نظر منتشر شده
۷۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 412621
تاثیر ترامپ بر انتخابات ریاست جمهوری سال آینده در ایران
سعید نریمان*، 21 آبان 95
تاریخ انتشار : جمعه ۲۱ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۴:۰۰
عوامل مختلفی در فرایند و نتیجه انتخابات یک کشور موثرند. این عوامل عمدتا تابع شرایط محیط داخلی کشورها هستند، اما عواملی همچون جهانی شدن، تاثیر اقتصاد بین الملل بر شرایط اقتصاد داخلی و همچنین رشد روزافزون رسانه های اجتماعی، تاثیر عوامل بین الملی را بیش از گذشته کرده است. تاثیر ساختار نظام بین الملل بر انتخابات ایران علاوه بر موارد ذکر شده تحت تاثیر فضای مذاکرات منتهی به برجام و شعارهای دولت مستقر دوچندان شده است.

البته این تاثیرات نافی استقلال کشور نیست اما از طریق روابط غیرمستقیم بر تحولات آتی ایران تاثیر خواهد داشت. بنا بر آنست که  در یادداشت پیش رو تحلیلی از چگونگی اثرگذاری نتیجه انتخابات امریکا و پیروزی ترامپ بر انتخابات آینده ریاست جمهوری ایران ارائه شود.

فرض اصلی نگارنده بر این است که پیروزی هر یک از نامزدها تاثیر آنچنانی بر نظام سیاسی ایران نخواهد داشت، اما بر تحولات جریانات سیاسی و بازنمایی گفتمانهای برآمده از این جریانات در فضای عمومی، تاثیر  شگرفی خواهد داشت.

به طور کلی می توان اثرگذاری انتخابات امریکا را در ۲ حوزه زیر تحلیل و بررسی کرد:
۱)         تاثیر بر تغییر یا ایجاد فضای انتخاباتی
۲)         تاثیر بر رفع یا تثبیت تحریم ها و در نتیجه گشایش اقتصادی
 
فضای انتخابات
منظور از فضای اتنخاباتی اتمسفری است که رقابت انتخاباتی در آن سامان می یابد. شکل گیری این فضا به عوامل متعددی برمی گردد که پیش بینی روند آن  را دشوار می سازد. عواملی نظیر میزان پاسخگویی دولت به مطالبات عمومی مبتنی بر عملکرد دوره استقرار خود، عمر گفتمان غالب در سپهر سیاسی،  پختگی و بلوغ گفتمان رقیب، شخصیت و برند نامزدهای حاضر در صحنه، نحوه بازنمایی واقعیات در عرصه عمومی از جمله عواملی هستند که در شکل گیری فضای انتخاباتی تاثیر دارند، اما هیچ سازوکار قطعی و خدشه ناپذیری برای شکل گیری فضای حاکم بر انتخابات وجود ندارد. پیروزی ترامپ شاید یکی از پدیده هایی باشد که قدرت تغییر فضای فعلی و ایجاد فضایی جدید در عرصه سیاسی ایران را دارد.

مستقل از اینکه ترامپ چگونه و با چه رویکردی وارد عرصه قدرت خواهد شد  و چه سیاستی در برابر ایران اتخاذ خواهد کرد ، بدون شک تصویری که افکار عمومی ایران بر اساس رفتار و مواضع انتخاباتی ترامپ طی ۲ سال گذشته و در طول مبارزات انتخاباتی از او ساخته اند، بر نگرش آنها در ۶ ماهه منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ تاثیراتی ملموس خواهد داشت.

برخی از مهمترین شاخصهای این تصویر برساخته را اینگونه می توان برشمرد. در مدت قریب  به دو سال گذشته ترامپ شخصیت ضد سیستم آمریکا که حتی برخی از جمهوری خواهان به وی رای نمی دهند از خود به نمایش گذاشته است. بر همین اساس می توان او را فردی پیش بینی ناپذیر و برخوردار از ظرفیتهای ساختارشکنانه دانست که  رویکرد آنارشیستی و انتقادی وی می تواند بسیاری از روندهای فعلی را متوقف نماید. او نماد تغییر وضع موجودی است که نه تنها دموکراتها را در بر می گیرد بلکه حتی به هویت و ساختار کلی رویای آمریکایی هم تنه می زند.

تصور کلی در حال حاضر این گونه است که  با حضور ترامپ عملا چیزی از برجام باقی نخواهد ماند و تفاهم و درک متقابل حاصل از مذاکرات طولانی برجامً در هاله ای از ابهام فرو خواهد رفت و احتمالا در 6 ماه آینده نیز این تصویر باقی خواهد ماند چرا که زمان لازم برای بازسازی تصویر شکل گرفته طی دو سال در افکار عمومی زمان بیشتر از 6 ماه نیاز است. در مقابل هیلاری کلینتون فردی ضدجنگ، صلح طلب، پایبند به قواعد بین الملل و نماد حفظ وضع موجود آمریکا معرفی شده بود که با به قدرت رسیدن او  امکان استمرار مذاکرات و به سرانجام رسیدن برجام کاملا فراهم می شد.

علاوه بر این تصاویر شکل گرفته در اذهان عمومی، واقعیت ماجرا نیز همین بوده که فرایند مذاکرات منتهی به برجام حاصل لابی فشرده و بسیار نزدیک یک تیم فعال در سیاست خارجه دولت اعتدال در ایران از یکسو و لابی آمریکایی با اراده اوباما و دموکراتها از سوی دیگر بوده است. اینگونه تعاملاتی که منتهی به چنین توافقات حساسی می شوند عمدتا با استفاده از روابط شخصی و طی مدت زمان طولانی شکل می گیرند. پیش بینیها بر این نکته استوار بود که این جنس از درک متقابل  با حضور کلینتون در راس دولت امریکاُ به دلیل ادامه سیاست خارجی دموکراتها هر چند بسختی ولی تداوم می یافت.

اما اکنون که ترامپ بر خلاف بسیاری از پیش بینی ها بعنوان نماینده جمهوری خواهان بر مصدر ریاست جمهوری نشسته است امکان تداوم این لابیها غیر ممکن می نماید و عملا امکان دسترسی راحت به اندرون کاخ سفید سخت تر و سخت تر خواهد شد.

