده شد. بالاخره چادر رو کنار گذاشت ولی همسرش بهش گفت که قلبا راضی نیست و اون چند سال بعد اینبار به خواست قلبی و اعتقادی خودش چادری شد. حالا هم در حال ارشاد منه!!!
من از اول مانتویی بودم. فقط زمانی که اومدم تهران سعی کردم چادر رو تجربه کنم.دوسالی چادر پوشیدم و در نهایت کنارش گذاشتم. این سالهای دانشجویی من در تهران برام جالب بود. چون خانواده مادریم در تهران از طیف اصولگرای شدید!تعریف من از مانتویی محجبه رو قبول نداشتن. جالبه الان دخترای ونا به جز دو نفر فقط برای ظاهر یا اجبار چادر میپوشن و از دایره رسمی محدوده حجاب خارجن.
الان از نظر اونا من خیلی امل میگردم!!!
خدا رحمت کنه مادرمو که به ما حیا رو یاد داد.. و آزادی و حق انتخاب برامون قایل بود. (2878444) (alef-4)
 
امین
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۶:۱۷:۳۲
سلام.
اگر بپذیریم که رعایت حجاب, آزاد باشد, دقیقاً چه میزانی از پوشش را آزاد می گذاریم؟ به نظر می رسد استاد محترم و همه ی ماها, تصویری که در ذهنمان از یک ایرانِ آزاد در امر پوشش داریم این است که زنان دو گروه خواهند شد: یکی افراد محجبه که با چادر یا مانتو حجابشان را رعایت خواهند کرد, و دیگری افراد غیر محجبه که چادر, مانتو و روسروی نخواهند داشت. درست است؟ خب حالا سوال اینجاست که آیا پوشاندنِ مثلاً ساق پا تا زانو, اجباری باشد یا آزاد؟ مطمئنا اکثر ما می گوییم نه دیگر, در آن حد نه ! سوال : چرا نه؟؟ اگر می گویید که چون زمینه سازِ ترویج فساد خواهد شد, می گوییم: پس به یک حد برای حجاب قائل هستید؟ قاعدتاً می گویید : آری. سوال : این حد را که تعیین می کند؟ آیا دست ها تا آرنج پوشیده باشند؟ تا شانه چطور؟ بدن از گردن به پایین چطور؟ تا کجا؟ از ساق پا به بالا چطور؟ تا کجا؟..... ظاهراً مسئله به این سادگی ها هم نیست. پس اگر به یک حد قائل شویم منطقی ترین حالت این است که همان حدی که خداوند در نظر گرفته را بپذیریم یعنی : الا ما ظهر منها (فقط آن قسمت هایی که طبیعتاً آشکار هستند) که تقریبا همه ی فقها نظرشان در مورد این قسمت آن است که صورت است و دستها و پاها از مچ به پایین.
ممکن در جواب سوال فوق الذکر بگویید که : نه! حدی برای حجاب قائل نیستیم. می گوییم خب پس ظاهراً منطق دین را برای پوشش به درستی نمی شناسید؛ منطق دین برای پوشش خیلی خلاصه این است که : زمینه ی تحریک غریزه ی نیرومند جنسی در عرصه ی اجتماع به حداقل برسد. که اگر برای پوشش حدی قائل نشویم این زمینه را به مرور به حداکثر خواهیم رساند, که هیچ منطقی ولو منطق غیر دینی این را نمی پذیرد.
نتیجه اینکه اساس را باید بر لزوم پوشش بگذاریم و تعیین حدودش را به هم نظر خداوند واگذار کنیم... اما...... اساسی ترین راه را برای حفظ و گسترش این فرهنگ آسمانی, تنها و تنها بر به قول ما امروزی ها, کار فرهنگی بگذاریم و صبور باشیم و مهربان....صبور و مهربان. (2878516) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۳:۳۶:۴۲
مشكل هم همين است ، امروز حجاب اجباري درباره نوع لباس و رنگ آن نظر مي دهد .
بجاي اينكه بگوييم بايد بدن به جز مچ دست و پا و گردي صورت پوشيده باشد درباره رنگ و طرح و اسم آن لباسها نظر مي دهيم ، از وقتي گفتيم ، مانتو و مقنعه اجباري باشد ، ظاهرا"‌همه آن را رعايت مي كنند ، اما آستين مانتو ها بالا رفته ، سسايز آن تنگ شده و مقنعه ها هم هر سا ل عقبتر مي رود ،
آيا شلوار و پيراهن و روسري رنگي مناسب بهتر از مانتو كوتاه و مقنعه عقب رفته نيست ولو مشكي ؟ (2879364) (alef-11)
 
سمند
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۵:۱۶:۵۵
شاخص براي حجاب نمي تواند تحريك جنس مقابل باشد. مواقعي هست كه انسان باديدن يك چادري حتي از دور هم تحريك ميشود. در عوض در اروپا زن و مرد با مايو در كنار دريا و استخر حمام آفتاب ميگيرند و اصلا هم متعرض همديگر نمي شوند. هر چقدر تفكيك جنسيتي بيشتر و شديد تر باشد حد تحريك انسان ها پايين تر خواهد آمد و با يك عكس هم كافيست كه تحريك شوند. در حيوانات هم اين صادق است شما دو تا حيوان نر و ماده را مدتها دور از هم نگهداري كنيد به محض اينكه پيش هم مي اندازي عمليات جنسي شروع ميشه . ولي وقتي هميشه در كنار هم هستند در مواقع خاص اينكار را خواهند كرد. انسان هم وقتي تا سنين قبل از ازدواج نتواند ارتياطي با جنس مخالفش داشته باشد تا كوچكترين نشانه اي از ان ديد آستانه تحركش سر آمده و با حرص و ولع دنبال آن خواهد رفت. اگر قبول داريم كه اسلام يك دين فطري است بياييد با حرفهاي من در آوردي و نظريه هاي گذشتگان و باستان شناسان داستان سازي نكنيم و رفتار منطقي داشته باشيم. (2880601) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۷:۰۳:۲۷
کافیه به آن جوان پورشه سوار بگوئید که ساعت 2 بعد از نیمه شب با دختر غریبه با آن سرعت سرسام آور در خیابان چه می کردید ؟ (البته امکانش دیگه نیست چون هر دو فوت نموده اند) (2878649) (alef-4)
 
علیرضا
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۰۸:۰۳
هر پروژه آی باید ارزیابی بشه تا نتیجه اون نشون دهنده موفقیت اون باشه واقعا" اگر درد دین یا درد انسانیت در مسئولین اینکار هست مثل کارهای اقتصادی که آخر سال تراز سود و زیان گرفته میشه تا نشان بده موفقیت کار تا چه حد بوده کارشناسان این کار هم میتونند صادقانه جدولی تهیه کنند و آمار و ارقام مربوطه را بنویسند و هزینه ها را دست آوردها را ووووووو بنویسند اگر نتیجه غلط بوده یا هدف گزاری غلط است یا روش غلط است یا مجریانش غلط عمل کردند و جز این راهی نیست مگر اینکه همینطور هزینه کنیم و مشغول باشیم و ورشکست شویم و خبردار هم نشویم. (2878803) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۰۸:۴۴
خسته نباشید. پدر ما را در آوردید تازه فهمیدید اشتباه کردید.
همین الان هم در خیلی شهرستانها روحانی محل پدر و مادر را تشویق به اجبار فرزندان نابالغ به نماز میکنند و این بازی مخرب و کشنده ایمان و اعتقاد همچنان ادامه دارد..... (2878804) (alef-4)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۱۱:۴۶
حجاب زوری و اجباری هیچ فایده ای و ارزشی نداره، دقیقا مثل اسلامیه که زوری باشه. حجاب باید از روی فکر و عقل انتخاب بشه، نه بخشنامه و دستور. مردم باید در انتخاب حجاب آزاد باشند.
توجه کنید که بدحجابی به مراتب بدتر و زشت تر از بی حجابیه. ای مسئولین این ره که می روید به ترکستان است!!!!!!!!!!!!!!!!! (2878811) (alef-4)
 
