نظر منتشر شده
۱۷۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 290140
ظریف در گفتگوی اختصاصی با الف مطرح کرد:
تصور اینکه از خط قرمزها عبور کردیم قطعاً غلط است/ برجام نیازی به تصویب مجلس ندارد/ منتقدان انصاف داشته باشند
بخش خبری الف، 30 مرداد 94
تاریخ انتشار : جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۸
طبق برنامه، عصر چهارشنبه برای پاسخگویی دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به سوالات بینندگان الف به دفتر او در خیابان سی تیر رفتیم.

پس از انجام تشریفات، دکتر ظریف مانند همیشه با لبی خندان خود در اتاق را باز کرد و از مهمانان خود استقبال کرد.

تعداد سوالات بینندگان الف از دکتر ظریف به اندازه ای بود که قبل از رفتن به ساختمان وزارت خارجه تصمیم به دسته بندی کردن آنها گرفتیم تا بتوانیم سوالات بیشتری از رییس تیم مذاکره کننده کشورمان بپرسیم و او نیز  با صبر تمام، بیش از یک ساعت به تمامی سوالات مطرح شده پاسخ گفت.

وزیر امور خارجه کشورمان، از رعایت اصولی خطوط قرمز ترسیم شده توسط رهبری، بازگشت تحریم ها، برجام در مجلس، اقدامات آژانس، بحث های مرتبط موشکی و نوع نگاهش به مقاومت گفت و البته از بی انصافی برخی منتقدان گلایه داشت.

جا دارد، از همکاری صمیمانه خانم دکتر افخم و همچنین جناب آقای نوریان در روابط عمومی وزارت خارجه نیز تشکر ویژه داشته باشیم.


در یک جمله توافق را خوب، خیلی خوب، حداقلی، قبول و یا بد می دانید؟

من توافق را خوب می‌بینم چراکه به لحاظ متنی نیز توافق خوب است. شما بخواهید داده‌ها و ستانده‌های طرف مقابل را ببینید طرف مقابل چه می‌خواسته؟ طرف مقابل می‌خواسته مطمئن شود که ایران سلاح هسته‌ای ندارد و ما نیز نمی‌خواستیم سلاح هسته‌ای تولید کنیم و از طرفی ما می‌خواستیم غنی سازی داشته باشیم اما طرف می‌گفته است ما نمی‌خواهیم. لذا ما چیزی از خودمان نکنده‌ایم که به آن‌ها بدهیم. آن‌ها می‌خواستند که ما غنی سازی نداشته باشیم و حداکثر بر روی آی آر وان تحقیق کنیم که این موضوع مسخره است چراکه ما می‌خواهیم آن را کنار بگذاریم.

همچنین آن‌ها می‌گفتند ایران باید فردو را تعطیل کند، آب سنگین نداشته باشد و حتی پالایشگاه آب سنگین را نیز ببندد. این‌ها خواسته‌های طرف مقابل بوده است و کدام یک از این‌ها را گرفته است؟ اگر اینطور بخواهیم نگاه کنیم حتماً خیلی خوب بوده است اما اگر بخواهیم کلمات متن را نگاه کنیم، متن متوازنی است؛ اما اگر بخواهیم فرا متنی نگاه کنیم به لحاظ شرایطی که برای ایران پدیده دار شده است یک تحول در روابط بین‌الملل و منطقه است، همان حرفی که در منطقه زدند که ایران بدون انفجار یک بمب هسته‌ای، قدرت همان کشور را در منطقه پیدا کردیم. آنچه که برای ما قدرت می‌آورد مقاومت مردم، توان و دیپلماسی ما، مقاومت نیروهای مسلح ما است.

مقام معظم رهبری خط قرمزهای ده گانه ای را در سخنانشان ترسیم کرده‌اند. برخی معتقدند که نه همه یا بسیاری از خطوط قرمز در برجام نادیده گرفته شده. پاسخ شما چیست؟
قطعاً اشتباه می‌کنند، ما بارها گفته‌ایم که تمام تلاش ما رعایت خطوط قرمزهای مقام معظم رهبری بوده است و معتقدیم که خطوط رهبری به صورت قابل توجهی مورد اجرا قرار گرفته و همواره در طول مذاکرات و پس از پایان مذاکرات نیز گزارش به ایشان داده شده است.
لذا بنده اصلاً نمی‌توانم بپذیرم که برخی افراد برداشت خود را مطرح می‌کنند و ادعا می‌کنند که عده‌ای رفته و تمام خطوط رهبری را زیر پا گذاشته‌اند و رهبر معظم انقلاب هم گفته است تیم مذاکره کننده با شجاعت و توانمندی در مذاکرات حضور پیدا کرده‌اند، پس این چه شجاعتی است که همه خطوط قرمز رهبری زیر سؤال رفته است! من تا به حال از رهبری هزینه نکرده‌ام و معتقد هم هستیم که این ما باید باشیم هزینه رهبری و نظام و کشور بشویم نه اینکه نظام و کشور را هزینه مقاصد سیاسی خود کنیم.


اما بهتر است بسیاری دوستان منطق به خرج داده و فکر کنند که یک گروهی به مذاکرات رفته و به قول یکی از دوستان از نوزده خط قرمز هجده و نیم آن را زیر پا گذاشته‌اند، چگونه است که رهبری گفته‌اند چه تصویب بشود یا نشود شما مذاکره کنندگان مأجور هستید. این انصاف نیست حالا اگر درمورد ما انصاف ندارند در مورد مقامات بالاتر انصاف داشته باشند.

با توجه به اینکه یکی از خط قرمزهای رهبری این بود که فرمودند: "بنده تصریح می‌کنم، تحریم‌های اقتصادى و مالى و بانکى، چه آنچه به شوراى امنیّت ارتباط پیدا می‌کند، چه آنچه به کنگره‌ى آمریکا ارتباط پیدا می‌کند، چه آنچه به دولت آمریکا ارتباط پیدا می‌کند، همه باید فوراً در هنگام امضاى موافقت‌نامه لغو بشود؛ بقیّه‌ى تحریم‌ها هم در فاصله‌هاى معقول لغو بشود؛ لطفاً بفرمایید تحریم‌های دقیقاً در چه زمانی «لغو» می‌شوند؟
دقیقاً نظر مقام معظم رهبری در این خصوص اجرا شده است و بنده شخصاً خدمت ایشان گزارش داده‌ام. دوستان نمی‌دانم چرا اصرار دارند تا مباحثی را مطرح کنند و از رهبری هزینه کنند، این روش نیازی نیست، بیایند و مستقیم بگویند که نظر ما این است.

رهبری فرمودند که همه تحریم‌های اقتصادی، مالی و بانکی باید لغو شود، من به شما اطمینان می‌دهم کلیه این تحریم‌ها قبل از اینکه ایران یک پیچ و مهره باز کند لغو شود، قطعنامه شورای امنیت که آمد و تصویب شد، روز توافق، یعنی ۹۰ روز بعد از قطعنامه اتحادیه اروپا، تصمیم می‌گیرد تا همه تحریم‌ها لغو شود و همه آن‌ها لغو می‌شود. رئیس جمهور ایالات متحده نیز دستوری را اجرا می‌کند و بر اساس توافقی که شده است، اجرای همه تحریم‌ها را متوقف می‌کند، این تصمیم نهایی می‌شود، مثل مجلس می‌ماند که لایحه بودجه را امسال تصویب می‌کند ولی لایحه بودجه از سال بعد اجرا می‌شود، زمان اجرایی شدن آن زمانی است که آژانس گزارش داده که ایران اقدامات خود را انجام داده است. این موضوع را کسی در نظر نمی‌گیرد که آن‌ها می‌گفتند چرا ما باید قبل از شما چنین اقداماتی بکنیم، اتفاقی که الان افتاده، این است که آن‌ها باید اول تحریم‌های خود را لغو بکنند بعد ما اقدام بکنیم، یعنی که رئیس جمهور آمریکا امضای خود را پای آن کرده و اتحادیه اروپا هم تصمیم خود را در شورای وزیران اتحادیه گرفته است. یک تصمیم که چند هفته قبل بعد از قطعنامه شورای امنیت گرفت و تعهد کرد که برجام را اجرا بکند،
ما در طول بیست و دو ماه مذاکره در واقع ما در صحنه بودیم و می‌جنگیدیم. فرق دارد که شما در منزل بنشینید و بگویید من مقاومت می‌کنم با کسی که می‌رود و در جبهه می‌جنگد و مقاومت می‌کند. زمانیکه شما در خانه هستید مقاومتی نیاز ندارید؛ اما اکنون شما رفته‌اید در خط مقدم و طرف مقابل با سنگینی و فشار در مقابل آن‌ها مقاومت کردیم که به اینجا رسیدیم من نمی‌پذیرم که کسی بگوید ما مقاومت نکردیم.
این درحالی است که ما تا به امروز هنوز هیچ تصمیمی و اقدامی اعلام نکردیم. آمریکا و سایر کشورها نیز روز توافق (۹۰ روز پس از تصویب شورای امنیت) تصمیم خود را رسماً اتخاذ می‌کنند.

از آن روز ما اقداماتی را شروع می‌کنیم و آن‌ها هم باید اقداماتی را آغاز بکنند، اقدامات آن‌ها را ما راستی آزمایی می‌کنیم و اقدامات ما را هم آژانس راستی آزمایی می‌کند و براین اساس آن‌ها باید با مشورت کنند که چه دستور العمل‌هایی را برای ادامه صادر می‌کنند. ما می‌توانستیم بگوییم شما بیاید خودتون نظارت کنید که ما چه اقداماتی انجام می‌دهیم، اما ترجیح دادیم که این کار را آژانس انجام دهد چراکه هم آژانس این مسئولیت بین المللی را دارد و هم به غیر از آن آمادگی این را نداشتیم (مثلاً هیئت آمریکایی‌ها) و هم نهاد دیگری نیست لذا اگر اینجا به توافق درست دقت بکنند، آن‌ها با مشورت به این نتیجه می‌رسند که چه دستور العملی بنویسند. اقدامات برای ما اقداماتمان کمی و البته مشخص است به طور مثال سانتریفیوژها چه تعداد هستند که مثلاً ما به تعداد ۶۰۰۰ هزار تا رسانده‌ایم یا خیر، همین!


این‌ها آن موردی نیست که مقام معظم رهبری فرمودند که اگر آژانس بخواهد بگوید مثلاً در ایران فعالیت انجام شده ای نیست، ممکن است سال‌ها طول بکشد. لذا اگر شما قطعنامه شورای امنیت و برجام را بخوانید هیچ‌چیز موکول به اعلام آژانس نیست. اعلام آژانس در آن قید شده است اما به طور مثال ۸ سال یا ۵ سال ما برای محدودیت‌های تسلیحاتی، اگر آن اعلام زودتر صورت بگیرد ما زودتر از آن محدودیت‌ها خلاص می‌شویم، اما اگر اعلام صورت نگیرد سر ۵ سال محدودیت‌های تسلیحاتی تمام می‌شود و سر ۸ سال محدودیت‌های مربوط به موشکی. لذا این تصور که ما خدایی نکرده از خط قرمزها عبور و تجاوز کردیم، قطعاً غلط است، اتفاقاً برعکس است چرا که آن‌ها اقدامشان را قبل از ما انجام دادند. شورای امنیت بدون اینکه ما هیچ گونه اقدامی درباره تاسیساتمون را انجام دهیم، در همان هفته اول اقدامات خود را انجام داد و یا سوییس تمامی تحریم‌های خود را از ایران برداشت. حالا بعد از اینکه اقدامات ما تمام شد، اقدام آن‌ها اتوماتیک عملیاتی می‌شود و دیگر نیازی به تصمیم جدیدی ندارند.

آیا زمانیکه تحریم‌ها برداشته می‌شود، امکان دارد که به بهانه‌های دیگر تحریم‌های تسلیحاتی و حقوق‌بشر علیه ایران اعمال شود؟
در عالم سیاست هیچ‌چیزی غیرممکن نبوده و نمی‌توان بر اساس احتمالات برنامه‌ریزی سیاسی کرد، ما تحریم‌هایی داشتیم که بر علیه ملت ایران اعمال شده بود که این تحریم‌ها ده ساله و دوازده ساله بودند که طرف مقابل پله پله و آجر آجر این تحریم‌ها را آماده‌سازی کرده بود.

خاطرم هست زمانیکه می‌خواستند تحریم‌های نفتی اتحادیه اروپا را علیه ایران وضع کنند، به خودشان ۶ ماه فرصت دادند تا خودشان را آماده کنند چراکه بسیاری از پالایشگاه‌های اروپایی با نفت ایران سازگاری داشت و کشورهای اروپایی ۶ ماه فرصت داشتند تا این تحریم‌ها را علیه ایران اعمال می‌کنند. یک علت اصلی آن این است که تحریم‌ یک شب ایجاد نمی‌شود و باید در ابتدا زمینه‌سازی شود.

امروز تحریم‌هایی که علیه ایران اعمال می‌شود حتی اگر تحریم‌های واقعی وغیرقانونی باشد و کنگره امریکا علیه ایران بر روی کشورهای ثالث تحمیل می‌کند، تحریم‌های روانی است که به آن‌ها اصطلاحاً هزینه‌های حیثیتی کارکرد با ایران می‌گویند، این‌ها همه در راستای همان فضاسازی است که صورت گرفته است، اما اکنون به واسطه توافق هسته ای این فضاسازی از بین رفته و این ساختمان تحریم‌ها را فرو ریخته است. اگر در گذشته یعنی در این هفت، هشت سال کشورها می‌آمدند و تحریم‌های خودشان را بر مبنای مقبولیتی که شورای امنیت ایجادکرده بود، بنا می‌کردند، از این به بعد باید بر خلاف قطعنامه‌ها و قطعنامه شورای امنیت تحریم بگذارند.

یکی از دیگر سؤالات بینندگان الف از شما درمورد تحریم‌های ایالتی است که چند ایالت ادعا کرده بودند تحریم‌ها را برنخواهند داشت و یک موضوع دیگر نیز تحریم سوئیفت است که پرسیده شده است چه اتفاقی برای این موضوع می‌افتد؟
تحریم‌های ایالتی مانند این است که برخی شرکت‌ها با ما نخواهند کار کنند اما دولت آمریکا تعهد کرده است که ایالت‌هایش را تشویق بکند تا در حدود مقررات و قوانین خود به آن‌ها اعلام بکند که سیاست‌های آمریکا در مقابل ایران دراین زمینه تغییر کرده است. نکته‌ای که اینجا باید در نظر داشت این است یک زمانی سیاست فشار بر روی ایران بود ولی در حال حاضر مطرح می‌کنند که سیاست در حوزه هسته‌ای تغییر کرده و سیاست همکاری با ایران را داریم که این را می‌خواهند اعلام بکنند که ما هم باید با چشم باز حواسمان جمع باشد و به دنبال این قضیه برویم.

سوئیفت فقط برای شرکت‌هایی که موضوع تحریم نبودند، وجود نداشت، شرکت سوئیفت که یک شرکت خصوصی اروپایی در بلژیک است به دلیل نگرانی که پیدا کرده بود، کل ایران را تحریم کرد اما در حال حاضر یک تعدادی از محدودیت‌ها باقی می‌ماند و یک تعدادی هم از افراد و شرکت‌ها که به دلیل آن تحریم‌ها که دیگر تحریم نیست بلکه محدودیت است، در لیست باقی می‌ماند ولی اینطور نیست که سوئیفت که برای ایران محروم باشد، اتفاقاً صریح اعلام شده است که از روی اجرایی شدن توافق، تحریم سوئیفت به همراه مؤسسات ایرانی به جز چند موسسه که در واقع در زمینه‌های دیگر محدودیت دارند، برداشته می‌شود. دوستانی که می‌گویند که هشت سال دیگر برداشته می‌شود به دلیل همان چند موسسه می‌گویند و این چند موسسه را تعمیم می‌دهند و بیان می‌کنند چون این چند موسسه همچنان زیر تحریم باقی می‌ماند ممکن است تحریم سوئیف باقی بماند که اصلاً اینطور نیست.

مشکلی که دوستان ما دارند این است که توجه نمی‌کنند که تا چند وقت پیش تمام این تحریم‌ها علیه کل کشور ایران بود و خیلی این موضوع را جدی نمی‌گرفت و همان دوستان می‌گفتند که این‌ها تنها کاغذپاره است و در حال حاضر که این تحریم‌ها لغو شده است، وا السلاما سر داده‌اند که چرا این دوتا شرکت تحریم است، ممکن است دو شرکت ایرانی یا چینی به دلیل تحریم‌هایی که بر آن کشور تحریم شده باشد برای آن‌ها سوئیفت ممنوع باشد، اما آیا شما تاکنون دیده‌اید کسی بگوید که چین تحریم شورای امنیت یا سوئیفت است؟ الان مجدداً باز برخی دوستان الان می گویند چرا دو بانک ایرانی که تحریم‌های آن‌ها ربطی به موضوع هسته‌ای ندارد، تحریم است و با کمال احترام مغلطه‌ای را درست کردند که تحریم سوئیف دست نمی‌خورد. تحریم سوئیف هم برداشته خواهد شد به استثنای چند تحریم خاص که اگر ایران هم تحریم نبود، آن‌ها به احتمال زیاد تحریم خواهند بود، بقیه آزاد می‌شوند.


آیا رییس جمهور بعدی آمریکا می‌تواند توافق بعدی را لغو کند؟ لطفاً درباره برگشت پذیری تحریم‌ها هم توضیح دهید.
بعضی‌ها که فکر کنند اگر یک رئیس‌جمهور یا کنگره تصمیم بگیرد که تحریمی علیه ایران بگذارد و فردا اوضاع بر می‌گردد به حالت گذشته؛ خیر اینطور نیست، در عالم واقع و گذشته قبلاً هم اینطور نبوده، بلکه پله پله آمدند بالا تا توانستند این تحریم‌ها را اعمال می‌کنند.