ناکارآمد شدن روابط شخصی و مسدود شدن یا مخدوش شدن مسیر لابیها، تفاهم برجام را متزلزل خواهد کرد، به این معنا که متن حقوقی برجام بگونه ای است که عملا وزن منافع ایران در آن بسیار سبکتر از منافع طرفهای مقابل است و کارگزاران سیاست خارجی که در مقابل انتقادات به متن برجام همواره به فرامتن برجام و توافقات شفاهی و وعده های وزیرخارجه و رییس جمهور آمریکا استناد می کردند، با این تحول در کاخ سفید عملاً این ابزار را از دست داده اند. در اینصورت تنها راه استیفای حقوق ایران ورود به مسیر پر پیچ و خم حقوقی موجود در برجام است که بعید بنظر می رسد فایده ای برای ایران داشته باشد.

با این تفاسیر، به نظر میرسد فضای انتخابات که تا کنون عمدتا بر مساله سیاست خارجی- که به اذعان دولت نقطه قوت و برگ برنده دولت یازدهم بوده است-با تحولات قابل توجهی مواجه خواهد شد.این روند حتی می تواند به تبدیل این نقطه قوت به پاشنه آشیل دولت منجر گردد و در صورت هوشیاری و فرصت طلبی رقیب فضاهای جدیدی برای اتمسفر انتخابات بوجود آید که دولت اعتدال در فضای جدید قدرت مانور کمتری داشته باشد.

گشایش اقتصادی
 مبتنی بر اقتصاد سیاسی و نه لزما مبانی اقتصادی،دولتها اغلب در ماههای منتهی به انتخابات، ارایه بسته های انبساطی  اقتصادی را در دستور کار خود قرار می دهند. این اقدام معمولا با هدف  افزایش رضایت عمومی از دولت بمنظور تضمین پیروزی  در انتخابات پیش رو است.  اعطای وام خودرو در سال گذشته را شاید تنها بتوان با چنین دلیلی توجیه کرد. دولت بمنظور کنترل تورم، عملا فضای رکود را بر اقتصاد کشور حاکم کرده است که نتیجه آن کاهش تولید و در نتیجه کاهش اشتغال و افزایش بیکاری بوده است.

سیاستهای انبساطی برای دولتی که تمام تخم مرغهای خود را در سبد سیاست خارجه قرار داده و راه حل مشکلات و مصائب اقتصادی خود را نه از مسیر اصلاحات ساختاری و عملکرد اقتصادی که از دریچه  سیاست خارجی ترسیم کرده است ضروری تر بنظر می رسد. دولت برای در دستور کار قرار دادن سیاستها انبساطی نیاز به نقدینگی دارد تا بوسیله آن طرح های زودبازدهی برای افزایش رضایت عمومی به اجرا درآورد. اما تحریمهای چند سال گذشته و کند بودن روند رفع تحریمها و بالا رفتن ریسک سرمایه گذاری در ایران تحت تاثیر  فشارهای روانی دولت آمریکا امکان استفاده از ظرفیت اقتصادی برجام را برای دولت بسیار سخت کرده است.

دولت برای چنین تحولاتی نیاز به میزان هنگفتی نقدینگی دارد که این حجم نقدینگی فقط در صورت آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران و توسعه روابط بانکی امکان پذیر است، با ورود ترامپ به کاخ سفید ریسک تعامل با ایران برای بانکها و شرکتهای خارجی نه تنها کم نشده است بلکه بیشتر هم خواهد شد. از سوی دیگر دولت برای آزادسازی پولهای بلوکه شده مسیر سخت تری را پیش رو دارد که شاید دولت را برای اعطای  امتیازات بیشتر به غرب ترغیب کند.  تاثیرگذاری بر فضای انتخابات مستلزم آغاز  فعالیت برای گشایش اقتصادی حداکثر تا یکی دو ماه دیگر است که به نظر می رسد دولت آمریکا و هم پیمانانش تا زمان استقرار دولت جدید  اقدام خاصی در این راستا انجام نخواهند داد.

بنا بر آنچه ذکر شد هر چند نتیجه انتخابات آمریکا در سیاستهای کلی نظام سیاسی ایرانی تاثیر نخواهد داشت اما در رقابت درون جناحی کاملا موثر واقع خواهد شد. موضعگیرهای ساعات اولیه تحلیلگران و سیاسیون وابسته به این جریانات سیاسی به وضوح حاکی از بیم و امیدهایی برای طرفین است.
* تحلیلگر اندیشکده مطالعات حاکمیت و سیاستگذاری
 
کلمات کلیدی : انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا+ترامپ+پیروزی ترامپ+ برجام
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۱۴:۴۸
پیروزی ترامپ نشون داد مردم مجبور نیستن به کلیشه ها بچسبن. بعید می دونم بیشتر از 4 سال دوام بیاره. پس ما هم تو سال 96 روحانی رو اولین رئیس جمهور تک دوره ای می کنیم و به کلیشه ها نه می گیم. (4010812) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۲۱:۵۴
شکست برجام = شکست کلیدی که قفلی را نگشود (4010815) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۴:۵۳:۵۰
آی.کیو عزیز . تا فروردین سال جاری ایران بیش از 190 هزار بشکه بیشتر نمی توانست نفت بفروشد اما پس از برجام به دو میلیون بشکه در روز رسیده . این یعنی تأثیر برجام .
باز هم بگم ؟ (4014210) (alef-13)
 
لادن حبیبی
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۳۳:۰۶
برجام ؛ باغی بود که هیچگاه سیب و گلابی اش را کسی ندید نه تنها کودکان که بزرگسالان نیز ندیدند (4010819) (alef-13)
 
داودی
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۳۶:۲۶
بوئینگ و ایرباس ما کو ؟ (4010822) (alef-13)
 