حامد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۸:۱۲:۴۶
کی گفته قران حجاب را برای زنان اجباری کرده او دروغ گو می باشد.
خوب بخوان قران را شاید بفهمی.
قران حجاب را برای زنان مومن واجب کرده. حالا برو اگر خودت معنی مومن را نمی دانی از کلام امیر مومنان بفهم مومن چه خصوصیاتی را دارد .
برای همین حرفهای این بنده خدا را درک نکردی وقیل وقال می کنی.
هیچگاه ایمه حجاب را اجباری نکردند دوباره مقاله را درست بخوان.
یا علی هنوز مطلومی (2878816) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۵۲:۰۵
خداوند دروغگویی و غیبت را هم بسیار مذموم شمرده و در جای جای قرآن امر به تقوا نموده است. پس چون گفتۀ خداست! باید از فردا هر کسی غیبت کرد به خاطر عدم توجه به قرآن سوار ون کرد و به ناکجا آباد برد!
در کجای قرآن برای بی حجابی حد تعیین شده است؟ اگر قرار بود از طریق تنبیهی و اجبار این کار صورت پذیرد حتماً خداوند برایش حد تعیین میکرد. این کار نیز چون بسیاری از منکراتی که در دین اسلام مذموم است باید از طریق ارشاد و تعالیم فرهنگی به مردم آموزش داده شود ولی برخورد تنبیهی اصلاً اسلامی نیست. افرادی که این امور را اجباری میدانند سوادشان نسبت به قرآن و گفته ها و فرامین خداوند کم است (2887624) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۰۲:۳۲
اصلا ربط دادن حجاب به موافقت با یه طیف سیاسی غلط است... من کسی را می شناسم خیلی حجاب دارد ولی بسیجی نیست...لین کارتون اشتباهه.. (2878919) (alef-4)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۱۰:۵۸
بنام خدا تیتری که انتخاب کرده اید اگر چه عین کلام آقای زائری است اما درست برخلاف محتوای مصاحبه ایشان است. (2878931) (alef-4)
 
راضیه
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۱۴:۴۶
جهان چون زلف وخط وخال وابروست که هرچیزی به جای خویش نیکوست طلبه محترم هرکدام ازاحکام الهی جداگانه موضوعیت داشته ولازم الاجراست نمی توان به بهانه نبود عدالت اجتماعی نماز وروزه وحج وخمس را تعطیل کرد شمامتولیان حجاب وامور فرهنگی باید کار خودشان را انجام دهند اقتصاددانان هم باید به امور معیشتی مردم بپردازند مگر درزمان رسوالله واءمه اطهار عدالت اجتماعی کامل برقرار شده بود آیا اجرای احکام دین را منوط به برقراری عدالت کرده ه بودند این بحث هاقدری فریبکارنه به نظر می آیند وبابرداشتن مانع قانونی بی حجابی تبعات فساد آن دامن خانواده های محجبه از جمله همسر ودختران نویسنده را هم خواهد گرفت خوب است این طلبه به قول خودش بی سواد درحضور علمای بزرگ اظهار فضل نکنند (2878935) (alef-4)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۳۵:۳۱
اینجا منفی نميشه داد؟ (2883631) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۵:۰۳:۵۱
راضیه خانم مطمئناً اگر شما حجابت واقعاً حجاب باشد و خمیره و اصلت درست باشد و نان حلال خورده باشی و به فرزندانت داده باشی، مطمئن باش بتبعات بی حجابی دامن تو و خانواده ات را نخواهد گرفت. اگر ریشه و خمیره خراب باشد نه در چادر که حتی اگر در پستو و صندوقخانه هم نگه اش داری، اصل خراب خود را نشان خواهد داد. چه بسا دختران بی حجابی را میشناختم که از بعضی از با حجابان امروزی با حیاتر و عفیف تر بودند. (2885309) (alef-11)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۱۹:۴۰:۴۷
عدالت اجتماعی خیلی مهم است. حتما باید با رسوخ سرمایه داری در فکر و ذهن و عمل مسئولین و مردم مقابله کرد. بانک ها باید رباخواری را قطع کنند. سیستم اقتصادی طبق قانون اساسی اصلاح شود. با کار فرهنگی جلوی اشرافیت گرفته شود. سرمایه افراد (مخصوصا مسئولین، کاسبان تحریم، تکنوکراتهای حاکم فعلی و گذشته، نخبگان اعم از پزشکان و اساتید دانشگاه و غیره) شفاف شود و قانون از کجا آورده ای برای همه اجرا شود. با مفاسد برخورد شود و با وضع مالیات ثروت ها تعدیل شوند. بعدش ان شاء الله درست میشه. (2878969) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۱۱:۴۵
الهی شکر که الف سرانجام راه صحیح بر خورد با مسا یل اجتماعی را پیداکرد. امیدوارم که همین نگرش در برسی مسایل سیاسی هم اعمال شود. ماهی را هر وقت از اب بگیری تازه است. (2879106) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۱:۱۲:۳۱
این آقای طلبه باید این استدلال خود را به خود خدا
مطرح می کرد و می پرسیدند ای خدایی که می گویی لااکراه فی الدین پس چرا
دستور می دهی زناکار را حد بزنند و شرابخوار را مجازات کنند و چرا ربا را
جنگ با خدا و پیامبر می نامی و... با حسایب باید خدا یک سری کارها را
به عنوان خوب و بد لیست می کرد و میگفت اما خواستید انجام بدهید
خواستید انجام ندهید! کسی کاری به کارتان ندارد!

حکایت این افراد در واقع حکایت کسانی است که به بخشی از دین ایمان می
آورند و به بخشی کافر می شوند:ان الذین یکفرون بالله و رسله و یریدون ان
یفرقوا بین الله و رسله و یقولون نؤ من ببعض و نکفر ببعض و یریدون ان
یتخذوا بین ذلک سبیلا اولئک هم الکافرون حقا

اساسا با تفسیر به رایی که ایشان از لااکراه فی الدین دارند ، دین یک
موجود سیال و بی هویتی است که به دلخواه افراد می تواند تغییر کند! در
این چه نیازی به دین؟ لااکراه فی الدین یعنی اینکه ذات دین به خودی خود
امری دوست داشتنی و فطری است و انسانها فطرتا اکراهی برای پذیرش دین
ندارند و وقتی رشد از غی مشخص باشد البته به طرف رشد کشیده می شوند مگر
کسانی که طاغوت و هوای نفس را بر خود حاکم کنند. در اینجا است که احکام
جهاد با طواغیت موضوعیت پیدا می کند.
توضیح به ایشان اینکه همه انسانها هم می دانند رانندگی اختیاری است اما
اگر کسی راننده شد و پشت خودرو نشست اطاعت از تک تک قوانین راهنمایی و
رانندگی برای او اجباری است.

انسانها آزادند بین انتخاب دین و کفر اما وقتی دین را انتخاب کردند باید
از قوانینش پیروی کنند. اتفاقا نه تنها در اسلام بلکه در آیین های مسیحی
و یهودی حجاب واجب است و زرتشتیان نیز از قبل از اسلام با حجاب بوده اند.
بی حجابی مال دین نیست. مال کفر است. میراث یونان و روم باستان است. کسی
نمی تواند بخواهد زیر سایه حکومت اسلام زندگی کنند و بخواهد از رفتارهای
بی فرهنگی غرب پیروی نماید. منطقا چنین رفتاری نشانه ناهنجاری است.