اما نکته‌ای که در مورد بازگشت پذیری پرسیدید بالاخره این یک توافقی است بین دو نفر که اعتمادی به یکدیگر ندارند. ما هم معتقدیم اگر طرف مقابل تهعدات خود را اجرا نکرد باید ما امکان بازگشت داشته باشیم تا اینطور نباشد که طرف مقابل تعهدات خود را اجرا نکند و ما به تعهداتمان ادامه دهیم. طرف مقابل نیز تعهداتش همین لغوتحریم‌ها است. طبیعتاً اگر ما هم به تعهداتمان عمل نکنیم آن‌ها هم می‌توانند بازگشت داشته باشند. یک زمان بازگشت نسبت
اما بهتر است بسیاری دوستان منطق به خرج داده و فکر کنند که یک گروهی به مذاکرات رفته و به قول یکی از دوستان از نوزده خط قرمز هجده و نیم آن را زیر پا گذاشته‌اند، چگونه است که رهبری گفته‌اند چه تصویب بشود یا نشود شما مذاکره کنندگان مأجور هستید. این انصاف نیست حالا اگر درمورد ما انصاف ندارند در مورد مقامات بالاتر انصاف داشته باشند.
به تحریم‌هایی است که خودشان وضع کرده‌اند و آن هم فقط رفع این تعهد متقابل است چراکه این قرارداد نیست بلکه یک سری تعهدات متقابل است که طرفین می‌پذیرند. لذا رفع این تعهد دو طرفه متقابل برای آن‌ها کافی است همانطور که برای ما کافی است به این معنی که ما هم نباید برویم از کسی اجازه بگیریم تا برنامه هسته‌ای خود را بازگردانیم؛ که البته یک پروسه و روندی را در توافق تعیین کرده‌ایم که طرفین باید وارد آن روند شده و آن مراحل را طی بکنند.

یک وضعیت باقی می‌ماند و آن هم تحریم‌های شورای امنیت است. تحریم‌های شورای امنیت برای اینکه بازگردانده شود یک مقرراتی دارد. آن‌ها برای اینکه بتوانند مانند ما که رسماً و بدون مجوز و رأی کسی بتوانیم کارمان را جلو ببریم آن‌ها هم همین توقع را داشتند؛ بنابراین مکانیزمی که در شورای امنیت دیده شد این امکان را فراهم می‌کند. درواقع طرفین وضعیتشان متناظر بوده که این از جنبه حقوقی توافق است. به این معنی که ما یک امکانی داریم که اگر طرف مقابل تخلفی کرد، بازگشت پیدا می‌کنیم. طرف مقابل هم این امکان را دارد که اگر ما تعهداتمان را اجرا نکردیم بازگشت پیدا کند.

چند نکته سیاسی وجود دارد یکی این که شرایط به نحوی تعیین شده است که بازگشت پذیری هزینه بالایی دارد، ما که قصد نداریم تعهدات خود را نقض کنیم زیرا ما کشوری هستیم که هر زمان در سطح بین‌المللی تعهدی کردیم آن تعهد را عملی کردیم. لذا ما نگرانی نداریم اما اگر طرف مقابل بخواهد بهانه بیاورد و به آن بهانه بخواهد تحریم‌ها را بازگرداند، ما هم در برجام و هم در شورای امنیت صریح گفته‌ایم که به تمامی اقدامات خود پیش از مذاکره بازخواهیم گشت.

توجه کنید که دراینجا نه تنها برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت قطعنامه‌ای با کشور هدف قطعنامه مذاکره شده تنظیم شده، بلکه در تاریخ شورای امنیت نظر کشور هدف هم نوشته شده است که اگر شما تحریم‌ها را برگردانید من این را رافع مسئولیت خودم تلقی می‌کنم و برمی‌گردم و تمام برنامه‌ها را از تو آغاز می‌کنم. لذا به اندازه کافی ساز وکار بازدارنده وجود دارد.

سوالی که باقی می‌ماند این است که گفته می‌شود آن‌ها می‌توانند تحریم‌ها را یک شبه بردارند ولی کارشما طول می‌کشد که من پاسخ این را دادم، چرا که اولاً آن‌ها نمی‌توانند تحریم‌ها را یک شبه بازگردانند چرا که این تحریم‌ها سال‌ها طول کشیده است تا اعمال شود. ما نیاز نداریم برویم اجماع جهانی درست کنیم زیرا فقط خودمان هستیم. نگرانی درباره تعداد سانتریفیوژ است که من به شما اطمینان می‌دهم که جمهوری اسلامی سریع تر می‌تواند به برنامه گذشته‌اش بازگردد که اتفاقاً این نگرانی را طرف مقابل هم داشت و همین دستاورد در همین حد با مذاکره فراوان به این نتیجه رسید و آن‌ها همیشه می‌گفتند شما خیلی راحت تر از ما می‌توانید به برنامه خود بازگردید.

زمانیکه توافق ژنو انجام شد، ۱۳ تن از طلاها از میزان توافق باقی ماند و در زمان مذاکرات به کشور بازگشت. آیا این دو ارتباطی به هم دارند و اساساً فرق بین تعلیق و لغو تحریم‌ها چه توافتی وجود دارد؟
در همین جا هم اشتباه می‌کنند، ما یکی از دلایلی که گفتیم همه تحریم‌های اقتصادی و مالی باید لغو شود، همین بود. این ۱۳ تن طلا یک طرف باید آماده می‌شد یک جای دیگر مشکل پیدا می‌کرد و یکی دیگر بهانه می‌گرفت و هیچ ربطی هم به توافق آخر و مذاکرات نداشت و به همان توافق ژنو مربوط می‌شود. فقط ما مجبور بودیم پیچ و خم‌های بورکراتیک را بگذرانیم لذا این بحث کاملاً بی مورد است
درباره بحث لغو و تعلیق تحریم‌ها باید بگویم که بحث ما این است که رئیس جمهور آمریکا به صورت متوالی و مستمر متعهد است که تحریم‌ها را اجرا نکند چراکه اگر می‌خواست لغو کند به کنگره می‌رفت و کنگره اگر دعوا بر سر این است که با دوسوم توافق را رد می‌کند یا بیش از نصف، ما نمی‌خواستیم که نتانیاهو حق وتو بر روی توافق ما داشته باشد؛ اما اینکه باید این‌ها لغو شود و نباید اجرا شود و از آن طرف تحریم‌های اتحادیه اروپا لغو شود، بله شکی نیست.

از آن طرف برخی دوستان آمدند سه کلمه تعلیق در کل توافق پیدا کردند و آن را مطرح می‌کنند، این کلمات تعلیق بر می‌گردد به اون چتری که در اتحادیه اروپا وجود داشته که شامل تحریم‌های اشاعه‌ای، تسلیحاتی در گذشته هم می‌شده که الان آن‌ها ادامه پیدا می‌کند لذا آن قسمت که مربوط به تحریم‌های اقتصادی مالی، بانکی است، صریحاً لغو می‌شود؛ اما آن تصمیم چتری که تحریم‌های دیگر هم شامل می‌شود، اون نمی‌تواند لغو شود. یا اینکه مثلاً در جایی بگوید که اگر آژانس قبل از ده سال اعلام بکند که برنامه هسته‌ای ایران هیچ فعالیت اعلام نشده‌ای ندارد، آن محدودیت‌های مربوط به اقلام دو منظوره تعلیق می‌شود، ولی سر ده سال تعلیق می‌شود، یعنی چیزهایی که تعلیق می‌شود مواردی که است منفعت ما است و آن‌ها مجبور می‌شوند که قبل از توافقی که قبلاً پذیرفته بودند، مواردی را حذف کنند، لذا دوستان رفتند چند کلمه تعلیق را پیدا کردند که تحریم‌ها لغو نشده است، خیر، اینطور نیست. همانطور که توافق شده بوده است، تحریم‌ها را لغو می‌شود و برخی از مقررات که مربوط به مسائل دیگری بوده است، طور دیگری با آن برخورد می‌شود.

آیا تحریم‌ها در هر صورت باز خواهند گشت؟
در واقع بحث بازگشت پذیری یک مکانیزم متقابل درباره اقدامات طرفین ایجاد شده است. این هم به این معنا که طرفین بهم اعتماد ندارند و ما هم نمی‌پذیرفتیم تعهداتی را به مدت ده سال بدون توجه به اینکه طرف مقابل، تعهدات خود را اجرا می‌کند یا خیر انجام بدهیم. لذا ما صریح گفتیم اگر طرف مقابل قانون جدیدی را وضع کند یا تحت عناوین جدید تحریم‌ها را انجام بدهد، ما هم این را به معنی نقض می‌گیریم و مجبور نیستیم دیگر آن روند را ادامه دهیم؛ اما نکته ای مهم این است که شرایط در حال تغییر است و بازگشت پذیری آن با روندی که دنیا در حال کار کردن با ایران است برای آن‌ها هزینه دارد همانطور که در آن موقع فشار بر ایران هم هزینه خواهد داشت.

آیا شما موافق بررسی برجام در مجلس هستید؟ چرا؟
من معتقد هستم که برجام یک توافق بین‌المللی نیست که نیاز به تصویب مجلس داشته باشد. به عنوان یک فردی که چند وقتی حقوق درس داده است عرض می‌کنم که "برجام " در واقع نحوه مدیریت تعدادی از قطعنامه‌های شورای امنیت است که توسط یک قطعنامه دیگر، قطعنامه‌های قبلی را لغو کرده و نشان می‌دهد که الان باید چه کاری صورت گیرد.

برجام در واقع همانطور که اسمش مشخص است، برنامه جامع اقدام مشترک است به این دلیل که شما تعدادی قطعنامه دارید که حالا می‌خواهید آن‌ها را کنار بگذارید، چگونه؟ به این روش که یک قطعنامه جدید آمده که بسیاری از قبلی‌ها را کنار گذاشته است و یک قسمتی از این روش‌ها که در برجام آمده مورد توافق هست و خود قطعنامه هم که خارج از این توافق است. ولی روشی است که این توافق را اجرایی می‌کند. لذا از نظر حقوقی یک توافق نیست. به همین دلیل است که همین دوستانی که می‌گویند این توافق بین‌المللی است، همان‌ها می‌گویند چرا این ترجمه فارسی ندارد! اول فرض کرده‌اند که این یک توافق بین‌المللی است. بله شما وقتی که یک معاهده دوجانبه دارید یک نسخه فارسی و یک نسخه به زبان دیگر دارید اما این که آنگونه نبوده. این یک معاهده نبوده که شما یک نسخه فارسی و یک نسخه انگلیسی داشته باشید. این برنامه‌ای بوده که شما با شش کشور خارجی دیگر نشستید
دقیقاً نظر مقام معظم رهبری در این خصوص اجرا شده است و بنده شخصاً خدمت ایشان گزارش داده‌ام. دوستان نمی‌دانم چرا اصرار دارند تا مباحثی را مطرح کنند و از رهبری هزینه کنند، این روش نیازی نیست، بیایند و مستقیم بگویند که نظر ما این است.
و به تفاهم رسیدید مشکلی که در اجرای تعهدات قبلی شما به عنوان عضو سازمان ملل متحد و عضوان پی تی وجود داشته (که ما آن مشکلات را غیرقانونی و نامشروع می دانیم) در قالب یک چارچوب حل کنیم. این چارچوب در واقع چار چوبی است برای حل مشکلات گذشته و یک توافقنامه بین‌المللی نیست که نیاز به تصویب مجلس داشته باشد.

اما از نظر سیاسی؛ وقتی که هیچ یک از اعضای دیگر ۱+۵ این را در مجلس خود تصویب نمی‌کنند چرا ایران باید این را در مجلس تصویب کند؟ دوستان مثال آمریکا را می‌زنند؛ آمریکا برای تصویب این موضوع آن را به مجلس خود ارائه نکرده است؛ مجلس آمریکا آمده برای خودش یک حقی قائل شده که بتواند این را رد بکند که اگر آن را رد بکند هنوز رئیس جمهور می‌تواند آن را اجرا کند و این نکته ای است که خیلی‌ها به آن توجه نمی‌کنند. اگر برجام را مجلس آمریکا رد کند و آقای اباما نیز آن را وتو کند و وتوی آقای اوباما را نیز مجلس رد کند هنوز رئیس جمهور حق اجرای این را دارد، فقط حق ندارد مواردی را که با مصوبه مجلس علیه ایران تحریم صادر شده آن‌ها را متوقف کند؛ یعنی حتی کنگره قرار نیست برجام را تصویب کند. در واقع کنگره نگفته است که این یک قرارداد بین‌المللی است که باید تصویب شود. بلکه گفته است من یکسری محدودیت‌هایی برای ایران وضع کرده‌ام که اگر این‌ها را رد کردم شما نمی‌توانید محدودیت‌های کنگره را بردارید.

لذا در این شرایط از نظر سیاسی این تناظر را بین ما و طرف مقابل ایجاد می‌کند که هیچ یک از شش کشور این را در مجالس خود تصویب نمی‌کند.

بعضی‌ها می‌گویند این موضوع برای ایران تعهد ایجاد می‌کند که اصلاً بحث ما این نیست، بحث ما درواقع توازن و تناظر بین کارهایی است که ما و آن‌ها انجام می‌دهیم. ما حتی گفتیم زمانی پروتکل الحاقی را به مجلس می‌بریم که شما هم آن را به مجلس ببرید. حتی عباراتی را که به کار برده‌ایم یکسان است.


یعنی مردم ما باید افتخار کنند که ایران همانطوری رفتار می‌کند که ایالت متحده رفتار می‌کند. ما حتی کلماتی را که به کار بردیم عین همان کلماتی است که آن‌ها برای خودشان به کار برده‌اند. لذا شما می‌خواهید این توازن را با تصویب مجلس از بین ببرید، ما می‌گوییم که مصلحت نیست چراکه از نظر حقوقی نیاز نیست و از لحاظ سیاسی گفتیم مصلحت نیست. چراکه این توازنی که ما در ۲۰ ماه مذاکره با برجام برقرار کردیم با تصویب مجلس آن را بهم بزنید. اگرنه از نظر سیاسی برای تیم مذاکره کننده بهتر این است که مجلس آن را تصویب کند و دیگر در آن زمان کسی از ما ایراد نخواهد گرفت. اینجاست که ما باید مصالح شخصی را کنار بگذاریم و ببینیم منافع ملی کجاست.

پیش بینی شما از تصویب و یا رد آن در مجلس چگونه است؟
من بعید می‌دانم که توافق به مجلس رفته و تصویب نشود، اما نمی‌خواهم در مورد آن پیش‌بینی کنم چراکه باید در ابتدا تکلیف آن در ایران و آمریکا مشخص شود و در آن زمان خواهیم دید که چه اتفاقی خواهد افتاد.

اگر قرار باشد «برجام» در مجلس تصویب شود، آیا به نفع ما است که ما آن را زودتر از کنگره تصویب کنیم یا خیر؟
در مورد این موضوع ممکن است نظرات مختلفی وجود داشته باشد، بعضی‌ها ممکن است نظر مخالف داشته باشند. من اعتقاد دارم نباید در مجلس تصویب شود چراکه ماهیتاً نیازی به تصویب آن در مجلس نیست چراکه طرف مقابل نیز قرار نیست که برجام را تصویب کند. دو قطعنامه یا لایحه در برابر مجلسین آمریکا وجود دارد که هر دو طرح با امضای بیش از نصف + ۱ خواهان رد این توافق هستند، یعنی هیچ طرفی نمی‌گوید که این طرح را مجالس آمریکا باید تصویب کند. هر دو طرحی که در حال حاضر هم در مجلس سنا و هم در مجلس نمایندگان آمریکا قرار دارد طرح رد است لذا اصلاً موضوعیت ندارد که بگویند اول شما این طرح را تصویب کنید و بعد مجلس آمریکا، چراکه اصلاً برای تصویب به کنگره ارائه نشده است.

درباره وضعیت موشک‌های بالستیک و آزمایش‌های موشکی در برجام و قطعنامه بفرمائید و این که اگر ایران بخواهد موشک‌های بالستیک را آزمایش کند امکان دارد با بهانه جویی‌های غربی‌ها مواجه شود؟
بسیاری از این حرف‌ها با مزه است! موشک‌های بالستیک مگر تازه ابداع شده است؟ قطعنامه ۱۹۲۹ در بند ۹ را بروید بخوانید در مورد موشک بالستیک چه می‌گوید و همچنین ماده ۳ نامه ضمیمه درمورد اعضای دائم موشک‌های بالستیک را بخوانید. در قطعنامه ۱۹۲۹ تحت فصل هفت، با عبارت فصل هفتی، آمده: "ایران نباید هیچ موشک بالستیک که قابلیت حمل سلاح هسته‌ای داشته باشد طراحی یا آزمایش بکند "؛ اما در اینجا که اولاً خود قطعنامه تحت تأثیر فصل هفت نیست و عباراتی هم که می‌گوید از "ایران خواسته می‌شود نه ایران باید و عبارات الزام آور بکار نمی‌برد.

برای همین یک کلمه ما دو سه ماه بحث کردیم و بر اساس نظر متخصصین ما، حتی یک موشک برای حمل سلاح هسته‌ای طراحی نشده است.

شما چطور می‌توانید به طرف غربی در این خصوص اطمینان دهید؟
اصلاً اطمینان لازم نیست! آقای کری خود گفته است که بند مربوط به موشک و تسلیحات جزو برجام نیست و نقض آن نقض برجام نیست. دیگر چه کسی بگوید؟ من که هرچه می‌گویم باور نمی‌کنید! اگر آقای کری بگوید باور می‌کنید؟؟ خود طرف مذاکره کننده از روز اول همان حرفی را که ما زده‌ایم را گفته است که این در برجام نیست و اگر جزو قطعنامه هست که به مراتب سنگین تر از آن در قطعنامه قبلی بود. تازه قطعنامه قبلی چیزهای دیگری هم داشت. شما ادامه‌ بند ۹ قطعنامه ۱۹۲۹ را بخوانید که می‌گوید کشورها موظف‌اند هر اقدامی انجام دهند تا از دسترسی ایران به موشک‌های بالستیک جلوگیری کنند.

در حال حاضر این بندها دیگر وجود ندارد، نیست؛ اما قبل از آن می‌توانست پایه جنگ باشد! من نمی‌خواهم در حال حاضر ۱۹۲۹ را تشریح کنم، زمانی که همه این موارد گذشت کتابی درمورد ۱۹۲۹ خواهم نوشت که خطرناک‌ترین قطعنامه تاریخ شورای امنیت است.

زمانی که این قطعنامه بیرون آمد من یک نفر را ندیدم که یک مقاله در یکی از روزنامه‌های ایران بنویسد که چه خطری در قطعنامه قبلی بوده است. حال درباره موشکی که از خطر بالای ۱۰۰ تبدیل به یک محدودیت زیر ۱۰ شده است همان دوستانی که آن را کاغذ پاره می‌خواندند در حال حاضر وا اسلاما سر می‌دهند.

من صریح می‌گویم که ما هیچ محدودیت موشکی نپذیرفته‌ایم، هیچ محدودیت تسلیحاتی را نپذیرفته‌ایم و در برجام هیچ محدودیتی در مورد این‌ها وجود ندارد.

تحریم‌های تسلیحاتی و تحریم‌ها و ممنوعیت‌های موشکی و اقدامات خصمانه‌ای که در این زمینه‌ها به کار برد می‌شد، اکنون به یک رشته محدودیت در قطعنامه تبدیل شده که آنهم جز برجام نیست که آقای کری هم گفت نقض آن به معنای نقض برجام نیست و نقض آن نمی‌تواند تحریم‌ها را برگرداند. از این صریح تر؟ در صفحه هیجده پاورقی می‌گوید: مفاد قطعنامه به منزله مفاد برجام نیست و این نیازی ندارد که جا بیافتد. البته برخی نمی‌خواهند اجازه دهند تا جا بیافتد.