فروزانفر
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۴۱:۳۹
روحانی در سفر استانی و در جمع مردم قول داد که نمیگذارد آن 2 میلیارد دلار از حلقوم آمریکا پائین برود .
من دیگر خام نمیشوم من دیگر به شعار توخالی رای نمیدهم من به عملکرد رای میدهم (4010824) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۴۳:۳۳
پیروزی ترامپ = شکست سیاست خارجی روحانی (4010827) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۴۶:۲۵
غرضی دیروز اعلام حضور کرد در انتخابات 96
بنده بین غرضی و روحانی ؛ غرضی را انتخاب میکنم (4010831) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۶:۵۴:۴۲
ترامپ در کاخ سفید برجام در کما (4010836) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۷:۲۴:۳۳
هرچند نویسنده متن بسیار سعی کرده ایران را مستقل وتاثیر نا پذیر از تحولات آمریکا نشان دهد ، اما از آنجا که رای نیاوردن مجدد روحانی رویای اوست در القای این ادعا شکست خورده است ومهمترین حرکت سیاسی ایران را به انتخاب رئیس جمهور جدید آمریکا گره زده است ! ظاهرا شما مخالفان دولت برخلاف شعاری که دائم بر علیه حامیان دولت می دهید بیشتر از همه تابع کدخدا هستید !!! (4010846) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۸:۰۳:۲۰
اولا که هنوز ترامپ درکسوت رئیس جمهوری قانونی آمریکا موضع رسمی در مقابله با برجام نگرفته در ثانی برجام فقط توافق بین ایران وآمریکا نبوده ضمن این که همین دیروز مجددا خانم موگرینی تاکید کرد که توافق هسته‌ای صورت‌گرفته میان ایران و ۱+۵ توافقی چندجانبه در قالب قطعنامه شورای امنیت است و گفت: دونالد ترامپ نمی‌تواند به‌صورت یک‌جانبه توافق هسته‌ای را برهم بزند.
از ظرف دیگر و برخلاف نظر نویسنده در مقطع کنونی برای مقابله با هر نوع تصمیم ضد برجام توسط ترامپ کسی باید در مقام مقابله با آن برآید که خود در متن تنظیم این توافق نامه بوده واز تمامی نقاط قابل انتشار وغیر قابل انتشار که اعضا متعهد بر حفظ وعدم نشر آن شده اند آگاهی کامل داشته باشد تا در صورت هرگونه نقض توسط ترامپ به سرعت وآگاهانه با آن مقابله کند! کسی که بر ارزش بند بند این توافقنامه واقف وبرایش تلاش شبانه روزی کرده وقلبا به آن پایبند باشد وگرنه هرگونه بی اعتقادی یا بی علاقگی طرف ایرانی به این توافقنامه باعث تزلزل در دفاع ویا اجرای آن می گردد وبه نوعی ایران را به مسیری می برد که ترامپ می خواهد !! وباز از جانب دیگر در حال حاضر شاهدیم تقریبا تمام اعضای مذاکره کننده دلخوشی از حضور ترامپ ندارند وبر عکس شاهدیم که طی مذاکرات به دلیل رفتارهای معقول وآگاهانه تیم مذاکره کنند همگی بر قدرت سیاسی ایران ومنطق حاکم بر آن واقفند حفظ این متانت و شیوه دیپلماسی می تواند دیدگاه کشورهای اروپایی وجهان را در صورت تصمیم نا بخردانه ترامپ به سمت ایران متمایل کند وهرگونه تغییر در این دیدگاه سیاسی قادر است حمایت طرف اروپایی را از ما گرفته و به سمت آمریکا سوق دهد !! پس بر خلاف نظر نویسنده بزرگترین اشتباه در حال حاضرتغییر دولت فعلی وبه تبع آن تغییر در تیم وزارت خارجه است !! (4010865) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۸:۰۴:۴۳
یعنی برای انتخاب رئیس جمهور بعدی ما آمریکا تصمیم می گیره ؟!!! (4010866) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۸:۱۵:۳۳
چه کسی این چاله های تحریم را درست کرد که اکنون دنبال پر کردن ان هستیم.چرا صورت مسئله را گم میکنیم؟ (4010870) (alef-13)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۰۸:۱۹:۳۵
نویسنده بسیار بد بینانه به موضوع نگاه کرده (4010872) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۰:۱۲
متاسفانه مشکلات اقتثصادی ریشه در اظهار نظرهایی مانند قطعنامه ها کاغذ پاره است دارد که در سال 85 بیان شد و به دنبال اون چندین قطعنامه گرفتیم در سال های 85 تا 87 (4010957) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۱:۴۵
با انتخاب ترامپ " توافق برای جناحی که روی رییس جمهور شدن کلینتون برای انتخابات 96 حساب باز کرده بود و امید داشت که همانند سال 88 حمایت او را داشته باشد " هم همانند مردم" تقریبا هیچ" شد !! تا لان توافق برای مردم تقریا هیچ بود" الان برای بانیان ان هم تقریبا هیچ شد ! (4010960) (alef-13)
 