اشتباه دیگر جناب طلبه که نشان دهنده بی اطلاعی او از تاریخ اسلام است
آنجا است که می نویسد چرا در هیچ‌جای تاریخ نداریم که پیامبر اکرم و یا
یکی از ائمه مردم را اجبار به پوشش حجاب و یا سایر دستورات دین کرده
باشند؟
قطعا یک طلبه می داند که شخصی مانند امیرالمومنین علی علیه السلام می رفت
حتی خرماهای خوب و بد را با هم مخلوط می داند. می داند شلاق به دست می
ایستاد و اگر می دید کسانی مارماهی و ماهی های حرام گوشت را برای فروش می
آورند بزور مانعشان می شد. می دانست ایشان با قصاصون چه برخوردی داشت یا
با آن جوانی که به صورت نامحرم نگاه بد می کرد یا کسانی که قایل به
خدایییش شدند و چه بسیار است اخبار مربوط به صدر اول در تلاش پیامبر و
ائمه برای وادار کردن مردم با اطاعت از دستورات خدا.

اما البته در مورد حجاب ایشان چنین حبری نخواهد یافت. چرا که طلبه ها می
دانند قرآن حجاب را تنها برای زن آزاده واجب کرده و هدف آن راهم بیان
کرده است که ذلک ادنی ان یعرفن فلا یوذین
حال آنکه زنان برده لازم نبود موی سرشان ا بپوشانند و هیچ زن آزاده ای
نبود که بخواهد با بی حجاب شدن با کنیزان اشتباه شود و اتفاقا زنهای
آزاده هر چه بیشتر مقام و موقعیت داشتند بیشتر سعی می کردند خود را از
دسترس دید مردان دور نگاه دارند. حال آنکه زن برده قابل خرید و فروش است.
این است راز اینکه چرا در صدر اسلام چنین موردی پیش نیامد. توضیح بیشتر
اینکه بسیار اتفاقا افتاد گناهان یا سوالاتی که در زمان پیامبر واقع نشد
اما پس از ایشان واقع شد. مثلا برخی از انحرافات جنسی اولین بار زمان
حضرت علی علیه السلام بود که حکم تعزیر بر آنها جاری شد. چون موردی قبل
از آن گزارش نشده بود و مردم ندیده بودند. الان هم ما با پدیده ای رو به
رو هستیم که در زمان ائمه واقع نشد بی حجابی زنان آزاده و الان باید حاکم
شرع برایش تعزیر متناسبی وضع نماید.

امروزه بردگی از میان رفته است اما برده صفتی باقیست و اینکه زنانی که
خود را آزاده می دانند مایلند مانند کنیزان در معرض تماشا و تلذذ چشم
نامحرمان باشند پدیده ای جدید در میان مسلمانان و بلکه ادیان الهی است.
چنانچه تا دویست سال پیش زنان اروپا هم همگی با حجاب بودند. تصاویر زنان
زردتشتی و یهودی قرون گذشته نیز نشان می دهد دیده بی حجابی کاملا جدید
است. و قبلا نبوده است و باید برای برخورد با آن الان مانند همه محرماتی
که فاقد حد برآمده از نص هستند تعزیر قرار داد. (2879107) (alef-13)
 
بنده‎ی خدا (فیزیک‎دان)
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۳:۰۰:۳۸
این همه نوشتید؛ به انسان مسلمانی نسبت ناروا (=...به پاره ای کتاب ایمان آورده و به پاره از آن کفر می‎ورزند...) دادید. ولی ایکاش به یاد میاوردید که همان پروردگار به پیامبرش می‎فرماید: "پس پند ده اگر پند سود بخشد" (سوره اعلی، ایه 9). یعنی این گفته که "خانم حجابت را درست کن" باید در جان آدم ها بنشیند. واگرنه دو خیابان آن طرف‎تر حجاب به همان وضع قبلی که بدتر برمی‎گردد. شما هم مثلا پند داده‎اید اما جامعه بیش از آنکه اصلاح شده باشد خراب شده است!
دعوا برسر اعتقاد و ایمان نیست؛ برسر روش صحیح امر به معروف است که بیشتر منجر به منکر نشود؛ همین. (2879541) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۶:۵۶:۲۸
پس به نظرت هرکی حجاب داشت برده نیست و هرکی نداشت برده است؟تو خودت رو میتونی قانع کنی بانوشته هات؟فرمودی تصاویری که از زنان درقرون گذشته وجود داشت همه با حجاب بودن.اولا خداپدرت رو بیامرزه دوربین عکاسی از قرن نوزدهم اختراع شدو بقیه تصاویر همه غیرواقعی هستن.ثانیا حجاب رو چی تعریف میکنی؟شاید حجابی که مدنظرشماست پوشش کامل زن از سر تا پا باشه ولی برای بعضی فقط پوشاندن بدن کفایت کنه...من با حجاب اجباری به این شکلی که توکشورماست موافق نیستم چون این جبر باعث شده فلسفه باحجاب بودن زیرسوال بره یعنی کسی ازروی دلش حجاب نداره و این توهین به باحجاب واقعیه.بنده بیشتر به حجاب دل معتقدم چرا که به فرموده مولا علی(ع) جه بسا در هزاران دروازه رو بتوان فتح کرد ولی نتوان به به دل کسی به زور وارد شد...یا حق (2879585) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۱۰:۰۰
اینکه زنان ایرانی در قبل از اسلام حجاب داشتند، حقیقت ندارد. این از آن حرف‌هایی است که در سال‌های اخیر برای تبلیغ حجاب در تریبون‌های رسمی تکرار شده، ولی واقعیت ندارد. برای تبلیغ حجاب لازم نیست به دروغ متوسل شویم. این همه کتاب دربارۀ ایران قبل از اسلام وجود دارد. چرا باید حرفی بزنید که هیچ پایه و اساس علمی ندارد؟ در اواخر دوره ساسانی چند تا پادشاه زن داشتیم که عکس آنها روی سکه ها باقی مانده. هیچ کدام هم حجاب ندارند. (2879736) (alef-11)
 