آقای کری خودش که دیگر طرف مقابل است در مقابل سوالاتی که از او می‌پرسند این مورد را شفاف اذعان می‌کند. من نمی‌دانم
این توافق تا عملیاتی شود، زمانی طول خواهد کشید. شما می دانید که به سود رسیدن یک سرمایه گذاری سال‌ها طول می‌کشد که بازگردد، ولی امیدواریم با رفع موانع تأثیر این توافق در زندگی مردم به تدریج و نه ناگهانی حاصل شود.
چرا برخی از دوستان ما بیش از جان کری وکیل مدافع آمریکا هستند؟ آقای کری می‌گوید این جزو برجام نیست و مکانیزم‌های دیگر داریم که مانع بشویم و ما هم در مقابل آن مکانیزم‌ها همیشه مقاومت کرده‌ایم و در حال حاضر نیز مقاومت راحت‌تر از گذشته خواهد بود.

وضعیت اقلام دوگانه‌ای که قرار است وارد کشور شود و باید لیست آن‌ها اعم از آدرس و مشخصات گیرنده به طرف غربی اعلام شود چگونه است؟
می‌دانید که این اقلام نه تنها در طول این مدت بلکه سی سال است که ورودش به ایران ممنوع است و همیشه ما از کانال‌های قاچاق می‌خریدیم و جنس قلابی به ما می‌دادند و سر ما را کلاه می‌گذاشتند و نمی‌توانستیم در جایی شکایت کنیم. در حال حاضر ما آن‌ها را رسماً از مسیر قانونی پیگیری می‌کنیم و آن‌ها نیز موظف‌اند این مسیر را برای ما تسهیل کنند. ضمن اینکه ما می‌خواستیم بالاخره از یک تحریم بیرون بیاییم. من نمی‌گویم این بهترین شرایط است و همیشه هم گفته‌ام ما خواسته‌ایم یک شرایط خوب را بوجود آوریم برای همین نمی‌خواهم با کسی مناظره کنم زیرا نمی‌خواهم بگویم چه تحریم‌هایی بر این کشور اعمال شده بود! در واقع آن تحریم‌ها رفته و اینکه یک قلم ورود این کالاها به ایران ممنوع بوده و هرکسی که این کالاها را به ایران میفروخته است می‌توانسته خودش مورد تحریم شورای امنیت قرار گیرد دیگر وجود ندارد. در حال حاضر دولت‌ها موظف‌اند در حوزه هسته‌ای با ما همکاری کنند. یک روزی کمک کردن به برنامه هسته‌ای ایران می‌توانست منجر به مجازات شود اما امروز آن‌ها موظف‌اند به ما کمک کنند.

شما زمانیکه اقلام دو منظوره می‌خرید، طبق مقرراتی که فروشنده دارد، باید بگویید که این اقلام کجا استفاده می‌شود و آن فروشنده باید این موضوع را اعلام کند و قبلاً نیز همینطور بوده است. آن معدود اقلام دو منظوره‌ای که ما می‌خریدیم خود فروشنده آن را نصب می‌کرده و به طور مثال می‌دانست که در صنعت نفت بکار می‌رود که این چیز جدیدی نیست.

این‌ها در واقع یک محدودیتی است که برای همه دنیا وجود دارد و هر کس در دنیا اقلام دو منظوره خرید و فروش کند یک مقرراتی فروشنده باید رعایت کند. این اقلام برای ایران تهیه نشده است بلکه این اقلام لیست ان اس جی است؛ اما می‌گویند هزار صفحه لیست است، بله این موضوعی است که برای همه دنیا اعمال می‌شود. کشورهای گروه تکنولوژی هسته‌ای یک لیستی دارند و این اقلام دو منظوره در همان لیست است و آن لیست برای همه دنیا اعمال می‌شود؛ یعنی هر کس از آن لیست بخواهد خرید و فروش کند کسی که فروشنده است موظف است که اطمینان دهد برای اهداف صلح آمیز مصرف می‌شود. دوستان بحث جدیدی راه می‌اندازند که ایران هم موظف است این کار را انجام دهد، بله! تا دیروز این موضوع ممنوع بود، البته من دوست ندارم هیچ موردی در قطعنامه شورای امنیت رفته باشد ولی بالاخره گفتیم ما بده بستان کردیم و شما قطعاً یک چیز گرفته‌اید و یک چیز داده‌اید.

چرا با تیم مذاکره کننده قبلی مناظره برگذار نمی‌کنید؟
بحث بین دیدگاه‌های مختلفی که بین تیم مذاکره کننده قبلی و تیم مذاکره کننده فعلی وجود دارد، وارد شدن به جزئیاتی است که ما تلاش کردیم هیچگاه وارد آن نشویم.

شما تا کنون نشنیده‌اید که بنده نسبت به روش تیم قبلی انتقادی کرده باشم و دوست دارم همینطور باقی بماند. ضمن اینکه انتقادات فراوانی دارم ولی سعی کرده‌ام آنچه که به عنوان سیاست کشور دنبال می‌شود. در آن زمان که بنده خارج از محیط اداری و بازنشسته بودم ضرورتی نداشته باشد که به آن بپردازم. اگر قرار است مناظره‌ای صورت بگیرد باید همه موضوعات مورد بررسی قرار بگیرد؛ یعنی باید معلوم شود که ما کجا بودیم و الان کجا هستیم. من خیلی دوست ندارم وارد این بحث‌ها بشوم ضمن اینکه از نظر فنی و حقوقی رشته تحصیلی من بوده است و حتی زمانیکه کار دانشگاهی می‌کردم تمام قطعنامه‌ها را ریز به ریز دنبال کرده و در کلاس‌هایم بحث می‌کردم اما حتی زمانیکه در دولت قبل مورد مهرورزی قرار گرفتم و در سن چهل و هفت سالگی بازنشست شدم در محیط عمومی در مورد آن صحبت نکردم. لذا مناظره یک طرفه می‌شود که خیلی فایده ندارد و به مصلحت کشور نیست که ما بخواهیم دو دستگی ایجاد کنیم. ضمن اینکه اعتقاد دارم همه کسانی که برنامه هسته ای را مدیریت کرده‌اند هدفشان تأمین حقوق مردم بوده است اما ممکن است من با روش آن‌ها موافق نباشم و آن‌ها نیز با روش من موافق نیستند.

خیلی‌ها معتقدند که باید در مذاکرات هسته‌ای مقاومت آقای جلیلی و دیپلماسی آقای ظریف همراه بود تا مذاکرات خوبی می‌داشتیم. آیا موافق هستید؟
من بعید می‍دانم؛ چراکه ما در طول بیست و دو ماه مذاکره در واقع ما در صحنه بودیم و می‌جنگیدیم. فرق دارد که شما در منزل بنشینید و بگویید من مقاومت می‌کنم با کسی که می‌رود و در جبهه می‌جنگد و مقاومت می‌کند. در گذشته در بیست و دو ماه سه بار مذاکره می‌شد اما ما در بیست و دو ماه، بیست و دو ماه مذاکره کردیم. در واقع شبانه روز مذاکره و مقاومت کردیم. من نمی‌پذیرم که کسی بگوید ما مقاومت نکردیم. زمانیکه شما در خانه هستید مقاومتی نیاز ندارید؛ اما اکنون شما رفته‌اید در خط مقدم و طرف مقابل با سنگینی و فشار و با پشتوانه قطعنامه‌های شورای امنیت ادعا کردند که برنامه هسته‌ایتان باید متوقف شده و آب سنگین نداشته باشید و فردو را باید تعطیل کنید و در آنجا بیست و دو ماه در مقابل آن‌ها مقاومت کردیم که به اینجا رسیدیم چرا که با قربان صدقه که به اینجا نمی‌رسیدیم؛ اما مقاومت با زبان منطق باید باشد که در دنیا بتوانند بگویند جمهوری اسلامی ایران با منطق درحال صحبت کردن است؛ نه مقاومت با زبانی که دنیا را علیه شما تشدید و متحد بکند.

با توجه به اینکه شروع اجرای توافق مشروط به انجام تعهدات ایران و سپس تأیید آژانس است، لطفاً بفرمایید اگر ایران تمام تعهدات خود را انجام داد و آژانس بنا به هر دلیلی که نمونه آن را هم قبلاً دیده‌ایم، تأیید نکرد، تکلیف ما چه می‌شود؟ درباره پی‌ام دی هم لطفاً توضیح دهید.
این حرف را که داور با آن‌ها است را قبول ندارم. همین داور دو سال است دارد همه اقدامات کمی ما را تحت توافق ژنو اندازه‌گیری می‌کند و مشکلی هم نداشته است و آژانس همان مسئولیتی را در اینجا دارد که در دوسال گذشته داشته است و مشکلی هم وجود ندارد. ضمن اینکه همانطور که اشاره کردم بازگشت اقدامات ما به مراتب آسان‌تر از طرف غربی است. چرا که ما همه چیز را در اختیار داریم و متعلق به خودمان است، اما طرف غربی باید دوباره بنای تحریم‌هایی را که آجر به آجر آن‌ها را در طول ۱۲ سال بنا کرده بود، مجدداً آغاز کند.

موضوعات باقی مانده از گذشته یا PPR که برای آن هم ما سازوکاری را با کامل و با دقت تعریف کردیم که حتماً مشکلی برای کشور ایجاد نخواهد کرد.


برخی می گویند که آمدن هیئت‌های اقتصادی به ایران نشانی از قطعی بودن اجرا شدن توافق است و در مقابل برخی دیگر می گویند،
من نمی‌خواهم در حال حاضر ۱۹۲۹ را تشریح کنم، زمانی که همه این موارد گذشت کتابی درمورد ۱۹۲۹ خواهم نوشت که خطرناک‌ترین قطعنامه تاریخ شورای امنیت است.
آمدن سراسیمه هیئت‌های تجاری به خاطر آن اثر عطف ماسبقی است که در توافق درباره تحریم ها ذکر شده. نظر شما در این باره چیست؟

یک نکته مثبتی است که اگر توافقی انجام شود و شروع به اجرا کردن شود و بعد به بهانه تحریم‌ها بگردد؛ قسمت بازگشت پذیری مربوط نمی‌شود که این مورد نیز یک تضمینی است؛ یعنی در حال حاضر بسیاری از شرکت‌ها که می‌خواهند برای قراردادشان اقدام کنند، برای سرمایه گذاری اطمینان کامل پیدا کرده‌اند. جای تأسف است که برخی از دوستان ادعا می‌کنند که کدام عاقلی می‌تواند در ایران سرمایه گذاری کند، پاسخ این است که در واقع هر عاقلی در ایران سرمایه‌گذاری می‌کند چراکه مطمئن است این سرمایه گذاری امن است. ما معتقدیم با روش‌هایی و سیاست‌هایی که ما دنبال می‌کنیم اجازه بازگشت تحریم‌ها را نخواهیم داد.

با توجه به موافقین و مخالفینی که در داخل و خارج از کشور وجود داشت شما چطور توانستید مذاکرات را مدیریت کنید؟
در طول مذاکرات برخی از دوستان حرف‌هایی می‌زدند که اصلاً دلگرم کننده نبود. دو عامل باعث می‌شد که ما بتوانیم مذاکرات را ادامه دهیم، مهم‌ترین آن حمایت مردم و مقام معظم رهبری بود. در بزنگاه‌ها و شرایط سخت مذاکرات، مقام معظم رهبری به نحو غیر قابل سوالی از تیم مذاکره کننده حمایت می‌کردند و البته ریاست جمهوری نیز همواره به ما دلگرمی می‌دادند.

گروه‌هایی که علیه ما صحبت می‌کردند همه می‌دانستند که یک اقلیتی هستند، البته ما یک جامعه تک صدایی نیستیم و در یک جامعه چند صدایی همه حق دارند نظر خود را بیان کنند. البته در بعضی موارد دوستان به دنبال تخریب بودند یا اینکه برخی از علامت‌هایی را به بدخواهان کشور ارسال می‌کنند.

ضمن اینکه همانطور که عرض کردم چند صدایی جامعه نعمت است و ما باید قدر این نعمت را بدانیم، البته در بسیاری از مواقع شرایط بسیار سخت بود، چراکه هم فشار خارجی و هم فشار داخلی بود؛ ما در مقابل شش کشور به ظاهر قدرتمند دنیا نشسته بودیم که این شش کشور خودشان هم نبودند بلکه چندین قطعنامه شورای امنیت را هم به همراه خود داشتند، قطعنامه‌هایی که شما باید بدون حتی یک ساعت اجرا کردن آن را لغو کنید. این خواسته بسیار بزرگی بوده که در دنیا بی سابقه است. برخی کشورها که می‌خواستند تمام پیچ و مهره‌های هسته‌ای را باز کنند، یک گروهی از همان جمع هم می‌خواستند نظام را بردارند، همه این‌ها یک طرف بود و یک طرف هم حدود شش یا هفت قطعنامه فصل هفتم شورای امنیت بود؛ که شما برای یک دقیقه هم آن‌ها را اجرا نکرده بودید و می‌خواستید همه آن‌ها لغو شود که این فشار بسیار عظیمی از آن سمت بود و بعضی وقت‌ها نیز فشار عظیمی از داخل وارد می‌شد.

شما باید بدانید که برخی از مخالفت‌ها بخاطر مخالفت مبنایی با دولت است؛ یعنی ربطی به موضوع ندارد و برخی از دوستان در مجلس صریح می‌گویند که ما با همه سیاست‌های دولت مخالف هستیم و یک گروهی هم هستند که می‌گویند نگرانی‌هایی نسبت به برخی موضوعات دارند که طبیعی است چراکه این یکی از موضوعاتی است که دوازده سال یکی از مسائل مهم کشور بوده است و از طرفی حدود سی و چند سال است که ما رابطه خصمانه با آمریکا داریم و اصلاً اعتمادی به رفتار آمریکا نداریم و همان قدر که برخی از نمایندگان نسبت به رفتار آمریکایی‌ها بی اعتماد هستند تیم مذاکره کننده نسبت به آن‌ها بی اعتماد است و این موضوع را می‌توان در بند بند توافق دید؛ یعنی ما مجبور بودیم در هر موردی که مذاکره می‌کنیم با یک عینک بد بینی مذاکره کرده که این کار را سخت تر می‌کند. شما اگر نگاه کنید می‌بینید که ده‌ها موضوعات بین‌المللی لاینحل باقی مانده و این موضوع با سابقه تلخی که درست کرده است.

لذا این موضوع مهمی که بعد از دو سال حل شده طبیعی است که انتقادهایی وجود داشته باشد. اگر شما احساس کنید که یک جامعه برای سلامتش به گرایش‌های مختلفی نیازمند است تحملتان بالا می‌رود ولی این تحمل باید یک حدودی داشته باشد؛ یعنی مردم سالاری ما زمانی پخته می‌شود که ما بتوانیم فاصله بین منافع ملی و جناحی را حفظ کنیم و هیچ گاه نباید اجازه دهیم بخاطر منافع جناحی منافع ملی در خطر بی‌افتد.

چرا در اغلب اوقات آقای عراقچی را به نشست‌های مختلف هسته ای می‌فرستید و خودتان کمتر مانند جان کری که در سنا یا کنگره می‌رود، حاضر می‌شوید؟
من یقین دارم بیشتر از آقای جان کری صحبت کرده‌ام چراکه اینجا درخواست‌ها برای مصاحبه و گفتگو خیلی زیاد است. البته من در شورای روابط خارجی حدود سه ساعت صحبت کردم. همچنین نیازی نیست همیشه خودم بروم چراکه اگر شما حضور من را در تهران و داخل کشور رصد کنید، می‌بینید که همواره میهمان خارجی دارم.

چرا شما بر خلاف تفاهم لوزان بعد از توافق هسته‌ای شما کمتر به صدا و سیما و مطبوعات آمده‌اید؟
من بعد از اینکه مذاکرات تمام شد با یک سیاست از قبل طراحی شده توجه خود را به سمت موضوعات منطقه‌ای بردم. در فاصله نزدیک به یک ماهی که از مذاکرات می‌گذرد تقریباً به کل منطقه سفر کرده‌ام و هنوز نیز ادامه دارد. بالاخره بیست و دوماه از وقت وزیر امور خارجه معطوف به موضوع هسته‌ای شد و الان نیاز است که به کارهای دیگر که سیاست خارجی به آن‌ها نیازمند است برسیم؛ اما من هم در صدا و سیما صحبت کردم و بعد از توافق لوزان نیز دو ساعتی در صدا و سیما صحبت کردم که تفاوتی با الان ندارد. صدا وسیما در حال حاضر بر اساس سیاست‌های خود این موضوع را تبدیل به موضوع روز کرده و به صورت مداوم در مورد آن گزارش پخش می‌کند که من احساس می‌کنم نیازی هم نیست که به آن میزان پرداختن به موضوع صورت بگیرد.

چه زمانی این توافق را مردم در مسائل اقتصادی احساس می‌کنند؟
این توافق تا عملیاتی شود، زمانی طول خواهد کشید. شما می دانید که به سود رسیدن یک سرمایه گذاری سال‌ها طول می‌کشد که بازگردد، ولی امیدواریم با رفع موانع تأثیر این توافق در زندگی مردم به تدریج و نه ناگهانی حاصل شود. با مدیریت صحیح و مقاومت اقتصادی مانع شدیم تا تحریم‌ها افزایش پیدا نکند، ضمن اینکه باعث شد مقداری نقدینگی به کشور بازگردد. دولت توانست تورم را از ۴۵ درصد به ۱۵ درصد برساند و رکورد را از منهای هفت به مثبت سه رساند.

مهم‌ترین عامل بهبود وضعیت امید مردم است و از منتقدین تقاضا دارم تا امید مردم را خدشه دار نکنند و اجازه بدهند عزت مردم ایران حفظ شود چراکه همه دنیا می‌گوید ایران با عزت مذاکره کرد و حق خود را گرفت. من نمی‌دانم چرا برخی از افراد در داخل می‌خواهند بگویند که ای مردم! در سرتان زده‌اند.

من نقد را می‌پذیرم اما تحقیر را نمی‌پذیرم. ایرانی را تهدید و تحقیر نکنید.


