نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 385966
پیچیده تر شدن جنگ در سوریه و اهداف اردوغان از تصرف جرابلس
بخش بین الملل الف، ۷ شهریور ۹۵
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۵۹
بعد از گذشت پنج سال از جنگ سوریه تغییر و تحولات جدیدی در عرصه میدانی در هفته های اخیر به وقوع پیوسته است. اتفاقات جدید بیش از آن که چشم انداز پایان درگیری ها را ترسیم کند حاکی از پیچیده تر شدن و طولانی تر شدن بحران می باشد.

دو روز قبل ارتش سوریه توانست شهرک داریا را که از سوی تروریست ها به عنوان نماد «انقلاب» علیه بشار اسد معرفی می شد تصرف کند. بازپس گیری داریا ضربه ای اساسی به تروریست ها وارد کرد و نشان داد دولت سوریه توانسته امنیت در غرب استان دمشق را به طور کامل برقرار سازد.

از سویی دیگر نبرد در حلب همچنان در جریان است و تروریست های تکفیری در پی شکستن محاصره و عقب راندن نیروهای مقاومت هستند. در جدیدترین تحول شبکه تلویزیونی المیادین گزارش داد: استفان دمیستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه تاکید کرد که همه طرف های درگیر در سوریه باید با ورود کمک های انسان دوستانه به حلب از طریق جاده کاستلو موافقت و همکاری کنند.

در تحولی دیگر، هفته قبل نیروهای ویژه ترکیه همراه با تروریست ها و پشتیبانی جنگنده های ائتلاف در عملیاتی موسوم به سپر فرات توانستند شهر جرابلس را در مناطق مرزی شمال سوریه تصرف کنند. نیروهای داعش که شهر جرابلس را در اختیار داشتند بدون هیچ گونه مقاومتی شهر را تحویل نیروهای آنکارا دادند و به همین دلیل ترکیه توانست ظرف چند ساعت این شهر را به صورت کامل تحت کنترل خود در بیاورد.

عملیات ترکیه در خاک سوریه هنوز ادامه دارد و رسانه ها از اضافه شدن تجهیزات و نیروهای نظامی جدید خبر می دهند. اگر چه رجب طیب اردوغان طی سخنرانی خود در پارلمان این کشور ادعا کرد که عملیات سپر فرات در شمال سوریه در پی از بین بردن خطرات ناشی از فعالیت‌های داعش و حزب اتحاد دموکراتیک کردی می باشد اما به نظر می رسد این سخن تنها از باب توجیه و مشروعیت دادن به دخالت ترکیه در سوریه عنوان شده است.

باید گفت مهم ترین هدف ترکیه از لشکرکشی به سوریه ممانعت از پیشروی کردها و جلوگیری از تصرف شهرهای بیشتر و اعلام خودمختاری و فدرالی شدن سوریه می باشد. اتفاقی که همیشه ترکیه از آن به عنوان خط قرمز خود نام برده و در صورت تحقق، کابوسی برای آینده این کشور رقم خواهد زد. در واقع اردوغان با تصرف حسکه و مشاهده پیشروی کردها در شمال سوریه بدنبال آن بود با تصرف جرابلس و مناطق اطراف آن نوار پیروزی کردها را قطع نماید تا از تکمیل منطقه کردی و اعلام استقلال آن در جنوب ترکیه خودداری کند.

در این راستا ترکیه اعلام کرده است مواضع نيروهاي كرد را( از جمله حزب اتحاد دموكراتيك كرد و يگان‌هاي مدافع خلق كه تركيه آنها را سازمان تروريستي مي‌ داند) را هدف قرار داده است؛ چرا که آنها به درخواست آنکارا برای عقب کشیدن نیروهایشان توجهی نکرده اند. در این راستا دیروز اعلام شد که هواپیماهای جنگی ترکیه مواضع کردها را در شهر جرابلس بمباران کرده است.

حمله آنکارا به شمال سوریه در حالی رخ داد که جو بایدن در ترکیه حضور داشت و به همین دلیل بسیاری همزمانی این دو اتفاق را نشان دهنده توافق طرفین بر ایجاد محدودیت علیه کردها دانستند. بویژه این که معاون رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بینالی یلدریم، نخست وزیر ترکیه گفت: آمریکا به کردهای سوریه گفته است در صورتی که به غرب رودخانه فرات پیشروی کنند به هیچ وجه مورد حمایت آمریکا قرار نخواهند گرفت.

خبرگزاری رویترز نیز روز پنج شنبه به نقل از منابعی در وزارت امور خارجۀ ترکیه نوشت جان کری در تماس تلفنی با مولود چاووش‌اوغلو گفته است که نیروهای کرد تحت حمایت امریکا در حال عقب‌‎نشینی به سمت شرق رود فرات هستند. عقب نشینی کردها به شرق رود فرات به منزله شکست رویای کردها برای متصل کردن کوبانی به عفرین و تشکیل منطقه کردی می باشد.

گفتنی است تا پیش از این آمریکا به شدت طرفدار تسلیح و تجهیز کردها و استفاده از آن ها برای مقابله با تروریست ها بود.