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۲:۵۰
اولا طرف مذاکرات ما که منجر به عهدنامه برجام شده کشورهای 5+1 بودندو کل برجام به تصویب سازمان ملل رسیده و آمریکا يه تنهایی قادر به لغو یک جانبه آن نخواهد بود.ثانیاً مگر خانم کلینتون صراحتا گفته بود که از برجام به شکلی که اوباما حمایت میکرد حمایت میکند؟ او هم اصرار داشت که هرچند نمیتوان برجام را بهم زد تحریمهایی شدیدتر بنا به دلایل دیگر غیر از مسئله هسته ای به ایران تحمیل خواهد کرد. ثالثاً گذشته نشان داده است که جمهوریخواهان آمریکا رویکردشان نسبت به ایران بهتر از دمکراتها بوده است بطور مثال این جمهوریخواهان بودند که بزرگترین دشمنان ایران یعنی صدام و طالبان را در اطراف ما نابود کردند و ما را از شر آنان نجات دادند. رابعا هنوز ترامپ به کاخ سفید نرفته و نباید حرفهای تبلیغاتی اش را ملاک عمل قرار داد زیرا همه کاندیداها حرف و عملشان متفاوت است. (4010963) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۲:۵۹
سال 96 " سال خداحافظی بانیان برجام در ایران است . (4010964) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۴:۱۷
برجام که قرار بود در انتخابات 96 به کمک اصلاح طلبان بیاید ( مصاحبه ابتکار با خبر فرانسه) اکنون به عامل شکست ان ها تبدیل ده . (4010966) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۰:۰۴
خرید های تبلیغاتی بوئینگ و ایرباس که قرار بود در انتخابات 96 سبد رای خالی بنفش را پر کند " به تاریخ سپرده شد . این است سزای کسانی که بدون عملکرد می خواهند از مردم رای بگیرند " در بزنگاه ها شوکه می شوند ! (4010969) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۱۵:۱۶
بوئینگ و ایرباس از کجا؟ دولت سه ماه بیشتر نیست که داره نفت می فروشه . روحانی در این سه سال علارغم بدهی 450 هزار میلیارد تومانی میراث احمدی نژاد با زحمت کشور را اداره کرده . انصاف داشته باشید . بترسید از قیامت . (4014272) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۱:۳۰
امدن ترامپ " برای اصلاح طلبان مثل اب در لانه مورچگان شده . (4010971) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۲:۵۹
سرنوشت اصلاحات که به جای تکیه به رای مردم " به حمایت سیاسی و رسانه ای غرب دل بسته مبهم است به خصوص در سال 96. (4010973) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۴:۱۵
اوباما و کلینتون از ضرورت تقویت میانه رو ها !!( اصلاح طلبان ) در داخل ایران صحبت می کردند که ناگهان خودشان کله پا شدند . (4010976) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۷:۳۱
احتمالا هاشمی رفسنجانی روحانی را به انصراف از انتخابات 96 متقاعد کند . (4010982) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۲۰:۳۱
شما به جای هراس از روحانی از رأی دهندگان به وی باید بترسید ! (4014287) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۱۹:۲۵
بگو کلا هیچ تمام. همونی که سیف اولش گفت .البته با این تفسیر هیچ هم یکم اون ورد تر کلا باخت - برد (4010984) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۲۱:۵۸
برجام دوپینگ انتخاباتی اقایان برای سال 96 بود " اما فکر این جایش را نکرده بودند ! (4010989) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۲۴:۱۰
مردم سال 96 تنها برای انتخاب روحانی سر صندوقها نمیرن . بلکه برای رأی مثبت به برجام حاضر خواهند شد .

طفلک شما چهار میلیون نفر ! (4014293) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۲۷:۲۱
اصلاح طلبان از وابستگی خارجی دست بردارند تا این طور با اتفاقات عرصه بین الملل شوکه نشوند. به دامان ملت برگردید . (4010997) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۸:۴۷:۱۶
شما هم همین طور تا از روی کار آمدن ترامپ به پیروی از روسها این قدر ذوق زده نشوید ! (4011451) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۴۴:۴۱
چه برجام پاره شود و چه برجام پاره نشود به سود آقای روحانی است و ایشان بیشترین بهره برداری را می تواند از اقدامات ترامپ کند! جامعه ایرانی از احمدی نژاد و از احمدی نژاد های اصلاح شده هم عبور کرده است! جنبش اصلاح طلبی و دموکراسی خواهی مردم ایران مستقل است و با افزایش روز افزون آگاهی های مردم وبا تجربیات گذشته نه تنها به خوبی پیش می رود که برتحولات منطقه ای و جهانی تاثیر می گذارد و الهام بخش تحولات منطقه ای و جهانیست ... (4011862) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۳۳:۳۵
سال 96 برجامی های وطنی را هم بازنشسته خواهیم کرد تا با فراغ بال بنشینند برای به ثمر نشستن درخت گلابی ! تا عبرت بگیرند (4011001) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۸:۴۹:۴۱
بنده خدا مگر قراره ترامپ غیر از فشار وتحریم بیشتر چیز دیگری به ایران تقدیم کنه که تو این قدر از اومدنش خوشحالی یعنی تحریمها وکاسبی از قبل اون این قدر برات منفعت داشته ؟! (4011453) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۱:۲۷:۳۵
کاسبای تحریم همونایند که صرافی زدند (4011773) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۳۹:۴۱
با توجه به رای بیشتر یا مساوی کلینتون با ترامپ و تنفر درصد زیادی از مردم امریکا از ترامپ شک نکنید نا آرامی ها ادامه خواهد یافت و قدرتش کمتر (4011008) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۰:۴۳:۴۴
روزنامه سعودی عکاظ در مقاله ای به انتقاد از سیاستمداران کشورش پرداخته و نوشته که چرا سرنوشت اعراب را به انتخابات امریکا گره زده اید که اکنون نگران باشیم که ایا ترامپ هم مثل کلیتنون از ما حمایت خواهد کرد یا نه ! همین سوال را هم باید از اصلاح طلبان داخلی پرسید که چرا سرنوشنت سیاسی خود را به بیگانه گره می زنید که روزی نگران رفتن کامرون باشد و روزی نگران امدن ترامپ. (4011014) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۲:۴۰:۳۰
اگر کسی نگرانی داره به خاطر کشور است نه جناح خاص.
متاسفم که با حرف‌های پوشالی و شعارزدگی سطح بینش جامعه آنقدر کم عمق شده که نوک بینی‌اش را می‌بیند.
ترامپ اگر حرف‌های خطرناکش را بخواهد عملی کند، دودش به چشم همه می‌رود به خصوص قشر مستضعف. (4012358) (alef-13)
 
رضـا راد
Germany
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۰۴:۵۹
یکی از نقدهایی که به سیاست خارجی ما وارد است و همین هم می تواند به پاشنه آشیل دولت فعلی در انتخابات تبدیل شود، گذاشتن تمام تخم مرغ ها در سبد مذاکرات هسته‌ای در چند سال اخیر است.
انتقادی که بسیاری از سیاسیون و حتی رهبری نظام، آن را در مقاطع مختلف مطرح کردند.
در واقع با پیروزی ترامپ و سلطه جمهوری خواهان افراطی بر مجالس دوگانه ایالات متحده، آن تذکرات و انتقادات معناي واقعی تری به خود گرفته‌اند.
ان شاءالله با هوشمندی و انسجام مسولین نظام از مشکلات و گرفتاری هايي که ممکن است برای کشور ایجاد شود، با موفقیت عبور کنیم. (4011040) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۳۱:۲۹
رهبری بارها از مذاکره کنندگان تقدیر و از نتیجه بدست آمده راضی بوده اند .