راهی
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۱:۲۷:۰۶
امام حسین علیه سلام می فرمایند که اگر دین ندارید، آزاده باشید
برای خودت زن آزاده را به میل خودت معنا نکن (2880021) (alef-11)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۲:۰۴:۰۲
با سلام
من در روسیه زندگی می کنم. در اینجا قانون حجاب اجباری وجود ندارد اما اگر میزان لوازن و مواد آرایشی زنان کل مسکو را با هم جمع کنید به اندازه مقدار مصرف این مواد در سه چهار خیابان شهر تهران نمی شود. بروید فرهنگ مردم را درست کنید تا حجاب باطنی شود نه این که مانتو و روسری داشته باشد و چهره آرایش کرده اش از 10 متری خودنمایی کند. باور کنید که در اینجا اکثر قریب به اتفاق خانم ها لباس های متین و سنگین تری از خانم های تهرانی دارند. هیچکس هم آنها را مجبور به پوشیدن لباس با وقار و متناسب نمی کند و انتخاب خودشان است. (2880111) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۸:۵۹:۰۹
معلومه شما اطلاعات کافی در مورد کشوری که درش ساکنی و ایرانی که درش ساکن بودی رو نداری. روسیه یه کشور سردسیره ، مردمش به داشتن طبع سرد معروفن ، ایران یه کشور گرمسیره ، طبع مردم گرم و تنده ، آمریکای جنوبی هم دقیقا مثل ایران ، لذا مصرف لوازم آرایشی در کشورهای ایران و آمریکای جنوبی بالاست ، اما در کشورهای غربی و سردسیر پایین ، همچنین در کشورهای عربی هم آمار بالاست. (2883220) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۲۱:۳۲:۲۸
ودنمایی و فخرفروشی هیچ ربطی به سردسیری و گرمسیری ندارد. متاسفانه در کنار لجبازی، بیشتر این خانم ها علاقمند به خودنمایی هستند. دلیل استفاده زیاد از لوازم آرایش بی اعتقادی و علاقمندی آنها به خودنمایی است. (2886149) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۳۶:۳۸
چرا پس از 36 سال که از انقلاب اسلامی میگذرد به چنین روزی رسیده ایم؟ (2887573) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۰:۴۱:۳۵
محض رضای خدا برو یه کم تاریخ بخون (2881543) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۳:۳۸:۳۹
من نه فقیه هستم ونه صاحب نظر! اما به عنوان یک مسلمان که از عقل و شعور و توانایی مطالعه وبررسی برخوردار است میگویم که بعضی از مسائل میتواند به عنوان اصول و ذات دین در نظر گرفته شود و بعضی از مسائل حتی در قالب وحی جنبۀ عرضی داشته و بسته به دوره و زمانه و وضعییت اجتماعی و حتی فرهنگ یک قوم و ملت تغییر میکند. چنانچه دقت کنید بسیاری از قوانینی که در مورد مسائل روزمرۀ زندگی در قران آمده در جامعۀ آن روز عربستان متداول بوده و خداوند برای مردم آن دوره همان قوانین را با تعدیلاتی که قابل پذیرش برای همان مردم هم بتواند باشد بر پیغمبر وحی نمود. بعضی از مسائل هستند که بسته به زمان و مکان تغییر میکند و ذات دین نیستند. لذا بهتر است در آنها بازنگری شود. مسائل فرهنگی را به زور نمیتوان نهادینه کرد. و اجرای اجباری آنها که فکر نمیکنم دین اسلام هم چنین چیزی را بخواهد جز از درجۀ اعتبار و ارزش اانداختن بسیاری از ارزشها نیست. (2884912) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۵۲:۰۳
همیشه این کلمۀ "باید " است که کار را خراب میکند. استفاده از "باید" راحت است اما باید دید بازخورد آن چیست. شاید وقتی قدرت را در دست داریم خیلی راحت بتوانیم "باید" را پیاده کنیم. و احساس پیروزی هم کنیم. ولی آیا این راه حل نهایی است؟ آیا راههای بهتری وجود ندارد.
این دوست عزیز که میفرمایند در حکومت اسلامی باید مردم را مجبور به رعایت بعضی از کارها کرد. آیا در زمان حضرت علی علیه السلام هم حکمی در مورد حجاب بد حجابان آن دوران وجود داشته است؟
همیشه این کاسه های داغ تر از آش هستند که باعث بدبینی نسبت به همه چیز میشوند. (2885269) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۵۳:۵۱
آن حجابی که مد نظر شماست در مورد هیچیک از ادیان و در هیچ کجا وجود نداشته است. (2885278) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۴۱:۵۸
خوبه که خودت هم میگویی دویست سال پیش و یا قرون گذشته بقیۀ مردم دنیا اینگونه بوده اند. الان قرن 21 هست و مسائل با 200-300 سال پیش بسیار تغییر کرده اسن. نباید از مردم امروز انتظار داشته باشی که مثل قرون گذشته رفتار نمایند. در قرون پیش از اسب و الاغ برای مسافرت و رفت و آمد استفاده میشده پس امروز هم باید چنین کنیم؟ بعضی از مسائل هستند که ذات دین نیستند و باید مطابق زمان خودش انها را پیاده نمود. (2887594) (alef-11)
 
سحر
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۲:۴۵:۴۹
به نظر من بايد كار فرهنگي عميقي صورت بگيرد چرا كه حجاب زوري راهي براي كنترل بانوان در خانواده توسط جنس مذكر خانواده است .كه اون هم در صورت مستقل شدن دختران بازتاب منفي خود را نشان ميدهد در غير اين صورت به صورت عقده به نسل بعدي انتقال پيدا ميكند. (2879268) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۳:۰۷:۰۶
امشب که خانم ديويد کامرون را در تلويزيون خانه همسايه نگاه می کردم، متوجه شدم که از برخی باحجاب های وطنی بهتر است. (2879307) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۰:۴۲:۱۱
تلوزیون خانه همسایه رو خوب اومدی:)) (2881544) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۳:۴۳:۳۴
آقای زائری
حضرتعالی اگر براساس فتوای خودتان بی سواد هستید
لازم است به کسب علم و طلبگی مشغول شوی تا ... نظراتت از پشوانه علمی و شرعی برخوردار است اقدام به نظریه پردازی نمایید چراکه با این نظرات ...
برادر من اگر کشف حجاب و بی بندو باری در جامعه ازاد شود فکر می کنی ایا کسانی که بخواهند سالم زندگی کنند از شر مفسدین در امانند
افراد در محافل خصوصی در رعایت حجاب ازادند مثل خوردن روزه
مگر خوردن روزه در خفا و اشکارا از لحاظ تامین نیاز بدن فرقی دارد
چرا برای اولی (خفا)فقط مجازات اخروی (اگر بدون عذر باشد ) ولی برای دومی (آشکارا) چه با عذر و یا بدون عذر مجازات دنیوی هم هست
فرهنگ سازی و برخورد فرهنگی لازم است ولی کافی نیست
همین بستن کمربند ایمنی تا با جریمه سنگین همراه نشد عملی نشد آیا قبل از سختگیری فرهنگش نبود
کسانی که در جامعه ایجاد فساد میکنند نا آگاه نیستند که آگاهه شوند بلکه اینها پیاده نظام شیطانند که وظیفه ای جز به تباهی کشاندن جامعه را ندارند
برادر من اگر در حفظ و حراست از دین مردم وظیفه ای برایخود...پس وظیفه نابود کردن انرا هم بعهده مگیر (2879370) (alef-11)
 
هموطن
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۲۳:۴۵:۲۱
برادران ديگه از آيه قران واضح تر كه نداريم : (لا اكراه في دين) تموم شد رفت، بقيه اش فقط داستان و سلايق شخصي است (2879373) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۰:۲۵:۲۳
امام علی در نهج البلاغه میفرمایند:فرزند زمان خود باش! (2879432) (alef-11)
 
حمیدرضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۲:۲۸:۲۹
دوستان توجه کنن راه رفته غرب رو نرن، اونا هم به قول برخی منطقی فکر کردن و گفتن کلا آزاد کنیم عادی می شه، عادی که نشد هیچی آمار فساد و تجاوزشون روز به روز افزایش یافت، آمار فساد و تجاوز ما هم نتیجه آزادی های بی بند و بار برخی خانواده ها یا محافل اجتماعیست


این سنت خداست گناه باعث سقوط جامعه میشه نه صعود، کسی که میگه من هر جور دلم می خواد می پوشم هر کاری دلم می خواد می کنم، داره خود پرستی می کنه و آزادی دادن به این تفکر مثل آزاد کردن بت پرستی می مونه، دوستانی که ازین حرفا استقبال می کنن ان شا الله گوشی دستشونه (2879535) (alef-11)
 
ارش
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۶:۳۳:۲۲
افغانستان هم از ما بهتره (2879568) (alef-11)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۸:۰۷:۴۰
بالاخره حجاب اجباری لغو خواهد شد. دیر و زود داره اما سوخت شوز نداره (2879654) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۳۹:۳۸
باید منتظر ظهور آقا باشیم، چون ظاهرا زمان هیچ امامی اجباری نبوده! (2883639) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۴:۵۵:۳۶
اگر هم اجبار از بین برود همیشه مغزهای منجمدی وجود دارد که معتقدند باید به زور مردم را روانۀ بهشت نمایند. (2885289) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۳۱:۵۹
همیشه باید کاری که صحیح است را انجام داد. اگر تحت تأثیر افراد قشری قرار بگیریم باید شاهد پس رفت باشیم و با جامعۀ اخلاقی خداحافظی کنیم. (2887556) (alef-11)
 