*مصاحبه کنندگان: مهرداد حسیبی- معصومه پورصادقی
 
کلمات کلیدی : مهمان ویژه الف
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۱۱:۵۸
اگر توافقی می شد که 100 درصد به نفع ما بود هم جناح مقابل باز مخالفت می کرد چون به لحاظ سیاست داخلی چاره ای نداره که مخالفت کنه فرض کنید طبق این توافق خاک امریکا هم مال ایران می شد میومدن میگفتن ببینید این نشون دهنده ضعف دشمن بود باید خاک کانادا هم ضمیمه می شد چرا خاک کانادا رو نگرفتین؟.. کلا راه برای بهانه جویی بازه خلاصه حرف من: "در هر شرایطی و با هر توافقی جناح مقابل چاره ای جز مخالفت شدید ندارد و نداشت و اگر موافقت کند باید پاسخگوی مذاکره بی حاصل خود باشد بنابراین محاله که موافقت کنه" (3129849) (alef-13)
 
امید
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۲۲:۵۹
برا من سپاله که چرا همیشه این تیپ نظرات اول هستن. الف واقعا منصفانه عمل میکنی!؟ (3130263) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۲۵:۰۸
بابا یکی نیست بگه اخه جناب ظریف، شما که می فرمایید قبلا تحریم ها جدی گرفته نمیشد، در ازاش هم ما به غنی سازی 20 درصدی رسیدیم، الان که نصف هسته ای رو داریم به بهانه تحریم و اب خوردن داریم میدیم بره، ملومه که باید بپرسیم تکلیف دونه دونه تحریم ها چی میشه!!!
ضمنا مهترین سوالی که مطرحه اگه به فرموده اقایان این تحریم ها رو دیگه امریکا نمی تونست ادامه بده و ... اصلا چه لزومی به دادن امتیاز بود؟ ایا بهتر نبود عکس آن و با استراتژی از سر موضع قدرت تحریم ها رو رفع می کردیم؟ (3131374) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۷:۲۴:۰۲
این یک طراحی است اگر تمام سایت ها را بررسی کنید می بینید که تمام سایت ها همین گونه است اصولگرا و اصلاح طلب (3132756) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۴۳:۴۱
اقای دکتر ظریف
والله و بالله توی هیچ باند و گروه و جناحی نیستم . شرف ندارم اگر خلاف این که گفتم باشد . مانده ام برجام را باور کنم و یا صحبت های شما را . بحث تفسیر نیست ها . برخی از صحبت های شما در تضاد صریح با مفاد برجام است .
مثال : لغو تحریم ها
یک نکته دیگر : شما می گویید دیگران دارند از رهبری هزینه می کنند . شما که نمی کنید الحمدالله . پس چرا می گویید هرانچه که کردید مورد تایید رهبری است و حضورا به ایشان گفته اید ؟ خود ایشان بشما گفتند که موافقند ؟ در اینکه گزارش دادید که بحثی نیست . ایا اگر سکوت شد و یا احیانا نظری داده نشد بمعنی تایید است ؟ اگر ایشان تایید کرده اند که دیگر این حرفها نیست . اطلاع بدهند به ملت و بخش های مختلف نظام . همه قبول خواهند کرد . مگر نگفتند چیز نهانی ندارند . من که تا بحال یک کلمه از ایشان نشنیده ام که برجام را تایید کنند . کسی شنیده و یا خوانده است ؟ انچه که بیانات صریح ایشان است در اکثر موارد خلاف مسائل عمل شده است . بخدا من مانده ام که چطور باید با اصرارجنابعالی اجر را جای کیک وانیلی بخورم ؟ کاری به هیچکدام از این اقایان کامنت گذار هم ندارم . انچه که بنده بدقت و مستمر خواندم و برداشت کردم چیز دیگری است و صحبت های شما درد مرا زیاد تر می کند . (3130298) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۱۷:۲۰
آقای ظریف فقط گفتن که به رهبری گزارش دادند
مدعی نشدند که ایشان توافق نامه رو تایید کردند (3131605) (alef-3)
 
محمدحسین ا.
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۴۲:۳۳
سوال مربوطه رو هم بنده پرسیده بودم. من فقط خط قرمز رهبری اشاره کردم و سوالم رو کردم. این خط قرمز مورد اشاره رهبری هم به عبارتی قرار هست مهم ترین دستاورد تیم مذاکره کننده بوده باشه.
اما آقای ظریف من رو به هزینه کردن از رهبری متهم کردند.
درحالیکه که من هم مثل سایرین یک شهروندم و به هیچ گروه و جناحی نسبتی ندارم. چرا ایشون از اشاره به خط قرمزهای رهبری واهمه دارند؟

ایشون بعد از این اتهام زنی ها، آخر هم جواب سوال رو ندادند که بالاخره تحریم های آمریکا چه زمانی "لغو" می شوند.

جالبه که ایشون گفتند تحریم های اتحادیه اروپا هم 90 روز دیگه لغو میشه، در حالیکه در پیوست صراحتا عبارت "تعلیق" ذکر شده!

ما فقط انتظار داریم که تیم مذاکره کننده با ملت صادق باشند. همین.

امیدوارم منتشر بشه. (3132489) (alef-3)
 
مح
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۹:۳۳:۳۹
مثل روز روشنه که خط قرمزهای رهبری رعایت نشده. نمونه اش مدت محدودیت‌ها کافیه یک جستجو در متن توافق بکنید که محدودیت های ده، پانزده، بیست‌و‌پنح و حتی دایمی برای ایران در زمینه‌های گوناگون قرار داده شده. (3133090) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۵:۵۴:۵۷
من مطمئنم شما متن برجام رو نخونده اید. (3133943) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۹:۴۴:۵۷
جناب ظریف شما با عبور از خط قرمزها و انداختن توپ در زمین نظام هزینه‌ی زیادی را به کشور تحمیل کردید. بهتر بود با صبر و شکیبایی مذاکره را ادامه می‌دادید و اینقدر عجله نمی‌کردید. هرچند اصلا این دولت از ابتدا با عجله و شتابزدگی وارد بحث مذاکره شد. نباید بیست درصد را آن‌قدر ارزان معامله می‌کردید که کارتان در مراحل پایانی مذاکره این‌قدر سخت شود. (3133114) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۵:۵۹:۲۸
عجله و شتابزدگی ؟!!!!
فکر می کنم اگر بیست سال هم مذاکره ادامه پیدا می کرد شما می فرمودید عجله و شتابزدگی ... نمی دونم مملکت قرار بوده تو چه شرایطی باشه که شما درک کنید مساله مهمترین چالش نظام بوده .
بعید می دونم شما درک درستی از مسائل داشته باشید که اینگونه بدون دقت در بکار بردن کلمات صحبت می کنید (3133944) (alef-3)
 
مجید ح
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۸:۳۶:۲۴
آقای ظریف توی این بند پاسخ شما رو داده:
"بنده اصلاً نمی‌توانم بپذیرم که برخی افراد برداشت خود را مطرح می‌کنند و ادعا می‌کنند که عده‌ای رفته و تمام خطوط رهبری را زیر پا گذاشته‌اند و رهبر معظم انقلاب هم گفته است تیم مذاکره کننده با شجاعت و توانمندی در مذاکرات حضور پیدا کرده‌اند، پس این چه شجاعتی است که همه خطوط قرمز رهبری زیر سؤال رفته است!"
مگه میشه اینا گزارش بدن، رهبری مخالف باشن، اینام خلاف نظر رهبری کار کنند و رهبری هیچ اعتراضی نکنند؟
آیا ممکنه رهبری مخالف توافقنامه ای باشند ولی همه مقامات مهم لشکری و کشوری از آن حمایت کنند؟ خودتون رو به اون راه نزنید! مخالفان اصلی توافق که اینقدر صداشون بلند هست چه کسانی هستند؟ رسایی؟ بذرپاش؟ یا رئیس سابق انرژی اتمی و مذاکره کنندگان سابق که حالا با این توافق عملکردشون زیر سوال رفته؟ (3132942) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۵۶:۴۵
من خودم از کسایی بودم که با مذاکره مخالف بودم. بعد از اینکه توافق انجام شد و حرفای دولت و مذاکره کننده ها رو شنیدم، با خودم کنار اومدم که اگه واقعا دارن درست می گن، بپذیرم که داشتم سال های سال اشتباه می کردم.
ولی وقتی اون متن 160 صفحه ای توافق نامه (یا هر چیزی رو) خوندم، دیدم که اوضاع خیلی خرابه و به هیچ وجه نمی شه پذیرفتش.
ازتون خواهش می کنم فقط یه دفه بخونیدش. یا حتی یه نگاه کلی بهش بندازین، بعد ببینین نظرتون عوض می شه یا نه. (3130383) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۲۳:۳۴
من و شما که از مسائل حقوق بین الملل و شورای امنیت سر در نمیاریم. برای همین متوجه نمیشیم که این متن چجوری و با چه قاعده ای نوشته شده.
وقتی دکتر ظریف میگویند که توافق نامه خوبیه و تمام خطوط قرمز در آن رعایت شده و یا آقای عراقچی با قاطعیت میگه تمام قد از این توافقنامه دفاع میکنم، حتما یه چیز میدونن که اینا رو میگن. بهتره به تیم مذاکره کنندمون اعتماد کنیم (3131626) (alef-3)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۸:۲۷:۳۹
نه باید هرچی که اینا گفتن رو باهاش مخالفت کنیم...
و نه اینکه چشامونو ببندیم و دربست اعتماد کنیم.
باید یه حالت تعادلی داشته باشیم. (3139561) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۰۷:۴۴
8 سال بجای مذاکره رفتن بیانیه خوندن نیجه اش رو هم دیدیم

درود بر ظریف (3130400) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۵:۰۶:۰۳
سلام - دوست عزیز انصاف داشته باشید و نفرمایید که منتقدین به هر قیمت بنای مخالفت دارند
از باب نمونه املاحظه کنید بنده الان یک انتقاد از نحوه سخن گفتن جناب آقای ظریف در کنار انتقادات دیگر خود دارم که دوست دارم دوستان اگر جوابی منصفانه دارند بفرمایند تا بنده قانع شوم
آقای ظریف از دیگران انتقاد می کند که از رهبری هزینه می کنند اما خودش در همین مصاحبه با الف حسابی از رهبری خصوصا برای تایید برجام مایه گذاشته! این منصفانه نیست.
در حالیکه جناب ظریف خودش می گه: " من تا به حال از رهبری هزینه نکرده‌ام و معتقد هم هستیم که این ما باید باشیم هزینه رهبری و نظام و کشور بشویم"
باز می گه: " دوستان نمی‌دانم چرا اصرار دارند تا مباحثی را مطرح کنند و از رهبری هزینه کنند"
اما حالا ببینید چطور خودش تخت گاز از رهبری هزینه می کنه
ظریف: " دقیقاً نظر مقام معظم رهبری در این خصوص اجرا شده است و بنده شخصاً خدمت ایشان گزارش داده‌ام"
آقای ظریف: شما می دانید ما هم می دانیم دادن گزارش با تایید گزارش دو مقوله جدای از هم هستند و هر هفته از سایر مسئولین هم گزارش خدمت حضرت آقا ارایه می شود و خوب نیست آن مسئول قبل از اظهار نظر رهبری در خصوص آن گزارش، برای بستن دهان منتقدین مرتب بگویند ما شخصا خدمت آقا گزارش دادیم.
باز جناب ظریف گزارش دادن را دلیل رعایت خطوط رهبری تفسیر می کنه و می گه: " معتقدیم که خطوط رهبری به صورت قابل توجهی (!) مورد اجرا قرار گرفته و همواره در طول مذاکرات و پس از پایان مذاکرات نیز گزارش به ایشان داده شده است."
اینبار از مردم هم مایه می زاره : " در طول مذاکرات برخی از دوستان حرف‌هایی می‌زدند که اصلاً دلگرم کننده نبود. دو عامل باعث می‌شد که ما بتوانیم مذاکرات را ادامه دهیم، مهم‌ترین آن حمایت مردم و مقام معظم رهبری بود."
و ادامه می دهد: " در بزنگاه‌ها و شرایط سخت مذاکرات، مقام معظم رهبری به نحو غیر قابل سوالی از تیم مذاکره کننده حمایت می‌کردند"
و می گه: " رهبر معظم انقلاب هم گفته است تیم مذاکره کننده با شجاعت و توانمندی در مذاکرات حضور پیدا کرده‌اند"
خوب جناب آقای ظریف بینی و بین الله این اظهار نظرهای شما آنهم در مقام پاسخ به منتقدین در حالیکه رهبری هنوز نظر خود را بیان نکرده اند، هزینه کردن از رهبری نیست؟!! پس چیست؟ (3130576) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۶:۰۳:۱۶
بینی و بین الله شما کینه شخصی خودتون رو پشت حرفاتون مخفی کردین .
اولا سوال مصاحبه کننده همین بوده . گفته خطوط قرمز رهبری شکسته شده دکتر ظریف هم کفتن نه اینگونه نیست و من به رهبری گذارش دادم. این کجاش هزینه از رهبریه ؟!!چرا اگه می گفتن رهبری تایید کردن اون وقت حرفتکن درست بود . رفتین این همه متن نوشتین از اساس غلط .. (3133945) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۱۹:۴۰:۳۲
دوست عزیز لطف عصبانی نشوید و چیزی را که یقین ندارید به برادر و هم وطن خود نسبت ندهید.
با توجه به اینکه خطوط قرمز رهبری، امور فنی و محسوس هستند، لذا اینکه این خطوط واقعا شکسته شده یا نشده با مداقه و مطالعه متن برجام قابل تشخیص است و نیاز به استناد به امور غیر واضح ندارد.
لطفا شما هم نوشته فوق را مجدد بخوانید و به یاد بیاورید که رهبری خودشان فرمودند آنچه با مردم در میان می گذارند با آنچه با مسئولین در میان می گذارند یکی است و ایشان حرف خصوصی با مسئولین ندارند پس لازم است جناب آقای ظریف رعایت فرموده و مستقیم و غیر مستقیم به اینکه گزارش خدمت حضرت آقا داده اند کاری که بسیاری از مسئولین گرامی دیگر هم انجام می دهند اشاره نفرماید که سبب ایجاد سوالاتی بین مردم شود.
ضمن اینکه اگر منظور آقای ظریف این است که واقعا همه چیز هماهنگ شده است پس دیگر معنا ندارد رهبری عزیز در چند نوبت از تصویب نشدن برجام هم سخن بگوید و بفرمایند چه این برجام تصویب بشود یا نشود ... و اخیرا هم به هدف آمریکا برای نفوذ به کشورمان هشدار بدهند.
پس اجازه دهید مسئولین دلسوز خصوصا در مجلس به وظیفه قانونی خود در خصوص تصویب یا رد (یا تصحیح) برجام اقدام کنند و نظر نهایی را رهبر عزیز بفرمایند بعد باز با هم در سایتها به گفتگو و نقد با هم خواهیم پرداخت - ان شاء الله
هر چه باشد مهم این است که همه ما و شما الحمد لله ثابت کرده ایم سر بزنگاه همه با هم علیرغم تفاوت سلیقه ها و دیدگاه ها متحد هستیم و اجازه نگاه چپ به این کشور را توسط دشمن نخواهیم داد موفق باشید. (3136539) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۸:۳۱:۰۷
بابا! یه دور فقط متن توافق نامه رو بخونین، همه این بحثا تموم می شه.
توافق نامه، اصلا اصلا اصلا امیدوارکننده نیست. این نظر منه دیگه حالا. (3139569) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۳۵:۴۱
هیچ ماست فروشی نمیگوید ماست من ترش است (3130710) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۵۵:۲۶
ازهمه عزیزان تقاضا دارم قبل از هرگونه اظهار نظر و تایید یا نقد کورکورانه "برجام"
حداقل چندتا از بندهای اون روبخونیم....




آیا هرتوافقی وبه هر قیمتی وبا هرامتیازردوبدل شده ای خوب است؟؟؟؟؟ (3131750) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۰۰:۱۱:۲۳
اول باید درک درستی از شرایط خودمون داشته باشیم و بعد راجع داده ها و ستانده ها صحبت کنیم. گاهی یک داده در شرایطی خیلی بده و در شرایطی خیلی خوبه. زمان جنگ و پذیرش قطعنامه رو فراموش نکنید. در ضمن بنده اصلا مساله رو سر داده و ستانده نمی بینم. مساله اصلی اینه که آیا گروههای نخبه سیاسی درون امریکا تکلیف خودشون رو با گروههای نخبه سیاسی ایرانی مشخص کردند و تصمیم دارند بعد 35 سال اینها رو به رسمیت بشناسند یا خیر. پاسخ این سوال نوع رفتار آتی رو با همین متن حاضر مشخص میکنه. میخوام بگم حتی اگر ما اینو بپذیریم هم میشه با هزار و یک بهانه زیرش زد و ربطی به تلاش ظریف هم نداره مربوط به رسمیت بخشیدن به گروه حاکم در ایرانه (3137040) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۷:۰۰:۳۴
من با این حرف ظریف مشکل دارم :

"طرف مقابل چه می‌خواسته؟ طرف مقابل می‌خواسته مطمئن شود که ایران سلاح هسته‌ای ندارد"

یعنی نفر اول دیپلماسی کشور باید انقدر به شیطان بزرگ خوشبین باشه ؟ بعد از این همه جنایت چطور میتونه هدف آمریکا رو انقدر گل و بلبل ببینه ؟

بعد از اون همه ترور و حمایت از مخالفین ایران و اسلام و بعد از اون همه فیلم ضد ایران و اسلام و حمایت از صدام و منافقین و حملات مستقیم و غیر مستقیم و جاسوسی و پرونده سازی و ویروس فلیم و استاکس نت و ... حالا آمریکا میخواد خیالش راحت بشه که ما فعالیتمون صلح آمیزه ؟ (3133970) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۸:۳۵:۱۰
آره. بعضی وقتا بعضی از اعتماد کردن ها خیلی عجیب غریب به نظر میاد واقعا. (3139581) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۲۱:۳۰:۲۳
این توافق هسته ای اگر اون خط قرمزها درش بود حرفی نبود من خودم مشتاق ترینم برای توافق ولی این سرداران دیپلماسی نتوانستند بیش از این راه گردن کشی استکبار را ببندند و این متن توافق خود گویای این مطلب است. بدان و آگاه باش اگر این توافق خوب بود برای ایران امام خامنه ای مدام نمیفرمودند چه رد بشود چه قبول بشود. (3136711) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۱۸:۰۱
در مورد انصاف صحبت شده بود اون چیزی که من دارم میبینم بیشتر بهانه گیری ها و مچ گیری های گروه های مختلف برای کوبیدن رقیب هست که از دوره قبل در ایران به شدت رایج شد. لذا انصاف اصلا اینجا معنا نداره همه دنبال نهایت سوء استفاده هستند. این توافق هم اگر توسط رقیب مورد پذیرش قرار گیرد طبیعی است که باید پاسخگوی 10 سال مذاکره بی حاصل و 6 قطعنامه و عواقب ان باشد و لذا هرگز قبول نخواهد کرد که توافق خوبی حاصل شده حتی اگر بهترین توافق ممکن باشد چون براش هزینه سیاسی سنگین خواهد داشت. روشهایی را هم امتحان کردند که ما نگفتیم قطعنامه کاغذ پاره است و ...و این مسائل اخر سری پیش امد و..ولی تاریخ سخنرانی ثبت و ضبط هست و مربوط به سال 85 است لذا جز زیر سوال بردن و کوبیدن توافق راهی ندارند لذا باید دست به مغالطه در استدلال بزند تا حرفش را بیان کند چون کسی که دستش تهی است چیزی جز مغالطه ندارد و نخواهد داشت. (3129854) (alef-13)
 