یکی از دستاوردهای ها مذاکره ایجاد فرصت برای دولت بود که اشتباهات احمدی نژاد را سامان دهد . حالا هم هیچ چی فرق نکرده . بقول رهبری اگر آنها برجام را پاره کنند ، ما آنرا آتش خواهیم زد . (4014308) (alef-13)
 
Austria
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۰۷:۰۱
بنظرحقیر فارغ از اینکه چه کسی رئیس جمهور بعدی ایران باشد، باید در آینده حزم و احتیاط و دوراندیشی بیشتری بر مواضع و سخنان مسوولان کشور اعم از سیاسی و نظامی حاکم باشد. صاحبان تریبونها باید کاملا در چارچوب یک سیاست واحد و منسجم سخن بگویند و هرکسی هرچه دلش خواست پشت تریبون نگوید. به هر میزان که بر شرارت و جنگ طلبی و افراط در غرب آتلانتیک اضافه میشود، باید در این سمت بر دوراندیشی و آینده نگری و پرهیز از شعارها و مواضع و اقدامات تند و تحریک آمیز در کشور ما و لزوم تصمیمات عاقلانه و در نظر گرفتن منافع کشور افزوده شود. تنش زدایی و تعامل بیشتر با تمام کشورها از جمله اروپاییان می تواند بخشی از رویاهای جنگ طلبان را نقش برآب کند.
در مورد انتخاب ترامپ هم باید گفت، در عرصه سیاست و اداره کشور، فردی کاملا ناشناخته است. حتی اگر خطری از جانب خود ترامپ متوجه دنیا و مخصوصا ایران نباشد، ولی تیم روانی و جنگ طلب و جنایت پیشه ای که در قالب مشاوران و وزیران دور او را خواهند گرفت، خطر ترامپ را دوچندان می کنند. بعید نیست که ترامپ بدلیل عدم تسلط بر دفاع و سیاست خارجی ، عرصه وزارت خارجه، امنیت ملی و پنتاگون را کاملا به تیم نومحافظه کار جنایتکارش واگذار کند. اینکه ترامپ آمریکا را انزواطلب خواهد کرد، سخن درستی نیست. جمهوری خواهان هیچگاه قائل به انزوا در دنیا نبوده و نیستند. بعید نیست که دوره ای خطرناک همانند جورج بوش پسر در راه باشد که البته آینده این مساله را مشخص خواهد کرد.
باید از سوی دیگر بشدت مراقب مواضع و اقدامات روسیه بود. روسها در خنجر از پشت زدن سابقه ای دیرینه دارند و ممکن است برای پیشبرد بده بستان با آمریکا، دیگران را قربانی کنند.
هرچند تعیین سیاست های کلی نظام و مخصوصا در عرصه خارجی با رهبری معظم انقلاب است، ولی بنظر حقیر شخصی باید رئیس جمهور بعدی کشور باشد که علاوه بر داشتن سوابق اجرایی و مسوولیتی در رده های بالای نظام و زیرک بودن، بتواند با دنیا تعامل و همکاری مناسب داشته باشد و بدور از هرگونه جنجال و شعارزدگی و تندروی، منافع کشور را پیگیری کند و بتواند تبلیغات ضد ایرانی جنگ طلبان را با ارائه تصویری صلح دوست و معتدل از ایران به دنیا نقش برآب کند تا کشور در دام جنایت پیشگانی که بار دیگر بر تسلیحات اتمی آمریکا هم تسلط خواهند یافت نیفتد.
امیدوارم با دور اندیشی و آینده نگری نظام و کشور را حفظ کنیم و به روزی نرسیم که بگوییم کاش همان اوباما رئیس جمهور میماند. (4011042) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۳۲:۲۷
احسنت . باید از خنجر روسی ترسید . (4014311) (alef-13)
 
Austria
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۱۲:۳۳
بنظر من از این به بعد باید تلاش ما برای ارتباط مستقیم با خود دونالد ترامپ و تغییر نظرات او نسبت به ایران متمرکز شود، چون به تیم نئوکان جنایت پیشه ای که او را احاطه خواهند کرد امیدی نیست. امیدوارم نظر بنده منتشر شود. (4011049) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۵:۳۹:۲۳
این نظر حضرتعالی تنها با تفکر احمدی نژادی میسر است . (4011285) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۳۴:۰۰
غصه نخور . مطمئن باش فردا احمدی نژاد یک نامه هم به ترامپ جان خواهد نوشت ! (4014319) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۲۷:۴۶
خداحافظی روحانی (4011060) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۵۴:۰۹
روحانی بیشترین سود را می تواند از انتخاب ترامپ ببرد!کمی منتظر باشید و ببینید! (4011875) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۳۶:۲۸
اونقدری که مخالفان دولت در ایران از انتخاب ترامپ خوشحال شدن خود ترامپ خوشحال نشد!! واقعا روزگار عجیبی است. یعنی دوستان در برخی جناح ها حاضرن ایران بیشتر تحریم بشه و برجام به هم بخوره تا خودشون انتخاب بشن و تا این حد ما نسبت به منافع ملی حساسیت و توجه داریم. (4011069) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۵۶:۲۴
نخیر دوست عزیز...اقتصاد امریکا شکست خورده است و تنها دلیل سر پا ماندن چاپ دلار بدون پشتوانه و گرفتن پول زور از کشورهای دیگر است...
ولی دولت تدبیر بجای برنامه ریزی روی اقتصاد داخلی و توانایی کشور فقط چشمش به خارج از امریکاست...چرا دولت بانک ها را مجبور به سرمایه گذاری در بخش خصوص و تولید نمی کند؟ (4011179) (alef-13)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۵:۰۱:۲۱
منافع ملی، وعده سیب و گلابی های کرم زرد زده ترامپی نیست. منافع ملی ما درلگد زدن بر جنازه متعفن استکبار امریکاست که نمادهایش اوباما و کلینون و ترامپ اند. (4011248) (alef-13)
 