بنده خدا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۸:۱۵:۱۶
در مصاحبه آقای زئری آیه قرآن اشتباه تایپ شده:
ولا تصبوا الذین کفروا فیصبوا الله عدوا بغیر علم (2879659) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۰۱:۲۱
بازار صحبت های شیک گرم است . کارشناس محترم که میگویند از منظر اسلام نمیشود حجاب را اجباری کرد ، بد نیست که یک سری هم به نظرات علما و مراجع بزنند تا شاید با فقه شیعه آشنا تر شوند و به قول خودشان از کم سوادی خارج شوند. (2879719) (alef-11)
 
رسول مشهدي
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۰۲:۵۱
حجاب اجباري در كشور ما يك قانون است .يعني قانونا بانوان محترم ملزم به رعايت حجاب هستند چه به آن اعتقاد داشته باشند و چه نداشته باشند. اگر كسي بر خلاف آن رفتار كند دچار چوب قانون ميشود.اما بايد در مورد كلمه اجبار در محافل علمي و حوزوي و قانوني بحث و تبادل نظر شود تا انشاءاله اين اجبار برداشته شده و بانوان محترم بنا به اعتقاد قلبي وديني خود حجاب را انتخاب كنند نه به ضرب و زور قانون.مانند ديگر واجبات دين مبين اسلام كه هيچ اجباري از طرف حاكميت اعمال نميشود. مثلا گرچه برخوردهاي سليقه اي در برخي ارگانها وجود دارد ولي هيچ ماده قانوني براي اجبار نماز وجود ندارد. (2879723) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۰۷:۳۷
همانطور که فشرده کردن فنر حجاب به این شدت و بدون کار فرهنگی در سالهای گذشته اشتباه بوده است ،اکنون نیز برداشتن یکباره فشار از رو ی این فنر میتواند باعث آسیب های جدی باشد.
افراط و تفریط در هر زمینه ای مایه سقوط است. (2879734) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۱۳:۳۶
کتاب حجاب استاد مطهری را مطالعه فرمایید. (2879741) (alef-11)
 
محم حسین پرهیزکار
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۱۶:۱۰
با سلام در مورد مسائلی که در این مقاله سوال شده است بنظرم با کمال احترام به پاسخ دهنده و عقاید سایرین ؛بهتر است کمی عمیق تر به مسائل نگاه شود. سوال اصلی اینست : " آیا وقتی قرارباشد به یک فرم و ظاهر خاصی در جامعه امکانات مادی تعلق بگیرد, آنگاه کسانیکه به این ظاهر و فرم آراسته می شوند غیر از ریاکاری رفتار دیگری دارند؟" و منظورم اینست که فقط وقتی میتوانیم بگوییم اشخاصی که عملِ خاصی را انجام میدهند؛ ریاکار نیستند , که این افراد در مقابل آن کار هیچ نفع مادی نبرند و بعلاوه مجبور باشند برایش هزینه اضافی هم بپردازند "درست مثل همان مثال تازه مسلمانانِ اروپایی!" که از خود مایه میگذارند و در مقابلش نفع مادی ای دریافت نمیکنند. « " والّا ,باورکنیم که اگر بغیر از این باشد مثل اسلام آوردن معاویه و ابوسفیان بخاطر پول و مال و اموال دنیوی؛ ریاکارانه است» و در نتیجه " آنقدر که ریاکاری به دین بطور کلی و به اسلام بطور اخص ضربه زده است ؛ هیچ دشمنی اینقدر مخرب نبوده است » و تاثیر مخرب ریاکاری در عمل به دین آنقدر زیاد است که بزرگان دینی.... اعمال دینی را از روی ریاکاری انجام بدهد زیرا اولی به خودش لطمه میزند , در حالیکه این دومی «منظور شخص ریاکار است » ضربه به دین و اعتقادات مردم میزند بخصوص اگر شخصی باشد که مورد احترام مردم هم باشد ؛ زیرا به محض اینکه معلوم شود در باطن چه شخصیت منفوری داشته و همه کارهارا بخاطر تزویر و ریا و مطامع دنیوی انجام داده است؛ اشخاصی که به او معتقد بودند همه از دین و مرامی که تبلیغ میکرده است بری می شوند». (2879747) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۲۴:۴۳
جای تعجب است شنیدن این حرف های منطقی از این جماعت !!! (2879772) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۳۷:۳۸
سلام موضوع حجاب و یا حجاب احباری سالهاست که مطرح است و انواع و اقسام راه حلها را کارشناسان محترم نیز مطرح نموده اند و مع الاسف هیچ کدام تا به امروز مفید واقع نشده یک روز رضا خان قلدر به زور چادر را از سر زنان جامعه ایران بر می دارد و زنان می خواهند با انواع مقاومتها حجابشان را حفظ کرده و موضوع چنان با اهمیت می شود که تا پای جان و حتی ضرب و شتم نیز می ایستند و روز دیگر در جامعه قانون حجاب اجباری وضع می گردد و باز زنان جامعه ما مقاومت می کنند حتی با اعمال قانون و ضرب و شتم و ..... عجب داستان عجیبی است ! بعضی از خانمه به حجاب عشق می ورزند وآن را محدودیت نمی دانند و بدون داشتنش احساس بدی دارند و از سوی دیگر تعدادی از محجبه بودن بیزانرند آن را مخل آزادی فردی می دانند و مدعی اند که در دین اجباری بر حفظ حجاب نیست .....اما آیا واقعا زنان جامعه ایران که روزگاری از پادشاهان و سلاطین این مملک بوده اند (ایرانبان اشاره به کتاب سرزمین جاوید) و این حس حقارت را با حیا در برابر مرد جبران می کنند ! ولی آیا مردان جامعه ما در مواجهه با زنان مقتدر و مدیر و سرسخت که به هیچ عنوان در برابر مردان چنین حس حقارتی را ندارند که البته تعدادشان کم نیست چه عکس العملی نشان می دهند آیا پذیرا خواهند بود ؟ یا تلاش می کنند تا به رسم غلط و برداشت اشتباه از زن او را ب....تا اقفتدار خویش را همواره حفظ نمایند ؟ آیا وقت آن نرسیده که بپذیریم که مردان بواسطه باوری غلط صرفا زنان را مستحق حجاب می دانند و خود بری از آنند ؟ آیا وقت آن نرسیده تا بپذیریم مردان جامعه مسلمان امروز ما نیز چون سایر مردان جوامع غربی ( البته به ادعای بسیاری از کارشناسان ) دیدی ابزاری نسبت به زن دارند؟
آیا وقت آن نرسیده که حفظ حجاب را به اختیار و انتخاب زنان جامعه مان واگذار نمائیم تا به عنوان یک انسان در انتخاب خود آزاد باشند؟ چطور وقتی مسئول ارشد کشورمان می گوید وظیفه پلیس اجرای قانون است نه اجرای شرع عده ای با استدلال اینکه قانون ما جدای از شرع ما نیست فریاد اعتراض سر می دهند اما نمی پرسند قانون حجاب اجباری از کجای دین آمده؟! (2879795) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۴۰:۵۶
رسالت پیامبران و دین برای ابلاغ بود نه اجبار یعنی دمکراسی واقعی همان که کشورهای غربی فهمیدند و قانون ازادی برای این است که آزادی دیگران سلب نشود و امنیت مردم و جامعه را تامین کند نه حجاب که یک امر شخصی است.
قران بطور کامل بر همین امر تاکید دارد:
لا اکراه فی دین
و اينكه قرآن را بخوانم پس هر كه راه يابد تنها به سود خود راه يافته است و هر كه گمراه شود بگو من فقط از هشداردهندگانم(نمل۹۲)
و اگر تكذيب كنيد پس به یقین امتهاى پيش از شما هم تكذيب كردند و بر پيامبر جز ابلاغ آشكار [وظيفه‏اى] نيست(۱۸)
ما تو را بر ايشان نگهبان نفرستاده‏ايم(۸۰نسا)
آيا جز ابلاغ آشكار بر پيامبران وظيفه‏اى است (۳۵)لَّسْتُ عَلَيْكُم بِوَكِيلٍ﴿۶۶ انعام﴾بگو من بر شما نگهبان نيستم(۶۶)
خدا بر ايشان نگهبان است و تو بر آنان وکیل نيستى(شوری۶)
هر كس هدايت‏شود به سود خود اوست و هر كس بيراهه رود تنها به زيان خودش گمراه مى‏شود و تو بر آنها وكيل نيستى(۴۱زمر)یونس108 (2879803) (alef-11)
 