فاطمه
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۲۶:۱۶
دکتر ظریف عزیز.میشه بفرمائید چرا از مطرح شدن توافق در مجلس این همه واهمه دارید؟!!!مگه دولتتان دولت حقوقدانان نیست.... (3129963) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۲۸:۳۹
پیشنهاد میکنم گفت و گو را بخوانید و نخوانده حرف نزنید. این کامنت را قبلا هم در خبرها و یادداشت های دیگر دیدیم و خواندیم. این چه جور سوالی است؟ این همه سخن گفته اند (همین بالا) شما تازه می پرسید لیلی مرد بود یا زن؟؟؟؟؟؟؟ (3130277) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۱۸:۳۵
فاطمه خانم نیازی به اینکار نیست چون اولا شورای امنیت ملی ارجح تر است و هم اینکه باندهایی که مخالف توافق هستن در بخشهای اقتصادی تلاش دارند تا علائم بهبود اقتصاد در اثر موج توافق را از بین ببرند. این باندها بخصوص در بعضی صنایع مثل خودروسازی، بخش مسکن و بورس فعال هستن (3130345) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۱۹:۳۰
معذرت میخوام ولی شما اصلا متنو خوندین؟ بعید میدونم چون در این مورد جواب کامل و جامعی داده شده است. خود آقای ظریف هم اشاره کردند که اتفاقا تصویب برجام در مجلس به نفع ایشون هست چون بعدش هر اتفاقی بیفته مجلس باید پاسخگو باشه (3130347) (alef-13)
 
امیری
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۰۷:۱۲
بخشی از مسایل مطروحه در توافق اگر قرار باشه به جزییاتش پرداخته بشه و علل و عوامل پذیرش توافق بحث بشه احتمالا برای روحیه ملی ما مناسب نباشه .
ثانیا قاطبه نمایندگان مجلس صلاحیت علمی برای ورود به این بحث را ندارند و احتمالا ابروریزی بیشتری اتفاق میافته.
ثالثا چندین بحث فنی و حقوقی تا به حال،حداقل در صدا و سیما برگزار شده و توضیحات مناسبی هم ارائه شده.
در عین حال بنده هم با برگزاری نشست علنی کمیته منتخب مجلس با تیم مذاکره کننده موافقم،به شرط انکه پرسشگران هم تبعات سوال و جواب را پذیرا باشند و اگر روحیه ملی منکسر شد ،بدانند که علت ان پرسش انها بوده است . (3130399) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۰۰:۱۴:۰۰
موافق این نظر هستم. مساله همان نرمش قهرمانانه هست. ما در منظقه با دو دست در بیش از ده ها بحران درگیریم و این دستها خسته هستند و باید مجددا امدادرسانی بشوند که توافق این فرصت رو فراهم میکنه (3137048) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۴۵:۳۵
آفرین مچ آقای دکتر ظریف را گرفتی!!
دوست عزیز ایشان با شجاعت (که رهبری معظم هم تایید فرمودند) با 6 قدرت اول جهان 22 ماه مذاکره کردند و واهمه نداشتند، حالا از مجلس برای چی واهمه داشته باشند؟!
بعنوان یک استاد و کارشناس ارشد صلاح نمیدانند که تعهدات ایران با تصویب مجلس (که نیازی هم نیست) افزایش پیدا کند، مگرنه به قول ایشان با تصویب این توافقنامه در مجلس دیگه دلواپسان هم حرفی برای گفتن در اینده نخواهند داشت و این به نفع دولت است. (3130457) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۱:۲۵:۲۰
همه میدانیم این توافق در سنای آمریکا رد میشود
اما آنجا رییس جمهور سازوکاری به اسم وتو با شرط همراهی حداقل یک سوم اعضای سنا دارد
اما در ایران اگر مجلس برای حفظ قدرت خود بخواهد مانند سنا عمل کند رییس جمهور ما باید چکار کند!؟
ضمنا تصویب آن در مجلس بار حقوقی ایران را بالا میبرد (3130508) (alef-13)
 
فرا جناح
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۳:۰۵:۴۳
خانم عزیز، این چه حرف کودکانه ایست که میزنید،؟ طرف با گردن کلفت های دنیا مذاکره کرده و ناغافل و به ضرورت هشدار داده که هیچ وقت یک ایرانی را تهدید نکن، آن وقت از مجلس واهمه داشته باشد،؟ فرض کنیم برجام رفت مجلس و تصویب نشد این مجلس لست که در برابر ملت شرمنده میشود و زبانم لال ضایع. شما لطف کنید گفتگو را دوباره بخوانید. ما اگر ملت فراموش کاری نبودیم و در التزام و ادعای عملی خویش نسبت به پیروی از فرامین رهبری گفته های ایشان را به یاد می آوردیم الان این بگو مگو های بی پایه و سیاسی در خصوص یک مسله ملی گسترش نمی یافت. مملکت داشت به وضعیت قرمز نزدیک میشد نجاتش دادند. واهمه؟؟؟؟ خنده ام گرفت
با تشکر از الف جهت درج نظرات و پاسخ ها. (3130557) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۱۰:۵۴
هییییییییییییییییییییییی دنیا کی به کیه این دولت 3 سال هست سرمردم با این توافق گرم کرده (3131311) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۴:۱۵:۵۹
دولت قبلی هم هشت سال سر مردم را شعارهای تحوا اقتصادی و فتح جهان گرم کرده بود (3132219) (alef-3)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۶:۰۷:۲۴
برادر عزیزم من ساکن یکی از شهر های استان بوشهر هستم الان دارم قدر کار های ارزشمندن آقای دکتر احمدی نژاد درک میکنم ما زیر خونه هامون لوله گاز رد میشد داشتیم از بوی گاز خفه می شدیم ولی محروم از گاز بودیم تا آقای احمدی نژاد رییس جمهور شد دید ما از گاز محروم هستیم تمام شهر گاز کشی کرد و حقمون بهمون داد از بیمارستانم محروم بودیم که آقای احمدی نژاد زحمت کشید 75 درصد بیمارستان شهرمون تکمیل کرد و بعد از این دولت روحانی 3 سال هست که بیمارستان شهرمون به امان خدا راها کرده اقای دکتر احمدی نژاد واقعا خیلی کارهای ارزنده ای انجام داد در صورتی دولت روحانی هنوز یه فعالیته پیش پا افتاده تو شهر ما انجام نداده (3132565) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۶:۰۹:۳۹
بردار عزیز من . خوشحالم از اینکه از نعمت گاز برخوردار شدید .
می خواستم بدونید اگه ایم دولت هنوز نتونسته فعل قابل دیدنی برای شما برداره به خاطر هزینه های سنگینی بوده که دولت قبل روی دست این دولت گذاشته . یه نگاه به درامد های دولت می تونه بهتون نشون بده که این دولت چطور داره مملکت رو می گردونه . (3133947) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۰۶:۳۲
نوافق اگه بره به مجلس برای دولت هم بهتره چون اگه مجلس رای نده دولت میگه من کار خودما کردم و ... اگرم رای بده دیگه بهانه ای نیست برای مخالفین پس برای دولت رای مجلس خیلی خوبه ولی این که دولت مخالفت میکنه بخاطر منافع ملی هست و منافع خودشا زیر پا قرار داده (3131552) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۴۱:۲۰
از حقوق ندان هاي مجلس واهمه دارند!!!!! (3131693) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۲۱:۳۶:۱۰
هموطن عزیز، اگر توافق‌نامه در مجلس تصویب شود تبدیل به قانون شده و دولت موظف به اجرای ان خواهد بود. ضمنا انچه که به کنگره امریکا برده شده توافق‌نامه نیست بلکه طرحی است برای رد کردن توافق‌نامه. دولت می‌خواهد در اجرا کردن و یا نکردن توافق‌نامه در زمان‌های مختلف و حسب شرایط، مبسوط‌الید باشد. جا دارد تا نمایندگان هم در صورت تمایل، طرحی بر مبنی رد توافق در مجلس ارایه دهند تا در صورت عدم تصویب، باز هم دست دولت برای بازی‌های سیاسی و بین‌المللی باز باشد.ضمنا مطمین باشید که رهبر معظم انقلاب با احدی و در هیچ موردی با کسی تعارف ندارند و اگر در گزارش‌های ارایه شده به ایشان، کوچکترین و کم‌ترین انحرافی را مشاهده کنند هرگز ساکت نخواهند بود و عکس‌العمل متناسب نشان خواهند داد. (3136725) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۸:۴۱:۲۱
آره، این همه واهمه واقعا عجیبه.
البته آقای ظریف تو متن، توضیح دادن چراها. ولی خب به نظر من هم خیلی منطقی نیست که این متن رو «برجام» بدونیم و «توافق نامه» ندونیم.

حالا اگر توافق نامه باشه، طبق اصل 77 قانون اساسی و استفساریه ای که از شورای نگهبان در مورد این اصل شده، دولت موظف هست که این متن رو تو مجلس به تصویب برسونه.
ولی اگه اسمش رو «برجام» بذارن، دیگه کسی نمی تونه کاری بکنه.

ولی به نظر من خیلی منطقیه که وقتی دولت می خواد تو چنین عرصه ی مهمی پا بذاره، یه اجازه ای از ملت (نماینده های ملت تو مجلس) بگیره. (3139603) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۰:۱۱:۲۵
یعنی پولی که بهت دادن حلالت باشه. همیشه اولین نفر کامنت میدی. اقا ما رو هم معرفی کن پول خوب بدن اولین نفر کامنت میدم. (3130085) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۵۳:۳۴
بعضی ها خودشون میان زیر یک مطلب 400 تا کامنت کپی شده ضایع در مخالفت می زاره که 20 تا مثبت نمی گیره بعد تهمت به بقیه می زنه! (3130753) (alef-13)
 
ساده
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۲:۳۳:۲۵
آفرین دقیقا به نکته اساسی اشاره کردید (3140473) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۱۹:۴۵
خوب چرا شما مثل تیم امریکایی در برنامه زنده با منتقدان واقعی مناظره نمی کنید تا ما بفهمیم که کدام طرف درست می گوید؟
با منتقدان واقعی و باسواد در زمینه سیاسی و فنی نه یک عده انتخاب شده که حتی درک ساده ای از مسائل فنی ندارند (3129858) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۱۰:۱۳
چندین دفه نشست خبری زنده برگزار کردند اتفاقا منتقدن واقعی وباسواد هم از ایشون سوال میکردند (3129932) (alef-13)
 
امید
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۱۹:۴۸
مثلا کی و کجا با چه کسانی؟ (3130255) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۳۵:۴۰
نشست شورای راهبردی روابط خارجی که از شبکه خبر پخش شد (3131675) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۵:۱۲:۳۶
موافقان همه جوره آقای ظریف! می شه شما از آقای ظریف خواهش کنید ( ایشان که ظاهرا به حرف منتقدین گوش نمی ده) راضیه بشه که مجلس ایران هم مثل کنگره امریکا به منظور رد کردن برجام وارد میدان بشه؟ نه می شه؟ (3130577) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۹:۵۶:۲۴
لابد اون منتقد باسواد در زمینه سیاسی و فنی هم شما هستی!!!! (3130061) (alef-13)
 
اکسیر
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۲:۳۴:۱۸
مولا امیرالمومنین میفرماید:
"لا دین لمن لا انصاف له"
کسی منکر زحمات تیم آقای جلیلی,لاریجانی و..
نیست اما انصافا دیپلماسی,استراتژی و تلاشهای آقای ظریف و تیمش موفقتر بوده.البته بخشی از موفقیت ایشان به زحمات قبل بر میگرده.کسانیکه زیاد شعار میدن اهل عمل نبوده و با شعار قصد پر کردن خلاء بی عملی خود را دارند.وچند جمله خطاب به دوستانی که بدون اطلاع برخی ایرادات بلاوجه دیگران را تکرار میکنند.زمانی امکان مناظره مهیا میشه که هر طرف امکان ارائه مستندات خودشو داشته باشه.تا زمانیکه بدلایل امنیتی,سیاسی و.. یکطرف نتونه حرفشو بزنه که مناطره نمیشه. در این شرایط یک نماینده هم نباید توقع داشته باشه از تمام جزئیات مطلع باشد.حیطه صلاحیت یک نماینده در دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده محدوده.بهمین دلیل بود که برای بررسی کمیسیون تشکیل شد تا دسترسی به اطلاعات فقط برای معدودی فراهم گردد.حتی به این افراد هم همه جزئیات داده نخواهد شد.آمریکایاهرکشور دیگرنیزچنین میکند.آنهايی که باید بدانند میدانند وآنهائی که صلاحیت دانستن ندارند با براه انداختن این نمایشها مطامع جناحی خودرا دنبال میکنند.ما بلندگوی این افراد نباشبم که نادانسته....... (3130543) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۵۴:۴۰
منتقدان واقعی و باسواد رفتن خیلی حرفا زدن خیلی مذاکره کردن ولی به جایی نرسیدن داداش (3130206) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۳۱:۲۴
اتفاقا اونا به غنی سازی 20 درصدی و 19 هزار سانتریفیوژ رسیدن ولی خواهید دید که دوستان مشکل اب خوردن رو هم نخواهند توانست حل کنند (3131409) (alef-3)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۳۷:۴۵
آنها کار دانشمندان هسته ای ما بوده
چه ربطی به تیم مذاکره کننده داره؟ (3131678) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۴:۰۴:۳۶
به چه قیمتی؟! تا لبه پرتگاه بردن کشور؟! (3132161) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۵۰:۳۵
لبه پرتگاه سال 88 بود داداش!! (3132515) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۱۴:۴۹
متاسفانه منتفدانی که شمامیفرمایید مناظره کنند وقتی که حرف منطقی کم میارن شروع به تهمت زدن میکنند (3130245) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۵۶:۵۷
شما به نمایندگی سعید جلیلی مدتها مذاکره کردید چرا نیومدین در برنامه زنده با منتقدان واقعی و با سواد؟ مناظره کنید تا ما بفهمیم چه شده؟ خروجی شما چه بود جز تحریم؟ بعد ایا کسی میدونه اصلا سعید جلیلی روی چی مذاکره کرده بود و چه گفته بود؟ احدالناسی خبر نداره! (3130763) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۱:۱۱:۵۶
بابا به جلسه شورای راهبردی سیاست خارجی مناظره نمی گن.یکب سوال می پرسید اون یکی هر چی می خواست می گفت بدون اینکه ترسی از نقد جواب هایی که داره در ازای سوالات میده باشه.
خلاصه معنای مناظره با این چیزی که می گن فرق داره.
متاسفانه تیم هسته ای از یک مناظره واقعی فرار می کند (3133832) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۲۰:۰۷
درود بر ظریف (3129859) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۳۰:۲۹
منظورت دو رود بر ظریفه.
اگر ظریف راست میکه چیزی از ملت پنهان کرده نداره چندتا مناظره مستقیم انجام بده با مخالفین و اعضای قبلی انرژی هسته ای. (3130177) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۵۵:۲۶
درود بر ظریف و همکارانش
درود بر روحانی (3130207) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۵۲:۱۰
تیم هسته ای قبلی مگر درزمان خود به سئوالات ملت پاسخ میدادند یا اصولا اجازه طرح سئوال میداند؟! حالا مناظره پیش کش.
بخاطرم هست درکنفرانس ها میگفتند قرار شد برای محل مذاکرات مذاکره کنیم و بعد که مثلا محل مذاکرات در یک کشور همسایه میشد بعنوان یک دستاورد بزرگ ملی معرفی میشد بدون اینکه به حل مساله توجه بشه .
بنظرم پاسخوگویی تیم جناب دکتر ظریف قابل قیاس با تیم قبلی نیست. (3130462) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۵۴:۵۹
ربطی به شما نداره همون ملتی که به روحانی رای داده به ظریف هم اعتماد داره و کسی نمیخاد وارد جزئیات بشه. مشکلی هم وجود داشته باشه در وضعیتی نیستیم بتونیم بیش از این چانه زنی کنیم. مگه سعید جلیلی شما میومد گزارش میداد ایا در مورد 6 قطعنامه ای که گرفت گزارش داد؟ این قطعنامه ها که مهم نبودن چی شد یهو همه قضیه اهمیت پیدا کرد براتون؟
اون یه دهه ای که سعید جلیلی رفت مذاکره کرد والله ما نفهمیدیم چه گفت و چی گرفت و چی شد تنها چیزی که ما فهمیدیم لفت پیدا کردن مذاکره و قطعنامه گرفتن ما بود
این کامنتها هم در انتخابات مجلس امسال برا شما رای نمیاره اون چیزی که مهمه عملکرد نماینده هاتونه که بد بوده لذا رو راه دگر یاب. (3130756) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۱۱:۱۰
محمد آقا یعنی به نظر شما رهبری و شورای عالی امنیت ملی و بقیه نمی تونن مخالفت کنن یا متوجه نقاط ضعف نیستن؟ حتما باید بیان جلوی مردم مناظره کنن؟ شما متن توافقو بخون.اگه چیزی سر درآوردی! متن حقوقیه و مناظره جلوی مردم عادی در باره ش از حوصله خارجه و طولانی...بذارین این بحث مهم به کوچه خیابون نیاد.. توی مناظره با مغلطه و عوام فریبی میشه نظر خیلی از عوامو جلب کرد .. کافیه یکی بیاد بگه مطابق این توافق یارانه نقدی قطع میشه.. نصف مردم با هاش مخالف میشن (3131314) (alef-13)
 