مهران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۴۰:۵۷
قطعا از شکست برجام و پاره شدنش خوشحال میشیم میدونی چرا؟ درسته با دستان پر کفایت دولت تدبیر صدها میلیارد هزینه انجام شده در صنعت هسته ای نابود شد و بتن ریزی شد ولی حداقل همین که بعضی از دوستان مخصوصا دولت مردان بفهمند که به عهد دشمنان اسلام و ایران نباید اعتماد کنند همین ارزش دارد یه سوال رو برای خودت جواب بده دوست عزیز بعد از این همه امتیاز که دادیم چه چیزی به دست آوردیم؟ (4011859) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۳۹:۳۶
مهران جان . یکی از دستاوردهای مذاکره ایجاد فرصت برای ساماندهی خرابکاری های دولت قبل بود . ما چیزی را از دست نداده ایم . بقول حضرت آقا اگه اونا برجام را پاره کنند ما آنرا آتش خواهیم زد . (4014329) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۵۳:۵۲
کلینتون معمار تحریم های ایران بود که مواضعی بسیار سخت تر از اوباما در قبال ایران داشت و در انتخابات هم شدیدا توسط اعراب و حتی اسراییل حمایت می شد که با توجه به تجربه قبلی و داشتن تیم های سیاسی و اقتصادی قدیمی، با ورود به کاخ ریاست جمهوری، ایران را بسیار تحت فشار قرار می داد. اما در مقابل ترامپ بیشتر یک مدیر اقتصادی موفق است (شخصی - خصوصی) که قطعا مسایل سیاسی مورد نظرش تحت الشعاع مسایل اقتصادی است . بنا بر این علی رغم تمام سر و صداهای شدید انتخاباتی ممکن است در نهایت آسیب کمتری را به ما وارد کند چرا که قبل از هر کاری به نتیجه اقتصادی آن بیشتر توجه خواهد داشت . هم اکنون نیز لحن ترامپ پیروز با ترامپ کاندیدای ریاست جمهوری کاملا متفاوت است. (هر چند که در آمریکا حزب مرجع تصمیم گیری است و نه شخص) در صورتیکه ترامپ بخواهد به شیوه قبل از انتخابات عمل کند قطعا با مقاومت قدرتهای دیگر دنیا نیز روبرو خواهد شد و این برای آمریکا که به دنبال بهبود شرایط اقتصادی است کمی مشکل ساز شده، رفتار های غیر منطقی وزن آمریکا را در دنیا کمتر خواهد کرد.
در کل در شرایط فعلی کشور باید به شدت به دنبال مطالبه حقوق خود از برجام بوده و در صورت کارشکنی دولت جدید آمریکا و عدم حمایت دیگر طرفهای درگیر در برجام این توانایی در خود ایجاد کند که به سرعت به توانایی های پیش از برجام برسد.
در هر حال برجام چه خوب و یا چه بد هر چه که بود، به مردم بعد از چند دهه دوری از آمریکا، خوی آن دولت را به صورت ملموس نشان داده است که این خود تجربه بسیار خوبی بوده است برای کسانیکه چندین دهه قبل را فراموش کرده اند و یا جوانانی که فاقد این تجربه بوده اند. (4011081) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۵۴:۲۹
پيروزي ترامپ محصول مخالفت او با رويه جاري در كاخ سفيد بود ،

در سال 84 احمدي نژاد با شعار تغيير مقابل هاشمي رفسنجاني به عنوان سمبل وضع موجود قرار گرفت و برنده شد ،
در انتخابات 92 روحاني در مقابل اصولگرايان كه خواسته يا ناخواسته وضع موجود را نمايندگي مي كردند برنده شد ،
انتخابات 92 هنوز متاثر از ان دوران است ، عملكرد روحاني مطلوب نيست اما اصولگرايان هم نمي توانند مدعي ايجاد وضعيتي بهتر شوند ، كما اينكه قرار است با نامزدهاي تكراري به ميدان بيايند (4011082) (alef-13)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۱:۵۴:۳۲
اگر عربستان بذاره و رابطه ایران و آمریکا بهبود پیدا کنه اصلا نیازی به فرجام نیست و تحریم ها خود بخود لغو میشه..مسولین باید هوشیار باشند و توی دام کشورهایی دیگه نیفتن و تنشزدایی کنن (4011083) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۲:۱۸:۱۲
آقای نریمان چرا کفران نعمت می کنید
واقعا در شرایط اقتصادی و سیاسی بسیار بد کشور در اوایل سال ۹۲ پیشنهاد جایگزین شما به غیر از راهی که تیم سیاسی ما رفت چه بود؟

حالا که آن شرایط نامطوب را پشت سر گذاشته ایم فقط می خواهید با حرف زدن ان دستاورها را ناچیز جلوه دهید
به نظر من تیم سیاسی ما جهاد بزرگی کرد و کشور را از یک بحران بزرگ نجات داد و هر چه برای برجام اتاق بیفتد همینکه این تیم هسته ای فرصت خلاص شدن از بحرانهای هسته ای و جنگ را فراهم کرد دردان زحمات ایشان خواهیم بود
هرچند بعید میدانم این نظر را نمایش دهید (4011097) (alef-13)
 
حقیقت جو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۰۸:۲۶
پیروزی ترامپ کمترین تاثیری در نتیجه انتخابات ایران ندارد

زیرا حتی اگر ترامپ موانعی برای برجام ایجاد کند مردم ما انتخاب دیگری غیر از ادامه اعتدال ندارند و هرگز به گذشته باز نمی گردند (4011143) (alef-13)
 
France
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۵۳:۴۶
احتمالا تازه آمریکا 4 سال دیگه میفهمه چه اشتباهی کرده. اما ما دیگه فهمیدیم. نمیشه یک شبه همه چیز رو درست کرد ولی میشه یک شبه همه چیز رو خراب کرد! (4011177) (alef-13)
 
سمیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۵:۱۵:۳۴
اتفاقا مردم ما هیچوقت در بن بست نبوده و نیستند آزاد و مختارند و با قدرت و اختیار تمام جناح به اصصلاح اعتدال را که ۴ سال شعار تو خالی داد برای همیشه کنار میگذارند و با انتخاب یک رییس جمهور از جنس خودشان، نه از جنس احمدی نژاد و روحانی ، به لطف خداوند کشور را به پیش خواهند برد. ایران پر است از مردان شایسته. (4011263) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۱:۲۰:۳۶
میشه بفرمایید دقیقا جنس خودشان چیست ؟ (4011770) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۷:۲۱:۰۴
مردمی که این قدر نتونن درک سیاسی داشته باشن که دوباره قدرت رو به ذخیره های نظام!!! تحویل بدن و دخترشون از پشت تریبون مجلس این طور هواداری فساد رو بکنه هر چی سرشون بیاد حقشون هست.