ایلیا
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۰۷:۱۴
اشکال این عقیده اینست که " بی حجاب را بیمار تلقی میکند و البته یک بیماری که بیماریش مسری است!" در حالیکه بی حجابی در زمان قبل از انقلاب بیش از امروز بود و کسی هم به بیحجابها تعرض نمیکرد و بلکه اشخاص با غیرت بیشتر از امروز بودند؛ بهتر است ببینیم چرا امروزه اینقدر بیماریهای روانی در جامعه بیشتر شده است!؟ آیا این معضل بخاطر این نیست که بجای اینکه فکر مردم را درست کنیم ؛ آنرا خراب کرده ایم؟ آیا اینکه فکر کنیم " اگر کسی به یک بی حجاب نگاه کند ؛ موجب حرام شده است, «فکر خطایی نیست» ؟" آیا مردم در قبل از انقلاب بهتر فکر نمی کردند؟ " منظورم اینست که قبل از انقلاب یادم هست که جوانها و بزرگترهای ما سعی میکردند ناموس مردم را ناموس خود بدانند و غیرتشان این بود که ناموس مردم مثل خواهر و مادر خودشان است!" اما امروز جوانها فکرشان اینست که " ناموس مردم را به هیچ وجه من الوجوهی مانند خواهر یا مادر خودشان ندانند و مانند «نامحرمی» بدانند که امکان هر فکری درموردش میشود کرد!!!!" کدام این افکار در این سالها نهادینه تر شده است و چرا؟

آیا وقتی مدام به ناموس مردم با زور و فشار بخواهید تحکم کنید و به مردان بخواهید با ارعاب حریمی تحمیل کنید که " تو نمیتوانی فکرت را و قلبت را نگه داری!" یا اینکه "تو افکارت آلوده است و نگاهت آلوده است و برای اینکه نگاهت و آلودگی ات به دیگران منتقل نشود باید دور تو حصار و دیوار بکشیم!" اینطوری میشود اورا اصلاح کرد!؟

اگر میشد؛ مثل این بود که بشود بایک کاسه ماست دریای جنوب را به دوغ تبدیل کنیم! (2879846) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۰:۳۸:۱۸
پاراگراف 3 تا مونده احر خیلی خوب بود همان خدای که... فقط مشخص نکردید کدوم متن از کدوم شخص بود! جواب اخر هم جالب بود همانطور که..!! (2879909) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۱۴:۱۹:۰۲
او معتقد است حکومت اسلامی اولویت‌های مهم تری نسبت به حجاب دارد؛ عدالت اجتماعی، مبارزه با سرمایه داری و ایجاد سلامت اقتصادی با رفع معضلاتی همچون رشوه و ربا و اختلاس که البته آن‌ها را ریشه بی عفتی در جامعه می‌داند.
---------------------------------------------------------------------------------
وقتی عدالت علی که همان عدالت اجتماعی اسلامی است پیاده شود قطعا مشکل بد حجابی نیز مرتفع خواهد شد.
همین الان تا میخواهی به یک بد حجاب بگی این چه وضعشه ، چی میگه؟ میگه همه چیزتون درست شده و مانده حجاب من؟!؟! (2880472) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۲۰:۲۰:۵۸
به نظر من امثال آقای زائری درست بحث نمیکنند. جایگاه فقیه رو با یک معلم تربیتی اشتباه گرفتند. برای همین حرفهای امثال ایشان چندان نتیجه ای نداره. به نظر من باید ریشه ای بحث کرد. اگر حجاب اجباری رفع شه، مسائل آقای زائری حل میشه؟ در مورد آرایش پسرها و دخترها چی؟ در مورد موسیقی زیرزمینی یا روزمینی چی؟ آیا حکومت اجازه داره با اونها مخالفت کنه؟ به نظر من همه این مسائل از یک جنس هستند. سوال اصلی این هست که آیا حاکمیت یا فقیه حق داره در جاهایی که معتقده مفسده آمیزه، تعزیر کنه؟ مثلا معتقد باشه چون عدم رعایت حجاب مفسده آمیزه، پس بی حجابی تعزیر داره؟

به نظرم کل اختلاف بر سر همین مسئله تعزیر است. عمدتا معتقدند که هر جا هر کسی مرتکب کبیره ای شد، حاکم یا قاضی میتونه به دلیل «حفظ نظم» تعزیرش کنه. ولی برخی هم معتقدند که تعزیر فقط در جایی هست که دلیلی از شارع بر ضرورت تأدیب در اون موضوع خاص وارد شده، هر چند مقدار تأدیب مشخص نشده باشه. امثال آقای زائری باید در این موضوع بحث کنند. (2881160) (alef-13)
 
ایلیا
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۸:۳۹:۲۲
با سلام خدمت شما برادر یا خواهر بزرگوار ؛بنظرم امر به برخی از ما مشتبه شده باشد. اولا هر کسی در قبال خداوند خودش مسئول است و کسی را در «گور» دیگران نمی گذارند. در ثانی قضاوت وظیفه بشر نیست بخصوص قضاوت در مورد آخرت و آینده اخروی اشخاص کاملا غلط است. شما از کجا میدانید چه کسی «کبیره » مرتکب شده است؟
آیا « دروغ» که صراحتا در تمام ادیان توحیدی به عنوان کبیره ذکر شده است, را کسی در این .....مورد نظر شما ؛ تعزیر کرده است تاکنون؟!! آیا «ربا» و «رانتخواری» و « فساد مالی» را که در اصل دزدی از بیت المال و « حق الناس» بزرگی است را در موردشان «حد» جاری کرده اند؟؟!! ویا فقط ....بیچاره را بلدیم زور بگوییم و گردن بزنیم؟؟؟! آیا میدانید «ریاکاری و عوام فریبی» از مشخصات «منافقین» است؟؟؟؟ آیا میدانید تظاهر به دینداری « بدتر از ناموس فروشی است» آیا میدانید لطمه ای که یک آدم ظاهر الصلاح که در عمل برای پنهان کردن اعمال کثیفش و بهرمندی دنیوی ؛ از ظاهر محجبه و یا مومنه استفاده میکند؛ به دین و پیروان دین میزند هزار برابر بیشتر از کسی است که ظاهر و باطنش یکی است!!؟؟؟
امام صادق (ع) می فرماید : " کسی که حق را بپوشاند بزودی در تاریکی جهل خواهد غلطتید"
ما نمیتوانیم از ظاهر اشخاص آنهارا قضاوت کنیم! (2881756) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۳:۴۲:۱۵
اگه خواستی نتیجه بحث اون آقا را ببینی یه نگاهی به یادداشت های خوانندگان مقاله بنداز و آمار موافقان و مخالفان را ببین (2883646) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۲:۵۹
آیا مفسده هایی چون دزدی و دروغ و ربا و مال یتیم خوردن، بی عدالتی و ..... که در قران به مراتب بسیار بیشتر روی آنها تأکید شده است به اندازۀ حجاب که حدود آن زیر سؤال است و خیلی جزئی در قران اشاره شده است برای آقایان فقها مهم است؟
آیا ....مسلمان که اگر بی حجابی راببینند انواع و اقسام تظاهرات و اعتراض و وااسلاما را سر میدهند در قبال این قبیل کارها هم به همین اندازه حس دینی و مسلمانی اشان جریحه دار میشود؟ و عکس العمل نشان میدهند؟
در همه چیز متأسفانه به جای اینکه اسلام مبنا باشد، سلیقه های فردی جایگزین شده است. و متأسفانه مسائل کم اهمییت تر بزرگ و مسائل مهم تر تحت الشعاع مسائل کم اهمییت تر قرار گرفته است. متأسفانه .... فقط محدود به یک مسئلۀ ظاهری کرده اند. انگار که اسلام یعنی فقط حجاب زنان و بس (2884866) (alef-11)
 
محمدرضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۸:۱۹:۲۷
آخرش به حرفای مهندس مشایی رسیدید. این صحبتها رو مهندس خیلی وقت پیش در رسانه ها می کردند ولی همه مخلفت کردند و اگر یادتان باشد به ایشان تهمت های زیادی زدند. (2881728) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۸:۲۵:۵۱
خدا وکیلی به من یکی بگن به زور باید این چلو کباب رو بخوری و هی توسری هم بهم بزنن حاضرم همون اشکنه بخورم ولی چلو کباب زوری نخورم حجاب هم همینه توی همه دنیا یا محجبه داریم و یا بی حجاب این حد وسط یعنی بد حجاب رو مسئولین ا...درست کردن بخاطر حجاب اجباری (2881737) (alef-11)
 
حمیدرضا
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۰:۰۷:۴۵
باسلام و احترام به جناب حجت الاسلام زائری و تشکر از دیدگاه تمامی عزیزان
پیشنهاد این حقیر اینه که چقدر خوبه برخی از مراجع تقلید در خصوص تمامی این نظرات یک جمع بندی داشته باشند ..... چون مطالب هم خیلی متنوع است و هم بسیار ظریف و مهمه
به هر حال طرح این گونه مسائل از سوی شاگردانشان یک چالش اجتماعی در دنیای سیاست زده ما محسوب می شه و از اون نوع بازخوردهایی است که حتما ورود مراجع برای بازتعریف و منطقی کردن این موضوع باشند ....
خیلی خوبه که چنین مسائلی طرح می شه تا راهگشای حل یک مشکل که ذهن تمامی خانواده ها را با خود درگیر کرده بشه ...
حمیدرضا (2881952) (alef-11)
 
م
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۱:۵۲:۳۴
هر چیزی سر جای خودش (2882285) (alef-13)
 
ایلیا
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۱۴:۱۰:۰۸
لطفا پیامهای مرا سانسور نکنید! و به حق آزادی بیان احترام بگذارید. (2882582) (alef-13)
 
صادق
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۲۶:۰۶
ایشون با ذات برخورد با بی حجابی مشکل دارن.به خدا منم میگم فساد و اختلاس و ربا و 100 تا چیز دیگه هست و کم نیست.هیچکس نگفته همه چی خوبه و فقط حجاب مونده.ولی اخه حجاب چه ربطی به فساد اقتصادی داره؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!چه ربطی به گرونی و 100 تا چیز دیگه داره.من نمیگم با بدحجابی برخورد درستی شده یا نشده چون کارشناس نیستم.نمیگم افراط شده یا تفریط چون کارم این نیست.اما میگم باید با بدحجابی برخورد شه نه با برخورد بد بلکه محترمانه.ولی خداوکیلی چی شده که این اندیشه اینقدر مد شده که رییس جمهور و اقای هاشمی و قبلش ایشون در رسانه گفتن.چی شده که میگن با بی حجابی برخورد نکنید بجاش برید سراغ اقتصاد و ... .خداوکیلی خداوکیلی.قسم دارم به خدات میخورم بی تعصب به من بگو این دو چه ربطی دارن.من میگم برخورد با بدحابی کار یه قسمت کوچیک تو نیرو انتظامی هست و مبارزه با فساد کار یه قسمت کاملا نامربوط با این قسمت در نیروی انتظامی و وزارت اقتصاد و ستاد مبارزه با فساد و 100 تا ستاد عجیب دیگه.منظور چیه.منظور اینه که نیروانتظامی بخش حجابو تعطیل کنه بجاش بخش مبارزه با فساد اقتصادی رو بزرگتر کنه؟؟!!نمی فهمم.به نطرم این حرف فقط عوام فریبه. میگن حرف دل مردمو میزنه.یه نفر عادل پیدا شو .... .من حتی از برخورد با بیحجابی اصلا کاری ندارم.ولی این استدلال سفسطه است.عوام فریبه.گول زننده است.ساده لوحانه و سفیهانه.به خدا قسمت میدم فقط بگو این استدلال اصلش درسته یا غلطه.بدون توجه به هیچ گرایش سیاسی. (2883508) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۲۹:۴۴
کلمۀ "برخورد "خودبخود بار منفی دارد. لذا تا زمانی که از این ادبیات و این شیوه ها استفاده میشود به هیچ عنوان قصد بنا نهادن ساختار و بنیان صحیح را در جامعه نداریم . فقط میخواهیم کاری برای خالی نبودن عریضه انجام دهیم . اگر حجاب اجباری میتوانست کارساز باشد مثل بسیاری از منکرات دیگر که برخورد تنبیهی و یا فیزیکی برایش در نظر گرفته اند(مثل دزدی و ...که برایش در قرآن حد تعیین شده) ،خداوند در قرآن شرایط برخورد با فرد بد حجاب را تعیین میکرد. و یا امیر المؤمنین دستوراتی برای بلاد اسلامی برای برخورد با افراد خاطی از نظر حجاب تعیین میکردند. ن فوراً نگویید قبلاً همۀ زنان با حجاب بودند ؛ زیرا اصلاً چنین نبوده. (2887549) (alef-11)
 
وحید
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۲۲:۵۸:۴۸
مطلب بسیار مفیدی بود. املای یکی از آیات قرآن استفاده شده در متن اشتباه نوشته شده.‌ صحیحش اینه:
«وَلاَ تَسُبُّواْ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ فَيَسُبُّواْ اللّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ كَذَلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِم مَّرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ» (2883576) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۰۱:۰۴:۰۵
حالا لطفا جهت اطلاع ما بی اطلاع ها که تا بحال در مورد شهید شدن کسانی بخاطر داشتن حجاب نشنیده بودیم. اسم یکی دو تا از این خانم ها را بیاورید که ما برویم در گوگل دنبالشون بگردیم ببینم کجا آدم ها را بخاطر داشتن حجاب کشتن؟ (2883720) (alef-11)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۳-۲۱ ۱۵:۵۵:۵۸
نمونه اش سمیه کردستان که به خاطر پوشش چادر توسط مجاهدین خلق به اتهام جاسوس حکومت بودن، تحت شکنجه کشته شد یا برخی زنان شهید در عصر کشف حجاب (2956811) (alef-11)
 