نکته سنج
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۵۸:۰۹
محمد آقای منتقد! شما با دو سطر فاصله کامنت آقای 17:20:7 را تحریف کردی! به همین سادگی! (3132117) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۲۰:۴۸
نقد را قبول دارید ... (3129860) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۲۴:۴۱
احترام به شعور مردم و پاسخگویی، از خصایص ویژه ی دکتر ظریف هست.
من برای ایشان آرزوی سعادتمندی سرافرازانه در تمام طول عمر آرزو میکنم./
امید که وزرایی که کارت زرد را به نیشخند میگیرند و حتی یکبار پاسخگوی انتقادات و سوالات هم میهنان نبوده اند، این رفتار مردمی ِ دکتر ظریف را سرمشق قرار دهند. (3129867) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۷:۳۱:۴۰
اصلا حق با شما چرا مثل تیم مذاکره کننده امریکایی با منتقدان مناظره نمی کنید تا همه مردم بفهمند که کدام طرف حق را می گوید؟
حواسم نبود ( تصویب در مجلس و مناظره و نقد و.... به صلاح نیست) (3129879) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۱:۵۴:۲۷
تو خیلی چیزا ما مثل آمریکاییا نیسیتم حالا چی شده الان میخایید مثل اونا باشیم رو نمیدونم. ولی به هر خال اگه این قبول دارید خیلی چیزا دیگه هست (تو همین زمینه پاسخگویی و اظهار بیان مخالف) که اگه راست میگید اونارهم بپذیرید. درضمن من نفهمیدم الان امریکایی ها دارن بازی در میارن یا نه. اگه بازیه چه نیازی که ماهمین کارو بکنیم. اگه نه پس دم ظریف گرم اونارو انداخته به این حال روز. (3130527) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۵:۱۹:۱۳
مناظره با منتقدان؟!! شوخی می فرمایید؟
شما فکر می کنید مثلا اگر با آقای حسین شریعتمداری، دکتر حسن عباسی، دکتر عباسی رئیس اسبق سازمان انرژی هسته ای و ... مناظره کنند دیگه می تونن یک طرفه به قاضی بروند؟ معلومه که نه! خوب پس چرا مناظره کنند؟!! آنهم در دوره روحانی مچکریم؟!!
لطفا دیگه از این شوخی ها نفرمایید که اصلا خنده دار نیست. (3130578) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۰۳:۲۰
ببینید شما معتقد هستید برادر عزیز جناب اقای حسین شریعتمداری باید به نقد دکتر ظریف بپردازند بنده مدرک تحصیلی اقای شریعتمداری رو نمیدونم چیه اگر امکان داره بفرمایید تحصیلات و تخصص ایشون چه هست که باید منتقد برنامه هسته ای باشند
با تشکر از الف (3132350) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۳:۵۰:۴۱
هم وطن گرامی سلام - تخصص آقای حسین شریعتمداری و دکتر حسن عباسی و سایر عمارهای انقلاب، بصیرت و فهم درست مسایل همانطور که هستند می باشد که در هیچ کتاب و دانشگاهی تدریس نمی شود این بصیرت و فهم صحیح از مسایل سبب می شود انسان دوست و دشمن را با یقین کامل بشناسد و سایر تخصص های علمی و تجارب شخصی را در جهت صحیح همان بصیرت بسیج کند و هرگز گول فریب کاریهای حرفه ای دشمن را نخورد لذا چنین افرادی هستند که دست فریب کار ترین دشمنان را می خوانند و بر آنها غلبه می کنند و با اطمینان خداوند را بخاطر حماقت دشمنان شکر می کنند اما کسی که چنین بصیرتی ندارد بازیچه دشمنان می شوند و اسیر حیله و القائات دشمن می شوند بطوریکه دشمن را کدخدای جهان می بینند که باید با او کنار بیایند.
اگر شما با زبده ترین استراتژیستها و متخصصین اینده شناسی غرب و آمریکا سخن بگویید و انها راستش را به شما بگویند آنوقت می بینید که ته دل آنها ترس توام با احترام برای امثال حسین شریعتمداری ها و دکتر حسن عباسی هاست اما همان ها نسبت به وادادگان و غرب زده ها و کسانی که آنها را کدخدای دنیا می دانند - ولو فوق تخصص باشند- با خواری و ذلت نگاه می کنند و آنها را نوکران خود می دانند و هیج واهمه ای از آنها ندارند و اگر فرصتی پیدا کنند در مقابل آنها مشت خود را به میز مذاکره می کوبند و به آنها توهین می کنند.
اگر در این خصوص بیشتر مطالعه بفرمایید و کتابهای خاطره بعضی از آنها را مطالعه کنید متوجه می شوید که گاها این حقیقت را نیز به زبان و قلم خود آورده اند.
دوست عزیز باور کنیم مدرک تحصیلی به تنهایی واقعا کوچکتر از ان است که بتواند به انسان بصیرت بدهد و راه و چاه را به انسان نشان دهد بلکه باید باور کنیم چیزی به عنوان باورهای درونی هر فرد که توام با عبرت از تجربه هاست نیز واقعا وجود دارد که می توانند معلومات انسان و تخصص های علمی او را در جهت صحیح ساماندهی کند.
متاسفانه مشکل بعضی ها همین است که خیال می کنند طرف چون مدرک تحصیلی و تجربه های بدون عبرت و بصیرت دارد دیگر گول نمی خورد و از راه درست بدر نمی رود. تجربه توام به تعقل و بصیرت خلاف اینرا نشان می دهد و شما هم می دانید که این حقیقت بالاتر از چهار کلاس پاس کردن و نمره آوردن است.
متاسفانه این ذوق زدگی ها در حالیکه هنوز نه به دار است و نه به بار خود بهترین دلیل برای نبود بصیرت کافی در مسایل است که توضیح آن گذشت
همیشه در مسیر صحیح موفق باشید (3133916) (alef-13)
 
ساده
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۲:۴۶:۵۳
یعنی سطح ظریف اینقدر پایینه که طرفش اینا باشن؟ (3140480) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۰۶:۳۶
جناح مخالف دولت مونده چیکارکنه!!
توافق رو بپذیره که باید اون چند سال مذاکره و 6 قطعنامه رو توجیه کنه
توافق رو نپذیره هم نمیتونه پاسخ سوالات مرذم رو بیاد بده
در بد گرفتاری افتاده!!
عزیز من خب شطرنج بازی میکنی و 8 سال هم فرصت حرکت و فکر کردن داشتی مواظب باش که کیش و مات نشی که نیای اینجوری هی مغالطه کنی و ایراد بنی اسرائیلی بگیری
و من الله توفیق (3132370) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۳:۵۵:۳۳
دوست عزیز اگر جناحی به موضوع نگاه نکنیم و به نص توافق نامه استناد علمی و فنی داشته باشیمخواهیم دید که دشمن چطور سراسر آن توافق نامه را مین گذاری کرد است و دوستان متاسفانه توجهی به آن ندارن یا نمی خواهند داشته باشند، دقیقا دلواپسی منتقدان دلسوز هم همین بی توجهی به مکر دشمنان توسط دوستان عزیز بود و هست و امیدواریم عملکرد عقلاء مملکت مکر دشمن را به خودشان برگرداند و دوستان را هم از این تله نجات دهد. ان شاء الله (3133917) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۲:۵۱:۰۸
لطفا یک نمونه از مین ها رو بگید (3140483) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۰۴:۱۳:۲۲
متن برجام (3146799) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۰:۰۴:۵۷
میفرمودند قطعنامه ها مهم نیست
الان همونا میگن دسناورها از توافقنامه کمه!!!
عزیز من توافقنامه لوزان کاغذ پاره ای بیش نیست اهمیت نداره این چیزا
اینا یه مشت کاغذن خودتو ناراحت نکن
ظریف و کری یه کاغذ پاره رو امضاء کردن که اصلا اهمیت نداره
شما وقتی قطعنامه سازمان ملل با 200 تا کشور برات کاغذ پاره است دیگه یه توافق الکی با 6 تا کشور الکی رو چرا اینقدر جدی میگیری؟
تازه از این 6 تا چند تا رو هم اخبار بیست و سی و کیهان دائم داره میگه در حال سقوط هستن
جدی نگیر چیزی نیست (3131047) (alef-13)
 
نمکدون
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۵۴:۱۸
مثل آمریکایی بودن گزینشی یا در همه موارد؟! فکرت جای بد نره! مثلاً وتوی مصوبات مجلس (کنگره) توسط رئیس جمهور آمریکا. (3132092) (alef-3)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۰۴:۵۵
خود آقای ظریف هم قبول داره خط قرمز رهبری به شکل واضح نقض شده ولی با کلمات بازی میکنن. جمله ایشون رو در متن ببینید:
"رئیس جمهور ایالات متحده نیز دستوری را اجرا می‌کند و بر اساس توافقی که شده است، اجرای همه تحریم‌ها را متوقف می‌کند"
یعنی ایشون هم قبول دارن که به "تعلیق" تن داده اند. ولی رهبری روی "لغو" به صراحت هرچه تمام تر تا کیده کرده بودند! چرا ایشون اینقدر از رهبری هزینه میکنن و میگن من به ایشون گزارش دادم؟! چرا نمیگن که ایشون در جواب حرف من رو قبول کردن یا چیز دیگه؟؟ (3129922) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۱۵:۲۰
برادر جان تحریمای آمریکا مهم نیست.. از اول انقلاب بوده.. مهم تحریمای بین المللی و اتحادیه ی اروپا و سوییفته.. رهبری هم همینو گفتن..
حالا قراره تعلیق هم بشه چه بهتر (3131335) (alef-3)
 
فضولباشی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۴۹:۴۶
آقا مهدی میدونی مذاکره یعنی چی؟! در ضمن اگر ریگی به کفش نداریم نتیجه تعلیق و لغو یکیه مگر اینکه ... (3132072) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۱۲:۳۷
همانطور که آقای ظریف گفته یک عده مشکلشون برجام نیست بلکه میخوان جلوی موفقیت دولت رو بگیرن (3129937) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۵:۳۸:۵۰
هم وطن عزیز! لطفا اینقدر موضوع را سیاسی نکنید اجازه دهید اشکلات منطقی و حقوقی و فنی منتقدین پاسخ داده شود.
فرافکنی خوب نیست مثلا نگاه کنید گویا شانه آقای صالحی هم به شانه جناب آقای ظریف و عراقچی و ... خورده چون درست مانند یک فروشنده وقتی می خواهد جنس را بفروشد از آن تعریف می کند و وقتی می خواهد بخرد هی تو سر جنس می زند. هر جا لازم باشد می گویند یعنی چه که می گویید قطعنامه کاغذ پاره است؟ و هر جا باشد می گویند ما قوی هستیم و اجرای قطعنامه (ای که خودشان با آن موافقت کرده اند) کیلویی چند؟
آقای صالحی بطرز مبالغه آمیزی در توجیه دادن امتیازات به غربی ها مرتب می گوید اصلا فلان چیز را لازم نداریم، اصلا امکان ندارد به چنین توانی در حال حاضر دست یابیم... اصلا ... (اگر همین روش را ادامه دهد به اظهار نظر مشعشع آقای ترکان در خصوص آبگوشت بزباش می رسد)
می دانید معنای این اظهار نظرهای متناقض چیست؟ معنایش این است که آمریکایی ها استثناءً حرص و طمع و مکر و حیله خود را تعطیل کرده اند و با دیدن چشم و ابروی تیم مذاکره کننده دل از دست داده اند و بعد با دست و دل بازی حیرت انگیزی به گور پدرشان یعنی خوی استکباری و سرمایه داری و چاپیدن ملتها و با تحقیر نگاه کردن به آنها، خندیده اند. دولت محترم خصوصا آقایان ظریف و عراقچی و صالحی! لطفا کمی بر روی اظهار نظرهای خود، خویش تن دار باشید و جانب اعتدال را رعایت کنید و نیم نگاهی هم به آینده بیندازید. (3130579) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۰:۵۱:۱۶
موضوع خودش سیاسیه عزیزم
ورزشی که نیست (3131223) (alef-13)
 
امیر حسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۱۴:۱۷
آقای ظریف ممکنه دیپلمات خوبی باشین اما به هیچ وجه نماینده ی خوبی برای ایران در وزارت خارجه نیستین ............. (3129943) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۰۹:۱۶
میخوای تا شما رو بکنیم وزیر خارجه !!! (3130403) (alef-13)
 
نوری
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۰۱:۲۷
یعنی معیار شما از وزیر خارجه خوب چیه؟ مگر دیپلمات خوب بودن مهم ترین ویژگی یه وزیر خارجه خوب نیست؟ میشه یک وزیر رو طی 38 ساله اخیر که به نظرتون در امور خارجه بهتر وزارت کرده نام ببرید؟؟؟ (3131528) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۲۵:۴۵
مهندس ! وزیر رو از بین دیپلماتهای خوب انتخاب میکنن دیگه (3131919) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۲۱:۳۶
چپ و راست قطعنامه صادر می شد هیچ کس ککشم نمی گزید حالا همه نگران شدید
اصلا توافق رو رفراندوم بزارید اگه راست می گید. مطمئنا بالای 90 درصد رای میاده مردم از بازی شما با دشمن خود ساخته خسته شدن (3129954) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۵۷:۱۹
موافقم
این دوستان که میفرمودن قطعنامه کاغذ پاره است الان میگن دستاورداش کمه! (3130210) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۵۷:۴۹
نقل قول از اقای پزشکیان:
تعجب دارد كه عده‌اي با بيانيه لوزان مخالفت مي‌كنند؛ يك روز اعلام می‌کردند كه قطعنامه‌ها كاغذ پاره‌اي بيش نيستند حال مي‌گويند دستاوردهای ما از بیانیه کم است! مگر اين عزيزان نگفتند قطعنامه، كاغذ پاره است حال چرا ناراحتند؟! (3130213) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۱۴:۰۹
من هم موافقم اما به 2 شرط
1- اصلاح توافق در مجلس مطابق خطوط قرمز و سپس به رفراندوم گذاشتن
2- اگر نتیجه باب میلمان نشد زیر میز بازی نزنیم و تو خیابونا جفتک نندازیم (3130680) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۵۳:۳۰
دوست عزیز اصلاح توافق نداریم یه مذاکره ای شده و توافقی شده ما اصلاح کنیم اونا هم اصلاح میکنن. همین باید به رفراندوم گذاشته بشه رد هم بشه دیگه حتما ملت به این نتیجه رسیدن که قطعنامه ها و تحریممهم نیست و.. (3131737) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۵۹:۲۰
دقیقا
اون موقع اصلا کسی نمیگفت اقای جلیلی اصلا داری در مذاکره چه میگی الان همه شیر شدن
تازه قطعنامه ها و..برای دوستان مهم نبود الان مهم شده باید دقیق بررسی بشه
اخه چاره ای هم ندارن توافق رو بپذیرن از لحاظ ساسی حزبشون منحل شده محسوب میشه چون بد مذاکره کرده بودن با نتایجی بسیار بد (3130769) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۴۶:۳۳
اگر هر وقت دولت جرات کرد درباره ی توافق با منتقداش مناظره کنه اونوقت رفراندوم هم معنی داره. (3131714) (alef-3)
 
قلی
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۲۷:۴۹
کار تاریخی که آقای ظریف کرد به این زودی ها از خاطره مردم و نسل های آینده پاک نمیشه.
تو گروهی که همه دم از وطن پرستی میزنن و کوچک ترین کاری واسه کشور انجام نمیدن آقای ظریف بی ادعا و خاموش ایران رو از فاجعه جنگ و فلاکت نجات داد. (3129965) (alef-13)
 
محمدحسین ا.
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۸:۳۵:۳۶
من شش سوال دقیق مطرح کردم و امیدوار بودم با مدیریت صحیح الف مواجه باشم و در نتیجه آقای ظریف به آن سوالات دقیق، به صورت دقیق پاسخ بدند.
اما غیر از یکی از سوالات الباقی مطرح نشده و پاسخ های آقای ظریف هم همان پاسخهای کلیشه ای قدیمی بود که از قبل قابل پیش بینی بود.
متأسفانه این چیزی نبود که از آقای ظریف انتظار داشتیم و رویه الف هم اینطور نبود.
خلاصه اینکه باز هم هیچی! (3129975) (alef-13)
 
محمدحسین ا.
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۴۷:۳۲
پیشنهاد میکنم لااثل از آقای عراقچی دعوت کنید بیان و به همه سوالات با دقت پاسخ بدند.
هر چند بعیده باز هم اونچه که نیاز هست انجام بشه. (3130374) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۰۴:۰۰
پس به دکتر ظریف می گیم سفرهای خارجی و دیدارهای داخلیش رو کنسل کنه، بشیینه فقط جواب سوالای شمارو دقیق و موشکافانه بده تا بلکه شما راضی شی و همه چی ختم به خیر شه! (3131539) (alef-3)
 
محمدحسین ا.
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۲۰:۱۶:۳۴
همتای آمریکایی ایشون بیکاره که میشینه و این همه به سوالات جواب میده؟ (3133170) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۱۳:۳۵:۵۵
نخیر، همتای آمریکاییشون میره تو جلسه کمیسیون خارجی سنا جواب اونا رو میده نه بشینه تو دفترش جواب شمارو بده! (3135268) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۲:۵۶:۴۸
حالا آمریکاییها ،الگو شدن؟ (3140489) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۹:۰۲:۰۷
تلاشها و دستاوردهای تیم مذاکره کننده عالی و ستودنی می باشد. (3129996) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۱۶:۱۴
یادمان نرود این توافق و بیانیه ها را کسانی پذیرفتند که بیانیه و توافق سعد آباد را هم پذیرفتند.
اگر این تیم به بیانیه و تفاهم سعد آباد در حال حاضر افتخار کرد در آینده هم به وین و لوزان و ژنو افتخار خواهد کرد. (3130684) (alef-13)
 
لطیف
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۹:۰۶:۲۳
آقای دکتر ظریف
نرود میخ آهنین در سنگ! (3130002) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۰۴:۰۷
هنر آقای ظریف نقض این جمله را اثبات کرد که با حوصله ، منطق و استدلال می توان طرف مقابل را قانع کرد (3130328) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۳۳:۵۰
ببخشید اشتباه مثبت دادم (3131663) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۹:۵۰:۱۹
من معنی این نمیدونم یعنی چه خواهشن یکی معنیش به من بگه خواهشن درج کن می خوام معنیش بدونم (3131001) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۰:۰۰:۴۴
هر وقت می‌خواهند بگویند فلانی هیچ توجهی به راهنمایی‌ها و نصحیت‌های دیگران نمی‌کند و هر کاری دلش بخواهد انجام می‌دهد، این ضرب‌المثل را به یاد آورده و می‌گویند: «نرود میخ آهنین در سنگ.» (3131034) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۹:۰۸:۵۰
اگه یقین دارید به این که هیچ خط قرمزی رو عبور نکردید چرا دارید تلاش میکنید که به مجلس نره در حالی که رهبر عزیز چند روز قبل هم صراحتا گفتند باید مسیر قانونی اون طی بشه ؟ اگر عدالت برقراره نظره ما رو هم بذارید گلچین نکنید و همه نظرها که ارسال میشه محاله همه هم نظر باشند ولی ظاهرا گلچین شده میذارید (3130004) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۲:۰۰:۱۳
شما چرا میخاید به مجلس بره؟ لطف کنید کارشناس مجلس رو با سابقه فعالیت و تجربه معرفی کنید تا ماهم موافقت کنیم. البته در مجموع حق با شماست ولی کدام مجلس ما در موارد مهم اینچنینی اعمال کرده که الان میخاد ورود کنه!؟ آیا شورای امنیت تایید کند " روال قانونی" هست یا نه؟ (3130531) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۳:۰۱:۰۵
مجلسی که 110 نفر از اعضاش هنوز فرقMPTبا NPT رو نمیدونه! (3140493) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۲۸:۳۰
بحث قانونه و اینکه از نظر قانونی چه مباحثی باید به مجلس بره و چه مباحثی نیاز نیست بره
البته عذر می خوام یادم نبود که از نظر شما دوستان فقط در زمان اقای احمدی نژاد مجلس در راس امور نبود و خود اقای احمدی نژآد قانون ناطق بودن و الان دیگه یهویی مجلس اومده در راس امور و قانون هم باز همونی هست که شما میگید.