البته هیچ فرقی هم بین ذخیره های نظام از جنس صفدر حسینی یا امثال بقایی نیست و جناح گرایی جایی در این معادله نداره . (4011899) (alef-13)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۲۳:۴۸
اگر ترامپ برجام رو لغو کنه یا اگر تحریم‌ها رو به عناوین دیگه‌ای برگردونه ایران چاره‌ای نداره جز اینکه از آژانس خارج بشه و بمب اتمی رو بسازه و پیامد این کار هم شروع جنگ با آمریکا است.
فکر نمی‌کنم روحانی برنامه‌ای یا علاقه‌ای به هدایت کشور به اون سمت داشته باشه.
بهتره که انتخابات بعدی رو جلیلی ببره و ما هم بشینیم دعا کنیم که دوستان همونطور که ادعا می‌کنند قادر باشند همزمان آمریکا و اسرائیل و انگلیس و فرانسه رو از بین ببرند! (4011158) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۴۴:۲۸
آی.کیو جان ما شرعا مجاز به ساخت بمب اتم و شیمیائی نیستیم . رهبری نیز مکررا این مسئله را اعلام کردند . (4014345) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۴۶:۰۲
مردم ایران راه فعلی آمریکا ییان را 8 سال پیش رفتند و دیگر هرگز آنرا تکرار نخواهند کرد چون میدانند که تنها راه اعتدال است نه نفرت و شعار . همانطور که مردم آمریکا نیز بزودی متوجه کلاهی که سرشان رفته میشوند و هرگز مجدد به ترامپ رای نخواهند داد (4011170) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۳:۵۶:۴۵
منطق امروز مخالفان روحاني اين است كه ما خوشحاليم از پيروزي فردي كه در انتخابات مدعي شده شرايط را براي ايران سخت خواهم كرد ،
چرا ؟ چون دوست دارند در انتخابات پيروز شوند ،
واقعا" سمبل ميهن پرستي هستند اين دوستان ،
از همين انتخابات امريكا مي شود درس گرفت كه حضور چهره تكراري يعني شكست ، اما باز اصرار دارند افراد و تفكراتي كه بارها آزموده شده و هربار از مردم نه شنيده اند را بازهم به صحنه بفرستند . (4011180) (alef-13)
 
یک ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۹:۵۸:۲۱
با سلام خدمت دوستان عزیز.من نظرم این است که چرا فکر میکنید وضعیت کشور ما مستقیما به آمریکا ارتباط دارد سرنوشت مملکت مارو خودمون باید تغییر بدیم .خودمون میتونیم تأثیر مستقیمی داشته باشیم.امریکا خودش انقدر درگیر مشکلات و بحران های خودش است که ...
دوستان عزیز لطفا اگر به فکر کشور هستید با تهمت صحبت نکنید .برجام دارای نقاط ضعفی بوده و هست ولی این تلاش مسئولان هسته ای رو زیر سأال نمیبره. واقعا با این حرف ها ما به هیچ جایی نخواهیم رسید. فقط اتحاد مردم ایران از بین میره. که اتفاقا هدف دشمن همین هست. (4012113) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۴۵:۲۸
اینو به دلواپس باید گفت . (4014348) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۴:۳۱:۰۲
جناب حقیقت جو ..همه فهمیدند که اعتدال وتدبیر اصلاح طلبان فقط بازی با کلمات وهمچنین بازی با اعصاب مردم است ومطمئن باشید دیگر اجازه نخواهند داد تا به ملت به چشم پیاده نظام خود نگاه کنند (4011224) (alef-13)
 
Belgium
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۶:۰۹:۰۰
اتحاد جمهوری خواهان آمریکا , سعودیها و دلواپسان در ایران خیلی وقته اتفاق افتاده , اتفاقی هم نیست.. (4011324) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۸:۵۸:۴۶
اولا که هنوز ترامپ درکسوت رئیس جمهوری قانونی آمریکا موضع رسمی در مقابله با برجام نگرفته در ثانی برجام فقط توافق بین ایران وآمریکا نبوده ضمن این که همین دیروز مجددا خانم موگرینی تاکید کرد که توافق هسته‌ای صورت‌گرفته میان ایران و ۱+۵ توافقی چندجانبه در قالب قطعنامه شورای امنیت است و گفت: دونالد ترامپ نمی‌تواند به‌صورت یک‌جانبه توافق هسته‌ای را برهم بزند.
از ظرف دیگر و برخلاف نظر نویسنده الان برای مقابله با هر نوع تصمیم ضد برجام توسط ترامپ کسی باید در مقام مقابله با آن برآید که خود در متن تنظیم این توافق نامه بوده واز تمامی نقاط قابل انتشار وغیر قابل انتشار که اعضا متعهد بر حفظ وعدم نشر آن شده اند آگاهی کامل داشته باشد تا در صورت هرگونه نقض توسط ترامپ به سرعت وآگاهانه با آن مقابله کند! کسی که بر ارزش بند بند این توافقنامه واقف وبرایش تلاش شبانه روزی کرده وقلبا به آن پایبند باشد وگرنه هرگونه بی اعتقادی یا بی علاقگی طرف ایرانی به این توافقنامه باعث تزلزل در دفاع ویا اجرای آن می گردد وبه نوعی ایران را به مسیری می برد که ترامپ می خواهد !! وباز از جانب دیگر در حال حاضر شاهدیم تقریبا تمام اعضای مذاکره کننده دلخوشی از حضور ترامپ ندارند وبر عکس شاهدیم که طی مذاکرات به دلیل رفتارهای معقول وآگاهانه تیم مذاکره کنند همگی بر قدرت سیاسی ایران ومنطق حاکم بر آن واقفند حفظ این متانت و شیوه دیپلماسی می تواند دیدگاه کشورهای اروپایی وجهان را در صورت تصمیم نا بخردانه ترامپ به سمت ایران متمایل کند وهرگونه تغییر در این دیدگاه سیاسی قادر است حمایت طرف اروپایی را از ما گرفته و به سمت آمریکا سوق دهد !! پس بر خلاف نظر نویسنده بزرگترین اشتباه در حال حاضرتغییر دولت فعلی وبه تبع آن تغییر در تیم وزارت خارجه است !! (4011462) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۰:۴۵:۵۲
بعضی آن قدر تابع کدخایند که حتی سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری را به آمریکا گره می زنند ! (4011543) (alef-13)
 