درباره اتخاذ سیاست جدید آمریکا در قبال کردها حدس و گمانه هایی مطرح شده است. از جمله این که ترکیه با استفاده از نارضایتی خود از حضور فتح الله گولن در ایالات متحده، آمریکا را مجبور یا مجاب کرده است تا از حمایت کردها دست بردارد تا آنکارا از ایجاد منطقه کردی در نزدیکی مرزهای خود جلوگیری کند. عده ای نیز از سیاست یکی به نعل و یکی به میخ آمریکا یاد می کنند تا این گونه موازنه را در شمال سوریه در راستای عدم برتری و تسلط هیچ کدام از طرفین برقرار سازد و به ادامه درگیری ها کمک کند. فارغ از این مسائل سیاست جدید آمریکا سبب ناخشنودی کردهای سوریه خواهد شد که به پشتوانه حمایت واشنگتن مشغول پیشروی به سمت مرزهای ترکیه بودند.

در تحولی دیگر رسانه ها از تشکیل گروهی شبه نظامی به نام سرای القادسیه در نزدیکی تل ابیض با کمک دولت ترکیه خبر می دهند. این گروه شبه نظامی هدف خود را مبارزه با یگان های مدافع خلق کرد و تصرف تل ابیض که در اشغال نیروهای دموکراتیک سوریه است عنوان کرده اند.

با این اوصاف باید گفت ورود ترکیه به جنگ و کمک به تصرف جرابلس توسط تروریست ها بحران سوریه را بیش از پیش پیچیده خواهد کرد؛ بحرانی که در آن بازیگران مختلف با اهداف متفاوت و متعارض حضور دارند. به نظر می رسد ترکیه در یک طرح کلی خواهان ایفای نقشی مهم تر در بحران سوریه می باشد. بازی جدید اردوغان نیز اگر چه احتمالاً با رضایت آمریکا و روسیه صورت می گیرد اما در نهایت به طولانی تر شدن بحران سوریه کمک می کند و ممکن است تبعاتی برای آنکارا نیز به همراه داشته باشد. به خصوص این که صالح مسلم، رهبر اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه درباره عواقب ماجراجویی ترکیه در شمال سوریه و افتادن در باتلاق این کشور هشدار داده و تأکید کرده است ارتش ترکیه با ورود به شمال سوریه متحمل شکستهای فراوانی خواهد شد. شورای نظامی جرابلس و منبج نیز اعلام کرده اند که برای مقابله با طرح‌های تجاوزکارانه ترکیه آماده هستند.
 
کلمات کلیدی : سوریه+ترکیه+اردوغان+جرابلس
 
عادل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۱۸:۲۴:۲۳
کردها در سوریه درس فراموش نشدنی به اردوغان می دهند (3908709) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۰۰:۵۱:۲۴
اين مردك تركيه را به بيراهه مي برد به توهم امپراطوري عثماني گرفتار شده (3909112) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۰۱:۱۱:۱۰
من رو به یاد کلاف کاموای درهمی میندازه که به هیچ وجه نمیشه بازش کرد تا بشه گلوله ی مرتبی ازش بدست آورد (3909124) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۱۰ ۱۳:۰۰:۱۱
وجود داعش تاکنون فقط به نفع کوردها بوده است . کوردها مناطق عرب نشین و ترکمن نشین عراق و سوریه را در فضای جنگی تصرف کرده اند و وسعت قلمرو خود را سه برابر نموده اند .
کوردها و داعش بازوی آمریکا برای طرح تقسیم خاورمیانه بر اساس اقلیتهای قومی و مذهبی هستند . شاید بازنده این طرح نهایی ایران باشد چراکه بعد از تشکیل کردستان سوریه ، عراق و ترکیه ، احتمال بروز مناقشات قومی در آذربایجان ایران که به صورت سنتی متحد ترکهای آناطولی خواهند بود نیر افزایش خواهد یافت . یعنی آنکارا کردستان را از دست می دهد و به جای آن آذربایجان و منطقه ترکمن نشین عراق و سوریه را به دست می آورد .
ولی ایران هم کردستان و هم آذربایجان را ازدست داده شاید بتواند بر روی ریشه های مشترک زبانی با کردستان حساب باز کند .
سیاست ترکیه از ابتدا کاملا مشخص بود . ترکها غرب فرات را خط قرمز خود نامیده بودند این نوار کوچک ، باعث تغییرات ژئو پلیتیکی برای ترکیه خواهد شد ترکها از همسایگی اعراب و چهار میلیون ترکمن عراق و سوریه محروم خواهد شد پس مطمین باشید حتی به بهای درگیری با آمریکا ترکها از این منطقه پا پس نخواهند کشید .
دهه قبل سیاست ترکیه در عراق مصامحه و سهل انگاری بود که منجر به تشکیل فدارسیون کوردی و حذف ترکمن ها از معادلات سیاسی منطقه گردید ترکیه بارها متذکر شده است که مانع بروز چنین فاجعه مجددی خواهد شد . (3912800) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.