یکم یادتون بیاد که با قطعنامه ها چه بلایی سر ایران اوردین حالا که داره اوضاع درست می شه یکم آزادگی داشته باشید اگر دین ندارید.
اخرتی هست و خدایی (3130702) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۱۹:۲۷:۵۲
آقای ظریف! عدم اجرای قطعنامه های قبلی توسط ایزان حتی برای یک دقیقه، مفهوم حقیقی اعتقاد ایران بزرگ و انقلابی به کاغذ پاره بودن قطعنامه های مذکور و اثبات آن بوده و هیچ وقت هم آنهارا به رسمیت نشناخته و آنهارا مشابه قطعنامه هائی می دانسته که درحمایت رژیم کودک سوز صهیونیستی صادر شده است. اما قطعنامه جدید که پس از مذاکرات ایران به 5+1 صادر شده دیگر حکم بقیه را نداشته گرچه باز این ملت بزرگ و نظام ارزشی زیربار هیچ حرف زوری نخواهد رفت ولو آنکه در مقطعی برخی مسئولین دولتی با آن حرف زور سازشی کنند زیرا انقلاب اسلامی در ماهیت خود عدم پذیرش زور و آنهم از طرف قدرتهای پوشالی و ظالم است. ضمنا ایشان گفته اند که کلیه تحریمها قبل از اجرای ایران لغو می شود و منظورشان همین بیانیه هائی است که گفته اند پس از اجرا و راستی آزمائی تعهدات ایران, تحریمه را طبق برنامه ای لغو می کنند. متناظر با این امر این است که بگوئیم ایران تعهد دهد پس از اجرا و عملیاتی شدن لغو کلیه تحریمها، محدودیتهای برنامه هسته ای خودرا به اجرا بگذارد آیا این دو مساوی است!!! (3130016) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۲:۰۷:۵۷
1-من پدر مینونم بگم ویتامین c بدرد نمیخوره تو بچه هم نخور اونم 10 سال نمخوره یعنی حالا ویتامین c بدرد نمیخوره؟
2- ملت بزرگ ایران دوره بعد دوباره حرف 92 خودشه میزنه یا رد میکنه ما بهتره فقط نظر خودمونو بگیم.
3- نظام ارزشی ما هم الان وقت داره نظره خودشو با رد و تایید بیان کنه من در هر حالتی می پذیرم شما رو نمیدونم.
4- من از مسایل فنی سر در نمیارم ولی اگه طبق گفته آقایان سطح پیشبینی شده کافیست همین الان ما بردیم چه برسه چند سال دیگه (3130537) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۰:۰۸:۱۰
سلام – یک اشکال اساسی به نوع اظهار نظرهای تیم مذاکره کننده وارد است و آن اینکه حضرات می نشینند و یک طرفه تصویر دلخواه خود را ترسیم می کنند و وقتی با ایرادی وارد مواجه می شوند بحای پاسخ گویی، با کلماتی گاها نامربوط از پاسخ گویی فرار می کنند و آنرا دور می زنند و کسی هم نیست به آنها تذکر بدهد،
فقط از باب به یک مورد از مصاحبه جناب آقای ظریف با سایت الف اشاره می شود،
هم آقای ظریف و هم حقوق دانها و عموم مردمِ مطلع، نمی توانند انکار کنند که برجام حاوی تعهداتیست بنابر این به نص قانون باید در مجلس تصویب شود لذا ببنید که آقای ظریف چطور به جای جواب به سوال، آنرا دور می زند.
آقای ظریف: " بعضی‌ها می‌گویند این موضوع برای ایران تعهد ایجاد می‌کند که اصلاً بحث ما این نیست،(!) بحث ما درواقع توازن و تناظر بین کارهایی است که ما و آن‌ها انجام می‌دهیم و... " این همان است که عرض کردم یعنی آقای ظریف می داند اگر بگوید این توافق نامه حاوی تعهدات است صریحا اقرار کرده که باید برجام به نص قانون در مجلس تصویب شود و اگر بگوید برجام حاوی هیچ تعهدی نیست که همه می دانند خلاف واقع است لذا بجای پاسخ می گوید اصلا بحث ما این نیست (!!) در حالی که دقیقا بحث همین است و بعد جملاتی می گوید که ربطی به سوال ندارد. این یکطرفه به قاضی رفتنها، عاقلانه و منطبق با آزادی بیان نیست طبعا دغدغه های منطقی منتقدین را افزایش خواهد داد در خصوص امور فنی هم ضرورت حضور یک متخصص مانند جناب آقای عباسی در کنار آقای صالحی کاملا احساس می شود. (3130081) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۴۵:۰۹
کاملا درسته
تا وقتی بحث چالشی صورت نگیره خیلی از مباحث اینطوری منحرف میشه.
دست کم باید مثل سنای آمریکا با برجام و مذاکره کنندگان برخورد میکردیم تا واقعیت روشن میشد و بعد مردم تصمیم می گرفتند. (3130367) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۵۷:۴۵
تعهد یعنی شما باید یسری اقدامات انجام بدهید چه طرف مقابل انجام دهد چه ندهد و بعد بروید شکایت و حق خود را بگیرید . اقدام مشترک یعنی شما یک سری کار میکنید طرف مقابل هم یکسر کار اگر هر کدام کوتاهی کنید کل کارها متوقف میشود
مانند این برنامه اقدام مشترک شما تعهدی نداری فقط باید اقدام اعتماد سازی انجام دهد و طرف مقابل هم اقداماتی در جواب اقدام شما انجام دهد یا بر عکس
حالا من نمی دانم چرا یکسری دوست دارند برای ایران تعهد ایجاد کنند و چیزی که برای دیگران تعهد نیست را برای ایران تعهد کنند ؟ (3131761) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۴:۰۹:۴۰
دوست عزیز چرا اینقدر موضوع را می پیچانید و توجیه می کنید.
بروید برجام را بخوانید هر انسان بی غرضی همانطور که خورشید را نمی تواند انکار کند تعهدات سنگین در برجام را هم نمی تواند انکار کند.
متاسفانه جناب دکتر ظریف و عراقچی و بعضی دیگر با همان زبان دیپلماتی خود (یعنی عدم شفاف سخن گفتن و بازی با کلمات برای رسیدن به مقصودی دیگر) با ملت ایران سخن می گویند و توجیه می کنند و با هیمن توجیهات می خواهند مجلس و سایر راه کارهای قانونی مملکت را نادیده بگیرند و عجیب است که توقع دارند طرف مقابل هم بپذیرد و قانع شود.!!! و به آنها بگوید: ای وای آقای ظریف و ... شما واقعا منو از خواب غفلت بیدار کردید! (3133920) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۴:۵۱:۲۸
شما مخاطب گرامی سایت الف می گویی:
"اقدام مشترک یعنی شما یک سری کار میکنید طرف مقابل هم یک سری کار اگر هر کدام کوتاهی کنید کل کارها متوقف میشود"
چرا نمی فرمایید شما یک سری تعهد دارید و آنها هم یک سری تعهد که اگر هر کدام در تعهد خود کوتاهی کند چنین و چنان می شود؟
آخر بازی با کلمات و رنگ کردن فیل بجای قناری توهین به شعور مخاطبان نیست؟
ضمن اینکه اگر ما به تعهدات خود که شفاف و عملی است عمل کردیم و آمریکائیها نسبت به انجام تعهدات خود که چند پهلو و تفسیر پذیر است کوتاهی کردند و زیرش زدند چه کسی ضرر کرده است؟ ما که سالها باید تلاش کنیم تا برگردیم به نقطه اول؟
آقایان ظریف و عراقچی مرتب در پاسخ به این سوال می گویند: آنها باید هزینه سیاسی بدهند!
برادر من مگر الان آمریکائی ها که ثابت کرده اند وقتی پای منافعشان برسد به هیچ تعهدی پایبند نیستند و هر روز دارند زن و بچه بیگناه را در کشورهای مختلف و در خانه های خودشان قتل و عام می کنند، از تروریستها حمایت صریح کنند و...و...و... هزینه سیاسی نمی دهند؟ دیگر آبرو ریزی از این بالاتر؟!!!
خوب برای چنین وحشی هایی، زیر تعهدی که اینقدر تفسیر پذیر است زدن که خیلی اسان تر است! نیست؟!!!!
بلکه شاید با کارتل های تبلیغاتی که دارند بتوانند در ذهن مردم دنیا برعکس آن را جا بیندازند. یعنی ما را تعهد شکن و خودشان را مظلوم معرفی کنند و اینبار با بهانه به ظاهر موجه جنگ احزاب را بر علیه ما تدارک ببینند.
اصلا از این هم بگذریم این آمریکائی ها که همه می دانند حامی تروریست ها هستند و دستشان تا مرفق به خون بچه های غزه و یمن و سوریه و ... آلوده است، نمی توانند مجددا به بهانه دیگری مثلا به بهانه اعدام قاتلین حرفه ای در ایران ما را متهم به نقض حقوق بشر کنند و باز همان تحریم ها را بر ما تحمیل کنند؟ و بدون اینکه لازم باشد برجام را نقض کنند دقیقا زیر تمام تعهدات برجام به هزاران شکل دیگر بزنند؟!!
من فقط دلم به تدبیر حکیمانه رهبری عزیز به پشتوانه خداوند متعال و ملت بصیر و همیشه در صحنه ایران خوش است که – ان شاء الله - مثل همیشه داغ مکر دشمنان را بر دلشان بگذارند و الا متاسفانه آن بصیرت و قاطعیتی که باید در حداقل بخش قابل توجهی از مسئولین و نمایندگان دیده نمی شود. (3133930) (alef-13)
 
یکنفر از مردم
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۴۰:۳۴
شما مصاحبه چالشی آقای نجف زاده با آقای عراقچی که دو هفته پیش بعد از خبر ده و نیم شبکه دو پخش شد را دیدی؟ (3132015) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۴:۱۴:۳۵
بلکه کاملا و آنرا ضبط کردم و بعضی جاهاش را هم دوبار دیدم.
و آنچه دیدم سخنان شناور و غیر شفاف ایشان (مثل آقای ظریف) بود که اگر صد ساعت هم با ایشان سخن و وارد چالش شوید باز هم ابهامات سر جایش است و بحث بی فایده برای همین عرض کردم باید امثال حسین شریعمداری ها و دکتر حسن و فریدون عباسی ها مستقیم با حضرات سخن بگویند تا بحث طولانی و بی فایده نشود و مردم خود قضاوت کنند. اینطوری یکه به قاضی رفتن و نبود یک فرد متخصص و با بصیرت در مقابل حضرات منصفانه نیست و مشکل را حل نمی کند. (3133921) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۶:۰۸:۰۸
از کی تا حالا شریعتمداری شده متخصص هسته ای؟ (3143461) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۵ ۰۳:۲۷:۲۵
از وقتی که اقای ظریف در خصوص امور نظامی متخصص شده و می گوید ظرف چند دقیقه ... (3144401) (alef-13)
 
اکسیر
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۰:۱۷:۰۷
بعنوان یک ایرانی از اینکه فردی همچون آ.ظریف
مسئول دیپلماسی ایران عزیز است بخود میبالم.بنده در انتخابات به آ.روحانی رای ندادم وعلیرغم انتقادهائی که به ایشان دارم اما بخاطر انتخاب وزرائی مثل ظریف,طیب نیا,هاشمی و زنگنه از ایشان مچکرم!
ایکاش همه نمایندگان ,مسئولین و مردم فارغ از علائق سیاسی خود و با رعایت انصاف نظر دهند.
منش آقای مطهری در اظهار نظر باید الگوی نمایندگان باشد که در ابراز نظر جانب حق را گرفته و در قید شخص یا پسند جناحی خود نباشند.نمیگویم حرف ایشان همیشه درست است.خیرایشان اشتباه هم میکنند لکن مهم اینست که در اظهار نظر آزاده باشند.البته لازمه چنین رفتاری غیر از آزادمنشی,پاکدستی و نداشتن نقطه ضعف است که بدبختانه جمع ایندو خصلت در تعداد بسیار معدودی از نمایندگان بروز دارد. (3130099) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۰:۱۷:۴۹
میگویند به رهبری گزارش شده اما صرف گزارش دال بر تایید نخواهد بود. رهبرا معظم می فرماید چه تصویب بشود چه تصویب نشود اما آقایان می گویند به تصویب نیاز ندارد.
طی دو سال بدون توجه به منافع ملی بدترین تخریب ها را علیه دولت قبل و نظام روا داشته اند ولی اکنون برای دفاع از عملکرد خود به فکر منافع ملی افتاده اند. می گویند کار ما بهترین بوده اما حاضر نیستیم در این باره به مجلس لایحه بدهیم،مناظره بکنیم،وارد جزییات بشویم. این هم از عجایب روزگار است.
یعنی اش خالته بخوری پاته، نخوری پاته،به این میگویند پاسخگو بودن، متاسفانه اول تا آخر بازی با کلمات است و بس. (3130102) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۵:۵۹:۱۳
چقدر شما کوته نظرید.
اولا طبق عرف در ایران هر تصمیمی با نظر رهبری انجام میشه.
دوما اگر برجام لایحه بشه و بره مجلس انگار ما شدیم مقلد امریکایی ها.
اگر اونها تصویبش نکنن ما هم مباید بکنیم. اگر اونها بکنن ما هم باید بکنیم. چرا اینو ممی فهمید.
اینطوری مجلس ما میشه دنباله روی سنای امریکا (3130590) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۶:۰۰:۴۱
"طبق عرف ایران" یعنی چی؟؟

برجام لایحه بشه بره مجلس یعنی ما طبق قانون اساسی عمل کردیم!

آقای بلندنظر مجلس ما باید وظیفه قانونیش رو انجام بده با رعایت مصالح و منافع ملی! گور بابای سنا... (3132540) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۶:۰۳:۲۸
سوالات اساسی رو باید یک حقوقدان از طرف دولت پاسخ بده نه یک وزیر با جوابهای دیپلماتیک و شعاری!! (3132550) (alef-3)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۱:۳۳:۲۹
تشکر از اینکه سوال منو مطرح کردید.
(مذاکره با تیم قبلی هسته ای)
پاسخ روشنی بود (3130183) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۰۱:۲۳
آقای ظریف در مورد توازن در دو طرف حرف به جایی زده اند. توافق در مجلس هیچ کدام از کشورها تصویب نشده است و نخواهد شد. فقط در کنگره و سنا طرحی آمده است تا توافق را رد کنند. مجلس ما هم باید همین کار را بکند. باید نمایندگان طرحی بیاورند برای رد این توافق و در صورت رای آوردن توافق رد خواهد شد. (3130222) (alef-13)
 
بي نام
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۰۵:۴۷
خداوند وزراي توانمندي مانند شما رو حفظ بفرمايند
انشاا... (3130232) (alef-13)
 
سامان
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۱۸:۲۹
لطفا دقت فرمایید، جناب دکتر ظریف در این مصاحبه فرموده اند: «من معتقد هستم که برجام یک توافق بین‌المللی نیست که نیاز به تصویب مجلس داشته باشد. به عنوان یک فردی که چند وقتی حقوق درس داده است عرض می‌کنم که "برجام " در واقع نحوه مدیریت تعدادی از قطعنامه‌های شورای امنیت است که توسط یک قطعنامه دیگر.»
اگر اشکال نداشته باشد یگانه مرد دیپلماسی ایران، به جمله های زیر که برگرفته از فرمایش های متین ایشان در گذشته است توجه فرموده و ما (عوام) را از تحیر و گیجی خارج نمایند:
دکتر ظریف (16 اسفند 1393 در مصاحبه با نشریه صدا): «این توافقی است که ... در نتیجه به یک توافق بین المللی و الزام آور برای همه دولتها تبدیل خواهد شد و دولت های فعلی و آتی ایران و امریکا هم ملزم به رعایت مفاد آن خواهند بود.»
دکتر ظریف (26 فروردین 1394): «توافق کردیم که یک قطعنامه ... صادر شود که ... این توافق را تدیید می کند. با طی این مراحل این توافق یک توافق بین المللی می شود.»
جناب دکتر ظریف، بالاخره ما متوجه نشدیم در چه زمانی باید برجام را توافق بین المللی بدانیم و در چه موقعیتی آن را توافق بین المللی ندانیم؟ معیار چیست؟ لطفا راهنمایی فرمایید. زیاده جسارت است. (3130251) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۴۱:۴۹
سلام.لطفا این پیغام ما ملت ایرانو به مذاکره کننده ها برسونید:مرگ بر آمریکا. (3130292) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۲:۴۶:۵۰
جلوی کدام موفقیت دولت را منتقدان میگیرند دوسال فقط مذاکره.... (3130306) (alef-13)
 
نمکدون
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۳:۳۵:۵۱
دوست عزیز! 8 نافرجام بیشتره یا 2 برجام؟! (3131982) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۹:۱۶:۱۸
همراه با 6 جام (3133067) (alef-3)
 
بهاردوست
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۰۱:۳۴
بر اساس بند ط ذیل مقدمه برجام؛ کمیسیون مشترکی متشکل از گروه1 5 وایران به منظور نظارت براجرای این برجام تشکیل خواهد شد و وظایف پیش بینی شده دراین برجام راایفا خواهد نمود. در بند 1-1 آمده است: کمیسیون مشترک تاسیس می گردد تا کارکردهایی که در برجام از جمله در پیوست هایش به آن واگذار شده اجرا نماید.
بر اساس بند 2/1 پیوست چهار ، نمایندگان گروه 1 5 چین فرانسه- آلمان-فدراسیون روسیه-انگلستان و ایالات متحده به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپایی و ایران و همه با هم اعضای برجام هستند.
در واقع کمیسیون مشترک با 8 عضو شناسایی شده است که هر کدام رای مستقل دارند. سئوال این است در حالیکه موافقتنامه برجام بین ایران به عنوان یکطرف و 1 5 و نماینده اتحادیه اروپا به عنوان طرف دوم تنظیم شده است.چرا در کمیسیون مشترک ایران صاحب یک رای است اما طرف مقابل صاحب 7 رای.
با این وجود این پیش بینی منطقی است که هیچ طرحی به نفع ایران در کمیسیون مشترک تصویب نشود به خصوص اینکه بر اساس بند 1-4 پیوست 4 :
جز در مواردی که در این پیوست به گونه دیگری بیان شده باشد نظیر نحوه بازرسی ها در ایران در موارد اختلاف ایران و آژانس تصمیمات کمیسیون مشترک با اجماع خواهد بود.
و در پیوست 4 بند 2-4 تصریح شده است که هر عضو برجام یک رای خواهد داشت
یعنی همه وظایفی که تحت عنوان کارکردها در بند 1-2 1/1/2 تا 16/1/2 پیوست 4 آمده است، تحت تصمیم مطلق 7 عضو کمیسیون مشترک است و اگر ایران برای خرید کالاهای خاص و یا برای شکایت از یک عضو به کمیسیون مشترک مراجعه کند 7 رای نیاز دارد تا تصویب شود و یا رای به نفع ایران صادر شود. (3130325) (alef-13)
 
