توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 378035
پیشنهاد کتاب/ «تماشای رنج دیگران»؛ سوزان سانتاگ؛ ترجمه زهرا درویشیان؛ چشمه
چرا جنگ؟
بخش فرهنگی الف؛ 12 مرداد 1395
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۰۵
«تماشای رنج دیگران»
نوشته: سوزان سانتاگ
ترجمه: زهرا درویشیان
ناشر: چشمه، چاپ اول ۱۳۹۴
۱۳۳ صفحه ، ۱۰۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «تماشای رنج دیگران» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

نگریستن رنج دیگران یکی از دیرینه ترین مشغولیت های آدمی بوده است، چه آنها که رنج دیگران جسم و روحشان را به درد آورده، چه آنها که بی تفاوت از کنارش گذشته اند و چه آن دیوانگان قدرت مداری که رنج دیگران مایه‌ی خشنودی شان بوده است.

جهان بسیار پیش رفته اما هنوز نتوانسته شرایطی مهیا سازد که شاهد رنج دیگران نباشد. بدا به حال ما که در این ایام گوشه و کنار جهان چشم اندازی برای مشاهده رنج دیگران بوده است.

عکاسی که اختراع شد، طولی نکشید که قابلیت های آن برای خبر رسانی آشکار گشت. پس از آن هرگاه در گوشه ای از جهان جنگی درگرفت این عکسها بودند که به عنوان سند هایی گویا تماشای رنج دیگران را میسر می کردند.

کتاب «تماشاي رنج ديگران» اثر سوزان سانتاگ (۲۰۰۴-۱۹۳۳) نويسنده و منتقد نامدار آمريکايي که با ترجمه زهرا درويشيان و به همت نشر چشمه بدست ما رسیده حکایت گر همین ماجراست. سوزان سانتاگ در سالهای آخر عمر به واسطه دست و پنجه نرم کردن با بیماری سرطان به شکلی نزدیک تر از گذشته با طبیعت درد و رنج آشنایی یافته بود و از این منظر در این واپسین اثر خود به شکلی تاثیرگذار با مخاطبی عمومی تر سخن گفته است.


سوزان سانتاگ به عکاسی توجه ویژه ای داشت، در اواخر دهه هفتاد نیز کتابی درباره عکاسی نوشته بود که با استقبال خوبی روبه رو شده بود. سوزان سانتاگ در کتاب حاضر نیز اگر چه برای عکاسی اهمیت ویژه ای قائل شده و آن را به عنوان واسطه ای که از طریق آن می توان پی به ذات درد دیگران برد سخن نمی گوید، بلکه آن را بهانه ای می سازد  که به شکلی انتقادی به جنگ و جنگ افروزی بپردازد؛ او در ابتدای نوشته خود اشاراتی دارد به اثری در خور اعتنا اما کمتر خوانده شده از ویرجینیا وولف یعنی سه گینی کتابی که آن هم نگاهی دارد به جنگ و به تناسب با آن رنج بشری. جنگی که به زعم وولف زنان نقش چندانی در برافروختن، ادامه دادن آن ندارند اما از تبعات رنجبار آن بی نصیب نمی مانند.

به این ترتیب سوزان سانتاگ در کتاب حاضر صرفا مخاطب را به تماشای رنج آدمی فرا نمی خواند، بلکه بیشتر از آن  خواهان درک درد و رنج از سوی مخاطب است. او در این کتاب با مورد توجه دادن تصاویری از اعمال خشونت ناشی از قدرت طلبی، کوشیده از زوایای مختلف صاحبان قدرت را مورد پرسش قرار دهد و تبعات خواست قدرت را به چالش کشیده و مورد نقد قرار دهد.

نثر قدرتمند و تاثیرگذار سانتاگ با توضیحات دردناکی که بر تصاویر می نویسد، تلنگری است بر مخاطب تا هیچگاه رنج دیگران را نادیده نگرفته و از کنار آن به سادگی عبور نکنند. این چنین است که خواننده در لابلای این کتاب مدام از خود می پرسد، چرا جنگ؟ جنگ اگرچه از دیرباز در تاریخ بوده است، اما این عکس‌ها به مخاطب ابعادی از فاجعه را نشان می دهند تا دریابد که هیچگاه دستاورد جنگ در طول تاریخ، چنین دهشتناک نبوده است.

امروز که دنیا را ابعاد تازه ای از جنگ، فراگرفته جنگی که به دلیل آمیختگی اش با تروریسم ، بیش از هر زمان مردم غیر نظامی بی دفاع را نشانه رفته است؛ خواندن تماشای رنج دیگران می تواند به عنوان سندی روشنگرانه در خور اهمیت باشد؛ به خصوص برای صاحبان قدرت در کشورهای دور و نزدیک.
 
کلمات کلیدی : نشر چشمه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
چرا جنگ؟