ایلیا
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۰۸:۲۴:۳۸
شما نظرات سانسور شده مرا منتشر کنید! توهین شما قابل تحمل نیست و در صورت عدم توجه به درخواست اینجانب حق خودرا بصورت رسانه ای محفوظ میدانم در طی روز های گذشت ذیل این مطلب سه کامنت یا پیام گذاشته ام متاسفانه هیچکدام را منتشر نمیکنید و بجز سانسور علت دیگری برای آن متصور نیست زیرا دیدگاهی متفاوت از سایر کامنتهاست و نمیتوانید بگویید که پیام بدلیل تکراری بودن منتشر نمیشود و ضمنا در پیامهای مذکور نه به کسی توهین شده است و نه هتاکی یا بی احترامی شده است. لذا تنها به دلیل یا دلایل شخصی مورد سانسور قرار گرفته است. تیغ سانسورتان را از روی نظرات مخاطبین بردارید. (2883885) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۳:۱۱:۳۲
fبر خلاف اینکه همیشه شعار میدادیم استفاده ابزاری از زنان و مردان خلاف است در اینجا نیز باید اذعان داشت با حجاب اجباری از زنان استفاده ابزاری شده است.
من قبل از انقلاب با مطالعۀ کتابهای استاد مطهری از روی آگاهی حجاب را انتخاب کردم. ولی آیا زنان و دختران در جمهوری اسلامی با انتخاب خودشان میتوانند حجاب یا بی حجابی را انتخاب کنند؟؟؟
پس شعار دوم انقلاب که آزادی بود چه میشود؟
استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی
اگر میگویند این در راستای اسلامی شدن است. اصلاً صحیح نیست چون حجابی که با انتخاب و آگاهی نباشد آبروی محجبه ها را میبرد و حجاب را از ارزش می اندازد.
آیا شما این حجاب های اجباری را حجاب میدانید؟؟؟
ما ایرانیها یک اخلاق بد داریم که هیچوقت حاضر به قبول اشتباهاتمان و بازنگری در کارهای اشتباهمان نیستیم (2884832) (alef-11)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۱۶:۱۴:۵۴
اقای زایری شما فقط بلدی مشکلات بگی خب راه حلش را هم بگو .... (2885555) (alef-11)
 
مقدسه
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۳:۲۴:۱۰
حجاب محدویت وندیدن زن نیست حجاب باعث می شود جاذبیت جنسیتی او دیده نشود تا اینکه بعد حقیقی ،معنوی وروحانی زن دیده شود. جناب آقای زایری یک سءوال از شما دارم شما به عنوان روحانی باید تبایغ حجاب به عنوان یکی اازمهمترین مواردی که حفظ وصیانت زن وجامعه مفید است تبلیغ نماییداگر زیادنسبت به حجاب تاکید شده است به خاطر اهمیت آنست که خیلی تاثیر گذار روی عوامل آسب پذیر اجتماعی است درضمن کی گفته به مسایل و مشکلات عدالت اجتماعی اهمیت ندار د به آنها رسیدگی نشود شما باین صحبتها و فیلمهیتان وسیله ای شده است برای افراد سود جو وبد حجاب در واتس اپ وغیره بر علیه حجاب تبلیغ کنند به جای اینکه راهکار بدهید این سخنان می گویید شما جوابگوی خدا و ایمه اطهار بایدباشید چون روحانی وکارشناس هستید و خدا فرصتی به شما داده از تریبون رسانه ها تبلیغ کنید در ضمن کجا اجباری انقدر با پوشش نامناسب وبدبیرون می روند که بدتر از بی حجاب است جامعه مال همه است نباید ازادگی دیگران از انها سلب کنیم یک جمله باید گفت حجاب وحیا رفت عدالت و غیره هم با آن خواهد رفت (2887532) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۴:۵۹:۰۷
حتماً و حتماً کتاب حجاب شرعی در عصر پیامبر که توسط آقای امیر ترکاشوند نوشته شده و کار تحقیقی انجام داده اند را بخوانید. (2887821) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۱۵:۰۲:۴۲
اجبار به حجاب اصالت نداشته و بی ریشه و حاصل تندروی است متون دینی و تاریخی هیچ شاهدی از اجبار به حجاب در سده اول تاریخ اسلام ندارد مردم آن زمان به زنان بی حجاب حتی آنهایی که بیشتر از سر و گردنشان برهنه بود پذیرش داشت و آن زمان کسی پیدا نمی شد برای توجیه حجاب اجباری هزار و یک دلیل بتراشد اگز مسئله حجاب استاد شهید مطهری را مرور کنید کلمه و جمله ای در تایید اجبار به حجاب پیدا نمی کنید. (2887835) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۱۲:۲۱:۵۰
پوشش بدن لازم ولي
پوشش سر و گردن مستحب شرعي است... عدم وجوب پوشاندن سر و گردن زنان
برده ي مسلمان (كه مقتضاي دلايل نقلي معتبر و گرايشي اجماعي است) نشانگر اين امر
بسيار مهم است كه؛ در مرئي و منظر بودن سر و گردن هر زن مسلماني، حرام نيست. به
عبارت ديگر؛ نه زن بودن و نه مسلمان بودنِ زن دليل وجوب پوشش سر و گردن نيست.
چرا كه زنان برده ي مسلمان هم "زن" و هم "مسلمان" بودند و پوشش سر و گردن (و
حتّي برخي اجزاي ديگر بدن، بنا بر اظهارات صريح برخي فقهاء) بر آنان واجب نبود.
حتّي برخي معتقد به كراهت يا حرمت پوشش سر براي زنان برده ي مسلمان بوده اند. و پوشاندن سر و گردن از جانب آنان حرام بوده است. (2889321) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۱۲:۲۷:۴۸
عباراتی از ابن براج، صا حب جواهر، سبزواري، صاحب مدارك، مجلسي، نراقي و مقدس اردبيلي وجود دارد ،مبني بر لازم نبودن ستر مو (يا بخشي از آن) و گردن . و همچنين عدم دلالت آيات جلباب و خمار بر وجوب ستر مو را مورد توجه قرار ميدهند . لذا مقتضاي جمع دلالي و ضرورت اعمال آن در اين مسأله، نتيجه اي جز پذيرفتن حكم استحباب پوشش سر و گردن را در پي نخواهد داشت.
{ لذا پوشاندن بدن لازم ( سینه ودامن) و پوشاندن سر وگردن مستحب است} (2889342) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۱۲:۵۰:۱۸
جهت اطلاع دوستانی که نگران تعیین محدودۀ پوشش زنان پس از برداشتن قانون حجاب که اصلاً جنبۀ شرعی ندارد هستند باید گفت، میتوان محدوه هایی که لازم و واجب است از نظر اسلام و بسیاری از فقها بدان اذعان دارند را قانوناً اجباری نمود و در مورد محدوده هایی که پوشاندن آنها مستحب است تبلیغ و فرهنگ سازی شود. نگران نباشد حداقل اینکه این دنیای پر از نیرنگ و ریایی که برای خودمان ساخته ایم اندکی فاصله میگیریم (2889399) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۱۲:۵۱:۱۲
بهترین مسلمانان جهان را در مالزی و اندونزی می توانید ببینید.
در آنجا حجاب اجباری نیست. خانم های با حجاب کامل و با دامن کوتاه و بی حجاب با هم در یک کلاس درس می خوانند و در یک اداره کار می کنند.
در تمام اوقات شب و روز هم از امنیت کامل برخوردارند.

مشکل ما این است که هنوز فهم درستی از دین نداریم و به ظواهر توچه می کنیم.
... (2889403) (alef-11)
 
رستمی
۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۰۲:۲۲:۴۹
حجاب واجب است یا نیست ? جواب این سوال ربطی به آقای زائری ندارد چون فقها باید بگویند وایشان در این جایگاه نیستند و سخنانشان ذوقی وشخصی است در حد طرح فرضیه است نه بیشتر (2994456) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.