عبداله - لنگرود
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۳۱:۱۰
آقای ظریف و تیم دیپلماسی این توافق را خوب و منتقدین آنرا بد و مشکل ساز برای نظام می دانند. و هر گروه برای اثبات ادعای خویش دلایلی ذکر می کنند. پیشنهاد می شود که آقای ظریف و همکارانشان ب منتقدین در یک مناظره رودر رو مباحث را مطرحه تا مردم خود قضاوت کنند. یکطرفه به قاضی نرویم. (3130355) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۰ ۲۳:۳۲:۳۹
این آقایان دلواپسی که همگی میگویند چرامناظره زنده برگزارنميشود بندگان خدا تلویزیون ایران را چون نميبينندوبراي کسب خوراک خود شبکه های خارجی رامی بینند خبر از برنامه های داخلی ندارند (3130357) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۰۰:۰۱
ینی این الان توافق نامه نبوده؟؟؟ برجام!!!
اینکه الان با هم توافق کردیم که ما این کارها رو بکنیم و اونام تحریم رو وردارن، و اومدیم همه اینا رو نوشتیم؛ اینا توافق نبودن؟؟؟؟
بابا خیلی بی انصافیه دیگه!! (3130391) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۰۳:۱۱
جالبه، وقتی صحبت از بعضی عیب های قطعنامه میشه، میگن، قطعنامه مهم نیست، برجام مهمه؛ وقتی صحبت از تصویب در مجلس میشه، میگن این قطعنامه شورای امنیته و چیز خاصی نیست که بخواد تصویب بشه!!! (3131284) (alef-3)
 
کازابلانکا
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۵۸:۲۲
"یعنی مردم ما باید افتخار کنند که ایران همانطوری رفتار می‌کند که ایالت متحده رفتار می‌کند" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (3130466) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۰:۵۹:۰۴
کسانی که برجام را کامل خوانده اند می توانند شهادت بدن که اظهارات دکتر ظریف عین متن برجامه...بیایید تصمیم بگیریم با هر سختی که باشه متن کامل انگلیسی برجام رو بخونیم.اون موقع می فهمیم که بعضی از مخالفت ها و اظهارنظرها خنده دار و به دور از انصاف است. روشن گری در مورد برجام وظیفه همه ماست...به قول دکتر حسین موسویان(عضو اسبق تیم مذاکره کننده) توافق وین معجزه دیپلماسی بود که با لطف و اراده ی خدا ممکن شد... (3130467) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۱:۲۰:۳۵
والا ما متن رو خوندیم از رو متن انگلیسی دقیقا فرمایش تیم هسته ای رو متاسفانه نقض می کرد (3133857) (alef-3)
 
صمدی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۱:۱۸:۳۳
آقای.ظریف عزیز از زحمات شما سپاسگزاریم و بدانید افراد زیادی هستند که قدر اقدامی که شما وتیم مذاکره کننده انجام دادید را می دانند۰ و همیشه یک عده قلیل هستند که ناسپاسی می کنند۰ (3130498) (alef-13)
 
فارض
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۱:۴۹:۴۰
خدايا اين مرد و تيم همراهش با ٢٢ ماه تلاش مداوم و عزتمندانه دل ملتى رو شاد كردند؛ دلشون رو شاد كن. (3130526) (alef-13)
 
سامان
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۷:۲۷:۴۹
جناب دکتر ظریف در این مصاحبه فرموده اند: «شما زمانیکه اقلام دو منظوره می‌خرید، طبق مقرراتی که فروشنده دارد، باید بگویید که این اقلام کجا استفاده می‌شود و آن فروشنده باید این موضوع را اعلام کند و قبلاً نیز همینطور بوده است. آن معدود اقلام دو منظوره‌ای که ما می‌خریدیم خود فروشنده آن را نصب می‌کرده و به طور مثال می‌دانست که در صنعت نفت بکار می‌رود که این چیز جدیدی نیست.»
اگر بررسی و تصویب صدور «اقلام، مواد، کالاها، تجهیزات و فناوری های دومنظوره» به ایران در شورای امنیت سازمان ملل چیز جدیدی نیست، پس چرا در قطعنامه 2231 شورای امنیت ایران ملزم به رعایت این سازوکار شده است؟ یعنی اعضای شورای امنیت این بند را اشتباهی در قطعنامه 2231 گنجانده اند؟ در این صورت چرا به آنها یاداوری نشده تا این اشتباه خود را جبران کرده و ایران را از این قید و بند رها نمایند؟ (3130619) (alef-13)
 
نوری
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۱۳:۳۸
شما خودتون رو به نشنیدن زدید وگرنه جواب سوالتوت از متن:
"می‌دانید که این اقلام نه تنها در طول این مدت بلکه سی سال است که ورودش به ایران ممنوع است و همیشه ما از کانال‌های قاچاق می‌خریدیم و جنس قلابی به ما می‌دادند و سر ما را کلاه می‌گذاشتند و نمی‌توانستیم در جایی شکایت کنیم. در حال حاضر ما آن‌ها را رسماً از مسیر قانونی پیگیری می‌کنیم و آن‌ها نیز موظف‌اند این مسیر را برای ما تسهیل کنند." (3131587) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۴۶:۱۲
«نباید فکر کنیم پس از حصول توافق می‌توانیم هر طور که بخواهیم حرف بزنیم و عمل کنیم و دیگران در برابر این تغییر رفتار ما واکنشی نخواهند داشت. باید همان مسیر سازنده را به درستی به پیش ببریم، همان راهی را که مردم در خرداد ۹۲ به آن اقبال کردند و عامل این توفیق بود که اگر آن راه را ادامه ندهیم، چه بسا توافق نیز پایدار نباشد».
این ها سخنان رییس جمهور در جمع استانداران است. جناب ظریف من از آن بیسوادانی هستم که رییس تان قبلا ما را به انگ بیسوادی و ...نواخته بود. بنابراین سواد نقد برجام را ندارم و همه حرفهای شما را هم به دلیل همین بیسوادی حمل بر صحت میکنم فقط شما ابر دیپلمات بسیار باسواد لطف کنید و بفرمایید سخنان رییس شما که در ابتدای این نوشته آوردم به چه معناست ؟؟ مگر تیم شما در برجام بغیر از موضوع هسته ای و مسائل مربوط به آن بر سر چه چیزی حرف زده اند و معامله کرده اند که دیگر نباید نازک تر از گل به امریکا و متحدان آن گفت ؟؟؟ چرا رییس شما محدود و مشخص نمیکند که در مورد چه چیزی نباید هر چه دلمان میخواهد بگوییم. این گفته ایشان در خصوص موضوع هسته ای البته بعد از اینکه توافق نهایی شد درست است اما چرا ایشان کلی میگوید و مصداق سخنش را مشخص نمیکند؟؟؟!!!!
ببینید جناب ظریف بنده بیسواد ؛ سواد کافی برای نقد برجام بخصوص بخشهای فنی هسته ای را ندارم اما از دهها دم خروسی که از دور و بر این برجام بیرون زده به قسم های حضرت عباس شما و دولت تان شک میکنم یکی از دم خروس ها که همین اظهارات رییس تان بود؛ یکی هم اظهارات جنابعالی در آن اندیشکده امریکایی ؛ سال قبل که فرموده بودید که اگر امریکاییها تعامل نکنند مردم ایران 16 ماه فرصت دارند که به عملکرد ما در انتخابات مجلس واکنش نشان دهند (اینگونه مستقیما بین مذاکرات و انتخابات داخلی پل زدید ؛البته بار اول تان نبود شما در سال 2005 هم به البرادعی همین حرفها را زده بودید) و دم خروس بعدی ذوق مرگی بسیار تابلو بسیاری از همفکران شما و نیز صدها روزنامه و سایت حامی دولت شما از راه اندازی مک دونالد در میدان انقلاب و ازادی و برقراری رابطه با امریکاست و از این نمونه ها بسیار است .
خب جناب ابردیپلمات همه چیز دان ؛ کمی به اندازه یک سر سوزن به ما بیسواد ها هم حق بدهید که کمی نگران شویم که مگر در مذاکرات غیر از مسایل و مباحث هسته ای سر چه چیزی توافق شده که این چنین حرفهایی میزنید و میزنند .....!!!!! جناب الف لطفا منتشر کنید (3130733) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۳:۱۳:۲۶
مصداق سخن ایشان همانطور که هزاران بار در مورد موضوع مذاکره گفته شده،مسئله هسته ای ست.حالا یعنی ایراد اساسی گرفتید؟ (3140498) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۸:۵۶:۲۲
جناب دکتر ظریف در پاسخ به سوال در رابطه با "اجرای توافق پس از تایید آژانس" و همچنین "بحث حل PMD" خیلی خلاصه و مبهم گفتند و در واقع جوابی نداده‌اند. (3130761) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۰۹:۱۵:۰۱
ما در طول بیست و دو ماه مذاکره در واقع ما در صحنه بودیم و می‌جنگیدیم. فرق دارد که شما در منزل بنشینید و بگویید من مقاومت می‌کنم با کسی که می‌رود و در جبهه می‌جنگد و مقاومت می‌کند. در گذشته در بیست و دو ماه سه بار مذاکره می‌شد اما ما در بیست و دو ماه، بیست و دو ماه مذاکره کردیم. در واقع شبانه روز مذاکره و مقاومت کردیم. من نمی‌پذیرم که کسی بگوید ما مقاومت نکردیم. زمانیکه شما در خانه هستید مقاومتی نیاز ندارید؛ اما اکنون شما رفته‌اید در خط مقدم و طرف مقابل با سنگینی و فشار و با پشتوانه قطعنامه‌های شورای امنیت ادعا کردند که برنامه هسته‌ایتان باید متوقف شده و آب سنگین نداشته باشید و فردو را باید تعطیل کنید و در آنجا بیست و دو ماه در مقابل آن‌ها مقاومت کردیم که به اینجا رسیدیم چرا که با قربان صدقه که به اینجا نمی‌رسیدیم؛ اما مقاومت با زبان منطق باید باشد که در دنیا بتوانند بگویند جمهوری اسلامی ایران با منطق درحال صحبت کردن است؛ نه مقاومت با زبانی که دنیا را علیه شما تشدید و متحد بکند. (3130815) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۳۳:۰۲
اره والا چقدر هم منطق پشت سر کارهایتان است . یکی از سیاه ترین نقاطاین توافقنامه مکانیزم نظارتی و داوری است . تاسیسات دفاعی فردو را بیخاصیت کردید .حتی انبار سانتریفوژهایی را که باز می کنید در فردو قرارندادید که راحت بمباران کنند . (3131414) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۰۰:۴۰
اگر قرار نیست در مجلس تصویب بشود و در آمریکا هم نیازی به تصویب کنگره نیست، پس چرا رهبری می گویند هنوز نه در اینجا تکلیفش معلوم است و نه در آمریکا؟ (3131267) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۱۹:۴۳
جناب اقای ظریف کارتوبلدی کار را هم درست انجام دادی حمایت وتایید کامل مقام معظم رهبری را هم داری هیچ دلواپسی ندارد دلواپسان نگران موقعیت خودشان هستن تو دلواپس نباش (3131350) (alef-3)
 
ایرانی معتدل
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۴:۱۳:۴۶
مردم ایران بیشتر از آن چیزی که برخی از افراد از جناحهای سیاسی کشور تصور میکنند ، آگاه و با شعور هستند !!!
مردم میدانند که اگر جناحی که باعث این همه تحریم و 6 قطعنامه شورای امنیت شد ، بخواهد موافق این توافقنامه باشد ، خیلی مسائل را باید پاسخ بدهد و این را بدانید که یک عده از افراد تندرو را جلو میاندازند تا به طور کل این توافقنامه را رد کنند !
این افرادی که دولت را تخریب میکنند ، هرگز نمیخواهند این برگ برنده را در دستان دولت ببینند ، برای همین هم هست که این بهانه ها را میگیرند ... (3132207) (alef-13)
 
هموطن
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۴:۲۹:۳۲
ظاهرا بیگانه پرستی ما همه جا باید عیان باشد اگر حرفی را جان کری بزند وحی منزل دانسته وهمان حرف از زبان خودی ها دروغ است عزیزان خود راخسته نکنید اگر ظریف خاک امریکا را به ایران ضمیمه میکرد وانها مستعمره ما میشدند باز این بهانه جوییها وجود داشت فراموش نکنید لغو تحریمها دست عده ای را از سودهای باد اورده کوتاه خواهد کرد بعضی اقایان انقدر شکمشان سیر است که فکر نمیکنند مردم عادی با چه مصیبتی زندگی میکنند افرادی را میشناسم که قبل از رسیدن فرزندانشان به سن 18 سالگی برای انها کار دولتی رزرو کرده اند و خانواده هایی که سه لیسانس بیکار دارند تمام این به ظاهر دلسوزی ها ازروی نفع شخصی است وگرنه افرادی که با اصطلاحات حقوق بین الملل آشنایی ندارند چگونه بخود اجازه میدهند ادعا کنند که برجام را تجزیه وتحلیل نموده اند از اقایان بپرسید تا کجا باید با همه دنیا در ستیز باشیم ایا اسلام دین ستیزه جویی است یا دین رحمت در حال حاضر توافی انجام شده عمل کردند عمل میکنیم اگر عمل نکردند برمیگردیم سر خانه اول و کار خود را ادامه میدهیم در هرصورت این جوری هزینه کنیم بهتر است از اینکه سه هزارتا سه هزارتا ببرند و بخورند وبه ریش ما بخندند (3132250) (alef-13)
 
سامان
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۴۵:۱۶
دوست عزیز! لطفاً به فرمایش مرد دیپلماسی ایران در این مصاحبه توجه فرمایید: «شما زمانیکه اقلام دو منظوره می‌خرید، طبق مقرراتی که فروشنده دارد، باید بگویید که این اقلام کجا استفاده می‌شود و آن فروشنده باید این موضوع را اعلام کند و قبلاً نیز همینطور بوده است. آن معدود اقلام دو منظوره‌ای که ما می‌خریدیم خود فروشنده آن را نصب می‌کرده و به طور مثال می‌دانست که در صنعت نفت بکار می‌رود که این چیز جدیدی نیست.
این‌ها در واقع یک محدودیتی است که برای همه دنیا وجود دارد و هر کس در دنیا اقلام دو منظوره خرید و فروش کند یک مقرراتی فروشنده باید رعایت کند. این اقلام برای ایران تهیه نشده است.»
ایشان فرموده اند: «این چیز جدیدی نیست»، «این اقلام برای ایران تهیه نشده است».
کا که عوامیم فرمایش ایشان را دربست می پذیریم. اما لطفا به این سئوال پاسخ دهید اگر این چیز جدیدی نیست و این اقلام برای ایران تهیه نشده است، پس چرا در قطعنامه ایران ملزم به گذر از کانال کمیسیون مشترک و شورای امنیت برای دستیابی به این اقلام است؟ (3132501) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۱۳:۴۱:۴۲
چون در زمان رئیس جمهور محبوبتان ایران فعالیت های هسته ایش رو مخفیانه انجام داده و بر خلاف همه کشورهای دیگه که استفاده صلح آمیز دارند به آژانس گزارش نداده، بنابراین به دلیل بی اعتمادی پیش اومده باید نظارت قوی تری بر فعالیت های ایران باشه! (3135298) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۵۶:۵۶
مصاحبه بسیار خوبی بوده، نکات اصلی زیادی داشته (3132526) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۲۰:۴۸:۰۳
خدا نگهدار دکتر ظریف باشه همینکه باعث شد دوباره با دنیا رابطه داشته باشیم و تحریم ها لغو شد
هیچ زمان یادمون نمیره در زمان تحریم ها روغن پالم بخورد مردم میدادید این روغن در غذای سگ و ماشین الات بکار میرود بقیش بماند (3133213) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۴:۵۸:۰۴
باعث شد دوباره با دنیا رابطه داشته باشیم و تحریم ها لغو شد؟!!
عجب خبر داغی؟
کی اینطوری شد که هیچ کس خبری ندارد؟
یعنی الان تحریمها لغو شد؟
امان امان از این سادگی و بی اطلاعی ها
راستی ما که الان هم با دنیا و خصوصا ملتها ارتباط داریم؟.
اگه منظور نفوذ آمریکا و صهیونیست ها به کشور ماست، تا چه رسد به رابطه که معلومه چنین خوابی را آنها باید به گور ببرند و رهبری حکیم هم فرمودند جلوی این نفوذ را گرفته اند و در آینده با قدرت بیشتر خواهند گرفت. (3133932) (alef-3)
 
ناشناس
۱۳۹۴-۰۶-۰۱ ۰۰:۱۱:۲۱
آقای ظریف این چه نحوه مدیریت قطعنامه ای است که قطعنامه های قبلی اش باطل می شود و یک سری تعهد دو جانبه وضع می شود که اسمش معاهده و توافق نیست؟ شما چه اشتباهی حقوق درس دادید وچه ندادید تعریف و نگاهتان به توافق و مدیریت بازی با کلمات است. دور زدن تصویب مجلس هزار چاره قانونی دارد مثلا همانجا که اشاره می کنید که رهبر گفتند ماجور هستید بسط که داده شود انگار ماذون هم بوده اید. (3133715) (alef-3)
 
عباس
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۰۴:۱۸:۴۴
درود بر دکتر ظریف..

کاش جای این که این همه حرف الکی بعضیا میزدن بفکر معیشت مردم هم میبودن..
وضعیت بد اقتصادی رو نمیبینین؟؟ چرا اینقد بدبینین؟؟ لابد میگین دشمن خونیه طرف مقابل؟اره ولی اگه بخواد دبه کنه ماهم ب قبل از مذاکرات برمیگردیم.. درواقع تو این توافق چیزی رو از دست ندادیم..
سپاس (3137240) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
تصور اینکه از خط قرمزها عبور کردیم قطعاً غلط است/ برجام نیازی به تصویب مجلس ندارد/ منتقدان انصاف داشته باشند