ک. ج.
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۱:۴۹:۲۰
نمی دونم تأثیر بگذاره یا نه. ولی در هر حال امیدورام که روحانی رای نیاره.
هر کسی رای بیاره بهتر از روحانی است. (4011591) (alef-13)
 
مریم
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۲:۰۶:۲۲
مگه تا حالا شده یه غیر خودی رییس جمهور بشه؟ دموکراسی مال آمریکا و انگلیسه (4012286) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۴۷:۴۶
برای شما دلواپسا شاید اما رأی ما فقط روحانی . (4014355) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۳:۴۴:۳۳
کاش کمی شم سیاسی داشتیم ترامپ و پوتین متحدخواهندشد درامریکاکسی رابرسرکارمی آورندکه باپوتین هیچ مشکلی نداردبایدبه فکرفروبرویم زیراسابقه نداشته کاندیداهای امریکایی درکازارانتخاباتی شان باروسیه همنوازی داشته باشندیک جای کارحرفهای نگفته درونش نهفته است دوباره ازپشت خنجرخوردن از روسها...هوای کارخودمان راداشته باشیم.الف این نظر رابایگانی کن برای ماه های آینده امیدوارم که زیادبدبین نبوده باشم. (4011713) (alef-13)
 
پیر جبهه های حق علیه باطل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۵:۴۹:۴۵
ترامپ به دنبال ترغیب جناب پوتین برای انصراف از حمایت سوریه است . آقایون دلواپس به خودتون بیائید . (4014364) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۰۷:۴۶
ترامپ بر روی ضعف ها و کاستی نظام امریکا دست گذاشت /
دموکرات موجبات پدیدارشدن داعش و جنگ نیابتی را شدند. اهمال انها در برابر تکفیری و میدان دادن به دول مرتجع عربی از گناهان نابخشودنی دموکرات بود.
ترامپ انتقاد بجایی می کرد! مثلا می گفت امریکا سلاح می دهد به معارضان سور یو ولی نمی داند به دست کی می رسد! او افشا می کند برخی سلاح های امریکایی به دست تکفیرذی ها افتاده!
متاسفانه فمنیست های مردتسیز و برتری خواه و عقده ای، دروغهای شاخ درای به او میزنند. ترامپ را زن ستیز می معرفی می کردند صرفا بخاطر ازدواج مجدد و طلاق همسران قبلی اش! یا یک شوخی ! ترامپ شجاعانه عذزخواهی کرد برخلاف هیلاری قانون شکن!
به رتامپ به دروغ تهمت فرار مالیتی زدند! چرا که او با استفاده قانون مالیت کمتری داده! سوال ایسنت کی حاضر است مالیت بیشتری بدهد وقتی قانون اجازه می دهد مالیات کمتری بدهی/ کدام کارفرین دیده اید بنگاهش اقتصادی اش همچو خیره کند و دواطلبانه بخواهد مالیات بیشتر بدهد/ این جوک ها کی باور می کند؟!
به ترامپ تهمت نژادرپستی می زنند! چرا؟ مثلا او مخالف مهاجرت غیر قانونوی است و او مخالف ورود افراد مشکوک به تروریست است و می خواهد باری مدتی ورود خاورمیانه ای و مسلمان ها محدود شود/ به او تهمت نژادرپستی میزنند1
او تشخیص داده در این اوضاع محدودیت لازم است.
مگر ما همین را نیم خواهیم؟ مگر ما نمی خواهیم جلوی مهاحرت اتباع به ایران گرفته شود و حتی انها اخراج کنیم تا از فشار ب ربازار و امنیت داخلی کاسته شود. این یک خواست ملی و وطن دوستانه است.
ترامپ ادمی است که همسری اسلو دارد ولی خودش ریشه المانی دارد و در جمع همکارنش از همه نزادها و ادیان است، به دروغ او را نژادپرست می گویند/ یک نژادپرست هرگز از نژاد زنی نمی یگرد که بچه هایش دورگه شوند این را هر کسی می تواند تشخیص دهد.
من دفاع از ترامپ نمی کنم ولی نقد مخالف می کنم که تهمت دروغ می زنند و کسی قصاص پیش از جنایت می کنند. ممکن ترامپ وعده انتخابتی کنار بگذارد و یا تغییر بدهد و یا عملکرد بدی داشته باشد ولی هنوز نکرده که کار بدی محکومش کنیم.
ترامپ یک فرصت برای کشور ماست، دولت ایارن بایست تمایل و نشان مثبتی از همکاری بدهد و پیش فرض بد راکنار بگذارد. (4011842) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۰۸:۰۷
من دفاع از ترامپ نمی کنم ولی نقد مخالف می کنم که تهمت دروغ می زنند و کسی قصاص پیش از جنایت می کنند. ممکن ترامپ وعده انتخابتی کنار بگذارد و یا تغییر بدهد و یا عملکرد بدی داشته باشد ولی هنوز نکرده که کار بدی محکومش کنیم.
ترامپ یک فرصت برای کشور ماست، دولت ایران بایست تمایل و نشان مثبتی از همکاری بدهد و پیش فرض بد راکنار بگذارد. (4011843) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.